Ministry of Finance
HEALTHY POPULATION A KEY PILLAR TO ENSURE RESILIENT FUTURE: ECONOMIC SURVEY 2025-26
INDIA ACHIEVES SUCCESSFUL REDUCTION IN MMR, U5MR, NMR SURPASSING GLOBAL REDUCTION TRENDS SINCE 1990s
THE INFANT MORTALITY RATE (IMR) DROPS BY MORE THAN 37 PER CENT OVER THE PAST DECADE
ICT INNOVATIONS SUCH AS AYUSHMAN BHARAT DIGITAL MISSION (ABDM) AND E-SANJEEVANI SUPPORT UNIVERSAL HEALTH SYSTEM REFORMS
MULTI-PRONGED STRATEGY NEEDED TO TACKLE THE PROBLEM OF OBESITY, SAYS ECONOMIC SURVEY
SURVEY STRESSES ON DIETARY AND POLICY INTERVENTIONS TO ADDRESS THE PROBLEM OF ULTRA-PROCESSED FOODS
INITIATIVES LIKE PRAGYATAH FRAMEWORK AND THE ONLINE GAMING (REGULATION) ACT, 2025 INTRODUCED TO ADDRESS DIGITAL ADDICTION AMONG CHILDREN
MENTAL HEALTH ISSUES ADDRESSED THROUGH TELE-MANAS AND THE SHUT (SERVICE FOR HEALTHY USE OF TECHNOLOGY) CLINIC AT NIMHANS, BENGALURU
SURVEY HIGHLIGHTS THE ROLE OF AI AND TECHNOLOGY DRIVEN SURVEYS TO IDENTIFY ‘HEALTH HOTSPOTS’
29 JAN 2026 1:48PM by PIB Delhi
The country has made significant improvements in increasing access to healthcare by providing better and more affordable facilities through public investment in health, including access to preventive and curative care, nutrition, and health insurance. Infant and maternal mortality rates have reduced, immunisation coverage has expanded, and access to primary healthcare services has improved. Initiatives like the National Health Mission, Ayushman Bharat, and various disease control programmes have contributed to these advancements.
The Economic Survey 2025-26 tabled in the Parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, draws attention to the importance of enhancements in public health for strengthening human capital and economic productivity.
Improved Health parameters:
The Survey documented that since 1990, India has reduced its maternal mortality rate (MMR) by 86 per cent, far exceeding the global average of 48 per cent. Similarly, a 78 per cent decline in the under-five mortality rate (U5MR) was achieved, surpassing the global reduction of 61 per cent and a 70 per cent decline in the neonatal mortality rate (NMR) compared to 54 per cent globally during 1990-2023.
Notably, the infant mortality rate (IMR) marked a drop of more than 37 per cent over the past decade, declining from 40 deaths per thousand live births in 2013 to 25 in 2023. This marks improvement in the state of neonatal and maternal care, as well as overall healthcare and socioeconomic conditions.
Digital technologies for better health care: The Survey points out the use of digital technologies and ICT innovations to build integrated healthcare and insurance systems that enhance transparency, minimise fragmentation, and expand access. Initiatives such as the Hospital Management Information System, Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM), and e-Sanjeevani have enhanced citizens' access to digital health services, created digital employment opportunities, enabled evidence-based policymaking, and improved hospital management.
New age health concerns:
Obesity: Obesity is rising at an alarming rate and is today a major public health challenge in India. Driven by unhealthy diets, lifestyle changes, including sedentary lifestyles, increased consumption of ultra-processed foods (UPFs), it is affecting people across all age groups and increasing the risk of NCDs such as diabetes, heart disease, and hypertension.
The 2019-21 National Family Health Survey (NFHS) reports that 24 per cent of Indian women and 23 per cent of Indian men are overweight or obese. More troubling still, the prevalence of excess weight among children under five has risen from 2.1 per cent in 2015-16 to 3.4 per cent in 2019-21.
Recognising obesity as a critical public health concern, the government has launched interventions to a holistic approach that integrates health, nutrition, physical activity, food safety, and lifestyle modifications. Some examples include the POSHAN Abhiyaan & Poshan 2.0, Fit India Movement, Khelo India, Eat Right India, Nationwide Awareness Campaign – ‘Aaj Se Thoda Kam. Furhter, the FSSAI has launched the ‘Stop Obesity & Fight Obesity- Awareness Initiative to Stop Obesity’.
