Ministry of Finance
HEALTHY POPULATION A KEY PILLAR TO ENSURE RESILIENT FUTURE: ECONOMIC SURVEY 2025-26
INDIA ACHIEVES SUCCESSFUL REDUCTION IN MMR, U5MR, NMR SURPASSING GLOBAL REDUCTION TRENDS SINCE 1990s
THE INFANT MORTALITY RATE (IMR) DROPS BY MORE THAN 37 PER CENT OVER THE PAST DECADE
ICT INNOVATIONS SUCH AS AYUSHMAN BHARAT DIGITAL MISSION (ABDM) AND E-SANJEEVANI SUPPORT UNIVERSAL HEALTH SYSTEM REFORMS
MULTI-PRONGED STRATEGY NEEDED TO TACKLE THE PROBLEM OF OBESITY, SAYS ECONOMIC SURVEY
SURVEY STRESSES ON DIETARY AND POLICY INTERVENTIONS TO ADDRESS THE PROBLEM OF ULTRA-PROCESSED FOODS
INITIATIVES LIKE PRAGYATAH FRAMEWORK AND THE ONLINE GAMING (REGULATION) ACT, 2025 INTRODUCED TO ADDRESS DIGITAL ADDICTION AMONG CHILDREN
MENTAL HEALTH ISSUES ADDRESSED THROUGH TELE-MANAS AND THE SHUT (SERVICE FOR HEALTHY USE OF TECHNOLOGY) CLINIC AT NIMHANS, BENGALURU
SURVEY HIGHLIGHTS THE ROLE OF AI AND TECHNOLOGY DRIVEN SURVEYS TO IDENTIFY ‘HEALTH HOTSPOTS’
29 JAN 2026 1:48PM by PIB Delhi
The country has made significant improvements in increasing access to healthcare by providing better and more affordable facilities through public investment in health, including access to preventive and curative care, nutrition, and health insurance. Infant and maternal mortality rates have reduced, immunisation coverage has expanded, and access to primary healthcare services has improved. Initiatives like the National Health Mission, Ayushman Bharat, and various disease control programmes have contributed to these advancements.
The Economic Survey 2025-26 tabled in the Parliament today by the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, draws attention to the importance of enhancements in public health for strengthening human capital and economic productivity.
Improved Health parameters:
The Survey documented that since 1990, India has reduced its maternal mortality rate (MMR) by 86 per cent, far exceeding the global average of 48 per cent. Similarly, a 78 per cent decline in the under-five mortality rate (U5MR) was achieved, surpassing the global reduction of 61 per cent and a 70 per cent decline in the neonatal mortality rate (NMR) compared to 54 per cent globally during 1990-2023.
Notably, the infant mortality rate (IMR) marked a drop of more than 37 per cent over the past decade, declining from 40 deaths per thousand live births in 2013 to 25 in 2023. This marks improvement in the state of neonatal and maternal care, as well as overall healthcare and socioeconomic conditions.
Digital technologies for better health care: The Survey points out the use of digital technologies and ICT innovations to build integrated healthcare and insurance systems that enhance transparency, minimise fragmentation, and expand access. Initiatives such as the Hospital Management Information System, Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM), and e-Sanjeevani have enhanced citizens' access to digital health services, created digital employment opportunities, enabled evidence-based policymaking, and improved hospital management.
New age health concerns:
Obesity: Obesity is rising at an alarming rate and is today a major public health challenge in India. Driven by unhealthy diets, lifestyle changes, including sedentary lifestyles, increased consumption of ultra-processed foods (UPFs), it is affecting people across all age groups and increasing the risk of NCDs such as diabetes, heart disease, and hypertension.
The 2019-21 National Family Health Survey (NFHS) reports that 24 per cent of Indian women and 23 per cent of Indian men are overweight or obese. More troubling still, the prevalence of excess weight among children under five has risen from 2.1 per cent in 2015-16 to 3.4 per cent in 2019-21.
Recognising obesity as a critical public health concern, the government has launched interventions to a holistic approach that integrates health, nutrition, physical activity, food safety, and lifestyle modifications. Some examples include the POSHAN Abhiyaan & Poshan 2.0, Fit India Movement, Khelo India, Eat Right India, Nationwide Awareness Campaign – ‘Aaj Se Thoda Kam. Furhter, the FSSAI has launched the ‘Stop Obesity & Fight Obesity- Awareness Initiative to Stop Obesity’.
