ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
“ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନିରନ୍ତର ଓ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା” ଶୀର୍ଷକ ବଜେଟ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
03 MAR 2026 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ବଜେଟ୍ ୱେବିନାର୍ ଶୃଙ୍ଖଳାର ପ୍ରଥମ ୱେବିନାର୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା ଥିଲା ବୋଲି ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା। ସମସ୍ତେ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଆଜି, ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାର ଦ୍ୱିତୀୟ ୱେବିନାର୍ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ, ଆଜି ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକ ଯୋଗଦେବେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଦେବେ। ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଯୋଗଦେବେ। ଏତେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ବଜେଟ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ନିଜେ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ। ଏହି ୱେବିନାରରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଏହି ୱେବିନାରର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନିରନ୍ତର ମଜଭୁତ କରିବା ସହ ସମ୍ବନ୍ଧିତ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ମଜଭୁତ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆଶାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପୁନଃଆକୃତି ଦିଆଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧାର ଅଟେ। ଆମର ଦିଗ ସ୍ପଷ୍ଟ, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସ୍ପଷ୍ଟ, ଅଧିକ ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ, ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ, ଅଧିକ ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏବେ ରପ୍ତାନୀ କରିବାର ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ମନ୍ଥନ ହେବ, ଏହି ମନ୍ଥନରୁ ଯେଉଁ ଫଳାଫଳ ବାହାରିବ, ତାହା ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଆମର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ, ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମର ସହରଗୁଡ଼ିକ, ବଡ଼ ଓ ଛୋଟ ଉଭୟ, ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ଅଲଗା ଲାଗିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଦୃଢ଼ ଉତ୍ପାଦନ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଏହା ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇଗୁଡ଼ିକ ନମନୀୟତା ଓ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଉନ୍ନତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରେ। ସୁଚିନ୍ତିତ ସହରଗୁଡ଼ିକ ନିବେଶ ଓ ପ୍ରତିଭା ଉଭୟଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଏହି ସମସ୍ତ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମଜଭୁତ କରିଛି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଣସି ଦିଗ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଫଳାଫଳ ଦେଇନଥାଏ; ଭୂମିସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସେତେବେଳେ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଶିଳ୍ପ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏହାକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରନ୍ତି। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ୱେବିନାର ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ମାନସ ମନ୍ଥନରେ କିଛି ବିଷୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବେ, ଯେପରିକି ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ, ଖର୍ଚ୍ଚ ଗଠନକୁ କିପରି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରାଯିବ, ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ କିପରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ବିକାଶ କିପରି ପହଞ୍ଚିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ଏହି ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଦେଶ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି। ଏହି ପଥରେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଅଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଉଛି। ଆମେ ସମର୍ପିତ ବିରଳ ମୃତ୍ତିକା କରିଡର ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ବଜେଟରେ ବାୟୋଫାର୍ମା ଶକ୍ତି ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଭାରତକୁ ଜୈବିକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ହେଉଛି ଏହି ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଆମେ ଉନ୍ନତ ବାୟୋଫାର୍ମା ଗବେଷଣା ଓ ଉତ୍ପାଦନରେ ନେତୃତ୍ୱ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଉତ୍ପାଦନ ସହଯୋଗୀ ଖୋଜୁଛି। ଭାରତ ପାଖରେ ଏହି ସୁଯୋଗ ଅଛି ଯେ, ସେ ଏହି ଭୂମିକାକୁ ଦୃଢତାର ସହିତ ପୂରଣ କରିପାରିବ। ଏହା କରିବା ପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିସହିତ ଗବେଷଣାରେ ଯେଉଁ କଞ୍ଜୁସି କରାଯାଉଥିଲା, ସେ ସମୟ ଏବେ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି। ଏବେ ଆମକୁ ଗବେଷଣାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପଡିବ ଓ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ, ଏବେ ଆମ ପାଖରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି, ଆମର ଏକମାତ୍ର ମନ୍ତ୍ର ଗୁଣବତ୍ତା, ଗୁଣବତ୍ତା, ଗୁଣବତ୍ତା ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଅନେକ ଦେଶ ସହିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ଆମ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଏକ ବିଶାଳ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ କେବେବି ସାଲିସ ନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଯଦି ଆମେ ଆମର ସର୍ବାଧିକ ଶକ୍ତି, ବୁଦ୍ଧିମତା, ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୁଝାମଣାକୁ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଆମକୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଆମ ପ୍ରୋଡକ୍ଟମାନଙ୍କର ଗୁଣବତ୍ତା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ, ଏତିକି ନୁହେଁ, ତାହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ପାଇଁ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା, ସେଠାର ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶା-ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଗବେଷଣା କରିବାକୁ ପଡିବ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ। ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ପସନ୍ଦ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସୁବିଧାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଏବେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆବଶ୍ୟକତା। ଧରାଯାଉ କେହି ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ପୁର୍ଜା ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ଜାହାଜ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି। ଯଦି ଆମେ ଭାବୁ ଯେ ଏହା ତ କେବଳ ଛୋଟ ପୁର୍ଜା, ପଠାଇ ଦିଅ, ତେବେ କିଏ ଆପଣଙ୍କର ପୁର୍ଜା ନେବ? ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସେହିଟା ଛୋଟ ହେଲେ ମଧ୍ୟ, ତାଙ୍କର ବଡ଼ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ୟୁନିଟ୍‌ରେ ତାହାର ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଣବତ୍ତା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେବେ ହିଁ ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଞ୍ଜି କରିପାରିବୁ। ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ, ବିକାଶର ଏହି ରାଜପଥ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ଏବଂ ଏହି ୱେବିନାରରେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏମଏସଏମଇ ବର୍ଗୀକରଣରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବା ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡୁଛି। ଏହା ଉଦ୍ୟୋଗମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଭୟକୁ ଦୂର କରିଛି ଯେ, ବିସ୍ତାର କରିବା ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଲାଭ ହରାଇବ। ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକର ଋଣ ପାଇବାକୁ ସୁବିଧା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେବେ ଏବଂ ବିଜୟ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଆଗେଇବେ। ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି ଯେ, ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବେ, ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଓ ଦୃଢ଼ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସମନ୍ୱିତ ହେବେ। ଏହି ୱେବିନାରରେ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଏଥିପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତିର ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଉଚ୍ଚ-କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ, ରେଳ, ରାଜପଥ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳପଥ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ତଥା ବହୁ-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା- ଏହି ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ। । ସେହିପରି, ନୂତନ ଜଳପଥ, ଜାହାଜ ମରାମତି ସୁବିଧା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଆମର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜଭୁତ କରିବ। ସାତଟି ନୂତନ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସଂଯୋଗକାରୀ ହିସାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରକୃତ ଲାଭ ସେତେବେଳେ ହିଁ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଶିଳ୍ପ ଓ ନିବେଶକମାନେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ରଣନୀତିକୁ ସଜାଡ଼ିବେ। ଆପଣମାନେ ଏହି ରଣନୀତିଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସହରୀକରଣର ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଅଛି। ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆମେ ଆମର ସହରଗୁଡ଼ିକୁ କେତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯୋଜନା ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରୁ, ତାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ। ଏହି ବଜେଟ୍ ୱେବିନାରରେ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଟାୟାର-୨ ଏବଂ ଟାୟାର-୩ ସହରଗୁଡ଼ିକ କିପରି ନୂତନ ଗ୍ରୋଥ ଆଙ୍କର୍‌ସ୍ ହେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟୁଛି। ବଜାର ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନେ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରନ୍ତି। କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ମିଶନ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ଆପଣଙ୍କର ମୂଳ ବ୍ୟବସାୟ ରଣନୀତିର ଏକ ଅଂଶ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଯେଉଁ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମୟାନୁସାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନିବେଶ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ବଜାରରେ ଭଲ ପ୍ରବେଶ ପାଇପାରିବେ। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମୁଁ ଶିଳ୍ପ, ନିବେଶକ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ସାମୂହିକ ମାଲିକାନା ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ବଜେଟ୍ ୱେବିନାର ଆଲୋଚନା ପାଇଁ କିମ୍ବା କେବଳ ଆମର ଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ବରଂ, ଏଥିରେ ସାମୂହିକ ମାଲିକାନା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ବଜେଟ୍ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଛି; ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଗତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆପଣମାନେ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଭୂମିରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ରଖେ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଯେ, ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଯିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during post-budget webinar on “Sustaining and Strengthening Economic Growth”
03 MAR 2026 12:57PM by PIB Delhi
Namaskar!
Last week, the first webinar of the Budget Webinar Series was organized, and I was told that it was very successful. Everyone gave excellent suggestions regarding the implementation of budget provisions, and I welcome everyone’s active participation. Today, the second webinar of this series is being held. I have been informed that today, thousands of people will be giving countless suggestions on a wide range of topics, and subject experts will also be joining us. Such a large-scale discussion on the budget is, in itself, a very successful experiment. I thank you all for taking the time to join this webinar. I welcome you warmly. The theme of this webinar is linked to continuously strengthening the country’s economic growth. Today, when India has become a source of hope for the world with its strong economy, and when the global supply chain is being reshaped, rapid economic progress is a major foundation for a developed India. Our direction is clear, our resolve is clear: Build more, produce more, connect more, and now the need is to Export more. Certainly, the brainstorming among you today will play a major role in this.
