প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বিকশিত ভাৰতৰ বাবে প্ৰযুক্তি, সংস্কাৰ আৰু বিত্ত’ শীৰ্ষক বিষয়ৰ ওপৰত বাজেটৰ পাছৰ ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ মূল পাঠ
27 FEB 2026 1:01PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
এই বছৰৰ প্ৰথম বাজেট ৱেবিনাৰত মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। যোৱা কেইটামান বছৰ ধৰি বাজেট ৱেবিনাৰ এক শক্তিশালী পৰম্পৰাত পৰিণত হৈছে। প্ৰায়ে বাজেট বিভিন্ন মাপকাঠীৰ ওপৰত মূল্যায়ন কৰা হয়, কেতিয়াবা ষ্টক বজাৰৰ পদক্ষেপৰ বিষয়ে কথা কোৱা হয়, কেতিয়াবা আয়কৰ প্ৰস্তাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাটো কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰে। সঁচা কথাটো হ’ল যে ৰাষ্ট্ৰীয় বাজেট এখন হ্ৰস্বম্যাদী বাণিজ্যিক নথিপত্ৰ নহয়, ই এক নীতিগত ৰোডমেপ। সেয়েহে, বাজেটৰ ফলপ্ৰসূতাও দৃঢ় মাপকাঠিৰ ওপৰত বিচাৰ কৰিব লাগে। আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ কৰা, ঋণৰ প্ৰবাহ সহজ কৰা, ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰা, প্ৰশাসনত স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰা, জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰা, তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা নীতিসমূহ। বাজেটত ইয়াৰ সৈতে জড়িত সিদ্ধান্তসমূহে অৰ্থনীতিক স্থায়ী শক্তি প্ৰদান কৰে আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, বাজেটক পৃথকভাৱে চাব নালাগে, ই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ এক অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া। প্ৰতিখন বাজেট এটা বৃহৎ লক্ষ্যৰ দিশত এক পদক্ষেপ আৰু আমাৰ সন্মুখত সেই ডাঙৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা। প্ৰতিটো সংস্কাৰ, প্ৰতিটো আবণ্টন, প্ৰতিটো পৰিৱৰ্তনক এই দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ অংশ হিচাপে চাব লাগিব। সেয়েহে, প্ৰতি বছৰে বাজেটৰ পাছত অনুষ্ঠিত হোৱা এই ৱেবিনাৰবোৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মোৰ আশা যে এই ৱেবিনাৰবোৰ ধাৰণাৰ আদান-প্ৰদানৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহ’ব, বৰঞ্চ ই এক ফলপ্ৰসূ চিন্তা-চৰ্চাৰ অনুশীলন হ’ব। আপোনাৰ অভিজ্ঞতা আৰু ব্যৱহাৰিক প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত আধাৰিত পৰামৰ্শসমূহে নিশ্চিতভাৱে অৰ্থনৈতিক কৌশলসমূহ অধিক উন্নত কৰাত আৰু সমাধান বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰিব। যেতিয়া উদ্যোগ, শিক্ষাবিদ, বিশ্লেষক আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকলে একেলগে চিন্তা কৰে, আঁচনিসমূহৰ ৰূপায়ণ উন্নত হয়, ফলাফলবোৰ অধিক সঠিক হয়। সেয়াই এই ৱেবিনাৰ শৃংখলাৰ আঁৰৰ মনোভাৱ।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এক চতুৰ্থাংশ পাৰ হৈ গৈছে। যদি আপুনি নিজৰ বিষয়ে চিন্তা কৰে, আপোনাৰ জীৱনৰ এটা অতি ভাল, গুৰুত্বপূৰ্ণ সময় পাৰ হৈ গৈছে। আমি এতিয়া দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত আছো। এইটো সেই সময় যেতিয়া আমাৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু একে সময়তে ভাৰতে যোৱা দশকত অসাধাৰণ স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। ই আকস্মিকভাৱে অহা নাই, আমাৰ স্থিতিস্থাপকতা হৈছে দৃঢ় বিশ্বাস-চালিত সংস্কাৰৰ ফলাফল। আমি প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰলীকৰণ কৰিছো, ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা উন্নত কৰিছো, প্ৰযুক্তি-নেতৃত্বাধীন প্ৰশাসনৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো, প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰিছো আৰু আজি দেশখনে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছত যাত্ৰা কৰি আছে। এই গতি বজাই ৰাখিবলৈ, আমি কেৱল নীতিগত অভিপ্ৰায়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব, কিন্তু উৎকৃষ্টতাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিব লাগিব। সংস্কাৰক ঘোষণাৰ দ্বাৰা বিচাৰ কৰা উচিত নহয়, কিন্তু তৃণমূল পৰ্যায়ত ইয়াৰ প্ৰভাৱ বিচাৰ কৰা উচিত। আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ব্লকচেইন আৰু তথ্য বিশ্লেষণৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ লগতে অভিযোগ নিষ্পত্তি প্ৰণালীৰ প্ৰভাৱৰ নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণৰ জৰিয়তে স্বচ্ছতা, গতি আৰু দায়বদ্ধতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা এটা দশকত আমি আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি চিন্তা-চৰ্চা কৰি সিদ্ধান্ত লৈছো যে ভাৰতৰ উন্নয়ন কেৱল ঘাইপথ, ৰে'লপথ, বন্দৰ, ডিজিটেল নেটৱৰ্ক, শক্তি ব্যৱস্থা আৰু এনে বহুতো কঠিন সম্পদ নিৰ্মাণৰ দ্বাৰাহে হ' ব। এইবোৰে অনাগত বহু দশক ধৰি উৎপাদনশীলতা সৃষ্টি কৰি থাকিব।ইয়াৰ ফলত, ৰাজহুৱা মূলধনী ব্যয় নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। ১১বছৰ পূৰ্বে ৰাজহুৱা মূলধনৰ বাবে বাজেটত প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা আছিল, বৰ্তমানৰ বাজেটত ই প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ চৰকাৰী বিনিয়োগ থকাটো ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবেও এক স্পষ্ট বাৰ্তা।
বন্ধুসকল,
এতিয়া উদ্যোগ আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে নতুন শক্তি লৈ আগবাঢ়ি অহাৰ সময়। আমি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক অংশগ্ৰহণ, বিত্তীয় আৰ্হিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক উদ্ভাৱন আৰু উদীয়মান খণ্ডসমূহত শক্তিশালী সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন। এই দিশত মোৰ আন এটা পৰামৰ্শ আছে। আমি প্ৰকল্প অনুমোদন পদ্ধতি আৰু মূল্যায়নৰ মান অধিক শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমি ব্যয়-লাভ বিশ্লেষণ আৰু জীৱন চক্ৰৰ ব্যয়ক সৰ্বোপৰি ৰাখি অপচয় আৰু বিলম্ব বন্ধ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমি বিদেশী বিনিয়োগ পৰিকাঠামো অধিক সৰল কৰি দিছো। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে এই ব্যৱস্থাটোক অধিক অনুমানযোগ্য আৰু বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল কৰি তোলা। আমি দীৰ্ঘম্যাদী বিত্ত উন্নত কৰিবলৈ বণ্ড বজাৰক অধিক সক্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। বণ্ড ক্ৰয় আৰু বিক্ৰীৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সৰল কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি বণ্ড বজাৰৰ সংস্কাৰক দীৰ্ঘম্যাদী বিকাশৰ সহায়ক হিচাপে চাব লাগিব, আমি পূৰ্বানুমানযোগ্যতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব, লিকুইডিটি গভীৰ কৰিব লাগিব, নতুন সঁজুলি প্ৰৱৰ্তন কৰিব লাগিব আৰু বিপদাশংকা কাৰ্যকৰীভাৱে পৰিচালনা কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে আমি স্থায়ী বিদেশী মূলধন আকৰ্ষণ কৰিব পাৰিম। মই আশা কৰোঁ যে আপোনালোকে বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ পৰা শিকি বিদেশী বিনিয়োগ পৰিকাঠামো আৰু বণ্ড বজাৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে স্পষ্ট আৰু দৃঢ় পৰামৰ্শ আগবঢ়াব।
বন্ধুসকল,
