ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ଚୂଡାନ୍ତ: ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଭାରତର ଏକ ରଣନୈତିକ ସଫଳତା
୧୬ତମ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଘୋଷଣା
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଭାଗିଦାରୀ: ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିର ୨୫% ଆଧାରରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ
27 JAN 2026 2:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମାନ୍ୟବର ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେୟେନ୍ ଆଜି ୟୁରୋପୀୟ ନେତାମାନଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ୧୬ତମ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଭାରତ–ଇୟୁ ଏଫଟିଏ)ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସମ୍ମତି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ମିଳିତ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଘୋଷଣା ଭାରତ–ଇୟୁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବା ସହ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ଏହି ଏଫଟିଏ ଚୂଡାନ୍ତ ହେବା ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୁକ୍ତ ବଜାର, ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
୨୦୨୨ ମସିହାରେ ପୁନର୍ବାର ବୁଝାମଣା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଏଫଟିଏ ଆସିଛି। ଆଜି ଏଫଟିଏର ଘୋଷଣା ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିବା ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗର ପରାକାଷ୍ଠାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ। ଏହା ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ।
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ହେଉଛି ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାର, ଯେଉଁଥିରେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଭାରତର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ୧୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୩୬.୫୪ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ) ଥିଲା, ଯାହାର ରପ୍ତାନୀ ମୂଲ୍ୟ ଥିଲା ୬.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୭୫.୮୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଏବଂ ଆମଦାନୀ ପରିମାଣ ଥିଲା ୫.୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୬୦.୬୮ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର)। ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ୭.୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୮୩.୧୦ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ହେଉଛି ଚତୁର୍ଥ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଅଟେ। ଦୁଇଟି ବୃହତ ବିବିଧ ଏବଂ ପରିପୂରକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରଣନୈତିକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି: ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମାର ଚୂଡାନ୍ତ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭପ୍ରଦ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଏହା ସମର୍ଥନ କରେ।
ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଫଳପ୍ରଦ ଏଫଟିଏ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଭାରତ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ୯୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ହାସଲ କରିଛି ଯାହା 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିଛି। ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଦକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରଙ୍କ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗତିବିଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଗତିଶୀଳତା ଢାଞ୍ଚା ଦ୍ୱାରା ପରିପୂରକ ସେବାରେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି ।
ଏକ ଯୁବ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ତଥା ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଭାରତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏହାର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଏଫଟିଏର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେପରିକି ସାମଗ୍ରୀ, ସେବା, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିକାର, ଉତ୍ପତ୍ତିର ନିୟମ, ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ସହିତ ଏସଏମଇ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫଟିଏ ବୟନଶିଳ୍ପ, ପୋଷାକ, ଚମଡ଼ା, ଜୋତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ, ରତ୍ନ ଓ ଅଳଙ୍କାର, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ ଭଳି ଶ୍ରମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ରାଜିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ପାଖାପାଖି ୩୩ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ରପ୍ତାନୀ ଉପରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ ପାଇ ଶୂନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ବୃଦ୍ଧି ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ଶ୍ରମିକ, କାରିଗର, ମହିଳା, ଯୁବକ ଏବଂ ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅଧିକ ଗଭୀର ଭାବରେ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଖେଳାଳି ତଥା ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସର୍ତକତା ଏବଂ ଯତ୍ନ ସହକାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କୋଟା ଆଧାରିତ ଅଟୋ ଉଦାରୀକରଣ ପ୍ୟାକେଜ୍ କେବଳ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଅଟୋ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କ ମଡେଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ନାହିଁ। ଏହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭାରତରୁ ରପ୍ତାନୀର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଦେବ। ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକମାନେ ଉଚ୍ଚ ବୈଷୟିକ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାରୁ ଉପକୃତ ହେବେ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବଜାରରେ ପାରସ୍ପରିକ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ଅଟୋମୋବାଇଲ ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ଭାରତର କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫଟିଏ ଅଧୀନରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଭାରତୀୟ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଚା’ , କଫି, ମସଲା, ତଟକା ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଦୁଗ୍ଧ, ଶସ୍ୟ, କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ, ସୋୟାମିଳ, କେତେକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ସମେତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତ ବିଚକ୍ଷଣତାର ସହ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ସହିତ ରପ୍ତାନୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଛି।
ଶୁଳ୍କ ଉଦାରୀକରଣ ବ୍ୟତୀତ, ଏଫଟିଏ ସୁଦୃଢ଼ ନିୟାମକ ସହଯୋଗ, ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ସୀମା ଶୁଳ୍କ, ସାନିଟାରୀ ଏବଂ ଫାଇଟୋସାନିଟାରୀ (ଏସପିଏସ୍) ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଣ-ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ସିବିଏଏମ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମାବଳୀ ଅଧୀନରେ ତୃତୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅଗ୍ରଗାମୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆଶ୍ୱାସନା- ଯଦି କୌଣସି ନମନୀୟତା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଏ, କାର୍ବନ ମୂଲ୍ୟର ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି, ଯାଞ୍ଚକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କାର୍ବନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମର୍ଥନ ସମେତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସୁରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଛି।
