বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ জিডিপি উপভোক্তা বৃদ্ধি আৰু বিনিয়োগৰ দ্বৈত ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা চালিত হৈ ৭.৪ শতাংশ হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে
২০২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে প্ৰকৃত জিডিপি ৬.৮-৭.২ শতাংশ বৃদ্ধি হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত জিডিপিত ব্যক্তিগত চূড়ান্ত ব্যয় ৬১.৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত কৃষি আৰু আনুষংগিক সেৱাসমূহ ৩.১ শতাংশ বৃদ্ধিৰ অনুমান
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত নিৰ্মাণ খণ্ডৰ ৮.৪ শতাংশ বৃদ্ধিৰ সৈতে উদ্যোগ খণ্ডৰ শক্তিশালী বৃদ্ধি অনুমান কৰা হৈছে
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত মুঠ মূল্য সংযোজিত সেৱা ৯.৩ শতাংশ বৃদ্ধি
ক্ৰছ নন-পাৰফৰ্মিং এছেট অনুপাতৰ সংখ্যা ২.২ শতাংশতকৈও অধিক হ্ৰাস
২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ মুঠ ৰপ্তানি (বাণিজ্য আৰু সেৱা) অভিলেখ পৰিমাণৰ ৮২৫.৩ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰত
উপনীত
বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ তিনি বছৰৰ পিছত ভাৰত চৰকাৰে ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি সম্পন্ন কৰে
29 JAN 2026 2:19PM by PIB Guwahati
ব্যয় আৰু বিনিয়োগৰ ডাবল ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ জিডিপি বৃদ্ধিৰ হাৰ ৭.৪ শতাংশ বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ইয়ে একেৰাহে চতুৰ্থ বছৰৰ বাবে দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ দ্বাৰা দাখিল কৰা অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা ২০২৫-২৬ৰ এয়া আছিল বিশেষত্ব।
সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে ২০২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে প্ৰকৃত জিডিপি ৬.৮-৭.২ শতাংশ বৃদ্ধিৰ অনুমান কৰা হৈছে, আনহাতে ভাৰতৰ বাবে সম্ভাৱ্য বিকাশ প্ৰায় ৭ শতাংশত অনুমান কৰা হৈছে।
সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ঘৰুৱা চাহিদাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক বিকাশ অব্যাহত আছে। প্ৰথম উন্নত অনুমান অনুসৰি জিডিপিত চূড়ান্ত ব্যক্তিগত ব্যৱহাৰ ব্যয়ৰ (পিএফচিই) অংশ ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬১.৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ব্যৱহাৰৰ এই শক্তিয়ে এক অৰ্থনৈতিক পৰিবেশ প্ৰতিফলিত কৰে, যাৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে নিম্ন মুদ্ৰাস্ফীতি, সুস্থিৰ নিযুক্তিৰ পৰিস্থিতি আৰু বৰ্ধিত প্ৰকৃত ক্ৰয় শক্তি। তদুপৰি প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ কৰ যুক্তিসংগত কৰাৰ সহায়ত শক্তিশালী কৃষি কাৰ্য্যকলাপ আৰু নগৰীয়া ব্যৱহাৰৰ ক্ৰমান্বয়ে উন্নতিৰ দ্বাৰা শক্তিশালী হৈ থকা স্থিৰ গ্ৰাম্য ব্যৱহাৰে পুনৰ নিশ্চিত কৰে যে ব্যৱহাৰৰ চাহিদাৰ গতিবেগ ব্যাপকভাৱে আধাৰিত।
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ব্যয়ৰ লগতে বিনিয়োগ বৃদ্ধি অব্যাহত আছে, য’ত মুঠ স্থায়ী মূলধন গঠনৰ (জি এফ চি এফ) অংশ ৩০ শতাংশ অনুমান কৰা হৈছে। বছৰৰ প্ৰথম ছমাহত বিনিয়োগ কাৰ্যকলাপ শক্তিশালী হৈছে, য’ত জি এফ চি এফ ৭.৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছিল, যি যোৱা বছৰৰ একে সময়ছোৱাত অভিলেখ গঢ়া গতিক অতিক্ৰম কৰিছিল আৰু মহামাৰী পূৰ্বৰ সময়ছোৱাৰ ৭.১ শতাংশ গড়তকৈ অধিক আছিল।
সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত কৃষি আৰু আনুষংগিক সেৱাসমূহ ৩.১ শতাংশ বৃদ্ধি পাব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত কৃষি কাৰ্যকলাপ অনুকূল বাৰিষাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছিল। কৃষি জিভিএ ৩.৬ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যি ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত ৰেকৰ্ড কৰা ২.৭ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি হোৱাৰ বিপৰীতে দীৰ্ঘম্যাদী গড় ৪.৫ শতাংশতকৈ কম হৈ আছে। আনুষংগিক কাৰ্যকলাপ, বিশেষকৈ পশুধন আৰু মীন পালন তুলনামূলকভাৱে প্ৰায় ৫-৬ শতাংশ স্থিৰ হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। কৃষি জিভিএত তেওঁলোকৰ অংশ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে সামগ্ৰিক কৃষি বিকাশে আনুষংগিক খণ্ডত ক্ৰমান্বয়ে তুলনামূলকভাৱে সুস্থিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফল প্ৰতিফলিত কৰিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে ঔদ্যোগিক খণ্ডই বিকাশৰ লক্ষণ দেখুৱাইছে, ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত উৎপাদন ৮.৪ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে, যি ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ অনুমানিক ৭.০ শতাংশক অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি নিৰ্মাণ উদ্যোগটো স্থিতিস্থাপক হৈ আছে, স্থায়ী ৰাজহুৱা মূলধন ব্যয় আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহত চলি থকা গতিৰ দ্বাৰা আধাৰিত হৈ আছে। উৎপাদন খণ্ডৰ অংশ প্ৰকৃত (স্থিৰ) মূল্যৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ১৭-১৮ শতাংশত স্থিৰ হৈ আছে। উৎপাদনৰ মুঠ মূল্য (জিভিঅ’) ব্যাপকভাৱে প্ৰায় ৩৮ শতাংশত স্থিৰ হৈ আছে, যিয়ে সেৱাৰ তুলনাত উৎপাদন অব্যাহত থকাৰ কথাকে সূচাইছে। তদুপৰি ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ঔদ্যোগিক খণ্ডই গতি লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যি ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ৫.৯ শতাংশৰ পৰা ৬.২ শতাংশত বৃদ্ধি পাব। পিএমআই নিৰ্মাণ, আইআইপি নিৰ্মাণ আৰু ই-ৱে বিল প্ৰস্তুতকৰণকে ধৰি ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তৃতীয় ত্ৰিমাসিকৰ বাবে উচ্চ-কম্পনাংকৰ সূচকবোৰে শক্তিশালী চাহিদাৰ ভিত্তিত নিৰ্মাণ কাৰ্য অধিক উন্নত হোৱাৰ ইংগিত দিয়ে। ইস্পাতৰ ব্যৱহাৰ আৰু চিমেণ্ট উৎপাদনৰ দৰে নিৰ্মাণ খণ্ডত নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পৰিলক্ষিত হৈছে। পৰৱৰ্তী সময়ত ঔদ্যোগিক কাৰ্যকলাপৰ গতি অব্যাহত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে যোগানৰ ক্ষেত্ৰত সেৱা বিকাশৰ মূল চালিকাশক্তি হৈ আছে। ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত সেৱাৰ বাবে মুঠ মূল্য সংযোজন (জিভিএ) ৯.৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাই সমগ্ৰ বিত্তীয় বৰ্ষত আনুমানিক ৯.১ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। এই ধাৰাই সমগ্ৰ খণ্ডত অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ ইংগিত বহন কৰিছে। সেৱা খণ্ডৰ ভিতৰত ক’ভিড-প্ৰভাৱিত বাণিজ্য, আতিথ্য, পৰিবহণ, যোগাযোগ আৰু সম্পৰ্কিত সেৱাৰ বাহিৰে সকলো উপ-খণ্ডই ৯ শতাংশ বৃদ্ধি অতিক্ৰম কৰিছে।
অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে মুদ্ৰাস্ফীতি উল্লেখযোগ্যভাৱে হ্ৰাস হোৱাৰ লগতে অৰ্থনীতিত চাহিদা-ভিত্তিক বিকাশ ঘটিছে, যাৰ ফলত প্ৰকৃত ক্ৰয় ক্ষমতা আৰু সমৰ্থিত ব্যৱহাৰ উন্নত হৈছে। ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)ত খাদ্যৰ মূল্যৰ তীব্ৰ হ্ৰাসৰ ফলত ঘৰুৱা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ গতিশীলতাই মূল্যৰ চাপত বিস্তৃত আধাৰিত শিথিলতা প্ৰতিফলিত কৰে। হেডলাইন গ্ৰাহক মূল্য সূচকাংক মুদ্ৰাস্ফীতি ১.৭৬ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে, যি মূলতঃ শাক-পাচলি আৰু মাহজাতীয় শস্যৰ মূল্য সংশোধন, অনুকূল কৃষি পৰিস্থিতি, যোগান-পক্ষৰ হস্তক্ষেপ আৰু এক শক্তিশালী আধাৰ প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। যদিও মূল মুদ্ৰাস্ফীতিয়ে স্থিৰতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে, ই মূল্যৱান ধাতুৰ মূল্য বৃদ্ধিৰ দ্বাৰা প্ৰধানকৈ প্ৰভাৱিত হৈছে; ইয়াৰ সৈতে সামঞ্জস্য কৰিলে, অন্তৰ্নিহিত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ কম দেখা যায়, যি সীমিত চাহিদা-পক্ষৰ অত্যাধিক হোৱাৰ ইংগিত দিয়ে। পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ দৃষ্টিভংগী অনুকূল হৈ আছে, অনুকূল যোগান দিশৰ পৰিস্থিতি আৰু জিএছটিৰ হাৰ যুক্তিসংগত কৰাৰ ক্ৰমান্বয়ে পাছ-থ্ৰুৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত।
সমীক্ষাটোত কোৱা হৈছে যে ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰত্যক্ষ কৰা ঘৰুৱা চাহিদা আৰু মূলধন গঠনৰ গতিবেগ এক বিচক্ষণ বিত্তীয় নীতিৰ কৌশলৰ দ্বাৰা আধাৰিত কৰা হৈছে, যাৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে স্থিৰ ৰাজহ সংগ্ৰহ আৰু মাপকাঠি ব্যয় যুক্তিসংগত কৰা। বছৰটোত মুঠ কৰ ৰাজহ সংগ্ৰহ স্থিতিস্থাপকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰত্যক্ষ কৰ সংগ্ৰহ বাজেটত নিৰ্ধাৰিত বাৰ্ষিক লক্ষ্যৰ প্ৰায় ৫৩ শতাংশত উপনীত হৈছে (নৱেম্বৰ, ২০২৫ অনুসৰি)। মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু আমদানিৰ অস্থিৰতা হ্ৰাস হোৱা সত্ত্বেও পৰোক্ষ কৰ সংগ্ৰহ শক্তিশালী হৈ আছিল, মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহে বছৰটোত সৰ্বকালৰ অভিলেখ গঢ়িছিল। ব্যক্তিগত আয়কৰৰ পুনৰ্গঠন আৰু জিএছটিৰ হাৰ যুক্তিসংগত কৰাকে ধৰি শেহতীয়া কৰ নীতিৰ সংস্কাৰসমূহে সম্পূৰ্ণ ৰাজহ বজাই ৰাখি উপভোগৰ চাহিদাক সমৰ্থন কৰিছে। ব্যয়ৰ ফালৰ পৰা মূলধনী ব্যয়ৰ বছৰি শক্তিশালী বৃদ্ধি পৰিলক্ষিত হৈছে, যি ২০২৫ৰ নৱেম্বৰৰ ভিতৰত বাজেট আবণ্টনৰ প্ৰায় ৬০ শতাংশত উপনীত হৈছে। লগতে ৰাজহ ব্যয়ৰ বৃদ্ধি নিয়ন্ত্ৰিত হৈ আছিল, যাৰ ফলত ৰাজহুৱা ব্যয়ৰ মান শক্তিশালী হৈছিল।
বজাৰসমূহে নিম্ন সাৰ্বভৌম বণ্ডৰ উৎপাদনৰ জৰিয়তে বিত্তীয় অনুশাসনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক স্বীকাৰ আৰু পুৰস্কৃত কৰিছে, য’ত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ বণ্ডৰ বিস্তাৰ আধাতকৈও অধিক হ্ৰাস পাইছে। নিম্ন ৰেপো হাৰৰ লগতে, এই হ্ৰাস পোৱা উৎপাদন, যি সমগ্ৰ অৰ্থনীতিত ঋণ লোৱাৰ ব্যয়ৰ বাবে মানদণ্ড হিচাপে কাম কৰে, ই নিজেই এক বিত্তীয় উদ্দীপক হিচাপে কাম কৰিব। ক্ৰেডিট ৰেটিং এজেন্সি এছ এণ্ড পি ৰেটিংছে ভাৰতৰ ৰেটিং ‘বিবিবি-’ ৰ পৰা ‘বিবিবি’লৈ উন্নীত কৰাৰ সময়ত বিত্তীয় গতিপথৰ বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক স্বীকাৰ কৰিছে। কেয়াৰএজ গ্ল’বেলে ভাৰতৰ প্ৰচাৰ আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত ভাৰতৰ শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক প্ৰদৰ্শন আৰু বিত্তীয় অনুশাসনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ‘বিবিবি+’ ৰেটিঙো প্ৰদান কৰিছিল।
