ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
16 JAN 2026 3:22PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରକୃତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ମାତ୍ର 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଏକ ବିପ୍ଳବ ପାଲଟିଛି; ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆଜି ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ଏକ ଯୋଜନା ନୁହେଁ, ଏହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଏବେ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକର ସାହସ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦିବସ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସମସ୍ତେ ଏକ ବିଶେଷ ଅବସରରେ, ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦିବସ ପାଳନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏକ ନୂତନ ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସେ କୃଷି, ଫିନଟେକ୍, ପରିବହନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟିତ୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କିଛି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭେଟି ଖୁସି ହୋଇଥିବା କହିଥିଲେ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରକୃତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ସାହସ ଦେଖାଇଥିବା ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଆଜି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଦଶ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରା କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସଫଳତା କାହାଣୀ ନୁହେଁ ବରଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଅଗଣିତ କଳ୍ପନାର ସାକାରର ଯାତ୍ରା। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ବହୁତ କମ୍ ସୁଯୋଗ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ଖୋଲା ଆକାଶ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି। ମାତ୍ର 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଏକ ବିପ୍ଳବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ। ସେ କହିଥିଲେ, ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ 500 ରୁ କମ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲେ, ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। 2014 ରେ ଭାରତରେ କେବଳ ଚାରୋଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଆଜି ପ୍ରାୟ 125 ସକ୍ରିୟ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହି ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହିତ ଦେଖୁଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନେକ ଯୁବକଯୁବତୀ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଯାଇଥିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ବାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି, ଆଜିର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଉଛି, ଆଇପିଓ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଉଛି ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, କେବଳ 2025 ମସିହାରେ ପ୍ରାୟ 44,000 ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି। ଏହି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କିପରି ନିଯୁକ୍ତି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ତାହା ପ୍ରମାଣିତ କରେ।
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି ବୋଲି ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ, ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଥିଲା, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ହିଁ କେବଳ ପାଣ୍ଠି ଓ ସମର୍ଥନର ଉପଲବ୍ଧତା ଥିଲା। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଅଧିକାଂଶ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଗରିବ ପିଲାମାନେ କେବଳ ଚାକିରିର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରୁଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ମାନସିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଟିୟର-2 ଏବଂ ଟିୟର-3 ସହର, ଏପରିକି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନେ ନିଜର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଖୋଲି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଏହି ମନୋଭାବ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶର ଝିଅମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। 45 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ କିମ୍ବା ଅଂଶୀଦାର ଅଛନ୍ତି। ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଣ୍ଠିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଲଟିଛି। ଏହି ସମାବେଶୀ ଗତି ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଦେଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବିପ୍ଳବରେ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ଯଦି ପଚରାଯାଏ ଯେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାହିଁକି, ତେବେ ଅନେକ ଉତ୍ତର ମିଳିବ। ସେହି ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ଦେଶ, ଭାରତ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଏବଂ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉଭା ହେଉଛି - ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ତଥ୍ୟ ସତ୍ୟ। ତଥାପି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସ୍ପର୍ଶ କରେ ତାହା ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆତ୍ମା, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଆରାମଦାୟକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୀବନ ବିତାଇବାକୁ କିମ୍ବା ପଛୁଆ ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଅନିଚ୍ଛୁକ, ବରଂ ନିଜ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ଖୋଜିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଖୋଜିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଏପରି ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ କେବଳ ସର୍ବାଧିକ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଏ। ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଇଚ୍ଛା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ଉଦ୍ୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ସାହସ ହେଉଛି ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅପାର ସାହସ ଏବଂ ବିପଦକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ନିରୁତ୍ସାହଜନକ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ମାସିକ ଦରମା ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉ ନାହିଁ ବରଂ ସମ୍ମାନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଫ୍ରିଞ୍ଜ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବେ ଫ୍ୟାଶନେବଲ୍ ହୋଇଯାଉଛି।
ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଅଭ୍ୟାସ। ସେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କେହି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନଥିଲେ, ନିର୍ବାଚନ କିମ୍ବା କ୍ଷମତା ହାରିବା ଭୟରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରମାନେ ଏଡାଇ ଦେଇଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ରାଜନୈତିକ ବିପଦ ବହନକାରୀ ବୋଲି ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସେ ସର୍ବଦା ପୂରଣ କରିବାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିଚାର କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ, ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କ ପରି, ସେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ଆବଶ୍ୟକ, ତେବେ କେହି ଜଣେ ହେଲେ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଯେକୌଣସି କ୍ଷତି ତାଙ୍କର ହେବ, ଏହାର ଲାଭ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିଛି ଯାହା ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନର ମନୋଭାବ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ହାକାଥନ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଅଭାବରୁ ଯେପରି ଅଭିନବ ଉପାୟ ମରି ନଯାଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା।
