প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিমবংগৰ মালদাত একাধিক ৰে'ল আৰু পথ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 JAN 2026 3:08PM by PIB Guwahati
পশ্চিমবংগৰ ৰাজ্যপাল চি ভি আনন্দ বসুজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱজী, শান্তনু ঠাকুৰজী, সুকান্ত মজুমদাৰজী, পশ্চিমবংগৰ বিৰোধী দলৰ নেতা শুভেন্দু অধিকাৰীজী, সংসদৰ মোৰ সহযোগী শৌমিক ভট্টাচাৰ্যজী, খগেন মুৰ্মুজী, কাৰ্তিক চন্দ্ৰপালজী, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকল, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল।
আজি মালদাৰ পৰা পশ্চিমবংগৰ প্ৰগতিৰ গতি বৃদ্ধিৰ অভিযান অধিক ত্বৰান্বিত হৈছে। অলপ আগতে পশ্চিমবংগৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত বহুতো প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। পশ্চিমবংগলৈ নতুন ৰে'লসেৱা আগবঢ়োৱা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে জনসাধাৰণৰ যাতায়াত আৰু ব্যৱসায়-বাণিজ্য সহজ কৰি তুলিব। ৰে'লগাড়ীৰ মেৰামতিৰ সৈতে জড়িত এই সুবিধাসমূহে বংগৰ যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
বংগৰ এই পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা আজি ভাৰতীয় ৰে'লৰ আধুনিকীকৰণৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজিৰে পৰা ভাৰতত বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লৰ আৰম্ভণি হৈছে। এই নতুন বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে'লখনে দেশবাসীৰ দীঘলীয়া যাত্ৰা অধিক আৰামদায়ক, সুন্দৰ আৰু স্মৰণীয় কৰি তুলিব। উন্নত ভাৰতৰ ৰে'লসমূহ কেনে হোৱা উচিত? এই বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ট্ৰেইনত এতিয়া স্পষ্টকৈ দেখা পোৱা যায়। অলপ আগতে মালদা ষ্টেচনত মই যাত্ৰীসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো, সকলোৱে কৈছিল যে এই ৰে’লখনত বহাটো তেওঁলোকৰ বাবে এক অদ্ভুত আনন্দৰ কথা। কেতিয়াবা আমি ফটো বা ভিডিঅ'ত বিদেশৰ ৰে'ল দেখিছিলোঁ আৰু কৈছিলোঁ যে যদি এনে ৰে'ল ভাৰতত থাকিলহেতেন। আজি আমি সেই সপোন বাস্তৱত পৰিণত হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। আৰু মই দেখিছোঁ যে শেহতীয়াকৈ বিদেশীসকলে ভাৰতৰ মেট্ৰ'ৰ ভিডিঅ' নিৰ্মাণ কৰিছে, ভাৰতৰ ৰে'লৰ ভিডিঅ' নিৰ্মাণ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বক কৈছে যে ভাৰতত ৰে'লৱেত কিদৰে বিপ্লৱৰ সূচনা হৈছে। এই বন্দে ভাৰত ৰে'লখন মেড ইন ইণ্ডিয়া, ইয়াক নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আমি ভাৰতীয়সকলে শ্ৰম কৰিছো। দেশৰ এই প্ৰথম বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰে’লে মা কালীৰ ভূমি, মা কামাখ্যাৰ ভূমিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। আগন্তুক সময়ত এই অত্যাধুনিক ৰে'ল সমগ্ৰ দেশতে সম্প্ৰসাৰিত হ'ব। এই অত্যাধুনিক শ্লিপাৰ ৰে'লৰ বাবে মই বংগ, অসম আৰু সমগ্ৰ দেশক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰে'লৱে এক নতুন যুগৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে। ৰে'লৱেৰ বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছে, ৰে'লৱে ষ্টেচনবোৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। আজি পশ্চিমবংগকে ধৰি দেশত ডেৰশতাধিক বন্দে ভাৰত ৰে'ল চলি আছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে, আধুনিক আৰু দ্ৰুতগামী ৰে'লৰ এক সম্পূৰ্ণ নেটৱৰ্ক গঢ় লৈ উঠিছে আৰু ইয়াৰ পৰা পশ্চিমবংগৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহ উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি বংগই চাৰিখনকৈ আধুনিক অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ লাভ কৰিছে। নিউ জলপাইগুৰি, নাগাৰকোই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, নিউ জলপাইগুৰিৰ পৰা তিৰুচিৰাপল্লী অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰ দ্বাৰ বেংগালুৰু অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, আলিপুৰ দ্বাৰ মুম্বাই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। ইয়াৰ দ্বাৰা বংগ আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ বংগৰ দক্ষিণ আৰু পশ্চিম ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ শক্তিশালী হ'ব। বিশেষকৈ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা যাত্ৰীসকলে পশ্চিমবংগ আৰু পূব ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহে। যিসকলে গংগা সাগৰ, দক্ষিণেশ্বৰ আৰু কালিঘাটৰ দৰ্শনলৈ আহে আৰু তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰলৈ যাতায়াত কৰে তেওঁলোকৰ বাবে এই অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'লসমূহে যাত্ৰা সহজ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰে'ল আধুনিক হোৱাৰ লগতে আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈছে। ভাৰতৰ ৰে'ল ইঞ্জিন, ভাৰতৰ ৰে'লৰ ডবা, ভাৰতৰ মেট্ৰ' ডবা, এই সকলোবোৰ ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে। আজি আমি আমেৰিকা আৰু ইউৰোপতকৈও অধিক ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰি আছো। বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশলৈ যাত্ৰীবাহী ৰে'ল আৰু মেট্ৰ' ৰে'লৰ ডবা ভাৰতৰ পৰা ৰপ্তানি কৰা হয়। আৰু এই সকলোবোৰে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে বহুতো লাভ কঢ়িয়াই আনিছে, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক সংযোগ কৰাটো আমাৰ প্ৰাথমিকতা, দূৰত্ব কমোৱাটো আমাৰ লক্ষ্য আৰু এয়া আজিৰ এই কাৰ্যসূচীত প্ৰতিফলিত হৈছে। পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মোৰ তৰফৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। মই ইয়াৰ কাষতে থকা এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠানলৈ যাব লাগিব, তাত বহু মানুহ অপেক্ষা কৰি আছে, যিবোৰ কথা ইয়াত কোৱা হোৱা নাই, সেইবোৰ কথা মই তাত বিস্তাৰিতভাৱে ক'ম আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ মনোযোগো সেই ভাষণত অধিক হ'ব। সকলোকে বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during launch of multiple rail and road projects from Malda, West Bengal
17 JAN 2026 3:08PM by PIB Delhi
Governor of West Bengal, Shri C.V. Ananda Bose ji; my colleague in the Union Cabinet, Ashwini Vaishnaw ji, Shantanu Thakur ji, Sukanta Majumdar ji; Leader of the Opposition in West Bengal, Suvendu Adhikari ji; my colleagues in Parliament, Shamik Bhattacharya ji, Khagen Murmu ji, Kartik Chandra Paul ji; other representatives, ladies, and gentlemen.
​Today, the campaign to accelerate West Bengal’s progress from Malda has gained even more momentum. A short while ago, several projects related to the development of West Bengal were either inaugurated or had their foundation stones laid. New rail services have been gifted to West Bengal. These projects will make travel easier for the people here and will also simplify trade and business. The facilities created here for train maintenance will provide new opportunities for the youth of Bengal.
​Friends,
​From this holy land of Bengal, another major step has been taken today toward the modernization of Indian Railways. Today marks the commencement of Vande Bharat Sleeper trains in India. These new Vande Bharat Sleeper trains will make the long journeys of our countrymen more comfortable, grand, and memorable. What should the trains of a "Developed India" (Viksit Bharat) look like? It is clearly visible in this Vande Bharat Sleeper train. A little while ago at Malda station, I was talking to some passengers; everyone was saying that sitting in this train gave them a wonderful sense of joy. We used to look at photos and videos of foreign trains and wish that such trains existed in India. Today, we are seeing that dream turn into reality. I have noticed lately that foreigners are making videos of India’s metros and trains to tell the world about the revolution taking place in Indian Railways. This Vande Bharat train is 'Made in India'; the sweat of us Indians has gone into making it. This first Vande Bharat Sleeper train of the country connects the land of Maa Kali with the land of Maa Kamakhya. In the coming times, this modern train will be expanded across the entire country. I congratulate Bengal, Assam, and the whole country very much for this modern sleeper train.
​Friends,
​Today, Indian Railways is undergoing a phase of transformation. Railways are being electrified, and railway stations are becoming modern. Today, more than 150 Vande Bharat trains are running across the country, including West Bengal. Along with this, a complete network of modern and high-speed trains is being built, and its biggest beneficiaries are the poor and middle-class families of Bengal.
​Friends,
​Today, Bengal has received four more modern Amrit Bharat Express trains: New Jalpaiguri – Nagercoil Amrit Bharat Express, New Jalpaiguri – Tiruchirappalli Amrit Bharat Express, Alipurduar – Bengaluru Amrit Bharat Express and Alipurduar – Mumbai Amrit Bharat Express. This will further strengthen the connectivity of Bengal, especially North Bengal, with South and West India. This is particularly for those passengers who come from different parts of the country to visit Bengal and Eastern India—those who come for the darshan of Ganga Sagar, Dakshineswar, and Kalighat. These Amrit Bharat Express trains will make the journey easier for those traveling from here to Tamil Nadu and Maharashtra.
​Friends,
​Today, while Indian Railways is becoming modern, it is also becoming self-reliant (Aatmanirbhar). India's rail engines, rail coaches, and metro coaches are becoming the identity of India's technology. Today, we are manufacturing more locomotives than America and Europe. We export passenger trains and metro train coaches to many countries around the world. All of this significantly benefits our economy and provides employment to our youth.
​Friends,
​Connecting India is our priority; reducing distances is our mission, and this is evident in today’s program as well. Once again, my best wishes to all of you for these projects. Thank you very much. I have to attend a very large program nearby where many people are waiting; the things I haven't mentioned here, I will explain in detail there, and the media's attention will also be more on that speech. Thank you very much.