তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭: অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মি আৰু সৃষ্টিশীল শিক্ষাৰ বাবে বৃহৎ উত্থানৰ ঘোষণা বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ
সমগ্ৰ ভাৰতত এভিজিচি খণ্ড আৰু দক্ষতা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বাজেট ঘোষণা
এই বাজেটৰ লক্ষ্য যুৱ শক্তি আৰু নাৰী শক্তি সৱল কৰা আৰু কৰ্তব্যৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত: শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
01 FEB 2026 7:35PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ঘোষণা কৰে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে। ভাৰতৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল ৰোডমেপ উপস্থাপন কৰি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আৰু দেশৰ সৃষ্টিশীল উদ্যোগসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মূল পদক্ষেপসমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে।
ভাৰতৰ এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং আৰু কমিক্স (এভিজিচি) খণ্ডৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বিত্তমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত এই উদ্যোগটোৰ বাবে প্ৰায় ২০ লাখ পেছাদাৰীৰ প্ৰয়োজন হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে। এই সম্প্ৰসাৰিত পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ তেওঁ দেশৰ ১৫,০০০ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু ৫০০ মহাবিদ্যালয়ত এভিজিচি কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ লেব স্থাপনৰ বাবে মুম্বাইৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছক সহায়ৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়। এই লেবসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সৃষ্টিশীল কেৰিয়াৰৰ সুযোগ মুকলি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই পদক্ষেপে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলা, ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা, আৰু সমগ্ৰ দেশতে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য উদগনিক চিহ্নিত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ঘোষণা সন্দৰ্ভত আজি ৰেল ভৱনত সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱে কয়, “এইখন যুৱক-যুৱতীৰ শক্তি আৰু মহিলাৰ শক্তিৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত কৰ্তব্য-চালিত বাজেট”। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৱেভছৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিক বিশ্ব মঞ্চত স্থান দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আইআইটি আৰু আইআইএমৰ শাৰীত স্থাপিত আইআইচিটি মুম্বাইয়ে ক্ৰিয়েটৰ্ছ লেবৰ জৰিয়তে ১৫,০০০ বিদ্যালয় আৰু ৫০০ মহাবিদ্যালয়ৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি ২০ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত এইটোও উল্লেখ কৰা হৈছে যে ভাৰতৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন (এমএণ্ডই) খণ্ডই সেৱা অৰ্থনীতিৰ এক প্ৰধান স্তম্ভ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, য’ত দৃশ্য-শ্ৰাব্য প্ৰডাকচন, সম্প্ৰচাৰ, ডিজিটেল কন্টেন্ট, এনিমেচন, গেমিং, বিজ্ঞাপন আৰু লাইভ মনোৰঞ্জন সামৰি লোৱা হৈছে। যোৱা দশকত এই খণ্ডটো ডিজিটেল আৰু প্লেটফৰ্ম ভিত্তিক ডেলিভাৰীৰ দিশত শক্তিশালীভাৱে স্থানান্তৰিত হৈ ৰাজহৰ আৰ্হি, নিয়োগ আৰু মূল্য শৃংখলৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। ২০২৪ চনত প্ৰায় ২.৫ ট্ৰিলিয়ন টকা বুলি অনুমান কৰা এইখণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ মূলতে হৈছে বৃদ্ধি পোৱা আয়, ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰৱেশ, অ’টিটি সম্প্ৰসাৰণ আৰু এআইৰ নেতৃত্বত উদ্ভাৱন।
অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মিৰ বিষয়ে
“অ’ৰেঞ্জ ইক’ন’মি” বুলিলে সৃষ্টিশীলতা, সংস্কৃতি আৰু বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত অৰ্থনীতিৰ সেই অংশটোক বুজায়, য’ত মূল্য মূলতঃ ভৌতিক সামগ্ৰীৰ পৰিৱৰ্তে ধাৰণা, জ্ঞান, কলাত্মক প্ৰকাশ আৰু সাংস্কৃতিক বিষয়বস্তুৰ পৰাই আহে।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Budget 2026-27: FM Nirmala Sitharaman Announces Major Boost for Orange Economy and Creative Education
Budget Announcements to Strengthen AVGC Sector and Skills Ecosystem Across India
This budget aims strengthening Yuva Shakti & Nari Shakti and is inspired by duty :Shri Ashwini Vaishnaw
01 FEB 2026 7:35PM by PIB Delhi
The Union Budget was announced today in Parliament by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman. Presenting a transformative roadmap for India’s education and skills ecosystem, the Finance Minister outlined key initiatives to promote the Orange Economy and strengthen the country’s creative industries.
Highlighting the rapid growth of India’s animation, visual effects, gaming and comics (AVGC) sector, the Finance Minister noted that the industry is projected to require nearly 2 million professionals by 2030. To support this expanding ecosystem, she proposed assistance to the Indian Institute of Creative Technologies, Mumbai, for setting up AVGC Content Creator Labs in 15,000 secondary schools and 500 colleges across the country. These labs are expected to unlock new creative career opportunities for youth.
The initiative marks a significant push towards building a future-ready workforce, strengthening India’s creative economy, and expanding opportunities for learners across the country.
Union Minister for Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, addressing the media at Rail Bhawan today on the Union Budget announcements, said, “This is a duty-driven budget inspired by the power of youth and the strength of women”. He noted that Prime Minister Shri Narendra Modi has placed India’s creative economy on the global stage through WAVES. He added that IICT Mumbai, established on the lines of IITs and IIMs, will connect with 15,000 schools and 500 colleges through Creators’ Labs, creating 20 lakh new jobs
The Economic Survey also noted that India’s media and entertainment (M&E) sector has emerged as a major pillar of the services economy, covering audio-visual production, broadcasting, digital content, animation, gaming, advertising and live entertainment. Over the past decade, the sector has shifted strongly towards digital and platform-based delivery, transforming revenue models, employment and value chains. Estimated at around ₹2.5 trillion in 2024, growth is driven by rising incomes, internet penetration, OTT expansion and AI-led innovation.
About Orange Economy
The “Orange Economy” refers to the part of the economy driven by creativity, culture and intellectual property, where value comes mainly from ideas, knowledge, artistic expression and cultural content rather than physical goods.