শেল-থুম মন্ত্রালয়
২০৩০-৩১ ফাওবদা দি.দি.পি.পি.গী চাদা ৫০±১গী রেসিও য়ৌনবা লম্বীদা ভারত
ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি ২০২৫-২৬ ফাওবদা জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৪ ওইদুনা লৈগনি
ফিক্সেল দিফিসিৎ অসি বি.ই. ২০২৬-২৭দা জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৩ ওইগনি হায়না পানরি
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা অপুনবা এক্সপেন্দিচর অসি লুপা কোতি লাখ ৪৯.৬ ওইরি
সেন্তরগী নেৎ তেক্স রিসিপনা লুপা কোতি লাখ ২৬.৭ ফাওবা য়ৌরগনি
01 FEB 2026 12:42PM by PIB Imphal
ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা ২০২৬-২৭গী য়ুনিয়ন বজেৎ পুথোরকপদা, কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতারামন্না হায়খি "সরকারনা ওনফিস্কেলগী অচেৎপা ৱাফমশিং অসি সমাজগী মথৌ তাবশিং মাঙহনবা লৈতনা মপুং ফাহনলি।" মসিগা মান্নবা মওংদা, দেত-টু-জি.দি.পি.গী রেসিও অসি বি.ই. ২০২৬-২৭দা জি.দি.পি.গী ৫৫.৬% ওইগনি হায়না পানরি, মসিগা চাংদম্নবদা আর.ই. ২০২৫-২৬দা জি.দি.পি.গী ৫৬.১% ওইগনি। দিজিপিগী চাংগা মরী লৈনবা শেন-থুমগী চাং হন্থরকপনা ইন্তরেস্ত পেমেন্তকী শেনফম হন্থহন্দুনা প্রাইওরিতী সেক্তরগী শেনফমগীদমক তপ্না তপ্না রিসোর্সশিং ফ্রী তৌগনি।
ফিস্কেল দেফিসিৎ
শেন-থুমগী দিফিসিৎকী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, দেত তার্গেতিংগী মরুওইবা ওপরেস্নেল ইন্সত্রুমেন্তশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা ২০২১-২২ শেনবা চহিদা জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৫গী মখাদা ফিস্কেল দিফিসিৎ হন্থহন্নবা লৌখিবা ৱাশক অদু ২০২৫-২৬ ফাওবদা মপুং ফানা পাংথোক্লে হায়না সিতারমন্‌না পার্লিয়ামেন্তদা পাউদমখি। ২০২৫-২৬গী রিজল্তকী ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি জি.দি.পি.গী চাদা ৪.৪ ওইদুনা ২০২৫-২৬গী বি.ই.গা মান্নরগনি হায়না পানরি। দেতত কনসোলিদেসনগী অনৌবা ফিক্সেল প্রুদেন্স পাথকা চুনবা মওংদা, বি.ই. ২০২৬-২৭দা ফিক্সেল দিফিসিৎ অসি জি.দি.পি.গী ৪.৩% ওইগনি হায়না পানরি।
রিভাইস তৌরবা এষ্টিমেটস (RE) ২০২৫-২৬
শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, নন-দেত রিসিপ্তশিংগী আর.ই. অসি লুপা করোর লাখ ৩৪নি। মসিগী মনুংদা কেন্দ্রগী নেৎ তেক্স রিসিপ্ত অসি লুপা করোর লাখ ২৬.৭নি। অপুনবা শেনফমগী রিভাইস তৌরবা এস্তিমেৎ অসি লুপা করোর লাখ ৪৯.৬নি, মসিগী মনুংদা কেপিতেল শেনফম অসি লুপা করোর লাখ ১১নি।
২০২৬-২৭গী বজেৎ ইস্তেমেত (BE)
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি, "নোন-দেত রিসিত অমসুং অপুনবা শেনফম অসি মথংশিৎনা লুপা করোর লাখ ৩৬.৫ অমসুং লুপা করোর লাখ ৫৩.৫ ওইগনি। কেন্দ্রগী নেৎ তেক্স রিসিত অসি লুপা করোর লাখ ২৮.৭ ওইগনি হায়না পানরি।
গ্রোস মার্কেত লোনশিং
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি শেল থাদনবগীদমক, দেত্তেদ সেক্যুরিতীশিংদগী নেৎ মার্কেত লোনশিং অসি লুপা করোর লাখ ১১.৭ ওইগনি হায়না পানরি। লেমহৌরিবা শেনফম অসি অপীকপা শেন্থং অমসুং অতৈ সোর্সশিংদগী লাক্কনি হায়না পানরি। অপুনবা মার্কেত লোনশিং অসি লুপা করোর লাখ ১৭.২ ওইগনি হায়না পানরি।

Ministry of Finance
INDIA ON TRACK TO REACH DEBT-TO-GDP RATIO OF 50±1 PERCENT BY 2030-31
FISCAL DEFICIT TO REMAIN AT4.4 PERCENT OF GDP AS PER RE 2025-26
FISCAL DEFICIT ESTIMATED TO BE 4.3 PERCENT OF GDP IN BE 2026-27
CAPITAL EXPENDITURE STANDS AT 11 LAKH CRORE OF TOTAL EXPENDITURE OF 49.6 LAKH CRORE AS PER RE 2025-26
CENTRE’S NET TAX RECEIPTS TO TOUCH 26.7 LAKH CRORE
01 FEB 2026 12:42PM by PIB Delhi
While presenting the Union Budget 2026-27in Parliament today, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman stated, “Government has been delivering onfiscal commitments consistently without compromising on social needs.” In line with this, the debt-to-GDP ratio is estimated to be 55.6 percent of GDP in BE 2026-27, compared to 56.1 percent of GDP in RE 2025-26. A declining debt-to-GDP ratio will gradually free up resources for priority sectorexpenditure by reducing the outgo on interest payments.
Fiscal Deficit
While speaking about Fiscal deficit, one of the main operational instruments for debt targeting, Smt. Sitharaman informedthe parliament tha commitment made in FY 2021-22 to reduce fiscal deficit below 4.5 percent of GDP by 2025-26 has been fulfilled. In RE 2025-26, the fiscal deficit has been estimated at par with BE of 2025-26 at 4.4 percent of GDP. In line with the new fiscal prudence path of debt consolidation, the fiscal deficit in BE 2026-27 is estimated to be 4.3 percent of GDP.”
Revised Estimates (RE) 2025-26.
The Finance Minister informedthat,“ The RE of the non-debt receipts are ₹34 lakh crore of which the Centre’s net tax receipts are ₹26.7 lakh crore. The Revised Estimate of the total expenditure is ₹49.6 lakh crore, of which the capital expenditure is about ₹11 lakh crore.”
Budget Estimates (BE) 2026-27
The Union Finance Minister stated that, “The non-debt receipts and the total expenditure are estimated as ₹36.5 lakh crore and ₹53.5 lakh crore respectively. The Centre’s net tax receipts are estimated at ₹28.7 lakh crore.”
Gross Market Borrowings
The Union Finance Ministersaid that “To finance the fiscal deficit, the net market borrowings from dated securities are estimated at ₹11.7 lakh crore. The balance financing is expected tocome from small savings and other sources. The gross market borrowings are estimated at ₹17.2 lakh crore.”