प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले असमको कालियाबोरमा ६,९५० करोड रुपियाँभन्दा अधिकको काजीरङ्गा एलिभेटेड करिडोर परियोजनाको भूमिपूजन गरे।
काजीरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज मात्र होइन - यो असमको आत्मा हो, भारतको जैविक विविधताको अमूल्य रत्न हो, जसलाई युनेस्कोले विश्व सम्पदा स्थलको रूपमा सम्मान दिएको छ: प्रधानमन्त्री
जब प्रकृति संरक्षित हुन्छ, तब यसको साथसाथै अवसरहरू पनि फस्टाउँछन्; हालका वर्षहरूमा काजीरङ्गामा पर्यटनमा निरन्तर विकास भएको छ र होमस्टे, गाइड सेवा, यातायात, हस्तकला र साना उद्यमहरूको माध्यमद्वारा, स्थानीय युवाहरूले जीविकोपार्जनका नयाँ मार्गहरूको पत्ता लगाएका छन्: प्रधानमन्त्री
दीर्घ समयदेखि के विश्वास गरिन्थ्यो भने प्रकृति र प्रगति दुई विपरीत दिशामा उभिएका छन्, यसैले दुई एक साथ अगाडि बढ्न सक्दैनन्। तर आज भारतले विश्वलाई दुवै सँगै अगाडि बढ्न सक्छन् भनेर प्रदर्शन गरिरहेको छ: प्रधानमन्त्री
पूर्वोत्तर अब विकासको सीमान्तमा छैन; यो अब राष्ट्रको हृदय र दिल्लीको नजिकमा छ: प्रधानमन्त्री
18 JAN 2026 12:49PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज असमको कालियाबोरमा ६,९५० करोड रुपियाँभन्दा अधिकको काजीरङ्गा एलिभेटेड करिडोर परियोजना (कालियाबोर-नुमालीगढ खण्डको ४-लेनिङ) को भूमिपूजन गरेका छन्। यस अवसरमा कार्यक्रमलाई सम्बोधन गर्दै श्री मोदीले जनताप्रति कृतज्ञता व्यक्त गर्दै यति ठूलो सङ्ख्यामा आफूलाई आशीर्वाद दिन आएको उल्लेख गर्दै आफू गहिरो रूपमा आभारी रहेको कुरा बताए। उनले काजीरङ्गाको भ्रमण गर्दा फेरि आफ्नो अघिल्लो यात्राका सम्झनाहरू जीवित भएको टिप्पणी गरे अनि दुई वर्षअघि काजीरङ्गामा बिताएका क्षणहरू आफ्नो जीवनका सबैभन्दा विशेष अनुभवहरूमध्ये एक भएको सम्झिए। प्रधानमन्त्री मोदीले काजीरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्जमा रात बिताउने अवसर पाएको र भोलिपल्ट बिहान हात्ती सफारीको क्रममा यस क्षेत्रको सुन्दरतालाई नजिकबाट अनुभव गरेको कुरामा जोड दिए।
असमको भ्रमणले सधैँ आफूलाई अपार आनन्द दिएको कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले यसलाई बहादुरहरूको भूमि र हरेक क्षेत्रमा आफ्नो प्रतिभा प्रदर्शन गर्ने छोराछोरीहरूको भूमिको रूपमा वर्णन गरे। उनले हिजो मात्र गुवाहाटीमा भएको बागुरुम्बा धूउ महोत्सवमा भाग लिएको कुरा औंल्याए, जहाँ बोडो समुदायका छोरीहरूले आफ्नो प्रदर्शनले नयाँ कीर्तिमान कायम गरे।
प्रधानमन्त्री मोदीले १०,००० भन्दा अधिक कलाकारहरूको ऊर्जा, खामको लय र सिफुङको धुनले सबैलाई मोहित बनाएको बागुरुम्बाको असाधारण प्रस्तुतिलाई प्रकाश पारे। उनले टिप्पणी गरे अनुसार बागुरुम्बाको अनुभवले आँखा रसायो र हृदयसम्म पुग्यो। प्रधानमन्त्रीले असमका कलाकारहरूको उल्लेखनीय प्रयास, तयारी र समन्वयको प्रशंसा गर्दै यसलाई साँच्चै अद्भुत भने। उनले बागुरुम्बा धूउ महोत्सवमा भाग लिने सबै कलाकारहरूलाई फेरि एक पटक बधाई दिए। उनले देश र विश्वमा पुग्न कार्यक्रमलाई प्रवर्द्धन गरेकोमा सबै सामाजिक सञ्जाल प्रभावकार र टीभी मिडियालाई धन्यवाद दिए।
