প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“শেন-থুম চাউখৎপা তুংকোইনা লৈহনবা অমসুং ফগৎহনবা” হায়বা হিরমদা বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
03 MAR 2026 12:57PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
হৌখিবা চয়োলদা বজেত ৱেবিনার পরিংগী অহানবা ৱেবিনার পাংথোকখ্রে মসি য়াম্না মাইপাকপা অমনি হায়বা ঐ খঙলে। অহানবা ৱেবিনার মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং বজেত্ত পনখিবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবগী মতাংদা অফবা পাউতাকশিং ফংখি অমসুং থৱায় য়াওনা শরুক য়াখিবশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি পরিং অসিগী অনিশুবা ৱেবিনার পাংথোক্লি। তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা মীওই লিশিং কয়ানা পাউতাকশিং পীরক্কনি অমসুং অখঙ-অহৈশিং ঐখোয়গী থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি হায়বা ঐ খঙলে। বজেতকী মরমদা য়াম্না পাক-চাউনা খন্ন-নৈনবা অসি য়াম্না মাইপাকপা চাংয়েং অমনি। ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াবগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐনা অদোম তরাম্না ওকচরি। ৱেবিনার অসিগী থিমগা লৈবাক অসিগী শেন-থুম চাউখৎপদা মখা তানা থৌনা হাপ্নবগা মরী লৈনৈ। মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অমুক হন্না শেমদোকপগা লোয়ননা, ভারতকী অফবা শেন্মিৎলোন অসি মালেমগী থাজবগী মৈরা অমা ওইরক্লে। শেন্মিৎলোন য়াংনা চাউখৎলকপা অসি বিকসিত ভারত অমগী অকনবা য়ুম্ফম অমনি। সরকারগী নাখৈ শেংবা পান্দম অমসুং নাখৈ শেংবা ৱারেপ লৈরি। ঐখোয়গী মাইকৈ নাখৈ শেংলি, ঐখোয়গী ৱারেপ নাখৈ শেংলি, হেন্না শেমগৎলি, হেন্না পুথোক্লি, হেন্না শম্নরি, হেন্না মপান্দা থাদোক্লি। ঙসি অদোমগা পাংথোক্কদৌরিবা খন্ন-নৈনবশিং অসিনা ফংলকপা পাউতাকশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
মেনুফেকচরিং, লোজিষ্টিক্স, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং সহরগী মফমশিং নাইতোম লৈবা নত্তে, শেন-থুমগী অমগা অমগা শম্নবা য়ুম্বীশিংনি হায়বা অদোম খঙলে। খুদম ওইনা, মেনুফেকচরিং চাউখৎপনা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহল্লি অদুগা এম.এস.এম.ইশিং চাংদম্নবনা থবক মখল কয়া পায়খৎপা অমসুং অনৌবা থবক হেনগৎহল্লি। চহি অসিগী বজেতনা হায়রিবা য়ুম্বীশিংদা অকনবা মপাঙ্গল হাপ্লে।
মরুপশিং,
মাইকৈ অমতনা মশা মরোমদোম অফবা ফলশিং পুরক্তে। উদ্যোগ, শেন-থুমগী লোয়শঙশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াদ্রবদি থৌশিল অমনা মথন্থ মহৈ চাবা ফংলোই। মরী লৈনবশিংনা মেনুফেকচরিং, পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎনবা অমসুং শেন য়াম্না চঙহন্দনা পুথোকপা ঙম্নবা খন্ন-নৈনবা মরুওইনা লৌগদবনি। হায়রিবা মাইকৈশিং অসিদা অদোমগী পাউতাকশিংনা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। মাইকৈ অসিদা অদোমগী পাউতাকশিং য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
মেনুফেকচরিংগী লমদা, ঙসি লৈবাক অসিনা মসিগী মরুওইবা উদ্যোগকী থবকশিং ফগৎহল্লে। মরুওইবা থবকশিং ফগৎনবা অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সরকারগী থবকশিং ফগৎহল্লে। দেদিকেতেদ রিয়র আর্থ কোরিদোরশিং অমসুং কন্তেন্নর শাবগুম্বা হিরমশিংদা পান্দম থম্বা অসিনা ললোন-ইতিক্কী থবক ফগৎহনগনি। বজেত্ত বাইওফার্মা শক্তি মিসন লাউথোক্তুনা বাইওলোজিক্স অমসুং অনৌবা থেরাপিশিংগীদমক ভারত মালেমগী মফম অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। অৱাংবা থাক্কী বাইওফার্মা রির্ছা অমসুং মেনুফেকচরিংদা লুচিংবা ওইনবা মাইকৈদা চঙশিনবা ঐখোয় পাম্মী।
