প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী কালিয়াবোরদা লুপা করোর ৬,৯৫০ হেনবগী কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোর প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক অমা ওইবগী মথক্ত, মসি অসামগী থৱায়নি, ভারতকী বাইওদাইভরসিতিগী মমল নাইদ্রবা মনি অমনি, ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত অমা ওইনা য়ুনেস্কোনা শক খঙলে: প্রধান মন্ত্রী
মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা মতমদা, মসিগা লোয়ননা খুদোংচাবা কয়া ফংই; চহি খর অসিদা, কাজিরঙ্গাদা তুরিজম চাউখৎপা উরে অমসুং হোমষ্টেশিং, লমজিংবগী থবকশিং, ত্রান্সপোর্ত, হেন্দিক্রাফশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংগী খুৎথাংদা মফম অসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা হিংনবা লম্বীশিং ফংলে: প্রধান মন্ত্রী
মতম শাংনা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং চাউখৎপা য়েক্নবনি, মখোয় অনি পুন্না চৎমিন্নবা য়ারোই হায়না থাজনখি। ঙসিদি অনিমক নাকল অমমমদা খুমাঙচাউশিনবা য়াগনি হায়বা মালেমদা ভারতনা উৎলে: প্রধান মন্ত্রী
অৱাং-নোংপোক মখা তানা চাউখৎপগী মতাইদা লৈত্রে; লমদম অসি লৈবাক অসিগী ময়োল অমসুং দিল্লি ফাওবগা নকশিন্নরে: প্রধান মন্ত্রী
18 JAN 2026 12:49PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী কালিয়াবোরদা লুপা করোর ৬,৯৫০ হেনবগী কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোর প্রোজেক(এন.ঐচ-৭১৫ গী কালিয়াবোর-নুমালিহর সেক্সন লেন মরি ওনখৎপা) উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসিদা মীওই মশিং য়াম্না তিনবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। কাজিরঙ্গাদা অমুক হন্না লাকপদা, মহাক্কী হান্নগী খোঙচৎশিং অমুক নিংশিংহল্লে, চহি অনিগী মমাঙদা মহাক্না কাজিরঙ্গাদা চৎখিবা অদু মহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী নুংঙাইবা থৌদোকশিংগী মনুংদা য়াওরে। মহাক কাজিরঙ্গা নেসনেস পার্কতা অহিং অমা লৈবগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং মথংগী অয়ুক্ত শামুগী সাফারি অমদা মহাক্না লমদম অসিগী ফজবা য়াম্না নক্না য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসাম থৌনা ফরবা ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী লমদম অমা ওইনা হিরম খুদিংমক্ত মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎলে। ঙরাং মহাক গুৱাহাতিদা বাগুরুম্বা দহৌ থৌরম শরুক য়াখ্রে, মফম অদুদা বোরোগী ইচানুপীশিংনা মখোয়গী জগোয়গী অনৌবা রেকোর্দ অমা থমখ্রে। খামগী তান্থ অমসুং সিফুংগী অমেংবা সুরগা লোয়ননা কলাকার ১০,০০০ হেনবনা বাগুরুম্বা উৎখিবা অদুনা মীওই খুদিংমক অঙকপা পোকহনখ্রে। বাগুরুম্বগী ফজবা মীওই খুদিংমক্কী মীৎ অমসুং থম্মোয়দা য়ৌরে। মখোয়গী মশক থোকপা থবক, শেম-শাবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগীদমক অসামগী কলাকারশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমসুং মসি তশেংনা অঙকপনি। বাগুরুম্বা দহৌ কুহ্মৈদা শরুক য়াখিবা মীওইশিং অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। থৌরম অসি লৈবাক অমসুং মালেম শীনবা থুংনা য়ৌহনখিবগীদমক সোসিএল মেদিয়া ইনফ্লুয়েন্সরশিং অমসুং তি.ভি মেদিয়া থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