Ultra-processed foods (UPFs) are displacing long-established dietary patterns, worsening diet quality, and are associated with increased risk of multiple chronic diseases. The survey highlights how dietary reforms should be treated as a public health priority. India is one of the fastest-growing markets for UPF sales. It grew by more than 150 per cent from 2009 to 2023. This indicates the need to popularise locally grown food, traditional foods and use traditional practices like AYUSH (such as, the promotion of Yoga) for effective management.
Digital addiction: The Survey sheds light on the growing problem of digital addiction among children. Digital addiction negatively affects academic performance and workplace productivity due to distractions, ‘sleep debt’, and reduced focus. It also erodes social capital. The survey notes the measures taken by the government to address this problem. The CBSE has issued guidelines on safe internet use in schools and school buses. The Ministry of Education’s Pragyatah framework guides digital education planning with attention to screen time. At the same time, the National Commission for Protection of Child Rights has issued guidelines on screen time limits and online safety.
Mental Health crisis: Closely linked with digital addiction is the degrading mental health of the youth. There is a high prevalence of social media addiction among those aged 15-24 with multiple Indian and global studies confirming it. Social media addiction is strongly associated with anxiety, depression, low self-esteem, and cyberbullying stress. Other issues plaguing Indian youth include compulsive scrolling, social comparison and gaming disorders. These lead to sleep disruption, aggression, social withdrawal, and depression, with adolescent populations especially vulnerable.
Hence, the Survey notes, how the government has taken multiple measures towards addressing this issue. For instance, Tele-MANAS (Tele Mental Health Assistance and Networking Across States), launched by the MoHFW in October 2022, offers a 24/7 toll-free mental health helpline (14416) across all states and UTs, connecting callers to trained professionals at no cost. The Tele-MANAS app, launched in 2024, further expanded access. The service has received over 32 lakh calls since its launch, reflecting its relevance and impact. The SHUT (Service for Healthy Use of Technology) Clinic at NIMHANS, Bengaluru, provides specialised care for excessive and compulsive technology use, focusing on adolescents and young adults. It also conducts free online sessions for parents to support healthier screen-time practices. The Online Gaming (Regulation) Act, 2025, represents a major step to address digital addiction and financial harm among youth.
Recognizing the importance of data, the upcoming Second National Mental Health Survey (NMHS), led by NIMHANS and commissioned by MoHFW, is expected to generate empirical and actionable insights into the prevalence of mental health issues in the Indian context.
The Economic Survey suggests the establishment of offline youth hubs, particularly in urban slums and rural areas to provide alternatives to digital spaces. Recognising that digital access cannot be fully restricted, moderated online safe spaces hosted by schools or similar institutions are also suggested. Schools play a critical role in shaping digital habits and hence, they should introduce a Digital Wellness Curriculum covering screen time literacy, cyber safety, and mental health awareness.
Use of AI and technology-driven surveys: The Survey highlighted the role of technology-driven surveys using platforms like the UDISE+, AISHE, ABDM and integration of AI tools in identifying 'health hotspots' such as prevalence of obesity in urban slums or rising digital addiction in peri-urban schools. Public-private partnership can help develop frontline workers-led initiatives in India, employing technology like mobile apps, AI chatbots (ASHABot), and digital dashboards (e.g., ASHA Kirana's M-CAT and ASHA Digital Health), to effectively manage chronic conditions such as diabetes, monitor infectious diseases including COVID-19, and enhance maternal and child health outcomes.
