প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলবু থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা পাউখুমগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
05 FEB 2026 9:19PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচনবগীদমক মফম অসিদা লেপচরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
থাগৎপা ফোংদোকপগী মোসন অসিবু শৌগৎনবা ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি হাউস অসিগী থমজবা ফংবা হায়বসি ঐহাক্কী খুদোংচাবা অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
চাউখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা হৌখিবা চহি অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং চাউখৎলকপগী চহি অমা ওইখি। পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা, খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্তা অহোংবা লাক্লি। লৈবাক অসিনা অচুম্বা মাইকৈদা, য়াম্না থুনা খুমাং চাউশিল্লি। ইকাই খুম্নরবা প্রসিদেন্তনা মসি য়াম্না কুপ্না অমসুং ময়েক শেংনা ঐখোয়দা ফোংদোকপীখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্কী অপাম্বা অমা লৈ। ইকাই খুম্নরবা খার্গেজীগী চহি য়েংলগা, মহাক্না নুংঙাইতবা লৈতনবা ফম্না ফম্না স্লোগানশিং থাগৎপা ঙম্লবদি হেন্না খুদোংচাগনি। মহাক্কী মনীংদা নহা ওইরিবা মেম্বর কয়া অমা লৈরি, মরম অদুনা খার্গেজীবু মহাক্কী ফমফমদগী স্লোগানশিং থাগৎপা য়াহনবিয়ু।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
রাষ্ট্রপতিনা মিদল ক্লাস, লৱর মিদল ক্লাস, লাইরবশিং, খুঙ্গংশিং, লৌমীশিং, নুপীশিং, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং লৌউ-শিংউগী মতাংদা কুপ্না ফোংদোকখি। মহাক্কী ৱাহৈশিংনা পার্লিয়ামেন্ত পুম্বদা ভারতকী খুমাং চাউশিল্লকপগী মমি তাহনখি। নহারোলশিংনা ভারতকী শক্তি অসি মতৌ করম্না খুমাং চাউশিলহল্লিবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্না অকুপ্পা মরোল কয়া পীখি। মহাক্না খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক্কী তৌবা ঙম্বশিং অদু ফোংদোকখি অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা, মহাক্না ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকীদমক থাজবা ফোংদোকখি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন, সর,
২১শুবা চহি চাগী অহানবা ক্বার্তর লোইখ্রে। হৌখিবা চহি চাগী অনিশুবা ক্বার্তরনা ভারতকী নীংতম্বগীদমক লান্থেংনবদা ৱারেপ লৌবা ওইরম্বা অদুগুম্না, মসিগী অনিশুবা ক্বার্তর অসিসু চপ মান্ননা শক্তি লৈগনি অমসুং ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা পুখৎকনি হায়না ঐনা ময়েক শেংনা উরি।
অমসুং মরম মসিনা, ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
নাগরিক খুদিংমক্না ঐখোয়না মরুওইবা মাইলস্তোন অমা য়ৌরে হায়না খল্লি। ঐখোয়না লেপ্লোইদবনি, তুং হন্না য়েংলোইদবনি। ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনগদবনি, খোঙজেল য়াংনা চংশিনগদবনি, অমসুং ঐখোয়গী পান্দমশিং অদু ফংলবা মতুংদা খক্তমক পোথাগদবনি। মসি ঐখোয়না চংশিল্লিবা মাইকৈ অদুনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
হৌজিক্তি, ভারত অসি মতম অমত্তদা খুদোংচাবা কয়াগা লোয়ননা লৈরি। মসি তশেংনমক য়াম্না তাঙবা অমসুং লাইবক ফবা অনিনা পুনশিন্নবা অমনি। খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি মালেমগী খ্বাইদগী ইনাক কৈরাক খুনবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী মীশিংনা চহি য়ামশিল্লকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরক্লি অমসুং মতম অমত্তদা নহা ওইরক্লি। ভারত অসি নহাশিংগী লৈবাক অমনি, অমসুং মসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
অমরোমদা, ঐহাক্না ভারতকী মায়কৈদা মালেমগী থাক্তা পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলকপা অমসুং ভারতকী হৈশিংবশিংবু উবা ফংলি। ঙসিদি, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী মরুওইবা তেলেন্ত পুল অমা লৈরে- নহা ওইরিবা, এম্বিসিয়স ওইবা, পুক্নিং চিংশিনবা, অমসুং তৌবা ঙম্বশিং। মসিসু ঐখোয়দা পীরকপা অতোপ্পা নুংঙাইবা, অচুম্বা পাঙ্গল অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন, সর,
ঙসি ভারত অসি মালেমগী ওইবা শিংনবশিং অসিগী সোলুসনশিং পীদুনা, আশাগী মঙাল অমা ওইনা লেপ্লি। অতোপ্পা নুংঙাইবা ফিভম অমা হায়রগদি, মরুওইবা ইকোনোমীশিংগী মরক্তা, ভারতকী গ্রোথ অসি য়াম্না ৱাংই, অমসুং ইনফ্লেসন অসিসু য়াম্না নেম্না লৈ। মসিগী অখন্নবা অপুনবা অসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল অদু উৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন, সর,
লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীবা মতমদা, ভারত অসি 'ফ্রেজাইল ফাইব'কী মনুংদা য়াওখি। নীংতম্বা ফংলবা মতমদা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী তরুকশুবা মফমদা লৈরম্মি, অদুবু মমাংগী লুচিংবশিংগী মখাদা ঐখোয়না তরামাথোইশুবা মফমদা লৈখি। ঙসিদি, ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা লৈবাক ওইবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
সাইন্স, স্পেস, স্পোর্তস, সেক্তর খুদিংমক্তা ভারতনা ঙসি থাজবা অমসুং মশা-মরোমদোম থাজবগা লোয়ননা লেপ্লি। কোবিদকী মতুংদা, মালেম অসিনা অনৌবা শিংনবশিং থেংননবা হোৎনখি, অমসুং মালেম অসিনা অনৌবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি হায়বসি ময়েক শেংলে। অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাওগী মতুংদা, মালেমগী ওইবা ওর্দর অমা লিংখৎখি; হৌজিক্তি, অনৌবা ওর্দর অমা খোঙজেল য়াংনা থোরক্লি। খ্বাইদগী নুংঙাইবা ৱাফমদি, হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংশিং অসি য়েংবদা ভারতকী মায়কৈদা ময়েক শেংলি। থাজবা য়াবা পার্তনর অমসুং মরূপ অমা ওইনা, ভারত অসি লৈবাক কয়াগী থাজবা য়াবা মরী লৈনরিবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না মালেমগা খুৎশম্নদুনা লৈরি, মালেমগী য়াইফ-থৌরাংদা ঐখোয়গী পাঙ্গলনা মতেং পাংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঙসিদি, মালেম পুম্বনা গ্লোবেল সাউথকী মতাংদা ঙাংলি, অমসুং ভারতনা মালেমগী প্লেতফোর্মশিংদা মসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা ৱা ঙাংলি। ভারতনা লৈবাক কয়াগা লোইননা "তুংগীদমক শেম-শারবা ত্রেদ এগ্রীমেন্তশিং"দা চঙশিল্লি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, ঐখোয়না মরুওইবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা মরুওইবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত নিপান, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোয়ননা লৈবাক ২৭ অমুক্তদা "মোম ওফ ওল দিলস" য়াওনা লোইশিনখ্রে। চোকথরদুনা ফম্বাক অসিবু থাগদোকখ্রবশিংনা করিগীদমক লৈবাক অসি অসিগুম্বা লৈবাক অমত্তনা ঐখোয়গা ৱারী শানবগী পাম্বৈ লৈতবা মওংদা থাদোকখিবনো হায়বগী পাউখুম পীরগনি। মখোয়না হোৎনরম্বা য়াই, লেপ্পা লৈতনা চত্থরম্বা য়াই, অদুবু কনা অমত্তনা মখোয়বু য়েংখিদে। অসিগুম্বা ফিভম অসি করম্না থোক্লকখিবনো? ঙসিদি, লৈবাকশিংনা ভারতকা লোইননা লাইবকনা দিল তৌনদে। মখোয়না মসি ভারতকী শক্তি অমসুং থাক্কীদমক্তা তৌরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মসিদা খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমগা লোয়ননা এগ্রীমেন্ত তৌরকপা মতমদা, মসিনা মালেমগী ইকোনোমিক কম্ম্যুনিতীদা শক্তি লৈবা পাউজেল অমা পীরি। মসি ঐগীদমক অনৌবা নত্তে। ঐহাক্না গুজরাত্তা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, ঐহাক্না ভাইব্রেন্ত গুজরাত সমিৎ পাংথোকখি, অমসুং ভারতকী রাজ্য অমনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরিবা জপানবু মসিগী পার্তনর নেসন অমা ওইনা পায়খৎপা অসিদা ঐহাক চাউথোকচখি। মতম অদুদা রাজ্য অমনা মসিগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু উৎখি, অমসুং ঙসিদি ঐগী লৈবাক অসিনা নেস্নেলগী থাক্তা মসি উৎলি। মসিদি ইকোনোমিক্কী পাঙ্গল লৈরবা মতমদা, নহাক্কী প্রজাশিংনা ইনর্জী ফংলবা মতমদা, অমসুং মেন্যুফেকচরিংগীদমক মপাঙ্গল লৈবা ইকোসিস্তেম লৈরবা মতমদা খক্তদা থোকই। অদুগা মালেমনা অদোমগা ৱারী শানবগীদমক মাংলোমদা চংশিনগনি। ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীদা পুক্নিং চঙবশিংনা লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা মওংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা করিগুম্বা অমত্তবু মরুওইবা পীখিদে, অমসুং মসিগী মহৈসু উবা ফংই। কংগ্রেস পার্তীগী ওইনদি, ঐহাক্না মসি ময়েক শেংনা হায়জরি: করিগুম্বা অদোম্না ঐহাক্কী ৱাহৈদা থাজবা থমদ্রবদি, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু রেদ ফোর্ততগী কংগ্রেসকী প্রধান মন্ত্রীশিংনা ঙাংলিবা ৱারোলশিং অদু নৈননবা হায়জরি। মখোয়গী ৱাখল্লোন, অমসুং অপাম্বা লৈতবা অদু অদোম্না ময়েক শেংনা উগনি - অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাকপু সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীরকপগীদমক লৈবাক অসিগী নাগরিকশিংদা ঐহাক য়াম্না থাগৎচনিংবা ফাওই। ঙসিদি ঐখোয়গী শক্তি অয়াম্বা মখোয়গী অশোইবশিং চুমথোকপদা শিজিন্নরি। মালেমনা মখোয়গী মতমদগী লৈরকখিবা ভারতকী ইমেজ অসি মুত্থৎনবা হোৎনগদবনি। মখোয়না লৈবাক অসিবু মাঙ-তাকহনখি। মসিবু শেংদোক্নবগীদমক, ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা পোলিসীশিংদা মরুওইবা পীখি। ঙসিদি, লৈবাক অসি এদহোক ৱারেপশিং নত্তনা পোলিসীশিংনা লৈঙাক্লিবসি অদোম্না উবা ফংগনি, অমসুং মসিনা মালেমগী ওইনা থাজবা অমা শেমগৎলে। ঐখোয়না রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিনা রিফোর্ম এক্সপ্রেস অদুদা চংশিল্লি। ঐখোয়না স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং, প্রোসেসকা মরী লৈনবা রিফোর্মশিং অমসুং পোলিসী রিফোর্মশিং পায়খৎলে। ঐখোয়না ঐখোয়গী মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। মসিনা ভারতনা পুথোকপা পোৎলম খুদিংমক্তা ভেল্যু এদিসন ফংহল্লগনি। ঙসি ঐহাক্না থাজবগা লোয়ননা হায়জবা ঙম্মি মদুদি ভারতনা মালেমগা চাংদম্নবা ঙম্নবা মপুং ফানা শেম-শারি। ঐহাক্না মালেমগী সি.ই.ও. ফোরমশিংদা শরুক য়াবা মতমদা, মালেম অসিনা হৌজিক ঐখোয়গী ইন্ত্রপ্রিনরশিংবু মান্নবা ওইনা উরি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, পার্তী পুম্নমক্কী দেলিগেসনশিংনা মপাল লমদা চৎখি, অমসুং হল্লকপদা, ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংনা ঐঙোন্দা চাউথোকচবা ফোংদোকখি মদুদি ভারত অসি মান্ননা লৌই। মসি মশামক্না মাই পাকপা অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
এম.এস.এম.ই.গী পাক চাউরবা নেৎৱার্ক অসি ইকোনোমীগীদমক মতম শাংনা পাঙ্গল ওইরিবা সেক্তর অমনি। ঐখোয়না সেক্তর অসিবু মরুওইনা থম্লি অমসুং রিফোর্ম কয়া অমা পায়খৎলি। ঙসিদি, ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংদা মালেমগী থাজবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না এয়রপ্লান মপুং ফানা পুথোকপা ঙম্লোই, অদুবু এয়রপ্লানগী কম্পোনেন্ত কয়া অমা ভারতকী খ্বাইদগী পীকপা এম.এস.এম.ই.শিংনা পুথোকই।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মসিগী হোৎনরিবা কয়া অসিগী মহৈশিং অসি মীপুম খুদিংমক্না উবা ফংই। অচৌবা লৈবাকশিংনা ভারতকা ললোন-ইতিক্কী মরী লৈননবা কন্না হোৎনরি। য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগা লোইননা তৌনখিবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত ওইগেরা নত্রগা য়ুনাইতেদ স্তেৎসকা লোইননা নৌনা তৌনখিবা এগ্রীমেন্ত ওইগেরা - মদুগী মতাংদা ঐখোয়গী মরূপ পিয়ুশ জীনা হাউস অসিদা অকুপ্পা মরোল পীখি - মালেম পুম্বনা মসিগী এগ্রীমেন্তশিং অসিবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। ই.য়ু.গী ললোন-ইতিক্কী য়ানচে খুৎয়েক পীনখিবগা লোয়ননা মালেমগী অরেপ্পা হেনগৎলক্লি হায়না মালেমনা থাজবা ফংখি। য়ু.এস. ত্রেদ এগ্রীমেন্তকী মতুংদা মালেমনা স্তেবিলিতী খক্তা নত্তনা মোমেন্তমসু ফাওখি। মসি মালেমগীদমক অফবা খুদম অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলিবশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহাশিংনি। অমসুং ঐহাক্না নহা ওইবশিং হায়বা মতমদা, ঐহাক্না মিদল ক্লাসকী নহা ওইবশিং, সহরশিং, খুঙ্গংশিং- নুপা অমসুং নুপীমচাশিংবু মান্ননা খল্লি। ঐখোয়না মখোয়শিং অসিবু খরা-খরা য়েংবা তঙাইফদে। ঐখোয়না ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিদা চাউথোকচবা ফংগদবনি। মালেমগী কৈথেল অসি মখোয়গীদমক্তা হৌজিক হাংলে, মসিনা অরোইবা খুদোংচাবশিং পীরি। ঐনা মখোয়দা হায়জরি: ঐগী মরুপশিং, লাকপীয়ু! ঐহাক্না অদোমগী নাকল অমগা লোয়ননা লেপমিন্নরি। থৌনা লৈবীয়ু, মাংলোমদা চংশিনবিয়ু! লৈবাক অসিনা অদোমগা লোইননা লেপ্লি, অমসুং মালেম অসিনা অদোমবু তরাম্না ওক্নবা ঙাইরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়গী নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংগী দিমান্দ অসি মালেম শীনবা থুংনা হেনগৎলক্লি - কেয়রগীদমক্তা ফাওবা। ঐনা চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মীওইশিংনা মখোয়দা অসিগুম্বা হৈশিংবা অসি মথৌ তাই হায়না হায়নৈ। কনাগুম্বা খরনা মফম অসিদা ক্বালিফাইদ প্রোফেস্নেলশিং লৌনবা অমসুং থিদোক্নবা অখন্নবা ওফিসশিং ফাওবা লিংখৎলি। মসিনা তাকপদি মালেমগী থাক্তা ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা হাংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
পার্লিয়ামেন্তকী অপ্পর হাউস অসিনা রাজ্যশিংবু মহুৎ শিল্লি। মফম অসিদা খন্ন-নৈনবগী অকুপ্পা মরোলশিং য়েংলবদি, থাক অসি হেন্না ৱাংখৎলম্বা য়াবনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। অখন্ননা চহি কয়া লৈঙাক পায়দুনা লাক্লিবশিং অসিদগী, খন্ন-নৈনবগী থাক অসি হেন্না ৱাংখৎলমগদবনি। অদুবু মখোয়না খুদোংচাবা অসিবু মাংহনজখি। লৈবাক অসিনা মখোয়দা মতৌ করম্না থাজবা থমগনি?
