Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Over 12,000 raids conducted; 15,000+ LPG cylinders seized in crackdown on hoarding and black marketing
Commercial LPG consumers in urban areas encouraged to switch to PNG
States and UTs requested to expedite approvals for laying CGD pipelines
Online LPG bookings increased to about 94%
States/UTs urged to continue strict action against black marketing and hoarding under Essential Commodities Act
Commercial LPG supply initiated in several States with support from State Governments
Citizens appealed to avoid panic bookings, and use digital modes for booking LPG Cylinder
LPG carrier Shivalik arrived yesterday; Nanda Devi reaches today, cargo discharge underway
Around 130 Indian pilgrims who had crossed into Armenia expected to arrive today
Indian Missions functioning round-the-clock, providing assistance and support to Indian nationals across the region
17 MAR 2026 5:31PM by PIB Delhi
The inter-ministerial media briefing on developments in West Asia was held today at the National Media Centre. Such briefings are being conducted regularly to provide updates on the evolving situation. In today’s briefing, the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs, shared updates on fuel supplies, maritime operations, the status of Indian nationals in the region and public information efforts.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas briefed on the current fuel supply position and measures to ensure continued availability of petroleum products and LPG, in view of the situation relating to the Strait of Hormuz. The Ministry stated:
Crude and Refineries
• All refineries are operating at high capacity and maintaining adequate crude oil inventories. India remains self-sufficient in petrol and diesel production and no imports are required to meet domestic demand.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks are available.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100 percent supply to PNG and CNG, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at around 80 percent.
• Commercial LPG consumers in urban areas are encouraged to switch to PNG, and establishments such as hotels, restaurants, hospitals and hostels can obtain PNG connections from authorised City Gas Distribution (CGD) entities.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• The Government is expanding the CGD network and has requested States and UTs to expedite approvals and issue deemed permission for pending application for laying CGD pipelines, waive off road restoration and permission charges, relax working conditions and appoint nodal officers to support faster rollout.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Domestic LPG production from refineries has been increased by about 38%.
• Online LPG bookings have increased to about 94%, while Delivery Authentication Code coverage has expanded from 53% before the crisis to about 76% to prevent diversion.
• Domestic LPG cylinder deliveries continue as normal.
• Several States and UTs such as Bihar, Delhi, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Manipur, Rajasthan and Uttarakhand have issued orders for allocation of non-domestic LPG in line with Government guidelines, and commercial LPG supply is being made available across States and UTs.
Kerosene
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs, which have been requested to identify distribution points.
• Several States including Bihar, Chhattisgarh, Manipur, Kerala, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Gujarat and Karnataka have issued SKO allocation orders.
Meetings conducted by State Governments
• Under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000, States/UTs are empowered to take action against hoarding and black marketing.
• States/UTs are primarily responsible for monitoring and regulating the supply of Petrol, Diesel and LPG.
• Government of India, vide letter dated 13.03.2026, has asked Chief Secretaries to direct DMs/Collectors and enforcement agencies to conduct inspections and surprise checks.
• 27 States/UTs have set up control rooms and are also conducting press briefings.
• Several States/UTs, including Rajasthan, Telangana, Goa, Himachal Pradesh, J&K, Maharashtra, Odisha and Tamil Nadu, have set up District Level Monitoring Committees; others are requested to do so urgently.
Enforcement action
• Enforcement actions are being intensified to curb hoarding and black marketing of LPG across the country.
• More than 12,000 raids have been conducted and over 15,000 cylinders seized, with major actions reported in Delhi, Goa, Uttar Pradesh, Jammu & Kashmir, Kerala and Madhya Pradesh.
• PSU Oil Marketing Companies have conducted over 2,500 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government’s highest priority remains ensuring uninterrupted LPG supply, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• PNG consumers have been advised to surrender LPG connections under the LPG Control Order amendment dated 14 March 2026 to ease pressure on LPG supplies.
• Booking intervals have been revised to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas to ensure equitable distribution.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to reduce pressure on LPG demand.
• PSU Oil Companies are promoting digital bookings and discouraging panic bookings, with improved adoption of online booking systems.
