Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Grand International Exposition of Sacred Piprahwa Relics related to Bhagwan Buddha in New Delhi
For India, the sacred relics of Bhagwan Buddha are not merely artefacts; they are a part of our revered heritage and an inseparable part of our civilisation: PM
The wisdom and path shown by Bhagwan Buddha belong to all of humanity: PM
Bhagwan Buddha belongs to everyone and unites us all: PM
India is not only the custodian of the sacred relics of Bhagwan Buddha, but also a living carrier of that timeless tradition: PM
India has made continuous efforts to contribute to the development of Buddhist heritage sites across the world: PM
Bhagwan Buddha's teachings are originally in the Pali language, Our effort is to take Pali to a broader audience and For this, Pali has been accorded the status of a classical language: PM
03 JAN 2026 1:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Grand International Exposition of Sacred Piprahwa Relics related to Bhagwan Buddha, titled “The Light & the Lotus: Relics of the Awakened One”, today at the Rai Pithora Cultural Complex, New Delhi. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister remarked that after one hundred and twenty-five years of waiting, India’s heritage has returned, India’s legacy has come back. He highlighted that from today the people of India will be able to witness these sacred relics of Lord Buddha and receive his blessings. Shri Modi welcomed and extended greetings to all the guests present on this auspicious occasion. He noted that monks and dharma acharyas associated with the Buddhist tradition are also present and expressed his reverence towards them. He emphasized that their presence is giving new energy to this event. The Prime Minister underlined that at the very beginning of 2026, this auspicious celebration is highly inspiring. He expressed his wish that with the blessings of Lord Buddha, the year 2026 may usher in a new era of peace, prosperity, and harmony for the world.
The Prime Minister remarked that the place where this exhibition has been set up is itself special. He highlighted that the site of Qila Rai Pithora is a land of India’s glorious history, where nearly a thousand years ago former rulers established a city surrounded by strong and secure walls. He underlined that today in the same historic city complex, a spiritual and sacred chapter of history is being added. Shri Modi stated that before coming here he had observed this historic exhibition in detail. He emphasized that having the sacred relics of Lord Buddha among us makes everyone blessed. He noted that their departure from India and eventual return are both significant lessons in themselves. Stressing that the lesson is that slavery is not only political and economic, but it also destroys our heritage, Shri Modi remarked that the same happened with the sacred relics of Lord Buddha, which were taken away during the period of slavery and remained outside the country for nearly one hundred and twenty-five years. He pointed out that for those who took them away, and for their descendants, these relics were merely lifeless antique pieces. He added that this is why they attempted to auction these sacred relics in the international market. The Prime Minister asserted that for India, however, these relics are a part of our revered deity, an inseparable part of our civilization. He declared that India decided that their public auction would not be allowed. Shri Modi expressed gratitude to the Godrej Group, noting that with their cooperation these sacred relics connected to Lord Buddha have returned to his land of karma, his land of contemplation, his Mahabodhi land, and his Mahaparinirvana land.
“The knowledge of Lord Buddha and the path shown by him belong to all humanity”, said the Prime Minister, highlighting that this sentiment has been repeatedly experienced in the past few months. He noted that wherever the sacred relics of Lord Buddha travelled in recent months, waves of faith and devotion arose. Shri Modi stated that in Thailand, where such sacred relics were placed at different locations, in less than a month more than forty lakh devotees came for darshan. He emphasized that in Vietnam, public sentiment was so strong that the duration of the exhibition had to be extended, and in nine cities nearly 1.75 crore people paid homage to the relics. He pointed out that in Mongolia, thousands of people waited for hours outside the Gandan Monastery, and many wished to touch the Indian representatives simply because they had come from the land of Buddha. He underlined that in Russia’s Kalmykia region, in just one week more than 1.5 lakh devotees witnessed the sacred relics, which is equal to more than half of the local population. Emphasising that in these events across different countries, whether common citizens or heads of government, all were united in equal reverence, Shri Modi remarked that Lord Buddha belongs to everyone and connects all.