হৌখিবা চহিদা মহাক্না ঝুমোইর মহোৎসব শরুক য়াখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক মাঘ বিহু মনুংদা অসামদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংলে। থা অমগী মমাঙদা মহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী লাকখি অমসুং গুৱাহাতিদা লোকপ্রিয়া গোপিনাথ বারদোলোই ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখি অমসুং নামরুপতা এম্মোনিয়া য়ুরিয়া কমপ্লেক্সকী উরেপ-উয়ুং তমখি। অসিগুম্বা থৌরমশিংনা মখা তানা মখোয়গী সরকারগী “বিকাস ভি, বিরাসত ভি” গী লাইৱা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসামগী হৌখিবা, হৌজিক অমসুং তুংদা কালিয়াবোরগী মরুওইবা লৈরি, মসি কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ককী থোঙ্গালনি অমসুং অপ্পর অসামগা শম্ননবা মফম অমনি। কালিয়াবোরদগী অথৌবা লচিত বোরফুকান্না মুঙ্গলশিং তান্থোক্নবা লাল্লোং য়াৎখি অমসুং মহাক্কী লমজিং মখাদা অসামগী মীয়াম্না থৌনা, অপুনবা অমসুং খাংবা কনবগা লোয়ননা মুঙ্গল লান্মী মাইথিবা পীখি। মসি ইচম চম্বা লান্মীগী মাইপাকপা অমা নত্তে, মসি অসামগী চাউথোকচবা অমসুং মশানা মশাবু থাজবগী লাউথোকপা অমনি। অহোম লৈঙাক মতমদগী, কালিয়াবোর মরুওইবা মফম ওইদুনা লাক্লি অমসুং মখোয়গী সরকার মখাদা হৌজিক লমদম অসি লম্বী-থোঙ অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা মফম অমা ওইরকপদা হরাওই। হৌখিবা চহি অমা মখাইদা দল অসিদা থাজবা হেনগৎলক্তুনা ঙসিদি মখোয়গী দল লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামগী অহানবা অপাম্বা ওইরে। চহি ২০ গী মতুংদা অহানবা ওইনা বিহারগী মীয়ামদা মখোয়দা রেকোর্দ ওইনা ভোৎশিং অমসুং সিতশিং পীরে। নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা লাউথোকখিবা মহারাষ্ট্রাগী অচৌবা সহরশিংগী মেয়র অমসুং কাউন্সিল্লরশিংগী মীখলশিংদা অহানবা ওইনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ম্যুনিসিপাল কাউন্সিল অমা ওইরিবা মুম্বাইনা মখোয়গী দলদা থাজবা উৎলে। মহারাষ্ট্রাগী অয়াম্বা সহরশিংগী মীয়াম্না মখোয়গী থবক তৌনবা মখোয়দা খুদোংচাবা পীরে। মমাঙদা, কেরলাগী মীয়াম্না মখোয়গী দল শিংথাবা য়ানা শৌগৎখ্রে, অহানবা ওইনা রাজ্যগী কোনুং তিরুবনন্থপুরমদা দলনা মেয়রগী সিত অমা মাইপাক্লে। হন্দক লৈবাক শীনবা থুংবগী মীখলগী ফলশিংগী মতুংইন্না ভোত্তরশিংনা অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎপা পাম্মী হায়বা নাখৈ শেংনা তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ মদুদি মীখলশিং অসিনা অতোপ্পা পাউজেল অমসু পীরে- মদুদি লৈবাক অসিনা ওপোজিসন দলগী নেগেতিপ পোলিতিক্স পামদ্রে। ওপোজিসন দল পোকখিবা মুম্বাই সহরদা হৌজিক মরিশুবা নত্ত্রগা মঙাশুবদা লৈরে অমসুং মখোয়না মহারাষ্ট্রাদা চহি কয়া পাল্লকখিবা অদু মপুংফানা থুপচিনখ্রে। চাউখৎপগী মতাংদা ওপোজিসনগী এজেন্দা লৈতবদগী লৈবাক অসিনা ওপোজিসন্দা থাজবা লৈত্রে অমসুং অসিগুম্বা দল অমনা কৈদৌঙৈদা অসাম নত্ত্রগা কাজিরঙ্গাগী য়াইফনবা থবক তৌরোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাজিরঙ্গাগী ফজবা ফোঙদোকখিবা ভারত রত্ন দোক্তর ভুপেন হাজারিকাগী ৱাহৈশিং নিংশিংলি। মহাক্কী ৱাহৈশিংদা কাজিরঙ্গা নুংশিবা অমসুং অসামগী মীয়াম্না মহৌশাগা অচেৎপা মরী লৈনবা অদু মমি তাখি। কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক অমা ওইবগী মথক্ত, মসি অসামগী থৱায়নি, ভারতকী বাইওদাইভরসিতিগী মমল নাইদ্রবা মনি অমনি, ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত অমা ওইনা য়ুনেস্কোনা শক খঙলে। কাজিরঙ্গা অমসুং মসিগী লম্লক্কী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবা অসি মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা খক নত্তনা মসি অসামগী তুংগী অমসুং লাক্লিবা মীরোলশিংগী থৌদাং অমসুনি। অসামগী লৈহাওদগী অনৌবা প্রোজেকশিং হৌদোক্লে অমসুং মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা থবকশিং অসিগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঈশিং ইচাউ মনুংদা শা-উচেকশিংনা অৱাংবা মফম থিরকপদা খুদোংচাবা কয়া মায়োক্নরি অমসুং নেসনেল হায়ৱে লানবদা