ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସିଇଓ ଫୋରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 JAN 2026 9:17PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ଚାନ୍ସେଲର ମର୍ଜ, ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟ ନେତାମାନେ, ନମସ୍କାର।
ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସିଇଓ ଫୋରମରେ ଯୋଗ ଦେଇ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ। ଏହି ଫୋରମ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ବୈଠକ କରୁଛି। ଆମେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ଲାଟିନମ୍ ଜୟନ୍ତୀ ଏବଂ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ରୌପ୍ୟ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ଲାଟିନମ୍ ର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ରୂପାର ଚମକ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ଏକ ସୁଗମ, ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ନିର୍ମିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆମର MSME ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ମିଟେଲଷ୍ଟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ସହଯୋଗ, IT ଏବଂ ସେବାରେ ଦ୍ରୁତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, ଶକ୍ତି, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ରାସାୟନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଉଛି। ଏହି ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଲାଭ ଦେଇଛି, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଆଜି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ପୁଞ୍ଜି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ କିପରି ଅସ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି। ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ଆମକୁ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ପଡିବ। ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଥିଲା: ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ଯାହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରେ। ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ଆମର ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ଭଳି ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହଭାଗୀତା ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାନ୍ସେଲର ମର୍ଜ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଏସିଆ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ବାଛିଛନ୍ତି। ଏହା ଜର୍ମାନୀର ବିବିଧତା ରଣନୀତିରେ ଭାରତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଏବଂ ଏହା ଭାରତରେ ଜର୍ମାନୀର ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆଜି ଆମେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ପ୍ରଥମତଃ, ଆମେ ଏହି ନିର୍ବିଘ୍ନ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଅସୀମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ପାରମ୍ପରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗଭୀର ସହଯୋଗ ଦେଖିବ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆଜି ଆମେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଘୋଷଣାନାମା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଏହା ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆମର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତିଗତ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆମେ ସହମତ ହୋଇଛୁ ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସହଭାଗୀତା ଏବେ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀର ରୂପ ନେବା ଉଚିତ। ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅର୍ଥନୀତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବ। ଆମେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଭାଗୀ। ଏହା ସହିତ, ପାୱାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ବାୟୋଟେକ୍, ଫିନଟେକ୍, ଫାର୍ମା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଏବଂ ସାଇବରରେ ଅପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ତୃତୀୟତଃ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଅଛି ଯେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ସହଭାଗୀତା କେବଳ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ। ଭାରତ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ସୌର, ପବନ ଏବଂ ଜୈବ ଇନ୍ଧନରେ ବିଶ୍ୱର ନେତା ହେବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଜର୍ମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ସୌର ସେଲ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର୍, ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ପବନ ଟର୍ବାଇନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ମହାନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏକାଠି, ଆମେ ଇ-ମୋବିଲିଟି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିପାରିବା। ଭାରତର AI ପାଇଁ ଏକ ସର୍ବସମାବେଶୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଜର୍ମାନୀର AI ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଏହା ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୁଏ, ଆମେ ଏକ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ଜର୍ମାନ ଶିଳ୍ପରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ସକ୍ଷମ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ବିଶେଷକରି ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଦକ୍ଷତା ଗତିଶୀଳତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମେ ଜର୍ମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ପ୍ରତିଭାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ, ଭାରତ ୮ % ରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ପଛରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ କାରଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ରହିଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ, ଖଣି, କିମ୍ବା ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଅନୁପାଳନ ଆବଶ୍ୟକତା ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆଶାବାଦର ପ୍ରତୀକ କରିଛି। ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସାକାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଖୋଲିବ। ଏହାର ଅର୍ଥ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପଥ ସ୍ପଷ୍ଟ। ମୁଁ ଭାରତର ସ୍କେଲ୍ ଏବଂ ଗତି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଜର୍ମାନ ସଠିକତା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଆପଣ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ, ଘରୋଇ ଚାହିଦାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ ଏବଂ କୌଣସି ବାଧା ବିନା ରପ୍ତାନି କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ ସ୍ଥିର ନୀତି, ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜର୍ମାନୀ ସହିତ ଏହାର ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ସଂକ୍ଷେପରେ ମୋର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି : ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଇଚ୍ଛୁକ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ମଧ୍ୟ । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ନବସୃଜନ, ନିବେଶ ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିକାଶ କରିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ କେବଳ ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା।
ଧନ୍ୟବାଦ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during the India-Germany CEOs Forum in Ahmedabad
12 JAN 2026 9:17PM by PIB Delhi
Your Excellency,
Chancellor Merz, business leaders of both countries, Namaskar.
I am very pleased to join the India-Germany CEOs Forum. This meeting is taking place at a very important time, when we are celebrating the Platinum Jubilee of India-Germany relations and the Silver Jubilee of the India-Germany Strategic Partnership. That means our relationship carries the permanence of platinum and the shine of silver.
Friends,
The partnership between India and Germany is a seamless one, built on shared values and mutual trust. In every sector, there are mutually beneficial opportunities. The ongoing manufacturing cooperation between our MSMEs and Germany’s Mittelstand, the rapidly growing collaboration in IT and services, joint ventures and research collaborations in automotive, energy, machinery, and chemical sectors are giving rise to new technologies. And these strong linkages have directly benefited our trade, which has now crossed the mark of nearly 50 billion dollars.
Friends,
The world is changing rapidly, and we see how dependence on critical technologies and capital machinery is being weaponized today. On the auspicious occasion of Swami Vivekananda’s birth anniversary, we must draw inspiration from his thoughts and message. His message was clear: a strong nation is one that connects with the world with self-confidence, self-reliance, and responsibility. In today’s global context, this message is even more relevant. In line with this thinking, our shared responsibility is to strengthen trusted and resilient supply chains for the world, and in this effort, the partnership of reliable partners like India and Germany plays a decisive role.
Friends,
For his first Asia visit, Chancellor Merz chose India as the destination. This reflects India’s central role in Germany’s diversification strategy, and it is a clear signal of Germany’s trust in India. In line with this trust, today we have taken several important decisions. First, we have decided to make this seamless economic partnership limitless. That means, along with traditional economic sectors, strategic sectors will also see deeper cooperation. In defence, today we are exchanging a Joint Declaration of Intent. This will provide clear policy support to our companies for co-innovation and co-production in defence. New opportunities for cooperation will also open in the space sector. Second, we have agreed that trusted partnership should now take the form of a technology partnership. The world’s two major democratic economies will deepen cooperation in critical and emerging technologies. We are mutual partners in semiconductors. Along with this, there are immense possibilities in power electronics, biotech, fintech, pharma, quantum, and cyber. Third, we all have complete clarity that the India-Germany partnership is not only mutually beneficial, but also better for the world. India is moving ahead to become a world leader in green hydrogen, solar, wind, and biofuel. For German companies, there are great opportunities in manufacturing solar cells, electrolyzers, batteries, and wind turbines. Together, we can develop solutions for the world ranging from e-mobility to food and health security. India has an all-inclusive vision for AI, and when Germany’s AI ecosystem connects with it, we can ensure a human-centric digital future.
Friends,
India’s talent pool is capable of advancing innovation and productivity in German industry. In recent years, especially in the high-tech sector, skill mobility has increased rapidly. We urge German companies to make full use of India’s talent, and further strengthen skill, innovation, and industrial linkages.
Friends,
In today’s challenging global environment, India is moving forward with over 8% growth. Behind this is not just one reason, but continuous and comprehensive reforms. The private sector is being promoted in every field, whether defence, space, mining, or nuclear energy. Compliance requirements are continuously being reduced, ease of doing business is improving. These efforts have made India today a symbol of growth and optimism for the world. The India-EU Free Trade Agreement is also soon going to be realized. This will open a new chapter for our trade, investment, and partnership. That means, the path is clear for you. I invite German precision and innovation to connect with India’s scale and speed. You can manufacture in India, take full advantage of domestic demand, and export without any obstacles.
Friends,
On behalf of the government, I assure you that India will advance cooperation with Germany with stable policies, mutual trust, and a long-term vision. My message in short is this: India is ready, willing, and able. Let us innovate, invest, and grow together. Let us prepare sustainable solutions not only for India and Germany, but for the global future.
Danke schön.
Thank you very much.