উচ্চ ৰাজহুৱা মূলধনী ব্যয় আৰু কৰ হ্ৰাসৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা বিত্তীয় উদ্দীপনাৰ লগতে ২০২৫ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা পলিচি ৰেপো হাৰত ১২৫ বেছিছ পইণ্টৰ সামগ্ৰিক হ্ৰাসৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সাহায্য (মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ নিয়ন্ত্ৰিত হোৱাৰ বাবে), নগদ সংৰক্ষিত অনুপাত হ্ৰাসৰ জৰিয়তে দীৰ্ঘস্থায়ী লিকুইডিটিৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ দ্বাৰা পৰিপূৰ্ণ (২.৫ লাখ কোটি টকা), মুকলি বজাৰ কাৰ্য্যকলাপ (৬.৯৫ লাখ কোটি টকা) আৰু প্ৰায় ২৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ বৈদেশিক মুদ্রা বিনিময়ৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা হৈছিল। এই ব্যৱস্থাসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে বেংকিং ব্যৱস্থালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংকসমূহৰ দ্বাৰা নতুন ঋণৰ ওপৰত শক্তিশালী গড় ঋণৰ হাৰ (ডব্লিউ এ এল আৰ) ৫৯ বেছিছ পইণ্ট (বি পি এছ) হ্ৰাস পাইছে, আনহাতে ২০২৫ৰ ফেব্ৰুৱাৰী আৰু নৱেম্বৰৰ ভিতৰত বকেয়া ঋণৰ ওপৰত ডব্লিউ এ এল আৰ ৬৯ বি পি এছ হ্ৰাস পাইছে। একে সময়তে বেংকিং খণ্ডই ইয়াৰ বেলেঞ্চ শ্বীট অধিক শক্তিশালী কৰিছে, মুঠ অ-কাৰ্য্যকৰী সম্পদ (এন পি এ)ৰ অনুপাত বহু দশকৰ নিম্নতম ২.২ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে, অৰ্ধ-বাৰ্ষিক স্খলন অনুপাত ০.৭ শতাংশত স্থিৰ হৈ আছে আৰু লাভযোগ্যতা উন্নত হৈছে।
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত নিৰন্তৰ গতিৰ সৈতে অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে বিশ্ব বাণিজ্য অনিশ্চয়তাৰ পটভূমিত ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতৰ মুঠ ৰপ্তানি (পণ্য সামগ্ৰী আৰু সেৱা) অভিলেখসংখ্যক ১ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰত উপনীত হৈছে। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই শুল্ক বৃদ্ধি কৰা সত্বেও পণ্য সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি ২.৪ শতাংশ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ, ২০২৫) বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে সেৱাৰ ৰপ্তানি ৬.৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰত সামগ্ৰীৰ আমদানি ৫.৯ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বৰ বছৰবোৰৰ প্ৰৱণতা অনুসৰণ কৰি, সেৱা বাণিজ্যৰ উদ্বৃত্ত বৃদ্ধিৰ দ্বাৰা পণ্য সামগ্ৰী বাণিজ্যৰ অভাৱ বৃদ্ধিৰ সামঞ্জস্য ৰক্ষা কৰা হৈছে, আনহাতে ৰেমিটেন্সৰ বৃদ্ধিয়ে এই ভাৰসাম্য শক্তিশালী কৰিছে। বেছিভাগ বছৰতে ৰেমিটেন্সসমূহে মুঠ এফডিআই প্ৰবাহ অতিক্ৰম কৰিছে, যাৰ ফলত বাহ্যিক পুঁজিৰ এক মূল উৎস হিচাপে ইয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ফলত চলিত একাউণ্টৰ অভাৱ ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত জিডিপিৰ ০.৮ শতাংশত মধ্যম হৈ আছে।
ভাৰতৰ বাহ্যিক খণ্ডটো কম সময়ৰ ভিতৰত সুস্থিৰ অৱস্থাত আছে। ফৰেক্স ৰিজাৰ্ভে ২০২৬ চনৰ ১৬ জানুৱাৰীলৈকে ১১ মাহৰো অধিক আমদানি আৰু ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰৰ শেষলৈকে বকেয়া থকা বাহ্যিক ঋণৰ প্ৰায় ৯৪ শতাংশ সামৰি লয়, যিয়ে এক সুস্থিৰ লিকুইডিটি প্ৰদান কৰে। ব্ৰিটেইন, ওমান আৰু নিউজিলেণ্ডৰ সৈতে বাণিজ্য চুক্তি স্বাক্ষৰ আৰু তিনি বছৰৰ আলোচনাৰ পিছত ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে শেহতীয়াকৈ সমাপ্ত হোৱা মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰমাণিত হোৱা এক বৈচিত্ৰপূৰ্ণ বাণিজ্য কৌশলৰ অনুসৰণ, যাক এতিয়া ইউৰোপীয় সংসদৰ অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন হ’ব। তদুপৰি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে সক্ৰিয় আলোচনাই ভাৰতৰ ৰপ্তানিৰ বাবে ভাল ইংগিত প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ শ্ৰমিক সংহিতা ৰূপায়ণৰ বিষয়ে অৱগত কৰাৰ যুগান্তকাৰী পদক্ষেপে নিয়ামক পৰিকাঠামোত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰক চিহ্নিত কৰিছে। ২৯ খন কেন্দ্ৰীয় আইনক চাৰিটা শ্ৰমিক সংহিতাত একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্য হৈছে অনুপালন সৰল কৰা, শ্ৰম বজাৰৰ নমনীয়তা বৃদ্ধি কৰা আৰু শ্ৰম, বৃত্তিগত তথা সামাজিক সুৰক্ষাৰ বাবে সুস্থিৰতা বৰ্তাই ৰাখি কৰ্মচাৰীৰ এক বিস্তৃত অংশলৈ নিৰাপত্তা সম্প্ৰসাৰণ কৰা।