য়াম্না তোইনা খুদোংথিবা মায়োক্নরি। উমং ফজনা থম্বগা লোয়ননা নুংঙাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। পান্দম অসিগী মখাদা, লুপা করোর ৭,০০০ রোম চঙনা কালিয়াবোরদগী নুমালিগর ফাওবা কিমি ৯০ গী কোরিদোর অমা শেমগৎলে, মসিগী মনুংদা কিমি ৩৫ গী ৱাইল্দলাইফ কোরিদোর অমা য়াওরি। গারিশিং মথক্ত চেনখিবা মতমদা মখাদা লম্লক্কী শা-উচেকশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অপনবা লৈররোই, মসি শামু গন্দাশিং, শামুশিং অমসুং কৈশিং চৎথোক-চৎশিন য়ানবা দিজাইন তৌরবনি। কোরিদোর অসিনা অপ্পর অসাম অমসুং অরুনাচল প্রদেসকী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি অমসুং অনৌবা রেল সর্বিস লৈবগা লোয়ননা মীয়ামদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। হায়রিবা মরুওইবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক অসাম অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা মতমদা, মসিগা লোয়ননা খুদোংচাবা কয়া ফংই; চহি খর অসিদা, কাজিরঙ্গাদা তুরিজম চাউখৎপা উরে অমসুং হোমষ্টেশিং, লমজিংবগী থবকশিং, ত্রান্সপোর্ত, হেন্দিক্রাফশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংগী খুৎথাংদা মফম অসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা হিংনবা লম্বীশিং ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা শামু গন্দা হাৎপা অসি অচৌবা নুংনাঙবা অমা ওইখি। ২০১৩ অমসুং ২০১৪ মনুংদা মচি অমা পানবা শামু গন্দা কয়া হাৎখি। মসি মখা তানা চৎথদনবা মখোয়গী সরকারনা ৱারেপ লৌরে অমসুং সেকুরিতিগী থবকশিং ফগৎহল্লে, ফোরেষ্ট দিপার্তমেন্তদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে, য়েংশিনবা হেনগৎহল্লে অমসুং বন দুর্গাগী খুৎথাংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলে। মসিগী ফল ওইনা, ২০২৫ দা শামু গন্দা অমতা হাৎপগী পাউ লৈত্রে, মসি সরকারগী রাজনিতিগী অচেৎপা পান্দম অমসুং অসামগী মীয়ামগী থবকশিংনা ঙমহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং চাউখৎপা য়েক্নবনি, মখোয় অনি পুন্না চৎমিন্নবা য়ারোই হায়না থাজনখি। ঙসিদি অনিমক নাকল অমমমদা খুমাঙচাউশিনবা য়াগনি হায়বা মালেমদা ভারতনা উৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা উমং অমসুং উগী শরুক শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে অমসুং মীয়াম্না “এক পের মা কে নাম” কেম্পেন থৱায় য়াওনা শরুক য়াবদগী মসিগী মখাদা উ পাম্বী করোর ২৬০ হেন্না থাখ্রে। ২০১৪ দগী, কৈ অমসুং শামুগী রিজার্বশিং মশিং হেনগৎলক্লে অমসুং ঙাক-শেনবা অমসুং মীয়ামগী মফমশিং পাকথোক-চাউথোক্লে। ভারত্তগী মুৎখ্রবা চিতাহশিং অমুক পুরক্লে অমসুং হৌজিক নৌনা পাম্নরে। পাৎ ঙাক-শেন্নবা ভারতনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি অমসুং এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা রামসার নেতৱার্ক ওইদুনা, রামসার সাইতশিং লৈবদা মালেমগী অহুমশুবা মফমদা লৈরি। চৎনবী ঙাক-শেনবগা লোয়ননা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক্তুনা কমদৌনা চাউখৎপগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নগনি হায়বা অসামনসু মালেমদা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী অৱাবদি মতম পুম্নমক্ত থাপ্নবনি- থম্মোয়শিং লাপ্নবা অমসুং মফমশিং লাপ্নবনি। লমদম অসিগী মীয়াম্না খনখি মদুদি চাউখৎপা হায়বদু অতোপ্পা মফমদা চৎখ্রে অমসুং মখোয় হুন্দোক্লম্লে হায়বনি, মসিনা শেন-থুম খক শোকহনবদা নত্তনা থাজবসু লৈহন্দ্রে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারশিংগী খুৎথাংদা মখোয়গী সরকারনা অৱাং-নোংপোক চাউখৎনবা মরুওইনা লৌরে। লম্বীশিং, রেলৱেশিং, এয়রৱেশিং অমসুং ঈশিং লম্বীশিংদা অসামগা শম্ননবা থবক