বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সীমা আৰু কেন্দ্ৰীয় আৱকাৰী শুল্কৰ বাবে বাজেটৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ ভিতৰত আছে পৰৱৰ্তী সৰল মাচুল ব্যৱস্থা, ঘৰুৱা নিৰ্মাণক সমৰ্থনঃ কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ -এ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তন আৰু সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিভিন্ন মৌলিক আমদানি শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিছে
অসামৰিক আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত হস্তচালিত সামগ্ৰী আৰু এম আৰ অ'-ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে বি চি ডি-ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ
বাজেটত বিশেষ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰসমূহৰ আভ্যন্তৰীণ ব্যৱস্থাসমূহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আঞ্চলিক মূল্যসমূহৰ ভিতৰত থকা ঘৰুৱা ব্যৱস্থাসমূহলৈ সুলভভাৱে ব্যৱহাৰযোগ্য ব্যৱস্থা কৰি বিক্ৰীৰ সুবিধা প্ৰদানৰ প্ৰস্তাৱ
01 FEB 2026 1:04PM by PIB Guwahati
সীমা অৰু আৰু কেন্দ্ৰীয় অৱকাৰী শুল্কৰ বাবে বাজেটত কৰা প্ৰস্তাৱৰ লক্ষ্য হৈছে শুল্কৰ গাঁথনি অধিক সৰল কৰা, ঘৰুৱা উৎপাদনক সমৰ্থন কৰা, ৰপ্তানিৰ প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰা আৰু শুল্কত সঠিক বিপৰীতকৰণ কৰা, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী শৰ্মাই আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২৭ উপস্থাপন কৰি কয়।
দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি থকা শুল্ক ৰেহাইৰ পৰা অপ্ৰয়োজনীয়খিনি আঁতৰোৱাৰ বাবে বাজেটত ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা বা আমদানি নগণ্য হোৱা সামগ্ৰীৰ ওপৰত কিছুমান ৰেহাই আঁতৰোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। একেদৰে, এটা নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰীৰ ওপৰত প্ৰযোজ্য শুল্কৰ হাৰ নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াটো অধিক সৰল কৰিবলৈ, বাজেটত কিছুমান কাৰ্যকৰী হাৰৰ শুল্ক অনুসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে বিত্ত মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ৰপ্তানিৰ বাবে সাগৰীয় খাদ্য সামগ্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে ব্যৱহৃত নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰীৰ শুল্কমুক্ত আমদানিৰ সীমা বৰ্তমানৰ ১ শতাংশৰ পৰা পূৰ্বৰ বছৰৰ ৰপ্তানিৰ টাৰ্ণঅ’ভাৰৰ এফঅ’বি মূল্যৰ ৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। বাজেটত বৰ্তমান চামৰা বা সংশ্লেষিত জোতা ৰপ্তানিৰ বাবে উপলভ্য নিৰ্দিষ্ট সামগ্ৰীৰ শুল্কমুক্ত আমদানিৰ অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চামৰা বা বস্ত্ৰৰ কাপোৰ, চামৰা বা সংশ্লেষিত জোতা আৰু অন্যান্য চামৰা সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিকাৰীৰ বাবে চূড়ান্ত সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ সময়সীমা বৰ্তমানৰ ৬ মাহৰ পৰা ১ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে।
বাজেটত শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰস্তাৱ আছে। প্ৰথমতে, বাজেটত বেটাৰীৰ বাবে লিথিয়াম-আয়ন কোষ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যৱহৃত মূলধন সামগ্ৰীৰ বাবে দিয়া মৌলিক শুল্ক ৰেহাই, বেটাৰী শক্তি সংৰক্ষণ প্ৰণালীৰ বাবে লিথিয়াম-আয়ন কোষ নিৰ্মাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰাৰো প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত, বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সৌৰ কাচ নিৰ্মাণত ব্যৱহাৰৰ বাবে চডিয়াম এন্টিমোনেট আমদানিৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে ।
পাৰমাণৱিক শক্তি খণ্ডক উৎসাহিত কৰি শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ওপৰত বৰ্তমানৰ মৌলিক শুল্ক ৰেহাই ২০৩৫ চনলৈকে বৃদ্ধি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু ক্ষমতা নিৰ্বিশেষে সকলো পাৰমাণৱিক প্ৰকল্পৰ বাবে ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। বাজেটত ভাৰতত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় মূলধন সামগ্ৰীৰ আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। চি এন জিত জৈৱ গেছ মিশ্ৰণৰ প্ৰচাৰৰ বাবে বাজেটত জৈৱ গেছ মিশ্ৰিত চি এন জিত পৰিশোধযোগ্য কেন্দ্ৰীয় আৱকাৰী শুল্ক গণনা কৰাৰ সময়ত জৈৱ গেছৰ সম্পূৰ্ণ মূল্য বাদ দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসামৰিক, প্ৰশিক্ষণ আৰু অন্যান্য বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপাদান আৰু অংশৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে। বাজেটত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ইউনিটসমূহৰ দ্বাৰা ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি বা পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাত ব্যৱহাৰ কৰিব লগা বিমানৰ অংশসমূহৰ নিৰ্মাণৰ বাবে আমদানি কৰা কেঁচা সামগ্ৰীৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাই দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
উপভোক্তা ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডত মূল্য সংযোজন গভীৰ কৰিবলৈ, বাজেটত মাইক্ৰ'ৱেভ অভেন নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত নিৰ্দিষ্ট অংশৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৰেহাইৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