মরুপশিং,
ঙসি, মালেম্না মতিক চাবা অমসুং খুদোংথিবা মায়োক্নবা ঙম্বা মেনুফেকচরিং লৈবাকশিং থিরি। ঙসি ভারতনা মসিগী থৌদাং অসি লৌনবা খুদোংচাবা ফংলে। রিছার্স অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংদা মরী লৈনবশিংনা শেন থাদগদবনি অমসুং মালেমগী ক্বালিতি ষ্টেন্দার্দশিং ঙাক্না চৎগদবনি। ঐখোয়না মালেমগী থাকশিং য়ৌনবা মগুনশিং লৈহনগদবনি। ঐনা হঞ্জিন-হঞ্জিন হায়রি মদুদি ঐখোয়গী লম্বীদা খুদোংচাবশিং লাকপগা লোয়ননা, ঐখোয়গী অমতা ঙাইরবা লাইৱাদি: মগুন, মগুন, মগুন্না ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা লৈবাক কয়াগা ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং খুৎয়েক পীনরে। মসিনা ঐখোয়গী অচৌবা থোঙ অমা হাংদোক্লে অমসুং অসিগুম্বা ফিবম অমদা, কৈদৌঙৈদা গুন য়াওবা পোৎথোক পুথোকপদা শন্তাইন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়গী পোৎথোকশিং মগুনদা মালেমগী থাকশিং য়ৌগদবনি। মীয়াম্না শীজিন্নবদা নুংঙাইগদবা পোৎথোকশিং পুথোক্নবা মালেমগী কঞ্জুমরশিংগী অপাম্বশিং খঙনবা থিজিনবা দরকার ওইরে। মতম অদু খক্তদা ঐখোয়না ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিংগী কান্নবশিং লৌবা ফংগনি। মখোয়না অচৌবা জহাজ অমা শানবা অপীকপা পোৎশক অমা লৈবা পাম্মে হায়না খল্লসি। করিগুম্বা ঐখোয়না চেকশিন্দনা পার্ত অদু থাখ্রবদি, কনানা পোৎশক অদু লৌগনি? ঐখোয়গী ওইনা মদু অপীকপা মচাক অমনি, অদুবু মখোয়গী ওইনা অচৌবা মেনুফেকচরিং য়ুনিতনি, মসি য়াম্না মরুওই। মরম অদুনা ঙসিগী চাংদম্নরিবা মালেম অসিদা, মগুন লৈহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গীদমক অফবা খুদোংচাবশিং ওইহল্লে। মখোয়গী দরকার ওইবা মতুংইন্না ঐখোয়না শীজিন্নবদা নুংঙাইবা পোৎথোকশিং শাগদবনি। মতম অদু খক্তদা ঐখোয়না খুদোচাবশিং লৌবা য়াগনি। ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং থৌরাং তৌদুনা লৈরে অমসুং অদোমগীদমক চাউখৎপগী হায়ৱে শেম-শাদুনা লৈরে। ৱেবিনার অসিদা অদোমগী খন্ন-নৈনবশিং হিরম অসিদা মীৎয়েং চঙগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
এম.এস.এম.ই মখল খায়দোকপদা অওনবশিং পুরকখিবগী কান্নবা পাক-শন্না ফংলে। মখল খায়দোকখিবা অসিনা অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকপদা অকিবা লৈরম্বা অদু কোকহল্লে। সরকারনা মখা তানা শেন্থং পীবা হেনগৎহল্লে অমসুং তেক্নোলোজিশিং ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
অশেংনবা কান্নবদি এম.এস.এম.ইশিংনা মালেমগী চাংদম্নবা শরুক য়াবা ঙম্বগী মখা পোল্লে। হৌজিক্কী মতম অসি এম.এস.এম.ইশিংনা মখোয়গী পোৎথোক হেনগৎহনবা, মখোয়গী পোৎথোকশিংগী গুনশিং হেনগৎহনবা অমসুং দিজিতেলগী থবকশিং পায়খৎপা অমসুং অফবা ভেলু চেনশিং লৈহনবা মতম ওইরে। হিরম অসিদা ৱেবিনার অসিদা অদোমগী পাউতাকশিং য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাল্লোংদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং লোজিষ্টিক্স অসি মরুওইবা য়ুম্বীশিংনি, চহি অসিগী বজেত্ত য়াম্লবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমনা শৌগৎলি। থবক ফজনা পাংথোক্নবা অয়াংবা রেল, মল্তি-মোদাল কন্নেক্তিবিতি অমসুং জহাজ শেমজিনবগী খুদোংচাবশিং লৈহনবা তঙাইফদে। অনৌবা হায়-স্পিৎ রেল কোরিদোরশিংনা চাউখৎপা হেনগৎহল্লগনি। মখোয়গী লাল্লোংশিংগী মতুংইন্না, উদ্যোগ অমসুং ইনভেষ্টরশিংনা থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর অসিগী কান্নবা ফংগনি। হায়রিবা