ଜଟିଳ ଅନୁପାଳନ, ଲମ୍ବା ଅନୁମୋଦନ ଚକ୍ର ଏବଂ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ରାଜର ଭୟ ପୂର୍ବରୁ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବାଧା ଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ତାଙ୍କ ସରକାର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ଅଧୀନରେ 180 ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ମାମଲା ଲଢ଼ିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ କାମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଅନେକ ଆଇନରେ ସ୍ୱ-ପ୍ରମାଣୀକରଣରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମିଶ୍ରଣ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନକୁ ସହଜ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ଏକ ଯୋଜନା ନୁହେଁ, ଏହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶିଳ୍ପମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଇଡିଇଏକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ, ରଣନୀତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ କ୍ରୟ ପଥ ଖୋଲାଯାଇଛି। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଘରୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ଥିଲା, ଏବେ ଖୋଲାଯାଇଛି, ପ୍ରାୟ 200 ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି, ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁରୁଣା ନିୟମ ଭାରତକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପଛରେ ପକାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସଂସ୍କାର ଓ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ରୟରେ, ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ) ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି, ପ୍ରାୟ 35,000 ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ପ୍ରାୟ 50,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାୟ 5 ଲକ୍ଷ ଅର୍ଡର ପାଇଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକ ନିଜର ସଫଳତା ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥ ଖୋଲିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପୁଞ୍ଜି ବିନା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ପାଇଁ ଫଣ୍ଡ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ, 25,000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡ, ଇନ-ସ୍ପେସ୍ ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡ ଏବଂ ନିଧି ସିଡ୍ ସପୋର୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ଭଳି ଯୋଜନା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସକୁ ସିଡ୍ ଫଣ୍ଡିଂ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ, ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଧକ ଅଭାବ ସୃଜନଶୀଳତା ପାଇଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ।
ଆଜିର ଗବେଷଣା ଆସନ୍ତାକାଲିର ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ହୋଇଯିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଗବେଷଣା, ବିକାଶ ଓ ନବସୃଜନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିବେଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗଭୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଆଇକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏଆଇ ବିପ୍ଳବରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ଲାଭ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଏହାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଅଛି। ଭାରତ ଫେବୃଆରୀ 2026 ରେ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସୁଯୋଗ। ଉଚ୍ଚ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ପରି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କହିଥିଲେ, ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଛୋଟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ବଡ଼ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ 38,000 ରୁ ଅଧିକ ଜିପିୟୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ସର୍ଭରରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ବିକଶିତ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଡାଟା ସେଣ୍ଟର, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ଏବଂ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଆହ୍ବାନ କରିବା ଉଚିତ୍। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚିନ୍ତାଧାରାର ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ସେମାନଙ୍କର ସାହସ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେମାନେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ଦେଶ ନିଜର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଧାରା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତକୁ ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନିବେଶ-ଚାଳିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 16 ଜାନୁଆରୀ 2016ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଢାଞ୍ଚା ଏକ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହା ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରସାର ଦେଖିଛି, ସାରା ଦେଶରେ 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି। ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, ନବସୃଜନ-ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ପାଲଟିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the programme marking a decade of Startup India in New Delhi
India's youth are focused on solving real problems: PM
In just 10 years, the Startup India Mission has become a revolution; Today, India is the world's third-largest startup ecosystem: PM
Today, risk-taking has become mainstream: PM
Startup India is not just a scheme, it is a rainbow vision connecting diverse sectors with new opportunities: PM
Now is the time for our startups to focus more on manufacturing: PM
The courage, confidence and innovation of startups are shaping India's future: PM
16 JAN 2026 3:22PM by PIB Delhi
On the occasion of National Startup Day, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the programme marking a decade of the Startup India initiative at Bharat Mandapam, New Delhi today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that today everyone has gathered on a very special occasion, the celebration of National Startup Day, and in the presence of startup founders and innovators, who are the future of a new and developing India. He highlighted that just a short while ago he interacted with some of the participants working in agriculture, fintech, mobility, health, and sustainability, and stated that while their ideas impressed him, he was even more impressed by their confidence and ambitions. Recalling that Startup India was started 10 years ago, Shri Modi expressed satisfaction with the growth of the initiative and was happy to meet the youth. Emphasising that the most important aspect is the focus of India’s youth on solving real problems, Shri Modi appreciated the young innovators who have shown the courage to dream new dreams.
The Prime Minister underlined that today marks the milestone of ten years of Startup India, and this journey is not merely the success story of a government scheme but the journey of millions of dreams and the realization of countless imaginations. He recalled that ten years ago there was little scope for individual efforts and innovation, but those circumstances were challenged and the Startup India program was launched, giving youth an open sky, and today the results are before the nation. “In just 10 years, the Startup India Mission has become a revolution. Today, India is the world's third-largest startup ecosystem”, exclaimed Shri Modi. He pointed out that ten years ago there were fewer than 500 startups in the country, while today the number has risen to more than 2 lakh. He noted that in 2014 India had only four unicorns, whereas today there are nearly 125 active unicorns, and the world is watching this success story with amazement. The Prime Minister expressed confidence that in the times ahead, when India’s startup journey is discussed, many of the young people present in the hall will themselves become bright case studies. He further highlighted that the momentum of Startup India continues to accelerate, with today’s startups becoming unicorns, launching IPOs, and creating more and more jobs. He stated that in the year 2025 alone, nearly 44,000 new startups were registered, the largest increase in any single year since the beginning of Startup India, and these figures testify to how India’s startups are driving employment, innovation, and growth.
Expressing happiness that Startup India has given birth to a new culture in the country, Shri Modi remarked that earlier, new businesses and ventures were largely initiated by children of big industrial families, as they alone had easy access to funding and support, while most middle-class and poor children could only dream of jobs. He highlighted that the Startup India program has changed this mindset, and now youth from Tier-2 and Tier-3 cities, even villages, are opening their own startups, attempting to solve the most pressing grassroots problems. He emphasized that this spirit of doing something for society and the nation holds immense value for him.
The Prime Minister noted that daughters of the country have played a major role in this transformation, with more than 45 percent of recognized startups having at least one woman director or partner. He emphasised on India becoming the world’s second-largest ecosystem in women-led startup funding, underlining that this inclusive momentum is further strengthening India’s potential.
Shri Modi pointed out that today the nation sees its future in the startup revolution, and if asked why startups matter so much, there would be many answers: India is the world’s youngest country, India is the fastest-growing major economy, India is building world-class infrastructure, and new sectors are emerging—each of these facts being true. Yet, he stressed that what touches his heart most is the startup spirit, where India’s youth are unwilling to spend their lives in comfort zones or follow beaten paths, but instead want to carve out new routes for themselves, seeking new destinations and new milestones. He remarked that such new destinations are achieved only through the pinnacle of hard work, recalling a saying meaning that tasks are accomplished through enterprise, not merely by wishes. Shri Modi emphasized that courage is the first condition for enterprise, acknowledging the immense courage and risks the youth have taken to reach this stage. He noted that earlier risk-taking was discouraged in the country, but today it has become mainstream, and those who think beyond monthly salaries are not only accepted but respected. He stated that ideas once considered fringe are now becoming fashionable.
Emphasising his strong focus on risk-taking, Shri Modi noted that it has long been his own habit. He remarked that the tasks which no one was willing to undertake, the issues avoided by governments for decades out of fear of losing elections or power, and those labeled as carrying high political risk, he has always considered his responsibility to accomplish. He stated that, like the innovators, he too believes that if something is necessary for the nation, someone must take the risk, and while any loss would be his, the benefit would reach millions of families.
The Prime Minister highlighted that in the past ten years, the country has built an ecosystem that promotes innovation. He added that Atal Tinkering Labs was established in schools to awaken the spirit of innovation among children, hackathons launched to encourage youth to solve national problems, and incubation centers created to ensure ideas do not die due to lack of resources.
Recalling that complex compliances, long approval cycles, and the fear of inspector raj were once the biggest hurdles to innovation, Shri Modi added that which is why his government created an environment of trust and transparency. He noted that under the Jan Vishwas Act, more than 180 provisions have been decriminalized, saving valuable time for innovators to focus on their work rather than litigation. He added that startups now benefit from self-certification in many laws, and mergers and exits have been made easier.
“Startup India is not just a scheme, it is a rainbow vision connecting diverse sectors with new opportunities”, emphasised Shri Modi. He pointed out that in defense manufacturing, startups could not even imagine competing with established players earlier, but through iDEX, new procurement pathways have been opened in strategic sectors. He remarked that the space sector, once closed to private participation, has now been opened, with nearly 200 startups working in this field and gaining global recognition. Similarly, the Prime Minister highlighted the drone sector, where outdated rules had long held India back, but reforms and trust in innovators have changed the landscape. He further stated that in public procurement, the Government e-Marketplace (GeM) has expanded market access, with nearly 35,000 startups and small businesses onboarded, receiving around 5 lakh orders worth approximately ₹50,000 crore. He added that startups, through their success, are opening new growth avenues across every sector.
The Prime Minister remarked that without capital, even the best ideas cannot reach the market, which is why their government has focused on ensuring access to finance for innovators. He highlighted that through the Fund of Funds for Startups, investments of more than ₹25,000 crore have been made, while schemes such as the Startup India Seed Fund, IN-SPACe Seed Fund, and NIDHI Seed Support Programme are providing seed funding to startups. Shri Modi stated that to improve credit access, a Credit Guarantee Scheme has been launched so that lack of collateral does not become an obstacle to creativity.
Emphasising that today’s research becomes tomorrow’s intellectual property, Shri Modi said to promote this, a ₹1 lakh crore Research, Development and Innovation Scheme has been initiated, along with a deep tech fund of funds to support long-term investment in sunrise sectors.
The Prime Minister underlined the need to prepare for the future by working on new ideas in emerging domains that will play a crucial role in economic security and strategic autonomy, citing AI as a prime example. He noted that nations leading in the AI revolution will have greater advantage, and for India this responsibility lies with its startups. Mentioning that India will host the AI Impact Summit in February 2026, Shri Modi remarked that it was a great opportunity for the youth. He acknowledged challenges such as high computing costs, but stated that solutions are being provided through the India AI Mission, with more than 38,000 GPUs onboarded to make big technology accessible to small startups, while ensuring indigenous AI is developed by Indian talent on Indian servers. He added that similar efforts are underway in semiconductors, data centres, green hydrogen, and other sectors.
“India’s ambition should not be limited to participation but must aim for global leadership, urging startups to work on new ideas, solve problems”, stressed the Prime Minister. He remarked that in the past decades, India had its achievements in digital startups and service sectors and it was now time for startups to focus on the manufacturing sector. He called for the creation of new products of world-class quality and unique technological ideas to lead the future. Shri Modi assured that the government stands firmly with startups in every effort, expressing deep faith in their courage, confidence, and innovation, which are shaping India’s future. The Prime Minister concluded by remarking that the past ten years have proven the nation’s capabilities, and the goal for the next decade must be for India to lead the world in new startup trends and technologies.
Union Minister Shri Piyush Goyal was present among other dignitaries at the event.
Background
Startup India was launched on 16 January 2016 by the Prime Minister as a transformative national programme to nurture innovation, promote entrepreneurship and enable investment-driven growth, with the objective of making India a nation of job creators rather than job seekers.
Over the past decade, Startup India has emerged as a cornerstone of India’s economic and innovation architecture. It has strengthened institutional mechanisms, expanded access to capital and mentorship, and fostered an enabling environment for startups to grow and scale across sectors and geographies. India’s startup ecosystem has witnessed unprecedented expansion during this period, with more than 2,00,000 startups recognised across the country. These enterprises have become significant drivers of employment generation, innovation-led economic growth and the strengthening of domestic value chains in diverse sectors.