Friends,
You all know that manufacturing, logistics, our MSMEs, small industries, cottage industries, and even our small and large cities-though they may appear different-are all interconnected pillars of the economy. For example, strong manufacturing creates new opportunities, which in turn increases exports. Competitive MSMEs promote flexibility and innovation. Better logistics reduce costs. Well-planned cities attract both investment and talent. This year’s budget has given great strength to all these pillars.
But friends,
No direction automatically produces results. Real change happens on the ground when industry, financial institutions, and state governments work together to make it a reality. My expectation is that in this webinar, you will give priority to certain topics in your deliberations, such as how manufacturing and production can be increased, how cost structures can be made more competitive, how investment flows can be accelerated, and how development can reach every corner of the country. Your suggestions in this direction will be very important.
Friends,
In the field of manufacturing, the country is strengthening its core industrial capacities today. The challenges along this path are also being addressed. By focusing on sectors like dedicated rare earth corridors and container manufacturing, we are trying to strengthen our trade ecosystem. The budget also announced the Biopharma Shakti Mission. The aim of this mission is to make India a global hub in biologics and next-generation therapies. We want to move towards leadership in advanced biopharma research and manufacturing.
Friends,
Today, the world is looking for reliable and resilient manufacturing partners. India has the opportunity to play this role strongly. For this, all stakeholders must invest with great confidence, adopt new technologies, and the era of being stingy in research is gone-now we must make big investments in research. We must also ensure quality in line with global standards. I repeatedly say that as opportunities come our way, our only mantra should be: Quality, Quality, Quality.
Friends,
India has signed free trade agreements with many countries. This has opened a huge gateway of opportunities for us. In such a situation, our responsibility is to never compromise on quality. If we must put the greatest strength, wisdom, and effort into one thing, it should be quality. The quality of our products should not only meet global standards but surpass them. For this, we must study the needs and expectations of other countries, conduct research, and understand them. We must study the preferences and comfort of people in other countries-this is the greatest necessity, and research must be done on it. Suppose someone demands a small component, and they are building a huge ship. If we casually send the part without care, who will accept it? For us, it may be a small component, but in their large manufacturing unit, it holds great importance. That is why, in today’s competitive world, quality creates golden opportunities for us. We must make user-friendly products according to their requirements. Only then can we take advantage of these opportunities. The free trade agreements are ready, and now the highway of development is prepared for you. I hope that in this webinar, you will also focus on this subject in your discussions.
Friends,
The reforms we made in MSME classification are showing widespread impact. Enterprises no longer fear that if they expand, they will lose the benefits provided by the government. Efforts have been made to ensure easy access to credit for MSMEs, to promote technology upgradation, and to encourage capacity building.
But friends,
These efforts will only show results when MSMEs enter competition in greater numbers, with the goal of victory. Now is the time for MSMEs to increase their productivity, raise quality standards, adopt digital processes, and connect with strong value chains. In this direction, your suggestions in this webinar will be very important.
Friends,
Infrastructure and logistics are the core pillars of our growth strategy. This year’s budget proposes record capital expenditure. Building high-capacity transport systems, better coordination among railways, highways, ports, airports, and waterways, expansion of different freight corridors and multimodal connectivity-all these steps are necessary to reduce costs and improve efficiency. Therefore, new waterways, ship repair facilities, and regional centres of excellence will strengthen our logistics ecosystem. Seven new high-speed rail corridors are going to become growth connectors. But you also know that the real benefit of this infrastructure will only come when industries and investors align their strategies with this vision. What those strategies will be, you must discuss in detail, and I am confident you will pay attention to these matters.
Friends,
Urbanization also plays a very important role in India’s development journey. India’s future growth will depend on how effectively we plan and manage our cities. How our Tier-II and Tier-III cities become new growth anchors-your suggestions in this budget webinar will be very important for this as well.
Friends,
A major transformation is taking place in the world economy today. Markets no longer look only at costs; they also look at sustainability. In this direction, the Carbon Capture, Utilisation and Storage Mission is an important initiative. Now sustainability must become a part of your core business strategy. Industries that invest in clean technologies in time will gain better access to new markets in the coming years. This year’s budget has given a new direction. My request is that industries, investors, and institutions move forward together in this.
Friends,
The goal of a developed India can only be achieved through collective ownership. This budget webinar should not remain just a platform for discussion, or just for gathering knowledge. It must show collective ownership-that is very necessary. The budget has provided the framework; now you must create the momentum together. You must become participants in our efforts. Every suggestion, every experience of yours has the potential to bring excellent results on the ground. May your suggestions become milestones in the country’s progress-with this belief, I thank you very much.
Namaskar!