• Commercial LPG supply has been initiated in several States with support from State Governments.
Public Advisory
• Citizens are advised not to panic as adequate LPG supplies are being maintained for households and essential sectors.
• LPG cylinders can be booked through digital platforms such as IVRS, SMS, WhatsApp, mobile applications and e-commerce platforms.
• Citizens are appealed to avoid panic bookings, use digital modes and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Consumers are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops and to conserve energy.
• Citizens are advised to rely on official sources for accurate information and avoid rumours.
Maritime Safety and Shipping Operations
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways shared the latest position on maritime activities in the Persian Gulf and the measures taken for the safety of Indian vessels and crew. The Ministry noted that:
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian seafarers has been reported in the past 24 hours.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 Indian seafarers remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping continues to monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Since activation of the DG Shipping Control Room, 3,180 calls and 5,875 emails have been handled, including 150 calls and 378 emails in the past 24 hours from seafarers, their families and maritime stakeholders.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 447 Indian seafarers, including 161 in the past 24 hours, from airports and regional locations across the Gulf.
• LPG carrier vessel Shivalik reached Mundra Port and discharge of cargo is underway, while vessel Nanda Devi arrived at Kandla early morning today and has commenced discharge for onward transfer to the East Coast, including Ennore and Haldia.
• All documentation and pre-arrival formalities were completed in advance to ensure priority berthing and expeditious discharge.
• Major ports are closely monitoring vessel movements and cargo operations and providing necessary support, including additional storage space such as about 90,000 Sq meter provided by V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA) for transshipment containers.
• Reports regarding containers lying on roads outside Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) are incorrect. Containers are currently located at container freight stations, warehouses or factory premises as part of normal logistics operations.
• Congestion at JNPA is easing, with perishable containers reduced from about 2,000 to around 1,000.
• Vessels have sailed to ports such as Salalah and Khor Fakkan, with one more vessel scheduled to depart today carrying about 200 containers. The number of stranded containers is expected to further decline to around 600 within the next 24–48 hours.
• The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor shipping movements, port operations, safety of Indian seafarers and continuity of maritime trade in view of the evolving situation in West Asia.
Safety of Indian Nationals in the Region
An update on developments concerning the region was shared, including ongoing assistance and outreach through Missions, the Ministry of External Affairs informed that:
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia and the Gulf region. The safety, well-being and security of the Indian community remain the highest priority. A dedicated MEA control room remains operational, and coordination continues with State Governments and Union Territories.
• External Affairs Minister visited Belgium at the invitation of the EU High Representative and Vice President Ms. Kaja Kallas to attend the EU Foreign Affairs Council.
• During the meeting, discussions covered India-EU relations and pressing global challenges, particularly the situation in West Asia and its implications for energy security, with emphasis on dialogue and diplomacy.
• On the margins of the Council, External Affairs Minister held bilateral meetings with the EU High Representative and Vice President and Foreign Ministers of Belgium, Cyprus, Germany, the Netherlands and Slovakia, where views were exchanged on recent international developments.
• Over 700 Indian nationals have crossed over from Iran into Armenia (around 600) and Azerbaijan, including about 50 additional crossings to Armenia yesterday.
• Of the 284 Indian pilgrims who had crossed into Armenia, around 130 are expected to arrive in Delhi today.
• The MEA control room remains operational to assist Indian nationals. However, the number of calls or emails to the Control Room have come down significantly. Yesterday, 22 calls and 6 emails were received and attended to.
• Indian Missions and Posts across the region are functioning round the clock, operating 24×7 helplines, maintaining contact with Indian community organisations and issuing regular advisories. Missions remain in touch with local authorities and are extending assistance to stranded Indians, students, seafarers and short-term visitors, including visa support, logistical assistance and transit facilitation.
• Since 28 February, around 2,44,000 passengers have returned from the region to India.
• In the UAE, airspace was temporarily closed earlier today and later reopened. Limited non-scheduled flights continue to operate, with about 55 flights on 16 March 2026 and around 70 flights expected today from various UAE airports to India. Passengers are advised to check updated schedules with airlines and may contact Indian Missions for assistance.
