ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ୭୯ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଡ୍ରଗ୍ ସିଣ୍ଡିକେଟ୍ ଠାରୁ ସାଇବର ଅପରାଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ: ଶାନ୍ତି ଓ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ
୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨ ବର୍ଷ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାରେ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ
16 FEB 2026 3:31PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ୭୯ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଗୋଲଛାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ ଶାନ୍ତି, ସେବା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ିନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ଦିଲ୍ଲୀ ହେଉଛି ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଏବଂ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ପରିଚୟର କେନ୍ଦ୍ର। ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଦିଲ୍ଲୀର ସୁରକ୍ଷା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ ପୂରଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବାସଭବନ ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ଦାୟିତ୍ୱ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ ସର୍ବଦା ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିଛି ଏବଂ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ସଫଳତା ସହିତ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଜି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲର ସମନ୍ୱିତ ମୁଖ୍ୟାଳୟର ଇ-ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରାୟ ୩୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲର ଏହି ସମନ୍ୱିତ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ମାଦକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଇନଡୋର ଫାୟାରିଂ ରେଞ୍ଜ, ୱାରରୁମ୍, ସାଇବର ଲ୍ୟାବ୍, ତାଲିମ ହଲ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହେବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲ୍ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାରା ଦେଶରେ ନାର୍କୋଟିକ୍ସି ସିଣ୍ଡିକେଟ୍, ନକଲି ଭାରତୀୟ ନୋଟ୍, ଜଟିଳ ସାଇବର ଅପରାଧ, ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅନେକ ବଡ଼ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ତଦନ୍ତ କରିବାରେ ସଫଳ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସର ୧୦ଟି ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନିରାପଦ ସହର ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ ଆଧୁନିକ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ କମାଣ୍ଡ, କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍, କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସେଣ୍ଟର (ସି୪ଆଇ)କୁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ୧୦,୦୦୦ କ୍ୟାମେରା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ୨୧୦୦ କ୍ୟାମେରା ଲାଇଭ୍ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟମାନ କ୍ୟାମେରା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏକୀକୃତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିରାପଦ ସହର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦିଲ୍ଲୀର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେବ, ସେତେବେଳେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ତିନୋଟି ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯିବ। ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ରଦ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏକ ନ୍ୟାୟ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପରେ, ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା କୌଣସି ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାରେ ଶିଶୁ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡାଯାଇଛି ଏବଂ ଇ-ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଏବଂ ଜିରୋ ଏଫ୍ଆଇଆରକୁ ଆଇନଗତ ସମର୍ଥନ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଇ.ସି. ଜେ.ଏସ୍. (ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ କ୍ରିମିନାଲ୍ ଜଷ୍ଟିସ୍ ସିଷ୍ଟମ୍) ଅଧୀନରେ, ପୋଲିସ୍, ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ, ଅଭିଯୋଜନ ଏବଂ କାରାଗାରକୁ ଏକୀକୃତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସେବା ଅନଲାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଛୋଟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡର ଏକ ରୂପ ଭାବରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସେବା ଆଇନଗତ ଭାବରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ୭ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଥିବା ଅପରାଧରେ ଫରେନସିକ୍ ପରିଦର୍ଶନ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ଆଇନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାୟନ କରୁଥିବା ପଳାତକମାନଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବାହାରେ ଥିବା ଘୋଷିତ ଅପରାଧୀଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଆହୁରି, ନୂତନ ଆଇନରେ, ଅଭିଯୋଜନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ରେକର୍ଡକୁ ଆଇନଗତ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ସଂଜ୍ଞାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପରେ ଆମର ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଆଇନ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ। ଆସାମ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହାରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨ ବର୍ଷ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଇତିହାସରେ ସର୍ବଦା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଭାବରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶ ତିନୋଟି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା-ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ-ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଆସୁଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ନକ୍ସଲବାଦ ସର୍ବଦା ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି। ଆମେ ନକ୍ସଲବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ମୂଳପୋଛ କରିବାର ଅତି ନିକଟତର ଏବଂ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲ ହିଂସାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ସଫଳ ହେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୨ରୁ ଅଧିକ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ଜରିଆରେ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍.ଏଚ୍.ଏ.) ଏକ ନୂତନ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସି. ସି. ଟି. ଭି. କ୍ୟାମେରାର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥଳ ସୀମାରେ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଦେଶକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ତିନୋଟି ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଧ୍ୟାନ ରହିବ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 79th Raising Day ceremony of Delhi Police as the Chief Guest in New Delhi
Whether its drug syndicates, counterfeit currency rackets, complex cybercrimes, or organized crime, Delhi Police has worked successfully in every area of maintaining peace and security
12 years from 2014 to 2026 under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi will be recorded as a golden era in the history of the country’s internal security
After the full implementation of the three New Nyaya Sanhita, the conviction rate across the country will increase significantly
Naxalism, which has been a major challenge to the country’s internal security, is on the verge of being eradicated, and the nation will be completely free from Naxalism before 31 March
It is our resolve to build such a strong security system that not even a single infiltrator is able to cross the border
The Integrated Headquarters of the Delhi Police’s Special Cell, being built at a cost of ₹368 crore, will become an effective means to deal with terrorism and crime
With the establishment of the modern Integrated Command, Control, Communication and Computer Centre (C4I) at a cost of ₹857 crore, the Delhi Police will become even more modern and empowere
16 FEB 2026 3:31PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 79th Raising Day ceremony of the Delhi Police as the Chief Guest in New Delhi today. On this occasion, many dignitaries including Delhi Police Commissioner, Shri Satish Golchha were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that from its establishment till today, the Delhi Police has never left any stone unturned in fulfilling its commitment to peace, service, and justice. He stated that Delhi, besides being the capital of the country, is the heartbeat and the center of the nation’s democracy and identity. As the national capital, it is extremely important that Delhi’s security meets the highest global standards. Shri Amit Shah said that due to the many national and international events held in Delhi, as well as the offices and residences of the President and the Prime Minister, the responsibility of the Delhi Police increases significantly. He added that the Delhi Police has always remained at the forefront and discharged its responsibilities with excellence and success.
