ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଧାରା ଗ୍ରାମ୍ୟ ସ୍ତରରେ ଚାପ ହ୍ରାସ କରୁଛି
ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟରେ ଦରଦାମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି
29 JAN 2026 2:15PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଆର୍ଥିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୫-୨୬ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବ ବର୍ଷ (୨୦୨୩ ଏବଂ ୨୦୨୪) ତୁଳନାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ତୁଳନାରେ କମ୍ ରହିଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଚାପକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିଛି। ୨୦୨୩-୨୦୨୪ ସାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହରାଞ୍ଚଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ରହିଥିଲା। ଏହି ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଦର ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା, ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଅଧିକ ଅଂଶ, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହରାଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ କମ୍ ରହିଥିଲା।
୨୦୨୫-୨୬ ସମୟରେ, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଜାତୀୟ ଧାରାକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲା। ଏଥିରେ କେବଳ କେରଳ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ବୀପ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଅଧିକ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୬ ପ୍ରତିଶତ ଉଚ୍ଚ ସହନଶୀଳତା ସ୍ତରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା। ଅବଶିଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ହାରାହାରି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ୨ରୁ ୬ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ତର ମଧ୍ୟରେ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ତଳେ ରହିଥିଲା।
ରାଜ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିରେ ବିଚ୍ୟୁତି ମୁଖ୍ୟତଃ ବ୍ୟାପକ-ଆଧାରିତ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସ୍ଥିରତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆପେକ୍ଷିକ-ମୂଲ୍ୟ ଗତିବିଧି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୪ ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାସିକ ରାଜ୍ୟୱାରୀ ସିପିଆଇ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାର କରି, କେତେକ ରାଜ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ଅଧିକିମ୍ବା କମ୍ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ତାହା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରିଥିଲା। ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ପାର୍ଥକ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ନଥିଲା ଏବଂ ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ବିଚ୍ୟୁତତା ପ୍ରାୟତଃ ଗୋଟିଏ ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ରହିଥିଲା। ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସୁଦୂର-ପ୍ରାନ୍ତୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ଅଧିକ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ତଳେ ରହିଛନ୍ତି।
ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଫଳାଫଳକୁ ରୂପ ଦେବାରେ ଜାତୀୟ କାରକ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁରେ ଥିବାବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଗତିଶୀଳତା ସମୟ ସହିତ ବିବିଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାରକୁ ଦେଖିଲେ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ହାରାହାରି ମଜୁରୀ ହାର ଜାତୀୟ ମଜୁରୀ ହାର ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ। ସର୍ଭେରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି "ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଦର୍ଶାଇଛି ଯେ, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ମଜୁରୀ ହାର, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଏବଂ କୋଭିଡ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସକାରାତ୍ମକ ସମ୍ପର୍କ ଦର୍ଶାଉଛି। ତଥାପି, ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନର ଅଂଶ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ନକାରାତ୍ମକ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହା ସୂଚାଇ ଦେଉଛି, ମୂଲ୍ୟ ଚାପ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଜିଏସଟିରୁ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ପାଇଁ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଳି ନାହିଁ।

Ministry of Finance
RURAL INFLATION ON A DECLINING TREND FURTHER REDUCING RURAL STRESS;
INFLATION REMAINS WITHIN THE TOLERANCE BAND IN MOST STATES;
29 JAN 2026 2:15PM by PIB Delhi
The Economic Survey 2025-26 tabled in the Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate affairs, Smt. Nirmala Sitharaman has observed that unlike previous years (2023 and 2024), rural inflation declined and remained lower than the urban inflation, further reducing rural stress. Throughout much of 2023 and 2024, rural inflation remained above urban inflation. This pattern reflected a difference in consumption weights across rural and urban baskets, particularly the larger share of food items in rural consumption, which rendered rural inflation more responsive to movements in food prices. During 2025 as food inflation eased, inflation declined across both sectors, with inflation in the rural sector going below that in the urban sector.
During 2025-26, the state-level incidence of inflation followed the national trend, with an across-the-board reduction in inflation, except in Kerala and Lakshadweep, where retail inflation breached the upper tolerance band of 6 per cent. In rest of the states, average inflation remained within the 2-6 per cent tolerance band of the Reserve Bank of India, or below that.
Deviations in State inflation are largely driven by local relative-price movements rather than broad-based inflationary persistence. Based on the monthly State-wise CPI inflation data from January 2014 to December 2025, the Survey examined whether some states consistently recorded higher or lower inflation than the national average. Survey says, inflation differentials across States were not purely transitory and deviations from the national average often extended beyond a single month. Far-end States in the South and Northeast tended to have recorded inflation above the national average, with States such as Delhi and Himachal Pradesh, on the other hand, were typically below the national average. (Jan 2014 – Dec 2025)
While national factors remain central in shaping inflation outcomes, State-level inflation dynamics display heterogeneity over time. An examination of inflation and wage rates at the state-level over a decade indicates that the states with an average wage rate above the national wage tend to experience a relatively higher inflation. Survey notes that “our further analysis demonstrated that the state-level inflation rates show a significant positive association with wage rates, state-level GDP growth rates and COVID impact. However, the share of industrial output showed negative association with the state-level inflation, reflecting the benign effect of supply-side efficiencies in manufacturing sector in dampening price pressures”. It further adds that GST imposition was found to be price neutral for state-level inflation differential.