প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ওপৰত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উত্তৰৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 FEB 2026 9:19PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিবলৈ উপস্থিত হৈছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এই ধন্যবাদ প্ৰস্তাৱৰ সমৰ্থনত এই সদনত মোৰ আবেগ প্ৰকাশ কৰিব পৰাটো মই এক সৌভাগ্যৰ কথা বুলি বিবেচনা কৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
উন্নত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰাত বিগত বছৰবোৰ দ্ৰুতগতিত হোৱা অগ্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বছৰ। জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ বাবে এইটো এটা পৰিৱৰ্তনৰ সময় হৈ আহিছে। সঠিক দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে দেশ। সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এই বিষয়টো আমাৰ সকলোৰে আগত অতি সুন্দৰ আৰু পৰম সংবেদনশীলতাৰে উপস্থাপন কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
মোৰ এটা অনুৰোধ আছে। খৰ্গে ডাঙৰীয়াৰ বয়সৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহি থাকিব পাৰিলে ভাল হ’ব, যাতে তেওঁৰ অস্বস্তি অনুভৱ নহয়। আৰু বহু যুৱক-যুৱতী আছে, গতিকে খৰ্গে ডাঙৰীয়াক বহি জপ কৰিবলৈ দিয়ক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে সংসদত ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ কণ্ঠ প্ৰতিধ্বনিত কৰি ৰাষ্ট্ৰৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, নিম্ন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, দৰিদ্ৰ, গাঁও, কৃষক, মহিলা, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, আৰু কৃষি বিষয়ক অতি বিশদভাৱে সম্বোধন কৰিছে। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেনেদৰে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক আগুৱাই লৈ গৈছে সেই বিষয়েও তেওঁ বিতংভাৱে আলোচনা কৰিছে। তেওঁ প্ৰতিটো শিতানৰ সম্ভাৱনাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে, আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে। এইটো নিজৰ মাজতে আমাৰ সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণাদায়ক।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
একবিংশ শতিকাৰ প্ৰথম চতুৰ্থাংশ শেষ হ’ল, কিন্তু এই দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশ, ঠিক যেনেকৈ বিগত শতিকাত ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ দ্বিতীয় চতুৰ্থাংশ, নিৰ্ণায়ক আছিল। মই স্পষ্টকৈ দেখিছোঁ যে এই দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকটোও ঠিক তেনেকুৱাই শক্তিশালী হ’ব আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত ঠিক তেনেদৰেই দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব।
আৰু সেইবাবেই সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
জাতিটোৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে উপলব্ধি কৰিছে যে আমি এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত উপনীত হৈছো। এতিয়া আমি ৰৈ থাকিব নালাগে, পিছলৈ ঘূৰি চাব নালাগে; এতিয়া আমি আগলৈ চাব লাগিব, আৰু দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব লাগিব, আৰু আমি আমাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পিছতহে উশাহ ল’ম। আমি সেই দিশত আগবাঢ়িছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
বৰ্তমানলৈ চালে ভাৰতৰ ভাগ্যৰ বাবে আমি বহুতো শুভ সুযোগ পাইছো। মোৰ বিশ্বাস এইটো নিজৰ মাজতে এক অতি শুভ কাকতালীয় কাণ্ড। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী দেশবোৰো বয়সীয়াল হৈ পৰিছে, তেওঁলোকৰ জনসংখ্যা সেই বয়সত উপনীত হৈছে যেতিয়া আমি তেওঁলোকক পুৰণি বুলি চিনি পাইছিলোঁ। আমাৰ দেশখনে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা বৃদ্ধি কৰিছে, আৰু একে সময়তে আমাৰ দেশখন দিনক দিনে কম বয়সীয়া হৈ আহিছে৷ যুৱ জনসংখ্যাৰ দেশ। এইটো নিজৰ মাজতে এক অতি উত্তম সুযোগ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আনহাতে, ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আকৰ্ষণ বাঢ়ি অহা দেখিছোঁ, আৰু তাৰ ভিতৰতে বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ মহত্ত্ব স্বীকাৰ কৰি আছে। আজি আমাৰ হাতত পৃথিৱীত এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিভাৰ পুল আছে: এটা যুৱ প্ৰতিভাৰ পুল, সপোন, দৃঢ়তা, আৰু শক্তিৰ সৈতে। গতিকে এয়া আন এক সুযোগ; ক্ষমতাৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ লগত আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ভাৰতবৰ্ষই আজি বিশ্বত উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান আগবঢ়াইছে, আৰু আমি সমাধান আগবঢ়াইছো। এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাকতালীয় ঘটনা যে আজি প্ৰধান অৰ্থনীতিৰ মাজত ভাৰতৰ বৃদ্ধি অতি উচ্চ। উচ্চ বৃদ্ধি আৰু কম মুদ্ৰাস্ফীতি এক অতি অনন্য সংমিশ্ৰণ, আৰু ই আমাৰ অৰ্থনীতিৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমি যি গতিৰে আগবাঢ়িছো, যেতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল, এই দেশখন ‘ফ্ৰেজাইল ফাইভ’ৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে পৰিচিত আছিল। আমি যেতিয়া সুযোগ পাইছিলো, যেতিয়া দেশ স্বাধীন হৈছিল, তেতিয়া আমি বিশ্বৰ ৬ নম্বৰ অৰ্থনীতি আছিলো, কিন্তু এই লোকসকলে আমাৰ অৱস্থা ইমানেই নষ্ট কৰিলে যে ই ১১ নম্বৰত উপনীত হ’ল।আজি আমি দ্ৰুতগতিত তিনি নম্বৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজিৰ যিকোনো খণ্ডলৈ চাওক, সেয়া বিজ্ঞান হওক, মহাকাশ হওক, ক্ৰীড়া হওক, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰত এখন আত্মবিশ্বাসী আৰু আত্মবিশ্বাসী ভাৰত। কোভিডৰ পিছত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতি, আৰু পোহৰলৈ আহি থকা নতুন কথাবোৰৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশ্বই সংগ্ৰাম কৰি আছে। পৃথিৱীখন যে নতুন বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থাৰ দিশে আগবাঢ়িছে সেয়া স্পষ্ট। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত বিশ্বব্যৱস্থা প্ৰতিষ্ঠা হ’ল। এতিয়া পৃথিৱীখন দ্ৰুতগতিত এক নতুন বিশ্বব্যৱস্থাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আৰু আটাইতকৈ উৎসাহজনক কথাটো হ’ল যে সকলো ঘটনা যদি আমি অৰাজনৈতিক আৰু নিৰপেক্ষভাৱে বিশ্লেষণ কৰো তেন্তে ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ বন্ধু হিচাপে, বিশ্ব ভাতৃ হিচাপে বহু দেশৰ বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হৈ পৰাৰ কথা দেখো।আমি কান্ধত কান্ধত মিলাই বিশ্ব কল্যাণৰ দিশত নিজৰ উপযুক্ত ভূমিকা পালন কৰি আছো, আৰু আমি আমাৰ সামৰ্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় কৰি আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই গ্ল’বেল চাউথৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, কিন্তু সেই আলোচনাৰ সুবিধা প্ৰদানকাৰী হিচাপে ভাৰত বিশ্বৰ মঞ্চত গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে। বৰ্তমান ভাৰতে অসংখ্য দেশৰ সৈতে "ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু বাণিজ্যিক চুক্তি" আলোচনা কৰি আছে। শেহতীয়াকৈ আমি বিশ্বৰ ৯খন ডাঙৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ দেশৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছো আৰু "সকলো চুক্তিৰ মাতৃ" ৰ জৰিয়তে ২৭খন দেশ ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে একত্ৰিত হৈছে। যিসকলে ভাগৰুৱা হৈ গুচি গ’ল, কিন্তু কোনোবাদিনা তেওঁলোকে উত্তৰ দিব লাগিব যে তেওঁলোকে কেনেকৈ আমাৰ দেশখনক এনে অৱস্থাত ৰাখিবলৈ সক্ষম হ’ল যে পৃথিৱীৰ কোনো দেশেই আমাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আগবাঢ়ি নাহিব৷ আপুনি নিশ্চয় চেষ্টা কৰিছিল, আমাৰ পিছে পিছে ঘূৰি ফুৰিছিল চাগে, কিন্তু কোনেও আপোনাৰ ফালেও চোৱা নাছিল। কিহৰ বাবে এই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল? বিশ্বৰ দেশবোৰে ভাৰতৰ লগত ঠিক তেনেকৈ লেনদেন কৰা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ইয়াৰ আঁৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল উন্নত দেশসমূহে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ সৈতে লেনদেন কৰে। সেইটো নিজৰ মাজতে অৰ্থনীতিৰ বাবে এক বৃহৎ বাৰ্তা আৰু মোৰ বাবে নতুন নহয়। যেতিয়া মই গুজৰাটত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছিলো, তেতিয়া মই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছিলো, আৰু মোৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় আছিল যে এখন ৰাজ্য, ভাৰতৰ পৰা অহা এখন ৰাজ্য, এই ভাইব্ৰেণ্ট ছামিট, এখন উন্নত দেশ, জাপানৰ অংশীদাৰ দেশ আছিল। এখন ৰাজ্যই এই সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিলে, আৰু আজি মোৰ দেশে এই সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এইটো তেতিয়া হয় যেতিয়া আপোনাৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি থাকে, আপোনাৰ নাগৰিকৰ ভিতৰত এটা শক্তি থাকে, আৰু বিশেষকৈ এটা শক্তিশালী উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ থাকে, তেতিয়াহে বিশ্বই আপোনাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহে। ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিত নিমগ্নসকলে কেতিয়াও দেশৰ বহু দিশক শক্তিশালী কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া নাই, আৰু ইয়াৰ ফল এয়া। আৰু যিমানদূৰলৈকে কংগ্ৰেছ পাৰ্টিৰ কথা মই স্পষ্টকৈ ক’ব বিচাৰো, আৰু যদি মোৰ কথাত বিশ্বাস নকৰে, তেন্তে মই দেশৰ জনসাধাৰণক ক’ম যে একো নকৰিব। মাত্ৰ লালকিল্লাৰ পৰা কংগ্ৰেছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে দিয়া ভাষণ বিশ্লেষণ কৰক। আপুনি স্পষ্টকৈ দেখিব যে তেওঁলোকৰ কোনো দৃষ্টিভংগী নাছিল, কোনো দৃষ্টি নাছিল, ইচ্ছাশক্তিও নাছিল, আৰু ফলত দেশখন ইমান ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
লাখ লাখ দেশবাসীয়ে মোক তেওঁলোকৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই কৃতজ্ঞ। মোৰ শক্তিৰ বহুখিনি তেওঁলোকৰ ভুল শুধৰণিৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে। পৃথিৱীৰ মনত থকা তেওঁলোকৰ সময়ৰ প্ৰতিচ্ছবিখন ধুই পেলাবলৈ চেষ্টা কৰিছো। ইমানেই ধ্বংস হৈছিল, আৰু এই কামটো কৰিবলৈ আমি ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু নীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আজি আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, নীতিৰ ভিত্তিত, নীতিৰ ভিত্তিত দেশ চলি আছে। আমি আধিপত্যবাদ পৰিত্যাগ কৰিছো, আৰু ইয়াৰ বাবেই বিশ্বৰ আস্থা গঢ়ি উঠিছে। আমি সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰ লৈ আগবাঢ়িলোঁ, আৰু আজি দেশখন সংস্কাৰ এক্সপ্ৰেছত উঠিছে। আমি গাঁথনিগত সংস্কাৰ, প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰ, আৰু নীতি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰিছো। আমি আমাৰ উৎপাদন খণ্ড আৰু আমাৰ উদ্যোগীসকলক সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছো, যাতে ভাৰতৰ সকলো বস্তুৱেই মূল্য সংযোজিত হয়। মই আজি নিশ্চিতভাৱে ক’ব পাৰো যে ভাৰত বিশ্বৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুত। যেতিয়া মই বিশ্ব চি ই অ’ ফ’ৰাম শীৰ্ষ সন্মিলন চাওঁ, তেতিয়া বিশ্বই আমাৰ উদ্যোগীসকলক সমান বুলি ভাবে। শেহতীয়াকৈ যেতিয়া সকলো দলৰ প্ৰতিনিধি দলে বিশ্ব ভ্ৰমণ কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁলোকেও এই আৱেগ অনুভৱ কৰিছিল। সকলো দলৰ সন্মানীয় সাংসদ আহি মোৰ লগত নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিলে, গৌৰৱেৰে ক’লে, “হয়, আমাক সমানে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।” এয়া আমাৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
বৃহৎ এম এছ এম ই নেটৱৰ্কৰ সম্ভাৱনা যিমানেই বেছি সিমানেই ই অৰ্থনীতিক দীৰ্ঘদিন ধৰি শক্তিশালী কৰে। আমি এই দিশত মনোনিৱেশ কৰিছো আৰু অসংখ্য সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰিছো। আজি আমাৰ এম এছ এম ই নেটৱৰ্কৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা বাঢ়িছে। আমি হয়তো ডাঙৰ বিমান নিৰ্মাণ নকৰো, কিন্তু বহুতো বিমান আছে, যাৰ বহু উপাদান মোৰ দেশৰ সৰু সৰু এম এছ এম ই সমূহেও নিৰ্মাণ কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমাৰ দেশত এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফল সকলোৰে বাবে স্পষ্ট। প্ৰধান দেশসমূহে ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ বাবে আগ্ৰহী। ইউৰোপীয় সংঘৰ বাণিজ্যিক চুক্তি হওক বা শেহতীয়াকৈ আমেৰিকাৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত চুক্তি হওক, যাৰ বিষয়ে কালি সদনত পীয়ুষ জীয়ে বিতং তথ্য প্ৰদান কৰিছিল। সমগ্ৰ বিশ্বই মুকলিকৈ এই বাণিজ্যিক চুক্তিৰ প্ৰশংসা কৰিছে। ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ সময়ত বিশ্বই বিশ্ব পৰ্যায়ত বৰ্ধিত স্থিতিশীলতাৰ অনুভৱ অনুভৱ কৰিছিল। আমেৰিকাৰ সৈতে হোৱা বাণিজ্যিক চুক্তিৰ পিছত বিশ্ববাসীয়ে আৰু অধিক আত্মবিশ্বাসী হৈ পৰিল যে যি স্থিৰতাৰ অনুভূতি অনুভৱ কৰা হৈছিল, সেয়া এতিয়া গতিশীলতাৰে বাস্তৱায়িত হৈছে, আৰু এইটো বিশ্বৰ বাবে এক ভাল লক্ষণ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীলৈ হ’ব। যৌৱন বুলি কওঁতে মধ্যবিত্ত যুৱক-যুৱতী, চহৰীয়া যুৱক-যুৱতী, আৰু গ্ৰাম্য যুৱক-যুৱতীকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। পুত্ৰ-কন্যা আছে, সেয়েহে তেওঁলোকক খণ্ডিতভাৱে চোৱা উচিত নহয়। আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাক লৈ আমি গৌৰৱ কৰা উচিত, আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰখন এতিয়া তেওঁলোকৰ বাবে মুকলি হৈছে। এতিয়া, তেওঁলোকৰ বাবে সুযোগৰ প্ৰচুৰতা আছে, আৰু মই তেওঁলোকক কওঁ, "আহা বন্ধুসকল! মই আপোনালোকৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছো। সাহস কৰক! আগবাঢ়ি যাওক! দেশ আপোনালোকৰ লগত থিয় দিছে, আৰু পৃথিৱীয়ে আপোনালোকক আদৰিবলৈ অপেক্ষা কৰি আছে।"
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমাৰ যুৱ পেছাদাৰীসকলৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা যেনেকৈ বৃদ্ধি পাইছে, আনকি যত্ন লোৱা লোকৰ চাহিদাও বৃদ্ধি পাইছে। সকলোৱে উপলব্ধ; আমাক এই ধৰণৰ মানুহৰ প্ৰয়োজন; আনকি কিছুমানে ইয়াত বিশেষ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰি তেওঁলোকক নিযুক্তি দিছে।
3
সন্মানীয় অধ্যক্ষ, আমাৰ টিএমচিৰ সহকৰ্মীসকলে বহু কথাই কৈছে। মাত্ৰ নিজৰ ভিতৰলৈ চাওক। এই নিৰ্দয় চৰকাৰখনে অৱনতিৰ প্ৰতিটো পৰিমাপতে নতুন অভিলেখ গঢ়িছে, আৰু তথাপিও তেওঁলোকে ইয়াত প্ৰচাৰ কৰি আছে। কি সমাধান পোৱা গৈছে? এনে নিৰ্দয় চৰকাৰে তাত থকা জনসাধাৰণৰ ভৱিষ্যতক অন্ধকাৰত ডুবাই ৰাখিছে, তথাপিও তেওঁলোক যেন চিন্তিত নহয় । তেওঁলোকৰ ক্ষমতাৰ সুখৰ বাহিৰে আন কোনো কামনা নাই, আৰু তেওঁলোকে ইয়াত প্ৰচাৰ কৰে। অনুপ্ৰৱেশঃ বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী দেশসমূহেও অবৈধ নাগৰিকক বহিষ্কাৰ কৰি আছে। আমাৰ দেশত অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সুৰক্ষা দিবলৈ আদালততো হেঁচা প্ৰয়োগ কৰা হৈছে। অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ৰক্ষা কৰিবলৈ নিজৰ ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰাসকলক মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেনেকৈ ক্ষমা কৰিব? এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীৰ অধিকাৰ, তেওঁলোকৰ জীৱিকা, জনজাতীয় মানুহৰ মাটি কাঢ়ি লৈ ​​পুত্ৰ-কন্যাৰ জীৱন বিপন্ন কৰি আছে, তথাপিও তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থত নাৰীৰ ওপৰত অত্যাচাৰ অব্যাহত আছে আৰু অব্যাহত আছে। ৰাজনৈতিক লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাহিৰে তেওঁলোকৰ একো কাম নাই, তথাপিও তেওঁলোকে এই সকলোবোৰ চিন্তনীয় বিষয়ৰ প্ৰতি চকু মুদি আমাক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহিছে। আমাৰ এজন সন্মানীয় সদস্যই ভলিউম ভাষণ দিছিল, যাৰ সমগ্ৰ চৰকাৰ মদত ডুব গৈছে, যাৰ কাঁচৰ ৰাজপ্ৰসাদ ঘৰে ঘৰে ঘৃণাৰ উৎস হৈ পৰিছে। এতিয়া হয়তো তেওঁলোকে "ক'লা" শব্দটো বেছি পছন্দ কৰে। প্ৰত্যেকৰে নিজস্ব অতীত থাকে। মই ভাবো "ব্লেকবেক"ৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অতীতৰ সম্পৰ্ক কি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজি এনে সকলো সহকৰ্মীক ক’ব লাগিব: পৃথিৱীখনক কিমান প্ৰতাৰণা কৰিব? পৃথিৱীখনক কিমান প্ৰতাৰণা কৰিব? আইনাখনলৈ চালে ক’ত লুকুৱাই ৰাখিব নিজৰ সত্য? কংগ্ৰেছ হওক, টিএমচি হওক, ডিএমকে হওক বা বাওঁপন্থী হওক, তেওঁলোকে দশক দশক ধৰি কেন্দ্ৰত ক্ষমতাত আছে, ক্ষমতাৰ অংশীদাৰ। ৰাজ্যত চৰকাৰ চলোৱাৰো সুযোগ পাইছে যদিও তেওঁলোকৰ পৰিচয় কি হৈছে? আজি যেতিয়া চুক্তিৰ আলোচনা হয় তেতিয়া তেওঁলোকে গৌৰৱেৰে কথা কয়। তেতিয়া যেতিয়া চুক্তিৰ আলোচনা হৈছিল, তেতিয়া বফৰ্ছৰ চুক্তিখন মনত ৰখা হৈছিল। এই চুক্তিবোৰ আছিল চুক্তি। তেওঁলোকে কেৱল পকেট ভৰোৱাৰ কাম কৰিছিল। নাগৰিকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন অনাটো তেওঁলোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এই কথাটো মই কিছুমান উদাহৰণেৰে বুজাব বিচাৰিছো কাৰণ এই বিষয়বোৰ ইয়াত আলোচনাৰ বাবে আহিছে, আৰু সেয়েহে, মই অনুভৱ কৰোঁ যে এইটো শ্বেয়াৰ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মূলতঃ অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড বেংকিং খণ্ডৰ পৰা এটা উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৪ চনৰ আগতে ফোন বেংকিঙৰ যুগ আছিল। নেতাসকলে ফোন কৰিব, আৰু তাৰ ভিত্তিত কোটি কোটি টকা বিতৰণ কৰা হ’ব, আনহাতে বেংকত দুখীয়াৰ লগত অৱজ্ঞা আৰু অৱজ্ঞাৰ ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। দেশৰ ৫০%তকৈ অধিক জনসাধাৰণে কেতিয়াও বেংকৰ দুৱাৰ এখনো দেখা নাছিল। কংগ্ৰেছ নেতাৰ ফোনত কোটি কোটি টকা মানুহক প্ৰদান কৰা হৈছিল, আৰু যিসকলে সেই ধন লৈছিল তেওঁলোকে সেই ধন নিজৰ ব্যক্তিগত সম্পত্তি বুলি গণ্য কৰি আত্মসাৎ কৰিছিল। এইদৰেই চলি থাকিল। কংগ্ৰেছ আৰু ইউ পি এৰ শাসনকালত, আৰু বৰ্তমান ক্ষমতাত থকা ইণ্ডি এলায়েন্সৰ ৰাজ্যসমূহত বেংকিং ব্যৱস্থাটো পতনৰ উপক্ৰম হৈছিল। মই মাত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। মই মাত্ৰ এখন দেশৰ মুৰব্বীৰ লগত কথা পাতি আছিলো। মই বেংকিংৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যাবলৈ পৰামৰ্শ দিলোঁ। তেওঁ ক'লে, "ছাৰ, আপুনি এতিয়াও নতুন, গতিকে প্ৰথমে আপোনাৰ বেংকিং ব্যৱস্থাটো অধ্যয়ন কৰক।" আমি কেনেকৈ সাহস গোটাব পাৰো? এখন দেশৰ এজন নেতাৰ হাতত এই তথ্য আছিল, আৰু তেওঁ মোক ক’লে। ইয়াত, তেওঁলোকে একো গুৰুত্ব নিদিয়ে। অৰ্থাৎ তেওঁলোকে বেংকিং ব্যৱস্থাটো যিদৰে পৰিচালনা কৰিছে, এনপিএৰ পাহাৰ গোট খাইছে। য'তেই চালোঁ, আলোচনা হ'ল, "এনপিএৰ কি হ'ব? এনপিএৰ কি হ'ব? আমি কেনেকৈ বাচি থাকিম?"
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
প্ৰত্যাহ্বানটো আছিল বৃহৎ যদিও আমি বুদ্ধিমানৰূপে কাম কৰিলোঁ। আমি বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সকলো অংশীদাৰক আস্থাত লৈছিলো। সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজন আছিল আৰু আমি সাহসেৰে সেইবোৰ সম্পন্ন কৰিলোঁ। আমি এক স্বচ্ছ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিলোঁ, অসংখ্য বেংকিং সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰিলোঁ, আৰু দুৰ্বল হৈ পৰা আৰু সঠিকভাৱে কাম নকৰা চৰকাৰী বেংকসমূহক বৃহৎ বেংকৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিলোঁ। মোৰ মনত আছে এজন ভদ্ৰলোক, এজন স্বঘোষিত পণ্ডিতে লিখিছিল, "মোদী চৰকাৰে যদি বেংকৰ লগত এনেকুৱা কৰে, তেন্তে ভাৰতৰ বাবে ই এক বৃহৎ সংস্কাৰ হ'ব।" মই আহি পোৱাৰ লগে লগে সেই কামটো কৰিলোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আৰু এই সকলোবোৰৰ ফলত বেংকবোৰক আগুৰি ধৰা অসুস্থতাৰ পৰা মুক্ত কৰা হ’ল। তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি ঘটিল, উন্নতি হৈ থাকিল আৰু এতিয়াও তেওঁলোকে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। বেংকিং উন্নত হোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকৰ লেনদেনো বৃদ্ধি পালে। মানুহে টকা পাবলৈ ধৰিলে, সাধাৰণ মানুহেও টকা পালে। দুখীয়া মানুহক ঋণ দিয়া হৈছে, যাৰ বাবে এসময়ত বেংকৰ দুৱাৰ বন্ধ আছিল; সেই দুখীয়া মানুহবোৰে দূৰৰ পৰাই তেওঁলোকৰ ওচৰ চাপিবলগীয়া হৈছিল। আজি মুদ্ৰা যোজনাই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় হ’বলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰে। মুদ্ৰা যোজনাই আত্মনিয়োগক অনুপ্ৰাণিত কৰে, কিন্তু আত্মনিয়োগৰ বিষয়ে ভাষণ দিয়াটোৱেই যথেষ্ট নহয়; এজনে তেওঁলোকৰ হাতত ধৰিব লাগিব, তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰিব লাগিব আৰু তেওঁলোকক সহায় কৰিব লাগিব। মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে আমি দেশৰ যুৱক-যুৱতীক ৩০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ঋণ দিছো, নিশ্চয়তা অবিহনে। তেওঁলোকে নিজৰ ব্যৱসায়ক আগুৱাই লৈ গৈছে। গৌৰৱৰ বিষয় যে বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীও ইয়াৰ যোগ্য আৰু হিতাধিকাৰী হৈ পৰিছে। আত্মসহায়ক গোটঃ আজিকালি গ্ৰাম্য মহিলাসকলে ডাঙৰ সপোন দেখে। নিজৰ ভৰিৰ ওপৰত থিয় হ’ব বিচাৰে। আমি কেৱল মহিলা আত্মসহায়ক গোটসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰাই নহয়, ১০ কোটি মহিলাক প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক সাহায্যৰ ব্যৱস্থাও কৰিলোঁ। আমি আমাৰ এম এছ এম ই খণ্ডক উদাৰ ঋণ দিছো, আৰু আজি অতি সন্তুষ্টি আৰু বৃহৎ দায়িত্বৰে এই পবিত্ৰ সদনত উপস্থিত আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ইয়াতো আমি সাহস দেখুৱালোঁ। আমি পি এছ ইউৰ সম্পৰ্কতো সংস্কাৰ সাধন কৰিলোঁ। আমি সংস্কাৰৰ এক অবিৰত পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখিলোঁ। আজি এল আই চি সৰ্বোত্তম ৰূপত আছে। গোটেই কাৰ্যকালত ই ভাল প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। আৰম্ভণিৰ পৰাই এল আই চিয়ে এক উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ সময়ছোৱাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। কংগ্ৰেছ নেতাসকলে বন্ধ হোৱাৰ উপক্ৰম হোৱা আৰু আনকি লাভৰ চেষ্টাও কৰা পি এছ ইউসমূহে এতিয়া অভিলেখ লাভ কৰিছে। কেৱল এয়াই নহয়, তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শনে মেক ইন ইণ্ডিয়াকো ত্বৰান্বিত কৰিছে। মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সপোন পূৰণৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকে এক ডাঙৰ অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। অভিলেখ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে। কেৱল এয়াই নহয়, আমাৰ কিছুমান পিএছইউ গ্ল’বেল হৈ আছে। বিশ্বজুৰিও তেওঁলোকে নিজৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁলোকে বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে, বহু দেশৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। আজি আমাৰ পিএছইউসমূহে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বৃহৎ অৰ্ডাৰ লাভ কৰিছে। এইটো নিজৰ মাজতে মই কোৱা কথাখিনিৰ চিন: এই দেশখন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত আছে আৰু এই ২৫ বছৰটো ইয়াৰ প্ৰতিফলন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
কংগ্ৰেছে আমাৰ দেশৰ কৃষকক বিশ্বাসঘাতকতা কৰিছে। এই দেশত ২ হেক্টৰতকৈও কম মাটিৰ মালিক ১০ কোটি কৃষক— ক্ষুদ্ৰ কৃষক। এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে কেতিয়াও তেওঁলোকে যত্ন লোৱা নাছিল, কেতিয়াও চোৱা হোৱা নাই, আৰু কেতিয়াও তেওঁলোকক গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাই। তেওঁলোকৰ মতে কেইজনমান ডাঙৰ ডাঙৰ মানুহক সন্তুষ্ট কৰিলে পৰিস্থিতি সহজ হ’ব, আৰু এই ধৰণৰ ৰাজনীতিয়েই তেওঁলোকে সদায় কৰি আহিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ প্ৰতি আমাৰ গভীৰ মমতা অনুভৱ হৈছিল। আমি বাস্তৱতাৰ বিষয়ে অৱগত আছিলো, আৰু সেইবাবেই আমি পি এম কিষাণ সন্মান নিধি যোজনা প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ, আৰু ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ একাউণ্টত ৪ লাখ কোটি টকা জমা কৰিলোঁ। ৪ লাখ কোটি টকা সৰু অংক নহয়, সন্মানীয় অধ্যক্ষ, আৰু ই আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। ই তেওঁলোকক নতুন সপোন দেখাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে, আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে আমাৰ কৃষকসকলে নিশ্চিতভাৱে সেই দিশত, ভাৰতৰ আশা আৰু আশাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ইয়াৰ কিছুমান সহকৰ্মীয়ে কাৰ্যকৰীকৰণৰ অভিযোগ কৰি অসংখ্য ভাষণ দিছে। হয়তো তেওঁলোক এনে কথা ক’বলৈ সাজু হৈ আহিছিল আৰু ইয়াত তেওঁলোকৰ মিত্ৰতা স্পষ্ট আছিল, কিন্তু বাকীবোৰত নহয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
যেতিয়া তেওঁলোকে কাৰ্যকৰীকৰণৰ কথা ইমান ডাঙৰ কথা কয়, তেতিয়া মই আপোনালোকক অলপ উপাখ্যান কওঁ। মই এই কথা কাৰো বেয়া ক’বলৈ কোৱা নাই, কেৱল তথ্যখিনিহে উল্লেখ কৰিছো। সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱাসকলে কৰিব, কিন্তু তথ্যবোৰ তথ্য। আমাৰ দেশৰ এজন নেতাই হিমাচল প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিছিল, আৰু তাৰ পৰা উভতি অহাৰ পিছত তেওঁ নিজেই এই ঘটনাটো বৰ্ণনা কৰিছিল, যিটো ৰেকৰ্ডত উপলব্ধ। "মই পৰিকল্পনা আয়োগৰ সৈতে বহুদিন সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল কাৰণ তেওঁলোকে পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ বাবে পৃথক পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ইচ্ছুক নাছিল। মই হিমাচল প্ৰদেশলৈ গৈছিলো। উভতি আহোঁতে পৰিকল্পনা আয়োগক কৈছিলো যে আমাৰ শ্ৰমিকসকলক জীপৰ প্ৰয়োজন নাই, বৰঞ্চ খচ্চৰৰ প্ৰয়োজন, যাতে তেওঁলোকে অন্ততঃ নিজৰ সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিব পাৰে।" তাই আৰু ক'লে, "কিন্তু মোক কোৱা হৈছিল, 'আমি কেৱল জীপৰ মূল্য দিম,' কাৰণ খচ্চৰৰ বাবে ধন দিয়াৰ কোনো নীতি নাই।" একেটা ভাষণতে তাই লগতে কয়, "এতিয়া তাত ৰাস্তা নাছিল।" তেওঁৰ এই কথা কোৱাৰ কাৰণ হ’ল তেওঁ হিমাচলত য’তেই যায় তাতেই ৰাস্তা নাছিল৷ এতিয়া, ৰাস্তা নাছিল, গতিকে জীপৰ কি কাম হ’ব পাৰে? ৰাস্তা নথকা ঠাইত জীপ লৈ কোন যাব? কিন্তু সেই সময়ত পৰিকল্পনা আয়োগৰ গুৰুত্ব আছিল হয় জীপ নহয় একো নহয়। সন্মানীয় অধ্যক্ষ, এই ভাষণ আন কাৰোবাৰ নহয়, বৰঞ্চ কংগ্ৰেছৰ এগৰাকী জ্যেষ্ঠ নেত্ৰী তথা তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ইন্দিৰা গান্ধীৰ। দীৰ্ঘদিনীয়া শাসন কালত কংগ্ৰেছ দলৰ কৰ্মশৈলী এইটোৱেই আছিল, ইন্দিৰা গান্ধীয়ে নিজেই জানিছিল যে এই পাপ চলি আছে, তথাপিও এই কৰ্ম সংস্কৃতিৰ সংস্কাৰৰ বাবে কোনো পদক্ষেপ লোৱা নাছিল। ইন্দিৰা গান্ধীয়ে সমালোচনা কৰি থকা পৰিকল্পনা আয়োগ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল তেওঁৰ নিজৰ পিতৃয়ে। পৰিকল্পনা আয়োগ গঠনৰ পৰা ইন্দিৰা গান্ধীয়ে এই বিষয়ে কোৱাৰ সময়লৈকে দুটা দশক পাৰ হৈ গৈছিল। কিন্তু পৰিস্থিতি একেই থাকিল। ২০১৪ চনলৈকে সকলোৱে অসুখী আছিল, সকলোৱে চিন্তিত আছিল, সকলোৱে ভুলবোৰ দেখিছিল, কিন্তু কোনো উন্নতি কৰিবলৈ অনিচ্ছুক আছিল। ২০১৪ চনৰ পিছত যেতিয়া আপুনি আমাক সুযোগ দিছিল আৰু কংগ্ৰেছে পৰিকল্পনা আয়োগক যিদৰে স্থবিৰ, মন্থৰ, আৰু অস্বাভাৱিক কৰ্মশৈলীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল, তেতিয়া ২০১৪ চনত যেতিয়া আমি সুযোগ পাইছিলো, আমি আহি কাম কৰিলোঁ। আমি পৰিকল্পনা আয়োগ বিলুপ্ত কৰি নিটি আয়োগ সৃষ্টি কৰিলোঁ। আজি নিটি আয়োগে অতি দ্ৰুত গতিত কাম কৰি আছে। আপুনি দেখিছে, আকাংক্ষিত জিলাখন এক অতি প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ, আৰু মই দেখিছোঁ যে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ইয়াক উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে অনুমোদন জনাইছে। এয়া আকাংক্ষিত জিলাৰ সফলতা। দেশৰ বহু জিলা পিছপৰা বুলি পৰিত্যক্ত হৈ পৰিল, আনকি তাত থকা লাখ লাখ মানুহৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাও বঞ্চিত হ’ল। তেওঁলোকে এনেদৰে জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হ’ল, আৰু পিছপৰা অঞ্চলবোৰ আৰু অধিক পিছপৰা হৈ পৰিল, আৰু ধ্বংসলীলা আৰম্ভ হ’ল।