পায়খৎপা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেলগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা অসিনা খুন্নাই অমসুং শেন-থুম অনিমক্ত কান্নবশিং ফংহল্লি, মসি অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা য়াম্না মরুওইবনি। কেন্দ্রদা ওপোজিসন্না সরকার পায়বা মতমদা অসামগী রেলৱেগী লুপা করোর ২,০০০ খক্তগী বজেত ফংখি, অদুগা মহাক্কী সরকারগী মতমদা মসি লুপা করোর ১০,০০০ দা হেনখৎখি- শরুক মঙা হেনগৎলে। শেন থাদবা হেনগৎপা অসিনা অনৌবা রেল লাইনশিং, রেলৱে দবল ওইহনবা অমসুং মৈ ফংহনবা অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবশিং য়াওনা ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহল্লে।
কালিয়াবোরদগী অনৌবা ত্রেন অহুম লমথাখিবা অসিনা অসামগী রেলগী চৎথোক-চৎথোকশিন শিংথাবা য়ানা ফগৎহল্লে। বন্দে ভারত শ্লিপ্পর ত্রেন্না গুৱাহতি অমসুং কোলকাতা শম্নরে, অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিংনা অসাম, নোংচুপ বেঙ্গল, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেসকী মরুওইবা ষ্টেসনশিং কোনশিনগনি অমসুং মসিনা পেসেঞ্জর লাখ কয়াদা কান্নবা পীরগনি। ত্রেনশিং অসিনা অসামগী ললোনবা মীওইশিং অনৌবা কৈথেলশিংগা শম্নহনগনি, মহৈরোয়শিং লাইরিক তম্বদা লাইহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংদা চৎপা নুংঙাইহল্লগনি। লম্বী-থোং ফগৎলকপা অসিনা অৱাং-নোংপোক মখা তানা চাউখৎপগী মতাইদা লৈত্রে; লমদম অসি লৈবাক অসিগী ময়োল অমসুং দিল্লি ফাওবগা নকশিন্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসামনা মসিগী শক্তম অমসুং নাৎ ঙাকপগী অচৌবা খুদোংচাদবা মায়োক্নরি। অসামগী মখোয়গী সরকারনা নারোন্দা চঙলকপা মপুংফানা লাকশিল্লে, উমংশিং মী তাহন্দ্রে, পুৱারি অমসুং নাৎকী মফমশিং অমসুং মীয়ামগী লমশিং নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংনা আইন্না য়াদনা লৌশিল্লম্বগী কনবা ঙম্লে, মসিদা মীয়াম্না থাগৎনরে। চহি কয়া ওপোজিসন্না মখোয়গী ভোৎশিং ফংনবা অমসুং সরকার শেম্নবা অসামগী লম নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংদা শীন্নখি। ওপোজিসনগী সরকার মতমদা, নারোন্দা চঙলকপা মশিং হেনগৎলকখি অমসুং হায়রিবা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং অঙসিনা অসামগী পুৱারি, নাৎ নত্ত্রগা লাইনিংগী মতাংদা খন্দে, পাক-শন্না লম খোপচিনখি। নারোন্দা চঙলকপদগী শা-উচেকশিংগী লম্বীশিং খোপচিনখি, আইন্না য়াদনা শা-উচেক হাৎপা হেনগৎলকখি অমসুং নারোন্দা য়োনবা অমসুং লৈবা অমসুং অতোপ্পা ক্রাইমশিং হেনগৎলকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংনা চৎনবীদা শিংনখি, লায়রবা অমসুং নহারোলশিংগী থবক মুনখি অমসুং ত্রাইবেলশিংগী লম আইন্না য়াদনা লৌশিনখি। মসিনা অসাম অমসুং লৈবাক্কী সেকুরিতিদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি। মীয়াম্না ওপোজিসন্দগী মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি, মখোয়গী অমতা ঙাইরবা থৌশিলদি নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং ঙাক-শেনবা অমসুং সরকার পায়বনি। ওপোজিসন অমসুং মখোয়গা চৎমিন্নরবশিংনা মসিগী থবক অসি লৈবাক শীনবা থুংনা চৎথরি। মখোয়না বিহারদা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং ঙাকথোক্নবা খোঙচৎশিং অমসুং রেল্লিশিং শীনখি অদুবু বিহারগী মীয়াম্না মখোয় মপুংফানা য়াখিদ্রে। অসামগী মীয়াম্না ওপোজিসন্দা অকনবা পাউখুম অমা পীগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসাম চাউখৎপনা অপুনবা অৱাং-নোংপোক চাউখৎনবা অনৌবা থোঙশিং হাংদোক্লে অমসুং এক্ত ইষ্ট পোলিসিদা মাইকৈ তাক্লে। অসাম চাউখৎপা মতমদা অৱাং-নোংপোক চাউখৎলি অমসুং সরকারগী থবকশিং অমসুং মীয়ামগী থাজবগা লোয়ননা, লমদম অসি অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ঙমগনি। মসিগা লোয়ননা, ঙসি শঙ্গাখিবা প্রোজেকশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী লক্ষমন প্রসাদ অর্চারয়া, অসামগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱাল, শ্রী পবিত্রা মারঘেরিতা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী কালিয়াবোরদা লুপা করোর ৬,৯৫০ হেনবগী কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোর প্রোজেক(এন.ঐচ-৭১৫ গী কালিয়াবোর-নুমালিহর সেক্সন লেন মরি ওনখৎপা) উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
কিমি ৮৬ শাংবা কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোর অসি মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমদা অকায়বা পীদবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অমনি। কিমি ৩৫ শাংবা কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোরনা কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্ক, কিমি ২১ গী বাইপাস সেক্সন ফাওদুনা চৎকনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা এন.ঐচ-৭১৫ গী কিমি ৩০ গী শরুক লেন অনিদগী লেন মরিদা ওনখৎকনি। প্রোজেক অসিনা পার্ককী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনবগা লোয়ননা লমদম অসিগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রোজেক অসিনা নাগাউন, কার্বি অংলোং অমসুং গোলাঘাত জিলাশিং ফাওদুনা চৎকনি অমসুং দিব্রুগর অমসুং তিনসুকিয়া য়াওনা অপ্পর অসামদা শিংথাবা য়ানা লম্বী-থোঙ ফগৎহনগনি। কাজিরঙ্গা ইলাবেতেদ কোরিদোর অসিনা শাশিং অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন য়াহনগনি, মীওইবা অমসুং শাশিংগী মরক্ত মুক্নবা হন্থহনগনি। মসিনা লম্বীগী অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহনগনি, লম্বী চৎপগী মতম অমসুং খুদোংথিবা থোকপগী চাং হন্থহনগনি অমসুং পেসেঞ্জর অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন হেনগৎহনগনি। প্রোজেক অসিগী শরুক অমা ওইনা, সহরশিংদা চিনবা হন্থহন্নবা, সহরগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎনবা অমসুং মফম অদুগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা জখালাবন্ধা অমসুং বোলাখাত্ত বাইপাস শেমগৎকনি।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অনি- গুৱাহাতি (কমাক্ষ্য)-রোতাক অমৃত ভারত এক্সপ্রেস অমসুং দিব্রুগর-লাখনৌ(গোমতি নাগর) অমৃত ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে। অনৌবা ত্রেনশিং অসিনা অৱাং-নোংপোক অমসুং অৱাং ভারতকী মরক্ত রেলগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি অমসুং মীয়াম অশোই-অঙাম য়াওদনা অমসুং হেন্না নুংঙাইনা চৎপা ঙমহনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi performs Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project, worth over ₹6,950 Crore in Kaliabor, Assam
Kaziranga is more than a National Park—it is the soul of Assam, a priceless jewel of India’s biodiversity, honored by UNESCO as a World Heritage Site: PM
When nature is preserved, opportunities flourish alongside it; In recent years, Kaziranga has witnessed a steady rise in tourism, and through homestays, guide services, transport, handicrafts, and small enterprises, local youth have discovered new avenues of livelihood: PM
For long, it was believed that nature and progress stood in opposition, that the two could not move together. Today, India is demonstrating to the world that both can advance together side by side: PM
The North East is no longer on the margins of development; it is now closer to the nation’s heart and to Delhi itself: PM
18 JAN 2026 12:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi performed Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project (4-Laning of Kaliabor-Numaligarh section of NH-715), worth over ₹6,950 Crore in Kaliabor, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi expressed gratitude to the people, noting that such a large number had come to bless him and said he was deeply thankful. He remarked that on visiting Kaziranga again, memories of his previous trip came alive, recalling that two years ago, the moments spent in Kaziranga were among the most special experiences of his life. PM Modi highlighted that he had the opportunity to spend the night at Kaziranga National Park and the next morning, during an elephant safari, he experienced the beauty of the region up close.
Emphasising that visiting Assam always brings him immense joy, Shri Modi described it as the land of the brave and of sons and daughters who showcase their talent in every field. He pointed out that just yesterday he attended the Bagurumba Dwhou festival in Guwahati, where daughters of the Bodo community set a new record with their performance. PM Modi highlighted the extraordinary presentation of Bagurumba, with the energy of more than 10,000 artists, the rhythm of kham and the melody of sifung, which mesmerized everyone. He remarked that the experience of Bagurumba touched the eyes and reached the heart. The Prime Minister praised the artists of Assam for their remarkable effort, preparation, and coordination, calling it truly wonderful. He extended his congratulations once again to all the artists who participated in the Bagurumba Dwhou festival. He thanked all the social media influencers and TV media for promoting the event to reach out to the nation and world.
Recalling that last year he had attended the Jhumoir Mahotsav and this time he had the opportunity to visit Assam during Magh Bihu, Shri Modi highlighted that just a month ago he came for development projects, inaugurating the new terminal building of the expanded Lokpriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati and laying the foundation stone of the Ammonia Urea Complex in Namrup. He remarked that such occasions have further strengthened their government’s mantra of “Vikas bhi, Virasat bhi.”
The Prime Minister underlined the historical importance of Kaliabor in Assam’s past, present and future, noting that it is the gateway to Kaziranga National Park and a hub of connectivity for Upper Assam. He recalled that it was from Kaliabor that the great warrior Lachit Borphukan strategized to drive out Mughal invaders, and under his leadership the people of Assam, with courage, unity and determination, defeated the Mughal army. Shri Modi emphasized that this was not merely a military victory but a declaration of Assam’s pride and self-confidence. He pointed out that since the Ahom rule, Kaliabor has held strategic importance, and expressed happiness that under their government the region is now becoming a vital center of connectivity and development.