India's health sector require unwavering focus to unlock the nation's true potential, especially in addressing interconnected new emerging issues such as the double burden of CDs and NCDs, increasing digital addiction, concerning mental health issues, poor nutrition, and increasing obesity. A holistic approach including physical and mental health is essential to ensure a resilient future.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୃଢ଼ ଭବିଷ୍ୟତର ଭିତ୍ତି ହେଉଛି ସୁସ୍ଥ ଜନସଂଖ୍ୟା: ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ
29 JAN 2026 1:48PM by PIB Bhubaneswar
• ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର (ଆଇଏମଆର) ୩୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
• ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ ଓ ଇ-ସଂଜୀବନୀ ଦ୍ୱାରା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂସ୍କାରକୁ ସମର୍ଥନ
• ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସ୍ଥୂଳତା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୀତି ଆବଶ୍ୟକ
୨୯.୦୧.୨୦୨୬ : ପ୍ରତିରୋଧକ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାମୂଳକ ଯତ୍ନ, ପୁଷ୍ଟିସାର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ସମେତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରି ଦେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ଶିଶୁ ଏବଂ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଟୀକାକରଣ କଭରେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି। ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଅଗ୍ରଗତିରେ ଅବଦାନ ରଖିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ୨୦୨୫-୨୬, ମାନବ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି।
ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ୧୯୯୦ ମସିହାରୁ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର (ଏମଏମଆର) କୁ ୮୬ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ୪୮ ପ୍ରତିଶତ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଅଧିକ। ସେହିପରି, ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର ୭୮ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ୬୧ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ, ଏବଂ ୧୯୯୦-୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ନବଜାତ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର (ଏନଏମଆର) ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ୫୪ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁହାର (ଆଇଏମଆର) ୩୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ପ୍ରତି ହଜାର ଜୀବିତ ଜନ୍ମରେ ୪୦ ମୃତ୍ୟୁରୁ ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ୨୫ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ନବଜାତ ଏବଂ ମାତୃ ଯତ୍ନରେ ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ।
ସର୍ଭେରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଆଇସିଟି ନବସୃଜନର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ସମନ୍ୱିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ବୀମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବ ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଏବଂ ପ୍ରବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ହସ୍ପିଟାଲ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏବିଡିଏମ୍), ଏବଂ ଇ-ସଂଜୀବନୀ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନାଗରିକଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସେବା ପ୍ରତି ପହଞ୍ଚିଛି, ଡିଜିଟାଲ୍ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ସହଜ କରିଛି ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ ପରିଚାଳନାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ସ୍ଥୂଳତା ଏକ ଚିନ୍ତାଜନକ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଆଜି ଭାରତରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଯେଉଁଥିରେ ଆରାମଦାୟକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ସମସ୍ତ ବୟସର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ଏବଂ ଡାଇବେଟିସ୍, ହୃଦରୋଗ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଭଳି ଏନସିଡି ର ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
୨୦୧୯-୨୧ ଜାତୀୟ ପରିବାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ଭେ (ଏନଏଫଏଚଏସ୍) ଅନୁଯାୟୀ, ୨୪ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ୨୩ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତୀୟ ପୁରୁଷଙ୍କ ଓଜନ ଅଧିକ କିମ୍ବା ମେଦବହୁଳ। ଆହୁରି ଚିନ୍ତାଜନକ କଥା ହେଉଛି ଯେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମେଦ ବହୁଳତା ୨୦୧୫-୧୬ ରେ ୨.୧ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦୧୯-୨୧ ରେ ୩.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସ୍ଥୂଳତାକୁ ଏକ ଗୁରୁତର ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୁଷ୍ଟିସାର, ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଏକୀକୃତ କରୁଥିବା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। କିଛି ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟରେ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ, ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ - 'ଆଜ ସେ ଥୋଡା କାମ' ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଫଏସଏସଏଆଇ 'ସ୍ଥୂଳତା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ଥୂଳତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ନ୍ତୁ - ସ୍ଥୂଳତା ରୋକିବା ପାଇଁ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ' ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଅଲ୍ଟ୍ରା-ପ୍ରୋସେସଡ୍‌ ଫୁଡ୍ (ୟୁପିଏଫ୍) ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଖାଦ୍ୟ ଶୈଳୀକୁ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଖାଦ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ଖରାପ ହେଉଛି ଏବଂ ଅନେକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରୋଗର ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସର୍ଭେରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଖାଦ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ। ଭାରତ ୟୁପିଏଫ୍ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଥିବା ବଜାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ୨୦୦୯ ରୁ ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଦ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆୟୁଷ (ଯଥା, ଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା) ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସୂଚିତ କରେ।