২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষ বাহ্যিক দিশত অৰ্থনীতিৰ বাবে এটা অস্বাভাৱিকভাৱে প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ বছৰ আছিল। বিশ্ব বাণিজ্যত বৃদ্ধি পোৱা অনিশ্চয়তা আৰু উচ্চ, শাস্তিমূলক শুল্ক আৰোপ কৰাৰ ফলত উৎপাদনকাৰীসকল, বিশেষকৈ ৰপ্তানিকাৰীসকলৰ বাবে চাপৰ সৃষ্টি হৈছিল আৰু ব্যৱসায়িক আত্মবিশ্বাসত প্ৰভাৱ পৰিছিল। চৰকাৰে এই সংকটক জিএছটি যুক্তিসংগত কৰা, নিয়ন্ত্ৰণ হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতি আৰু বিভিন্ন খণ্ডত অনুপালনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ অধিক সৰলীকৰণৰ দৰে মূল ব্যৱস্থাসমূহৰ জৰিয়তে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি সঁহাৰি জনাইছিল। সেয়েহে ২০২৭ বিত্তীয় বৰ্ষ এক সংস্কাৰৰ বছৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে, কিয়নো ঘৰুৱা চাহিদা আৰু বিনিয়োগ শক্তিশালী হোৱাৰ লগে লগে প্ৰতিষ্ঠান আৰু পৰিয়ালসমূহ এই পৰিবৰ্তনসমূহৰ সৈতে খাপ খাইছে। অৱশ্যে এইটো স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গঠন কৰা বাহ্যিক পৰিবেশ অনিশ্চিত হৈ আছে।
মাজৰ সময়ছোৱাত বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবে দৃষ্টিভংগী ম্লান হৈ থাকে, যাৰ ফলত নেতিবাচক বিপদাশংকা প্ৰভাৱিত হয়। বিশ্ব পৰ্যায়ত, বিকাশ সামান্য হৈ থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সামগ্ৰীৰ মূল্য ব্যাপকভাৱে স্থিৰ হৈ থাকিব। সমগ্ৰ অৰ্থনীতিত মুদ্ৰাস্ফীতি নিম্নগামী হৈছে আৰু সেয়েহে মুদ্ৰা নীতিবোৰ বিকাশৰ বাবে অধিক সমাৱেশমূলক আৰু সহায়ক হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে যে গোলকীয় পৰিবেশ দুৰ্বল হৈ আছে, বিকাশ আশানুৰূপ হৈছে, কিন্তু তীব্ৰ ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, বাণিজ্যিক বিভাজন আৰু বিত্তীয় দুৰ্বলতাৰ মাজত বিপদ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ বাবে গোলকীয় পৰিস্থিতিয়ে তাৎক্ষণিক বৃহৎ অৰ্থনৈতিক চাপৰ পৰিৱৰ্তে বাহ্যিক অনিশ্চয়তালৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। মূল বাণিজ্যিক অংশীদাৰসকলৰ মন্থৰ বিকাশ, শুল্কৰ ফলত বাণিজ্যত হোৱা ব্যাঘাত আৰু মূলধনৰ প্ৰবাহৰ অস্থিৰতাই ৰপ্তানি আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ ভাৱধাৰাত মাজে মাজে প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। একে সময়তে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে চলি থকা বাণিজ্যিক আলোচনা বছৰটোত সমাপ্ত হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে বাহ্যিক দিশত অনিশ্চয়তা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। যদিও এই বিপদাশংকাবোৰ নিয়ন্ত্ৰণযোগ্য হৈ থাকে, সেইবোৰে পৰ্যাপ্ত সুৰক্ষা কবচ আৰু নীতিৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৰ্তাই ৰখাৰ গুৰুত্ব শক্তিশালী কৰে।