বাজেটত গোলকীয় বাণিজ্য বিঘ্নিত হোৱাৰ ফলত বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলত নিৰ্মিত ইউনিটসমূহৰ দ্বাৰা ক্ষমতাৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে উদ্ভৱ হোৱা উদ্বেগৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিশেষ এককালীন ব্যৱস্থা হিচাপে বিশেষ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰসমুহৰ যোগ্য উৎপাদন ইউনিটসমূহৰ দ্বাৰা ঘৰুৱা শুল্ক ক্ষেত্ৰ (ডিটিএ) লৈ ৰেহাই মূল্যত বিক্ৰীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। এনে বিক্ৰীৰ পৰিমাণ তেওঁলোকৰ ৰপ্তানিৰ এক নিৰ্ধাৰিত অনুপাতত সীমাবদ্ধ হ’ব। শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে ডি টি এত কাম কৰা গোটসমূহৰ বাবে সমান সুযোগ সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে এই ব্যৱস্থাসমূহ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় নিয়ামক পৰিৱৰ্তন গ্ৰহণ কৰা হ’ব।

Ministry of Finance
BUDGET PROPOSALS FOR CUSTOMS AND CENTRAL EXCISE AIM TO FURTHER SIMPLIFY TARIFF STRUCTURE, SUPPORT DOMESTIC MANUFACTURING: UNION FINANCE MINISTER
UNION BUDGET 2026-27 PROPOSES SEVERAL BASIC CUSTOMS DUTY EXEMPTIONS TO ENSURE ENERGY TRANSITION AND SECURITY
BCD EXEMPTIONS PROPOSED FOR MANUFACTURE AND MRO REQUIREMENTS IN CIVIL AND DEFENCE AVIATION
BUDGET PROPOSES FACILITATING SALES BY ELIGIBLE MANUFACTURING UNITS IN SEZs TO DOMESTIC TARIFF AREA AT CONCESSIONAL RATES
01 FEB 2026 1:04PM by PIB Delhi
The Budget proposals for Customs and Central Excise aim to further simplify the tariff structure, support domestic manufacturing, promote export competitiveness, and correct inversion in duty, said Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2026-27, in Parliament today.
Taking forward the weeding out of long continuing customs duty exemptions, the Budget proposes to remove certain exemptions on items which are being manufactured in India or where the imports are negligible. Similarly, to further simplify the process of ascertaining the rate of duty applicable on a particular item, the Budget proposes to incorporate certain effective rates in various customs notifications to the tariff schedule itself.
With an aim to promote exports, the Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman recommended to increase the limit for duty-free imports of specified inputs used for processing seafood products for export, from the current 1 per cent to 3 per cent of the FOB value of the previous year’s export turnover. The Budget also proposes to allow duty-free imports of specified inputs, which is currently available for exports of leather or synthetic footwear, to exports of Shoe Uppers as well. Fianance Minister also proposed to extend the time period for export of final product from the existing 6 months to 1 year, for exporters of leather or textile garments, leather or synthetic footwear and other leather products.
The Budget carries several proposals to ensure energy transition and security. Firstly, the Budget proposes to extend the basic customs duty exemption given to capital goods used for manufacturing Lithium-Ion Cells for batteries, to those used for manufacturing Lithium-Ion Cells for battery energy storage systems too. With respect to solar energy, Finance Minister proposed to exempt basic customs duty on import of sodium antimonate for use in manufacture of solar glass.
Giving a push to the Nuclear Energy sector, Smt Nirmala Sitharaman recommended extension of the existing basic customs duty exemption on imports of goods required for Nuclear Power Projects till the year 2035 and expand it for all nuclear plants irrespective of their capacity. The Budget also proposes to provide basic customs duty exemption to the import of capital goods required for processing of critical minerals in India. To promote biogas blending in CNG, the Budget proposes to exclude the entire value of biogas while calculating the Central Excise duty payable on biogas blended CNG.
Finance Minister also proposed exemption of basic customs duty on components and parts required for the manufacture of civilian, training and other aircrafts. The Budget also proposes to exempt basic customs duty on raw materials imported for manufacture of parts of aircraft to be used in maintenance, repair, or overhaul requirements by Units in the Defence sector.
To deepen value addition in the consumer electronics sector, the Budget proposes to exempt basic customs duty on specified parts used in the manufacture of microwave ovens.
The Budget addresses the concerns arising about utilization of capacities by manufacturing units in the Special Economic Zones due to global trade disruptions. For this, the Finance Minister proposed to facilitate sales by eligible manufacturing units in SEZs to the Domestic Tariff Area (DTA) at concessional rates of duty as a special one-time measure. The quantity of such sales will be limited to a prescribed proportion of their exports. Smt Nirmala Sitharaman said that necessary regulatory changes will be undertaken to operationalise these measures while ensuring level-playing field for the units working in the DTA.