প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভগবন শ্বামীনারায়নগী শিক্ষাপত্রীগী চহি ২০০ মপুংফারকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
23 JAN 2026 2:06PM by PIB Imphal
জয় শ্বামীনারায়ন!
ঙসি ঐখোয় পুম্নমক য়াম্না অখন্নবা থৌরম অমা উবা ফংলে। ভগবন শ্বামীনারায়নগী শিক্ষাপত্রী চহি ২০০ মপুংফারকপগী অখন্নবা থৌরম শরুক য়াবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী লাইবক ফবা তাঞ্জা অমনি। শেংলবা মতম অসিদা ঐনা সাধুশিংদা কোক নোঞ্জরি। চহি ২০০ মপুংফারকপগী কুহ্মৈ অসিদা ভগবন শ্বামীনারায়নগী ভক্ত করোর কয়াদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভারতনা মতম পুম্নমক্ত জ্ঞানযোগগী লম্বীদা কৎথোক্লি। চহি লিশিং কয়া শুরবা বেদাশিংনা ঙসি ফাওবা মখা তানা ইথিল পীরি। মখোয়গী মতমগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না, সাধুশিং অমসুং মুনিশিংনা, বেদাদগী মঙাল লৌদুনা থবক কয়া পায়খৎখি। বেদাশিংদগী উপনিষদশিং লাকপনি, উপানিষদশিংদগী পুরানাশিং লাকপনি অমসুং শ্রুতি, ষ্মৃতি, কথাবচন অমসুং ঈশৈ শকপগী খুৎথাংদা, চৎনবী অসি মপাঙ্গল কন্না লৈরি।
মরুপশিং,
তোঙান তোঙানবা যুগশিংদা, মতমগী দরকার ওইবা মতুংইন্না, শক্নাইরবা সাধুশিং, মুনিশিং অমসুং পন্দিৎশিংনা চৎনবী অসিদা অনৌবা পন্দুবশিং হাপচিনখি। ভগবন শ্বামীনারায়ন্না মীয়াম লাইরিক তম্নবা অমসুং মীয়ামগী থবক তৌনবা হোৎনখিবা মহাক্কী পুন্সিগী তাঙ্ককশিং মীওই খুদিংমক্না খঙই। থবক অসি অচম্বা ৱাহৈশিংদা ফোঙদোক্লে অমসুং শিক্ষাপত্রীগী খুৎথাংদা, ভগবন শ্বামীনারায়ন্না পুন্সিগীদমক মমল নাইদ্রবা পাউতাক ঐখোয়দা পীখি।
মরুপশিং,
ঙসি, চহি ২০০ মপুংফারকপগী অখন্নবা থৌরম অসিদা শিক্ষাপত্রীদগী করি অনৌবা পারাশিং তমখিবগে অমসুং কমদৌনা মসিগী অচুম্বা ফিদমশিং নোংমগী পুন্সিদা য়াওবগে হায়বগী চাংয়েং তৌনবা খুদোংচাবা অমা পীরে।
মরুপশিং,
ভগবন শ্বামীনারায়নগী পুন্সি অসি মীয়ামগী থবক অমসুং অধ্যতিক্কী থবক্না য়োম্লগা শাবনি। ঙসি ফাওবা মহাক্কী ভক্তশিংনা খুন্নাইদা, লৈবাক্ত অমসুং মীওইবা খুন্নাইদা কেম্পেন কয়া পাংথোক্লি। লাইরিক-লাইশু, হকশেল, লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং ঈশিংগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি তশেংনা থাগৎনিঙাইনি। সাধুশিংনা মখা তানা খুন্নাইগী থবক পায়খৎপা উবা অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা শ্বাদেসি অমসুং শ্বাচ্ছতাগুম্বা মীয়ামগী খোঙজংশিংদা খুমাঙচাউশিল্লি। “ভোকেল ফোর লোকেল” গী লাইৱা য়ুমথোঙ খুদিংদা য়ৌরে। অসিগুম্বা থবকশিংগা অসিগুম্বা খোঙজংশিংগা শম্নবা মতমদা, শিক্ষাপত্রীগী চহি ২০০ মপুংফারকপগী থৌরম হেন্না কাউবা ঙম্লোই। লৈবাক অসিনা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং ঙাক-শেন্নবা জ্ঞান ভারতম মিসন হৌদোক্লে অমসুং থবক অসিদা মঙাল ফংলবা লুপশিংনা মতেং পাংগদবনি। ভারতকী অরিবা লৌশিং অমসুং মসিগী শক্তম ঙাক-শেনগদবনি অমসুং অসিগুম্বা লুপশিংগী মতেংগা লোয়ননা, জ্ঞান ভারতম মিসনগী মাইপাকপা অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক লৈবাক অসিনা সোমনাথ শ্বাভিমান পর্বগী অচৌবা নাৎকী কুহ্মৈ পাংথোক্লি। অহানবা ওইনা সোমনাথ লাইশঙ থুগায়খিবদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা, কুহ্মৈ অসিগী খুৎথাংদা চহি লিশিং অমগী খোঙচৎ লৈবাক অসিনা থৌরম পাংথোক্লি। মীয়াম্না থৌরম অসি শরুক য়াগদবনি অমসুং মসিগী পান্দমশিং মীয়ামদা য়ৌহনগদবনি। ভক্তশিংগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা, ভগবন শ্বামীনারায়নগী থৌজালশিং ফংনবা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ মখা চৎথগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অমুক হন্না সাধুশিং, হরি ভক্তশিং অমসুং লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিংদা ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
জয় শ্বামীনারায়ন!
কয়ারক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during bicentenary celebrations of Lord Swaminarayan's Shikshapatri
23 JAN 2026 2:06PM by PIB Delhi
Jai Swaminarayan!
​Today we all are becoming witnesses to a special occasion. This occasion of the 200 years, the bicentenary celebrations of Lord Swaminarayan's Shikshapatri, is a matter of good fortune for all of us that we are all becoming participants in this holy festival. In this pious period, I bow to all you saints. I congratulate the crores of followers of Lord Swaminarayan on the bicentenary festival.
​Friends,
​India has been dedicated to Gyan Yoga. The thousands-of-years-old Vedas are an inspiration for us even today. Our sages and monks, in accordance with the contemporary times and in the light of the Vedas, continuously developed the systems of that time. From Vedas to Upanishads, from Upanishads to Puranas, Shrutis, Smritis, storytelling, singing—our tradition continued to become empowered through such diverse dimensions.
​Friends,
​According to the need of the time, in different periods, Mahatmas, sages, and thinkers added new chapters to this tradition. We all know that the incidents of Lord Swaminarayan's life have been associated with public education and public service. He explained this very experience in simple words. In the form of Shikshapatri, Lord Swaminarayan gave us invaluable guidance for life.
​Friends,
​Today, this special occasion of the bicentenary celebration gives us a chance to assess what new things we are learning from the Shikshapatri, and to what extent we are living its ideals in our lives?
​Friends,
​Lord Swaminarayan's life was an embodiment of service along with spiritual practice. Today, so many campaigns for the service of society, nation, and humanity are being run by his followers. Projects related to education and health, resolutions for farmer welfare, campaigns related to water—these are truly commendable. It is very inspiring to see all of you saints and Hari devotees continuously expanding your responsibilities towards social service.
​Friends,
​Today the country is taking forward mass movements like Swadeshi and cleanliness. The echo of the mantra of 'Vocal for Local' is reaching every house. If your efforts join these campaigns, then this holy celebration of the bicentenary of the Shikshapatri will become even more unforgettable. You all know that the country has launched the Gyan Bharatam Mission for the preservation of ancient manuscripts. It is my request that all enlightened organizations like yours cooperate more in this work. We have to save the ancient knowledge of our India, we have to save its identity, and in this, your cooperation will take the success of the Gyan Bharatam Mission to new heights.
​Friends,
​At this time, the massive cultural festival of Somnath Swabhimaan Parv is going on in the country. The country is celebrating the journey of one thousand years from the first destruction of the Somnath temple until now as the Somnath Swabhimaan Parv. It is my request that you all join this festival as well and work to take its objectives to every person. I am confident that through you, India's development journey will continue to receive the blessings of Lord Swaminarayan like this. Once again, I give my heartfelt best wishes to all the saints, all the Hari devotees, and all the pilgrims.
​Jai Swaminarayan!
​Many many thanks!