ସେବା ଉଭୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଧିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ହେବ। ବଜାର ପ୍ରବେଶର ନିଶ୍ଚିତତା, ଭେଦଭାବହୀନ ବ୍ୟବହାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ବିତରଣ ସେବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ, ଗମନାଗମନର ସହଜତା ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଟି-ଆଧାରିତ ସେବା, ବୃତ୍ତିଗତ ସେବା, ଶିକ୍ଷା, ଆର୍ଥିକ ସେବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଟିଏ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘରୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହାସଲ କରିଛି।
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ୧୪୪ଟି ଉପକ୍ଷେତ୍ର (ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଟି/ଆଇଟିଇଏସ୍, ପେସାଦାର ସେବା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସେବା ସାମିଲ ରହିଛି) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପହଞ୍ଚ ଭାରତୀୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାରତୀୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫଟିଏ ଉଭୟ ଦିଗରେ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ, ଅସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଯାତ୍ରାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ବ୍ୟବସାୟିକ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଆଇସିଟିର ନିର୍ଭରଶୀଳ ଓ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିକାର ସହିତ ଇଣ୍ଟ୍ରା-କର୍ପୋରେଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫେରି (ଆଇସିଟି) ତଥା ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇୟୁ ଏବଂ ଭାରତ ପରସ୍ପରକୁ ଗମନାଗମନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ (ସିଏସ୍ଏସ୍)ଙ୍କ ପାଇଁ ୩୭ଟି କ୍ଷେତ୍ର/ଉପ-କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ପେସାଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ୧୭ଟି କ୍ଷେତ୍ର/ଉପ-କ୍ଷେତ୍ର (ଆଇପି)ରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପେସାଦାର ସେବା, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସେବା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସେବା, ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସେବା ସମେତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହର କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଦିଗନ୍ତରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ରାଜିନାମା ଉପରେ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ଜଡିତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇନଥିବା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ ପଦବୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି।
ଆର୍ଥିକ ସେବାରେ, ଏଫଟିଏ ଅଭିନବତ୍ୱକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ସୀମାପାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି ଭାରତକୁ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଥିକ ଏକୀକରଣକୁ ଗଭୀର କରିବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସହାୟକ ହେବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କେବଳ ଉଚ୍ଚ-ମୂଲ୍ୟର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ପ୍ରତିଭା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।
ଏଫଟିଏ କପିରାଇଟ୍, ଟ୍ରେଡ୍ ମାର୍କ, ଡିଜାଇନ୍, ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗୋପନୀୟତା, ଉଦ୍ଭିଦ ପ୍ରକାର, ଆଇପିଆର୍ର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଟିଆରଆଇପିଏସ୍ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ, ଦୋହା ଘୋଷଣାନାମା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଲାଇବ୍ରେରୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପାରମ୍ପାରିକ ଜ୍ଞାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ଲାଇବ୍ରେରୀ (ଟିକେଡିଏଲ୍) ପ୍ରକଳ୍ପ।
ଏହି ଏଫଟିଏ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫଟିଏ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କ, ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ୨୭ ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବାଣିଜ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟର ଗତିଶୀଳ ପ୍ରକୃତି, ଦ୍ରୁତ ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନିୟାମକ ଜଟିଳତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ରଖାଯାଇଥିବା ବିବିଧ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଉଭା ହେଉଥିବା ନୂତନ, ହଠାତ୍ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଏକାଧିକ ସମୀକ୍ଷା, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଏହି ରାଜିନାମା ଉଭୟ ପକ୍ଷକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଭାରତର ୨୨ତମ ଏଫଟିଏ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ସରକାର ମରିସସ୍, ୟୁଏଇ, ୟୁକେ, ଇଏଫଟିଏ, ଓମାନ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୫ରେ, ଭାରତ ଓମାନ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ଚୂଡାନ୍ତ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି, ବ୍ରିଟେନ ସହିତ ଭାରତର ଏଫଟିଏ ଏବଂ ଇଏଫଟିଏ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ, ରପ୍ତାନିକାରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ୟୁରୋପୀୟ ବଜାରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି।
ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ, ମହିଳା ଏବଂ କୁଶଳୀ ପେସାଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଭାରତର "ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମେଳ ଖାଇ, ଏଫଟିଏ ଭାରତକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚରେ ଏକ ଗତିଶୀଳ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି, ଯାହା ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମାବେଶୀ, ନମନୀୟ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି।

Ministry of Commerce & Industry
India–EU Free Trade Agreement Concluded: A Strategic Breakthrough in India’s Global Trade Engagement
Historic Milestone Announced at the 16th India–EU Summit by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi and European Commission President H.E. Ms. Ursula von der Leyen
India, 4th largest economy, and the European Union, 2nd largest economy, comprising 25% of Global GDP, Forge a Trusted Partnership,
Unprecedented Market Access: Over 99% of Indian exports gain preferential entry into the EU, unlocking massive growth potential
The FTA will open new opportunities for MSMEs and create jobs for women, artisans, youth and professionals
INR 6.41 Lakh Crore (USD 75 Billion) exports poised for take-off, 33 bn USD of exports in labour-intensive sectors like textiles, leather, marine products, gems and jewellery set to gain immensely from preferential access under the FTA
Carefully calibrated auto liberalisation with reciprocal market access to propel Make in India
Favourable Market Access Opens Doors for India’s Agricultural and Processed Food Exports
India Safeguards sensitive Agricultural products and Dairy Sector: no market access.
Ambitious and Commercially Meaningful Market Access in Services
Future-Ready Mobility Framework Expands Global Opportunities for Skilled and Semi-Skilled Indian Professionals
Forward looking CBAM provisions Secure constructive engagement, dialogue and support India–EU FTA Lays the Foundation for Inclusive, Resilient, and Future-Ready Growth
27 JAN 2026 2:16PM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi and European Commission President H.E Ms. Ursula von der Leyen, today jointly announced the conclusion of the India–European Union Free Trade Agreement (India–EU FTA) at the 16th India–EU Summit, held during the visit of the European leaders to India. This announcement marks a historic milestone in India–EU economic relations and trade engagement with key global partners.
The conclusion of this FTA positions India and the European Union as trusted partners committed to open markets, predictability, and inclusive growth.
The FTA comes after intense negotiations since the re-launch of negotiations in 2022. The announcement of the FTA today marks the culmination of years of sustained dialogue and cooperation, between India and the EU, demonstrating the political will and shared vision to deliver a balanced, modern, and rules-based economic and trade partnership.
The European Union is India’s one of the largest trading partner, with bilateral trade in goods and services growing steadily over the years. In 2024–25, India’s bilateral trade in goods with the EU stood at INR 11.5 Lakh Crore (USD 136.54 billion) with exports worth INR 6.4 Lakh Crore (USD 75.85 billion) and imports amounting to INR 5.1 Lakh Crore (USD 60.68 billion). India-EU trade in services reached INR 7.2 Lakh Crore (USD 83.10 billion) in 2024.
India and EU are 4th and 2nd largest economies, comprising 25% of Global GDP and account for one third of global trade. Integration of the two large diverse and complementary economies will create unprecedented trade and investment opportunities.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, lauded the strategic vision and steadfast leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi. He stated:
“The conclusion of the India–European Union Free Trade Agreement represents a defining achievement in India’s economic engagement and global outlook. This supports India’s approach to secure trusted, mutually beneficial and balanced partnerships.
Beyond a conventional trade deal, it represents a comprehensive partnership with strategic dimensions and is one of the most consequential FTA. India has secured unprecedented market access for more than 99% of Indian exports by trade value to the EU that also bolsters the ‘Make in India’ initiative. Beyond goods, it unlocks high-value commitments in services complemented by a comprehensive mobility framework enabling seamless movement of skilled Indian professionals.
India, powered by a young and dynamic workforce and one of the fastest-growing major economies, stands poised to leverage this FTA to create jobs, spur innovation, unlock opportunities across sectors, and enhance its competitiveness on the global stage.”
The India-EU trade pact covers conventional areas such as trade in goods, services, trade remedies, rules of origin, customs and trade facilitation, as well as emerging areas such as SMEs and digital trade, amongst others.
The India–EU FTA gives a decisive boost to its labour-intensive sectors such as textiles, apparel, leather, footwear, marine products, gems and jewellery, handicrafts, engineering goods, and automobiles bringing down tariffs up to 10% on almost 33 bn USD of exports to zero on entry into force of the Agreement. Beyond enhancing competitiveness, it empowers workers, artisans, women, youth, and MSMEs, while integrating Indian businesses more deeply into global value chains and reinforcing India’s role as a key player and supplier in global trade.
On automobiles, calibrated and carefully crafted quota based auto liberalisation package will not only allow EU auto makers to introduce their models in India in higher price bands but also open the possibilities for Make in India and exports from India in future. Indian consumers to benefit from high tech products and greater competition. The reciprocal market access in EU market will also open up opportunities for India made automobiles to access EU market.
India’s agricultural and processed food sectors are poised for a transformative boost under the India–EU FTA, creating a level playing field for Indian farmers and agrarian enterprises. Key commodities such as tea, coffee, spices, fresh fruits and vegetables, and processed foods will gain enhanced competitiveness, strengthening rural livelihoods, promoting inclusive growth, and reinforcing India’s position as a trusted global supplier. India has prudently safeguarded sensitive sectors, including dairy, cereals, poultry, soymeal, certain fruits and vegetables, balancing export growth with domestic priorities.
Beyond tariff liberalisation, the FTA provides measures to tackle non-tariff barriers through strengthened regulatory cooperation, greater transparency, and streamlined customs, Sanitary and Phytosanitary (SPS) procedures, and Technical Barriers to Trade disciplines.
Through CBAM provisions, commitments have been secured including a forward-looking most-favoured nation assurance extending flexibilities if any granted to third countries under the regulation, enhanced technical cooperation on recognition of carbon prices, recognition of verifiers, as well as financial assistance and targeted support to reduce greenhouse gas emissions and comply with emerging carbon requirements.
Services being dominant and faster-growing part of both economies will trade more in future. Certainty of market access, non-discriminatory treatment, focus on digitally delivered services, ease of mobility will provide boost to India’s services exports.
The FTA secures expanded and commercially significant commitments from the EU across key sectors of Indian strength, including IT and IT-enabled services, professional services, education, financial services, tourism, construction, and other business sectors.
India’s predictable access to EU’s 144 subsectors (which includes IT/ITeS, Professional Services, Other Business Services and Education Services) will provide boost to Indian service providers and enable them to provide competitive world class Indian services to EU’s consumers while EU’s access to 102 subsectors offered by India will bring in high tech services, investment into India from EU resulting in a mutually beneficial arrangement.
On mobility, the India-EU FTA provides a facilitative and predictable framework for business mobility covering short-term, temporary and business travel in both directions. These enable professionals to travel between the two economies to provide services under different scenarios. EU and India is providing mobility commitments to each other for Intra-Corporate Transferees (ICT) and Business Visitors, along with entry and working rights for dependents and family members of ICTs. The EU has also offered commitments in 37 sectors/sub-sectors for Contractual Service Suppliers (CSS) and 17 sectors/sub-sectors for Independent Professionals (IP), many of which are sectors of interest to India, including Professional Services, Computer and related Services, Research and Development Services, and Education Services.
India also secured a framework to constructively engage on Social Security Agreements over a five-year horizon, together with framework supporting student mobility and post-study work opportunities.
Additionally, India has also secured access for practitioners of Indian Traditional Medicine to work under home title in EU Member States where traditional medical practices are not regulated.
In financial services, the FTA promotes cooperation to advance innovation and secure cross-border electronic payments, while providing India with enhanced market access across several major EU member states. These provisions are expected to deepen financial integration and support the growth of financial services trade.
These commitments not only unlock high-value employment opportunities but also reinforce India’s position as a global hub for talent, innovation, and sustainable economic growth.
The FTA reinforces intellectual property protections provided under TRIPS relating to copyright, trademarks, designs, trade secrets, plant varieties, enforcement of IPRs, affirms Doha Declaration and recognises the importance of digital libraries, specifically the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) project initiated by India.
The FTA is expected to facilitate cooperation in critical areas like Artificial Intelligence, clean technologies, and semiconductors, supporting India's technological advancement.
The FTA is expected to substantially scale up trade, enhance export competitiveness, and integrate Indian businesses more deeply into the European and global value chains.
The India–EU FTA marks a new chapter in bilateral economic engagement, strengthening trade, and strategic cooperation between India and the 27-member EU bloc. Cognizant of multifarious objectives placed on trade, dynamic nature of trade, fast evolving technologies and increasing regulatory complexities, the Agreement embeds multiple review, consultation and response mechanisms to deal with new, sudden challenges which emerge in future. The Agreement relies on strong stewardship and trust to deliver gains for both sides.
EU becomes India’s 22nd FTA partner. The Government since 2014 has signed trade deals with Mauritius, UAE, UK, EFTA, Oman and Australia, and announced trade deal with New Zealand. In 2025, India signed trade deal with Oman and UK and announced conclusion of trade deal with NZ.
The India-EU trade deal, along with India’s FTA with the UK and the EFTA effectively opens up the entire European market for Indian businesses, exporters and entrepreneurs.
Beyond boosting commerce, it reinforces shared values, fosters innovation, and creates opportunities across sectors and stakeholders from MSMEs, women and skilled professionals to farmers and exporters. Aligned with India’s vision of “Viksit Bharat 2047,” the FTA positions India as a dynamic, trusted, and forward-looking partner on the global stage, setting the foundation for inclusive, resilient, and future-ready growth for both regions.