হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মীৎ লিশিং অনিগা কুন তরুক্তা “ভারত্তা এ.আই.গী মমাং থানা লৈরিবশিং শাফু পীবা” সেসন্দা থৌবু ওইখ্রে
এ.আই.না ভারতকি গ্লোবেল নোলেজ লিদরসিপতা শক্তি পীগনি, বিকসিত ভারত লিশিং অনিগা নিফুতরেৎকিদমক্তা মরু ওই – শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান
17 FEB 2026 2:34PM by PIB Imphal
এজুকেসন মন্ত্রালয়না ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মীৎ লিশিং অনিগা কুন তরুক্কী শরুক অমা ওইনা ন্যু দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা ঙসি “ভারত্তা এ.আই.গী মমাং থানা লৈরিবশিং শাফু পীবা” হায়না কৌবা অখন্নবা সেসন অমা পাংথোকখ্রে।
সেসন অদুদা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান, অমসুং এজুকেসন অমসুং স্কীল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরসিপকি রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী জয়ন্ত চৌধরিসু শরুক য়াখি।
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসিগী সেক্রেতরি শ্রী সঞ্জয় কুমার; সেক্রেতরি, হায়যর এজুকেসন (দি.ও.ঐচ.ই.), দা. আই.আই.তি.গী মদ্রাজগী সেক্রেতরি, প্রোফেসর ভি. একাদেমিক লুচিংবশিং, রিসর্চরশিং, অমসুং এজুকেসন্দা এ.আই. শিজিন্নরিবা অচৌবা স্তার্তঅপশিংগী ফাওন্দরশিং য়াওনা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী প্রধান্না সমীৎ অসিবু ভারত্তা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.)গী চাওখৎপা উৎনবা অমসুং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খনখিবা অনৌবা থৌরাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
ভারতকি তেক্নোলোজি অসি খোঙজেল য়াংনা চাওখৎলকপদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী প্রধান্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা য়াম্না থুনা এ.আই. দা মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি মদুদি এ.আই.না ভারতপু গ্লোবেল নোলেজ সুপরপাৱর অমা ওইহনবদা ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং বিকসিত ভারত লিশিং অনিগা নিফুতরেৎকি মীৎয়েংদা চাওনা মতেং পাংগনি।
নহা ওইরিবা ইনোবেতরশিংগী থৌদাংদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকি নহাশিংনা মমাঙগী মীরোলশিংদগী তোঙান্না খল্লি। মহাক্না "এজুকেসন অমসুং এ.আই. না এজুকেসন্দা এ.আই. অসি য়াম্না লুনা মরি লৈনৈ" হায়না অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং মহৈরোয়শিং অমসুং নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংদা এ.আই. মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিনা হোঙলক্লিবা মালেমগী এ.আই. দা ভারত অসি মাংজিল থাবা মফমদা লৈহনবদা মতেং ওইগনি।
শ্রী জয়ন্ত চৌধরিনা ফোঙদোকখি মদুদি #IndiaAIImpactSummit2026 তা খন্ন-নৈনখিবা অদু য়াম্নাা ইনফোরমেতিব ওইখি। মহাক্না ফোঙদোকখি মদুদি ইকায় খুম্নজরবা এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান, একাদেমীয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মমিং লৈরবা পর্সোনেলিতিশিংনা এজুকেসন, ফাউন্দেস্নেল লর্নিং পাকথোক-চাউথোকপদা, স্কীলিংদা, রিসর্চতা অমসুং মালেমগী লুচিংবা ওইবগী মওংদা বিকসিত ভারত লিশিং অনিগা নিপুতরেৎকী ভিজন্দা এ.আই. গী পুনশিনবা স্ত্রকচরগী মতাংদা খন্নখি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মহাক্না এজুকেসন অমসুং স্কীল ইন্দিয়া মন্ত্রালয়গী পেবিলিয়নশিংদসু চৎখি, মদুদা পোলিসি ভিজনবু গ্রাওন্দ ইম্পেক্তা অর্থ হন্দোক্লবা প্রেক্তিকেল, স্কেলেবল, অমসুং ইন্দিয়া-ফর্স্ত এ.আই. গী সোলুসনশিং উহনখি।
হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী এজুকেসন মন্ত্রালয়না নেস্নেল দিজিতেল প্লেৎফোর্ম্, পোলিসি ফ্রেমৱার্কশিং, ইন্সতিত্যুস্নেল রিফোর্মশিং, অমসুং স্কুল এজুকেসন, অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং, স্কীলিং, অমসুং অহোঙবা রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন ইকোসিস্তেমশিংগী নুংদা অচৌবা কেপাসিতি-বিল্দিং ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা এ.আই. গী য়ুম্ফম অসি খুমাং চাউশিন্না থোনখ্রে।
মমাঙ চহিগী বজেৎ লাওথোক্লবা মতুংদা সরকারনা আই.আই.তি.মদ্রাজদা এ.আই.ফোর এজুকেসন্দা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স লিংখৎখি। মন্ত্রালয় অসিনা একাদেমীয়া, ইন্দস্ত্রী, সিভিল সোশাইতি, অমসুং সরকারগী এন্তিতিশিংগা লোয়ননা এজুকেসন্দা এ.আই. অসি হন্দক্তা মন্ত্রীনা এজুকেসন সেক্তরদা এ.আই.গী স্তার্তঅপ ফাওন্দরশিংগা ৱারি শানখি অমসুং নুমীৎ অনিগী “ভারত বোধন এ.আই. কনক্লেব ২০২৬”গী চেয়রমেন ওইখি, মসিনা মরুওইবা স্তেকহোলদরশিংবু পুনশিন্দুনা থৌদাং য়াবা এ.আই.না থৌগৎপা ত্রান্সফোর্মেসন মাংলোমদা পুখৎখি।
সমীৎ অসিগী সেসনশিং অসিনা ভারতকি পোলিসি ভিজন অসি অচৌবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ওন্থোক্নবা, পব্লিক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স, ওজা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, করিকুলম ইন্তিগ্রেসন, অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপশিংগা লোয়ননা নিংথিনা পুন্না থবক তৌমীন্নবদা মীৎয়েং থমখি।
পেনেল অসিদা একাদেমীয়া, ইন্দস্ত্রী, অমসুং ইনভেস্তমেন্ত ইকোসিস্তেমগী মমিং লৈরবা লুচিংবশিং য়াওখি:
• দা. শ্রীধর ভেম্বু, জোহো কোরপোরেসনগী ফাওন্দর অমসুং সি.ই.ও
• দা. বিভু মীত্তল, তেক্নোলোজিস্ত অমসুং ইনোবেসন লিদর, ইনফ্লেক্সন
• শ্রী রাজন আনন্দন, মেনেজিং দিরেক্তার, পীক এক্স.ভি. পার্ত্নর
• প্রোফেসর মনিন্দ্র অগ্রাৱাল, দাইরেক্তর, আই.আই.তি.কানপুর
• প্রোফেসর ভি. কমাকোতী, দাইরেক্তার, আই.আই.তি.গী মদ্রাজ
• প্রোফেসর সুনিতা সরাওগী, আই.আই.তি. মুম্বই
সেসন অসি আই.আই.তি. জম্মুগী দাইরেক্তর প্রোফেসর মনোজ এস গৌরনা মোদরেৎ তৌখি। খন্ন-নৈনবদা মতৌ করম্না গবরনান্স ফ্রেমৱার্কশিং, নেস্নেল লর্নিং প্লেৎফোরমশিং, ইন্দিজেনস এ.আই.গী ইনোবেসন, অমসুং ফ্রন্তিয়ার এ.আই. আইসোলেতেদ পায়লোৎশিংদগী হেন্না সিস্তেমেতিক ইন্তরভেন্সনশিংদা অকনবা ৱাফম থমদুনা সেসন অসিনা মতৌ করম্না পোলিসি, ইন্সতিত্যুসনশিং, অমসুং তেক্নোলোজি অসি তুং কোয়না চৎকদবা, লৈবাক শিনবা থুংনা ইম্পেক্ত তৌনবগীদমক এলাইন তৌরিবগে হায়বদু উৎখি।
সেসন অসিনা ভারতকি নেস্নেল এ.আই.-ইন-এজুকেসনগী রোদমেপ ব্রেনস্তোর্ম তৌনবা অমসুং ইন্দস্ত্রী-একাদেমীয়া-গবরনমেন্ত কোলাবোরেসন্না মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থমখি।

Ministry of Education
Ministry of Education hosts session on “Pushing the Frontier of AI in India” at India AI Impact Summit 2026
AI to power India’s global knowledge leadership, key to Viksit Bharat 2047 - Shri Dharmendra Pradhan
17 FEB 2026 2:34PM by PIB Delhi
The Ministry of Education organised a special session titled “Ministry of Education – Pushing the Frontier of AI in India” today at Bharat Mandapam, New Delhi, as part of the India AI Impact Summit 2026.
The session was attended by Union Minister for Education Shri Dharmendra Pradhan and was also graced by Shri Jayant Chaudhary, Minister of State for Education & Skill Development & Entrepreneurship (Independent Charge).
Senior officials including the Secretary, School Education & Literacy, Shri Sanjay Kumar; Secretary, Higher Education (DoHE), Dr Vineet Joshi, ; Secretary, IIT Madras, Prof V Kamakoti; academic leaders, researchers, and founders from leading startups who use AI in Education, participated in the proceedings.
Speaking on the occasion, Shri Pradhan described the Summit as a pathbreaking initiative envisioned by the Prime Minister, Shri Narendra Modi to showcase and accelerate the growth of Artificial Intelligence (AI) in India.
Highlighting India’s rapid technological progress, Shri Pradhan stated that the world is increasingly looking at India as the nation embraces AI at a remarkable pace. He expressed confidence that AI will play a transformative role in driving India towards becoming a global knowledge superpower and contribute significantly to the vision of Viksit Bharat 2047.
Emphasising the role of young innovators, the Minister noted that Indian youth are thinking in ways different from previous generations. He underscored that “AI in education and education in AI are deeply intertwined,” calling upon students and young professionals to harness AI to educate, embrace, empower, and create pathbreaking initiatives. He further remarked that such efforts will help position India as a leading force in the evolving global AI landscape.
Shri Jayant Chaudhary, said that the deliberations at #IndiaAIImpactSummit2026 were insightful. He stated that, in the presence of the Hon’ble Education Minister Shri Dharmendra Pradhan, eminent personalities from academia and industry discussed a structured integration of AI across education, spanning foundational learning, skilling, research, and global leadership, aligned with the Viksit Bharat 2047 vision.
He further mentioned that he also visited the Ministry of Education and Skill India pavilions, which showcased practical, scalable, and India-first AI solutions translating policy vision into on-ground impact.
Over the last decade, the Ministry of Education has progressively laid the foundations for AI-enabled education through national digital platforms, policy frameworks, institutional reforms, and large-scale capacity-building initiatives spanning school education, higher education, skilling, and advanced research and innovation ecosystems.
Following last year’s Budget announcement, the Government established a Centre of Excellence in AI for Education at IIT Madras. The Ministry also conducted wide-ranging consultations with academia, industry, civil society, and government bodies to chart the roadmap for AI integration in education. Recently, the Minister held discussions with AI startup founders in the education sector and chaired the two-day “Bharat Bodhan AI Conclave 2026,” bringing together key stakeholders to advance responsible AI-driven transformation.
The session at the Summit highlighted India’s transition from policy vision to implementation at scale, leveraging public digital infrastructure, Centres of Excellence, teacher training programmes, curriculum integration, and deep collaboration with industry and startups.
The panel featured eminent leaders from academia, industry, and the investment ecosystem:
• Dr. Sridhar Vembu, Founder & CEO, Zoho Corporation
• Dr. Vibhu Mittal, Technologist & Innovation Leader, Inflection
• Shri Rajan Anandan, Managing Director, Peak XV Partners
• Prof. Manindra Agrawal, Director, IIT Kanpur
• Prof. V. Kamakoti, Director, IIT Madras
• Prof. Sunita Sarawagi, IIT Bombay
The session was moderated by Prof. Manoj S. Gaur, Director, IIT Jammu. The discussion focused on how governance frameworks, national learning platforms, indigenous AI innovation, and the responsible deployment of frontier AI models are converging to reshape education outcomes in India. Emphasising systemic interventions rather than isolated pilots, the session showcased how policy, institutions, and technology are being aligned for sustainable, nationwide impact.
The session aimed to brainstorm India’s national AI-in-education roadmap and further strengthen industry–academia–government collaboration.