Expressing that he considers himself very fortunate, as Lord Buddha has held a deep place in his life, the Prime Minister recalled that his birthplace Vadnagar was a major centre of Buddhist learning, and that Sarnath, where Lord Buddha gave his first sermon, is his karmabhoomi. He shared that even when away from government responsibilities, he travelled as a pilgrim to Buddhist sites, and as Prime Minister he has had the privilege of visiting Buddhist pilgrimage centres across the world. He recounted bowing at the sacred Maya Devi temple in Lumbini, Nepal, describing it as an extraordinary experience. Shri Modi reflected that at To-ji Temple and Kinkaku-ji in Japan, he felt that Buddha’s message transcends the boundaries of time. He mentioned visiting the Giant Wild Goose Pagoda in Xi’an, China, from where Buddhist scriptures spread across Asia, and where India’s role is still remembered. He recalled his visit to the Gandan Monastery in Mongolia, where he witnessed the deep emotional connection of people with Buddha’s legacy. He stated that seeing the Jaya Sri Mahabodhi in Anuradhapura, Sri Lanka, was an experience of connecting with the tradition sown by Emperor Ashoka, Bhikkhu Mahinda, and Sanghamitra. The Prime Minister added that his visits to Wat Pho in Thailand and the Buddha Tooth Relic Temple in Singapore further deepened his understanding of the impact of Lord Buddha’s teachings.
The Prime Minister remarked that wherever he travelled, he made efforts to bring back a symbol of Lord Buddha’s legacy. He highlighted that in China, Japan, Korea, and Mongolia, he carried saplings of the Bodhi tree. He emphasized that one can imagine the profound message for humanity when a Bodhi tree stands in the botanical garden of Hiroshima, a city devastated by the atomic bomb.
Underlining that this shared heritage of Lord Buddha is proof that India is not connected merely through politics, diplomacy, and economy, but through deeper bonds, Shri Modi stated that India is connected through mind and emotions, through faith and spirituality. “India is not only the custodian of Lord Buddha’s sacred relics but also the living carrier of his tradition”, exclaimed the Prime Minister. He noted that relics of Lord Buddha found in Piprahwa, Vaishali, Devni Mori, and Nagarjunakonda are living presences of Buddha’s message. He affirmed that India has preserved and safeguarded these relics in every form—through science and spirituality alike.
The Prime Minister remarked that India has consistently endeavoured to contribute to the development of Buddhist heritage sites across the world. He highlighted that when the devastating earthquake in Nepal damaged an ancient stupa, India extended support for its reconstruction. He noted that after the earthquake in Bagan, Myanmar, India undertook the preservation of more than eleven pagodas. Shri Modi emphasized that there are many such examples. He stated that within India too, the search and preservation of sites and relics connected to the Buddhist tradition is continuously progressing. He recalled that his birthplace Vadnagar in Gujarat was a major centre of Buddhist tradition, and during his tenure as Chief Minister thousands of relics linked to Buddhism were discovered there. He underlined that today the government is focusing on their preservation and connecting the present generation with them. He mentioned that a magnificent experiential museum has been built there, offering an experience of nearly 2500 years of history. The Prime Minister noted that only a few months ago, a major Buddhist site of the Buddhist era was discovered in Baramulla, Jammu and Kashmir, and its preservation work is now being accelerated.
Stressing that in the past ten to eleven years, India has also sought to link Buddhist sites with modernity, Shri Modi pointed out that in Bodh Gaya, a convention centre and meditation and experience centre have been established. In Sarnath, a light and sound show at the Dhamek Stupa and a Buddha theme park have been created. He remarked that modern facilities have been developed in Shravasti, Kapilvastu, and Kushinagar. He added that in Nalgonda, Telangana, a Digital Experience Centre has been set up. He highlighted that new facilities for pilgrims have been developed in Sanchi, Nagarjun Sagar, and Amaravati. The Prime Minister stated that today a Buddhist Circuit is being created in the country to ensure better connectivity among all Buddhist pilgrimage sites in India, thereby offering devotees and pilgrims from across the world a profound experience of faith and spirituality.