চৰকাৰৰ পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে যেতিয়া কাৰোবাক শাস্তি হিচাপে বদলি কৰাৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, বা শাস্তিমূলক পোষ্টিং দিয়াৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোকক এনে জিলালৈ পঠিওৱা হৈছিল, মাথোঁ পৰিস্থিতি আৰু বেয়া কৰি তুলিছিল। এইটোৱেই আছিল পৰিস্থিতি, এইটোৱেই আছিল কৰ্ম সংস্কৃতি। আমি এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিলোঁ। প্ৰথমে যুৱ, বিষয়াক নিযুক্তি দি সম্পূৰ্ণ তিনি বছৰৰ সুযোগ দিয়া হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এই আকাংক্ষিত জিলাখন ৰূপায়ণ কি তাৰ এক সুন্দৰ উদাহৰণ। এনে শ শ উদাহৰণ আছে যদিও এইটো এটা কথা ক’বলৈ উল্লেখ কৰিছোঁ। আমাৰ কংগ্ৰেছৰ সহকৰ্মীসকলে যিবোৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে সেইবোৰৰ কাৰ্যকৰীকৰণ দেখা নাপায়, আৰু তেওঁলোকৰ একমাত্ৰ পৰিচিত আৰ্হি হৈছে পৰিকল্পনা আয়োগ। জীপ-এণ্ড-মিউল মডেলটো, সেইটোৱেই তেওঁলোকে জানে। তাৰ বাহিৰে একো নাজানে। তেওঁলোকে এইটো কেনেকৈ কাৰ্যকৰী কৰে? আনকি মোৰ জন্মৰ আগতেই চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে নৰ্মদা নদীত বান্ধ নিৰ্মাণৰ ধাৰণাটো কল্পনা কৰিছিল। ধাৰণাটো চূড়ান্ত হ’ল যদিও চৰ্দাৰ চাহেবৰ মৃত্যু হয়। যিয়েই নহওক, নেহৰুৱে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলে। এতিয়া তেওঁলোকে সেয়া কাৰ্যকৰীকৰণ কৰালৈ চাওক। গৰ্ভধাৰণ কৰাৰ সময়তো মোৰ জন্ম হোৱা নাছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত উদ্বোধন কৰিছিলোঁ। এইটোৱেই হৈছে কথাবোৰৰ অৱস্থা। আৰু তেওঁলোকৰ কাৰ্যকৰীকৰণ চাওক। মুখ্যমন্ত্রী হৈ থকাৰ সময়ত তিনিদিনীয়া অনশন কৰিব লগা হ’ল৷ নৰ্মদা চৰ্দাৰ সৰোৱৰ বান্ধৰ বাবে, মোৰ দেশ আৰু মোৰ ৰাজ্যৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থত মই মোৰ জীৱনকো তুচ্ছজ্ঞান কৰিলোঁ। তেতিয়াহে ভাৰত চৰকাৰে নম্ৰ হ’ল। তেতিয়াহে চৰ্দাৰ সৰোবৰ বান্ধ নিৰ্মাণ কাৰ্যই গতি লাভ কৰিলে, আৰু মই ইয়াত উপস্থিত হ’লোঁ। উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছিল। আজি বিশুদ্ধ নৰ্মাদাৰ পানী কুচ্চত উপস্থিত হৈছে, য’ত খাভদা বিএছএফৰ জোৱানসকল নিয়োজিত হৈ আছে। কাৰ্যকৰীকৰণ কি? সকলোৱে সুধিছিল, "কাৰ্য্যকৰী!" কংগ্ৰেছ দলৰ কৰ্মশৈলী সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি দেখিলোঁ যে বহু প্ৰজেক্ট আবদ্ধ হৈ আছে, সেইবোৰ চাবলৈ কোনো নাই, ফাইলত আবদ্ধ হৈ আছে, ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবে তেওঁলোকে ঘোষণা কৰিছিল, বন্তি প্ৰজ্জ্বলন কৰিছিল, আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল । একো হোৱা নাছিল। অৱশেষত প্ৰগতি নামৰ এটা টেকন'লজি প্লেটফৰ্ম তৈয়াৰ কৰিলোঁ। এই প্ৰগতি মঞ্চৰ উদাহৰণ দিম। আপুনি আচৰিত হ'ব, সঠিক সবিশেষ মোৰ মনত নাই। হয়তো তেওঁলোকে হিমাচল প্ৰদেশৰ সংসদত ৰে’লৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল, হয়তো উনা বা আন কিবা। মই অহালৈকে কাগজতো অংকন কৰা নাছিল। মোক কওক! আৰু সেই ঘোষণা তেওঁলোকে নিৰ্বাচনত জয়ী হ’বলৈ কৰিছিল। এই বিষয়টো আহিছিল প্ৰগতিত। এনে বহু বিষয় আহিল, আৰু সেই প্ৰগতিৰ ভিতৰতে আমি প্ৰতিটো প্ৰকল্প কিয় আবদ্ধ হৈ পৰিল, কোনটো বিভাগে কি সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’ল, কোনে ভুল পথেৰে আগুৱাই লৈ গ’ল, বাজেট বাঢ়ি গৈ থাকিল। ৯০০ কোটি ব্যয় হ’ব লগা এটা প্ৰকল্পই ৯০ হাজাৰ কোটি টকা পালেগৈ। তেনেকুৱা জঞ্জাল সৃষ্টি কৰিছিল তেওঁলোকে। আমি এটা প্ৰযুক্তিৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰিলোঁ, প্ৰতিমাহে লগ হৈছিলো। সেই সভাৰ ৫০ সংখ্যক খণ্ডটো মই মাত্ৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। আমি অক্লান্তভাৱে কাম কৰিলোঁ, আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যবোৰকো একত্ৰিত কৰিলোঁ, তেওঁলোকৰ অসুবিধাবোৰ বুজি। কোনটো মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণত কি অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল? কোনখন ৰাজ্যই কি সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল? কোনখন আইনে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছে? আমি প্ৰতিটোকে নিখুঁতভাৱে পৰীক্ষা কৰিলোঁ, আৰু আজি মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰ্যায়ত এই অগ্ৰগতিৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰখাৰ বাবে ৮৫ লাখ কোটি টকাৰ কামে গতি লাভ কৰিলে। কল্পনা কৰকচোন ৮৫ লাখ কোটি টকাৰ কাম। আমি দেশৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ তলা খুলি দিছো। আমি ৰূপায়ণ কেনেকুৱা হয় সেয়া প্ৰদৰ্শন কৰিছো। ৰেলপথ হওক, পথেই হওক, জলসিঞ্চন হওক, গ্ৰাম্য আন্তঃগাঁথনি হওক, আমি ইয়াত সকলো অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছো। এতিয়া উদাহৰণস্বৰূপে জম্মু-উধমপুৰ-শ্ৰীনগৰ-বাৰামুলা ৰেল লাইন, আজি এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হৈছে, আৰু তুষাৰপাতৰ সময়ত এই প্ৰকল্পটোৰ এটা ভিডিঅ' আপোনালোকে দেখিলে যিটো অতি জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। বৰফৰ কম্বল এখনে সকলো ঢাকি ৰাখিছে, আৰু বৰফৰ মাজেৰে বন্দে ভাৰত ৰে'লখন পাৰ হৈ গৈছে, আৰু মানুহে কয়, "ভুল নকৰিবা, এইখন বিদেশী দেশ নহয়, এইখন ভাৰতীয়।" এই ৰিলবোৰ বজাৰত চলি আছে যদিও এই প্ৰকল্পটো তিনিটা দশক ধৰি বাকী আছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে তিনিটা দশক, ৩০ বছৰ, দুটা প্ৰজন্মৰ তলত, আৰু ইয়াত আবদ্ধ হৈ আছিল। আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
অসমৰ কথা কৈছোঁ, নিৰ্বাচন আছে বাবেই কথা কোৱা বুলি নাভাবিব। তাতো তেওঁলোকৰ পাপ আছে, সেইবাবেই কব লাগিব। কংগ্ৰেছে কেৱল কল্পনাহে কৰে আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ লগত কোনো জড়িত নহয়। এতিয়া অসমৰ বগীবিল দলং অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু অসম সংযোগী এখন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দলং। এই প্ৰকল্পটো বহু বছৰ ধৰি স্থবিৰ হৈ আছিল যদিও আমি ইয়াক অগ্ৰগতিৰ মাজেৰে পৰ্যালোচনা কৰি এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ, যাৰ ফলত অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে যথেষ্ট লাভ হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমি যেতিয়া কাৰ্যকৰীকৰণৰ কথা কওঁ, তেতিয়া আমাৰ হাতত তথ্য আৰু প্ৰমাণ থাকে যে আমি এই প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছো আৰু আমি আজি যি কাম কৰি আছো সেয়া নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই হৈ আছে। আমি সমগ্ৰ বিশ্বক কৈছিলো যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আমি এই স্তৰত উপনীত হ’ম, কিন্তু সৌৰশক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমি সেই কামটো ২০২৫ চনত সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ।আমি ইথানলৰ বাবে সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলোঁ, আৰু আমি কামটো দুবছৰৰ পৰা তিনিবছৰ আগতেই সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। গতিকে, কামটো আগতীয়াকৈ সম্পূৰ্ণ কৰি কাৰ্যকৰী কৰাৰ আমাৰ ক্ষমতা তাতকৈও বেছি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
বিজেপি হওক বা এন ডি এ হওক, আমাৰ দৃষ্টিভংগী, কথাবোৰৰ প্ৰতি আমাৰ দৃষ্টিভংগী, সমস্যা সমাধানৰ চিন্তা, কংগ্ৰেছৰ মাজত বৃহৎ পাৰ্থক্য আছে। বহু পাৰ্থক্য আছে। এটা উদাহৰণ দিওঁ। আমাৰ বিশ্বাস যে ১.৪ বিলিয়ন নাগৰিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান দিবলৈ যথেষ্ট সক্ষম। এইটোৱেই আমাৰ বিশ্বাস। আমাৰ নাগৰিকৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাস আছে, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আমাৰ আস্থা আছে, আৰু এয়াই গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত শক্তি। কিন্তু কংগ্ৰেছে নাগৰিকক নিজেই সমস্যা বুলি গণ্য কৰে। এতিয়া ইয়াৰ পিছত যদি মই তেওঁলোকক এৰি দিওঁ, কোনে জানে, ৰাতি শুব নোৱাৰিব আৰু কাইলৈ ​​আমাক কেনেকৈ গালি-গালাজ কৰিব সেই পৰিকল্পনা কৰিব ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
তেওঁলোকে যিয়েই নাভাবকক। এয়া কংগ্ৰেছৰ অপৰাধ...
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
সময় বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আপোনালোক আৰু সদনৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এয়া লোকসভাত অতি বেদনাদায়ক ঘটনা, আৰু কেৱল হতাশা আৰু হতাশা, আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ পবিত্ৰ মন্দিৰক এই অৱস্থালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ, আৰু সেই সময়ত অসমৰ পৰা আমাৰ এজন সন্মানীয় সাংসদ চকীত বহি থকাৰ সময়তে কাগজ-পত্ৰ দলিয়াই টেবুলৰ ওপৰত উঠিল। এয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অপমান নহয়নে? এয়া অসমৰ নাগৰিকক অপমান নহয়নে? কালি আকৌ কৰিলে, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ দলিত পৰিয়ালৰ পুত্ৰ চকীখনত বহি আছিল। তেওঁলোকেও তেওঁক অপমান কৰিলে। তাৰমানে আপুনি চকীত বহি উত্তৰ-পূবক অপমান কৰিলে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ দলিত পৰিয়ালৰ পুত্ৰক চকীত বহি অপমান কৰা। সদনে তেওঁলোকক দায়িত্ব দিছে। সকলোৱে একেলগে কামটো দিছে, কিন্তু তেওঁলোক দলিত সম্প্ৰদায়ৰ পৰা অহা বাবেই আপোনালোকে তেওঁলোকক অপমান কৰিলে। কংগ্ৰেছ যেন অসমবাসীৰ প্ৰতি গভীৰ ঘৃণা আছে। তেওঁলোকে ভাবে যে অসমৰ ৰাইজে তেওঁলোকক পৰিত্যাগ কৰাৰ বাবেই তেওঁলোকৰ শত্ৰু হৈ পৰিছে। গণতন্ত্ৰত কেতিয়াবা কোনোবাই এনেকৈ ভাবেনে? এই দেশৰ অতিশয় সন্মানীয় ব্যক্তি ভাৰত ৰত্ন ভূপেন হাজৰিকাক ভাৰতৰত্ন বঁটা প্ৰদান কৰাৰ সময়ত মই গভীৰভাৱে কষ্ট পাইছিলোঁ। আজিও প্ৰতিখন ঘৰতে মানুহে তেওঁক স্মৰণ কৰে। তেওঁৰ প্ৰতি থকা ভক্তি কল্পনাতীত। কিন্তু তেওঁলোকে একো গুৰুত্ব নিদিয়ে। আৰু আমাৰ সৌভাগ্য হৈছিল যে ভূপেন হাজৰিকাই দেশলৈ আগবঢ়োৱা অৱদান, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দৰে অঞ্চলৰ পৰা সমগ্ৰ দেশক তেওঁৰ বাক্য, চিন্তা, প্ৰকাশভংগীৰে জড়িত কৰাৰ ক্ষমতা, এইবোৰৰ বাবেই আমি তেওঁক ভাৰতৰত্ন বঁটা দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। এই কথাত তেওঁলোকে আপত্তি কৰে, আৰু মই আচৰিত হৈছো। খৰ্গে ইয়াত থকা হ’লে মই তেওঁৰ উপস্থিতিত এই কথা ক’লোহেঁতেন৷ ভাৰতৰত্নৰ কথা যিদৰে কৈছিল, ভিডিঅ’টোত তেওঁৰ মুখখন দেখা পাব। তেওঁ ক’ব, ‘তেওঁ মাত্ৰ এজন গায়ক আছিল।’ মোৰ বিশ্বাস তেওঁ কেতিয়াও কাকো অপমান কৰিবলৈ কুণ্ঠাবোধ নকৰে। ভূপেন হাজৰিকাক ভাৰতৰত্ন বঁটা প্ৰদানৰ প্ৰতিবাদো কৰে। এই প্ৰতিবাদ সমগ্ৰ অসমৰ বিৰুদ্ধে, সমগ্ৰ দেশৰ শিল্পপ্ৰেমীৰ বিৰুদ্ধে। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস অসমে এই অপমান কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
কালি সংঘটিত হোৱা ঘটনাটোত এই সদনৰ এজন সন্মানীয় সাংসদ, কংগ্ৰেছৰ ঠেক মনৰ এজনক এনে এজন ৰাজকুমাৰে দেশদ্ৰোহী বুলি অভিহিত কৰিছিল। তেওঁৰ অহংকাৰে ইমান উচ্চতাত উপনীত হৈছে, ইমানবোৰ মানুহে কংগ্ৰেছ এৰিছে। কংগ্ৰেছ ছিন্নভিন্ন হৈ পৰিছে। বহুতে আন দলত যোগদান কৰিছে। কিন্তু তেওঁ আন কাকো দেশদ্ৰোহী বুলি কোৱা নাছিল। কিন্তু কালি তেওঁ সাংসদজনক শিখ হোৱাৰ বাবেই দেশদ্ৰোহী আখ্যা দিয়ে। এয়া আছিল শিখসকলৰ প্ৰতি অপমান। গুৰুসকলৰ প্ৰতি অপমান আছিল, আৰু শিখৰ প্ৰতি কংগ্ৰেছ দলৰ ভিতৰত গভীৰভাৱে শিপাই থকা ঘৃণাৰ প্ৰকাশ আছিল। এই সদনৰ পৰাই তেওঁ এজন সন্মানীয় সাংসদ, আৰু তেওঁ একেবাৰেই কোনো কষ্ট অনুভৱ নকৰে। নহ’লে তেওঁ থিয় হৈ ক’ব পাৰিলেহেঁতেন যে কালি যি হ’ল সেয়া এই সংসদৰ মৰ্যাদাৰ লগত খাপ খোৱা নাই৷ আমি অনুশোচনা কৰিছো। তেওঁ এষাৰ কথা ক'ব পাৰিলেহেঁতেন, কিন্তু শিখৰ প্ৰতি যি ঘৃণা তেওঁ আশ্ৰয় লৈছে আৰু ইয়াৰ বাবেই তেওঁ কালি ৰাজনৈতিক দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিলে, আৰু দেশৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া মানুহজনৰ পৰিয়ালটো দেশদ্ৰোহী হৈ পৰিল, আৰু "দেশদ্ৰোহী" শব্দটো সৰু নহয়। মোৰ দেশবাসীক কোনোবাই দেশদ্ৰোহী বুলি ক’লে দেশে কেনেকৈ সহ্য কৰিব? আৰু তেওঁ শিখ। গতিকে তেওঁক বিশ্বাসঘাতক বুলি কোৱাটো বৰ দুৰ্ভাগ্যৰ বিষয়। এনে লোকে যদি কংগ্ৰেছ দলক ধ্বংস নকৰে তেন্তে কোনে কৰিব?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এফালে এই দৃশ্য, আনফালে আমাৰ মাষ্টৰ সদানন্দ জীৰ কাহিনী। ৰাজনৈতিক প্ৰতিদ্বন্দ্বিতাৰ বাবে তেওঁৰ দুয়োখন ভৰি কাটি পেলোৱা হয়। যৌৱনত দুয়োখন ভৰি কাটি পেলোৱা হৈছিল। কটা ভৰিৰে জীৱন কটাব ধৰিছে। কিন্তু তেওঁৰ মূল্যবোধ ইমানেই উচ্চ যে তেওঁ এটা কুৎসিত শব্দও উচ্চাৰণ নকৰে। তেোঁৰ আচৰণতো কোনো তিক্ততা নাই। দেশক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। কালি যেতিয়া সদনত তেওঁৰ প্ৰথম ভাষণ দিয়া হৈছিল, আৰু যেতিয়া আপোনাৰ অনুমতি লৈ তেওঁ নিজৰ বেঞ্চত নিজৰ কাটি পেলোৱা ভৰিখনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা কৃত্ৰিম অংগটো ৰাখিছিল, তেতিয়া দেশৰ বাবে সেয়া আছিল এক বেদনাদায়ক দৃশ্য। এই দেশত, আৰু এই ভাৰত মিত্ৰজোঁটৰ এনে নিষেধাজ্ঞাৰ কথা কোৱা ভাৰতীয় মিত্ৰজোঁটৰ ৰাইজে ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দায়ী, মতাদৰ্শগত মতানৈক্যৰ বাবে এজন যুৱকৰ ভৰি, গৌৰৱ আৰু সন্মানেৰে চোৱা শিক্ষকৰ ভৰি কাটি পেলায়। কিন্তু তেওঁলোকৰ কোনো আক্ষেপ নাই। তেওঁলোকে কোনো বিষ অনুভৱ নকৰে। কিন্তু মাষ্টৰ সদানন্দ জীক মই আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো যে যিদৰে তেওঁ এনে ভয়ানক আক্ৰমণৰ পাছতো দেশৰ সেৱাৰ প্ৰতিজ্ঞা অব্যাহত ৰাখিছে আৰু আজি দেশৰ নীতি নিৰ্ধাৰণত অৰিহণা যোগাইছে। এইটো গৌৰৱৰ বিষয়, আৰু এনে লোকৰ সহযোগত আমি ৰাজনীতিত জীয়াই আছো আৰু কাম কৰিছো। আমি দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু মৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হওঁ। আমি এই মূল্যবোধ উত্তৰাধিকাৰী সূত্ৰে পাইছো। এনে নিষ্ঠাবান কৰ্মীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ পৰা আমি সেইবোৰ উত্তৰাধিকাৰী সূত্ৰে পাইছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজিকালি, সঁচাকৈয়ে আমাৰ কংগ্ৰেছ সহযোগীসকলৰ মোৰ প্ৰতি এক বিশেষ মৰম আছে। ই এক বিশেষ মৰম। আৰু মোক দায়িত্ব দিয়া হৈছে যদিও আৰু পোৱা নাছিলো আমি দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ শিকিছো। আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিছো। আমি ইয়াক শক্তি দিছো। এফালে মই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি প্ৰস্তুত কৰিছো, আনফালে কংগ্ৰেছে মোদীৰ কবৰ খন্দা কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিছে। আৰু প্ৰেমৰ দোকানখন খুলি দিয়া সকলে "মোদী, আপোনাৰ কবৰ খান্দো" আদি শ্লোগান দি চিঞৰি আছিল। এইখন কেনেকুৱা প্ৰেমৰ দোকান, এই দেশৰ এজন নাগৰিকৰ কবৰ খন্দাৰ সপোন? কেনেধৰণৰ সংবিধানৰ পৰা তেওঁলোকে এই কথা শিকিছে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
কিয় তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰিছে? এয়া কেৱল শ্লোগান নহয়। তেওঁলোকে নিজৰ ভিতৰত আশ্ৰয় দিয়া ঘৃণাৰ প্ৰতিফলন। ইয়াৰ এক প্ৰকাশ। আৰু সেইবাবেই তেওঁলোক ইয়াত আছে। আমি ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ দেৱাল ভাঙি দিলোঁ, গতিকে তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰিছে। আগতে বোমা, বন্দুক, সন্ত্ৰাসৰ ছাঁই আবৰি ৰখা উত্তৰ-পূবত শান্তি আৰু উন্নয়নৰ পথ আমি গ্ৰহণ কৰিলোঁ। সেইবাবেই তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খন্দাৰ কথা ভাবিছে। আমি পাকিস্তানী সন্ত্ৰাসবাদীক তেওঁলোকৰ ঘৰত প্ৰৱেশ কৰি প্ৰত্যুত্তৰ দিছো, গতিকে তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খন্দাৰ কথা কয়। অপাৰেচন সিন্দূৰ চলাইছো, আৰু ইয়াৰ বাবে তেওঁলোক অশান্তি পায়, গতিকে মোদীৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰে। । আমি দেশখনক মাওবাদী সন্ত্ৰাসৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো, গতিকে মোদীৰ কবৰ খান্দিব লাগিব। আমি নেহৰুজীয়ে সিন্ধু জল সন্ধি স্বাক্ষৰ কৰি দেশৰ লগত এক ভয়াৱহ অন্যায় কৰিলোঁ। আমি সেই সিন্ধু জল সন্ধি স্থগিত ৰাখিলোঁ। সেইবাবেই ... মোদীৰ কবৰ খন্দাক লৈ শ্লোগান দিছে নেকি?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
কংগ্ৰেছৰ সমস্যাটো বেলেগ। তেওঁলোকে বুজিব পৰা নাই মোদীয়ে কেনেকৈ এই স্থানত উপনীত হ’ল। আৰু তেওঁলোকৰ উদ্বিগ্নতা বাঢ়িছে: সেইবাবে তেওঁলোকৰ বাবে বাকী থকা একমাত্ৰ পথটো যেন হ'ল: "মোদী, আমি তোমাৰ কবৰ খান্দিম।"
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
তেওঁলোকে এই কথা ধৰি লৈছিল। গণতন্ত্ৰ বা সংবিধানৰ লগত তেওঁলোকৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই। তেওঁলোকৰ মতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ স্থিতি তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ ব্যক্তিগত সম্পত্তি । আন কোনোৱে ইয়াক দখল কৰিব নোৱাৰে। এয়া তেওঁলোকৰ ভিতৰত লিকাই থকা ঘৃণা, প্ৰেমৰ দোকানত জ্বলি থকা জুইকুৰাৰ ফল। গতিকে সেই আসন কোনোবাই কিয় দখল কৰিব? ইয়াত আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ অধিকাৰ আছিল, সেইবাবেই তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খন্দাৰ শ্লোগান দি ফুৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
দশক দশক ধৰি দেশে কংগ্ৰেছৰ ৰাজ পৰিয়ালক সুযোগ দি আহিছে। তেনেকুৱা নহয়। দেশখনে নিজৰ ওপৰতো নিজৰ ভৱিষ্যতৰ বাজি ধৰিলে, কিন্তু আপোনালোকে তেওঁলোকক "গৰীবি হাটাও" (দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰক) আদি শ্লোগানেৰে বিপথে পৰিচালিত কৰিলে। লালকিল্লাৰ পৰা কংগ্ৰেছৰ এজনো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণত দৰিদ্ৰতা নিৰাময়ৰ কথা কোৱা হোৱা নাই। কিন্তু এবাৰো কোনো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰা নাছিল। তেওঁলোকে শ্লোগান দিয়াৰ বাহিৰে আন একো নাছিল, আৰু মোদীয়ে দৰিদ্ৰক সবলীকৰণৰ পথ গ্ৰহণ কৰিছিল। মোৰ দেশৰ দৰিদ্ৰসকলক প্ৰণাম জনাইছো। তেওঁলোকে দেশৰ পৰিকল্পনা বুজি পাইছিল আৰু গ্ৰহণ কৰিছিল, আৰু নিজৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিছিল। আমাৰ দেশৰ দৰিদ্ৰসকলক মই প্ৰশংসা কৰিছো যে তেওঁলোকে আমাৰ নীতি আৰু আমাৰ উদ্দেশ্যক বিশ্বাস কৰে, নিজকে পোহপাল দিবলৈ কোনো কষ্ট নকৰিলে। দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ২৫ কোটি মোৰ ভাইয়ে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰি তাৰ পৰা ওলাই আহিছে। মই তেওঁলোকক প্ৰণাম জনাইছো, মোৰ ২৫ কোটি দেশবাসী যিসকল হতাশ হৈ আছিল, কিন্তু আশাৰ ৰেঙণি দেখিলে তেওঁলোকে উঠি আহি আজি আমাৰ লগত খোজ কাঢ়িছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
২০১৪ চনৰ আগতে তেওঁলোকে কাৰ্যকৰীকৰণৰ কথা কৈছিল। আমাৰ দেশৰ ৰে'লৱে ক্ৰছিঙত শ শ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। এখন স্কুল বাছে ৰে'লৱে ক্ৰছিং পাৰ হৈ যোৱাৰ সময়ত ২০-২০, ২৫-২৫ টা স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মৃত্যুৰ খবৰ পোৱা গৈছে। মানৱবিহীন ৰে'লৱে ক্ৰছিং ইমান ডাঙৰ কাম নাছিল যে তেওঁলোকে চম্ভালিব নোৱাৰিলে। মইও এই কামটো কৰিবলগীয়া হৈছিল, আৰু আমি সকলো মানৱবিহীন ক্ৰছিং বন্ধ কৰি দিলোঁ। আমি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলোঁ। সেইবাবেই তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
২০১৪ চনৰ আগতে এই দেশৰ ১৮ হাজাৰ গাঁও আছিল য’ত মানুহে বিদ্যুত মানে কি একো নাজানিছিল। তেওঁলোকে গম পোৱা নাছিল যে তাত বিদ্যুতৰ তাঁৰ, বাল্ব আছে, আৰু ইয়াৰ পৰা পোহৰ নিৰ্গত হয় । ২০১৪ চনৰ পিছত যেতিয়া আপোনালোক দেশবাসীয়ে আমাক সেই ১৮ হাজাৰ গাঁৱৰ দায়িত্ব দিছিল , তেতিয়া আমি সেই ১৮ হাজাৰ গাঁৱলৈ পোহৰ আনিছিলো যিবোৰে কেতিয়াও বিজুলীও দেখা নাছিল। আমি কেতিয়াও বিদ্যুৎ শব্দটোও শুনা নাছিলোঁ। সেয়ে তেওঁলোকে মোদীৰ কবৰ খন্দাৰ বাহিৰে আন কোনো বাট দেখা নাপায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এটা সময় আছিল যেতিয়া দেশত বাতৰিকলৈ সঘনাই চৰ্চা হৈছিল। সংবাদ মাধ্যমত শিৰোনাম দখল কৰিছিল। সীমান্তৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত বাতৰি ওলাইছিল। গোলাবাৰুদ নাছিল, বুলেটপ্ৰুফ জেকেট নাছিল, সেনাই নিয়ৰৰ মাজত থিয় হৈ আছিল, আনকি নিয়ৰত থিয় হ’বলৈ জোতাও নাছিল। এইবোৰ আছিল বাতৰি । আমি দেশৰ সৈন্যৰ বাবে কোষাগাৰ খুলি দিলোঁ। আমি সৈন্যসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয় সকলোখিনি যোগান ধৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিলোঁ, আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে এতিয়া কোনো উপায় নাই। কেৱল মোদীৰ কবৰ খন্দা হ’ব। এইটোৱেই তেওঁলোকৰ বাবে বাকী থকা একমাত্ৰ পথ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
এবাৰ সদনত ভাষণ দি থাকোঁতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বৰ্তমানৰ মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীৰ চকুলো নিগৰি আহিছিল। এনকেফেলাইটিছৰ বাবে অগণন শিশুৰ মৃত্যু হৈছিল। এই এনকেফেলাইটিছ নিৰাময় কৰিব পৰা যাব বুলি তেওঁলোকৰ মনলৈ কেতিয়াও ভাব অহা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
ট্ৰেক’মা নামৰ চকুৰ ৰোগে আগতে মানুহক অসুবিধা দিছিল। চকুৰ দৃষ্টিশক্তি হেৰাই যায়। আৰু বিজ্ঞানৰ অগ্ৰগতি হৈছিল, আৰু সেয়া কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন, কিন্তু তেওঁলোকে কৰিব নোৱাৰিলে। আমিও মানুহক মেনিনজাইটিছৰ পৰা মুক্ত কৰি দেশবাসীক ট্ৰেক’মাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিলোঁ। এইবোৰেই সফলতা, এয়াই সংবেদনশীলতা, এইটোৱেই সমাজৰ বাবে জীয়াই থকাৰ সংকল্প, প্ৰতিটো মুহূৰ্ত, প্ৰতিটো ইঞ্চি, সমাজৰ বাবে, কষ্ট আৰু দুখ কটাবলৈ, ই তেওঁলোকক অশান্তি দিছে। তাৰ পিছত তেওঁলোকে "মোদী, তোমাৰ কবৰ খন্দা হ'ব" মন্ত্ৰটো লৈ আগবাঢ়ি গৈছে, সপোন দেখি ঘূৰি ফুৰিছে, আৰু গণতন্ত্ৰৰ কথা কৈছে। প্ৰেমৰ দোকানখনৰ বিজ্ঞাপন লগাই দিছে। ৰাজহুৱা জীৱনত এনে ঘৃণা আছেনে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
তেওঁলোকৰ চৰকাৰ আছিল ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’ল। মোৰ চৰকাৰো ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’ল। ১.৪ বিলিয়ন দেশবাসী মোৰ ৰিম’ট কন্ট্ৰ’ল। ১৪ কোটি দেশবাসীৰ সপোন, ১৪ কোটি দেশবাসীৰ আকাংক্ষা, দেশৰ যুৱক-যুৱতীৰ সংকল্প— আমি তেওঁলোকৰ বাবে জীয়াই আছো, আমি তেওঁলোকৰ বাবে চৰকাৰ চলাইছো। ক্ষমতা আমাৰ বাবে সুখৰ পথ নহয়; ই আমাৰ বাবে সেৱাৰ এক মাধ্যম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
দুখীয়াৰ সেৱা কৰাটো মোৰ সৌভাগ্য। ৪ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক স্থায়ী ঘৰ প্ৰদান কৰাটোৱেই মোক জীৱনত সান্ত্বনা দিয়ে। বিদ্যুৎ, পানী, গেছ চিলিণ্ডাৰ আৰু শৌচাগাৰৰ সুবিধা—মই অনুভৱ কৰোঁ যে ঈশ্বৰে মোক সঠিক দিশত কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী গাঁৱৰ মহিলাই গৌৰৱেৰে ঘোষণা কৰিছে, "হয়, মই লাখপতি দিদি হৈ পৰিছো।" আন এগৰাকীয়ে কয়, "এই বছৰলৈকে মই লাখপতি দিদি হ'ম।" যিসকল হৈছে তেওঁলোকক সুধিলে কয়, "ছাৰ, এতিয়া তেওঁলোকে কোটিপতি হোৱাৰ কথা ভাবিছে।" এই পৰিৱৰ্তন, এই বৰ্ধিত আত্মবিশ্বাস, আৰু এই দেশৰ লাখ লাখ মানুহৰ আশীৰ্বাদ পোৱা, লাখ লাখ মাতৃ-ভগ্নীৰ সুৰক্ষামূলক ঢাল থকা এই ব্যক্তিজনৰ বিৰুদ্ধে —যিমানেই শ্লোগান নিদিয়ক কিয়, তেওঁলোকে কবৰ খান্দিব নোৱাৰিব। দেশৰ এই শক্তি, এই আশীৰ্বাদৰ ঢাল, মোৰ প্ৰতি মাতৃ-ভগ্নীৰ যি অনুভৱ, মই যি ভক্তিৰে মাতৃ-ভগ্নীক সেৱা আগবঢ়াইছো, যাৰ প্ৰতি কোনেও গুৰুত্ব নিদিলে— তেওঁলোকক মোদীয়ে পূজা কৰে। এই কাৰণেই, এই আশীৰ্বাদে তেওঁলোকক বিৰক্ত কৰে আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকে নিজৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
তেওঁলোকৰ পূৰ্বপুৰুষৰ বৃত্তি চুৰি কৰা আছিল। আনকি এজন গুজৰাটীৰ উপাধিও চুৰি কৰি লৈ যায়। মহাত্মা গান্ধীৰ উপাধি চুৰি কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোনেৰে আৰম্ভ কৰিছিলো, আৰু আজি এই দেশৰ জনসাধাৰণৰ শক্তিৰ বাবে সেই সপোন এটা সংকল্পত পৰিণত হৈছে। আজি যিকোনো ঠাইলৈ যাওক, সকলোৱে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব লাগিব।আৰু মই আচৰিত হৈছো যে সদনত আমাৰ সহযোগী কেইজনমান ইমান নিৰাশাবাদী, মাটিৰ পৰা ইমান বিচ্ছিন্ন, পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখনৰ প্ৰতি ইমানেই অজ্ঞান, মই ভাবো তেওঁলোকে কি কৈছে? তেওঁলোকে কয়, "মোদীয়ে এতিয়া ২০৪৭ চনৰ কি কথা কৈছে? ২০৪৭ চন কোনে দেখিছে?" যিসকলে আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজিছিল, যিসকলে ফাঁচীকাঠত উঠিছিল, যিসকলে লাঠী আৰু গুলীৰ সন্মুখীন হৈছিল, যিসকলে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ চেলুলাৰ জেলত কলীয়াপানীৰ শাস্তি ভুগি জীৱন কটালে, যুৱক-যুৱতীসকলে, নিজৰ ভৱিষ্যতৰ কথা নাভাবি, পঢ়া-শুনাৰ কথা চিন্তা নকৰাকৈ, আন একো চিন্তা নকৰাকৈ, কেৱল দেশৰ কথা ভাবিলে। তেওঁলোকে কেতিয়াবা ভাবিছিল নে যে তেওঁলোকৰ সময়ত তেওঁলোকে স্বাধীনতা নাপায়, গতিকে আমি কিয় পাম? দেশখন কেতিয়াবা মুক্ত হ’লহেঁতেননে? এই মানুহবোৰ ইমানেই নিৰাশাবাদী যে যেতিয়া মই যেতিয়া ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ কথা কওঁ, ফিনটেক, বা ইউ পি আইৰ কথা কওঁ, তেতিয়া তেওঁলোকে ক'ব, "এই দেশৰ এজন দুখীয়া মানুহে মোবাইল ফোনত টকাৰ লেনদেন কেনেকৈ কৰিব?" তিনি বছৰৰ ভিতৰতে দেশখনে আমাক দেখুৱাই দিলে যে সেয়া সম্ভৱ। আৰু মই আচৰিত হৈ পৰিলোঁ যেতিয়া সংসদত এনে ভাষণ দিয়াৰ দিনা এনে মানুহে আনকি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যমতো উজলি আছিল, "চাওক, আমি মোদীক শক্তিশালী উত্তৰ দিছো।" মোদীয়ে কোনো উত্তৰ নিদিলে। যেতিয়া আপোনাৰ মোবাইল ফোনটো ইউপিআইৰ দ্বাৰা চালিত হয় আৰু কাম কৰে তেতিয়া উত্তৰটো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে ওলাই আহে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
কংগ্ৰেছৰ দিনত এটা ব্যংগ প্ৰচাৰ হৈছিল, সেয়া প্ৰায়ে গুৰুতৰ আলোচনাত আনকি কৌতুকতো ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। "ইণ্ডিয়াই বাছখন মিছ কৰিলে।" ই এক সাধাৰণ শব্দত পৰিণত হৈছে। "ভাই, আমি সুযোগ হেৰুৱালোঁ। খেলখন হেৰুৱালো। ভাৰতে বাছখন হেৰুৱালে।" সদায় এনেকুৱাই হৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজি ভাৰতত কোনো বাছৰ অভাৱ হোৱা নাই। আজি ভাৰতে কনভয়ৰ নেতৃত্ব দিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আমি দেশৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল কৰি তুলিব লাগিব। বৰ্তমানক উজ্জ্বল কৰি তুলিবলৈ নিৰন্তৰ কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন। আমি প্ৰতি বছৰে পাঁচ বছৰীয়া পৰিকল্পনা আৰু বাজেট বনাওঁ, উন্নত ভাৰতৰ সপোনক সাধন কৰো। আমি এটা দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিলোঁ কাৰণ আমাৰ হাতত পৰৱৰ্তী নিৰ্বাচনৰ লক্ষ্য নাই। আমাৰ লক্ষ্য ২০৪৭, বিকশিত ভাৰত। নিৰ্বাচন আহিব আৰু যাব, কিন্তু মোৰ দেশ চিৰন্তন, আৰু আমি এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰত নৱপ্ৰজন্মৰ হাতত অৰ্পণ কৰাৰ সপোন লৈ ৰাওনা হৈছো। আজি ল’ৰা-ছোৱালীবোৰলৈ চাই মই ভাবো যে মই তেওঁলোকক এনে ভাৰতৰ সৈতে এৰি দিয়া উচিত, যাতে আমি আমাৰ কামত সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিব পাৰো। ২০৪৭ চন কিয়? আমি কিয় ২০৪৭ চনৰ কথা কৈ থাকোঁ?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
মহাকাশ, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, সাগৰৰ গভীৰতা, স্থল, জল, আকাশৰ গভীৰতাতেই হওক, আজি আমি যি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো, সেইবোৰে নতুন সংকল্প, নতুন শক্তি, নতুন পদক্ষেপ, আৰু প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নতুন কৃতিত্বৰে আগবাঢ়িছে। আমি সেউজ হাইড্ৰজেনৰ বিষয়ত কাম কৰি আছো। আগন্তুক যুগটো আমি বুজি পাইছো। আমি কোৱাণ্টাম কম্পিউটিঙৰ কথা কৈছো। আমি এআই মিছনৰ কাম কৰিছো আৰু আজি বিশ্বই বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে ভাৰতে বিশ্বক বহুখিনি আগবঢ়াই নিব পাৰিব। এই বিশ্বাস পৃথিৱীত প্ৰতিষ্ঠিত হৈছে। আজি জটিল খনিজ আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ ৰাজনৈতিক অস্ত্ৰ হৈ পৰিছে। আমি এই বিষয়ত গুৰুত্ব দিছো , যাতে ভাৰতে কেতিয়াও আনৰ পৰা সহায় ভিক্ষা কৰিব নালাগে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
অগণন প্ৰকল্প আছে যিবোৰে বিদেশী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰাটো নিশ্চিত। কাৰণ এতিয়া সকলোৱে ভাৰতত নিজৰ ভৱিষ্যত দেখিছে, সকলোৱে নিজৰ ভৱিষ্যত ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি ভাবে, প্ৰত্যেকেই নিজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সৈতে জড়িত বুলি ভাবে। আৰু সেইবাবেই বিশ্ব, আজি আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ কথা কৈছোঁ। যি তেওঁলোকে বুজি নাপায়, বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰতে সঠিক পথ লৈছে। কালিলৈকে আলোচনা হৈছিল ভাৰতে বাছখন হেৰুৱাই পেলোৱাৰ কথা। এতিয়া পৃথিৱীয়ে অনুভৱ কৰিছে যে আমি দেৰি কৰা উচিত নহয়, তাত উপনীত হোৱাৰ প্ৰতিযোগিতা চলিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আগন্তুক সময় ভাৰতৰ বাবে সুযোগেৰে ভৰপূৰ। ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে সুযোগেৰে ভৰা। ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব লাগিব। মই সেয়া দেখা পাও আৰু সেই দিশত কাম কৰিব পাৰো।আমি বিচাৰো, আৰু মই মোৰ দেশবাসীক আমন্ত্ৰণ জনাইছো, আৰু মই আজি সদনক ক’ব বিচাৰিছো। মই এই কথা মন কি বাতত উল্লেখ কৰিছিলো, আৰু ইয়াত থকা সকলো সন্মানীয় সাংসদক মই নিজ নিজ অঞ্চলৰ মানুহক কওক যে যেতিয়া বিশ্বজুৰি ইমানবোৰ সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে, তেতিয়াহে বহনক্ষমতা লাভ কৰা হয় যেতিয়া আমি উত্তম মানৰ সামগ্ৰী আনিছো, আৰু আমি গুণগত মানৰ লগত আপোচ নকৰো। লাভ কম হ’লেও আমি মান উন্নত কৰি যাম। আমি উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব, আমি গৱেষণা কৰিম, আৰু যদি সামগ্ৰীসমূহৰ সামগ্ৰী সলনি কৰিবলগীয়া হয় তেন্তে আমি সলনি হ’ম। কিন্তু যেতিয়া আমি গুণগত দিশৰ পৰা পৃথিৱীৰ শ্ৰেষ্ঠ হওঁ তেতিয়াহে আজিৰ ৰাজনৈতিক সিদ্ধান্তৰ সুবিধা লোৱাত আমি পিছ পৰি ৰোৱা উচিত নহয়। আজি মই মোৰ দেশবাসীক গুণগত মানৰ ওপৰত সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনাম। গুণগত মানৰ ক্ষেত্ৰত আপোচ নকৰিব। আপুনি দেখিব যে বিশ্বই কেৱল মেড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ভাৰতক লৈ গীত গাবলৈ আৰম্ভ কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
আজি কংগ্ৰেছ দলত থকা মোৰ বন্ধুসকললৈও কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ, অন্ততঃ মোক চিনি পোৱাৰ বাবে, ইয়াৰ আগতেও পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰাৰ বাবে। যোৱা ১০ বছৰত মোক পাঁচ-ছবাৰ এইদৰে কথা কোৱাত বাধা দিয়া হৈছে। কাৰণ তেওঁলোকে জানিছিল যে মই এবাৰ আৰম্ভ কৰিলেই মই বন্ধ কৰিব নোৱাৰো। মই বুদ্ধিমানৰূপে কাম কৰিলোঁ, আৰু মই প্ৰাৰ্থনা কৰি যাম যাতে তেওঁলোকে এনে বুজাবুজি লাভ কৰি যাব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ,
লগতে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত অৱদান আগবঢ়োৱা সকলো সাংসদলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে ইয়াত লাভ কৰা সকলো উৎকৃষ্ট ধাৰণাই দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত নিশ্চয়কৈ অৰিহণা যোগাব। আৰু এই ভাষণৰ বাবে মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো।
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
05 FEB 2026 9:19PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I stand here today to express my gratitude for the President’s address.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
It is my privilege to place my sentiments before this House in support of the motion of thanks.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
In the journey towards a developed India, the past year has been one of rapid progress and growth. Every sphere of life, every section of society has witnessed a transformative phase. The nation is advancing in the right direction, at great speed. The Honourable President has presented this before us with remarkable sensitivity and clarity.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have a humble request. Considering the age of Honourable Kharge ji, it would be better if he could raise slogans while seated, so that he does not suffer discomfort. There are many young members behind him, so kindly permit Kharge ji to raise slogans from his seat itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The President spoke in detail about the middle class, the lower middle class, the poor, the villages, the farmers, women, science, technology, and agriculture. Her words echoed the progress of India throughout Parliament. She elaborated on how the youth are advancing India’s strength. She highlighted the capabilities of every section of society, and above all, he expressed confidence in India’s bright future. This in itself is inspiring for all of us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The first quarter of the 21st century has concluded. Just as the second quarter of the last century proved decisive in India’s struggle for independence, I clearly see that this second quarter will be equally powerful and will propel India rapidly towards becoming a developed nation.
And therefore, Hon’ble Mr Chairman Sir,
Every citizen feels that we have reached a crucial milestone. We must not stop, nor look back. We must look forward, move faster, and breathe only after achieving our goals. This is the direction in which we are advancing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
At present, India is blessed with several favourable circumstances simultaneously. This is indeed a rare and fortunate convergence. The most important aspect is that while the richest nations of the world are ageing, with their populations reaching senior stages, our country is scaling new heights of development while simultaneously becoming younger. India is a nation of youth, and this is a great advantage.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
On the other hand, I see the growing global attraction towards India, and the recognition of India’s talent. Today, we possess one of the world’s most significant talent pools-young, ambitious, determined, and capable. This is another blessing, a true strength bestowed upon us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
India today stands as a beacon of hope, offering solutions to global challenges. Another favourable circumstance is that among major economies, India’s growth is high, coupled with low inflation. This unique combination demonstrates the strength of our economy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When the people of this country entrusted us with the opportunity to serve, India was counted among the “Fragile Five.” At independence, we were the sixth-largest economy in the world, but under previous leadership, we slipped to eleventh. Today, we are advancing rapidly towards becoming the third-largest economy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Look at any sector-science, space, sports-India today stands with confidence and self-belief. After COVID, the world has struggled to cope with new challenges, and it is evident that the world is moving towards a new global order. After the Second World War, one world order was established; now, a new order is emerging swiftly. The most gratifying aspect is that an impartial analysis of these developments shows a clear tilt towards India. As a trusted partner and friend, India has become a reliable ally for many nations. We stand shoulder to shoulder with the world, contributing to global welfare with our strength.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, the entire world speaks of the Global South, and India has become its resounding voice on international platforms. India is entering into “future-ready trade deals” with many nations. Recently, we have concluded nine major trade agreements with important countries, including the “Mother of all Deals” with the European Union, involving 27 nations simultaneously. Those who grew weary and left the stage will one day have to answer why they left the nation in such a state that no country was willing to deal with us. Perhaps they tried, made endless rounds, but no one even looked their way. How did such a situation arise? Today, countries are not entering into deals with India by chance-they are doing so because of India’s strength and standing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The most important point here is that when developed countries enter into agreements with a developing nation, it sends a powerful message to the global economic community. This is not new to me. When I had the opportunity to serve in Gujarat, I organized the Vibrant Gujarat Summit, and I was proud that a state of India had Japan-a developed country-as its partner nation. A state demonstrated this capability then, and today my country is demonstrating it at the national level. This happens only when you have economic strength, when your citizens are energized, and when you have a strong ecosystem for manufacturing. Then the world comes forward to deal with you. Those immersed in vote-bank politics never prioritized strengthening such aspects of the nation, and the result is evident. As far as the Congress Party is concerned, I say this clearly: if you do not trust my words, I urge the people of this country to simply analyze the speeches of Congress Prime Ministers from the Red Fort. You will see plainly that they had no vision, no ideas, and no willpower-and the nation suffered greatly because of it.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I am deeply grateful to the citizens of this country for giving me the opportunity to serve. Much of our strength today is spent correcting their mistakes. The image of India that the world carried from their time requires effort to erase. They left the nation in ruins. To repair this, we emphasized future-ready policies. Today, you can see that the country is governed by policy, not by ad hoc decisions, and this has built global trust. We advanced with the mantra of Reform, Perform, Transform, and today the nation is riding the Reform Express. We have implemented structural reforms, process-related reforms, and policy reforms. We have worked to empower our manufacturing sector and entrepreneurs, ensuring value addition in everything India produces. I can say with confidence today that India is fully prepared to compete with the world. When I attend global CEO forums, I see that the world now views our entrepreneurs as equals. Recently, delegations from all parties visited abroad, and upon returning, honourable members told me with pride that India was being treated as an equal. This is an achievement in itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The vast MSME network is a long-term strength for the economy. We have emphasized this sector and introduced many reforms. Today, the world’s trust in our MSMEs is growing. We may not manufacture entire airplanes, but many of the components in aircraft are produced by India’s smallest MSMEs.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The results of these efforts are visible to all. Major nations are eager to establish trade relations with India. Whether it is the trade deal with the European Union or the recent agreement with the United States-about which our colleague Piyush ji provided detailed information in this House-the entire world is openly praising these deals. When the EU trade deal was signed, the world gained confidence that global stability was increasing. After the US trade deal, the world felt not only stability but also momentum. This is a positive sign for the world.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The greatest beneficiaries of this will be the youth of our country. And when I say youth, I mean the young from the middle class, from cities, from villages-sons and daughters alike. We must not view them in fragments. We should take pride in the strength of India’s youth. The global market is now open to them, presenting endless opportunities. I say to them: Come forward, my friends! I stand shoulder to shoulder with you. Be courageous, move ahead! The nation stands with you, and the world awaits to welcome you.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The demand for our young professionals is rising across the world-even for caregivers. Everywhere I go, people say they need such talent. Some are even setting up special offices here to recruit and search for qualified professionals. This means enormous opportunities are opening up globally for India’s professionals.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This Upper House of Parliament represents the states. Observing the details of the discussions here, I feel the level should have been higher. Especially from those who have governed for so many years, the standard of debate should have been elevated. But they squandered this opportunity. How can the nation trust them?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Yesterday, I listened to an honourable member who proudly calls himself a king. Yet he was speaking about economic inequality. Imagine! One who calls himself a king talking about inequality-it makes one wonder if this is what we were meant to witness.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Our colleagues from the TMC spoke at length. But they should look within. Their government is ruthless, setting new records on every parameter of decline, yet they come here to lecture us. The people’s future under such a government is sinking into darkness, but they do not care. Their only aspiration is the pleasure of power, and they come here to preach. Even the richest nations expel illegal immigrants, but in our country, pressure is created even on the judiciary to protect infiltrators. How will India’s youth forgive those who defend infiltrators who snatch away their rights, their livelihoods, the land of tribals, and threaten the lives of sons and daughters? Women continue to suffer atrocities, yet they remain indifferent. They do nothing beyond power politics, and then come here to lecture us. On such grave issues, they sit with their eyes closed. Another honourable member spoke at length, though his entire government is drowning in liquor, and their palaces of glass have become symbols of hatred in every household. Perhaps that is why they prefer the word “black.” Everyone has a past-who knows what old connection they have with “black.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
To all such colleagues, I say today: How long will you deceive the world? How long will you deceive the world? When you look in the mirror, where will you hide your truth? Congress, TMC, DMK, Left-they have all been in power at the Centre for decades, sharing in governance. They have also had opportunities to govern in the states. But what is their identity today? When deals are discussed now, we speak with pride. But in their time, when deals were discussed, it was the Bofors deal that came to mind. Those were their deals. They only filled their pockets. Improving the lives of citizens was never their priority.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I must give examples because these topics have come up in the discussion. Let me cite the banking sector, which is the backbone of the economy. Before 2014, it was the era of “phone banking.” Leaders would make calls, and on that basis, crores of rupees were handed out, while the poor were treated with disdain at banks. More than 50% of the population had never even seen the doors of a bank. On Congress leaders’ phone calls, billions were given away, and those who took the money treated it as their personal property. This was the game under Congress and UPA rule. Today, the so-called INDIA alliance states had banking systems on the verge of collapse. When I first became Prime Minister, I spoke with the head of another nation. I said we must advance in banking. They replied, “Sir, you are new-first study your banking system before you think of progress. How can we trust it?” That leader knew the reality. But here, they did not care. NPAs had piled up like mountains. Everywhere, the discussion was: What will happen to NPAs? How will we survive?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The challenge was immense, but we acted wisely. We took the stakeholders of the banking system into confidence. Reforms were needed, and we carried them out with courage. We created a transparent system, introduced numerous banking reforms, and merged weak public sector banks with stronger ones. I recall that one gentleman, who considered himself very learned, once wrote: “If the Modi government can reform the banks, it will be one of India’s greatest reforms.” I accomplished that task immediately upon assuming office.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The result of all these efforts has been that the disease which had taken root in our banks has been eradicated. The health of the banks has improved steadily and continues to strengthen, and they are now racing ahead. As banking health improved, transactions increased, and ordinary citizens began to receive credit. Loans were extended even to the poorest, who once found the doors of banks closed to them. Today, the MUDRA Yojana empowers the youth of the nation to stand on their own feet. It inspires self-employment, but self-employment cannot be achieved through speeches alone-it requires support, guidance, and assistance. Through MUDRA, we have disbursed more than ₹30 lakh crore in loans, without collateral, directly into the hands of our youth. They have expanded their enterprises, and it is a matter of pride that a large number of women have also become beneficiaries. Women’s Self-Help Groups, rural women with big dreams, who wanted to stand independently, have been strengthened. We extended the reach of Self-Help Groups and provided direct financial support to 10 crore women. Our MSME sector has received abundant loans. And today, with great satisfaction and responsibility, I declare in this august House that the mountains of NPAs that existed before 2014 have been reduced to below 1 percent. This is a remarkable achievement for banking health. Not only that, our banks are now recording historic profits. A strong banking system strengthens the entire economy, and we have accomplished this task.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Let me give another example. Our PSUs were once widely perceived as entities destined to fail, destined to collapse, destined to shut down. We have succeeded in changing this mindset with facts. These people spread falsehoods about PSUs, inciting workers outside their gates like urban Naxals, misleading them. They maligned institutions like LIC, State Bank of India, and HAL in crude ways. When they were in power, they could neither manage nor reform them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We showed courage here as well. We introduced reforms in PSUs, establishing a continuous tradition of reform. Today, LIC has delivered its best performance since its inception. PSUs that Congress leaders had pushed to the brink of closure, using them for political gain, are now recording historic profits. They are driving Make in India, acting as catalytic agents in realizing that dream. They are creating jobs in record numbers. Some of our PSUs are now expanding globally, showcasing their strength, partnering in the development journeys of many nations, and securing major orders both domestically and internationally. This demonstrates that India has reached a crucial milestone, a signal of the transformative 25 years ahead.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congress, in its betrayal, did not spare even the farmers of this country. There are 10 crore farmers with less than two hectares of land-small farmers. They were never cared for, never considered. Congress never recognized their importance, believing that managing a few large farmers was enough to keep the system running. That was their politics.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We felt the pain of small farmers. We were familiar with ground realities, and that is why we introduced the PM Kisan Samman Nidhi Yojana. In a short time, we have transferred ₹4 lakh crore directly into the accounts of small farmers. Hon’ble Mr Chairman Sir, ₹4 lakh crore is no small figure. It has given our small farmers new strength, new dreams, and new capabilities. I am confident that our farmers will deliver results in line with the nation’s hopes and expectations.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Some colleagues have spoken at length about implementation issues. Perhaps they came prepared to say such things, and their alliance was visible in this, though not elsewhere.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
They speak grandly about implementation. Let me share an anecdote-not to criticize anyone, but to present facts. Facts may trouble some, but facts remain facts. A leader of our country once visited Himachal Pradesh. After returning, she herself narrated this incident, and it is on record. She said: “For a long time, I struggled with the Planning Commission because they were unwilling to create separate schemes for hill regions. I went to Himachal Pradesh, and when I returned, I told the Planning Commission that our workers did not need jeeps, they needed mules to carry loads.” She continued: “But I was told, ‘We will only provide funds for jeeps, because there is no policy for mules.’” In the same speech, she added: “There were no roads there.” Her point was that in Himachal, where she visited, there were no roads. Without roads, what use are jeeps? Who would drive a jeep where there are no roads? Yet the Planning Commission insisted: either jeeps or nothing.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
This speech was not by anyone else, but by Congress’ senior leader and then Prime Minister Indira Gandhi. This was the work culture of Congress’s long rule. Indira ji herself knew this malpractice was happening, yet she took no steps to correct it. The Planning Commission she criticized was created by her own father. Two decades had passed between its creation and her speech, yet the situation remained unchanged. Until 2014, everyone was unhappy, everyone saw the mistakes, but no one was willing to reform. After 2014, when we were given the opportunity, we abolished the Planning Commission and established NITI Aayog. Today, NITI Aayog is working at great speed. Look at the Aspirational Districts program-it is a powerful example. Global institutions are now endorsing it as a model for development in developing countries. This is the success of the Aspirational Districts initiative. Many districts once dismissed as backward, where millions of people’s basic needs were ignored, have now been transformed. Previously, such districts were used for punishment postings, worsening conditions further. That was the work culture. We changed this. We placed young, capable officers there, gave them three years to work, and took decisions one after another. Today, look at Bastar in Chhattisgarh, once an Aspirational District. Today, Bastar is known nationwide for the Bastar Olympics. Development is reaching every village. In some villages, buses have arrived for the first time, and the entire community celebrated. This is the transformation we have brought, while others left behind such conditions and now seek to mislead the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Aspirational Districts initiative is a shining example of what true implementation means. There are hundreds of such examples, but I cite this one to illustrate. Our colleagues in Congress fail to see the implementation behind the transformation taking place. Their only model is the old Planning Commission approach-the “jeep and mule” model. They know nothing beyond that. Consider implementation: before I was even born, Sardar Vallabhbhai Patel envisioned a dam on the Narmada River. The plan was finalized, but Sardar Patel passed away. Later, Nehru ji laid the foundation stone. Yet, decades passed without progress. By the time I became Prime Minister, I had the honour of inaugurating it. As Chief Minister, I had to sit on a three-day fast for the Sardar Sarovar Dam, staking myself for the farmers of my state. Only then did the Government of India relent, and construction gained momentum. Today, pure Narmada water reaches even Khavda in Kutch, where BSF jawans are stationed. That is what implementation means. Congress, by contrast, made announcements for political gain, lit ceremonial lamps, laid stones, but did nothing. To change this culture, I created a technology platform called PRAGATI. Let me give you an example: in Himachal, a train project was announced in Parliament-perhaps Una-but by the time I came, not even a drawing existed. It was declared only to win elections. Through PRAGATI, I reviewed such projects. We examined why each project was stuck, which department was at fault, what legal hurdles existed, and why costs had escalated. A project meant to cost ₹900 crore had ballooned to ₹90,000 crore. We instituted monthly reviews; I have now completed the 50th episode of these meetings. By involving states and ministries, we unlocked ₹85 lakh crore worth of projects. Imagine the scale of national strength we unleashed. Railways, roads, irrigation, rural infrastructure-all were accelerated. The Jammu–Udhampur–Srinagar–Baramulla rail line, stuck for three decades, is now complete. A video of the Vande Bharat train running through snow-clad valleys went viral, with people saying, “Don’t mistake this for abroad-this is India.” That is implementation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Let me speak of Assam-not because of elections, but because of Congress’s failures. Congress only imagines; they never implement. Take the Bogibeel Bridge, connecting Arunachal Pradesh and Assam. This vital project languished for years. Through PRAGATI, we reviewed it, and today it stands completed, bringing immense benefit to Assam and the entire Northeast.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
When we speak of implementation, we have facts to show that we complete projects on time-and often ahead of schedule. We pledged to achieve certain solar targets by 2030, but accomplished them by 2025. Ethanol targets were also met two to three years in advance. This demonstrates that our implementation capacity is not only strong, but ahead of time.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The approach of BJP and NDA differs vastly from that of Congress. Our perspective, our problem-solving mindset, is worlds apart. We believe that 1.4 billion Indians are capable of providing solutions to challenges. We trust our people, their strength, and that is the true power of democracy. Congress, however, sees the people themselves as the problem. Let me illustrate. Indira Gandhi once spoke in Iran, recounting a conversation with Nehru ji. When asked about the problems he faced, Nehru replied: “Thirty-five crore.” At that time, India’s population was 35 crore. To him, every citizen was a problem. Indira ji added that with the population at 57 crore, her problems had multiplied. Imagine-leaders who saw their own people as problems. This is the difference between their mindset and ours. For us, every citizen is a solution, a partner in building India’s future. For them, citizens were burdens.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I have said this many times, not out of rhetoric but conviction: however great the challenges, we have 1.4 billion solutions. Our people are our greatest capital. Every citizen is a creator, a builder, a custodian of India’s bright future. How can we ever call them problems? Those who think this way only serve their families, not the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Insulting the people of India has become ingrained in Congress’s nature and culture. Recently, they insulted the President of India. The words they used after the election were shameful. To insult the President, a woman from a tribal family who rose from poverty to occupy the highest constitutional office, is to insult the tribal community, to insult women, and to insult the Constitution itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Whatever Congress may think, this is their grave mistake. I thank you and the House for granting me extra time.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
What happened in the Lok Sabha was deeply painful. Frustration and despair may be understandable, but to desecrate the sacred temple of democracy in such a manner is unacceptable. At that time, the Chair was occupied by an honourable member from Assam. Papers were thrown, tables were climbed. Was this not an insult to the Northeast? Later, when the Chair was held by a son of a Dalit family from Andhra, he too was insulted. This shows Congress’s disdain-insulting the Northeast, insulting Dalits. It seems they harbour hatred for the people of Assam, simply because they no longer support Congress. Is this how democracy should function?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I was deeply pained when I recalled Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji, a revered figure whose songs and voice united the nation. We had the honour of awarding him the Bharat Ratna. Yet Congress opposed even this. Kharge ji’s reaction when Bharat Ratna was mentioned is on video-his face betrays disdain. To dismiss Hazarika ji as “just a singer” is to insult Assam, to insult India’s art lovers. Congress opposed his Bharat Ratna, opposing the pride of Assam and the nation. I am certain Assam will never forget this insult.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Yesterday, in this very House, a Congress member-one of their so-called crown princes-called a fellow MP a “traitor.” Their arrogance has reached the seventh heaven. Many have left Congress, the party has splintered, and leaders have joined other parties. Yet none of them were ever branded traitors. But yesterday, this MP was called a traitor simply because he was a Sikh. This was an insult to Sikhs, an insult to the Gurus. It revealed the deep-seated hatred towards Sikhs that runs through Congress. The member who said it sits in this House, yet felt no remorse. He could have stood today and said, “What happened yesterday was against the dignity of Parliament, we regret it.” But he did not. A family that gave its blood for the nation was insulted because one of its members changed political views. To call him a traitor is no small matter. How can the nation tolerate any citizen being called a traitor-especially a Sikh? This is deeply unfortunate, and such conduct will only sink Congress further.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
On one side we see this, and on the other, the example of Master Sadanand ji. Because of political vendetta, both his legs were cut off in his youth. He lives with artificial limbs, yet his speech carries no bitterness, his conduct no harshness. It fills us with pride. Yesterday, when he delivered his first speech in this House, he respectfully placed his artificial limb beside him with your permission. That sight was painful for the nation. The INDIA alliance is responsible for this-cutting off the legs of a young teacher simply for ideological differences. Yet he feels no bitterness, no anger. I salute Master Sadanand ji from my heart. Despite such a brutal attack, he continues his vow of service to the nation and contributes to policymaking today. This is a matter of pride. It is on the strength of such people that we live and work in politics. Their sacrifice inspires us to live and die for the nation.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
These days, Congress colleagues show me a special kind of affection. Even without responsibility, we have learned to live for the nation. We are laying the foundation of a developed India, strengthening it. While I prepare solid ground for the youth, Congress organizes programs to dig Modi’s grave. Those who claim to open shops of love chant “Modi, your grave will be dug.” What kind of shop of love dreams of digging the grave of a fellow citizen? What constitutional principle teaches them to speak of such things? Is this not an insult to the Constitution, to humanity, to the dignity of public life? They feel no remorse. Afterwards, they even said, “The Prime Minister was crying in the Rajya Sabha.” What kind of upbringing produces such conduct?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
My experience is long. Since 2002, when they were in opposition, and from 2004 when they came to power, and from 2014 when I entered this House-over 25 years-not a single session has passed without Congress abusing Modi. Someone once asked me the secret of my health. I replied: “I consume two kilos of abuse daily.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Why do they want to dig Modi’s grave? This slogan is not just rhetoric-it reflects the hatred within them. Because we abrogated Article 370, they want Modi’s grave dug. Because we brought peace and development to the Northeast, once shadowed by bombs and guns, they want Modi’s grave dug. Because we struck back at Pakistani terrorists inside their own homes, they want Modi’s grave dug. Because we carried out Operation Sindoor, they want Modi’s grave dug. Because we took bold steps to free the nation from Maoist terror, they want Modi’s grave dug. Because we put the unjust Indus Water Treaty signed by Nehru into abeyance, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Congress’s problem is different. They cannot digest how Modi reached here. Their frustration grows: not only did Modi arrive, but he has endured. And so, they see only one path left-chanting “Modi, your grave will be dug.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
They believe the Prime Minister’s chair is their family’s inheritance. No one else can sit there. This hatred within them, this fire burning in their so-called shop of love, is why they chant about digging Modi’s grave.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The Congress dynasty was given decades of opportunity. The nation staked its future on them. They raised slogans of “Garibi Hatao” (Remove Poverty), but misled the people. Every Congress Prime Minister spoke of removing poverty from the Red Fort, but none ever acted. Their slogans were empty. Modi chose a different path-empowering the poor. I salute the poor of my country. They trusted our policies and intentions, and worked tirelessly to strengthen themselves. Twenty-five crore poor families have defeated poverty and lifted themselves out of it. I salute them. Once hopeless, they saw a ray of hope, rose, and now march with us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Before 2014, hundreds died at railway crossings. School buses collided with trains, killing dozens of children. Unmanned crossings were left unattended. Congress could not fix even this. We eliminated all unmanned crossings, saving countless lives. And for this, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Before 2014, 18,000 villages had never seen electricity. They did not know what a wire, a bulb, or a lamp was. After 2014, when the people entrusted us, we brought light to those 18,000 villages. For this too, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There was a time when headlines screamed: soldiers lacked ammunition, bulletproof jackets, even boots for snow. We opened the treasury for our soldiers, resolved to give them whatever they needed. And for this, they want Modi’s grave dug.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Once, the current Chief Minister of Uttar Pradesh cried in this House while speaking of children dying from encephalitis. Congress never thought of freeing the nation from this disease.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Tracoma, an eye disease, blinded many. Science had advanced, cures were possible, but Congress did nothing. We freed the nation from encephalitis and saved eyes from tracoma. These successes, this sensitivity, this vow to live and die for society-this is what troubles them. And so they chant “Modi, your grave will be dug,” while pretending to speak of democracy and love. Is this what public life should be?
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Their government was run by remote control. My government too runs by remote control-but my remote is 1.4 billion Indians. Their dreams, their aspirations, their resolve guide us. For us, power is not a path to pleasure, but a medium of service. Through MUDRA, crores received support for self-employment. Congress never promoted startup culture. They barely knew of a few hundred startups. They could not even support their own family’s startup. Today, under our government, there are more than 200,000 startups. Success after success wins the hearts of the people, and Congress sees only one path left-chanting “Modi, your grave will be dug.” Remember the days when BSNL was a joke, the subject of cartoons. Today, we have built an indigenous 4G stack. We rolled out 5G faster than any country in the world. We advanced communication with new technology and new thinking. And so, their pain spills out in words: “Modi, your grave will be dug.”
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Serving the poor is my greatest privilege. Providing 40 million poor families with permanent homes gives me peace in life. Electricity, water, gas cylinders, toilets-these are blessings I feel God has inspired me to deliver. For the first time, village women proudly say, “Yes, I have become a Lakhpati Didi.” Others say, “By this year, I too will become one.” And those who already have, now say, “No sir, now we are thinking of becoming millionaires.” This change in mindset, this rise in confidence-when such blessings from millions of citizens and the protective shield of millions of mothers and sisters surround a person, no matter how many slogans are raised, no grave can be dug. The devotion with which I have served mothers and sisters, those whom no one cared for but whom Modi reveres, is the reason for their blessings. And it is these blessings that trouble my opponents, which is why they speak of digging graves.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
For some, theft is a hereditary trade. They even stole the surname of a Gujarati-Mahatma Gandhi. But the people of this country are wise; they know how to deliver a resounding blow to such deceit.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
We have set out with the dream of a developed India, and today, that dream has become a national resolve, powered by the energy of the people. Everywhere you go, people say: “By 2047, India must be developed.” Yet I am astonished that some colleagues in this House are so pessimistic, so disconnected from reality, so unaware of a changing world. They ask, “Why is Modi speaking of 2047? Who has seen 2047?” Did the young men and women who fought for freedom, who climbed the gallows, who endured bullets, lathis, and the horrors of cellular jail in the Andamans ever think, “Independence will not come in my lifetime, so why should I fight?” If they had, would India ever have been free? These pessimists once mocked me when I spoke of Digital India, of fintech, of UPI. They said, “How will a poor man ever transact money on a mobile phone?” Within three years, the nation proved it possible. I recall the day such a speech was made in Parliament, and their ecosystem celebrated, saying, “Modi has been given a strong reply.” But Modi did not reply-the mobile phone in your hand, working through UPI, gave the reply itself.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
During Congress’s time, a common phrase became popular-even in serious discussions, even in jokes: India missed the bus. It became a cliché. Opportunities lost, chances gone-India missed the bus.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Today, India is not missing any bus. Today, India is leading the convoy.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
To build a bright future for the nation, we must work tirelessly to brighten the present. We chart five-year plans for the flight towards a developed India, and annual budgets to stay on course. Our goal is not the next election-it is 2047, a developed India. Elections will come and go, but my nation is eternal. Our dream is to hand over a prosperous India to the youth. When I see children in homes today, I think: I must leave them a nation so strong that I can feel satisfaction in my work. That is why we speak of 2047.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
Look at the initiatives we have taken-in space, science, technology, the depths of the oceans, land, sky, and outer space. New resolve, new energy, new steps, new achievements-India is advancing in every field. We are working on green hydrogen, preparing for the future. We are speaking of quantum computing, advancing an AI mission. Today, the world believes India can contribute greatly to AI. Critical minerals and rare earths have become geopolitical weapons, and we are focusing on them so India never has to stretch out its hand to anyone.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
There are countless projects attracting foreign investment, because everyone now sees their future on Indian soil. Everyone sees their future secured by India’s talent. Everyone sees their own bright future linked to India’s bright future. That is why the world understands why we speak of a developed India. Those who cannot grasp it should know-the world sees India has chosen the right path. Once, the phrase was “India missed the bus.” Today, the world fears being late to India’s journey. Nations now compete to join us.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
The coming era is full of opportunities for India, for our youth, for our bright future. I can clearly outline these possibilities, and we are advancing policies in that direction. I invite my fellow citizens, and I urge honourable members of this House to tell people in their constituencies: when opportunities arise globally, they endure only if we deliver excellence. We must never compromise on quality. Even if profits are smaller, quality must be supreme. We must innovate, research, change materials if needed-but ensure India is known for the best quality. Then the world will sing only of Made in India, Made in Bharat.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I also thank my Congress friends. They had tried before-five or six times in the past decade they stopped me from speaking, knowing that once I begin, I do not stop. They have now learned from experience that there is no point in trying. I hope such wisdom continues to dawn upon them.
Hon’ble Mr Chairman Sir,
I thank all members who contributed to the discussion on the President’s address. The valuable ideas expressed here will surely aid the nation’s progress. I express my heartfelt gratitude to the Honourable President for this inspiring address, and with that, I conclude my speech.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.