गत वर्ष उनी झुमोइर महोत्सवमा उपस्थित भएका थिए र यस पटक माघ बिहूको समयमा असम भ्रमण गर्ने अवसर पाएको सम्झना गर्दै श्री मोदीले एक महिना अघि मात्र विकास परियोजनाहरूको लागि आएको कुरा प्रकाश पारे, गुवाहाटीमा विस्तारित लोकप्रिय गोपीनाथ बर्दोलोई अन्तर्राष्ट्रिय विमानस्थलको नयाँ टर्मिनल भवनको उद्घाटन गर्नुका साथै नामरूपमा अमोनिया युरिया कम्प्लेक्सको शिलान्यास गरे। उनले यस्ता अवसरहरूले आफ्नो सरकारको "विकास भी, विरासत भी" को मन्त्रलाई अझ मजबुत बनाएको टिप्पणी गरे।
प्रधानमन्त्रीले असमको अतीत, वर्तमान र भविष्यमा कालियाबोरको ऐतिहासिक महत्त्वलाई जोड दिँदै यो काजीरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्जको प्रवेशद्वार र अप्पर असमको लागि सम्पर्क केन्द्र भएको उल्लेख गरे। उनले सम्झना गरे अनुसार कालियाबोरबाटै महान् योद्धा लचित बोरफुकनले मुगल आक्रमणकारीहरूलाई धपाउन रणनीति बनाएका थिए र उनको नेतृत्वमा असमका जनताले साहस, एकता र दृढ सङ्कल्पका साथ मुगल सेनालाई पराजित गरेका थिए। श्री मोदीले जोड दिए अनुसार यो केवल सैन्य विजय मात्र नभई असमको गौरव र आत्मविश्वासको घोषणा थियो। उनले औंल्याए अनुसार अहोम शासनदेखि नै कालियाबोरले रणनीतिक महत्त्व राखेको छ, र आफ्नो सरकार कालमा यो क्षेत्र अब सम्पर्क र विकासको महत्त्वपूर्ण केन्द्र बन्दै गएकोमा खुशी व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्री मोदीले भने अनुसार आज उनीहरूको पार्टी देशभरिका मानिसहरूको पहिलो रोजाइ बनेको छ, पार्टीमा विश्वास विगत डेढ दशकमा निरन्तर बढ्दै गएको छ।
उनले हालै भएको बिहार चुनावमा, २० वर्षपछि पनि जनताले उनीहरूलाई रेकर्ड मत र सिट दिएका कुरामा जोड दिए। उनले थपे अनुसार दुई दिन अघि मात्र, महाराष्ट्रका प्रमुख शहरहरूमा मेयर र काउन्सिलर चुनावको नतिजाले विश्वको सबैभन्दा ठूलो नगर निगमहरू मध्ये एक मुम्बईलाई पहिलो पटक रेकर्ड जनादेश दिएको देखाएको छ। उनले उल्लेख गरे अनुसार महाराष्ट्रका धेरैजसो शहरहरूमा मानिसहरूले उनीहरूलाई सेवा गर्ने अवसर दिएका छन्।
प्रधानमन्त्रीले थप टिप्पणी गरे अनुसार पहिले केरलाका जनताले आफ्नो पार्टीलाई महत्त्वपूर्ण समर्थन दिएका थिए, पार्टीले राज्यको राजधानी तिरुवनन्तपुरममा पहिलो पटक मेयर पद जितेको थियो। उनले जोड दिए कि देशभर हालैका चुनावी परिणामहरूले स्पष्ट रूपमा के देखाउँछन् भने मतदाताहरू प्रगति र सम्पदा दुवैमा केन्द्रित भएर सुशासन र विकास चाहन्छन्, र त्यसैले उनीहरूले आफूलाई रोजिरहेको पीएम मोदीले बताए छन्।
उनले औंल्याए कि मुम्बई, जुन शहरमा विपक्षी दलको जन्म भएको थियो, त्यो अब चौथो वा पाँचौं स्थानमा झरेको छ र महाराष्ट्रमा, जहाँ उनीहरूले दशकौंसम्म शासन गरे, यो पूर्ण रूपमा खुम्चिएर गएको छ। प्रधानमन्त्री मोदीले भने - विपक्षीले राष्ट्रको विश्वास गुमाएको छ किनभने योसित विकासको लागि कुनै एजेन्डा छैन, र यस्तो पार्टीले कहिल्यै असम वा काजीरङ्गाको हितको सेवा गर्न सक्दैन।
प्रधानमन्त्रीले भारत रत्न डा. भूपेन हजारिकाका शब्दहरू सम्झिए, जसले काजीरङ्गाको सुन्दरतालाई गहिरो स्नेहका साथ वर्णन गरे, जसको उल्लेख गर्दै मोदीले उनका पङ्क्तिहरूले काजीरङ्गाप्रतिको प्रेम र प्रकृतिसँग असमिया जनताको सम्बन्ध दुवैलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। उनले जोड दिए अनुसार काजीरङ्गा केवल एक राष्ट्रिय निकुञ्ज मात्र होइन तर असमको आत्मा र भारतको जैविक विविधताको अमूल्य रत्न हो, जसलाई युनेस्कोले विश्व सम्पदा स्थलको रूपमा मान्यता दिएको छ।
उनले जोड दिए अनुसार काजीरङ्गा र यसको वन्यजन्तुको संरक्षण गर्नु पर्यावरणको रक्षा गर्नु मात्र नभई असमको भविष्य र आउँदो पुस्ताप्रतिको जिम्मेवारी पनि हो। श्री मोदीले असमको माटोबाट नयाँ परियोजनाहरू शुरु गर्ने घोषणा गरे, जसले व्यापक प्रभाव पार्ने पहलहरूको लागि जनतालाई बधाई दिए।
काजीरङ्गा एकसिङ्गे गैंडाको घर हो भन्ने कुरालाई जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले बाढीको समयमा सामना गर्नुपर्ने चुनौतीहरूको बारेमा व्याख्या गरे तथा जब वन्यजन्तुहरूले माथि उठेको जमिन खोज्छन् र राष्ट्रिय राजमार्ग पार गर्नुपर्छ र कहिलेकाहीं प्रायः फसेका हुन्छन्। उनले भने - सरकारको प्रयास जङ्गललाई सुरक्षित राख्दै सहज यातायात सुनिश्चित गर्नु हो। उनले जानकारी दिए अनुसार यस दृष्टिकोण अन्तर्गत, कालियाबोरबाट नुमालीगढसम्मको ९० किलोमिटर लामो करिडोर लगभग ७,००० करोड रुपियाँको लागतमा विकास भइरहेको छ, जसमा ३५ किलोमिटरको उचाइमा रहेको वन्यजन्तु करिडोर पनि समावेश छ। गैंडा, हात्ती र बाघको परम्परागत आवागमन मार्गहरूलाई ध्यानमा राखेर सवारी साधनहरू माथिबाट गुज्रनेछन् भने तल वन्यजन्तुको आवागमन निर्बाध रहनेछ, जुन गैंडा, हात्ती र बाघको परम्परागत आवागमन मार्गहरूलाई ध्यानमा राखेर डिजाइन तयार पारिएको छ। श्री मोदीले टिप्पणी गरे अनुसार यो करिडोरले अप्पर असम र अरुणाचल प्रदेश बीचको सम्पर्क सञ्जालमा पनि सुधार ल्याउनेछ र नयाँ रेल सेवाहरूसँगै यसले मानिसहरूका लागि नयाँ अवसर खोल्नेछ। उनले यस अवसरमा यी महत्त्वपूर्ण परियोजनाहरूका लागि असमका जनता र राष्ट्रलाई बधाई दिए।
प्रकृति सुरक्षित हुँदा अवसरहरू पनि सिर्जना हुन्छन् भन्ने कुरा उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले हालैका वर्षहरूमा काजीरङ्गामा पर्यटनमा निरन्तर वृद्धि भएको औंल्याए। होमस्टे, गाइड सेवा, यातायात, हस्तकला र साना व्यवसायहरूको माध्यमद्वारा स्थानीय युवाहरूले आयका नयाँ स्रोतहरू फेला पारेका छन्।
राज्यको अर्को आधुनिक उपलब्धिको लागि असमका जनता र सरकारको प्रशंसा गर्दै श्री मोदीले एक समय थियो जब गैंडाको शिकार एक प्रमुख चिन्ताको विषय थियो, २०१३ र २०१४ मा दर्जनौं एकसिङ्गे गैंडा मारिएका थिए भनेर सम्झाए। उनले भने अनुसार उनीहरूको सरकारले यो जारी राख्न नसक्ने निर्णय गर्‍यो र 'वन दुर्गा' मार्फत सुरक्षा व्यवस्थालाई बलियो बनायो, वन विभागलाई स्रोतहरू प्रदान गर्‍यो, निगरानी बढायो र महिला सहभागिता बढायो। फलस्वरूप, उनले प्रकाश पारे अनुसार २०२५ मा गैंडाको शिकारको एउटा पनि घटना रिपोर्ट गरिएको थिएन, जुन सरकारको राजनीतिक इच्छाशक्ति र असमका जनताको प्रयासले सम्भव भएको थियो।
प्रधानमन्त्रीले लामो समयदेखि प्रकृति र प्रगति एकअर्काको विपरीत रहेको विश्वास गरिँदै आएको तर आज भारतले विश्वलाई अर्थतन्त्र र पारिस्थितिकी दुवै एकसाथ अगाडि बढ्न सक्छन् भन्ने देखाएको बताए। उनले पछिल्लो एक दशकमा वन र रूखको आवरण बढेको उल्लेख गरे, जसअन्तर्गत "एक पेड माँ के नाम" अभियानमा मानिसहरू उत्साहपूर्वक सहभागी भएका छन् जसअन्तर्गत २६० करोडभन्दा अधिक रूख रोपिएको छ। २०१४ देखि, बाघ र हात्ती आरक्षको सङ्ख्या बढेको छ, संरक्षित र सामुदायिक क्षेत्रहरू विस्तार भएका छन्। श्री मोदीले भारतमा पहिले लोप भइसकेका चितुवाहरू अब फिर्ता ल्याइएको र नयाँ आकर्षण बनेको टिप्पणी गरे। उनले थपे कि भारतले निरन्तर सिमसार संरक्षणमा काम गरिरहेको छ र एशियाको सबैभन्दा ठूलो रामसर नेटवर्क बनेको छ, रामसर स्थलहरूको सङ्ख्याको हिसाबले वैश्विक रूपमा तेस्रो स्थानमा छ। प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार असमले पनि के विश्वलाई देखाउँदैछ भने विकास कसरी सम्पदा संरक्षण र प्रकृतिको संरक्षणसँगसँगै जान सक्छ।
श्री मोदीले टिप्पणी गरे कि पूर्वाधारको सबैभन्दा ठूलो पीडा सधैँ हृदयको दूरी र ठाउँको दूरी रहेको छ। उनले भने, दशकौंदेखि यस क्षेत्रका मानिसहरूले विकास अन्यत्र भइरहेको र उनीहरूलाई पछाडि छोडिएको महसुस गरे, जसले विश्वासलाई मात्र असर गरेन। उनले अर्थतन्त्रलाई मात्र होइन तर आफ्नो पार्टीले, केन्द्र र राज्यका सरकारहरूको माध्यमद्वारा, पूर्वोत्तरको विकासलाई प्राथमिकता दिएर यो भावनालाई परिवर्तन गरेको कुरा पनि प्रकाश पारे। उनले सडक, रेलवे, हवाई र जलमार्गमार्फत असमलाई जोड्ने काम एकै साथ शुरु भएको उल्लेख गरे।
कनेक्टिभिटीले सामाजिक र आर्थिक दुवै स्तरमा फाइदा पुर्‍याउँछ भन्ने कुरामा जोड दिँदै, श्री मोदीले विपक्षीहरूको यसलाई बेवास्ता गरेकोमा आलोचना गरे। उनले केन्द्रको सत्तामा हुँदा असमले रेल बजेटमा लगभग २,००० करोड रुपियाँ मात्र प्राप्त गरेको औंल्याए, जबकि उनको सरकारको पालामा यो वार्षिक रूपमा लगभग १०,००० करोड रुपियाँ पुगेको छ - जुन पाँच गुणा अधिक हो। श्री मोदीले भने , यो बढेको निवेशले ठूलो मात्रामा पूर्वाधार विकासमा नेतृत्व गरेको छ, नयाँ रेल लाइनहरू, दोहोरोकरण र विद्युतीकरणले रेलवे क्षमता र यात्रु सुविधाहरू बढाएको छ। प्रधानमन्त्रीले कालियाबोरबाट तीन नयाँ रेल सेवा शुरु गर्ने घोषणा गरे, जुन असमको रेल कनेक्टिभिटीमा उल्लेखनीय विस्तार हो। उनले भने कि वन्दे भारत स्लीपर ट्रेनले गुवाहाटीलाई कोलकातासँग जोड्नेछ, जसले लामो दूरीको यात्रालाई अझ सहज बनाउनेछ, जबकि दुई अमृत भारत एक्सप्रेस ट्रेनहरूले असम, पश्चिम बङ्गाल, बिहार र उत्तर प्रदेशका महत्त्वपूर्ण स्टेशनहरूलाई कभर गर्नेछन्, जसबाट लाखौं यात्रुहरूलाई प्रत्यक्ष फाइदा हुनेछ। श्री मोदीले जोड दिए अनुसार यी रेलहरूले असमका व्यापारीहरूलाई नयाँ बजारहरूसँग जोड्नेछन्, विद्यार्थीहरूलाई शैक्षिक अवसरहरूमा सजिलो पहुँच प्रदान गर्नेछन् र देशका विभिन्न भागहरूमा यात्रालाई सरल बनाउनेछन्। उनले टिप्पणी गरे अनुसार यस्तो कनेक्टिभिटी विस्तारले के विश्वास जगाउँछ भने पूर्वोत्तर अब विकासको सीमान्तमा छैन, अब धेरै टाढा छैन, तर मुटुको नजिक र दिल्लीको नजिक छ।
प्रधानमन्त्रीले असमले सामना गरिरहेको एउटा प्रमुख चुनौती - यसको पहिचान र संस्कृतिको रक्षा गर्ने आवश्यकता - लाई पनि सम्बोधन गरे। उनले घुसपैठलाई प्रभावकारी रूपमा सम्बोधन गरेकोमा असममा उनीहरूको सरकारको प्रशंसा गरे तथा वन, ऐतिहासिक सांस्कृतिक स्थल र जनताको जमिन अवैध अतिक्रमणबाट मुक्त गरे, जसको व्यापक रूपमा प्रशंसा भइरहेको छ। प्रधानमन्त्री मोदीले यसलाई विपक्षसँग तुलना गर्दै भने, दशकौंसम्म उनीहरूले भोट र सरकार गठनको लागि मात्र असमको माटो घुसपैठकर्ताहरूलाई सुम्पेका थिए। उनले भने अनुसार विपक्षी शासनकालमा घुसपैठ बढ्दै गयो, र यी घुसपैठकारीहरूले असमको इतिहास, संस्कृति वा विश्वासको कुनै चासो नराखी व्यापक अतिक्रमण गरे। उनले थपे कि घुसपैठले जनावरको करिडोरमा अतिक्रमण निम्त्यायो, अवैध शिकारलाई बढावा दियो अनि तस्करी र अन्य अपराधहरू बढायो।