যিকোনো ব্যক্তিয়ে নীতিৰ পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে, কিন্তু ইয়াৰ সফলতা আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। উদ্যোগ নতুন বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে আগবাঢ়ি আহিব লাগিব। বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিশ্লেষকসকলে ব্যৱহাৰিক সমাধান আৰু বজাৰৰ আস্থা শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব লাগিব। যেতিয়া চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু জ্ঞানৰ অংশীদাৰসকল একেলগে আগবাঢ়ি যায়, সংস্কাৰসমূহ ফলাফলত পৰিণত হয়। তেতিয়া ঘোষণাবোৰ বাস্তৱত সাফল্যত পৰিণত হয়। মই পৰামৰ্শ দিওঁ যে আমি এক স্পষ্ট সংস্কাৰ অংশীদাৰিত্ব চনদ বিকশিত কৰিব লাগিব। ই চৰকাৰ, উদ্যোগ, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু শিক্ষা জগতৰ এক যৌথ প্ৰস্তাৱ হ’ব লাগে। এই চনদ উন্নত ভাৰতৰ যাত্ৰাত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দস্তাবেজত পৰিণত হ’ব।
বন্ধুসকল,
মই সকলো অংশীদাৰ, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান, বজাৰ, উদ্যোগ, পেছাদাৰী আৰু উদ্ভাৱকসকলক এই বাজেটে আগবঢ়োৱা নতুন সুযোগৰ সুবিধা ল'বলৈ, বাজেটৰ দ্বাৰা মুকলি কৰা নতুন সুযোগৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত হ'বলৈ আহ্বান জনাইছো। আপোনাৰ অংশগ্ৰহণে আঁচনিসমূহৰ ৰূপায়ণ অধিক উন্নত কৰিব, আপোনাৰ মতামত আৰু সহযোগিতাই উন্নত ফলাফল প্ৰদান কৰিব। আহক আমি একেলগে সংস্কাৰ কৰো, বিকাশ কৰো আৰু এনে এক ভৱিষ্যত সৃষ্টি কৰো য'ত উন্নত ভাৰতৰ সপোন অতি সোনকালে বাস্তৱায়িত হয়।
মই নিশ্চিত যে আজি আপোনালোক সকলোৱে গভীৰভাৱে চিন্তা-চৰ্চা কৰিব, আপোনালোকৰ মনোযোগ প্ৰক্ৰিয়াবোৰ সৰল কৰাৰ ওপৰত থাকিব আৰু আমি এই ভুল কৰা উচিত নহয়। বাজেটৰ আগতেই আমি আপোনালোক সকলোৰে সৈতে আলোচনা কৰো, ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে বাজেট অধিক উন্নত কৰা। এতিয়া বাজেট তৈয়াৰ কৰা হৈছে, এতিয়া বাজেটৰ আলোচনাৰ বাবে কোনো কাৰ্যসূচী নাই, এতিয়া বাজেটত যি আছে তাক যিমান সোনকালে সম্ভৱ বাস্তৱত পৰিণত কৰিব লাগে। সৰলতম উপায়েৰে সকলো অংশীদাৰ উপকৃত হ'ব লাগে, তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ থাকিব লাগে, এইটো মনত ৰাখি, আপোনালোকে আলোচনা কৰিব, চিন্তা-চৰ্চা কৰিব, তেতিয়া এই ৱেবিনাৰবোৰে সঁচাকৈয়ে এক জীৱন্ত অৰ্থনীতিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব।
বহুত ধন্যবাদ!
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in post-budget webinar on “Technology, Reforms and Finance for Viksit Bharat”
27 FEB 2026 1:01PM by PIB Delhi
Greetings!
​In this year's first Budget Webinar, I welcome you all. In the past few years, the Budget Webinar has become a strong tradition. Often, the assessment of the budget is done on different parameters; sometimes there is talk on the movement of the Stock Market, sometimes the discussion remains centered on Income Tax proposals. The truth is that a national budget is not a short-term trading document; it is a policy roadmap. Therefore, the assessment of the budget's effectiveness should also be done on solid parameters. Such policies that expand infrastructure, that make the flow of credit easy, that increase Ease of Doing Business, that increase transparency in governance, that make the lives of the public easy, and create new opportunities for them. Decisions related to this in the budget give permanent strength to the economy, and the most important thing is that any Budget should not be seen in isolation or as a stand-alone.
