ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପୋଙ୍ଗଲ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 JAN 2026 11:41AM by PIB Bhubaneswar
ଭାନକ୍କମ୍!
ଇନିଆ ପୋଙ୍ଗଲ୍ ନାଲଭାଲଟ୍ଟୁକ୍କାଲ! ପୋଙ୍ଗଲର ଏହି ଆନନ୍ଦ ଉତ୍ସବରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଆଜି, ପୋଙ୍ଗଲ ବାସ୍ତବରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପର୍ବ ପାଲଟିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ତାମିଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏହି ବିଶେଷ ପର୍ବ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଛି । ତାମିଲ ଜୀବନରେ, ପୋଙ୍ଗଲ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅନୁଭୂତି, ଯାହା ଆମର କୃଷକ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ କୃତଜ୍ଞତାର ଭାବନା । ଏହା ଆମକୁ ପ୍ରକୃତି, ପରିବାର ଏବଂ ସମାଜ ସହ ସମନ୍ୱୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଶିଖାଇଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ, ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛନ୍ତି - ଲୋହରୀ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ମାଘ ବିହୁ ଏବଂ ଏମିତି ଅନେକ ପର୍ବ । ମୁଁ ପୋଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ପର୍ବରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ତାମିଲ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଗତବର୍ଷ ମୋତେ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଗଙ୍ଗେଇକୋଣ୍ଡା ଚୋଳପୁରମ୍ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲି । ବାରଣାସୀର କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ ସମୟରେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରିଥିଲି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପାମ୍ବନ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ରାମେଶ୍ୱରମ୍ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତାମିଲ ଇତିହାସର ମହିମା ଦେଖିଲି । ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି କେବଳ ଭାରତର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ମାନବତାର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ । ପୋଙ୍ଗଲ ଭଳି ପର୍ବ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆତ୍ମାରେ ଶକ୍ତି ଭରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଭ୍ୟତା ଫସଲ ଅମଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ପର୍ବ ପାଳନ କରିଥାଏ । ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ଚାଷୀକୁ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଥିରୁକ୍କୁରାଲ କୃଷି ଓ କୃଷକମାନଙ୍କ ବାବଦରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଅନେକ କଥା କହିଥାଏ । ଆମର କୃଷକମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ମିଶନକୁ ଅପାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୋଙ୍ଗଲ ପର୍ବ ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ଯେ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା କେବଳ ଶବ୍ଦରେ ସୀମିତ ନ ରହି ଜୀବନଯାପନର ଏକଉପାୟ ହୋଇରହୁ । ଯେତେବେଳେ ପୃଥିବୀ ଆମକୁ ଏତେ ଅଧିକ କିଛି ଦେଇଥାଏ,ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ରଖିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ, ମାଟିକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ସହିତ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମିଶନ ଲାଇଫ, ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ୍ ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏହି ଭାବନାକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥାଏ । ଆମେ କୃଷିକୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି, ଜଳ ପରିଚାଳନା - ଯେପରି ମୁଁ ବେଳେବେଳେ କହିଥାଏ ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, କୃଷି - ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୃଦ୍ଧି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି । କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ତାମିଲ ଯୁବକମାନେ ନିଜକୁ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ବୃତ୍ତିଗତ ପ୍ରୟାସ ଛାଡ଼ି କେତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ କୃଷିରେ ନିୟୋଜିତ ମୋର ଯୁବ ତାମିଲ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିରେ ଏକ ବିପ୍ଲବ ପାଇଁ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମର ପ୍ଲେଟ ସଦା ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହୁ, ଆମର ପକେଟ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହୁ ଏବଂ ଆମର ପୃଥିବୀ ସୁରକ୍ଷିତ ରହୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଏହା ଶତାବ୍ଦୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼େ, ଇତିହାସରୁ ଶିକ୍ଷା ନେଇ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ, ଆଜିର ଭାରତ ଏହାର ମୂଳରୁ ଶକ୍ତି ଆଣୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଆଡ଼କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ପୋଙ୍ଗଲର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ଆମେ ସେହି ଆସ୍ଥାକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯାହା ଭାରତକୁ ଏଭଳି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆଗକୁ ନେଇ ଯାଉଛି ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିଜ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଗଭୀର ଭାବେ ଜଡ଼ିତ, ନିଜ ଭୂମି ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଜଣାଏ ଏବଂ ନିଜ ଉଜ୍ଜଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଦୃଢ ବିଶ୍ଵାସ ରଖେ
ଇନିୟା ପୋଙ୍ଗଲ୍ ନାଲଭାଲଟ୍ଟୁକ୍କାଲ ! ଭଲଗା ତାମିଲ,ଭଲଗା ଭାରତମ୍! ପୁଣିଥରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୋଙ୍ଗଲରେ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଭାନକ୍କମ୍ !

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at Pongal celebrations in New Delhi
14 JAN 2026 11:41AM by PIB Delhi
Vaṇakkam!
Iniya Pongal Nalvāḻttukkaḷ! Greetings on this joyous occasion of Pongal!
Today, Pongal has truly become a global festival. Across the world, the Tamil community and those who cherish Tamil culture celebrate it with great enthusiasm and I am one among them. It is my privilege to join you in celebrating this special festival. In Tamil life, Pongal is a delightful experience, embodying gratitude towards our farmers, the earth, and the sun. It teaches us the importance of harmony with nature, family, and society. At this time, other regions of India too are immersed in festivities- Lohri, Makar Sankranti, Magh Bihu, and more. I extend my heartfelt greetings to all Tamil brothers and sisters in India and across the globe on Pongal and on all these festivals.
Friends,
It has been a source of great joy for me that last year I had the opportunity to participate in several events connected with Tamil culture. I offered prayers at the thousand-year-old Gangaikonda Cholapuram temple in Tamil Nadu. During the Kashi Tamil Sangamam in Varanasi, I felt the vibrant energy of cultural unity every moment I was there. When I visited Rameswaram for the inauguration of the Pamban Bridge, I once again witnessed the grandeur of Tamil history. Tamil culture is not only India’s shared heritage, but also humanity’s shared heritage. The spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat finds strength in festivals like Pongal.
Friends,
Almost every civilization in the world celebrates a festival linked to harvest. In Tamil culture, the farmer is regarded as the foundation of life. The Thirukkural speaks extensively about agriculture and farmers. Our farmers are strong partners in nation-building, and their efforts are giving immense strength to the mission of Atmanirbhar Bharat- a self-reliant India. The central government too remains committed to empowering farmers and is working continuously in this direction.
Friends,
The festival of Pongal inspires us to ensure that gratitude towards nature is not confined to words, but becomes a way of life. When the earth gives us so much, it is our responsibility to preserve it. For the next generation, keeping the soil healthy, conserving water, and using resources wisely are of utmost importance. Initiatives like Mission LiFE, Ek Ped Maa Ke Naam and Amrit Sarovar embody this spirit. We are working to make agriculture more sustainable and environmentally friendly. In the coming years, sustainable farming practices, water management- as I often say, Per Drop More Crop natural farming, agri-tech, and value addition will play a crucial role. Our youth are advancing in all these areas with fresh ideas. Just a few months ago, I attended a conference on natural farming in Tamil Nadu, where I saw how wonderfully Tamil youth are working leaving behind big professional pursuits to dedicate themselves to the fields. I urge my young Tamil friends engaged in agriculture to expand this movement for a revolution in sustainable farming. Our goal must be that our plates remain full, our pockets remain full, and our planet remains safe.
Friends,
Tamil culture is one of the world’s oldest living civilizations. It connects centuries together, learning from history and guiding the present towards the future. Inspired by this, today’s India draws strength from its roots and moves forward towards new possibilities. On this sacred occasion of Pongal, we feel the faith that propels India forward a nation deeply connected to its culture, respectful of its land, and confident about its future.
Iniya Pongal Nalvaazhthukkal! Vāḻgā Tamiḻ, Vāḻgā Bhāratam! Once again, I convey my warmest greetings to all of you on Pongal. Thank you very much.
Vanakkam!