• Flights continue to operate from Saudi Arabia and Oman to various destinations in India.
• Qatar airspace remains partially open, with three flights operated to India on 16 March 2026 and three flights expected today.
• Kuwait airspace remains closed since 28 February 2026. Special non-scheduled flights by Jazeera Airways are expected to operate from Al Qaisumah Airport in Saudi Arabia to India.
• For Indian nationals in Bahrain and Iraq, where airspace remains closed, transit through Saudi Arabia continues to be facilitated.
• The mortal remains of the two Indian nationals who lost their lives in the Sohar incident of 13 March 2026 have been received by their families in Jaipur. The Government of India conveys its deepest condolences.
• The Embassy remains in contact with hospital authorities and the company concerned to monitor the condition of the injured Indian nationals, none of whom are critically injured.
• The Mission team in Basra continues to assist the 15 Indian crew members who were safely evacuated and are currently staying in a hotel. Efforts are underway for their early return to India.
• The Mission is also coordinating with Iraqi authorities for early repatriation of the mortal remains of the deceased Indian national.
• Five Indian nationals have lost their lives in recent incidents and one remains missing. The mortal remains of two Indian nationals from Oman have been repatriated to India today.
• Indian Missions in Oman, Iraq and the UAE remain in contact with concerned authorities regarding the missing individual and for early repatriation of the remaining mortal remains after completion of requisite formalities.
The Government reiterated that it remains vigilant and continues close coordination among concerned Ministries and agencies, with necessary steps being taken to safeguard key sectors and national interests.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
17 MAR 2026 5:31PM by PIB Bhubaneswar
• ୧୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ; ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାର ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ
• ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି
• ସିଜିଡି ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଇବା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
• ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୯୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କଳାବଜାର ଏବଂ ମହଜୁଦଖୋରୀ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି
• ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
• ନାଗରିକମାନେ ଆତଙ୍କିତ ବୁକିଂ ଏଡାଇବା ଏବଂ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ମୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
• ଏଲପିଜି ବାହକ ଶିବାଲିକ୍ ଗତକାଲି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛି; ନନ୍ଦାଦେବୀ ଆଜି ପହଞ୍ଚିଛଛି; ଏଲପିଜି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି
• ଆଜି ଆର୍ମେନିଆ ପାର ହୋଇଥିବା ପ୍ରାୟ ୧୩୦ ଭାରତୀୟ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି
• ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସହାୟତା ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନେସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟର ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ପରିସ୍ଥିତିର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏପରି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ନିୟମିତ ଭାବରେ କରାଯାଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲା। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାର
ସମସ୍ତ ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାର ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ମହଜୁଦ ରଖାଯାଇଛି। ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ରହିଛି ଏବଂ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଆମଦାନୀ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।
ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର
ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଇନ୍ଧନ ଶୁଖିଯିବାର କୌଣସି ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଯୋଗାଣ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହୋଇ କିଣାକିଣି ନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସଂରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ପାଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜିର ଶତପ୍ରତିଶତ ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଭାବେ ପ୍ରାୟ ୮୦% ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଛି।
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପାଇପ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ହୋଟେଲ, ରେସ୍ତୋରାଁ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଛାତ୍ରାବାସ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଅନୁମୋଦିତ ସହର ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରୁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇପାରିବେ।
ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ଗ୍ୟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଜିଏଲ), ମହାନଗର ଗ୍ୟାସ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମଜିଏଲ), ଗେଲ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ବିପିସିଏଲ) ସମେତ ସହର ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସହର ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇପଲାଇନ୍ ବିଛାଇବା ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଅନୁମୋଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପରମିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ରାସ୍ତା ମରାମତି ଏବଂ ଅନୁମତି ଫି ଛାଡ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଶିଥିଳ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି କରିବାକୁ ସରକାର କହିଛନ୍ତି।
ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ୍
ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ଏବଂ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବାର କୌଣସି ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକରେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୩୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ପ୍ରାୟ ୯୪ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଅନଧିକୃତ ବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବିତରଣ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ କଭରେଜ୍ ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବରୁ ୫୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ପ୍ରାୟ ୭୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଣ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ବିହାର, ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଣିପୁର, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
କିରୋସିନ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୪୮ ହଜାର କିଲୋଲିଟର କିରୋସିନ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ମଣିପୁର, କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ କିରୋସିନର ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକ
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାର ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା।
୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ତାରିଖରେ ଏକ ଚିଠିରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା କମିଶନର/କଲେକ୍ଟର ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
୨୭ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ କରୁଛନ୍ତି।
ରାଜସ୍ଥାନ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଗୋଆ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କମିଟି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି; ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ଘରୋଇ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର (ଏଲପିଜି)ର ମହଜୁଦଖୋରୀ ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ଜୋରଦାର କରାଯାଉଛି।
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୧୨,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି। ଦିଲ୍ଲୀ, ଗୋଆ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର, କେରଳ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ୨୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଉଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ
ବିଶେଷକରି ପରିବାର, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭଳି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ, ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ର ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ସଂଶୋଧନ ଅନୁଯାୟୀ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନକୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ରର ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ବୁକିଂ ସିଷ୍ଟମ ଗ୍ରହଣକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଆତଙ୍କ ବୁକିଂକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
ଘର ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରହିଥିବାରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଭଏସ୍ ରେସପନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ୍, ଏସଏମଏସ୍, ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍, ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଏବଂ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ କରାଯାଇପାରିବ।
ଭୟଭୀତ ହୋଇ ବୁକ୍ ନକରିବାକୁ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କ ପାଖକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ପରିଦର୍ଶନରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଡକ୍ସନ୍ କୁକଟପ୍ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପାଇଁ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଗୁଜବରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସର୍ବଶେଷ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି ଯେ:
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ କୌଣସି ଅଘଟଣ ଘଟିନାହିଁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୨ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ୬୧୧ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ସହିତ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ, ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩,୧୮୦ ଫୋନ୍ କଲ୍ ଏବଂ ୫,୮୭୫ ଇମେଲ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଯେଉଁଥିରେ ନାବିକ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ୧୫୦ କଲ୍ ଏବଂ ୩୭୮ ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୪୪୭ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନରେ ସହାୟତା କରିଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୧୬୧ ଜଣଙ୍କୁ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ବାହକ ଜାହାଜ ଶିବାଲିକ୍ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ମାଲ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରୁଛି। ଅନ୍ୟପଟେ ନନ୍ଦାଦେବୀ ଜାହାଜ ଆଜି ସକାଳେ କାଣ୍ଡଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଏନ୍ନୁର ଓ ହଳଦିଆ ସମେତ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳକୁ ପଠାଯିବାକୁ ଥିବା ମାଲ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଜାହାଜର ଡକିଂ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଅନଲୋଡିଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ଆଗମନ ପୂର୍ବ ଔପଚାରିକତା ପୂର୍ବରୁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଗତିବିଧି ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଚିଦମ୍ବରନର୍ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଟ୍ରାନ୍ସସିପମେଣ୍ଟ କଣ୍ଟେନର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୯୦ ହଜାର ବର୍ଗ ମିଟର ସ୍ଥାନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି।