“India’s effort is to ensure that the Buddhist heritage reaches future generations in a natural way”, emphasised Shri Modi. He highlighted that the Global Buddhist Summit and international events like Vaishakh and Ashadha Purnima are driven by this very thought. He noted that Lord Buddha’s Abhidhamma, his words, and his teachings were originally in the Pali language, and emphasized that India is striving to make Pali accessible to the common people. He underlined that for this reason Pali has been accorded the status of a classical language, which will make it easier to understand and explain the Dhamma in its original essence and will also strengthen research connected to the Buddhist tradition.
The Prime Minister emphasised that Lord Buddha’s philosophy of life transcended boundaries and geographical regions, showing the world a new path. He recited a few lines of teachings of Lord Buddha. Emphasising that Lord Buddha’s timeless message of “Atta Deepo Bhava” embodies self-respect and self-reliance, Shri Modi highlighted India’s philosophy of unity over conflict, adopting global welfare through ideas and compassion. He stated that in the 21st century, India contributes by promoting dialogue and peace where disputes exist, while showing strength against humanity’s enemies. Committed to 'Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya', he expressed hope that visitors to the exhibition will connect with this enduring inspiration.
Shri Modi further remarked that these sacred relics of Lord Buddha are India’s heritage, and after a century-long wait, they have returned to the country. He urged people across the nation to come and witness these sacred relics, to connect with the thoughts of Lord Buddha, and to visit at least once. He appealed to school students, college students, young companions, and sons and daughters to definitely see this exhibition. The Prime Minister emphasized that this exhibition is a great medium to connect the glory of our past with the dreams of our future. He concluded by urging people across the country to participate in this exhibition and, with this appeal, he extended his best wishes to all for the success of this event.
Union Ministers, Shri Gajendra Singh Shekawat, Shri Kiren Rijiju, Shri Ramdas Athawale, Shri Rao Inderjit Singh, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinay Saxena were present among other dignitaries at the event.
Background
The Exposition brings together, for the first time, the Piprahwa relics repatriated after more than a century with authentic relics and archaeological materials from Piprahwa that are preserved in the collections of the National Museum, New Delhi, and the Indian Museum, Kolkata.
Discovered in 1898, the Piprahwa relics hold a central place in the archaeological study of early Buddhism. These are among the earliest and most historically significant relic deposits directly connected to Bhagwan Buddha. Archaeological evidence associates the Piprahwa site with ancient Kapilavastu, widely identified as the place where Bhagwan Buddha spent his early life prior to renunciation.
The exposition highlights India’s deep and continuing civilizational link with the teachings of Bhagwan Buddha and reflects the Prime Minister’s commitment to preserve India’s rich spiritual and cultural heritage. The recent repatriation of these relics has been achieved through sustained government effort, institutional cooperation and innovative public-private partnership.
The exhibition is organised thematically. At its centre is a reconstructed interpretive model inspired by the Sanchi stupa, which brings together authentic relics from national collections and the repatriated gems. Other sections include Piprahwa Revisited, Vignettes of the Life of Buddha, Intangible in the Tangible: The Aesthetic Language of Buddhist Teachings, Expansion of Buddhist Art and Ideals Beyond Borders, and Repatriation of Cultural Artefacts: The Continuing Endeavour.