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত ঘৰুৱা অৰ্থনীতি সুস্থিৰ অৱস্থাত আছে। মুদ্ৰাস্ফীতি ঐতিহাসিকভাৱে নিম্ন স্তৰলৈ হ্ৰাস পাইছে, যদিও ভৱিষ্যতলৈ কিছু দৃঢ় হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। পৰিয়াল, প্ৰতিষ্ঠান আৰু বেংকসমূহত বেলেঞ্চ শ্বীট স্বাস্থ্যকৰ আৰু ৰাজহুৱা বিনিয়োগে কাৰ্যকলাপক সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছে। ব্যৱহাৰৰ চাহিদা স্থিতিস্থাপক হৈ আছে আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ অভিপ্ৰায় উন্নত হৈছে। এই পৰিস্থিতিসমূহে বাহ্যিক আঘাতৰ বিৰুদ্ধে স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদান কৰে আৰু বিকাশৰ গতি অব্যাহত ৰখাত সহায় কৰে। আগন্তুক বছৰত গ্ৰাহক মূল্য সূচকাংক শৃংখলাৰ আগন্তুক মুদ্ৰাস্ফীতিৰ মূল্যায়নৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰভাৱ পেলাব আৰু মূল্যৰ গতিশীলতাক ব্যাখ্যা কৰিব।
গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, শেহতীয়া বছৰবোৰত নীতি সংস্কাৰৰ সামগ্ৰিক প্ৰভাৱে অৰ্থনীতিৰ মধ্যমীয়া ম্যাদৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনা ৭ শতাংশৰ ওচৰ চাপিছে। ঘৰুৱা চালকসকলে এক প্ৰভাৱশালী ভূমিকা পালন কৰাৰ লগতে বৃহৎ অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতাৰ সৈতে বিকাশৰ চাৰিওফালে বিপদাশংকাৰ ভাৰসাম্য ব্যাপকভাৱে সমান হৈ থাকে। এই বিষয়বোৰ একেলগে বিবেচনা কৰি, অৰ্থনৈতিক সমীক্ষাই ২০২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰকৃত জিডিপি বৃদ্ধি ৬.৮ৰ পৰা ৭.২ শতাংশৰ ভিতৰত অনুমান কৰিছে। সেয়েহে বিশ্বব্যাপী অনিশ্চয়তাৰ মাজত এই দৃষ্টিভংগী হৈছে এক স্থিৰ বিকাশ, যাৰ বাবে হতাশাবাদৰ নহয়, বৰং সতৰ্কতাৰ প্ৰয়োজন।

Ministry of Finance
INDIA’S GDP GROWTH FOR FY26 IS ESTIMATED AT 7.4 PER CENT DRIVEN BY THE DOUBLE ENGINE OF CONSUMPTION AND INVESTMENT
REAL GDP GROWTH FOR FY27 IS PROJECTED AT 6.8-7.2 PER CENT
PRIVATE FINAL CONSUMPTION EXPENDITURE IN GDP RISES TO 61.5 PER CENT IN FY26
AGRICULTURE AND ALLIED SERVICES ARE ESTIMATED TO GROW BY 3.1 PER CENT IN FY26
INDUSTRIAL SECTOR SHOWING SIGNS OF STRENGTH, WITH MANUFACTURING GROWING BY 8.4 PER CENT IN THE FIRST HALF OF FY26
GROSS VALUE ADDED FOR SERVICES INCREASES BY 9.3 PER CENT IN FIRST HALF OF FY 26
GROSS NON-PERFORMING ASSET RATIOS DECLINES TO MULTI-DECADE LOW OF 2.2 PER CENT
INDIA’S TOTAL EXPORTS (MERCHANDISE AND SERVICES) REACH A RECORD USD 825.3 BILLION IN FY25
INDIA CONCLUDES FREE TRADE AGREEMENT WITH THE EUROPEAN UNION AFTER THREE YEARS OF NEGOTIATIONS
29 JAN 2026 2:19PM by PIB Delhi
India’s GDP growth for FY26 is estimated at 7.4 per cent driven by the double engine of consumption and investment. It reaffirms India’s status as the fastest-growing major economy for the fourth consecutive year. This was highlight of the Economic Survey 2025-26 tabled by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament today.
The Survey says the real GDP growth for FY27 is projected at 6.8-7.2 per cent, while the potential growth for India is estimated at around 7 per cent.
The Survey points out that the domestic demand continues to underpin economic growth in FY26. According to the First Advanced Estimate, the share of final private consumption expenditure (PFCE) in GDP rose to 61.5 per cent in FY26. This strength in consumption reflects a supportive macroeconomic environment, characterised by low inflation, stable employment conditions, and rising real purchasing power. Moreover, steady rural consumption, bolstered by strong agricultural performance, and the gradual improvement in urban consumption, aided by the rationalisation of direct and indirect taxes, reaffirm that the momentum in consumption demand is broad-based.
Along with consumption, investment has continued to anchor growth in FY26, with the share of gross fixed capital formation (GFCF) estimated at 30.0 per cent. Investment activity strengthened in the first half of the year, with, GFCF expanding by 7.6 per cent, exceeding the pace recorded in the corresponding period last year and remaining above the pre-pandemic average of 7.1 per cent.
The Survey highlights that Agriculture and allied services are estimated to grow by 3.1 per cent in FY26. Agricultural activity in first half of FY26 was supported by a favourable monsoon. Agricultural GVA grew by 3.6 per cent, higher than the 2.7 per cent growth recorded in first half of FY25, but remained below the long-term average of 4.5 per cent. Allied activities, particularly livestock and fisheries, have grown at relatively stable rates of around 5-6 per cent. As their share in agricultural GVA has increased, aggregate agricultural growth has increasingly reflected a weighted outcome of volatile crop performance and a relatively stable expansion in allied sectors.
The Economic Survey mentions that the industrial sector is showing signs of strength, with manufacturing growing by 8.4 per cent in the first half of FY26, surpassing the FY26 estimate of 7.0 per cent. Additionally, the construction industry has remained resilient, underpinned by sustained public capital expenditure and ongoing momentum in infrastructure projects. The manufacturing sector share has remained steady at around 17-18 per cent in real (constant) price terms. Manufacturing’s gross value of output (GVO) has remained broadly stable at around 38 per cent, comparable to services, indicating that output has been sustained. Moreover, in FY26, the industrial sector is expected to gain momentum, growing at 6.2 per cent, up from 5.9 per cent in FY25. The high-frequency indicators for Q3 of FY26, including the PMI manufacturing, IIP manufacturing, and e-way bill generation, signal a strengthening of manufacturing activity underpinned by robust demand. Construction indicators, such as steel consumption and cement production, have witnessed a steady growth. Looking ahead, momentum in industrial activity is expected to remain buoyant, boosted by the rationalisation of GST and a favourable demand outlook.
The Economic Survey highlights that on the supply side, services remain the main driver of growth. In the first half of FY26, the Gross Value Added (GVA) for services increased by 9.3 per cent, with an estimated 9.1 per cent growth for the entire fiscal year. This trend indicates a broad-based expansion across the sector. Within the service sector, all sub-segments have grown past 9 per cent, save for the heavily Covid-impacted ‘trade, hospitality, transport, communication and related services, which is still 50 basis points away from the pre-pandemic average.
The Economic Survey mentions demand-led growth in the economy has unfolded alongside a marked easing of inflation, which has improved real purchasing power and supported consumption. Domestic inflation dynamics in FY26 (April-December) reflect a broad-based easing in price pressures, led by a sharp disinflation in food prices. Headline CPI inflation declined to 1.7 per cent, driven primarily by corrections in vegetable and pulse prices, supported by favourable farm conditions, supply-side interventions, and a strong base effect. While core inflation has exhibited persistence, this has been largely influenced by price spikes in precious metals; adjusting for these, underlying inflation pressures appear materially softer, indicating limited demand-side overheating. Looking ahead, the inflation outlook remains benign, supported by favourable supply side conditions and the gradual pass-through of GST rate rationalisation.
The Survey states that the momentum in domestic demand and capital formation observed in FY26 has been underpinned by a prudent fiscal policy strategy, characterised by steady revenue mobilisation and calibrated expenditure rationalisation. The gross tax revenue collection has progressed resiliently during the year, with direct tax collections reaching nearly 53 per cent of the budgeted annual target (as on November 2025). Indirect tax collections also remained robust despite lower inflation and import volatility, with gross GST collections in absolute terms recording multiple all-time highs during the year. Recent tax policy reforms, including the restructuring of personal income tax and the rationalisation of the GST rate, have supported consumption demand while sustaining revenues in absolute terms. On the expenditure side, capital outlays recorded a strong year-over-year increase, reaching nearly 60 per cent of the budgeted allocation by November 2025. Also, the growth in revenue expenditure remained contained, reinforcing the quality of public spending.
Markets have acknowledged and rewarded the government’s commitment to fiscal discipline through lower sovereign bond yields, with the spread over U.S. bonds declining by more than half . Alongside a lower repo rate, these declining yields, which serve as benchmarks for borrowing costs across the economy, will itself act as a fiscal stimulus. Credit ratings agency, S&P Ratings, has acknowledged the credibility of and the commitment to the fiscal glide path, while upgrading India’s rating from ‘BBB-’ to ‘BBB’. CareEdge Global, in initiating its coverage of India, too assigned a ‘BBB+’ rating, underscoring India’s robust economic performance and fiscal discipline.
Alongside the fiscal stimulus provided by higher public capital expenditure and tax reductions, monetary support was delivered through a cumulative reduction of 125 basis points in the policy repo rate since February 2025 (as inflationary pressures moderated), complemented by an injection of durable liquidity via cash reserve ratio cuts (₹ 2.5 lakh crore), open market operations (₹6.95 lakh crore) and forex swap of around $25 billion. These measures have been effectively transmitted to the banking system. The weighted average lending rate (WALR) on fresh Rupee loans by scheduled commercial banks declined by 59 basis points (bps), while the WALR on outstanding Rupee loans declined by 69 bps between February and November 2025. Concurrently, the banking sector has further strengthened its balance sheets, with gross non-performing asset (NPA) ratios declining to multi-decade lows of 2.2 per cent, the half-yearly slippage ratio remaining stable at 0.7 per cent, and profitability improving, supported by higher profit after tax and robust net interest margins.
The Economic Survey mentions that against a backdrop of global trade uncertainty, India’s total exports (merchandise and services) reached a record USD 825.3 billion in FY25, with continued momentum in FY26. Despite heightened tariffs imposed by the United States, merchandise exports grew by 2.4 per cent (April–December 2025), while services exports increased by 6.5 per cent. Merchandise imports for April-December 2025 increased by 5.9 per cent. Following the trends in previous years, the rise in merchandise trade deficit has been counterbalanced by an increase in services trade surplus, while the growth in remittances has bolstered this balance. In most years, remittances have surpassed gross FDI inflows, underscoring their importance as a key source of external funding. As a result, the current account deficit remains moderate at 0.8 per cent of GDP in H1 FY26.
India’s external sector is placed comfortably in the short run. Forex reserves cover over 11 months of imports as of 16 January 2026 and approximately 94.0 per cent of the external debt outstanding as of the end of September 2025, offering a comfortable liquidity cushion. The pursuit of a diversified trade strategy, as evidenced by the signing of trade agreements with the UK, Oman, and New Zealand, and the recently concluded free trade agreement with the European Union after three years of negotiations, which will now require ratification by the European Parliament. Moreover, the active negotiations with the US, bodes well for India’s exports.
The Union government’s landmark step of notifying the implementation of the Labour Codes marks a significant reform in the regulatory framework. The consolidation of 29 central laws into four Labour Codes aims to simplify compliance, enhance labour market flexibility, and extend security to a broader section of the workforce, while maintaining safeguards for wages, occupational safety, and social security.
The FY26 was an unusually challenging year for the economy on the external front. Heightened uncertainty in global trade and the imposition of high, penal tariffs created stress for manufacturers, particularly exporters, and affected business confidence. The government responded by using this crisis as an opportunity to push through key measures such as GST rationalisation, faster progress on deregulation, and further simplification of compliance requirements across sectors. FY27 is therefore expected to be a year of adjustment, as firms and households adapt to these changes, with domestic demand and investment gaining strength. That said, it must be acknowledged that the external environment remains uncertain, which shapes the overall outlook.
The outlook for the global economy remains dim over the medium-term, with downside risks dominating. At the global level, growth is expected to remain modest, leading to broadly stable commodity price trends. Inflation across economies has trended downward, and monetary policies are therefore expected to become more accommodative and supportive of growth.
The Survey points out that the global environment remains fragile, with growth holding up better than expected but risks elevated amid intensifying geopolitical tensions, trade fragmentation and financial vulnerabilities. The impact of these shocks may still surface with a lag. For India, the global conditions translate into external uncertainties rather than immediate macroeconomic stress. Slower growth in key trading partners, tariff induced disruptions to trade and volatility in capital flows could intermittently weigh on exports and investor sentiment. At the same time, ongoing trade negotiations with the United States are expected to conclude during the year, which could help reduce uncertainty on the external front. While these risks remain manageable, they reinforce the importance of maintaining adequate buffers and policy credibility.
Against this backdrop, the domestic economy remains on a stable footing. Inflation has moderated to historically low levels, although some firming is expected to occur going forward. Balance sheets across households, firms and banks are healthier, and public investment continues to support activity. Consumption demand remains resilient, and private investment intentions are improving. These conditions provide resilience against external shocks and support the continuation of growth momentum. The forthcoming rebasing of the CPI series in the coming year will also have implications for inflation assessment and warrant careful interpretation of price dynamics.
Importantly, the cumulative impact of policy reforms over recent years appears to have lifted the economy’s medium-term growth potential closer to 7 per cent. With domestic drivers playing a dominant role and macroeconomic stability well anchored, the balance of risks around growth remains broadly even. Taking these considerations together, the Economic Survey projects real GDP growth in FY27 in the range of 6.8 to 7.2 per cent. The outlook, therefore, is one of steady growth amid global uncertainty, requiring caution, but not pessimism.