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঙরাং ঐহাক্না মশামকপু নিংথৌনি হায়না চাউথোক্না কৌরিবা ইকাই খুম্নরবা মেম্বর অমগী ৱারোল তাখি। অদুম ওইনমক মহাক্না শেন্মিৎলোনগী মান্নদবগী মরমদা ঙাংখি। খল্লু! মশাবু নিংথৌনি হায়না কৌরিবা মীওই অমনা মান্নদবা লৈবগী মতাংদা ঙাংলিবা অসিনা ঐখোয়না থেংনগদৌরিবা অসি মসি ওইরমগদ্রা হায়না চিংনবা থোকহল্লি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
তি.এম.সি.গী ঐখোয়গী মরূপশিংনা মতম শাংনা ৱারী শানখি। অদুবু মখোয়না মখোয়গী মনুংদসু য়েংগদবনি। মখোয়গী লৈঙাক অসি থোইদোক হেন্দোকপা লৈতবা, পীকশিল্লকপগী পেরামিতর খুদিংমক্তা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা, অদুম ওইনমক মখোয়না ঐখোয়দা ৱা ঙাংনবা মফমসিদা লাক্লি। অসিগুম্বা লৈঙাক অমগী মখাদা লৈবা মীয়ামগী তুংলমচৎ অসি মঙাল থোক্লরোই, অদুবু মখোয়না করিসু তৌদে। মখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা পান্দমদি শক্তি ফংবগী নুংঙাইবা অদুনি, অমসুং মখোয় অসি মফম অসিদা লাইশোল তম্বগীদমক্তা লাক্লি। খ্বাইদগী ইনাক খুল্লবা লৈবাকশিংনসু ইলেগেল ইমিগ্রেন্তশিংবু থাদোকই, অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, ইনফিল্ত্রেতরশিংবু ঙাকথোক্নবা জুদিসিয়রীদা ফাওবা প্রেসর পীরি। ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী হকশিং, মখোয়গী হিংনবগী লম্বী, ত্রাইবেলশিংগী লম লৌথোক্লিবা অমসুং মখোয়গী মচা অমসুং মচানুপীশিংগী পুন্সিদা খুদোংথীবা পীরক্লিবা ইন্ফিলিতরশিংবু ঙাক্লিবা মীওইশিংবু মতৌ করম্না মাংহনগনি? নুপীশিংনা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নরি, অদুবু মখোয়না মসিদা পুক্নিং চিংশিনদে। মখোয়না পৱার পোলিসীগী ৱাংমদা করিসু তৌদে, অমসুং তুংদা ঐখোয়দা ৱা ঙাংনবা মফমসিদা লাকই। অসিগুম্বা মরুওইবা হীরমশিংদা, মখোয়না মীৎ উইসিন্দুনা লৈ। অতোপ্পা ইকাই খুম্নরবা মেম্বর অমনা মহাক্কী লৈঙাক পুম্নমক য়ু ঙাওবগুম্লবসু, অমসুং মখোয়গী কোনুংশিং অসি য়ুমথোং খুদিংদা নুংশিনদবগী খুদম ওইরক্লবসু, মতম শাংনা ৱা ঙাংখি। মরম অসিনা মখোয়না "ব্লেক" হায়বা ৱাহৈ অসি হেন্না পাম্বা ওইরম্বা য়াই। মীপুম খুদিংমক্কী মমাংঙৈগী মরী লৈনৈ- মখোয়না "ব্লেক" কা করি মরী লৈনবগে হায়বদু কনানা খঙগনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
অসিগুম্বা মরূপশিং পুম্নমক্তা ঐনা ঙসি হায়জরি: অদোম্না মালেম অসিবু কয়াম কুইনা মীনমদুনা থম্বা ঙমগনি? অদোম্না মালেম অসিবু কদাই ফাওবা লান্না লমজিংগনি? অদোম্না মিংশেলদা য়েংবদা, অদোমগী অচুম্বা অদু কদায়দা লোৎকনি? কংগ্রেস, তি.এম.সি., দি.এম.কে., লেফৎ- মখোয় পুম্নমক্না কেন্দ্রদা চহী তরাগী খুজিং কয়াদগী লৈঙাক পায়দুনা লৈরি। মখোয়না স্তেতশিংদা লৈঙাক পায়বগী খুদোংচাবসু ফংখি। অদুবু ঙসিদি মখোয়গী মশক অসি করিনো? হৌজিক্তি দিলশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই। অদুবু মখোয়গী মতমদদি, দিলশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনরকপা মতমদা, মসি বোফোর্সকী দিল অদু খল্লম্মি। মসি মখোয়না য়ানখিবা অদুনি। মখোয়না মখোয়গী পোৎশকশিং অদু খক্তমক মেনখি। নাগরিকশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অসি মখোয়গী মরুওইবা পান্দমদি ওইখিদে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না খুদমশিং অসি পীজগদবনি মরমদি হায়রিবা হীরমশিং অসি খন্ন-নৈনবদা য়াওখি। শেন্মিৎলোনগী মপুং ওইবা শক্তম ওইরিবা বেঙ্কিং সেক্তরদা ঐনা পনজগে। ২০১৪গী মমাংদা, মসি ফোন বেঙ্কিংগী মতম ওইরম্মি। লুচিংবশিংনা ফোন তৌনরম্মি, অমসুং মদুগী য়ুম্ফম ওইদুনা, লুপা করোর কয়া কাইথোকই, অদুগা লায়রবশিংবু বেঙ্কশিংদা মীৎয়েং চংখিদে। মীশিং অসিগী চাদা ৫০ হেনবনা বেঙ্ক অমত্তা উখিদ্রি। কংগ্রেসকী লুচিংবশিংগী তেলিফোন্দা ৱারী শানবদা, বিল্লিয়ন কয়াগী শেনফম পীখি, অমসুং শেনফম অদু লৌখিবা মীওইশিংনা মখোয়-মখোয়গী লন্নাইগী পোৎলম ওইনা লৌখি। মসিদি কংগ্রেস অমসুং য়ু.পি.এ.গী লৈঙাক্কী মখাদা ওইরম্মি। ঙসিদি, ইন্দিয়াগী এল্লাইন্স স্তেৎশিং হায়না খঙনরিবা লৈবাকশিং অসিদা বেঙ্কিং সিস্তেমশিং অসি থুগাইবগী তাঙ্কক অদুদা লৈরে। ঐহাক্না অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্না অতোপ্পা লৈবাক অমগী লুচিংবগা ৱারী শানখি। ঐখোয়না বেঙ্কিংদা খুমাং চাওশিল্লক্কদবনি হায়না ঐনা হায়খি। মখোয়না পাউখুম পীখি, "সর, অদোম্না চাউখৎপগী মতাংদা খল্লুবগী মমাংদা নহাক্কী বেঙ্কিং সিস্তেম অসি অহানবদা নৈনৌ। ঐখোয়না মসিদা মতৌ করম্না থাজবা থমগনি? লুচিংবা অদুনা অশেংবা ফিবম অদু খঙই। অদুবু মফম অসিদা, মখোয়না করিসু তৌদে। এন.পি.এ.শিং অসি চীংগুম্না মরাং কাইনা লৈরম্মি। মফম খুদিংমক্তা, খন্ন-নৈনখিবা অদুদি: এন.পি.এ.শিংদা করি ওইরক্কনি? ঐখোয়না করম্না হিংবা ঙমগনি?
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
শিংনরকপা অসি য়াম্না চাউই, অদুবু ঐখোয়না লৌশিং লৈনা থবক তৌখি। ঐখোয়না বেঙ্কিং সিস্তেমগী স্তেকহোল্দরশিংবু থাজবা পীখি। রিফোর্মশিং মথৌ তাই, অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অদু থৌনা লৈনা পাংথোকখি। ঐখোয়না ত্রান্সপরেন্ত সিস্তেম অমা শেমখি, বেঙ্কিং রিফোর্ম কয়া অমা হৌদোকখি, অমসুং লায়রবা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংবু হেন্না মপাঙ্গল লৈবা বেঙ্কশিংগা পুনশিন্নখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি মশানা মশাবু য়াম্না হৈ-শিংলবা মীশক অমনা মতম অমদা অসুম্না ইরম্মি: "মোদী সরকারনা বেঙ্কশিংবু রিফোর্ম তৌবা ঙম্লবদি, মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা রিফোর্ম অমা ওইরগনি।" ঐহাক্না ওফিস পায়রকপা মতমদা থবক অদু পাংথোকখি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
হায়রিবা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈদি ঐখোয়গী বেঙ্কশিংদা হৌরকখিবা লাইনা-লাইচৎ অসি মুত্থৎখিবনি। বেঙ্কশিংগী হকশেল অসি লেপ্পা লৈতনা ফগৎলক্লি অমসুং মপাঙ্গল কনখৎলক্লি, অমসুং হৌজিক মখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি। বেঙ্কিংগী ফিভম ফগৎলকপগা লোয়ননা, ত্রাঞ্জেক্সনশিং হেনগৎলকখি, অমসুং মীচম প্রজাশিংনা ক্রেদিৎ লৌবা হৌখি, মতম অমদদি বেঙ্কশিংনা মখোয় লাকপদা থোং লোনবীরম্মি। ঙসিদি মুদ্রা য়োজনা অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিংবু মশাগী খোঙদা লেপ্নবা শক্তি পীরি। মসিনা সেল্ফ-ইমপ্লোইমেন্তকী পুক্নিং থৌগৎলি, অদুবু সেল্ফ-ইমপ্লোইমেন্ত অসি ৱা ঙাংদুনা খক্তনা ফংহনবা ঙমদে- মসিদা সপোর্ত, গাইদলাইন অমসুং এসিস্তেন্স মথৌ তাই। মুদ্রাগী খুত্থাংদা ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংগী খুৎতা কোলেতরেল য়াওদনা লুপা করোর লাখ ৩০ হেন্না লোন পীখ্রে। মখোয়না মখোয়গী ইন্তর্প্রাইজেস পাকথোক চাউথোকহল্লি, অমসুং মসি চাউথোকচনিংঙাই ওই মদুদি নুপী মশিং য়াম্নসু কান্নবা ফংলি। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, চাউরবা মঙলানশিংগা লোইননা, মনিং তম্না লেপচবা পাম্বা খুঙ্গংগী নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। ঐখোয়না সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা য়ৌহনখি অমসুং নুপী কোতি ১০দা হকথেংননা শেলগী তেংবাং পীখি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তরদা লোন কয়া ফংখ্রে। অমসুং ঙসি, চাউরবা অপেনবা অমসুং থৌদাংগা লোইননা, ঐহাক্না হাউস অসিদা লাওথোকচরি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা লৈরম্বা এন.পি.এ.গী মশিং অসি চাদা ১গী মখাদা হন্থরে। মসি বেঙ্কিংগী হকশেলগীদমক য়াম্না চাউরবা মাইপাকপা অমনি। মসি খক্তা নত্তনা, ঐখোয়গী বেঙ্কশিংনা হৌজিক্তি পুৱারীগী ওইবা লন-থুমশিং রেকোর্দ তৌরি। মপাঙ্গল কনবা বেঙ্কিং সিস্তেম অমনা ইকোনোমী পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং ঐখোয়না মসিগী থবক অসি পাংথোক্লে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না অতোপ্পা খুদম অমা পীজগে। ঐখোয়গী পি.এস.য়ু.শিং অসি মতম অমদা মায়থীবা পীনবা, নীংখায়বা, থিংজিনবগী এন্তাইতিশিং ওইনা পাক শন্না লৌনরম্মি। ঐখোয়না ফেক্টশিংগা লোয়ননা ৱাখল্লোন অসি হোংদোকপা ঙম্লে। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা পি.এস.য়ু.শিংগী মরমদা অরানবা ৱাফমশিং শন্দোক্লি, শহরগী নক্সেলশিংগুম্না মখোয়গী গেৎশিংগী মপান্দা লৈরিবা শিন্মীশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি, মখোয়বু লান্না লমজিংলি। মখোয়না এল.আই.সি., স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, অমসুং ঐচ.এ.এল.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংবু অরুবা মওংদা ফত্তবা মওংদা ফোংদোকখি। মখোয়না লৈঙাক পায়রিঙৈদা, মখোয়না মখোয়বু শেমদোকপা নৎত্রগা শেন্নবা ঙমখিদে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়না মসিদসু থৌনা উৎখি। ঐখোয়না পি.এস.য়ু.শিংদা রিফোর্মশিং হৌদোকখি, রিফোর্মশিংগী তুংকোইবা চৎনবী অমা লিংখৎখি। ঙসিদি, এল.আই.সি.না হৌরকপদগী খ্বাইদগী ফবা থবক পাংথোকখ্রে। কংগ্রেসকী লুচিংবশিংনা রাজনীতিগী কান্নবা ফংনবগীদমক শীজিন্নদুনা মখোয়বু থিংজিনবগী খোঙজং চংশিনখিবা পি.এস.য়ু.শিং অসি হৌজিক পুৱারীগী ওইবা লন-থুম অমা রেকোর্দ তৌরি। মখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াবু থৌগৎলি, অমসুং মসিগী মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবা কেতালাইতিক এজেন্ত ওইনা থবক তৌরি। মখোয়না রেকোর্দ মশিং কয়াদা থবক পীরি। ঐখোয়গী পি.এস.য়ু.শিংগী মরক্তগী খরদি হৌজিক মালেমগী থাক্তা চাউখৎলক্লি, মখোয়গী শক্তি উৎলি, লৈবাক কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা শরুক য়ারি, অমসুং দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেল অনিমক্তা অচৌবা ওর্দরশিং ফংলি। মসিনা উৎলি মদুদি ভারতনা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা য়ৌরে। মসি তর্মফোর্মতিব ওইবা চহী ২৫গী খুদম অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কংগ্রেসনা লৌনম তৌনবা হোৎনবদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিং ফাওবা থাদোকখিদে। লম হেক্তর অনিদগী হন্থবা লৌমী কোতি ১০ লৈ। মখোয়বু করিগুম্বা অমত্তা য়েংশিনখিদে, খন্নখিদে। সিস্তেম অসি চৎনহন্নবা অচৌবা ফার্মর খরবু মেনেজ তৌবা অসি মতীক চাবা ওইগনি হায়না থাজদুনা কংগ্রেসনা মখোয়গী মরুওইবা অদু খঙখিদে। মসি মখোয়গী পোলিসীনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়না অপীকপা লৌমীশিংগী অৱাবদু খংখি। ঐখোয়না লমদমসিগী অশেংবা ফিভম অদু খঙই। মরম অসিনা ঐখোয়না পি.এম. কিসান সম্মান নিধি য়োজনা হৌদোকখি। অতেনবা মতমগী মনুংদা, ঐখোয়না অপীকপা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪ হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। ইকাই খুম্নরবা মিস্তর চীয়রমেন সর, লুপা করোর লাখ ৪ অসি অপীকপা শেনফম নত্তে। মসিনা ঐখোয়গী অপীকপা লৌমীশিংদা অনৌবা শক্তি, অনৌবা মঙলান অমসুং অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং পীরি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা লৈবাক অসিগী আশা অমসুং অপাম্বগা চুনবা মহৈ-মশিং ফংলগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ইচিল-ইনাও খরনা ইমপ্লিমেন্তেসনগী ইসুশিংগী মতাংদা শাংনা ঙাংখি। করিগুম্বা মখোয়না অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি হায়নবা শেম-শাদুনা লাক্লম্বা ওইরম্বা য়াই, অমসুং অতোপ্পা মফম অমদদি নত্ত্রবসু, মখোয়গী অপুনবগী মরী অসি মসিদা উবা ফংই।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মখোয়না ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা চাউনা ঙাংই। ঐহাক্না এনেকদোত অমা শন্দোক্না তমজগে- কনাগুম্বা অমত্তবু মরাল শিগনু অচুম্বা ওইনা উৎলু। ফেক্টশিং অসিনা মীওই খরদা খুদোংচাদবা পীরকপা য়াই, অদুবু ফেক্টশিং অসি ফেক্টশিং অদুমক ওই। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লুচিংবা অমনা হিমাচল প্রদেশতা চৎখি। হল্লক্লবা মতুংদা, মহাক্না মশামক্না থৌদোক অসিবু শন্দোক্না তাকখি, অমসুং মসি রেকোর্দ তৌখি। মহাক্না হায়খি: মতম শাংনা, ঐহাক্না প্লান্নিং কম্মিসনগা ৱারী শানখি মরমদি মখোয়না চীংগী লমদমশিংগীদমক তোঙানবা স্কিমশিং শেম্বা পামদে। ঐহাক হিমাচল প্রদেশতা চৎখি, অমসুং ঐহাক হল্লকপা মতমদা, ঐহাক্না প্লান্নিং কম্মিসনদা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী শিন্মীশিংনা জিপশিং মথৌ তাদে, মখোয়না পোৎ পুথোক পুশিন তৌনবগীদমক্তা ইচলশিং মথৌ তাই। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি: "অদুবু ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি ঐখোয়না জীপশিংগীদমক্তা শেল পীগনি, মরমদি ম্যুলশিংগীদমক্তা পোলিসী লৈতে। ৱা ঙাংবদা মহাক্না মখা তাখি: মফম অদুদা লম্বী অমত্তা লৈরমদে। মহাক্কী ৱাফমদি মহাক্না চৎখিবা হিমাচলদা লম্বী অমত্তা লৈতে। লম্বী লৈত্রবদি জিপশিংনা করি কান্নবা লৈগনি? লম্বী লৈতবা মফমদা জীপ অমা কনানা চেনগনি? অদুম ওইনমক প্লান্নিং কম্মিসন্না হায়খি: জিপশিং নৎত্রগা করিসু ফংদবা অমা।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মসিগী ৱা ঙাংখিবসি অতোপ্পা মীওই অমত্তনা নত্তে, অদুবু কংগ্রেসকী মকোক থোংবা লুচিংবা অমসুং মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী ইন্দিরা গান্ধীনা ঙাংখিবনি। মসিদি কংগ্রেসকী মতম শাংনা লৈঙাক্লম্বা মতমগী থবক তৌবগী চৎনবীনি। ইন্দিরাজী মশামক্না অসিগুম্বা থৌওং অসি থোক্লিবা অসি খঙলম্মি, অদুবু মহাক্না মসি চুমথোক্নবা খোঙথাং অমত্তা লৌখিদে। মহাক্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখিবা প্লান্নিং কম্মিসন অসি মহাক্কী মপানা শেমখিবনি। মসি শেমখিবদগী মহাক্কী ৱা ঙাংখিবগী মরক্তা চহী তরাগী খুজিং অনি চংখ্রে, অদুবু ফিভম অসিদি হোংদ্রি। ২০১৪ ফাওবদা, মীপুম খুদিংমক নুংঙাইতবা ওইখি, মীপুম খুদিংমক্না অশোয়বা অদু উখি, অদুবু মীপুম খুদিংমক্না শেমদোকপা পামখিদে। ২০১৪গী মতুংদা, ঐখোয়না খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, ঐখোয়না প্লানিং কম্মিসন মুত্থৎখি অমসুং নীতি আয়োগ লিংখৎখি। ঙসিদি নীতি আয়োগনা য়াম্না থুনা থবক তৌরি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম য়েংবীয়ু, মসি য়াম্না শক্তি লৈবা খুদম অমনি। মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা হৌজিক্তি মসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা চাউখৎপগী মোদেল অমা ওইনা শৌগৎলি। মসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী খোঙথাং অসিগী মাই পাকপনি। মতম অমদা মীচম মীয়ামগী তঙাই ফদবশিংবু য়েংহন্দনা, মাংলোমদা চংশিল্লকপা হায়না লৌনরম্বা জিলা কয়া অমা হৌজিক্তি শেমদোকখ্রে। মমাংদা, অসিগুম্বা দিস্ত্রিক্তশিং অসি পেনাল পোস্তিংশিংগীদমক শিজিন্নরম্মি, মসিনা ফিভমশিং অসিবু হেন্না শোকচিল্লম্মি। মসি থবক তৌবগী চৎনবীনি। ঐখোয়না মসি হোংদোক্লে। ঐখোয়না মফম অসিদা নহা ওইরিবা, হৈথোই-শিংথোইরবা ওফিসরশিং থমখি, মখোয়দা চহি অহুম থবক তৌনবা পীখি, অমসুং ৱারেপ অমমম লৌখি। ঙসিদি, মতম অমদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা ওইরম্বা ছত্তিসগরগী বাস্তরদা য়েংসি। ঙসিদি বাস্তর অসি বাস্তর ওলিম্পিক্সকীদমক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা খঙনরে। চাউখৎ-থৌরাং অসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা য়ৌরে। খুঙ্গং খরদদি, অহানবা ওইনা বসশিং লাকখ্রে, অমসুং খুন্নাই পুম্নমক্না থৌরম পাংথোকখ্রে। অসিগুম্বা ফীভমশিং অসি অতোপ্পশিংনা মাংজিল থানা থাদোক্লগা হৌজিক লৈবাক অসিবু লান্না লমজিংনবা হোৎনরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী খোঙথাং অসি তশেং তশেংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হায়বদুগী মশক থোকপা খুদম অমনি। অসিগুম্বা খুদম কয়া অমা লৈরি, অদুবু ঐহাক্না মসিগী খুদম অসি উৎচরি। কংগ্রেসতা লৈরিবা ঐখোয়গী মরূপশিংনা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরিবা অসিগী মখাদা লৈরিবা থবকশিং অদু উবা ঙমদ্রে। মখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা মোদেল অসি হান্নগী প্লান্নিং কম্মিসন এপ্রোচ- "জিপ অমসুং মুল" মোদেলনি। মদুগী মথক্তা মখোয়না করিগুম্বা অমত্তা খঙদে। ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা খন্নরসি: ঐহাক পোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা সরদার বল্লভভাই পতেলনা নর্মদা তুরেলদা দাম অমা শেম্নবা ৱাখল্লোন থমখি। থৌরাং অসি লোইশিনখি, অদুবু সরদার পতেল লৈখিদ্রে। তুংদা, নেহরুজীনা ফাউন্দেসন স্তোন থমখি। অদুম ওইনমক, চাউখৎপা অমত্তা লৈতনা চহী কয়া অমা লৈখি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, মসি হৌদোকপগী ইকাই খুম্নবা ঐহাক্না ফংখি। মুখ্য মন্ত্রী ওইনা, ঐহাক্না সর্দার সরোবর দামগীদমক নুমিৎ হুম্নি চারা হেন্দুনা খোঙজং চংশিনখি, ঐহাক্কী রাজ্যগী লৌমীশিংগীদমক ঐহাক্না কত্থোকখি। মদুগী মতুংদা ভারত লৈঙাক্না খোংফম হন্দোকখি অমসুং কন্সত্রক্সনগী খোঙজেল য়াঙখৎলকখি। ঙসিদি, বি.এস.এফ.কী জৱানশিং স্তেসন তৌদুনা লৈরিবা কচ্ছকী খবদা ফাওবা অশেংবা নর্মদাগী ঈশিং য়ৌরে। মসিদি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হায়বসিনি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, কংগ্রেসনা রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবগীদমক লাউথোকখি, থাউমৈগী মৈঙাল থানখি, অদুবু করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদে। চৎনবী অসি হোংদোক্নবগীদমক, ঐনা প্রগতি কৌবা তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেম্লে। ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজরি। হিমাচলদা, ত্রেনগী প্রোজেক্ত অমা পার্লিয়ামেন্ততা লাউথোকখি - উনা ওইরম্বা য়াই - অদুবু ঐহাক লাকপা মতমদা, মদুগী দ্রাইব অমত্তা লৈরমদে। মসি মীখলদা মায় পাক্নবগীদমক্তা লাওথোকখিবনি। প্রগতিগী খুত্থাংদা, ঐহাক্না অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিনখি। ঐখোয়না প্রোজেক্ত খুদিংমক করিগীদমক্তা থিংজিল্লিনো, করি দিপার্তমেন্তনা অশোয়বা লৈবগে, আইনগী ওইবা অৱাবা কয়া লৈবগে অমসুং করিগীদমক্তা শেল হেনগৎলক্লিবগে হায়বদু নৈনখি। প্রোজেক্ত অমগী মমল লুপা করোর ৯০০ ওইরম্বা অদু লুপা করোর ৯০,০০০ ওইখি। ঐখোয়না থা খুদিংগী রিভিয়ুশিং তৌখি; হৌজিক্তি ঐহাক্না হায়রিবা মীফমশিং অসিগী ৫০শুবা ইপিসোদ লোইশিনখ্রে। রাজ্যশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিং শরুক য়াদুনা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ৮৫গী প্রোজেক্তশিং হাংদোক্লে। ঐখোয়না থাংদোকখিবা জাতি পাঙ্গল অদু খল্লু। রেলৱেজ, লম্বী-থোং, ইরিগেসন, রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক খোঙজেল য়াংখৎলে। চহী তরাগী খুজিং অহুমগী মতুংদা, জম্মু-উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লাইন অসি হৌজিক লোইশিনখ্রে। বন্দে ভারত ত্রেননা নুংশিৎনা কুপশিল্লবা ভেল্লীশিংগী মরক্তা চেনবগী ভিদিও অমা ভাইরেল ওইরকখি, মদুদা মীয়াম্না হায়খি, "মসি মপান লৈবাক্তা লৈবগুম্না তৌরোই- মসি ভারতনি।" মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না আসামগী মরমদা ঙাংবীরকপদা ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। কংগ্রেসনা খল্লম্মী; মখোয়না থবক ওইনা পাংথোকখিদে। অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগা শম্নহল্লিবা বোগিবিল ব্রিজ অসি য়েংসি। য়াম্না মরু ওইবা প্রোজেক্ত অসি চহি কয়া লেপখি। প্রগতিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসিবু অমুক হন্না য়েংশিনখি, অমসুং ঙসিদি মসি লোইশিনখ্রে, মসিনা আসাম অমসুং অৱাং নোংপোক পুম্নমক্তা চাউনা কান্নবা ফংহল্লে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়না ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি অদুগা ঐখোয়না প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনখি অমসুং অয়াম্বা মতমদা মতমগী মমাংদা লোইশিনখি হায়বা উৎনবা ফেক্টশিং লৈ। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবদা সোলরগী অখন্নবা পান্দমশিং ফংনবা ৱাশক লৌখি, অদুবু ২০২৫ ফাওবদা মখোয়শিং অসি ফংলে। ইথানোলগী পান্দমসু চহি অনিদগী অহুম ফাউবা মাংজৌননা ফংখি। মসিনা উৎলি মদুদি ঐখোয়গী ইমপ্লিমেন্তেসন কেপাসিতী অসি মপাঙ্গল লৈবতা নত্তনা মতমগী মাংওইননা চৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
বি.জে.পি. অমসুং এন.দি.এ.গী থৌওং অসি কংগ্রেসকী থৌওংদগী য়াম্না খেন্নৈ। ঐখোয়গী মীৎয়েং, ঐখোয়গী প্রোব্লেম সোলুসনগী ৱাখল্লোন, অসি তোঙানবা তাইবংশিংনি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪না শিংনবশিং অসিগী সোলুসন পীবা ঙম্মী। ঐখোয়না ঐখোয়গী মীয়াম, মখোয়গী শক্তিদা থাজবা থম্লি, অমসুং মসিদি দিমোক্রে সিগী অশেংবা শক্তিনি। অদুম ওইনমক, কংগ্রেসনা মীয়াম মশামকপু প্রোব্লেম ওইনা উরি। ঐহাক্না খুদম অমা পীজগে। ইন্দিরা গান্ধীনা ইরান্দা ৱা ঙাংখিবদা নেহরুজীগা ৱারী শানখিবা অদু নীংশিংখি। মহাক্না মায়োক্নরিবা সমস্যাশিংগী মতাংদা হংবদা, নেহরুনা পাউখুম পীখি: কোতি ৩৫ মতম অদুদা ভারতকী মীশিং অসি করোর ৩৫ ওইরম্মি। মহাক্কীদমক্তদি, নাগরিক খুদিংমক প্রোব্লেম অমনি। ইন্দিরাজীনা হায়খি মদুদি মীশিং করোর ৫৭ ওইবনা মখোয়গী সমস্যাশিং অসি মশিং য়ামখ্রে। মখোয়গী মীওইশিংবু প্রোব্লেম ওইনা উবা লুচিংবশিংবু খল্লু। মসি মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবদুনি। ঐখোয়গীদমক্তদি, নাগরিক খুদিংমক ভারতকী তুংলমচৎ শেমগৎপদা সোলুসন অমনি, পার্তনর অমনি। মখোয়গীদমক্তদি, নাগরিকশিং অসি অরুম্বা অমনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না মসি য়াম্না তোয়না হায়খ্রে, ৱাহৈ-ৱাতা ঙাত্তনি অদুবু থাজবদগী হায়জরি: শিংনবশিং অসি কয়া য়াম্না চাউখ্রবসু, ঐখোয়না পাম্বৈ বিল্লিয়ন ১.৪ লৈ। ঐখোয়গী মীওইশিং অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা কেপিতেলনি। ভারতকী নাগরিক খুদিংমক ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকী শেম্বিবা, শেমগৎপা অমসুং ঙাক-শেনবা মীওইনি। ঐখোয়না মখোয়শিং অসিবু করিগুম্বা অমা হায়না কৌবা ঙমগদ্রা? অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক্কীদমক্তা নত্তনা মখোয়গী ইমুং-মনুংগীদমক্তা শিজিন্নৈ।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ভারতকী মীয়ামবু ইকায় খুম্নবসি কংগ্রেসকী মহৌশা অমসুং চৎনবীদা য়াওরি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, মখোয়না ভারতকী রাস্ত্রপতিবু ইকায় খুম্নখি। মীখলগী মতুংদা মখোয়না শীজিন্নখিবা ৱাহৈশিং অসি লংজবা অমনি। ত্রাইবেল ইমুং অমদগী হৌরগা খ্বাইদগী ৱাংবা কন্সতিত্যুস্নেল ওফিসতা লৈরকখিবা নুপী অমা ওইরিবা রাস্ত্রপতিবু ইকায় খুম্নবসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীবু ইকায় খুম্নবনি, নুপীবু ইকায় খুম্নবনি, অমসুং সংবিধানবু ইকায় খুম্নবনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কংগ্রেসনা খন্নিংবা অমা খল্লবসু, মসি মখোয়গী অচৌবা অশোয়বা অমনি। ঐহাকপু অহেনবা মতম পীবীবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম অমসুং হাউস অসিবু থাগৎচরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
লোক সভাদা থোকখিবা থৌদোক অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি। পুক্নিং নুংঙাইতবা অমসুং অৱাবসি খংনীংঙাই ওইবা য়াই, অদুবু দেমোক্রেসিগী লাইনিং লাইশোল অসি অসিগুম্বা মওংদা লান্থোকপা অসি য়াবা নত্তে। মতম অদুদা চেয়র অদু আসামগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর অমনা পায়রম্মি। চে চাং কয়া শেগাইখি তেবলশিংদা কাখৎখি। মসি অৱাং-নোংপোক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উত্তবগী খুদম অমনি হায়না লৌবা য়ারোইদ্রা? তুংদা, চেয়র অসি অন্ধ্রদগী দলিত ইমুং অমগী মচানা পায়রকপা মতমদা, মহাকসু ইকাই ফিরুক খুমহনখি। মসিদা কংগ্রেসনা অৱাং-নোংপোক লমদমবু ইকায়খুম্নবা উৎলি, দলিতশিংবু ইকায়খুম্নবা উৎলি হায়গদৌরিব্রা। মখোয়না কংগ্রেসপু মখা তানা শৌগৎলক্তবনা মরম ওইরগা মখোয়না অসামগী মীয়াম্বু নুংশিদবগুম তৌরি। মসি দেমোক্রেসীনা মথৌ তৌগদৌরিবা মওং অদুরা?
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না ভারত রত্ন ভুপেন হাজারিকা জীবু নীংশিংবদা য়াম্না নুংঙাইখি। মহাক্কী ঈশৈ অমসুং ৱাংনা লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। ঐখোয়না মহাকপু ভারত রত্ন পীবগী ইকাই খুম্নবা ফংখি। অদুম ওইনমক কংগ্রেসনা মসিদসু য়ানীংদবা ফোংদোকখি। ভারত রত্ন পীরকপা মতমদা খার্গেজীগী রিএক্সন অদু ভিদিওদা উবা ফংলে - মহাক্কী মঙোন্দা হৈনিংদবা উৎপদুনা তাকই। হাজারিকাজীবু "শক্নাইরবা মীশক অমনি" হায়না লৌবা অসি আসামবু ইকায় খুম্নবনি, ভারতকী কলা নুংশিজবশিংবু ইকায় খুম্নবনি। কংগ্রেসনা মহাক্কী ভারত রত্নগী মায়োক্তা লৈখি, অসাম অমসুং লৈবাক অসিগী ইকাই খুম্নবগী মায়োক্তা লৈখি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি আসামনা মসিগী ইকায় খুম্নবা অসি কৈদৌঙৈদসু খল্লোই।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঙরাং, হায়রিবা হাউস অসিদা, কংগ্রেসকী মেম্বর অমা- মখোয়গী তশেংবা ক্রাউন প্রিন্স অমা- মখোয়গা লোয়ননা লৈবা এম.পি. অমবু 'মীচেন' হায়না কৌখি। মখোয়গী ঙকচাউ থেকপগী চাং অসি থৱানমিচাক মতোল লোমখ্রে য়ৌখ্রে। মীওই কয়া অমনা কংগ্রেস থাদোকখ্রে, পার্টি অসি খায়দোকখ্রে, অমসুং লুচিংবশিংনা অতোপ্পা পার্টিশিংদা য়াওখ্রে। অদুম ওইনমক, মখোয় অমত্তবুসু মীচেন্নি হায়না মিংথোনখিদে। অদুবু ঙরাংদি, এম.পি অসি শিখ অমা ওইবনা মরম ওইদুনা মীচেন অমা হায়না কৌখি। মসি সিখশিংবু ইকায় খুম্নদবনি, গুরুশিংবু ইকায় খুম্নদবনি। মসিনা কংগ্রেসকী মরক্তা লৈরিবা শিখশিংগী মায়োক্তা লৈরম্বা অচেৎপা নুংশিদবা অদু উৎখি। মদু হায়খিবা মীহুৎ অদু হাউস অসিদা লৈরি, অদুবু মদুগীদমক করিগুম্বা অমত্তা খল্লুদে। মহাক্না ঙসি ৱা ঙাংদুনা হায়রম্বা য়াই, ঙরাং থোকখিবা অদু পার্লিয়ামেন্তকী ইকাই খুম্নবগী মায়োক্তনি, ঐখোয়না মদুগীদমক নুংঙাইতবা ফাওই। অদুবু মহাক্না তৌখিদে। লৈবাক অসিগীদমক্তা মখোয়গী ঈশিং থাদখিবা ইমুং অমবু মখোয়গী মেম্বর অমনা রাজনিতীগী ওইবা মীৎয়েং হোংখিবনা মরম ওইদুনা ইকাই খুম্নখি। মহাকপু ত্রেদর কৌবসি য়াম্না লাইবক থিবনি। লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না নাগরিক অমবু মরু ওইনা শিখ অমবু মীচেন হায়না কৌবদু য়ানিংবা ঙমগনি? মসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি, অমসুং অসিগুম্বা লমচৎ অসিনা কংগ্রেসপু হেন্না শোকহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
নাকল অমরোমদা মসি উরি অদুগা অমরোমদনা সদানন্দন মাস্তরগী খুদমগা চাংদম্নদুনা য়েংশি, রাজনিতীগীদমক হোৎনবদা মহাক্কী খোঙ অনীমক কত্থোকপা তাখি অদুবু মহাক্না মীনুংশি অমসুং অৱাবা লৈতনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি। সদানন্দনজীনা মহাক্কী অহানবা ৱা ঙাংবদা হাউসতা মহাক্কী খুৎশেমগী খোংনা কাখৎলকখিবা মতমদা লৈবাক অসিগীদমক্তা য়াম্না পুক্নিং নুংশিনিংঙাই ওইবা অমসুং ইথিল পীনিংঙাই ওইবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি। খুন্নাইনা ইকায় খুম্নরিবা নহা ওইরিবা ওজা অমগী মথক্তা অসিগুম্বা হিংসাগী থৌওং থোকহনবগীদমক ওপোজিসন এল্লাইন্সপু নিন্দা তৌখি। সদানন্দন মাস্তরবু অকনবা লান্দা থেংনরবসু মহাক্কী সেবাগী অচেৎপা ফিরেপ মখা চত্থবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকদরি অমসুং মসি চাউথোকচনীংঙাই অমনি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসি কত্থোকপা অমসুং সেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগী মশক অমনি। মখোয়গুম্বা মশিং য়াম্লবা শিন্মীশিংগী থৌনাগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা ভারতকী চাউখৎপগীদমক হিংনবা অমসুং থবক তৌনবা ইথিল ফংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
হৌজিক্কী মতমদা, কংগ্রেসকী মরূপশিংনা ঐঙোন্দা অখন্নবা মখলগী নুংশিবা উৎলি। থৌদাং লৌদনা লৈরবসু ঐখোয়না লৈবাক অসিগীদমক হিংবা তম্লে। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম থোনলি, মসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐহাক্না নহারোলশিংগীদমক অচেৎপা লম শেমগৎলি, অদুগা কংগ্রেসনা মোদীগী মংফম তৌনবা থৌরমশিং পাংথোক্লি। নুংশিবগী দুকানশিং হাংদোক্কনি হায়না হায়রিবশিংনা মোদী, অদোমগী মংফম তৌরগনি হায়না হায়রি। নুংশিবা নুংশিজবা করম্বা দুকান অমনা কনাগুম্বা হিংমিন্নরিবা নাগরিক অমগী মংফম তৌবা করিগী পাম্লিবনো? কন্সতিত্যুস্নেল প্রিন্সিপলনা মখোয়বু অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি হায়নবা তাকপরা? মসি সংবিধান, মীওইবা খুন্নাই, মীয়ামগী পুন্সিগী ইকাই খুম্নববু ইকাই খুম্নদবা নত্ত্রা? মখোয়না ইকায় খুম্নবা অমত্তা ফাওদে। মতুংদা, মখোয়না হায়খি, "প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সভাদা অৱাবা ফোংদোকখি।" অসিগুম্বা লমচৎ-শাজৎ অসি করম্বা মখলগী মহৈ-মশিং অসিনা পুথোকপগে?
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐগী এক্সপরিয়েন্স অসি শাংই। মখোয়না ওপোজিসন্দা লৈরিঙৈ ২০০২দগী হৌরগা, মখোয়না লৈঙাক পায়রকপা ২০০৪দগী হৌরগা, অমসুং ঐনা হাউস অসিদা চংলকপা ২০১৪দগী হৌরগা - চহী ২৫গী মনুংদা - কংগ্রেসনা মোদীবু ইকায় খুম্নবগা লোইননা মীফম অমত্তা পাঙথোকখিদে। কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা ঐগী হকশেলগী অরানবা করি লৈ হায়না হংখি। ঐহাক্না পাউখুম পীখি: ঐহাক্না নোংমদা এব্যুজ কিলোগ্রাম অনি শিজিন্নৈ।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মখোয়না করিগীদমক মোদীগী মংফম তৌবা পাম্লিবনো? হায়রিবা স্লোগান অসি ৱাঙাংলোই খক্তা নত্তে- মসিনা মখোয়গী মনুংদা লৈরিবা য়েক্নবা অদু উৎপনি। ঐখোয়না আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎখিবনা মরম ওইদুনা মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না বোমশিং অমসুং খুৎলাইশিংনা কায়হনবা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরকপা মরম্না, মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না মখোয়গী ময়ুমদা পাকিস্তানগী তেরোরিস্তশিংদা পাউখুম পীরকপদগী, মখোয়না মোদীগী লৈঙাক্কী মংফম তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না ওপরেসন সিন্দুর পাংথোকখিবনা মরম ওইদুনা মখোয়না মোদীগী লৈঙাক্কী মংফম তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মাওইস্ত তেররদগী লৌথোক্নবা থৌনা ফরবা খোংথাংশিং লৌখৎখিবনা মরম ওইদুনা, মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্মি। ঐখোয়না নেহরুনা খুৎয়েক পীনখিবা অরানবা সিন্ধু ৱাতর ত্রিতীবু থিংজিনখিবনা মরম ওইদুনা মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্লি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কংগ্রেসকী প্রোব্লেমদি তোঙানবা অমনি। মোদীনা মতৌ করম্না মফম অসিদা লাকখিবনো হায়বা মখোয়না খঙবা ঙমদ্রে। মখোয়গী নুংঙাইতবা হেনগৎলকই: মোদী লাকপা খক্তা নত্তনা মহাক্না লেপখি। মরম অদুনা, মখোয়না লম্বী অমখক্তমক উবা ফংই- মোদী, অদোমগী লৈঙাক অসি কাইথোক্কনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মখোয়না থাজৈ মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী চেয়র অসি মখোয়গী ইমুংগী হেরিতেজনি। অতোপ্পা মীওই অমত্তনা মফম অদুদা লৈবা য়াদে। মখোয়গী মনুংদা লৈরিবা নুংশিবা, হায়বা মখোয়গী দুকান অসিদা মৈ চাক্লিবা অসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না মোদীগী লৈঙাক কনবা হায়দুনা শক্লোন শক্লি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কংগ্রেস দাইনাস্তীদা চহী তরাগী খুদোংচাবা পীখি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী তুংলমচৎপু মখোয়দা থাজখি। মখোয়না গারিবি হাতাও (লাইরবা মুত্থৎপা) গী স্লোগানশিং থাঙ্গৎখি, অদুবু মখোয়না মীয়াম্বু লান্না লমজিংখি। কংগ্রেসকী প্রধান মন্ত্রী খুদিংমক্না রেদ ফোর্ৎতগী লায়রবা মুত্থৎনবা ৱা ঙাংখি, অদুবু কনা অমত্তনা থবক পায়খৎখিদে। মখোয়গী স্লোগানশিং অসি কান্নদে। মোদীনা তোঙানবা লম্বী অমা খনখি - লায়রবশিংবু শক্তি পীনবা। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী লায়রবশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মখোয়না ঐখোয়গী পোলিসী অমসুং পাম্বৈশিংদা থাজবা থমখি, অমসুং মখোয় মশাবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। লায়রবা ইমুং করোর ২৫না লায়রবা অসি মায়থীবা পীখ্রে অমসুং লায়রবা অসিদগী মখোয় মশাবু থাদোকখ্রে। ঐনা মখোয়বু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মতম অমদা মখোয়না আশা উদ্রবা মতমদা, মখোয়না আশাগী মঙাল অমা উখি, হৌগৎলকখি, অমসুং হৌজিক ঐখোয়গা লোইননা চৎলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
২০১৪গী মমাংদা, রেলৱেগী ক্রোসিংশিংদা মীওই চা কয়া শিখি। স্কুল বসশিংনা ত্রেনশিংগা থেংনদুনা অঙাং কয়া অমা শিখি। মী য়াওদবা ক্রোসিংশিং অসি য়েংশিন্দনা থমখি। কংগ্রেসনা মসিসু শেংদোকপা ঙমখিদে। ঐখোয়না মী য়াওদবা লম্বী পুম্নমক মুত্থৎখি, মসিনা পুন্সি কয়া কনবা ঙমখি। মসিগীদমক্তা মখোয়না মোদীগী লৈঙাক্কী লৈঙাক্কী মৈরা থিবা পাম্মি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
২০১৪গী মমাংদা, খুঙ্গং ১৮,০০০দা মৈ ফংলমদে। মখোয়না ৱায়র, বল্ব, নৎত্রগা লেম্প অমা হায়বসি করিনো হায়বা খঙদে। ২০১৪গী মতুংদা, মীয়াম্না ঐখোয়দা থাজবা পীরকপদগী, ঐখোয়না খুঙ্গং ১৮,০০০দা মঙাল পুরকখি। মসিগীদমকসু মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্মি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মতম অমদদি, মকোক থোংবা ই-পাউশিংদা: লান্মীশিংদা এম্যুনিসন, বুলেৎপ্রুফ জেকেৎশিং, অমসুং উন্দা তোংনবা বুত ফাওবা লৈরমদে হায়না হায়নৈ। ঐখোয়না ঐখোয়গী লান্মীশিংগীদমক্তা ত্রিজরী হাংদোকখি, মখোয়দা মখোয়না মথৌ তারিবা পুম্নমক পীননবা ৱারেপ লৌখি। মসিগীদমক্তা, মখোয়না মোদীগী মংফম তৌবা পাম্মি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মতম অমদা, উত্তর প্রদেশকী হৌজিক্কী মুখ্য মন্ত্রীনা এনসেফেলাইতিসনা মরম ওইদুনা শিরিবা অঙাংশিংগী মতাংদা ঙাংলদুনা হাউস অসিদা লাউখি। কংগ্রেসনা লৈবাক অসিবু লাইনা-লাইচৎ অসিদগী কোকহন্নবা খনখিদে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ত্রেকোমা, মীৎকী লায়না অমনা মীওই কয়াবু মীৎ উহল্লমদে। সাইন্সনা খুমাং চাউশিল্লকখি, লাইয়েংনবা পাম্বৈশিং লৈরম্মি, অদুবু কংগ্রেসনা করিগুম্বা অমত্তা তৌখিদে। ঐখোয়না নেসন অসিবু এনসেফেলাইতিসতগী কনখি অমসুং ত্রাকোমাদগী মীৎ ঙাকথোকখি। মসিগী মাই পাকপা, মসিগী সেন্সিতিবিতী, খুন্নাই অসিগীদমক হিংবা অমসুং শিবা হায়বা অচেৎপা ৱাফম অসিনা মখোয়বু অৱাবা ওইহল্লি। মরম অদুনা মখোয়না দেমোক্রেসী অমসুং নুংশিবগী মতাংদা ৱা ঙাংবগী মওংদা 'মোদী, নহাক্কী মংফম তৌগনি' হায়না শোল্লি। মীয়ামগী পুন্সি হায়বসিবু অসিগুম্না লৈবরা?
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মখোয়গী লৈঙাক অসি রিমোৎ কন্ত্রোলনা চলাই। ঐগী লৈঙাক অসিসু রিমোৎ কন্ত্রোলনা চলাইরি- অদুবু ঐগী রিমোৎ অসিদি ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪নি। মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী অপাম্বশিং, মখোয়গী ৱারেপ্না ঐখোয়বু লমজিংলি। ঐখোয়গীদমক্তদি, শক্তি হায়বসি নুংঙাইবা ফংনবগী লম্বী নত্তে, অদুবু সেবাগী মেদিয়ম অমনি। মুদ্রাগী খুত্থাংদা, কোতি কয়াদা সেল্ফ-ইম্প্লোইমেন্তকী খুদোংচাবা পীখি। কংগ্রেসনা স্তার্তঅপ কলচরদা করিগুম্বা অমত্তা পুক্নিং থৌগৎখিদে। মখোয়না স্তার্তঅপ লাখ খরা লৈ হায়বা খঙলমদে। মখোয়না মখোয়গী ইমুংগী স্তার্ত-অপ ফাওবা কনবা ঙমখিদে। ঙসি ঐখোয়গী সরকারগী মখাদা স্তার্তঅপ ২০০,০০০ হেন্না লৈরে। মায় পাকপগী মতুং ইন্না মায় পাকপশিংনা মীয়ামগী থম্মোয় লৌশিনখি, অমসুং কংগ্রেসনা লম্বী অমখক্তমক উখি- মোদী, মংফম তৌরগনি"। বি.এস.এন.এল. অসি জোক অমা, কার্টুনশিংগী হীরম অমা ওইরম্বা মতমশিং অদু নীংশিংঙু। ঙসিদি, ঐখোয়না লমদমসিগী ওইবা ৪জি স্তেক অমা শেম্লে। ঐখোয়না মালেমগী লৈবাক পুম্নমক্তগী হেন্না থুনা 5G হৌদোক্লে। অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয়না কম্ম্যুনিকেসন চাউখৎহল্লে। অসুম্না, মখোয়গী অৱাবা অসি ৱাহৈশিং অসিদা ফোংদোক্লি: মোদী, অদোমগী মংফম তৌরগনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
লাইরবশিংদা মতেং পাংবা অসি ঐগী খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাবা অমনি। লাইরবা ইমুং মিলিয়ন ৪০দা মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম ফংহনবা অসিনা ঐঙোন্দা পুন্সিদা শান্তি পীরি। ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং, গ্যাস সিলিন্দর, তোইলেতশিং অসি ঈশ্বরনা ঐঙোন্দা পীরক্লিবা ইথিলনি হায়না ঐনা ফাওই। অহানবা ওইনা, খুঙ্গংগী নুপীশিংনা চাউথোকচবা ফাওদুনা হায়রি, "হোয়, ঐহাক লাক্ষপতী দিদী অমা ওইরে।" অতোপ্পশিংনা হায়নৈ, "চহীসিদা ঐহাকসু অমা ওইরগনি।" অমসুং হান্ননা লৈরবা মীওইশিংনা, "নত্তে সর, হৌজিক ঐখোয়না মিলিয়নযর ওইনবা খন্নরি।" ৱাখল্লোন অসি হোংলকপা, থাজবা হেনগৎলকপা অসিগুম্না, মীওই মিলিয়ন কয়াগী য়াইফ-পাউজেল অমসুং মমা অমসুং ইচিল-ইনাও মিলিয়ন কয়াগী ঙাকশেলগী ঙাকশেলনা মীওই অমবু কোনশিনবা মতমদা, করিগুম্বা স্লোগান কয়া অমা হায়রবসু, কোকথোরকপা ঙমদে। ঐহাক্না মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিং, কনাগুম্বা অমত্তনা য়েংশিনবীরমদ্রবশিংবু মোদীনা ইকায় খুম্নবা উৎলিবা মীওইশিংগী সেবা তৌবগী ইথিল অসি মখোয়গী য়াইফ-পাউজেলগী মরম ওইরি। অমসুং মসি ঐহাক্কী মায়োক্নবশিংবু অৱাবা পোকহল্লিবা য়াইফ-পাউজেলশিংনি, মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না মংফম তৌবগী মতাংদা ঙাংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কনাগুম্বা খরগীদমক্তদি, হুরানবসি ইমুং মনুংগী চৎনবী ওইবা শিনফম অমনি। মখোয়না গুজরাতি-মহাত্মা গান্ধীগী মিংথোল ফাওবা লৌখি। অদুবু লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হৈ-শিংলিবনি; মখোয়না অসিগুম্বা ফত্তবশিং অসিবু মতৌ করম্না মায়থিবা পীগদগে হায়বদু খঙই।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলানগা লোইননা চৎলি, অমসুং ঙসিদি, মঙলান অদু মীয়ামগী ইনর্জীনা পাৱর পীদুনা লৈবাক্কী ৱারেপ অমা ওইরে। অদোম্না চৎপা মফম খুদিংমক্তা, মীয়াম্না হায়নৈ মদুদি ২০৪৭ ফাওবদা ভারত অসি চাউখৎলক্কদবনি। অদুম ওইনমক, হন্দক্কী হোংলক্লিবা মালেম অসি খঙদবনা ফত্তনা খল্লি। মখোয়না হংখি, মোদীনা ২০৪৭গী মরমদা করিগীদমক্তা ঙাংলি? ২০৪৭বু কনানা উখ্রবগে? নীংতম্বা ফংনবগীদমক লান্থেংনখিবা, লানগী কোমদগী চংশিনখিবা, বুলেৎ, লেথী অমসুং সেলুলর জেলদা অন্দমানগী মফমশিংদা চৈথেং পীখিবা নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা, "ঐহাক্কী পুন্সিদা নীংতম্বা ফংলরোই, করিগীদমক ঐহাক্না লান্থেংমিন্নগদৌরিবনো?" হায়না খল্লমগদ্রা? করিগুম্বা মখোয়না হোৎনরমদ্রবদি, ভারত অসি নীংতম্বা ফংলমগদ্রা? ঐনা দিজিতেল ইন্দিয়া, ফিনতেক, য়ু.পি.আই.গী মতাংদা হায়রকপা মতমদা পেসিমিস্তশিংনা ঐবু চৈখি। মখোয়না হায়খি, "করিগুম্বা লাইরবা অমনা মোবাইল ফোন অমদা করম্না শেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌগদৌরিবনো?" চহি অহুমগী মনুংদা, লৈবাক অসিনা মসি তৌবা ঙম্বগী খুদোংচাবা ফংখি। অসিগুম্বা ৱা ঙাংখিবদু পার্লিয়ামেন্ততা পাংথোকখিবা নুমিৎ অদু ঐহাক্না নীংশিংলি, অমসুং মখোয়গী ইকোসিস্তেম্না, "মোদীদা অচেৎপা পাউখুম অমা পীখ্রে" হায়দুনা থৌরম পাংথোকখি। অদুবু মোদীনা পাউখুম পীরমদে, অদোমগী খুৎতা লৈরিবা মোবাইল ফোন অদুনা, য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা থবক তৌদুনা, পাউখুম অসি মশা-মশানা পীখি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
কংগ্রেসকী মতমদদি, য়াম্না মরু ওইবা খন্ন-নৈনবদা, জোক্সতা ফাওবা, মীয়াম্না য়াম্না পাম্নবা ৱাহৈ অমা লৈরম্মি: ভারতনা বস অদু নান্থোকখ্রে। মসি ক্লিচ অমা ওইরকখি। খুদোংচাবশিং মাংখি, তাঞ্জা মাংখি- ভারতনা বস অদু নান্থোকখি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঙসিদি, ভারতনা বস অমত্তা মাংহন্দ্রে। ঙসিদি, ভারতনা কনভোই অদু লুচিংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
লৈবাক অসিগী মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবগীদমক, ঐখোয়না হৌজিক্কী মতম অসি মঙাল লৈবা ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারতকী মায়কৈদা চংশিনবগীদমক চহি মঙাগী ওইবা থৌরাংশিং শেম্লি, অমসুং চংশিল্লিবা খোঙথাং অসিদা লেপহন্নবা চহিগী ওইবা বজেৎশিং শেম্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি মথংগী মীখল নত্তে, মসি ২০৪৭নি, চাউখৎলবা ভারত অমনি। মীখলশিং লাক্কনি, চৎকনি, অদুবু ঐগী লৈবাক অসিদি মতম চুপ্পদা লৈহৌগনি। ঐখোয়গী মঙলানদি নহারোলশিংদা চাউখৎপা ভারত অমা পীবনি। ঙসি ঐহাক্না অঙাংশিংবু য়ুমদা উবদা, ঐহাক্না খল্লি: ঐহাক্না মখোয়দা ঐহাক্কী থবক অসিদা নুংঙাইবা ফাওবা ঙমগদবা মপাঙ্গল লৈবা লৈবাক অমা শিন্নরমগনি। মরম অসিনা ঐখোয়না ২০৪৭গী মতাংদা ঙাংলি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐখোয়না লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু য়েংসি - স্পেস, সাইন্স, তেক্নোলোজী, সমুদ্রগী মফমশিং, কংফাল, নুংশিৎ অমসুং মপান থংবা স্পেস। অনৌবা ৱারেপ, অনৌবা থৌনা, অনৌবা খোঙথাং, অনৌবা মাইপাকপা- ভারতনা হীরম খুদিংমক্তা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐখোয়না গ্রীন হায়দ্রোজেনগী মতাংদা থবক তৌরি, তুংলমচৎকীদমক শেম-শাদুনা লৈরি। ঐখোয়না ক্বান্তম কম্প্যুতরগী মতাংদা ৱা ঙাংলি, এ.আই.গী মিসন অমা মাংলোমদা পুখৎলি। ঙসিদি, মালেম অসিনা ভারতনা এ.আই. মরুওইবা মিনরেলশিং অমসুং রেয়র-এর্থশিং অসি জিওপোলিতিকেলগী খুৎলাইশিং ওইরক্লি, অমসুং ঐখোয়না মখোয়দা মীৎয়েং থম্লি। মরম অদুনা ভারতনা কনাগুম্বা অমত্তদা খুৎ তিংথোকপগী মথৌ তাদ্রে।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
মপান লমগী ইনভেস্তমেন্ত চিংশিনবা প্রোজেক্ত মশিং থিঙমদ্রবা কয়া লৈরি, মরমদি মীপুম খুদিংমক্না হৌজিক্তি মখোয়গী তুংলমচৎ অসি ভারতকী লৈমায়দা উরে। মীপুম খুদিংমক্না ভারতকী তেলেন্তনা মখোয়গী তুংলমচৎপু ঙাক-শেনগনি হায়না খল্লি। মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মঙাল লৈবা তুংলমচৎপু ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকা শম্নহন্দুনা উরি। মরম অসিনা ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারতকী মতাংদা করিগীদমক্তা ঙাংলি হায়বসি মালেমনা খঙলে। মদু খঙবা ঙমদবা মীওইশিংনা খঙগদবনি মদুদি মালেমনা ভারতনা অচুম্বা লম্বীদা চংশিল্লিবসি উরি। মতম অমদা শীজিন্নরম্বা ৱাহৈ পরেং ইন্দিয়ানা বস অদু নংহৌদ্রে হায়বসি ঙসিদি, মালেম অসিনা ভারতকী খোঙচৎ অসিদা য়াওবা নংহৌরোইদ্রা হায়না মিপাইনরি। হৌজিক্তি লৈবাকশিংনা ঐখোয়গা পুননবা হোৎনরি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
লাক্কদৌরিবা মতম অসি ভারতকীদমক, ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক, ঐখোয়গী মঙাল লৈবা তুংলমচৎকীদমক খুদোংচাবশিংনা থোইদোক হেন্দোক্না মরাং কায়না লৈরি। ঐহাক্না হায়রিবা ওইথোকপা য়াবশিং অসি ময়েক শেংনা তাকপা ঙম্মী, অমসুং ঐখোয়না মসিগী মাইকৈ অসিদা পোলিসীশিং মাংলোমদা চংশিল্লি। ঐহাক্না ঐহাক্কী সহরগী মীওইশিংদা হায়জনীংই, অমসুং হাউস অসিগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংই মদুদি মখোয়গী কন্সতিত্যুএন্সীদা লৈবা মীওইশিংদা হায়জনীংই মদুদি মালেমগী থাক্তা খুদোংচাবশিং লাকপা মতমদা, ঐখোয়না অফবা থবকশিং পাংথোক্লবা খক্তদা মখোয়না মতম শাংনা লৈগনি। ঐখোয়না ক্বালিতীদা কৈদৌঙৈদা কোমথোকপা য়াদে। শেন্দোই অসি পীক্লবসু, ক্বালিতী অসি খ্বাইদগী ৱাংবা ওইগদবনি। ঐখোয়না অনৌবা পুথোক্কদবনি, রিসর্স তৌগদবনি, করিগুম্বা মথৌ তারবদি মেতরিএলশিং হোংদোক্কদবনি, অদুবু ভারত অসি খ্বাইদগী ফবা ক্বালিতীগীদমক খঙনহনগদবনি। মদুগী মতুংদা মালেম অসিনা মেদ ইন ইন্দিয়া, মেদ ইন ভারতকী ঈশৈশিং খক্তমক শক্লগনি।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
ঐহাক্না কংগ্রেসকী ঐহাক্কী মরূপশিংদসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। মমাংদা মখোয়না হোৎনখি - হৌখিবা চহী তরা অসিদা মঙা নৎত্রগা তরুক্লক, মখোয়না ঐবু ৱা ঙাংবদা থিংখি, ঐনা হৌখ্রবদি লেপ্লোই হায়বা খঙলম্মি। মখোয়না হৌজিক ফাওবদা হোৎনবদা কান্নবা লৈতে হায়বা এক্সপিরিএন্সতগী তম্লে। ঐনা মখোয়দা অসিগুম্বা লৌশিং অসি মখা তানা ফংলগনি হায়না আশা তৌই।
ইকাই খুম্নরবা চীয়রমেন সর,
প্রসিদেন্তকী ৱারোলগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখিবা মীহুৎ পুম্নমক্তা ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মফম অসিদা ফোংদোক্লিবা মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং অসিনা লৈবাক অসিবু চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি। ইথিল পীবা ঙম্বা ৱারোল অসিগীদমক্তা ঐহাক্না ইকায় খুম্নজরিবা রাস্ত্রপতিদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
য়াম্না থাগৎচরি!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱাফমগী চাউরাকনা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
05 FEB 2026 9:19PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I stand here today to express my gratitude for the President’s address.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is my privilege to place my sentiments before this House in support of the motion of thanks.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the journey towards a developed India, the past year has been one of rapid progress and growth. Every sphere of life, every section of society has witnessed a transformative phase. The nation is advancing in the right direction, at great speed. The Honourable President has presented this before us with remarkable sensitivity and clarity.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have a humble request. Considering the age of Honourable Kharge ji, it would be better if he could raise slogans while seated, so that he does not suffer discomfort. There are many young members behind him, so kindly permit Kharge ji to raise slogans from his seat itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The President spoke in detail about the middle class, the lower middle class, the poor, the villages, the farmers, women, science, technology, and agriculture. Her words echoed the progress of India throughout Parliament. She elaborated on how the youth are advancing India’s strength. She highlighted the capabilities of every section of society, and above all, he expressed confidence in India’s bright future. This in itself is inspiring for all of us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The first quarter of the 21st century has concluded. Just as the second quarter of the last century proved decisive in India’s struggle for independence, I clearly see that this second quarter will be equally powerful and will propel India rapidly towards becoming a developed nation.
And therefore, Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every citizen feels that we have reached a crucial milestone. We must not stop, nor look back. We must look forward, move faster, and breathe only after achieving our goals. This is the direction in which we are advancing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
At present, India is blessed with several favourable circumstances simultaneously. This is indeed a rare and fortunate convergence. The most important aspect is that while the richest nations of the world are ageing, with their populations reaching senior stages, our country is scaling new heights of development while simultaneously becoming younger. India is a nation of youth, and this is a great advantage.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
On the other hand, I see the growing global attraction towards India, and the recognition of India’s talent. Today, we possess one of the world’s most significant talent pools-young, ambitious, determined, and capable. This is another blessing, a true strength bestowed upon us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
India today stands as a beacon of hope, offering solutions to global challenges. Another favourable circumstance is that among major economies, India’s growth is high, coupled with low inflation. This unique combination demonstrates the strength of our economy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When the people of this country entrusted us with the opportunity to serve, India was counted among the “Fragile Five.” At independence, we were the sixth-largest economy in the world, but under previous leadership, we slipped to eleventh. Today, we are advancing rapidly towards becoming the third-largest economy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Look at any sector-science, space, sports-India today stands with confidence and self-belief. After COVID, the world has struggled to cope with new challenges, and it is evident that the world is moving towards a new global order. After the Second World War, one world order was established; now, a new order is emerging swiftly. The most gratifying aspect is that an impartial analysis of these developments shows a clear tilt towards India. As a trusted partner and friend, India has become a reliable ally for many nations. We stand shoulder to shoulder with the world, contributing to global welfare with our strength.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, the entire world speaks of the Global South, and India has become its resounding voice on international platforms. India is entering into “future-ready trade deals” with many nations. Recently, we have concluded nine major trade agreements with important countries, including the “Mother of all Deals” with the European Union, involving 27 nations simultaneously. Those who grew weary and left the stage will one day have to answer why they left the nation in such a state that no country was willing to deal with us. Perhaps they tried, made endless rounds, but no one even looked their way. How did such a situation arise? Today, countries are not entering into deals with India by chance-they are doing so because of India’s strength and standing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The most important point here is that when developed countries enter into agreements with a developing nation, it sends a powerful message to the global economic community. This is not new to me. When I had the opportunity to serve in Gujarat, I organized the Vibrant Gujarat Summit, and I was proud that a state of India had Japan-a developed country-as its partner nation. A state demonstrated this capability then, and today my country is demonstrating it at the national level. This happens only when you have economic strength, when your citizens are energized, and when you have a strong ecosystem for manufacturing. Then the world comes forward to deal with you. Those immersed in vote-bank politics never prioritized strengthening such aspects of the nation, and the result is evident. As far as the Congress Party is concerned, I say this clearly: if you do not trust my words, I urge the people of this country to simply analyze the speeches of Congress Prime Ministers from the Red Fort. You will see plainly that they had no vision, no ideas, and no willpower-and the nation suffered greatly because of it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am deeply grateful to the citizens of this country for giving me the opportunity to serve. Much of our strength today is spent correcting their mistakes. The image of India that the world carried from their time requires effort to erase. They left the nation in ruins. To repair this, we emphasized future-ready policies. Today, you can see that the country is governed by policy, not by ad hoc decisions, and this has built global trust. We advanced with the mantra of Reform, Perform, Transform, and today the nation is riding the Reform Express. We have implemented structural reforms, process-related reforms, and policy reforms. We have worked to empower our manufacturing sector and entrepreneurs, ensuring value addition in everything India produces. I can say with confidence today that India is fully prepared to compete with the world. When I attend global CEO forums, I see that the world now views our entrepreneurs as equals. Recently, delegations from all parties visited abroad, and upon returning, honourable members told me with pride that India was being treated as an equal. This is an achievement in itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The vast MSME network is a long-term strength for the economy. We have emphasized this sector and introduced many reforms. Today, the world’s trust in our MSMEs is growing. We may not manufacture entire airplanes, but many of the components in aircraft are produced by India’s smallest MSMEs.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The results of these efforts are visible to all. Major nations are eager to establish trade relations with India. Whether it is the trade deal with the European Union or the recent agreement with the United States-about which our colleague Piyush ji provided detailed information in this House-the entire world is openly praising these deals. When the EU trade deal was signed, the world gained confidence that global stability was increasing. After the US trade deal, the world felt not only stability but also momentum. This is a positive sign for the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The greatest beneficiaries of this will be the youth of our country. And when I say youth, I mean the young from the middle class, from cities, from villages-sons and daughters alike. We must not view them in fragments. We should take pride in the strength of India’s youth. The global market is now open to them, presenting endless opportunities. I say to them: Come forward, my friends! I stand shoulder to shoulder with you. Be courageous, move ahead! The nation stands with you, and the world awaits to welcome you.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The demand for our young professionals is rising across the world-even for caregivers. Everywhere I go, people say they need such talent. Some are even setting up special offices here to recruit and search for qualified professionals. This means enormous opportunities are opening up globally for India’s professionals.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This Upper House of Parliament represents the states. Observing the details of the discussions here, I feel the level should have been higher. Especially from those who have governed for so many years, the standard of debate should have been elevated. But they squandered this opportunity. How can the nation trust them?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Yesterday, I listened to an honourable member who proudly calls himself a king. Yet he was speaking about economic inequality. Imagine! One who calls himself a king talking about inequality-it makes one wonder if this is what we were meant to witness.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our colleagues from the TMC spoke at length. But they should look within. Their government is ruthless, setting new records on every parameter of decline, yet they come here to lecture us. The people’s future under such a government is sinking into darkness, but they do not care. Their only aspiration is the pleasure of power, and they come here to preach. Even the richest nations expel illegal immigrants, but in our country, pressure is created even on the judiciary to protect infiltrators. How will India’s youth forgive those who defend infiltrators who snatch away their rights, their livelihoods, the land of tribals, and threaten the lives of sons and daughters? Women continue to suffer atrocities, yet they remain indifferent. They do nothing beyond power politics, and then come here to lecture us. On such grave issues, they sit with their eyes closed. Another honourable member spoke at length, though his entire government is drowning in liquor, and their palaces of glass have become symbols of hatred in every household. Perhaps that is why they prefer the word “black.” Everyone has a past-who knows what old connection they have with “black.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
To all such colleagues, I say today: How long will you deceive the world? How long will you deceive the world? When you look in the mirror, where will you hide your truth? Congress, TMC, DMK, Left-they have all been in power at the Centre for decades, sharing in governance. They have also had opportunities to govern in the states. But what is their identity today? When deals are discussed now, we speak with pride. But in their time, when deals were discussed, it was the Bofors deal that came to mind. Those were their deals. They only filled their pockets. Improving the lives of citizens was never their priority.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I must give examples because these topics have come up in the discussion. Let me cite the banking sector, which is the backbone of the economy. Before 2014, it was the era of “phone banking.” Leaders would make calls, and on that basis, crores of rupees were handed out, while the poor were treated with disdain at banks. More than 50% of the population had never even seen the doors of a bank. On Congress leaders’ phone calls, billions were given away, and those who took the money treated it as their personal property. This was the game under Congress and UPA rule. Today, the so-called INDIA alliance states had banking systems on the verge of collapse. When I first became Prime Minister, I spoke with the head of another nation. I said we must advance in banking. They replied, “Sir, you are new-first study your banking system before you think of progress. How can we trust it?” That leader knew the reality. But here, they did not care. NPAs had piled up like mountains. Everywhere, the discussion was: What will happen to NPAs? How will we survive?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The challenge was immense, but we acted wisely. We took the stakeholders of the banking system into confidence. Reforms were needed, and we carried them out with courage. We created a transparent system, introduced numerous banking reforms, and merged weak public sector banks with stronger ones. I recall that one gentleman, who considered himself very learned, once wrote: “If the Modi government can reform the banks, it will be one of India’s greatest reforms.” I accomplished that task immediately upon assuming office.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The result of all these efforts has been that the disease which had taken root in our banks has been eradicated. The health of the banks has improved steadily and continues to strengthen, and they are now racing ahead. As banking health improved, transactions increased, and ordinary citizens began to receive credit. Loans were extended even to the poorest, who once found the doors of banks closed to them. Today, the MUDRA Yojana empowers the youth of the nation to stand on their own feet. It inspires self-employment, but self-employment cannot be achieved through speeches alone-it requires support, guidance, and assistance. Through MUDRA, we have disbursed more than ₹30 lakh crore in loans, without collateral, directly into the hands of our youth. They have expanded their enterprises, and it is a matter of pride that a large number of women have also become beneficiaries. Women’s Self-Help Groups, rural women with big dreams, who wanted to stand independently, have been strengthened. We extended the reach of Self-Help Groups and provided direct financial support to 10 crore women. Our MSME sector has received abundant loans. And today, with great satisfaction and responsibility, I declare in this august House that the mountains of NPAs that existed before 2014 have been reduced to below 1 percent. This is a remarkable achievement for banking health. Not only that, our banks are now recording historic profits. A strong banking system strengthens the entire economy, and we have accomplished this task.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Let me give another example. Our PSUs were once widely perceived as entities destined to fail, destined to collapse, destined to shut down. We have succeeded in changing this mindset with facts. These people spread falsehoods about PSUs, inciting workers outside their gates like urban Naxals, misleading them. They maligned institutions like LIC, State Bank of India, and HAL in crude ways. When they were in power, they could neither manage nor reform them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We showed courage here as well. We introduced reforms in PSUs, establishing a continuous tradition of reform. Today, LIC has delivered its best performance since its inception. PSUs that Congress leaders had pushed to the brink of closure, using them for political gain, are now recording historic profits. They are driving Make in India, acting as catalytic agents in realizing that dream. They are creating jobs in record numbers. Some of our PSUs are now expanding globally, showcasing their strength, partnering in the development journeys of many nations, and securing major orders both domestically and internationally. This demonstrates that India has reached a crucial milestone, a signal of the transformative 25 years ahead.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congress, in its betrayal, did not spare even the farmers of this country. There are 10 crore farmers with less than two hectares of land-small farmers. They were never cared for, never considered. Congress never recognized their importance, believing that managing a few large farmers was enough to keep the system running. That was their politics.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We felt the pain of small farmers. We were familiar with ground realities, and that is why we introduced the PM Kisan Samman Nidhi Yojana. In a short time, we have transferred ₹4 lakh crore directly into the accounts of small farmers. Hon’ble Mr Chairman Sir, ₹4 lakh crore is no small figure. It has given our small farmers new strength, new dreams, and new capabilities. I am confident that our farmers will deliver results in line with the nation’s hopes and expectations.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Some colleagues have spoken at length about implementation issues. Perhaps they came prepared to say such things, and their alliance was visible in this, though not elsewhere.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
They speak grandly about implementation. Let me share an anecdote-not to criticize anyone, but to present facts. Facts may trouble some, but facts remain facts. A leader of our country once visited Himachal Pradesh. After returning, she herself narrated this incident, and it is on record. She said: “For a long time, I struggled with the Planning Commission because they were unwilling to create separate schemes for hill regions. I went to Himachal Pradesh, and when I returned, I told the Planning Commission that our workers did not need jeeps, they needed mules to carry loads.” She continued: “But I was told, ‘We will only provide funds for jeeps, because there is no policy for mules.’” In the same speech, she added: “There were no roads there.” Her point was that in Himachal, where she visited, there were no roads. Without roads, what use are jeeps? Who would drive a jeep where there are no roads? Yet the Planning Commission insisted: either jeeps or nothing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This speech was not by anyone else, but by Congress’ senior leader and then Prime Minister Indira Gandhi. This was the work culture of Congress’s long rule. Indira ji herself knew this malpractice was happening, yet she took no steps to correct it. The Planning Commission she criticized was created by her own father. Two decades had passed between its creation and her speech, yet the situation remained unchanged. Until 2014, everyone was unhappy, everyone saw the mistakes, but no one was willing to reform. After 2014, when we were given the opportunity, we abolished the Planning Commission and established NITI Aayog. Today, NITI Aayog is working at great speed. Look at the Aspirational Districts program-it is a powerful example. Global institutions are now endorsing it as a model for development in developing countries. This is the success of the Aspirational Districts initiative. Many districts once dismissed as backward, where millions of people’s basic needs were ignored, have now been transformed. Previously, such districts were used for punishment postings, worsening conditions further. That was the work culture. We changed this. We placed young, capable officers there, gave them three years to work, and took decisions one after another. Today, look at Bastar in Chhattisgarh, once an Aspirational District. Today, Bastar is known nationwide for the Bastar Olympics. Development is reaching every village. In some villages, buses have arrived for the first time, and the entire community celebrated. This is the transformation we have brought, while others left behind such conditions and now seek to mislead the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Aspirational Districts initiative is a shining example of what true implementation means. There are hundreds of such examples, but I cite this one to illustrate. Our colleagues in Congress fail to see the implementation behind the transformation taking place. Their only model is the old Planning Commission approach-the “jeep and mule” model. They know nothing beyond that. Consider implementation: before I was even born, Sardar Vallabhbhai Patel envisioned a dam on the Narmada River. The plan was finalized, but Sardar Patel passed away. Later, Nehru ji laid the foundation stone. Yet, decades passed without progress. By the time I became Prime Minister, I had the honour of inaugurating it. As Chief Minister, I had to sit on a three-day fast for the Sardar Sarovar Dam, staking myself for the farmers of my state. Only then did the Government of India relent, and construction gained momentum. Today, pure Narmada water reaches even Khavda in Kutch, where BSF jawans are stationed. That is what implementation means. Congress, by contrast, made announcements for political gain, lit ceremonial lamps, laid stones, but did nothing. To change this culture, I created a technology platform called PRAGATI. Let me give you an example: in Himachal, a train project was announced in Parliament-perhaps Una-but by the time I came, not even a drawing existed. It was declared only to win elections. Through PRAGATI, I reviewed such projects. We examined why each project was stuck, which department was at fault, what legal hurdles existed, and why costs had escalated. A project meant to cost ₹900 crore had ballooned to ₹90,000 crore. We instituted monthly reviews; I have now completed the 50th episode of these meetings. By involving states and ministries, we unlocked ₹85 lakh crore worth of projects. Imagine the scale of national strength we unleashed. Railways, roads, irrigation, rural infrastructure-all were accelerated. The Jammu–Udhampur–Srinagar–Baramulla rail line, stuck for three decades, is now complete. A video of the Vande Bharat train running through snow-clad valleys went viral, with people saying, “Don’t mistake this for abroad-this is India.” That is implementation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Let me speak of Assam-not because of elections, but because of Congress’s failures. Congress only imagines; they never implement. Take the Bogibeel Bridge, connecting Arunachal Pradesh and Assam. This vital project languished for years. Through PRAGATI, we reviewed it, and today it stands completed, bringing immense benefit to Assam and the entire Northeast.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When we speak of implementation, we have facts to show that we complete projects on time-and often ahead of schedule. We pledged to achieve certain solar targets by 2030, but accomplished them by 2025. Ethanol targets were also met two to three years in advance. This demonstrates that our implementation capacity is not only strong, but ahead of time.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The approach of BJP and NDA differs vastly from that of Congress. Our perspective, our problem-solving mindset, is worlds apart. We believe that 1.4 billion Indians are capable of providing solutions to challenges. We trust our people, their strength, and that is the true power of democracy. Congress, however, sees the people themselves as the problem. Let me illustrate. Indira Gandhi once spoke in Iran, recounting a conversation with Nehru ji. When asked about the problems he faced, Nehru replied: “Thirty-five crore.” At that time, India’s population was 35 crore. To him, every citizen was a problem. Indira ji added that with the population at 57 crore, her problems had multiplied. Imagine-leaders who saw their own people as problems. This is the difference between their mindset and ours. For us, every citizen is a solution, a partner in building India’s future. For them, citizens were burdens.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have said this many times, not out of rhetoric but conviction: however great the challenges, we have 1.4 billion solutions. Our people are our greatest capital. Every citizen is a creator, a builder, a custodian of India’s bright future. How can we ever call them problems? Those who think this way only serve their families, not the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Insulting the people of India has become ingrained in Congress’s nature and culture. Recently, they insulted the President of India. The words they used after the election were shameful. To insult the President, a woman from a tribal family who rose from poverty to occupy the highest constitutional office, is to insult the tribal community, to insult women, and to insult the Constitution itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Whatever Congress may think, this is their grave mistake. I thank you and the House for granting me extra time.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
What happened in the Lok Sabha was deeply painful. Frustration and despair may be understandable, but to desecrate the sacred temple of democracy in such a manner is unacceptable. At that time, the Chair was occupied by an honourable member from Assam. Papers were thrown, tables were climbed. Was this not an insult to the Northeast? Later, when the Chair was held by a son of a Dalit family from Andhra, he too was insulted. This shows Congress’s disdain-insulting the Northeast, insulting Dalits. It seems they harbour hatred for the people of Assam, simply because they no longer support Congress. Is this how democracy should function?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I was deeply pained when I recalled Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji, a revered figure whose songs and voice united the nation. We had the honour of awarding him the Bharat Ratna. Yet Congress opposed even this. Kharge ji’s reaction when Bharat Ratna was mentioned is on video-his face betrays disdain. To dismiss Hazarika ji as “just a singer” is to insult Assam, to insult India’s art lovers. Congress opposed his Bharat Ratna, opposing the pride of Assam and the nation. I am certain Assam will never forget this insult.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Yesterday, in this very House, a Congress member-one of their so-called crown princes-called a fellow MP a “traitor.” Their arrogance has reached the seventh heaven. Many have left Congress, the party has splintered, and leaders have joined other parties. Yet none of them were ever branded traitors. But yesterday, this MP was called a traitor simply because he was a Sikh. This was an insult to Sikhs, an insult to the Gurus. It revealed the deep-seated hatred towards Sikhs that runs through Congress. The member who said it sits in this House, yet felt no remorse. He could have stood today and said, “What happened yesterday was against the dignity of Parliament, we regret it.” But he did not. A family that gave its blood for the nation was insulted because one of its members changed political views. To call him a traitor is no small matter. How can the nation tolerate any citizen being called a traitor-especially a Sikh? This is deeply unfortunate, and such conduct will only sink Congress further.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
On one side we see this, and on the other, the example of Master Sadanand ji. Because of political vendetta, both his legs were cut off in his youth. He lives with artificial limbs, yet his speech carries no bitterness, his conduct no harshness. It fills us with pride. Yesterday, when he delivered his first speech in this House, he respectfully placed his artificial limb beside him with your permission. That sight was painful for the nation. The INDIA alliance is responsible for this-cutting off the legs of a young teacher simply for ideological differences. Yet he feels no bitterness, no anger. I salute Master Sadanand ji from my heart. Despite such a brutal attack, he continues his vow of service to the nation and contributes to policymaking today. This is a matter of pride. It is on the strength of such people that we live and work in politics. Their sacrifice inspires us to live and die for the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These days, Congress colleagues show me a special kind of affection. Even without responsibility, we have learned to live for the nation. We are laying the foundation of a developed India, strengthening it. While I prepare solid ground for the youth, Congress organizes programs to dig Modi’s grave. Those who claim to open shops of love chant “Modi, your grave will be dug.” What kind of shop of love dreams of digging the grave of a fellow citizen? What constitutional principle teaches them to speak of such things? Is this not an insult to the Constitution, to humanity, to the dignity of public life? They feel no remorse. Afterwards, they even said, “The Prime Minister was crying in the Rajya Sabha.” What kind of upbringing produces such conduct?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My experience is long. Since 2002, when they were in opposition, and from 2004 when they came to power, and from 2014 when I entered this House-over 25 years-not a single session has passed without Congress abusing Modi. Someone once asked me the secret of my health. I replied: “I consume two kilos of abuse daily.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Why do they want to dig Modi’s grave? This slogan is not just rhetoric-it reflects the hatred within them. Because we abrogated Article 370, they want Modi’s grave dug. Because we brought peace and development to the Northeast, once shadowed by bombs and guns, they want Modi’s grave dug. Because we struck back at Pakistani terrorists inside their own homes, they want Modi’s grave dug. Because we carried out Operation Sindoor, they want Modi’s grave dug. Because we took bold steps to free the nation from Maoist terror, they want Modi’s grave dug. Because we put the unjust Indus Water Treaty signed by Nehru into abeyance, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congress’s problem is different. They cannot digest how Modi reached here. Their frustration grows: not only did Modi arrive, but he has endured. And so, they see only one path left-chanting “Modi, your grave will be dug.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
They believe the Prime Minister’s chair is their family’s inheritance. No one else can sit there. This hatred within them, this fire burning in their so-called shop of love, is why they chant about digging Modi’s grave.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress dynasty was given decades of opportunity. The nation staked its future on them. They raised slogans of “Garibi Hatao” (Remove Poverty), but misled the people. Every Congress Prime Minister spoke of removing poverty from the Red Fort, but none ever acted. Their slogans were empty. Modi chose a different path-empowering the poor. I salute the poor of my country. They trusted our policies and intentions, and worked tirelessly to strengthen themselves. Twenty-five crore poor families have defeated poverty and lifted themselves out of it. I salute them. Once hopeless, they saw a ray of hope, rose, and now march with us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Before 2014, hundreds died at railway crossings. School buses collided with trains, killing dozens of children. Unmanned crossings were left unattended. Congress could not fix even this. We eliminated all unmanned crossings, saving countless lives. And for this, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Before 2014, 18,000 villages had never seen electricity. They did not know what a wire, a bulb, or a lamp was. After 2014, when the people entrusted us, we brought light to those 18,000 villages. For this too, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There was a time when headlines screamed: soldiers lacked ammunition, bulletproof jackets, even boots for snow. We opened the treasury for our soldiers, resolved to give them whatever they needed. And for this, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Once, the current Chief Minister of Uttar Pradesh cried in this House while speaking of children dying from encephalitis. Congress never thought of freeing the nation from this disease.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Tracoma, an eye disease, blinded many. Science had advanced, cures were possible, but Congress did nothing. We freed the nation from encephalitis and saved eyes from tracoma. These successes, this sensitivity, this vow to live and die for society-this is what troubles them. And so they chant “Modi, your grave will be dug,” while pretending to speak of democracy and love. Is this what public life should be?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Their government was run by remote control. My government too runs by remote control-but my remote is 1.4 billion Indians. Their dreams, their aspirations, their resolve guide us. For us, power is not a path to pleasure, but a medium of service. Through MUDRA, crores received support for self-employment. Congress never promoted startup culture. They barely knew of a few hundred startups. They could not even support their own family’s startup. Today, under our government, there are more than 200,000 startups. Success after success wins the hearts of the people, and Congress sees only one path left-chanting “Modi, your grave will be dug.” Remember the days when BSNL was a joke, the subject of cartoons. Today, we have built an indigenous 4G stack. We rolled out 5G faster than any country in the world. We advanced communication with new technology and new thinking. And so, their pain spills out in words: “Modi, your grave will be dug.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Serving the poor is my greatest privilege. Providing 40 million poor families with permanent homes gives me peace in life. Electricity, water, gas cylinders, toilets-these are blessings I feel God has inspired me to deliver. For the first time, village women proudly say, “Yes, I have become a Lakhpati Didi.” Others say, “By this year, I too will become one.” And those who already have, now say, “No sir, now we are thinking of becoming millionaires.” This change in mindset, this rise in confidence-when such blessings from millions of citizens and the protective shield of millions of mothers and sisters surround a person, no matter how many slogans are raised, no grave can be dug. The devotion with which I have served mothers and sisters, those whom no one cared for but whom Modi reveres, is the reason for their blessings. And it is these blessings that trouble my opponents, which is why they speak of digging graves.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
For some, theft is a hereditary trade. They even stole the surname of a Gujarati-Mahatma Gandhi. But the people of this country are wise; they know how to deliver a resounding blow to such deceit.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have set out with the dream of a developed India, and today, that dream has become a national resolve, powered by the energy of the people. Everywhere you go, people say: “By 2047, India must be developed.” Yet I am astonished that some colleagues in this House are so pessimistic, so disconnected from reality, so unaware of a changing world. They ask, “Why is Modi speaking of 2047? Who has seen 2047?” Did the young men and women who fought for freedom, who climbed the gallows, who endured bullets, lathis, and the horrors of cellular jail in the Andamans ever think, “Independence will not come in my lifetime, so why should I fight?” If they had, would India ever have been free? These pessimists once mocked me when I spoke of Digital India, of fintech, of UPI. They said, “How will a poor man ever transact money on a mobile phone?” Within three years, the nation proved it possible. I recall the day such a speech was made in Parliament, and their ecosystem celebrated, saying, “Modi has been given a strong reply.” But Modi did not reply-the mobile phone in your hand, working through UPI, gave the reply itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
During Congress’s time, a common phrase became popular-even in serious discussions, even in jokes: India missed the bus. It became a cliché. Opportunities lost, chances gone-India missed the bus.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, India is not missing any bus. Today, India is leading the convoy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
To build a bright future for the nation, we must work tirelessly to brighten the present. We chart five-year plans for the flight towards a developed India, and annual budgets to stay on course. Our goal is not the next election-it is 2047, a developed India. Elections will come and go, but my nation is eternal. Our dream is to hand over a prosperous India to the youth. When I see children in homes today, I think: I must leave them a nation so strong that I can feel satisfaction in my work. That is why we speak of 2047.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Look at the initiatives we have taken-in space, science, technology, the depths of the oceans, land, sky, and outer space. New resolve, new energy, new steps, new achievements-India is advancing in every field. We are working on green hydrogen, preparing for the future. We are speaking of quantum computing, advancing an AI mission. Today, the world believes India can contribute greatly to AI. Critical minerals and rare earths have become geopolitical weapons, and we are focusing on them so India never has to stretch out its hand to anyone.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are countless projects attracting foreign investment, because everyone now sees their future on Indian soil. Everyone sees their future secured by India’s talent. Everyone sees their own bright future linked to India’s bright future. That is why the world understands why we speak of a developed India. Those who cannot grasp it should know-the world sees India has chosen the right path. Once, the phrase was “India missed the bus.” Today, the world fears being late to India’s journey. Nations now compete to join us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The coming era is full of opportunities for India, for our youth, for our bright future. I can clearly outline these possibilities, and we are advancing policies in that direction. I invite my fellow citizens, and I urge honourable members of this House to tell people in their constituencies: when opportunities arise globally, they endure only if we deliver excellence. We must never compromise on quality. Even if profits are smaller, quality must be supreme. We must innovate, research, change materials if needed-but ensure India is known for the best quality. Then the world will sing only of Made in India, Made in Bharat.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I also thank my Congress friends. They had tried before-five or six times in the past decade they stopped me from speaking, knowing that once I begin, I do not stop. They have now learned from experience that there is no point in trying. I hope such wisdom continues to dawn upon them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I thank all members who contributed to the discussion on the President’s address. The valuable ideas expressed here will surely aid the nation’s progress. I express my heartfelt gratitude to the Honourable President for this inspiring address, and with that, I conclude my speech.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.