To enhance public understanding, the exposition is supported by a comprehensive audio-visual component, including immersive films, digital reconstructions, interpretive projections, and multimedia presentations. These elements provide accessible insights into the life of Bhagwan Buddha, the discovery of the Piprahwa relics, their movement across regions, and the artistic traditions associated with them.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিদা ভগবন বুদ্ধগা মরী লৈনবা শেংলবা পিপরহৱা রেলিকশিংগী মালেমগী এক্সপোজিসন হৌদোকখ্রে
ভারতকীদমক, ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা পিপরহৱা রেলিকশিং ইচ চম্বা কলাগী পোৎলমশিং নত্তে; মখোয় ঐখোয়গী নাৎকী শরুক অমনি অমসুং ঐখোয়গী সভ্যতাগী শরুক অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ভগবন বুদ্ধনা তাক্লম্বা লৌশিং অমসুং লম্বী অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগীনি: প্রধান মন্ত্রী
ভগবন বুদ্ধ মীওই খুদিংমক্কীনি অমসুং ঐখোয় পুম্নমক অমতা ওইনা পুনশিনহনখি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিংগী মপু ওইবতা নত্তনা, মুৎপা নাইদ্রবা চৎনবী অসি পুদুনা চৎলিবা অহিংবা অমসু ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
ভগবন বুদ্ধনা পালি লোলদা পাউতাকশিং পীখি, ঐখোয়গী থবক্তি পালি পাক-শন্না মীয়ামদা য়ৌহনবনি অমসুং মসিগীদমক পালি ক্লাসিকেল লোল অমগী থাক্ত পুখৎলে: প্রধান মন্ত্রী
03 JAN 2026 1:48PM by PIB Imphal
ঙসি ন্যু দিল্লিগী রাই পিথোরা কলচরেল কমপ্লেক্সতা, “মঙাল অমসুং থম্বাল: মঙাল ফংলবা অমগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং” হায়না মিংথোনবা ভগবন বুদ্ধগা মরী লৈনবা শেংলবা পিপরহৱা রেলিকশিংগী মালেমগী এক্সপোজিসন প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ১২৫ ঙাইরবা মতুংদা, ভারতকী হেরিতেচ অমুক পুরক্লে, ভারতকী পুৱারি অমুক হন্না লাক্লে। ঙসিদগী ভারতকী মীয়াম্না ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং উবা ফংলগনি অমসুং মহাক্কী থৌজালশিং ফংলগনি। শেংলবা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীওই খুদিংমক প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বুদ্ধিষ্ট চৎনবীগা মরী লৈনবা লম্বোইবশিং অমসুং মাইচৌশিং থৌরম অসিদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয়গী মফমদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি। মখোয় শরুক য়াবা অসিনা থৌরম অসিদা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০২৬ হৌরকপদা, শেংলবা থৌরম অসিনা পুক্নিং য়াম্না থৌগৎলে। ভগবন বুদ্ধগী থৌজালদগী ২০২৬ অসিনা মালেমদা শান্তি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং নুংশিন্না হিংমিন্নবগী অনৌবা যুগ অমা পুরকপা ওইরসনু।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি একজিবিসন পাংথোক্লিবা মফম অসিমক অখন্নবনি। কিলা রাই পিথোরাগী মফম অসি ভারতনা মপাল ফরিঙৈগী পুৱারিগী লমদম অমনি অমসুং মফম অসিদা চহি লিশিং অমগী মমাংদা হান্নগী নিংথৌশিংনা অকনবা অমসুং অফবা ফক্লাংশিংনা কোইনশিনবা সহর অমা শেমগৎলমখি। ঙসি হায়রিবা পুৱারি ওইরবা সিতি কমপ্লেক্স অদুদা, পুৱারিগী অধ্যতিক ওইবা অমসুং শেংলবা পন্দুব অমা হাপচিল্লে। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা মহাক পুৱারি ওইরবা একজিবিসন মপুংফানা য়েংখ্রে। ঐখোয়গী মরক্ত ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং লৈবা অসিনা মীওই খুদিংমক্ত থৌজাল পীরে। মখোয় ভারত্তগী পুখিবা অমসুং মখা তানা অমুক পুরকপা অনিমক মখোয়দা মরুওইবা পারাশিং তম্বীরবনি। পারা অদুদা মীনাই ওইবনি, রাজিনিতি অমসুং শেন-থুমগী নত্তে, অদুবু মসিনা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং মাঙহনখি। মদুগা চপ মান্নবা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিংদা থোকখি, মীনাই ওইরিঙৈ মনুংদা মখোয় পুখি অমসুং চহি ১২৫ হেন্না মপান লৈবাক্ত লৈখি। ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং পুখিবা মীওইশিং, মখোয়গী মচা-মশুশিং, ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অসি থৱায় পান্দবা অরিবা পোৎলমশিংনি। মরম অদুনা মখোয়না ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অসি মালেমগী কৈথেলদা নিলাম লাওনবা হোৎনখিবনি। ভারতনা হায়রিবা শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অদু ঐখোয়গী শেংলবা ঈশ্বরগী শরুক অমনি, ঐখোয়গী সভ্যতগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। মখোয়না মীয়ামদা নিলাম লাউবগী অয়াবা পীদনবা ভারতনা ৱারেপ লৌখি। মহাক্কী কর্মাগী লমদম, মহাক্কী ধ্যানগী লমদম, মহাক্কী মহাবোধিগী লমদম অমসুং মহাক্কী মহাপরিনির্ভনা লমদমদা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অমুক পুরক্নবা হোৎনবদা মখোয়না মতেং পাংবগীদমক গোদ্রেজ গ্রুপ থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগবন বুদ্ধনা তাক্লম্বা লৌশিং অমসুং লম্বী অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগীনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি হৌখিবা থা খর অসিদা হঞ্জিন হঞ্জিন থেংনখ্রে। হন্দক থা খর অসিদা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং মফম কয়াদা পুবদা, থাজবা অমসুং চঙজবগী ইথকশিং হেনগৎলকখি। থাইলেন্দা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অসিগুম্বা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং থম্বদা, থা অমা ফাদবা মতমগী মনুংদা ভক্ত লাখ ৪০ হেন্না য়েংবা লাকখি। ভিয়েতনামদা মীয়াম্না থৱায় য়াম্না য়াওবদগী একজিবিসনগী মতম শাংদোকখি অমসুং সহর ৯ দা মীওই করোর ১.৭৫ রোম্না ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎখি। মোঙ্গোলিয়াদা মীওই লিশিং কয়া পুং কয়া গনদান মোনাষ্ট্রিদা ঙাইদুনা লৈনখি অমসুং বুদ্ধগী লমদমদগী লাকপনি হায়দুনা ভারতকী মীহুৎশিংগী মশা শোক্নবা মখোয়না হোৎনখি। রুসিয়াগী কালমিদিয়া লমদমদা চয়োল অমদা ভক্ত লাখ ১.৫ হেনবনা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং য়েংখি, মসি মফম অদুগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমদগী হেনখি। তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী হায়রিবা থৌরমশিং অসিদা, মীচম মীয়াম নত্ত্রগা সরকারতগী লুচিংবশিং ওইগেরা, মখোয় অমতা ওইনা পুনখি। ভগবন বুদ্ধ মীওই খুদিংমক্কীনি অমসুং মীওই খুদিংমক শম্নহল্লে।