Nation Building is a continuous process. Every Budget is a stage towards moving to a bigger goal, and before us, that big goal is the year 2047, the building of a developed India by 2047. Every Reform, every allocation, every change should be seen only as a part of this long journey. And therefore, these webinars held after the budget every year are very important. It is my expectation that these webinars do not remain limited only to the exchange of Ideas, but rather become an effective brainstorming exercise. Suggestions based on your experience and practical challenges will certainly help in making economic strategies even better and in finding solutions. When Industry, Academia, Analysts, and Policymakers think together, then the implementation of schemes becomes better, and results become more accurate. This is the sentiment behind this series of webinars.
​Friends,
​One-fourth of the 21st century has passed. If you think about yourself, then a very good and important period of your life has passed. Now we are in an important time of the country's development journey. This is the time when our economy is moving forward at a fast pace, and along with this, in the last one decade, India has shown extraordinary Resilience, and this has not come by chance; our Resilience is the result of Conviction-Driven Reforms. We have simplified Processes, improved Ease of Doing Business, expanded Technology-Led Governance, strengthened Institutions, and even today this country is riding the Reform Express. To maintain this Momentum, we have to focus not only on policy intent but also on delivery excellence. Reforms should be evaluated not by announcement but by their impact on the ground level. We must increase Transparency, Speed, and Accountability by making extensive use of AI, Blockchain, and Data Analytics, and along with this, we must also do continuous Monitoring of Impact through Grievance Redressal Systems.
​Friends,
​In the last one decade, our focus has been very much on infrastructure. We took a well-thought-out decision that India's development will happen only by preparing solid Assets like Highways, Railways, Ports, Digital Network, Power Systems, many such, many such. These will continue to generate Productivity for many decades to come. Because of this, and for this reason, Public Capital Expenditure is being continuously increased. 11 years ago, there was a provision of about 2 lakh crore rupees in the budget for Public Capex; in the current budget, it has increased to more than about 12 lakh crore rupees. Such a large-scale government investment is also a clear message for the Private Sector.
​Friends,
​Now is the time that Industry and Financial Institutions also come forward with new energy. We want more participation in Infrastructure, more Innovation in Financing Models, and more robust Collaboration in Emerging Sectors. In this direction, I have one more suggestion: we have to further strengthen Project Sanction Methodology and Appraisal Quality. Keeping Cost-Benefit Analysis and Lifecycle Costing paramount, we must stop Waste and Delays.
​Friends,
​We are further simplifying the Foreign Investment Framework. Our effort is to make the system more Predictable and Investor-Friendly. To improve Long-Term Finance, we are also taking steps in the direction of making Bond Markets more active. The process of buying and selling bonds is being made easy.
​Friends,
​We have to see Bond Market Reforms as Enablers of Long-Term Growth; we have to ensure Predictability, deepen Liquidity, bring new Instruments, and manage Risks effectively. Only then will we be able to attract Sustained Foreign Capital. I expect that you will give clear and solid suggestions to strengthen the Foreign Investment Framework and Bond Markets by learning from Global Best Practices.
​Friends,
​Anyone can prepare a Policy Framework, but its success depends on all of you. The industry world will have to come forward with Fresh Investment and Innovation. Financial Institutions and Analysts will have to help in preparing Practical Solutions, Practical Solutions, and strengthen Market Confidence. When Government, Industry, and Knowledge Partners move forward together, then Reforms turn into Results. Only then do Announcements become Achievements on the ground. My suggestion is that we develop a clear Reform Partnership Charter. This should be the shared resolve of Government, Industry, Financial Institutions, and Academia. This charter will become a very important document for the journey of developed India.
​Friends,
​I will say to all Stakeholders, Financial Institutions, Markets, Industry, Professionals, and Innovators - take advantage of the new opportunities that this budget has given; connect deeply with the new opportunities opened by the budget. With your participation, the implementation of schemes will be even better; better results will come from your feedback and cooperation. Come, let us all Reform together, Grow, and create such a Future that the dream of a developed India is realized as soon as possible.
​I have full confidence that today you all will do deep thinking, your focus will be centered on simplifying processes, and we should not make this mistake - we do consultation with you all even before the budget, its purpose is different, its purpose is that the budget becomes even better. But now the budget has been made; now this is not a program for the discussion of the budget; now, how to bring what is in the budget to the ground as quickly as possible, through the simplest route, and for everyone's benefit, for the participation of all stakeholders - if you discuss and think keeping this matter in mind, then these webinars will truly open the door to a vibrant economy.
​Many many thanks!
​Namaskar!