ଡିଜିଟାଲ ନିଶା: ସର୍ଭେରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ ନିଶାର ବଢ଼ୁଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ନିଶା ବିଭ୍ରାନ୍ତି, ନିଦ୍ରା ଅଭାବ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ହ୍ରାସ ହେତୁ ଶିକ୍ଷାଗତ ତଥା କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ପାଦକତା ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ। ଏହା ସାମାଜିକ ପୁଞ୍ଜିକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରେ। ସର୍ଭେରେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ସିବିଏସଇ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସ୍କୁଲ ବସ୍‌ରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଜ୍ଞାତା ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସ୍କ୍ରିନ୍ ସମୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ସହିତ, ଜାତୀୟ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା କମିଶନ ସ୍କ୍ରିନ୍ ସମୟ ସୀମା ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା: ଡିଜିଟାଲ ନିଶା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଅବନତି ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ। ୧୫-୨୪ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ନିଶା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଚଳିତ, ଯାହା ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଧ୍ୟୟନ ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ନିଶା ସିଧାସଳଖ ଚିନ୍ତା, ଡିପ୍ରେସନ୍, କମ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସାଇବରବୁଲିଂ ଚାପ ସହିତ ଜଡିତ। ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସ୍କ୍ରୋଲିଂ, ସାମାଜିକ ତୁଳନା ଏବଂ ଗେମିଂ ଡିସଅର୍ଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ବ୍ୟାଧିଗୁଡ଼ିକ ନିଦ୍ରା ବ୍ୟାଘାତ, କ୍ରୋଧ, ସାମାଜିକ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତା ଏବଂ ଡିପ୍ରେସନରେ ଯୋଗଦାନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ କିଶୋରମାନେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦୁର୍ବଳ।
ତେଣୁ ସର୍ଭେରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ସରକାର ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ରେ ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଟେଲି-ମାନସ (ଟେଲି ମେଣ୍ଟାଲ୍ ହେଲ୍‌ଥ ଆସିଷ୍ଟାନ୍‌ସ ଆଣ୍ଡ ନେଟୱାର୍କିଂ ଆକ୍ରୋସ ଷ୍ଟେଟସ୍) ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ୨୪/୭ ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ (୧୪୪୧୬) ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା କଲରମାନଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଦେୟରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ୨୦୨୪ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଟେଲି-ମାନସ୍ ଆପ୍, ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ପହଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ, ସେବା ୩.୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ କଲ୍ ପାଇଛି, ଯାହା ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଏନଆଇଏମଏଚଏଏନଏସ ରେ ଥିବା ଏସଏଚୟୁଟି (ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସେବା) କ୍ଲିନିକ୍, କିଶୋର ଏବଂ ଯୁବ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଅତ୍ୟଧିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ସୁସ୍ଥ ସ୍କ୍ରିନ୍-ଟାଇମ୍ ଅଭ୍ୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପିତାମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଅନଲାଇନ୍ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରେ। ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ନିଶା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଗେମିଂ (ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଆଇନ, ୨୦୨୫ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ।
ତଥ୍ୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଏନଆଇଏମଏଚଏଏନଏସ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏବଂ ଏମଓଏଚଏଫଡବ୍ଲୁ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଆଗାମୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜାତୀୟ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସର୍ଭେ (ଏନଏମଏଚଏସ୍) ଭାରତୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ବ୍ୟାପକତା ବିଷୟରେ ଅଭିଜ୍ଞ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ଭେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ଥାନର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅଫଲାଇନ୍ ଯୁବ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ସୁପାରିଶ କରେ, ବିଶେଷକରି ସହରାଞ୍ଚଳ ବସ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା ସମାନ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଅନଲାଇନ୍ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ଅଭ୍ୟାସ ଗଠନରେ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନେ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ସୁସ୍ଥତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଚଳନ କରିବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ସ୍କ୍ରିନ୍ ସମୟ ସାକ୍ଷରତା, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଆଇ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଭିତ୍ତିକ ସର୍ଭେର ବ୍ୟବହାର: ଏହି ସର୍ଭେରେ ୟୁଡିଆଇଏସଇ+, ଏଆଇଏସଏଚଇ, ଏବଂ ଏବିଡିଏମ୍ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରି ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଭିତ୍ତିକ ସର୍ଭେ ଏବଂ ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ସହରୀ ବସ୍ତିରେ ସ୍ଥୂଳତା ବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ସହର ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଜିଟାଲ ନିଶା ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହଟସ୍ପଟ୍ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗୀତା ଭାରତରେ ଫ୍ରଣ୍ଟଲାଇନ୍ କର୍ମୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଯାହା ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ସ, ଏଆଇ ଚାଟବଟ୍ (ଆଶାବଟ୍), ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ମଧୁମେହ ଭଳି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ରୋଗକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା, କୋଭିଡ୍-୧୯ ସମେତ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ମାତୃ ଏବଂ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ। ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ପ୍ରକୃତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏକ ଦୃଢ଼ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମେତ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଜରୁରୀ।