ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୫ -୨୬ ର ମୁଖବନ୍ଧ
29 JAN 2026 2:18PM by PIB Bhubaneswar
• ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ "ଅନିଶ୍ଚିତତା ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ" ଦିଗରେ ଏକ ଗଭୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକ : ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ
• ଭାରତକୁ ଏକକାଳୀନ ଏକ ମାରାଥନ ଏବଂ ଏକ ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ, କିମ୍ବା ଏକ ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ପରି ମାରାଥନ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ: ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ
• ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଅନୁସାରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜ ଶାସନକଳକୁ ପୁନଃଗଠନ କରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ସକ୍ଷମତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର
• ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବର ଅନୁସରଣରେ ତିନୋଟି ଉପାଦାନ - ରାଜ୍ୟ କ୍ଷମତା, ସମାଜ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତିକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ
• ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ସଂସ୍କାର ଓ ନବସୃଜନ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି : ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ
• ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ସଂସ୍କରଣର ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ୧୭ଟି ଅଧ୍ୟାୟକୁ ପୁନଃସଂଯୋଜିତ କରି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ସମୟ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ସଂସଦରେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ "ଅନିଶ୍ଚିତତା ସମୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଦିଗରେ ଗଭୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକ : ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହା ଅନିଶ୍ଚିତତା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ, ବିପଦକୁ ଏଡାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବ, ପରୀକ୍ଷଣରୁ ପଦ୍ଧତିଗତ ଭାବରେ ଶିଖିପାରିବ ଏବଂ ବିନା ବାଧାରେ ଏହାର ଗତିପଥ ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବ।"
ପ୍ରସ୍ତାବନାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ଏକ "ଅମୂର୍ତ ଆକାଂକ୍ଷା" ନୁହେଁ। "ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପଦ୍ଧତିର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭ୍ୟାସଗତ ଭାବେ ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନରେ ମିଶନ-ମୋଡ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘରୋଇ ନବସୃଜନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ କ୍ରୟର ପୁନର୍ଗଠନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ-ସ୍ତରୀୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହ୍ରାସ ଯାହା ଯାଞ୍ଚ-ଆଧାରିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ଅନୁପାଳନ ସହିତ ବଦଳାଇଥାଏ ଭଳି ଅଭ୍ୟାସ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏହା ଏକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଦେଶ ଅନୁପାଳନରୁ କ୍ଷମତା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଥିବା ସମୟରେ କିପରି ଦେଖାଯାଏ ତାହାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲକ୍ଷଣ।"
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ସାମନା କରିଥିବା ନିରନ୍ତର ଆହ୍ଵାନ ଏବଂ ଏହାର ନିରନ୍ତର ସ୍ଥିରତା, ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ଦୃଢ଼ ମାକ୍ରୋଇକୋନୋମିକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଆମେରିକାର ଶୁଳ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ସାମନା କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, "ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳତାର ଏକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ପାଞ୍ଚ ମାସ ଆଗକୁ ଦେଖିଲେ, ଭାରତ ଏବେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷର ପ୍ରକୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଆଶା କରୁଛି, ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷ ୭ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ପାଖାପାଖି ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।"
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ୨୦୨୫ର ବିରୋଧାଭାସ ହେଉଛି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଧକ୍କା ହୋଇଛି ଯାହା ଆଉ ମୁଦ୍ରା ସ୍ଥିରତା, ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହ କିମ୍ବା ରଣନୈତିକ ଅନ୍ତଃପ୍ରବାହ ସହିତ ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେନାହିଁ।
ବାହ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଏବଂ ଘରୋଇ ଆଂକାକ୍ଷାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି, "ଭାରତ ହେଉଛି ୧.୪୫ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଏକ ଦେଶ ଯାହା ଏକ ପିଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ, ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଧନୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା ରଖେ। ଭାରତର ଆକାର ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅନୁକରଣୀୟ ଟେମ୍ପଲେଟ୍‌ର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାରଣ କରେ। ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପୁନଃମୂଲ୍ୟାୟନ କରିବା ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ରେ ଫସିଯାଉଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସଂଘର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ହେଉଛି, ଅପରପକ୍ଷରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ଵାନର ସାବନା କରିବାକୁ ପଡୁଛି। ଯଦି ସରକାର, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା, ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ସମାନ ଶକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟକରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜ କିମ୍ବା ଆରାମଦାୟକ ହେବ ନାହିଁ - କିନ୍ତୁ ଏହା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ।"
ପ୍ରକୃତରେ, ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ ତିନୋଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିର ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରେ :
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଚାଲିଥିବା ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଳମ୍ବ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଛି। ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା କମ୍ ସମନ୍ୱିତ, ଅଧିକ ବିପଦ-ପ୍ରତିରୋଧୀ, ଏବଂ ହ୍ରାସିତ ସୁରକ୍ଷା ସୀମା ସହିତ ଅଣ-ରୈଖିକ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆଗ୍ରହୀ। ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ନିରନ୍ତରତାରେ କମ୍ ଏବଂ ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟାଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଏକ ବିଶ୍ୱରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମନ୍ୱିତ, କିନ୍ତୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସହୀନ।
ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ ବହୁ-ଧ୍ରୁବୀୟ ବ୍ରେକଡାଉନ ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଛୋଟମୋଟ ବିପଦ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ତୀବ୍ର ହୁଏ…. ବାଣିଜ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଯାଏ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ପ୍ରତିଶୋଧମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ରାଜନୈତିକ ଚାପ ଅଧୀନରେ ପୁନଃସଂଗଠିତ କରାଯାଇଥାଏ, ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଚାପ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ କମ୍ ବଫର ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ସଂସ୍ଥାଗତ ଆଘାତ ଅବଶୋଷକ ସହିତ ସୀମା ପାର ହୋଇ ବ୍ୟାପିଯାଏ। ଏହି ବିଶ୍ୱରେ, ନୀତି ଅଧିକ ଜାତୀୟକରଣ ହୁଏ, ଏବଂ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାରେ ଅଧିକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାନ୍ତି।
ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଆଘାତ ସୋପାନର ବିପଦ ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା ପୃଥକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପରସ୍ପରକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିଥାଏ। ଯଦିଓ ଏହା ଏକ କମ୍ ସମ୍ଭାବନାପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତି, ଏହାର ପରିଣାମ ବହୁତ ଏକପାଖିଆ ହୋଇଥାଏ। ୨୦୦୮ର ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ ଅପେକ୍ଷା ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିଣାମ ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇପାରେ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଭାରତ ଏହାର ଦୃଢ଼ ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ମୌଳିକତା ଯୋଗୁଁ ଅନ୍ୟ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସୁରକ୍ଷାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଏ ନାହିଁ। ଦେଶ ଏକ ବୃହତ ଘରୋଇ ବଜାର, ଏକ ନିମ୍ନ-ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଡେଲ, ଦୃଢ଼ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାରୁ ଲାଭ ପାଏ। ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶରେ ବଫର ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଆର୍ଥିକ ଅସ୍ଥିରତା ଆସନ୍ନ ଏବଂ ଭୂରାଜନୈତିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସ୍ଥାୟୀ।
ସେହିପରି, ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି, "ଏହି ତିନୋଟି ପରିସ୍ଥିତି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ: ପୁଞ୍ଜି ପ୍ରବାହରେ ବାଧା ଏବଂ ଟଙ୍କା ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ। କେବଳ ଡିଗ୍ରୀ ଏବଂ ଅବଧି ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ। ଭୂରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତାର ଏକ ବିଶ୍ୱରେ, ଏହା ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନ ହୋଇପାରେ ବରଂ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହୋଇପାରେ।"
ଏକା ସମୟରେ ମାରାଥନ ଏବଂ ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ଦୌଡ଼
ଏହାର ଜବାବରେ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତକୁ ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆମଦାନୀ ବିଲ୍ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିବେଶକ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରାରେ ରପ୍ତାନି ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ପ୍ରୟାସର ସଫଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆମଦାନୀ ଅବଶ୍ୟ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆୟ ବହନ କରି ଆଣିବ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିରତା, ସମ୍ବଳ ବଫର ନିର୍ମାଣ, ଏବଂ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିବିଧତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି ଯେ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ପ୍ରତିରକ୍ଷାମୂଳକ ନିରାଶାବାଦ ଅପେକ୍ଷା ରଣନୈତିକ ସଂଯମତା। ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ବାହ୍ୟ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଘରୋଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସର୍ବାଧିକକରଣ ଏବଂ ଆଘାତକୁ ସହ୍ୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ଉଭୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପଡିବ, ବଫର, ଅତିରିକ୍ତତା ଏବଂ ଚଳନୀୟତା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହୁଛି ଯେ "ଭାରତ ଏକକାଳୀନ ମାରାଥନ ଏବଂ ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ଦୌଡ଼ିବା ଉଚିତ, କିମ୍ବା ସ୍ପ୍ରିଣ୍ଟ ପରି ମାରାଥନ ଦୌଡ଼ିବା ଉଚିତ।"
ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ : ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂସ୍କାର
ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସୂଚାଇ ଦେଇଛି ଯେ , ବଢିଚାଲିଥିବା ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନାର ଏହି ବିଶ୍ୱରେ, ଭାରତର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କେବଳ ଉନ୍ନତ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ନିୟମ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରତିଫଳନ ଜାତୀୟ ସ୍ଥିରତା ସେବା କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ସଂସ୍କାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ହୁଏତ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ ସରକାର ଏବଂ ଶାସିତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ଆକାର ଦିଏ। ତେଣୁ, ସେମାନେ ନୀତିଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କାରର କିମ୍ବା ବିଫଳତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି। ସଙ୍କେତଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗତ ବର୍ଷ ଧରି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ, ବିଶେଷକରି, ଆଶା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ କାରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଶାସନକଳ ନିଜକୁ ଏବଂ ଏହାର ମିଶନକୁ ପୁନଃସକ୍ଷମ କରିବାକୁ, ନୀତି ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ସମର୍ଥ କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆହ୍ବାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝୁଛି।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭାବ ହାସଲ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଉପାଦାନ - ରାଜ୍ୟ କ୍ଷମତା, ସମାଜ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣମୁକ୍ତିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ। ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଶେଷରେ, ଏକ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ବିକାଶର ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ନ୍ୟସ୍ତ ସଂସ୍ଥା। ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଏହାକୁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପୁନଃ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏକ ଭିନ୍ନ ଖେଳ ଖେଳିବା ପାଇଁ ମାନସିକ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭିନ୍ନ ଏବଂ କଠିନ। ପୁରୁଣା ନିୟମ ଆଉ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏବଂ ନୂତନ ନିୟମ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନାହିଁ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଅନେକ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦ ରହିଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଉଦୀୟମାନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମ ଗଠନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ଗତିଶୀଳ, ନମନୀୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟମୂଳକ ସରକାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଳମ୍ବରେ ସନ୍ତୋଷକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁ, ଦେଶ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହୋଇଥାଏ। ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନିବେଶ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ। ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାମ୍ନାରେ, ଭାରତକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ, କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ଚାପର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ, ନିରନ୍ତର ନବସୃଜନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ତାର ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିବାକୁ ପଡିବ।
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପୁନଃଗଠିତ ହୋଇଛି
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ମାନକ ଫର୍ମାଟରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇଛି। ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣର ଏହି ସଂସ୍କରଣକୁ ଗଭୀରତା ଏବଂ ବିସ୍ତାରରେ କ୍ରମଶଃ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ୧୭ଟି ଅଧ୍ୟାୟ ଅଛି ଯାହାକୁ ପୁନଃବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ସମୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଅଧ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଏଥର, ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଲମ୍ବା, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ବିଷୟକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରୁଛି। ଶେଷରେ, ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଶେଷ ପ୍ରବନ୍ଧରେ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟମରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆଗ୍ରହର ତିନୋଟି ବିଷୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି : କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ବିକାଶ, ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାର ଆହ୍ୱାନ, ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଆବଶ୍ୟକତା ହାସଲ କରିବାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର (ପରିବାର ସମେତ)ର ଭୂମିକା।

Ministry of Finance
PREFACE OF ECONOMIC SURVERY 2025-26
STATE REQUIRES A DEEPER SHIFT TOWARDS “ENTREPRENEURIAL POLICY MAKING UNDER UNCERTAINTY”: ECONOMIC SURVEY
INDIA MUST RUN A MARATHON AND SPRINT SIMULTANEOUSLY, OR RUN A MARATHON AS IF IT WERE A SPRINT: ECONOMIC SURVEY
ECONOMIC SURVEY EMPHASISES OPTIMISM THAT THE STATE MACHINERY IS CAPABLE OF REINVENTING ITSELF AND ITS MISSION, SHIFTING FROM REGULATION AND CONTROL TO ENABLING, GIVEN THE DEREGULATION AND SMART REGULATION INITIATIVES UNDERTAKEN BY STATES IN LAST YEAR
ECONOMIC SURVEY BRINGS TOGETHER THE THREE ELEMENTS – STATE CAPACITY, THE SOCIETY, AND DEREGULATION – IN THE PURSUIT OF VIKSIT BHARAT AND GLOBAL INFLUENCE
IN THE BACKDROP OF GLOBAL ENVIRONMENT BEING RESHAPED BY GEOPOLITICAL REALIGNMENTS INFLUENCING INVESTMENT, SUPPLY CHAINS AND GROWTH PROSPECTS, INDIA STANDS TO GAIN IMMENSELY BY BUILDING RESILIENCE, INNOVATING RELENTLESSLY, AND STAYING THE COURSE TOWARD VIKSIT BHARAT: ECONOMIC SURVEY
ECONOMIC SURVEY FY 2025-26 EDITION, WITH REARRANGED 17 CHAPTERS, IS NOW BASED ON THE DEPTH AND TIME-RELEVANCE OF NATIONAL PRIORITIES.
29 JAN 2026 2:18PM by PIB Delhi
The Preface of Economic Survey 2025-26, tabled in the Parliament by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, argues that the State requires “a deeper shift towards entrepreneurial policy making under uncertainty: a state that can act before certainty emerges, structures risk rather than avoids it, learns systematically from experimentation, and corrects course without paralysis.”
The Preface states that this is not an “abstract aspiration” and further states that “India has already begun to see elements of this approach in practice: from the creation of mission-mode platforms in semiconductors and green hydrogen, to the restructuring of public procurement to enable first-of-a-kind domestic innovation, and to state-level deregulation compacts that replace inspection-based control with trust-based compliance. These are early signals of what an entrepreneurial state looks like when it moves from compliance to capability.”
The Economic Survey takes note of back-to-back challenges that the Indian economy has faced and remained resilient throughout the post-Covid period, especially India’s strong macro economic performance. It also took note of the policy and economic reforms carried out by the Government in the backdrop of the tariffs imposed by the United States in April 2025. Given the urgency of the reforms, “A sense of dynamism has taken hold in the government. Fast forward five months, and India is now anticipating a full year real growth rate of over 7%, with another year of real growth at or near 7%.”
The paradox of 2025, the Economic Survey states, is that India’s strongest macroeconomic performance in decades has collided with a global system that no longer rewards macroeconomic success with currency stability, capital inflows, or strategic insulation.
Noting the external global environment vis-à-vis domestic aspirations, the Economic Survey states, “India is a country of 145 crore people aspiring to become a richer country within a generation, within a democratic framework. India’s size and democracy preclude the possibility of templates worthy of emulation. With the global dominant power rethinking its economic and other commitments and priorities, throwing global trade into a welter of uncertainty and global frictions mounting and faultlines widening, India’s economic ambitions are confronting powerful global headwinds. Those same forces can be turned into tailwinds if the State, the private sector, and households are willing to align, adapt, and commit to the scale of effort that the moment demands. The task will be neither simple nor comfortable — but it is unavoidable.”
On a realistic note, the Economic Survey posits three possible global scenarios for 2026:
1. A lingering concern that the negative effects of the ongoing global political and economic turmoil may manifest with a lag. These developments suggest a world that is less coordinated, more risk-averse, and more exposed to non-linear outcomes with a narrower margin of safety. This scenario is less about continuity and more about managed disorder, with countries operating in a world that remains integrated yet increasingly distrustful.
2. The probability of a disorderly multi-polar breakdown rises materially and cannot be treated as a tail risk. Under this outcome, strategic rivalry intensifies… Trade becomes increasingly explicitly coercive, sanctions and counter measures proliferate, supply chains are realigned under political pressure, and financial stress events are transmitted across borders with fewer buffers and weaker institutional shock absorbers. In this world, policy becomes more nationalised, and countries face sharper trade offs between autonomy, growth, and stability.
3. The risk of a systemic shock cascade in which financial, technological, and geopolitical stresses amplify one another rather than unfolding independently. While this remains a lower-probability scenario, its consequences would be significantly asymmetric. The macroeconomic consequences could be worse than those of the 2008 global financial crisis.
In all three scenarios, the Economic Survey argues, India is relatively better off than most other countries due to its strong macroeconomic fundamentals, but this does not guarantee insulation. The country benefits from a large domestic market, a less financialised growth model, strong foreign exchange reserves and a credible degree of strategic autonomy. These features provide buffers in an environment where financial volatility is imminent and geopolitical uncertainty is permanent.
Similarly, the Economic Survey states, “The three scenarios pose a common risk for India: disruption of capital flows and the consequent impact on the rupee. Only the degree and the duration will vary. In a world of geopolitical turbulence, this may not be confined to a year but could be a more enduring feature.”
RUNNING A MARATHON AND SPRINT AT THE SAME TIME
In response, the Economic Survey argues that India needs to generate sufficient investor interest and export earnings in foreign currency to cover its rising import bill, as, regardless of the success of indigenisation efforts, rising imports will invariably accompany rising incomes.
The Economic Survey advocates that the Economic policy must focus on the stability of supply, the creation of resource buffers, and the diversification of routes and payment systems, and stated that the appropriate stance for 2026 is, therefore, one of strategic sobriety rather than defensive pessimism. The Survey argued that the external environment will require India to prioritise both domestic growth maximisation and shock absorption, with a greater emphasis on buffers, redundancy, and liquidity.
Put differently, the Survey unequivocally states “India must run a marathon and sprint simultaneously, or run a marathon as if it were a sprint.”
INDIA’S CHALLENGE: POLICY AND PROCESS REFORMS
In a world of compounding shocks and geopolitical strain, the Survey stated that India’s challenge is not merely to design better policies, but to ensure that rules, incentives and administrative reflexes serve national resilience. Policy reforms do matter. Process reforms arguably more so. Processes define the interaction between the government and the governed. So, they make all the difference to the success or failure of policy intent and reforms. The signs are very promising. The deregulation and smart regulation initiatives undertaken by states in the last year, in particular, provide ample grounds for optimism that the state machinery is capable of reinventing itself and its mission, shifting from regulation and control to enabling.
Together with the Union Government’s economic reforms and other policy initiatives, this signals that the state understands the significance of the challenge and the need to rise to it, the Survey argued.
The Economic Survey brings together the three elements – state capacity, the society, and deregulation – in the pursuit of Viksit Bharat and global influence. The Survey states that ultimately, in a democracy, the state is the agency empowered to deliver and entrusted with the responsibility for development. For it to deliver on that goal, it must upskill and reskill and be mentally prepared to play a different game because the terrain is different and even hostile, the old rules no longer apply, and new rules are not yet in place.
A possible eruption of multiple global crises, which presents an opportunity for India to play a meaningful role in shaping the global order that emerges, necessitates the most agile, flexible, and purposeful governance that India has ever been called upon to muster since its Independence, the Survey stated.
In other words, the Survey argued, the country stands to gain immensely when all of us embrace delayed gratification. The global environment is being reshaped by geopolitical realignments that will influence investment, supply chains and growth prospects for years to come. Against today’s global churn, India must choose to build resilience, innovate relentlessly, and stay the course toward Viksit Bharat, rather than seek quick fixes to visible, short-term pressures.
ECONOMIC SURVEY RECONFIGURED
The Economic Survey also veers away from the standard format over the years. This edition of the Economic Survey has been deepened and expanded in its depth and breadth, respectively. It has 17 chapters that have been rearranged. The arrangement of chapters, which previously relied on precedence, is now based on the depth and time-relevance of national priorities. The Survey is longer this time than before, due to the range of issues and topics covered. Finally, the Survey examines three topics of medium-to-long-term interest to India in special essays: the evolution of Artificial Intelligence, the challenge of quality of life in Indian cities, and the roles of state capacity and the private sector (including households) in achieving strategic resilience and strategic indispensability.