प्रधानमन्त्री मोदीले घुसपैठीहरूले जनसाङ्ख्यिकीय सन्तुलनलाई खलल पुर्‍याइरहेका, संस्कृतिमा आक्रमण गरिरहेका, गरीब र युवाहरूको नोकरी खोस्ने र आदिवासी क्षेत्रहरूमा जालसाजीपूर्वक जमिन कब्जा गरिरहेका छन्, जसले असम र राष्ट्रको सुरक्षा दुवैलाई गम्भीर खतरा बनाएको चेतावनी दिए। उनले विपक्षीहरू विरुद्ध सतर्क रहन जनतालाई होशियारी गराउंदै यसको एक मात्र नीति घुसपैठीहरूलाई जोगाउनु र सत्ता प्राप्त गर्नु हो। श्री मोदीले टिप्पणी गरे अनुसार विपक्षी र यसका सहयोगीहरूले देशभर यो दृष्टिकोण अपनाइरहेका छन्, कसरी बिहारमा घुसपैठीहरूलाई जोगाउन मार्च र र्‍यालीहरू आयोजना गरेका थिए, तर बिहारका जनताले तिनीहरूलाई पूर्ण रूपमा अस्वीकार गरे। उनले विश्वास व्यक्त गरे कि असमका जनताले पनि विरोधलाई कडा प्रतिक्रिया दिनेछन्।
श्री मोदीले प्रकाश पारे अनुसार असमको विकासले सम्पूर्ण पूर्वोत्तरको प्रगतिको लागि नयाँ ढोका खोलिरहेको छ र पूर्व नीतिलाई दिशा दिइरहेको छ। उनले जोड दिए कि जब असम अगाडि बढ्छ, पूर्वोत्तर अगाडि बढ्छ, र सरकारको प्रयास र जनताको विश्वासले क्षेत्र नयाँ उचाइमा पुग्नेछ। आफ्नो टिप्पणीको अन्त्य गर्दै प्रधानमन्त्रीले आज उद्घाटन गरिएका परियोजनाहरूमा सबैलाई फेरि एक पटक बधाई दिए।
कार्यक्रममा असमका राज्यपाल श्री लक्ष्मण प्रसाद आचार्य, असमका मुख्यमन्त्री श्री हिमन्त विश्व शर्मा, केन्द्रीय मन्त्रीहरू श्री सर्वानन्द सोनोवाल, श्री पवित्रा मार्गेरिता लगायत अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
प्रधानमन्त्रीले ६,९५० करोड रुपियाँभन्दा अधिक लागतको काजीरङ्गा एलिभेटेड करिडोर परियोजना (कालियाबोर-नुमालीगढ खण्डको ४-लेनिङ) को भूमिपूजन गरे।
८६ किलोमिटर लामो काजीरङ्गा एलिभेटेड करिडोर परियोजना पर्यावरणीय रूपमा सचेत राष्ट्रिय राजमार्ग परियोजना हो। यसमा काजीरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज हुँदै जाने ३५ किलोमिटरको एलिभेटेड वन्यजन्तु करिडोर, २१ किलोमिटर बाइपास खण्ड र एनएच -७१५ को विद्यमान राजमार्ग खण्डलाई दुईदेखि चार लेनसम्म चौडा पार्ने ३० किलोमिटरको सुविधा हुनेछ। यो परियोजनाले पार्कको समृद्ध जैविक विविधताको संरक्षण सुनिश्चित गर्दै क्षेत्रीय सम्पर्क सुधार गर्ने लक्ष्य राखेको छ।
यो परियोजना नागांव, कार्बी आङ्लोङ र गोलाघाट जिल्लाहरू हुँदै जानेछ र अप्पर असम, विशेष गरी डिब्रुगढ र तिनसुकियासँगको सम्पर्क सञ्जालमा उल्लेखनीय सुधार ल्याउनेछ। उन्नत वन्यजन्तु करिडोरले जनावरहरूको निर्बाध आवागमन सुनिश्चित गर्नेछ, जसले मानव-वन्यजन्तु द्वन्द्व कम गर्नेछ। यसले सडक सुरक्षा पनि बढाउनेछ, यात्रा समय र दुर्घटना दर घटाउनेछ, र बढ्दो यात्रु र मालवाहक यातायातलाई समर्थन गर्नेछ। परियोजनाको एक भागको रूपमा, जखलाबान्धा र बोकाखाटमा बाइपासहरू विकास गरिनेछ जसले शहरहरूमा भीडभाड कम गर्न, शहरी गतिशीलता सुधार गर्न र स्थानीय बासिन्दाहरूको जीवनस्तर बढाउन मद्दत गर्नेछ।
कार्यक्रमको क्रममा, प्रधानमन्त्रीले २ नयाँ अमृत भारत एक्सप्रेस रेलहरू - गुवाहाटी (कामाख्या) - रोहतक अमृत भारत एक्सप्रेस र डिब्रुगढ-लखनऊ (गोमती नगर) अमृत भारत एक्सप्रेसलाई पनि झण्डा देखाएर उद्घाटन गरे। यी नयाँ रेल सेवाहरूले पूर्वोत्तर र उत्तरी भारत बीचको रेल सञ्जाललाई बलियो बनाउनेछन्, जसले गर्दा मानिसहरूलाई सुरक्षित र सुविधाजनक यात्रा गर्न सहज हुनेछ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi performs Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project, worth over ₹6,950 Crore in Kaliabor, Assam