PM Modi stated that today their party has become the first choice of people across the country, with trust in the party growing steadily over the past one and a half years. He highlighted that in the recent Bihar elections, even after 20 years, the people gave them record votes and seats. He added that just two days ago, results of mayoral and councillor elections in major cities of Maharashtra showed Mumbai, one of the largest municipal corporations in the world, giving their party a record mandate for the first time. He noted that people in most cities of Maharashtra have given them the opportunity to serve.
The Prime Minister further remarked that earlier, the people of Kerala gave their party a significant support, with the party winning a mayoral post for the first time in the state capital, Thiruvananthapuram. He underlined that recent election results across the country clearly show that voters want good governance and development, with focus on both progress and heritage, and therefore they are choosing them.
Shri Modi asserted that these elections also send another message—that the country is consistently rejecting the negative politics of the opposition party. He pointed out that in Mumbai, the city where the opposition party was born, it has now been reduced to the fourth or fifth position and In Maharashtra, where they ruled for decades, it has completely shrunk. PM Modi said the opposition has lost the trust of the nation because it has no agenda for development, and such a party can never serve the interests of Assam or Kaziranga.
Prime Minister recalled the words of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika, who described Kaziranga’s beauty with deep affection, noting that his lines reflected both love for Kaziranga and the Assamese people’s bond with nature. He emphasized that Kaziranga is not just a National Park but the soul of Assam and a priceless jewel of India’s biodiversity, recognized by UNESCO as a World Heritage Site. He underlined that protecting Kaziranga and its wildlife is not only about safeguarding the environment but also a responsibility towards Assam’s future and coming generations. Shri Modi announced the launch of new projects from Assam’s soil, congratulating the people for initiatives that will have a wide impact.
Highlighting that Kaziranga is home to the one-horned rhinoceros, the Prime Minister explained the challenges faced during floods when wildlife seeks higher ground and must cross the National Highway, often getting trapped. He stated that the government’s effort is to ensure smooth traffic while keeping the forest safe. He informed that under this vision, a 90-kilometre corridor from Kaliabor to Numaligarh is being developed at a cost of about ₹7,000 crore, including a 35-kilometre elevated wildlife corridor. Vehicles will pass above while wildlife movement below will remain unhindered, with the design prepared keeping in mind traditional movement routes of rhinos, elephants and tigers. Shri Modi remarked that the corridor will also improve connectivity between Upper Assam and Arunachal Pradesh, and along with new rail services, will open fresh opportunities for the people. He congratulated the people of Assam and the nation for these important projects.
Noting that when nature is protected, opportunities also arise, Prime Minister pointed out that Kaziranga has seen a steady rise in tourism in recent years. Through homestays, guide services, transport, handicrafts and small businesses, local youth have found new sources of income.
Praising the people and government of Assam for another achievement, Shri Modi recalled that there was a time when rhino poaching was a major concern, with dozens of one-horned rhinos killed in 2013 and 2014. He said their government decided this could not continue and strengthened security arrangements, provided modern resources to the forest department, enhanced surveillance, and increased women’s participation through ‘Van Durga.’ As a result, he highlighted, in 2025 not a single incident of rhino poaching was reported, made possible by the government’s political will and the efforts of the people of Assam.
The Prime Minister observed that for long it was believed that nature and progress were opposed to each other, but today India is showing the world that both economy and ecology can advance together. He noted that in the past decade, forest and tree cover has increased, with people enthusiastically participating in the “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign under which more than 260 crore trees have been planted. Since 2014, the number of tiger and elephant reserves has grown, and protected and community areas have expanded. Shri Modi remarked that cheetahs, once extinct in India, have now been brought back and have become a new attraction. He added that India is continuously working on wetland conservation and has become Asia’s largest Ramsar network, ranking third globally in terms of the number of Ramsar sites. Prime Minister stated that Assam too is showing the world how development can go hand in hand with heritage preservation and protection of nature.
Shri Modi remarked that the greatest pain of the North East has always been distance—distance of hearts and distance of places. He said that for decades, people of the region felt that development was happening elsewhere and they were being left behind, which affected not only the economy but also trust. He highlighted that their party, through the Governments at Union and State, have changed this sentiment by prioritizing the development of the North East. He noted that work began simultaneously to connect Assam through roadways, railways, airways and waterways.
Emphasizing that expanding rail connectivity benefits both social and economic levels, making it crucial for the North East, Shri Modi criticized the opposition for neglecting this, pointing out that when they were in power at the Centre, Assam received only about ₹2,000 crore in the rail budget, whereas under his government this has been increased to nearly ₹10,000 crore annually—five times more. Shri Modi stated that this enhanced investment has led to large-scale infrastructure development, with new rail lines, doubling and electrification boosting railway capacity and passenger facilities. Prime Minister announced the launch of three new train services from Kaliabor, marking a significant expansion in Assam’s rail connectivity. He said the Vande Bharat Sleeper Train will connect Guwahati to Kolkata, making long-distance travel more comfortable, while two Amrit Bharat Express trains will cover important stations across Assam, West Bengal, Bihar and Uttar Pradesh, directly benefiting lakhs of passengers. Shri Modi underlined that these trains will connect Assam’s traders to new markets, provide students easier access to educational opportunities, and simplify travel across different parts of the country. He remarked that such connectivity expansion builds confidence that the North East is no longer on the margins of development, no longer distant, but close to the heart and close to Delhi.
The Prime Minister also addressed a major challenge facing Assam—the need to protect its identity and culture. He praised their government in Assam for effectively tackling infiltration, freeing forests, historic cultural sites and people’s lands from illegal encroachments, which is being widely appreciated. PM Modi contrasted this with opposition, stating that for decades they handed Assam’s soil to infiltrators merely for votes and government formation. He said that during the opposition rule, infiltration kept increasing, and these infiltrators, with no concern for Assam’s history, culture or faith, carried out widespread encroachments. He added that infiltration led to encroachment in animal corridors, promoted illegal poaching, and increased smuggling and other crimes.
Prime Minister Modi warned that infiltrators are disturbing the demographic balance, attacking culture, snatching jobs from the poor and youth, and fraudulently occupying land in tribal areas, posing a grave threat to both Assam and the nation’s security. He cautioned people to remain vigilant against the opposition, stating that its only policy is to protect infiltrators and gain power. Shri Modi remarked that the opposition and its allies are following this approach across the country, citing how in Bihar they organized marches and rallies to shield infiltrators, but the people of Bihar completely rejected them. He expressed confidence that the people of Assam too will deliver a strong response to opposition.
Shri Modi highlighted that Assam’s development is opening new doors for the progress of the entire North East and is giving direction to the Act East Policy. He emphasized that when Assam advances, the North East advances, and with the government’s efforts and the trust of the people, the region will reach new heights. Concluding his remarks, the Prime Minister once again congratulated everyone on the projects inaugurated today.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister performed Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project (4-Laning of Kaliabor-Numaligarh section of NH-715), worth over ₹6,950 Crore.
The 86 km long Kaziranga Elevated Corridor project is an environmentally conscious National Highway project. It will feature 35 km of Elevated Wildlife Corridor that will pass through Kaziranga National Park, 21 km Bypass section and 30 km widening of the existing highway section of NH-715 from two to four lanes. The project aims to improve regional connectivity while ensuring protection of the park’s rich biodiversity.
The project will pass through Nagaon, Karbi Anglong and Golaghat districts and will significantly improve connectivity to Upper Assam, particularly Dibrugarh and Tinsukia. The elevated wildlife corridor will ensure uninterrupted movement of animals, reduce human-wildlife conflict. It will also enhance road safety, reduce travel time and accident rates, and support growing passenger and freight traffic. As part of the project, Bypasses will be developed at Jakhalabandha and Bokakhat that will help to decongest towns, improve urban mobility and enhance the quality of life for local residents.
During the programme, Prime Minister also flagged off 2 New Amrit Bharat Express trains - Guwahati (Kamakhya)-Rohtak Amrit Bharat Express and Dibrugarh-Lucknow (Gomti Nagar) Amrit Bharat Express. These new train services will strengthen rail connectivity between the Northeast and Northern India, enabling safer and more convenient travel for the people.