মহাক্কী পুন্সিদা ভগবন বুদ্ধনা অচৌবা মফম অমা কনবনা, মহাক মশামক লাইবক য়াম্না ফৈ হায়না খল্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী পোক্নফম লমদম ভাদনগর বুদ্ধগী মরমদা তম্নবা মরুওইবা মফম অমনি অমসুং ভগবন বুদ্ধনা মহাক্কী অহানবা পাউজেল শন্দোকখিবা সরনাথ অসি মহাক্কী কর্মভুমিনি। সরকারগী থবকশিং শুদবা মতমদা, মহাক লাই খুরুম্বা চৎপা মীওই অমা ওইনা বুদ্ধগী মফমশিংদা চৎখি অমসুং মহাক মালেম শীনবা থুংবদা লৈরিবা বুদ্ধগী মফমশিং চৎপা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না নেপালগী লুম্বীনিদা লৈবা শেংলবা ময়া দেবী লাইশঙদা খুরুমখিবা অদু অঙকপা অমনি। জপানগী তো-জি লাইশঙ অমসুং কিনকাকু-জি লাইশঙদা বুদ্ধগী পাউজেল মতম কয়াগী মতুংদা তাবগুম ফাওখি। বুদ্ধগী অরিবা লাইরিকশিং এসিয়া শীনবা থুংনা শন্দোরকখিবা চাইনাগী সিয়ানদা লৈবা জেন্ত ৱাইল্দ গুস পেগোদা চৎলুরে অমসুং মফম অদুদা ভারতকি থৌদাং হৌজিক ফাওবা নিংশিংলি। মোঙ্গালিয়াগী গান্দান মোনাষ্ট্রিদা চৎলুবদা, মীয়াম্না বুদ্ধগী ৱারিগা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা লৈনবা অদু উবা ফংখি। শ্রী লঙ্কাগী অনুরাধাপুরাদা লৈবা জয়া শ্রী মহাবোধি উবদা, নিংথৌরেল অসোক, ভিকখু মহিন্দা অমসুং শঙ্গমিত্রানা মরু হুল্লম্বা চৎনবী অদু উবা ফংখি। মহাক্না থাইলেন্দগী ৱাত ফো আমসুং শিঙ্গাপুরগী বুদ্ধ তুদ রেলিক তেম্পলদা চৎলুবদা, মহাক্না ভগবন বুদ্ধগী পাউতাকশিং মখা তানা খঙবা হেনগৎলকখি। মহাক্না চৎলুবা মফম খুদিংমক্ত, ভাগবন বুদ্ধগী পুৱারিগী খুদম অমা পুরক্নবা মহাক্না হোৎনখি। চাইনা, জপান, কোরিয়া অমসুং মোঙ্গোলিয়াদা চৎপদা বোধি উগী চারাশিং পুখি। এতোম বোম্বনা মাঙহনখ্রবা হিরোসিমা সরকারগী বোতানিকেল গার্দেন্দা বোধি উ অমা হৌবা মতমদা মীওইবা খুন্নাইগীদমক পীরিবা অকনবা পাউজেল অদু কনাগুম্বা অমনা খন্দুনা য়েংউ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রাজনিতি, কুতনিতি অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুৎথাংদা ভারতকা মরী লৈনবা নত্তে, ভগবন বুদ্ধগী শরুক য়ামিন্নরিবা হেরিতেচগী খুৎথাংদা অচেৎপা মরীশিং লৈনবনি। ৱাখল অমসুং থম্মোয়গী মরীশিং, লাইনিং অমসুং অধ্যতিক্কী খুৎথাংদা ভারতকা মরী লৈনরি। ভারতনা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা রেলিকশিংগী মপু ওইবতা নত্তনা, মুৎপা নাইদ্রবা চৎনবী অসি পুদুনা চৎলিবা অহিংবা অমসু ওইরি। পিপরহৱা, বাইসালি, দেবনি মোরি অমসুং নাগরজুনাকোন্দাদা ফংলিবা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অসি বুদ্ধগী অহিংবা পাউজেলনি। সাইন্স অমসুং অধ্যতিক অনিমক্কী খুৎথাংদা মওং খুদিংমক্ত হায়রিবা শেংলবা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং ভারতনা ঙাক-শেল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা বুদ্ধগা মরী লৈনবা অরিবা মফমশিং শেমগৎপদা ভারতনা লেপ্তনা মতেং পাংলি। য়ুহা হাবদা নেপালদা থায়নাগী ষ্টুপা অমা নিংখায়বদা, মসি অমুক হন্না শেমজিনবদা ভারতনা মতেং পাংখি। য়ুহা হাখ্রবা মতুংদা ম্যান্মারগী বাগান্দা ভারতনা পেগোদা ১১ হেন্না শেমজিনবগী থবক ভারতনা পায়খৎখি। মসিগুম্বা খুদম কয়া লৈরি। ভারত মনুংদসু, বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফমশিং অমসুং ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং থিবা অমসুং ঙাক-শেনবগী থবকশিং লেপ্না পায়খৎলি। মহাক্কী পোক্নফম লমদম ওইরিবা গুজরাতকী ভাদনগর অসি বুদ্ধিষ্ট চৎনবীগী অচৌবা মফম অমনি অমসুং মহাক্না চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈদা মফম অদুদা বু্দ্ধিজমগা মরী লৈনবা রেলিক লিশিং কয়া পুথোকখি। মখোয় চেকশিন্না থম্নবা অমসুং মখোয়গা হৌজিক্কী মীরোলগা শম্নহন্নবা ঙসিগী সরকারনা থবক পায়খৎলি। মফম অদুদা চহি ২৫০০ রোমগী পুৱারি অমা উৎপা চিংলেম্নবা এক্সপেরিমেন্তেল ম্যুজিয়ম অমা শেমগৎলে। থা খরগী মমাংদা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী বরামুল্লাদা বুদ্ধ মতমগী অচৌবা মফম অমা ফংখ্রে অমসুং মসি ঙাক-শেনবগী থবক হৌজিক য়াংনা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০-১১ দা বুদ্ধগী মফমশিংগা মতমগা চুন্ননা শেমগৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। বোধ গয়াদা কনভেন্সন সেন্তর অমসুং মেদিতেসন সেন্তর অমা অমসুং এক্সপেরিয়েন্স সেন্তর অমা লিংখৎলে। সরনাথকী ধামেকতা লাইত অমসুং সাউন্দ সো অমা অমসুং বুদ্ধ থিম পার্ক অমা শেমগৎলে। শ্রবাষ্টি, কাবিলবাষ্টু অমসুং কুসিনগরদা অনৌবা মতমগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। সাঞ্চি, নাগর্জুন সাগর অমসুং অমারাবতিদা লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। ভারত্ত লৈরিবা বুদ্ধগা মরী লৈনবা মফমশিং হেন্না চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইনবা ঙসি বুদ্ধিষ্ট সর্কুইত অমা শেমগৎলে। মসিনা মালেম শীনবা থুংবগী ভক্তশিং অমসুং লাইফম কোইবা মীওইশিংদা লাইনিং অমসুং অধ্যাতিক্কী অঙকপা মহাও অমা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৌশাগী ওইবা মওং অমদা, তুংগী মীরোলশিংদা বুদ্ধগী পুৱারি য়ৌহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। ৱাখল্লোন অসিনা লমজিংদুনা গ্লোবেল বুদ্ধিষ্ট সম্মিৎ অমসুং বাইসাখ অমসুং অশারা পুর্নিমাগুম্বা মালেমগী থৌরমশিং পাংথোকপনি। ভগবন বুদ্ধগী অভিধর্ম, মহাক্কী ৱাহৈশিং অমসুং মহাক্কী পাউতাকশিং পালি লোলদা লৈরি অমসুং মীচম মীয়াম্না পালি লোল খঙবা ঙম্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে। মরম অসিদগী পালি লোল অসি ক্লাসিকেল লোলগী থাক্ত পুখৎলে অমসুং মসিনা মসিগী অশেংবা মওংদা ধর্ম অসি খঙবা অমসুং শন্দোকা তাকপা ঙমগনি অমসুং বুদ্ধগী মরমদা থিজিনবা হেন্না ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং অসি ভারতকী অরিবা লন্নি অমসুং চহি চা কয়া ঙাইরবা মতুংদা মখোয় লৈবাক অসিদা অমুক পুরক্লে। ভগবন বুদ্ধগী ৱাখলশিংগা শম্নবা ঙম্নবা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়াম হায়রিবা ভগবন বুদ্ধগী শেংলবা হকচাংগী শরুকশিং য়েংগদবনি অমসুং মফম অসিদা অমুক্ত ওইরবসু লাক্কদবনি। স্কুলগী মহৈরোয়শিং, কোলেজগী মহৈরোয়শিং, নহারোলশিং অমসুং ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিং শোইদনা একজিবিসন অসি য়েংগদবনি। ঐখোয়গী তুংগী মঙলানশিংগা লোয়ননা ফজরবা ঐখোয়গী হৌখ্রবা পুৱারিগা শম্ননবা একজিবিসন অমা অচৌবা পাম্বৈ অমনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়াম একজিবিসন অসিদা শরুক য়াগদবনি অমসুং থৌরম অসি মাইপাক্নবা মহাক্না মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাত, শ্রী কিরেন রিজিজু, শ্রী রামদাস অথাৱালে, শ্রী রাও ইন্দ্রজিত সিংহ, দিল্লিগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী বিজয় সক্সেনা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
এক্সপোজিসন অসিনা অহানবা ওইনা নেস্নেল ম্যুজিয়ম, ন্যু দিল্লী অমসুং ইন্দিয়ন ম্যুজিয়ম, কলকাতাগী কাংলুপশিংদা ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা পিপরহৱানা পুথোকপা অশেংবা হকচাংগী শরুকশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেল মেতরিএলশিংগা লোয়ননা চহি চা অমা হেনবগী মতুংদা লৈবাক অসিদা অমুক হন্না পুরকখিবা পিপরহৱানা অশেংবা হকচাংগী শরুকশিং পুনশিল্লি।
১৮৯৮ দা ফংখিবা, পিপরহৱা অশেংবা হকচাংগী শরুকশিং অসি অঙনবা মতমগী বুদ্ধ ধর্মগী আর্কিওলোজিকেল ষ্টদীদা মরুওইবা মফম অমা লৌরি। মসি ভগবান বুদ্ধগা হকথেংননা মরী লৈনবা খ্বাইদগী অঙনবা অমসুং পুৱারীগী ওইবা মগুন লৈবা অশেংবা হকচাংগী শরুকশিংগী মনুংদা অমনি। পিপরহৱা মফমগা শাগোন্নবা আর্কিওলোজিকেল ইভিদেন্সশিংনা অরিবা মতমগী কপিলাবস্তু, ভগবান বুদ্ধনা পুম্নমক থাদোক্তুনা চৎত্রিঙৈ মমাংগী মহাক্কী পুন্সিগী অঙনবা মতম মফম অসিদা লৈরমখিবগীদমক পাক শন্না খঙনরিবা অসিগা মরী লৈনহল্লি।
এক্সপোজিসন অসিনা ভগবান বুদ্ধগী তম্বীরোলগা লোয়ননা ভারতকী অচেৎপা অমসুং লেপ্তনা লৈরক্লিবা সভ্যতাগী মরী অদু উৎলি অমসুং মসিনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা স্পিরিচুএল অমসুং কলচরেল হেরিতেজ ঙাক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। হন্দক্তা মপান লৈবাক্তগী অমুক হন্না হল্লকখিবা অসি সরকারগী লেপ্পা লৈতবা খোঙথাং, ইন্সতিত্যুস্নেল কোওপরেসন অমসুং অনৌবা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ঙমখিবনি।
একজিবিসন অসি থিমগী মতুং ইন্না শীন-লাঙখি। মসিগী ময়াইদা সঞ্চি স্তুপাদগী ইথিল লৌদুনা শেমদোক্লবা ইন্তর্প্রিতিব মোদেল অমা লৈ, মসিদা নেস্নেল কলেক্সনশিংদগী অশেংবা হকচাংগী শরুকশিং অমসুং লৈবাক অসিদা অমুক হল্লকখিবা মনিশিংবু পুনশিল্লি। অতোপ্পা সেক্সনশিংগী মনুংদা পিপরহৱা রিভিজিতেদ, বুদ্ধকী পুন্সিগী ভিগনেৎশিং, ইন্তেঞ্জিবলল ইন দি তেঞ্জিবেল: দি এস্থেতিক লেঙ্গুৱেজ ওফ বুদ্ধিস্ত তীচিংস, এক্সপান্সন ওফ বুদ্ধিস্ত আর্ত এন্দ আইদিএলস বিয়োন্দ বোর্দরস, অমসুং রিপেত্রিএসন ওফ কলচরেল আর্তেফেক্তস: দি কন্তিন্যুয়িং এনদেবর য়াওরি।
মীয়াম্না হেন্না খঙবা ঙম্নবা, এক্সপোজিসন অসি ইম্মর্সিব ফিল্মশিং, দিজিতেল রিকনস্ত্রক্সনশিং, ইন্তর্প্রেতিব প্রোজেক্সনশিং, অমসুং মল্তিমেদিয়া প্রজেন্তেসনশিং য়াওনা মপুং ফানা ওদিও-ভিজুএল কম্পোনেন্ত অমনা সপ্পোর্ত তৌরি। হায়রিবা ইলিমেন্তশিং অসিনা ভগবান বুদ্ধগী পুন্সি, পিপরহৱাগী লৈহৌরিবা পোৎলমশিং ফংলকপা, লমদম কয়াদা মখোয়গী খোঙচৎ, অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা আর্তিস্তিক ত্রেদিসনশিংগী মতাংদা খঙবা ঙমহল্লি।