Kaziranga is more than a National Park—it is the soul of Assam, a priceless jewel of India’s biodiversity, honored by UNESCO as a World Heritage Site: PM
When nature is preserved, opportunities flourish alongside it; In recent years, Kaziranga has witnessed a steady rise in tourism, and through homestays, guide services, transport, handicrafts, and small enterprises, local youth have discovered new avenues of livelihood: PM
For long, it was believed that nature and progress stood in opposition, that the two could not move together. Today, India is demonstrating to the world that both can advance together side by side: PM
The North East is no longer on the margins of development; it is now closer to the nation’s heart and to Delhi itself: PM
18 JAN 2026 12:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi performed Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project (4-Laning of Kaliabor-Numaligarh section of NH-715), worth over ₹6,950 Crore in Kaliabor, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi expressed gratitude to the people, noting that such a large number had come to bless him and said he was deeply thankful. He remarked that on visiting Kaziranga again, memories of his previous trip came alive, recalling that two years ago, the moments spent in Kaziranga were among the most special experiences of his life. PM Modi highlighted that he had the opportunity to spend the night at Kaziranga National Park and the next morning, during an elephant safari, he experienced the beauty of the region up close.
Emphasising that visiting Assam always brings him immense joy, Shri Modi described it as the land of the brave and of sons and daughters who showcase their talent in every field. He pointed out that just yesterday he attended the Bagurumba Dwhou festival in Guwahati, where daughters of the Bodo community set a new record with their performance. PM Modi highlighted the extraordinary presentation of Bagurumba, with the energy of more than 10,000 artists, the rhythm of kham and the melody of sifung, which mesmerized everyone. He remarked that the experience of Bagurumba touched the eyes and reached the heart. The Prime Minister praised the artists of Assam for their remarkable effort, preparation, and coordination, calling it truly wonderful. He extended his congratulations once again to all the artists who participated in the Bagurumba Dwhou festival. He thanked all the social media influencers and TV media for promoting the event to reach out to the nation and world.
Recalling that last year he had attended the Jhumoir Mahotsav and this time he had the opportunity to visit Assam during Magh Bihu, Shri Modi highlighted that just a month ago he came for development projects, inaugurating the new terminal building of the expanded Lokpriya Gopinath Bardoloi International Airport in Guwahati and laying the foundation stone of the Ammonia Urea Complex in Namrup. He remarked that such occasions have further strengthened their government’s mantra of “Vikas bhi, Virasat bhi.”
The Prime Minister underlined the historical importance of Kaliabor in Assam’s past, present and future, noting that it is the gateway to Kaziranga National Park and a hub of connectivity for Upper Assam. He recalled that it was from Kaliabor that the great warrior Lachit Borphukan strategized to drive out Mughal invaders, and under his leadership the people of Assam, with courage, unity and determination, defeated the Mughal army. Shri Modi emphasized that this was not merely a military victory but a declaration of Assam’s pride and self-confidence. He pointed out that since the Ahom rule, Kaliabor has held strategic importance, and expressed happiness that under their government the region is now becoming a vital center of connectivity and development.
PM Modi stated that today their party has become the first choice of people across the country, with trust in the party growing steadily over the past one and a half years. He highlighted that in the recent Bihar elections, even after 20 years, the people gave them record votes and seats. He added that just two days ago, results of mayoral and councillor elections in major cities of Maharashtra showed Mumbai, one of the largest municipal corporations in the world, giving their party a record mandate for the first time. He noted that people in most cities of Maharashtra have given them the opportunity to serve.
The Prime Minister further remarked that earlier, the people of Kerala gave their party a significant support, with the party winning a mayoral post for the first time in the state capital, Thiruvananthapuram. He underlined that recent election results across the country clearly show that voters want good governance and development, with focus on both progress and heritage, and therefore they are choosing them.
Shri Modi asserted that these elections also send another message—that the country is consistently rejecting the negative politics of the opposition party. He pointed out that in Mumbai, the city where the opposition party was born, it has now been reduced to the fourth or fifth position and In Maharashtra, where they ruled for decades, it has completely shrunk. PM Modi said the opposition has lost the trust of the nation because it has no agenda for development, and such a party can never serve the interests of Assam or Kaziranga.
Prime Minister recalled the words of Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika, who described Kaziranga’s beauty with deep affection, noting that his lines reflected both love for Kaziranga and the Assamese people’s bond with nature. He emphasized that Kaziranga is not just a National Park but the soul of Assam and a priceless jewel of India’s biodiversity, recognized by UNESCO as a World Heritage Site. He underlined that protecting Kaziranga and its wildlife is not only about safeguarding the environment but also a responsibility towards Assam’s future and coming generations. Shri Modi announced the launch of new projects from Assam’s soil, congratulating the people for initiatives that will have a wide impact.
Highlighting that Kaziranga is home to the one-horned rhinoceros, the Prime Minister explained the challenges faced during floods when wildlife seeks higher ground and must cross the National Highway, often getting trapped. He stated that the government’s effort is to ensure smooth traffic while keeping the forest safe. He informed that under this vision, a 90-kilometre corridor from Kaliabor to Numaligarh is being developed at a cost of about ₹7,000 crore, including a 35-kilometre elevated wildlife corridor. Vehicles will pass above while wildlife movement below will remain unhindered, with the design prepared keeping in mind traditional movement routes of rhinos, elephants and tigers. Shri Modi remarked that the corridor will also improve connectivity between Upper Assam and Arunachal Pradesh, and along with new rail services, will open fresh opportunities for the people. He congratulated the people of Assam and the nation for these important projects.
Noting that when nature is protected, opportunities also arise, Prime Minister pointed out that Kaziranga has seen a steady rise in tourism in recent years. Through homestays, guide services, transport, handicrafts and small businesses, local youth have found new sources of income.
Praising the people and government of Assam for another achievement, Shri Modi recalled that there was a time when rhino poaching was a major concern, with dozens of one-horned rhinos killed in 2013 and 2014. He said their government decided this could not continue and strengthened security arrangements, provided modern resources to the forest department, enhanced surveillance, and increased women’s participation through ‘Van Durga.’ As a result, he highlighted, in 2025 not a single incident of rhino poaching was reported, made possible by the government’s political will and the efforts of the people of Assam.
The Prime Minister observed that for long it was believed that nature and progress were opposed to each other, but today India is showing the world that both economy and ecology can advance together. He noted that in the past decade, forest and tree cover has increased, with people enthusiastically participating in the “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign under which more than 260 crore trees have been planted. Since 2014, the number of tiger and elephant reserves has grown, and protected and community areas have expanded. Shri Modi remarked that cheetahs, once extinct in India, have now been brought back and have become a new attraction. He added that India is continuously working on wetland conservation and has become Asia’s largest Ramsar network, ranking third globally in terms of the number of Ramsar sites. Prime Minister stated that Assam too is showing the world how development can go hand in hand with heritage preservation and protection of nature.
Shri Modi remarked that the greatest pain of the North East has always been distance—distance of hearts and distance of places. He said that for decades, people of the region felt that development was happening elsewhere and they were being left behind, which affected not only the economy but also trust. He highlighted that their party, through the Governments at Union and State, have changed this sentiment by prioritizing the development of the North East. He noted that work began simultaneously to connect Assam through roadways, railways, airways and waterways.
Emphasizing that expanding rail connectivity benefits both social and economic levels, making it crucial for the North East, Shri Modi criticized the opposition for neglecting this, pointing out that when they were in power at the Centre, Assam received only about ₹2,000 crore in the rail budget, whereas under his government this has been increased to nearly ₹10,000 crore annually—five times more. Shri Modi stated that this enhanced investment has led to large-scale infrastructure development, with new rail lines, doubling and electrification boosting railway capacity and passenger facilities. Prime Minister announced the launch of three new train services from Kaliabor, marking a significant expansion in Assam’s rail connectivity. He said the Vande Bharat Sleeper Train will connect Guwahati to Kolkata, making long-distance travel more comfortable, while two Amrit Bharat Express trains will cover important stations across Assam, West Bengal, Bihar and Uttar Pradesh, directly benefiting lakhs of passengers. Shri Modi underlined that these trains will connect Assam’s traders to new markets, provide students easier access to educational opportunities, and simplify travel across different parts of the country. He remarked that such connectivity expansion builds confidence that the North East is no longer on the margins of development, no longer distant, but close to the heart and close to Delhi.
The Prime Minister also addressed a major challenge facing Assam—the need to protect its identity and culture. He praised their government in Assam for effectively tackling infiltration, freeing forests, historic cultural sites and people’s lands from illegal encroachments, which is being widely appreciated. PM Modi contrasted this with opposition, stating that for decades they handed Assam’s soil to infiltrators merely for votes and government formation. He said that during the opposition rule, infiltration kept increasing, and these infiltrators, with no concern for Assam’s history, culture or faith, carried out widespread encroachments. He added that infiltration led to encroachment in animal corridors, promoted illegal poaching, and increased smuggling and other crimes.
Prime Minister Modi warned that infiltrators are disturbing the demographic balance, attacking culture, snatching jobs from the poor and youth, and fraudulently occupying land in tribal areas, posing a grave threat to both Assam and the nation’s security. He cautioned people to remain vigilant against the opposition, stating that its only policy is to protect infiltrators and gain power. Shri Modi remarked that the opposition and its allies are following this approach across the country, citing how in Bihar they organized marches and rallies to shield infiltrators, but the people of Bihar completely rejected them. He expressed confidence that the people of Assam too will deliver a strong response to opposition.
Shri Modi highlighted that Assam’s development is opening new doors for the progress of the entire North East and is giving direction to the Act East Policy. He emphasized that when Assam advances, the North East advances, and with the government’s efforts and the trust of the people, the region will reach new heights. Concluding his remarks, the Prime Minister once again congratulated everyone on the projects inaugurated today.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Pabitra Margherita were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister performed Bhoomi Pujan of the Kaziranga Elevated Corridor Project (4-Laning of Kaliabor-Numaligarh section of NH-715), worth over ₹6,950 Crore.
The 86 km long Kaziranga Elevated Corridor project is an environmentally conscious National Highway project. It will feature 35 km of Elevated Wildlife Corridor that will pass through Kaziranga National Park, 21 km Bypass section and 30 km widening of the existing highway section of NH-715 from two to four lanes. The project aims to improve regional connectivity while ensuring protection of the park’s rich biodiversity.
The project will pass through Nagaon, Karbi Anglong and Golaghat districts and will significantly improve connectivity to Upper Assam, particularly Dibrugarh and Tinsukia. The elevated wildlife corridor will ensure uninterrupted movement of animals, reduce human-wildlife conflict. It will also enhance road safety, reduce travel time and accident rates, and support growing passenger and freight traffic. As part of the project, Bypasses will be developed at Jakhalabandha and Bokakhat that will help to decongest towns, improve urban mobility and enhance the quality of life for local residents.
During the programme, Prime Minister also flagged off 2 New Amrit Bharat Express trains - Guwahati (Kamakhya)-Rohtak Amrit Bharat Express and Dibrugarh-Lucknow (Gomti Nagar) Amrit Bharat Express. These new train services will strengthen rail connectivity between the Northeast and Northern India, enabling safer and more convenient travel for the people.