ଜବାହରଲାଲ ନେହରୁ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଜେଏନପିଏ) ବାହାରେ ରାସ୍ତାରେ କଣ୍ଟେନର ପଡ଼ିଥିବା ରିପୋର୍ଟ ଅସତ୍ୟ। କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧୀନରେ କଣ୍ଟେନର ମାଲ ପରିବହନ ଷ୍ଟେସନ, ଗୋଦାମ କିମ୍ବା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ରହିଛି ।
ଜେଏନପିଏରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ସେଠାରେ ନଷ୍ଟଶୀଳ କଣ୍ଟେନର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୨,୦୦୦ ରୁ ପ୍ରାୟ ୧,୦୦୦କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ସଲାଲାହ ଏବଂ ଖୋର ଫକ୍କାନ ଭଳି ବନ୍ଦର ଦିଗରେ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରିଛି। ପ୍ରାୟ ୨୦୦ କଣ୍ଟେନର ସହିତ ଆଜି ଆଉ ଏକ ଜାହାଜ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି। ଆଗାମୀ ୨୪ରୁ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଫସି ରହିଥିବା କଣ୍ଟେନର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୬୦୦କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଛି।
ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଲିଥିବା ସହାୟତା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ବିବରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କହିଛି ଯେ:
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖାଯାଇଛି। ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା କରୁଛି।
ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ କାଜା କାଲାସଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ. ଜୟଶଙ୍କର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ପରିଷଦରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ବେଲଜିୟମ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ।
ବୈଠକ ସମୟରେ, ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ୱାନ, ବିଶେଷକରି ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିନିଧି, ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ବେଲଜିୟମ, ସାଇପ୍ରସ, ଜର୍ମାନୀ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକିଆ ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଇରାନରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଆର୍ମେନିଆ (ପ୍ରାୟ ୬୦୦) ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗତକାଲି ଆର୍ମେନିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିବା ପ୍ରାୟ ୫୦ଜଣ ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
ଆର୍ମେନିଆରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିବା ୨୮୪ ଭାରତୀୟ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୧୩୦ ଜଣ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ କଲ୍ ଏବଂ ଇମେଲ୍ ସଂଖ୍ୟା ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଗତକାଲି, ୨୨ କଲ୍ ଏବଂ ୬ ଟି ଇମେଲ୍ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ପଶ୍ଚିମ ଏସୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ନିୟମିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରୁଛନ୍ତି। ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ନାବିକ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭିସା ସହାୟତା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସହାୟତା ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ତାରିଖ ଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ୪୪ ହଜାର ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି।
ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସରେ ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ଆଜି ସକାଳେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପରେ ପୁଣି ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ପ୍ରାୟ ୫୫ ଟି ଉଡ଼ାଣ ଏବଂ ଆଜି ଏମିରେଟ୍ସର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଟି ଉଡ଼ାଣ ହେଉଛି। ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏୟାରଲାଇନ୍ସର ସର୍ବଶେଷ ସମୟସୂଚୀ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଏବଂ ସହାୟତା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ ଓମାନରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଉଡ଼ାଣ ଜାରି ରହିଛି।
କତର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି। ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଭାରତକୁ ତିନୋଟି ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଆହୁରି ତିନୋଟି ଉଡ଼ାଣ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ଠାରୁ କୁଏତର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି। ସାଉଦୀ ଆରବର ଅଲ୍ କାଇସୁମାହ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଉଡ଼ାଣ ପରିଚାଳିତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବାହାରିନ୍ ଏବଂ ଇରାକର ଏୟାରସ୍ପେସ୍ ବନ୍ଦ ରହିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସାଉଦୀ ଆରବ ଦେଇ ଜାରି ରହିଛି।
୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ ସୋହର ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଦୁଇ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀରକୁ ଜୟପୁରରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଘଟଣାରେ ଗଭୀର ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଆହତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ହସ୍ପିଟାଲ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କମ୍ପାନୀ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଗୁରୁତର ଆହତ ହୋଇନାହାଁନ୍ତି।
ବସରାରେ ଥିବା ଦୂତାବାସ କର୍ମଚାରୀମାନେ ୧୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସହାୟତା ଜାରି ରଖିଛି, ଯେଉଁମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ହୋଟେଲରେ ରହିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି।
ମୃତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୂତାବାସ ଇରାକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଆଜି ଓମାନରୁ ଦୁଇ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀର ଭାରତ ଅଣାଯାଇଛି।
ଓମାନ, ଇରାକ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ନିଖୋଜ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଔପଚାରିକତା ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ପାର୍ଥୀବ ଶରୀର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସରକାର ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ପ୍ରତି ସଜାଗ ଦୃଷ୍ଟି ରଖାଯାଇଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରହିଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି।