ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ - 2026 ଅବସରରେ ପୁଲିସ, ଅଗ୍ନିଶମ, ଗୃହରକ୍ଷୀ ଏବଂ ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍କାର ସେବାରେ ମୋଟ 982 ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା/ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା
ଓଡ଼ିଶାର 4 ଜଣଙ୍କୁ ସାହସିକତା, 2 ଜଣଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ ଏବଂ 11 ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପଦକ ମିଳିଲା
25 JAN 2026 8:44AM by PIB Bhubaneswar
2026 ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ପୁଲିସ, ଅଗ୍ନିଶମ, ଗୃହରକ୍ଷୀ ଏବଂ ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା (ଏଚଜି ଏବଂ ସିଡି) ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ସେବାର ମୋଟ 982 ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ଏବଂ ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଓଡ଼ିଶାର ମୋଟ୍‌ 4 ଜଣଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପଦକ, ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପଦକ ଏବଂ 11 ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ପୁଲିସ ଆଇଜି ଡକ୍ଟର ସାର୍ଥକ ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ, କମାଣ୍ଡାଣ୍ଟ ଶ୍ରୀପ୍ରସାଦ ତମାଙ୍ଗ, ଅତିରିକ୍ତ ଏସପି ଶୁଭନାରାୟଣ ମୁଦୁଲି, ଡିଏସପି ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ଆଇନ୍ଦ, ଡିଏସପି ପ୍ରଣୀତା କୁମାରୀ ରାୟ, କମାଣ୍ଡାଣ୍ଟ ଅଶୋକ କୁମାର ମହାନ୍ତି, ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଅରୁଣ କୁମାର ନାୟକ, ମହମ୍ମଦ ହଫିଜ୍‌, ହାବିଲଦାର ଲତା ନାୟକ, ଏଏସଆଇ ନିଗମାନନ୍ଦନ ମହାପାତ୍ର, ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଲକ୍ଷ୍ମୀ ନାରାୟଣ ମୁଦୁଲି।
ଏମାନଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ଏଡିଜି ପ୍ରତୀକ ମହାନ୍ତି, ଡିସିପି ପ୍ରମୁଖ କୁମାର ସିଂ ପଦକ ପାଇବାକୁ ମନୋନିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସାହସିକତା ପଦକ ପାଇଛନ୍ତି ଓଡ଼ିଶା ପୁଲିସ ଡିଏସପି ଅତୁଲ କୃଷ୍ଣ ଦାସ, ଏଏସଆଇ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, କନଷ୍ଟେବଲ ଥବିର ମାଝୀ ଓ ଘନଶ୍ୟାମ ସାହୁ।
ସାହସିକତା ପଦକ
ପଦକଗୁଡ଼ିକର ନାମ
ପଦକଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟାର ବିବରଣ
ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ)
125*
* ପୁଲିସ ସେବା-121 ଏବଂ ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା -04
ଜୀବନ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ରକ୍ଷା, ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କିମ୍ବା ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଧରିବାରେ ଅସାଧାରଣ ସାହସିକତା ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସାହସିକତା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ବିପଦର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ କରାଯାଏ।
125 ସାହସିକତା ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ, 35 ଜଣଙ୍କୁ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ, ୪୫ ଜଣଙ୍କୁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର କ୍ଷେତ୍ରରୁ, 5 ଜଣଙ୍କୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ 40 ଜଣଙ୍କୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ କରିଥିବା ସେମାନଙ୍କର ସାହସିକତା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଛି।,
ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ): ମୋଟ 125 ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ) ମଧ୍ୟରୁ, ଯଥାକ୍ରମେ 121 ଜଣ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ 4 ଜଣ ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସେବା ପଦକ
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ଲାଗି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପଦକ (ପିଏସଏମ) ବିଶେଷ ଭାବେ ବିଶିଷ୍ଟ ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ନିଷ୍ଠା ଦ୍ଵାରା ଗୁଣାତ୍ମକ ସେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପଦକ (ଏମଏସଏମ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ମୋଟ 101 ଟି ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପଦକ (ପିଏସଏମ) ମଧ୍ୟରୁ, 89 ଟି ପୁଲିସ ସେବା ପାଇଁ, 5 ଟି ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା, 3 ଟି ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବାକୁ ଏବଂ 4 ଟି ସଂସ୍କାରମୂଳକ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି, ମୋଟ 756 ଟି ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା (ଏମଏସଏମ) ପଦକ ମଧ୍ୟରୁ, 664 ଟି ପୁଲିସ ସେବାକୁ, 34 ଟି ଅଗ୍ନିଶମ ସେବାକୁ, 33ଟି ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବା ଏବଂ 25ଟି ସଂସ୍କାରମୂଳକ ସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପଦକର ସେବାୱାରୀ ବିବରଣୀ
ପଦକର ନାମ
ପୁଲିସ ସେବା
ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା
ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୃହରକ୍ଷୀ ସେବା
ସଂସ୍କାରମୂଳକ ସେବା
ମୋଟ୍
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବାପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ)
89
5
3
4
101
(ମୋଟ୍ଦିଆଯାଇଥିବା ପଦକ : 101)
ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପଦକ (ଏମଏସଏମ)
664
34
33
25
756
(ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟ୍ପଦକ : 756)
ପଦକ ବିଜେତାମାନଙ୍କର ବିସ୍ତୃତ ସେବାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
କ୍ରଂସଂ
ବିଷୟବସ୍ତୁ
ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ସଂଲଗ୍ନକ
1
ସାହସିକତା ପଦକ (ଜିଏମ)
125
ତାଲିକା -I
2
ବିଶିଷ୍ଟ ସେବାପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦକ (ପିଏସଏମ)
101
ତାଲିକା -II
3
ପ୍ରଶଂସନୀୟ ସେବା ପାଇଁ ପଦକ (ଏମଏସଏମ)
756
ତାଲିକା -III
4
ଘୋଷିତ ସାହସିକତା ଏବଂ ସେବା ପଦକର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଏବଂ ବାହିନୀ ଆଧାରିତ ତାଲିକା
ତାଲିକା ମୁତାବକ
ତାଲିକା -IV
ଅଧିକ ବିବରଣୀ www.mha.gov.in ଏବଂ https://awards.gov.inରେ ଉପଲବ୍ଧ।

Ministry of Home Affairs
982 Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence and Correctional Services awarded Gallantry/Service Medals on the occasion of the Republic Day- 2026
25 JAN 2026 8:44AM by PIB Delhi
The total of 982 Personnel of Police, Fire, Home Guard & Civil Defence (HG&CD) and Correctional Services have been awarded Gallantry and Service Medals on the occasion of the Republic Day, 2026. The break-up is as under:-
GALLANTRY MEDALS
Name of the Medals
Number of Medals Awarded
Medal for Gallantry (GM)
125*
* Police Service-121 and Fire Service-04
Medal for Gallantry (GM) are awarded on the ground of Rare Conspicuous Act of Gallantry and Conspicuous Act of Gallantry respectively in saving life and property, or in preventing crime or arresting criminals, the risk incurred being estimated with due regard to the obligations and duties of the officer concerned.
Among the majority of the 125 Gallantry Awards, 35 personnel from Left Wing Extremism affected areas, 45 personnel from Jammu & Kashmir region, 05 personnel from North-East and 40 personnel form other regions are being awarded for their gallant action.
Medal for Gallantry (GM) :- Out of 125 Medal for Gallantry (GM), 121 Police Personnel and 04 Fire Service personnel personal have been awarded GM, respectively.
SERVICE MEDALS
President’s Medal for Distinguished Service (PSM) is awarded for special distinguished record in Service and Medal for Meritorious Service (MSM) is awarded for valuable service characterized by resource and devotion to duty.
Out of 101 President’s Medal for Distinguished Service (PSM), 89 have been awarded to Police Service, 05 to Fire Service, 03 to Civil Defence & Home Guard Service and 04 to Correctional Service. Out of 756 Medal for Meritorious Service (MSM), 664 have been awarded to Police Service, 34 to Fire Service, 33 to Civil Defence & Home Guard Service and 25 to Correctional Service.
Service-Wise Break Up of Medals Awarded
Name of Medal
Police Service
Fire Service
Civil Defence & Home Guard Service
Correctional Service
Total
President’s Medal for Distinguished Service (PSM)
(Total Medal Awarded : 101)
89
05
03
04
101
Medal for Meritorious Service (MSM)
(Total Medal Awarded : 756)
664
34
33
25
756
Details of Awardees List are enclosed as below:
Sl No.
Subject
Number of Awardees
Annexure
1
Medals for Gallantry (GM)
125
List-I
2
President’s Medals for Distinguished Service (PSM)
101
List-II
3
Medal for Meritorious Service (MSM)
756
List-III
4
State Wise/ Force Wise list of Medals Awardees
As per list
List -IV
Click here to view List-I
Click here to view List-II
Click here to view List-III
Click here to view List-IV
Details are available at www.mha.gov.in and https://awards.gov.in.