লাল্লোংশিং অসিগা লোয়ননা, অদোম্না কুপ্না খন্নগদবনি অমসুং হায়রিবা ৱাফমশিং অসিদা অদোম পুক্নিং চঙগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্ত সহর শেমগৎপনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভারতকী তুংগী চাউখৎপা লৈবাক অসিগী সহরশিং মপুংফানা থৌরাং তৌবা অমসুং অশীন-অরাং তৌবগী মখা পোল্লি। তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংনা অনৌবা চাউখৎপগী ইঞ্জিনশিং ওইবা য়াগনি। হিরম অসিগী মতাংদা পাউতাকশিং পীরকপা য়াম্না মরুওই অমসুং বজেত ৱেবিনার অসিদা অদোমগী পাউতাক য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা অওনবা অমা লাক্লে। হৌজিক মালেম্না তুংকোইনা চৎনবা য়াবদা মাইওনশিল্লে, হৌজিক কৈথেলশিংনা মমলগী মথক্ত মহৌশাদা পীবা অকায়বদা ওইনা য়েংলে। কার্বোন চুপশিনবা, শীজিন্নবা অমসুং লীদুনা থম্নবা মিসন অসি য়াম্না মরুওইবা থবক অমনি, ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা লাল্লোংদা তুংকোইনা চৎনবা য়াবগা পুনশিনবা অসি তঙাইফদে। মৈখু থাংদবা তেক্নোলোজিদা শেন থাদরিবা উদ্যোগশিং মতমগী মতুংইন্না লাক্লিবা চহিশিংদা অনৌবা কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙমগনি। চহি অসিগী বজেত্ত অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্লে। মসিগীদমক উদ্যোগশিং, ইনভেষ্টরশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিং পুন্না মাঙলোমদা চঙশিন্নবা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অপুনবা ওইনা মপু ওইমিন্নবা দরকার ওই। মসিগী বজেত ৱেবিনার অসি খন্ন-নৈন্নবা মফম অমা খক নত্ত্রগা লৌশিং তান্নবা মফম অমা ওইরোইদৌবনি। মসিনা পুন্না শরুক য়ামিন্নবা উৎপা য়াম্না দরকার ওই। বজেতনা ঙাক্লৌ পীরে; অদোম্না পুন্না খোঙজেল য়াংখৎহনগদবনি। ঐখোয়গী থবকশিংদা অদোম শরুক য়াগদবনি। অফবা ফলশিং উবা ফংনবা অদোমগী পাউতাক, অদোমগী খঙজবশিংগী কান্নবা য়াম্না লৈ। অদোমগী পাউতাকশিংনা লৈবনাক অসিগী চাউখৎপা খুমাঙচাউশিনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during post-budget webinar on “Sustaining and Strengthening Economic Growth”
03 MAR 2026 12:57PM by PIB Delhi
Namaskar!
Last week, the first webinar of the Budget Webinar Series was organized, and I was told that it was very successful. Everyone gave excellent suggestions regarding the implementation of budget provisions, and I welcome everyone’s active participation. Today, the second webinar of this series is being held. I have been informed that today, thousands of people will be giving countless suggestions on a wide range of topics, and subject experts will also be joining us. Such a large-scale discussion on the budget is, in itself, a very successful experiment. I thank you all for taking the time to join this webinar. I welcome you warmly. The theme of this webinar is linked to continuously strengthening the country’s economic growth. Today, when India has become a source of hope for the world with its strong economy, and when the global supply chain is being reshaped, rapid economic progress is a major foundation for a developed India. Our direction is clear, our resolve is clear: Build more, produce more, connect more, and now the need is to Export more. Certainly, the brainstorming among you today will play a major role in this.