Ultra-processed foods (UPFs) are displacing long-established dietary patterns, worsening diet quality, and are associated with increased risk of multiple chronic diseases. The survey highlights how dietary reforms should be treated as a public health priority. India is one of the fastest-growing markets for UPF sales. It grew by more than 150 per cent from 2009 to 2023. This indicates the need to popularise locally grown food, traditional foods and use traditional practices like AYUSH (such as, the promotion of Yoga) for effective management.
Digital addiction: The Survey sheds light on the growing problem of digital addiction among children. Digital addiction negatively affects academic performance and workplace productivity due to distractions, ‘sleep debt’, and reduced focus. It also erodes social capital. The survey notes the measures taken by the government to address this problem. The CBSE has issued guidelines on safe internet use in schools and school buses. The Ministry of Education’s Pragyatah framework guides digital education planning with attention to screen time. At the same time, the National Commission for Protection of Child Rights has issued guidelines on screen time limits and online safety.
Mental Health crisis: Closely linked with digital addiction is the degrading mental health of the youth. There is a high prevalence of social media addiction among those aged 15-24 with multiple Indian and global studies confirming it. Social media addiction is strongly associated with anxiety, depression, low self-esteem, and cyberbullying stress. Other issues plaguing Indian youth include compulsive scrolling, social comparison and gaming disorders. These lead to sleep disruption, aggression, social withdrawal, and depression, with adolescent populations especially vulnerable.
Hence, the Survey notes, how the government has taken multiple measures towards addressing this issue. For instance, Tele-MANAS (Tele Mental Health Assistance and Networking Across States), launched by the MoHFW in October 2022, offers a 24/7 toll-free mental health helpline (14416) across all states and UTs, connecting callers to trained professionals at no cost. The Tele-MANAS app, launched in 2024, further expanded access. The service has received over 32 lakh calls since its launch, reflecting its relevance and impact. The SHUT (Service for Healthy Use of Technology) Clinic at NIMHANS, Bengaluru, provides specialised care for excessive and compulsive technology use, focusing on adolescents and young adults. It also conducts free online sessions for parents to support healthier screen-time practices. The Online Gaming (Regulation) Act, 2025, represents a major step to address digital addiction and financial harm among youth.
Recognizing the importance of data, the upcoming Second National Mental Health Survey (NMHS), led by NIMHANS and commissioned by MoHFW, is expected to generate empirical and actionable insights into the prevalence of mental health issues in the Indian context.
The Economic Survey suggests the establishment of offline youth hubs, particularly in urban slums and rural areas to provide alternatives to digital spaces. Recognising that digital access cannot be fully restricted, moderated online safe spaces hosted by schools or similar institutions are also suggested. Schools play a critical role in shaping digital habits and hence, they should introduce a Digital Wellness Curriculum covering screen time literacy, cyber safety, and mental health awareness.
Use of AI and technology-driven surveys: The Survey highlighted the role of technology-driven surveys using platforms like the UDISE+, AISHE, ABDM and integration of AI tools in identifying 'health hotspots' such as prevalence of obesity in urban slums or rising digital addiction in peri-urban schools. Public-private partnership can help develop frontline workers-led initiatives in India, employing technology like mobile apps, AI chatbots (ASHABot), and digital dashboards (e.g., ASHA Kirana's M-CAT and ASHA Digital Health), to effectively manage chronic conditions such as diabetes, monitor infectious diseases including COVID-19, and enhance maternal and child health outcomes.
India's health sector require unwavering focus to unlock the nation's true potential, especially in addressing interconnected new emerging issues such as the double burden of CDs and NCDs, increasing digital addiction, concerning mental health issues, poor nutrition, and increasing obesity. A holistic approach including physical and mental health is essential to ensure a resilient future.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সুস্থ জনসংখ্যাই হৈছে উন্নত ভৱিষ্যতৰ চাবিকাঠি: অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৫-২৬
ভাৰতে ১৯৯০ চনৰ পৰা বিশ্বব্যাপী হ্ৰাসৰ ধাৰাক অতিক্ৰম কৰি এমএমআৰ, ইউ৫এমআৰ, এনএমআৰৰ সফল হ্ৰাস লাভ কৰিছে
যোৱা দশকত শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ (আইএমআৰ) ৩৭ শতাংশতকৈ অধিক হ্ৰাস পাইছে
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন (এবিডিএম) আৰু ই-সঞ্জীৱনীৰ দৰে আইচিটি উদ্ভাৱনে সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা সংস্কাৰক সমৰ্থন কৰে
মেদবহুলতাৰ সমস্যাটো মোকাবিলা কৰিবলৈ বহুমুখী কৌশলৰ প্ৰয়োজন বুলি অৰ্থনৈতিক জৰীপে কয়
জৰীপে অতি প্ৰক্ৰিয়াকৃত খাদ্যৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে খাদ্য আৰু নীতিগত হস্তক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
শিশুৰ মাজত ডিজিটেল নিচাক সমাধানৰ বাবে প্ৰৱৰ্তিত প্ৰাগ্যতা কাঠামো আৰু অনলাইন গেমিং (নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ২০২৫ৰ দৰে পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে
টেলি-মানস আৰু বেংগালুৰুৰ নিমহান্সত থকা এছএইচইউটি (প্ৰযুক্তিৰ স্বাস্থ্যসন্মত ব্যৱহাৰৰ বাবে সেৱা) ক্লিনিকৰ জৰিয়তে মানসিক স্বাস্থ্যৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰা হৈছে
জৰীপে ‘স্বাস্থ্যৰ হটস্পট’ চিনাক্ত কৰিবলৈ এআই আৰু প্ৰযুক্তি চালিত জৰীপৰ ভূমিকাক গুৰুত্ব দিছে
29 JAN 2026 1:48PM by PIB Guwahati
দেশখনে স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা বিনিয়োগৰ জৰিয়তে উন্নত আৰু অধিক সুলভ সুবিধা প্ৰদান কৰি স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিছে, য’ত প্ৰতিৰোধমূলক আৰু নিৰাময়মূলক যত্ন, পুষ্টি, আৰু স্বাস্থ্য বীমাৰ সুবিধাও অন্তৰ্ভুক্ত। শিশু আৰু মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ হ্ৰাস পাইছে, প্ৰতিষেধক প্ৰদানৰ কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, আৰু প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা সেৱাৰ সুবিধা উন্নত হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য অভিযান, আয়ুষ্মান ভাৰত, আৰু বিভিন্ন ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যসূচীৰ দৰে পদক্ষেপে এই উন্নতিত অৰিহণা যোগাইছে।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে সংসদত আজি সংসদত দাখিল কৰা অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৫-২৬ উপস্থাপন কৰি মানৱ পুঁজি আৰু অৰ্থনৈতিক উৎপাদনশীলতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে জনস্বাস্থ্য বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে।
উন্নত স্বাস্থ্য পৰিমাপসমূহ:
সমীক্ষাটোত নথিভুক্ত কৰা হৈছে যে ১৯৯০ চনৰ পৰা ভাৰতে মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ (এমএমআৰ) ৮৬ শতাংশ হ্ৰাস কৰিছে, যিটো বিশ্বৰ গড় ৪৮ শতাংশতকৈ বহু বেছি। একেদৰে ১৯৯০-২০২৩ চনৰ ভিতৰত বিশ্বজুৰি ৫৪ শতাংশৰ তুলনাত বিশ্বজুৰি ৬১ শতাংশ হ্ৰাস আৰু নৱজাতকৰ মৃত্যুৰ হাৰ (এনএমআৰ) ৭০ শতাংশ হ্ৰাস অতিক্ৰম কৰি পাঁচ বছৰৰ তলৰ শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ (ইউ৫এমআৰ) ৭৮ শতাংশ হ্ৰাস পোৱা গৈছে।
উল্লেখযোগ্য যে যোৱা দশকত শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ (আইএমআৰ) ৩৭ শতাংশতকৈ অধিক হ্ৰাস পাইছে, ২০১৩ চনত প্ৰতি হাজাৰ জীৱিত জন্মৰ ভিতৰত ৪০ৰ মৃত্যুৰ পৰা ২০২৩ চনত ২৫লৈ হ্ৰাস পাইছে।
উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি: সমীক্ষাটোৱে স্বচ্ছতা বৃদ্ধি, খণ্ডিতকৰণ কম কৰা আৰু প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰা সংহত স্বাস্থ্যসেৱা আৰু বীমা ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু আইচিটি উদ্ভাৱনৰ ব্যৱহাৰৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। চিকিৎসালয় ব্যৱস্থাপনা তথ্য ব্যৱস্থা, আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন (এবিডিএম), আৰু ই-সঞ্জীৱনীৰ দৰে পদক্ষেপে নাগৰিকসকলৰ ডিজিটেল স্বাস্থ্য সেৱাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিছে, ডিজিটেল নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে, প্ৰমাণভিত্তিক নীতি নিৰ্ধাৰণ সক্ষম কৰিছে, আৰু চিকিৎসালয় পৰিচালনাৰ উন্নতি কৰিছে।
নতুন যুগৰ স্বাস্থ্যজনিত চিন্তা:
মেদবহুলতাঃ মেদবহুলতা আতংকজনক হাৰত বৃদ্ধি পাইছে আৰু আজি ভাৰতত জনস্বাস্থ্যৰ এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান। অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্য, বহি থকা জীৱনশৈলীকে ধৰি জীৱনশৈলীৰ পৰিৱৰ্তন, আল্ট্ৰা-প্ৰচেছড খাদ্য (ইউপিএফ)ৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ই সকলো বয়সৰ লোকক প্ৰভাৱিত কৰিছে আৰু ডায়েবেটিছ, হৃদৰোগ, উচ্চ ৰক্তচাপৰ দৰে এনচিডিৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিছে।
২০১৯-২১ বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিয়াল স্বাস্থ্য সমীক্ষাত ২৪ শতাংশ ভাৰতীয় মহিলা আৰু ২৩ শতাংশ ভাৰতীয় পুৰুষৰ ওজন বেছি বা মেদবহুল। ইয়াতকৈও অধিক চিন্তনীয় কথাটো হ’ল পাঁচ বছৰৰ তলৰ শিশুৰ মাজত অতিৰিক্ত ওজনৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ২০১৫-১৬ চনত ২.১ শতাংশৰ পৰা ২০১৯-২১ চনত ৩.৪ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
মেদবহুলতাক জনস্বাস্থ্যৰ এক জটিল চিন্তা হিচাপে স্বীকৃতি দি চৰকাৰে স্বাস্থ্য, পুষ্টি, শাৰীৰিক কাৰ্যকলাপ, খাদ্য সুৰক্ষা, আৰু জীৱনশৈলীৰ পৰিৱৰ্তনক একত্ৰিত কৰা এক সামগ্ৰিক পদ্ধতিৰ হস্তক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে। কিছুমান উদাহৰণ হ’ল পোষন অভিযান আৰু পোষন ২.০, ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেণ্ট, খেলো ইণ্ডিয়া, ইট ৰাইট ইণ্ডিয়া, দেশব্যাপী সজাগতা অভিযান – ‘আজ ছে থোড়া কাম। ইয়াৰ উপৰিও এফএছএছএআইয়ে ‘মেদবহুলতা বন্ধ আৰু মেদবহুলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ- মেদবহুলতা বন্ধ কৰিবলৈ সজাগতা পদক্ষেপ’ আৰম্ভ কৰিছে।
আল্ট্ৰা-প্ৰচেছড ফুড (ইউপিএফ)-এ দীৰ্ঘদিনীয়া খাদ্যৰ ধৰণক স্থানচ্যুত কৰি ৰাখিছে, খাদ্যৰ মানদণ্ড বেয়া কৰি তুলিছে আৰু একাধিক দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ সৈতে জড়িত। খাদ্য সংস্কাৰক কেনেকৈ জনস্বাস্থ্যৰ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে গণ্য কৰা উচিত সেই বিষয়ে সমীক্ষাটোত উল্লেখ কৰা হৈছে। ইউপিএফৰ বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতবৰ্ষ অন্যতম দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বজাৰ। ২০০৯ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈকে ই ১৫০ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ পৰা বুজা যায় যে স্থানীয়ভাৱে উৎপাদিত খাদ্য, পৰম্পৰাগত খাদ্য জনপ্ৰিয় কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে আয়ুষৰ দৰে পৰম্পৰাগত পদ্ধতি (যেনে, যোগৰ প্ৰচাৰ) ব্যৱহাৰ কৰা।
ডিজিটেল নিচা: এই সমীক্ষাটোৱে শিশুৰ মাজত ডিজিটেল নিচাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সমস্যাৰ ওপৰত দৃষ্টি দিয়ে। ডিজিটেল নিচাই বিক্ষিপ্ততা, ‘টোপনি ক্ষতি’, আৰু মনোযোগ হ্ৰাস পোৱাৰ বাবে শৈক্ষিক প্ৰদৰ্শন আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰৰ উৎপাদনশীলতাক নেতিবাচকভাৱে প্ৰভাৱিত কৰে। ই সামাজিক পুঁজিকো খহাই পেলায়। এই সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ এই সমীক্ষাত লক্ষ্য কৰা হৈছে। বিদ্যালয় আৰু স্কুল বাছত নিৰাপদ ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত চিবিএছইয়ে গাইডলাইন জাৰি কৰিছে। শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰজ্ঞাতা কাঠামোৱে পৰ্দাৰ সময়ৰ প্ৰতি মনোযোগ দি ডিজিটেল শিক্ষা পৰিকল্পনাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। একে সময়তে ৰাষ্ট্ৰীয় শিশু অধিকাৰ সুৰক্ষা আয়োগে পৰ্দাৰ সময়সীমা আৰু অনলাইন সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে।
মানসিক স্বাস্থ্য সংকটঃ ডিজিটেল নিচাৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অৱনমিত মানসিক স্বাস্থ্য। ১৫-২৪ বছৰ বয়সৰ লোকৰ মাজত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ আসক্তিৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ বেছি আৰু একাধিক ভাৰতীয় আৰু বিশ্বব্যাপী অধ্যয়নে ইয়াক নিশ্চিত কৰিছে। ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ আসক্তিৰ সৈতে উদ্বেগ, হতাশা, কম আত্মসন্মান, আৰু চাইবাৰ বুলিং মানসিক চাপৰ প্ৰবল সম্পৰ্ক আছে। ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক জুৰুলা কৰা আন বিষয়সমূহৰ ভিতৰত আছে নিৰন্তৰ স্ক্ৰলিং, সামাজিক তুলনা আৰু গেমিং বিকাৰ। এইবোৰৰ ফলত টোপনিৰ বিঘিনি, আক্ৰমণাত্মকতা, সামাজিকভাৱে আঁতৰি যোৱা, আৰু হতাশাৰ সৃষ্টি হয়, কিশোৰ-কিশোৰী জনসংখ্যা বিশেষভাৱে এইক্ষেত্ৰত প্ৰভাৱিত।
সেয়েহে, জৰীপটোৱে লক্ষ্য কৰিছে, চৰকাৰে এই সমস্যাটোৰ সমাধানৰ দিশত কেনেকৈ একাধিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ২০২২ চনৰ অক্টোবৰ মাহত MoHFW-এ আৰম্ভ কৰা টেলি-মানস (ৰাজ্যসমূহৰ মাজত টেলি মানসিক স্বাস্থ্য সহায় আৰু নেটৱৰ্কিং)-এ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলতে ২৪/৭ টোল-ফ্ৰী মানসিক স্বাস্থ্য হেল্পলাইন (১৪৪১৬) প্ৰদান কৰে, যিয়ে ফোন কৰাসকলক প্ৰশিক্ষিত পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে বিনামূলীয়াকৈ সংযোগ কৰে। ২০২৪ চনত মুকলি কৰা টেলি-মেনাছ এপে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিছিল। এই সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা ৩২ লাখৰো অধিক ফোন আহিছে, যিয়ে ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতা আৰু প্ৰভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিছে। বেংগালুৰুৰ নিমহান্সত থকা এছএইচইউটি (প্ৰযুক্তিৰ স্বাস্থ্যসন্মত ব্যৱহাৰৰ বাবে সেৱা) ক্লিনিকে কিশোৰ-কিশোৰী আৰু যুৱ প্ৰাপ্তবয়স্কসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অত্যধিক আৰু বাধ্যতামূলক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ বাবে বিশেষ যত্ন প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই অভিভাৱকসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া অনলাইন অধিবেশন অনুষ্ঠিত কৰে যাতে সুস্থ পৰ্দা-সময়ৰ পদ্ধতিসমূহ সমৰ্থন কৰিব পাৰে। অনলাইন গেমিং (নিয়ন্ত্ৰণ) আইন, ২০২৫, যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ডিজিটেল নিচা আৰু আৰ্থিক ক্ষতিৰ সমাধানৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
তথ্যৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি নিমহান্সৰ নেতৃত্বত আৰু এমএইচএফডব্লিউৰ নিৰ্দেশত আগন্তুক দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় মানসিক স্বাস্থ্য জৰীপ (এনএমএইচএছ)য়ে ভাৰতীয় প্ৰেক্ষাপটত মানসিক স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বিষয়ে অভিজ্ঞতাভিত্তিক আৰু কাৰ্য্যকৰী অন্তৰ্দৃষ্টিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
অৰ্থনৈতিক জৰীপে ডিজিটেল স্থানৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিবলৈ বিশেষকৈ চহৰীয়া বস্তি আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত অফলাইন যুৱ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। ডিজিটেল প্ৰৱেশ সম্পূৰ্ণৰূপে নিষিদ্ধ কৰিব নোৱাৰি বুলি স্বীকাৰ কৰি বিদ্যালয় বা অনুৰূপ প্ৰতিষ্ঠানে আয়োজন কৰা মডাৰেটেড অনলাইন নিৰাপদ স্থানৰ পৰামৰ্শও দিয়া হৈছে। ডিজিটেল অভ্যাস গঢ় দিয়াত বিদ্যালয়সমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু সেয়েহে, তেওঁলোকে পৰ্দাৰ সময়ৰ সাক্ষৰতা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, আৰু মানসিক স্বাস্থ্য সজাগতা সামৰি লোৱা ডিজিটেল সুস্থতা পাঠ্যক্ৰম প্ৰৱৰ্তন কৰিব লাগে।
এআইৰ ব্যৱহাৰ আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত জৰীপ: সমীক্ষাটোৱে ইউডিআইএছই+, এআইএছইএই, এবিডিএমৰ দৰে প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰযুক্তি-চালিত জৰীপৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে আৰু নগৰীয়া বস্তিত মেদবহুলতাৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ বা পেৰি-আৰ্বান বিদ্যালয়ত বৃদ্ধি পোৱা ডিজিটেল নিচা আদি ‘স্বাস্থ্য হটস্পট’ চিনাক্তকৰণত এআই সঁজুলিৰ সংহতিৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। ডায়েবেটিছৰ দৰে দীৰ্ঘদিনীয়া অৱস্থাসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ, ক’ভিড-১৯কে ধৰি সংক্ৰামক ৰোগসমূহ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ, আৰু মাতৃ আৰু শিশুৰ স্বাস্থ্যৰ ফলাফল বৃদ্ধি কৰিবলৈ মোবাইল এপ, এআই চেটবট (আশাবট), আৰু ডিজিটেল ডেচব’ৰ্ড (যেনে আশা কিৰানাৰ এম-কেট আৰু আশা ডিজিটেল হেল্থ)ৰ দৰে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বই ভাৰতত ফ্ৰণ্টলাইন কৰ্মী নেতৃত্বাধীন পদক্ষেপ বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
বিশেষকৈ চিডি আৰু এনচিডিৰ দুগুণ বোজা, ডিজিটেল নিচা বৃদ্ধি, মানসিক স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা, দুৰ্বল পুষ্টি, আৰু মেদবহুলতা বৃদ্ধি আদি আন্তঃসংলগ্ন নতুন উদীয়মান বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত অটল মনোযোগৰ প্ৰয়োজন। উন্নত ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিবলৈ শাৰীৰিক আৰু মানসিক স্বাস্থ্যকে ধৰি এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ অতি প্ৰয়োজনীয়।