Shri Amit Shah said that to further strengthen the Delhi Police, the e-foundation stone laying of the Special Cell’s integrated headquarters was carried out today. Built at a cost of approximately ₹368 crore, this integrated headquarters of the Special Cell will become the country’s most modern center for tackling narcotics and terrorism. He said that the headquarters will be equipped with a state-of-the-art indoor firing range, war room, cyber lab, training hall, and various modern facilities, and will serve as a model Special Cell headquarters for police forces across the country. Shri Shah added that the Special Cell of Delhi Police has played a successful and significant role in investigating narcotics syndicates, fake Indian currency notes, complex cybercrimes, organized crime, and several major terrorist incidents not only in Delhi but across the country.
Union Home Minister said that today the foundation stones for 10 new projects of the Delhi Police have been laid, and the first phase of the Safe City Project, built at a cost of about ₹857 crore, has also been inaugurated. Under this, the modern Integrated Command, Control, Communication and Computer Centre (C4I) has been dedicated to the people of Delhi. He further said that under the first phase of the program to connect Delhi with 10,000 cameras, 2,100 cameras have already gone live, and the work of integrating more than 15,000 existing cameras with the system has been completed. Shri Shah added that the Safe City Project will significantly enhance Delhi’s security in the coming days.
Shri Amit Shah said that over the past 11 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country has achieved several significant milestones. He stated that whenever justice is discussed in the country, the three new Nyaya Sanhita will certainly be mentioned. He said that the laws enacted by the British 150 years ago have now been repealed and a justice-centric legal system has been established. The Home Minister added that within the next two years, after the full implementation of these laws, any FIR filed anywhere in the country will receive a final decision up to the Supreme Court within three years.
Union Home Minister said that in the new Nyaya Sanhita, a separate chapter has been added for crimes against children and women, and e-FIR and Zero FIR have been given legal backing. Under ICJS (Integrated Criminal Justice System), the police, judiciary, forensic science, prosecution, and prisons have been integrated, and their services have been made online. He said that for the first time, community service has been legally introduced as a form of punishment for minor offenses. Shri Shah said that forensic visits have been made mandatory in crimes having a punishment of more than 7 years. For the first time in the country's laws, terrorism has been defined, and a provision for trial in absentia has been made for fugitives who flee the country. He said that provisions have been made to attach the properties of declared offenders located outside India. Further, in the new laws, the Director of Prosecution has been given more importance. The definition of documents has been expanded to grant legal recognition to electronic and digital records.
Shri Amit Shah said that after the full implementation of the new Nyaya Sanhita, our justice system will become the most modern in the world. He said that the new laws will reduce delays in the justice system and will also help in increasing the conviction rate. Shri Amit Shah said that an unprecedented rise in the conviction rate has been recorded in states such as Assam, Haryana, and Gujarat.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Modi Ji, the 12 years from 2014 to 2026 will always be recorded in the history of the country's internal security as a golden period. He said that before 2014, our country faced three problems—Jammu and Kashmir, Left-wing extremism, and the Northeast—that had been challenging our internal security for decades.
Shri Amit Shah said that Naxalism, which has spread across 11 states, has always been a major challenge to the country's internal security. The Home Minister said that we are very close to completely eradicating Naxalism, and we will certainly succeed in making the entire country free from Naxal violence by March 31, 2026. He said that in the Northeast as well, more than 10,000 youths have laid down their arms and joined the mainstream, and through more than 12 peace agreements, we have done very significant work in establishing peace in the Northeast.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the coming time, the Ministry of Home Affairs (MHA) will weave a network of CCTV cameras across the entire country to establish a new security system. He said that the entire focus of the MHA will remain on modernizing security system at every land border of the country, making the nation free from infiltrators, and the full implementation of the three new Nyaya Sanhita.