Friends,
You all know that manufacturing, logistics, our MSMEs, small industries, cottage industries, and even our small and large cities-though they may appear different-are all interconnected pillars of the economy. For example, strong manufacturing creates new opportunities, which in turn increases exports. Competitive MSMEs promote flexibility and innovation. Better logistics reduce costs. Well-planned cities attract both investment and talent. This year’s budget has given great strength to all these pillars.
But friends,
No direction automatically produces results. Real change happens on the ground when industry, financial institutions, and state governments work together to make it a reality. My expectation is that in this webinar, you will give priority to certain topics in your deliberations, such as how manufacturing and production can be increased, how cost structures can be made more competitive, how investment flows can be accelerated, and how development can reach every corner of the country. Your suggestions in this direction will be very important.
Friends,
In the field of manufacturing, the country is strengthening its core industrial capacities today. The challenges along this path are also being addressed. By focusing on sectors like dedicated rare earth corridors and container manufacturing, we are trying to strengthen our trade ecosystem. The budget also announced the Biopharma Shakti Mission. The aim of this mission is to make India a global hub in biologics and next-generation therapies. We want to move towards leadership in advanced biopharma research and manufacturing.
Friends,
Today, the world is looking for reliable and resilient manufacturing partners. India has the opportunity to play this role strongly. For this, all stakeholders must invest with great confidence, adopt new technologies, and the era of being stingy in research is gone-now we must make big investments in research. We must also ensure quality in line with global standards. I repeatedly say that as opportunities come our way, our only mantra should be: Quality, Quality, Quality.
Friends,
India has signed free trade agreements with many countries. This has opened a huge gateway of opportunities for us. In such a situation, our responsibility is to never compromise on quality. If we must put the greatest strength, wisdom, and effort into one thing, it should be quality. The quality of our products should not only meet global standards but surpass them. For this, we must study the needs and expectations of other countries, conduct research, and understand them. We must study the preferences and comfort of people in other countries-this is the greatest necessity, and research must be done on it. Suppose someone demands a small component, and they are building a huge ship. If we casually send the part without care, who will accept it? For us, it may be a small component, but in their large manufacturing unit, it holds great importance. That is why, in today’s competitive world, quality creates golden opportunities for us. We must make user-friendly products according to their requirements. Only then can we take advantage of these opportunities. The free trade agreements are ready, and now the highway of development is prepared for you. I hope that in this webinar, you will also focus on this subject in your discussions.
Friends,
The reforms we made in MSME classification are showing widespread impact. Enterprises no longer fear that if they expand, they will lose the benefits provided by the government. Efforts have been made to ensure easy access to credit for MSMEs, to promote technology upgradation, and to encourage capacity building.
But friends,
These efforts will only show results when MSMEs enter competition in greater numbers, with the goal of victory. Now is the time for MSMEs to increase their productivity, raise quality standards, adopt digital processes, and connect with strong value chains. In this direction, your suggestions in this webinar will be very important.
Friends,
Infrastructure and logistics are the core pillars of our growth strategy. This year’s budget proposes record capital expenditure. Building high-capacity transport systems, better coordination among railways, highways, ports, airports, and waterways, expansion of different freight corridors and multimodal connectivity-all these steps are necessary to reduce costs and improve efficiency. Therefore, new waterways, ship repair facilities, and regional centres of excellence will strengthen our logistics ecosystem. Seven new high-speed rail corridors are going to become growth connectors. But you also know that the real benefit of this infrastructure will only come when industries and investors align their strategies with this vision. What those strategies will be, you must discuss in detail, and I am confident you will pay attention to these matters.
Friends,
Urbanization also plays a very important role in India’s development journey. India’s future growth will depend on how effectively we plan and manage our cities. How our Tier-II and Tier-III cities become new growth anchors-your suggestions in this budget webinar will be very important for this as well.
Friends,
A major transformation is taking place in the world economy today. Markets no longer look only at costs; they also look at sustainability. In this direction, the Carbon Capture, Utilisation and Storage Mission is an important initiative. Now sustainability must become a part of your core business strategy. Industries that invest in clean technologies in time will gain better access to new markets in the coming years. This year’s budget has given a new direction. My request is that industries, investors, and institutions move forward together in this.
Friends,
The goal of a developed India can only be achieved through collective ownership. This budget webinar should not remain just a platform for discussion, or just for gathering knowledge. It must show collective ownership-that is very necessary. The budget has provided the framework; now you must create the momentum together. You must become participants in our efforts. Every suggestion, every experience of yours has the potential to bring excellent results on the ground. May your suggestions become milestones in the country’s progress-with this belief, I thank you very much.
Namaskar!