ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମ ଭ୍ୟାଲି ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଆଣ୍ଡ କେମିକାଲ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡର ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ ସାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Bhubaneshwar
• ଆସାମ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଗତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମ ସରକାର କୃଷକ କଲ୍ୟାଣକୁ ନିଜର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଏବଂ ଦଲହନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ମିଶନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପମାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ର ପରିକଳ୍ପନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆସାମର ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ର ନାମରୂପଠାରେ ଆସାମ ଭ୍ୟାଲି ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଆଣ୍ଡ କେମିକାଲ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡର ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ ସାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଚାଓଲଙ୍ଗ ସୁଖପା ଏବଂ ମହାବୀର ଲାଚିତ ବୋରଫୁକାନଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବୀରମାନଙ୍କ ଭୂମି। ସେ ଭୀମବର ଦେଉରୀ, ସହିଦ କୁଶଲ କୁୱଁର, ମୋରାନ କିଙ୍ଗ ବୋଡୋସା, ମାଲତୀ ମେମ, ଇନ୍ଦିରା ମିରି, ସ୍ୱର୍ଗଦେଓ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସିଂହ ଏବଂ ବଲିଆନ୍ତ ସତୀ ସାଧନୀଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନର ଏହି ମହାନ ଭୂମି, ଉଜାନୀ ଆସାମର ପବିତ୍ର ମୃତ୍ତିକାକୁ ସେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଭଲପାଇବାକୁ ବଢାଉଛନ୍ତି । ସେ ବିଶେଷ କରି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆଣିଥିବା ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅସାଧାରଣ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଭଉଣୀ ଆସାମର ଚା' ବଗିଚାର ସୁଗନ୍ଧ ନେଇ ଆସିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସୁଗନ୍ଧ ଆସାମ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅନୁଭବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ଓ ଭଲପାଇବା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଆଜି ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ନାମରୂପ ଏବଂ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ର ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ ସାର କାରଖାନାର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ରେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବରୁ ଗୌହାଟୀ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ଏବେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଯାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ତାହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର ଏବଂ ଆସାମକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ। ସେ ଅହୋମ ରାଜବଂଶ ସମୟରେ ଆସାମର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ଆସାମ ସମାନ ଭାବରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବୋଲି ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପର ଆରମ୍ଭ, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ଚା' ବଗିଚା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଧୁନିକ ସାର କାରଖାନାକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଗୌହାଟୀ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଅଧୀନରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣର ସମନ୍ୱୟ ଆସାମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଦେଶର କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ନଦାତାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାରର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜରୁରୀ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ନୂତନ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏହି ଯୋଗାଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପାଖାପାଖି ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯିବ, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୧୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରୁ ଅଧିକ ସାର ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ନାମରୂପ ୟୁନିଟ୍ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ସହିତ ଅନେକ ଲୋକ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ସୁରକ୍ଷିତ କରିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମରାମତି, ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ହିଁ ଏପରି କୃଷକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ କାହିଁକି କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନାମରୂପ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ସାର ଉତ୍ପାଦନର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ଏବଂ ଏକ ସମୟରେ ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର କ୍ଷେତକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଫସଲକୁ ସହାୟତା କରୁଥିଲା। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅନେକ ଭାଗରେ ସାର ଯୋଗାଣ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ନାମରୂପ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି। ତଥାପି, ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପୁରୁଣା କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମୟ ସହିତ ପୁରୁଣା ହୋଇଗଲା ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦେଲେ ନାହିଁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନାମରୂପ କାରଖାନାର ଅନେକ ୟୁନିଟ୍ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ କୃଷି ସମସ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ପୂର୍ବ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଭଳି ଅନ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସାର କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ସେହି ସମୟରେ କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ପାଇଁ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିରେ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଦୋକାନରେ ପୋଲିସ ମୁତୟନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଲାଠି ଚାର୍ଜ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିଦେଇଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏହାକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଶାସନ କାଳରେ ସାର କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦ୍ରୀ, ବରୌନୀ ଏବଂ ରାମାଗୁଣ୍ଡମରେ ଅନେକ କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।
"୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶ ମାତ୍ର ୨୨୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୩୦୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି" ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତକୁ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩୮୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସରକାର ଏହି ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ସରକାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦେଶରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ୟୁରିଆ ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ପକାଇବ ନାହିଁ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ସବସିଡି ଜରିଆରେ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନେ ଏକ ବସ୍ତା ୟୁରିଆ ମାତ୍ର ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ପାଉଥିବା ବେଳେ ସରକାର ସେହି ବସ୍ତା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ପ୍ରାୟ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ବହନ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ବୋଝର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ୟୁରିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାରର ବ୍ୟବହାରକୁ ହ୍ରାସ କରି ମୃତ୍ତିକା ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢତାର ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ପାଇଁ ଦଉଡିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପାଖାପାଖି ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଚଳିତ ବର୍ଷ ହିଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁଇଟି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଏବଂ ଦଲହନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ମିଶନ କୃଷିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।
କୃଷକମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ କାରଣରୁ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଜରିଆରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସଠିକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି କ୍ରୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଅଣାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଦୃଢ଼ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଲେ ହିଁ ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ଅଧୀନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେସିସି ଜରିଆରେ କୃଷକମାନେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୈବିକ ସାର ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ି ସାରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଙ୍ଗଠନ (ଏଫପିଓ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସରକାର ପାମ୍ ତେଲ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତକୁ କେବଳ ଖାଇବା ତେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଚା' ବଗିଚା ଶ୍ରମିକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମରେ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ ଚା' ବଗିଚା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସହଜ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଶ୍ରମିକମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଚା' ବଗିଚା ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ଭଳି ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି।
ସରକାର 'ସବକା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ ’ ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶରେ ଏକ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ଜୀବନଧାରଣ ମାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉନ୍ନତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ତଥ୍ୟ ଆସିଛି ଯାହା ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଦରିଦ୍ରତମ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରତି ଦଶ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ଜଣଙ୍କ ପାଖରେ ବାଇକ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଏବେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ରାୟ ଅଧା ପରିବାର ପାଖରେ ବାଇକ୍ କିମ୍ବା କାର୍ ଅଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି ଏବଂ ଏକଦା ବିଳାଶପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା ରେଫ୍ରିଜରେଟର ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଏବେ ସାଧାରଣ ହୋଇଗଲାଣି, ଏପରିକି ଗାଁ ରୋଷେଇ ଘରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାର ସତ୍ତ୍ୱେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନିଜସ୍ୱ ଟେଲିଭିଜନର ପ୍ରବୃତ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ନିଜସ୍ୱ ଭାବେ ଘଟିନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶର ଗରିବମାନେ ସଶକ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରିକି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ବିକାଶର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିବା ହିଂସାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସର୍ବଦା ଆସାମର ପରିଚୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଞ୍ଚରେ ଆସାମର ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ସରକାର ଗର୍ବର ସହ ମହାବୀର ଲଚିତ ବୋରଫୁକାନଙ୍କ ୧୨୫ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆସାମର କଳା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଗାମୁଛାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ରୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନ ଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ତାଙ୍କୁ ଆସାମର କଳା ଚା' ଅତି ଗର୍ବର ସହ ଉପହାର ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ବିରୋଧୀ ଦଳ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀମାନେ ଏହାକୁ ଖୋଲାଖୋଲି ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ କହିଥିଲେ, 'ମୋଦୀ ଗାୟକ ଏବଂ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେଉଛନ୍ତି'। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆସାମରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ହିଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚା' ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଜମି ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଆସୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଜମି ଅଧିକାର ଏବଂ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆସାମର ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜମିରେ ବାଂଲାଦେଶୀ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବସାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରି ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଆସାମ, ଏହାର ଜନସାଧାରଣ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ପରିଚୟ ପ୍ରତି କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନାହିଁ ଏବଂ କେବଳ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସରକାର ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ବେଆଇନ ବାଂଲାଦେଶୀ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଭୋଟର ତାଲିକାର ଶୁଦ୍ଧିକରଣକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମକୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏବଂ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ବିଷରୁ ରକ୍ଷା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ପରିଚୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦଳ ଢାଲ ଭଳି ଛିଡା ହୋଇଛି।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଭୂମିକା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଦେଶର ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ ହେବ। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ନାମରୂପ ୟୁନିଟ୍ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ, କାରଣ ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାର କେବଳ ଆସାମର କ୍ଷେତକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଯେ ନାମରୂପ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବେ ରହିବ। ନୂତନ ସାର କାରଖାନା ପାଇଁ ସେ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭ୍ୟାଲି ଫର୍ଟିଲାଇଜର କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ (ବିଭିଏଫସିଏଲ୍) ର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଆସାମର ଦିବ୍ରୁଗଡ଼ର ନାମରୂପ ଠାରେ ନୂତନ ବ୍ରାଉନଫିଲ୍ଡ ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ ସାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଆନୁମାନିକ ୧୦,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆସାମ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ, ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯଥେଷ୍ଟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଏହା ଶିଳ୍ପ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ଆଧାରଶିଳା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup, Assam
Assam has picked up a new momentum of development: PM
Our government is placing farmers' welfare at the centre of all its efforts: PM
Initiatives like PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission are launched to promote farming and support farmers: PM
Guided by the vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, our efforts have transformed the lives of poor: PM
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup in Dibrugarh, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that this is the land of great heroes like Chaolung Sukhapa and Mahaveer Lachit Borphukan. He highlighted the contributions of Bhimbar Deuri, Shaheed Kushal Kunvar, Moran King Bodousa, Malati Mem, Indira Miri, Swargadeo Sarbananda Singh, and the valiant Sati Sadhani. The Prime Minister stated that he bows to the sacred soil of Ujani Assam, this great land of valor and sacrifice.
Shri Modi observed that he could see people gathered in large numbers ahead, extending their affection. He especially highlighted the presence of mothers and sisters, noting that the love and blessings they brought were extraordinary. He remarked that many sisters had come carrying the fragrance of Assam’s tea gardens. The Prime Minister stated that this fragrance creates a unique feeling in his relationship with Assam. He bowed to all present and expressed gratitude for their affection and love.
Stating that today is a historic day for Assam and the entire North East, Shri Modi remarked that the long-awaited dream of Namrup and Dibrugarh has been fulfilled, as a new chapter of industrial progress begins in the region. He highlighted that just a short while ago he performed the bhoomi pujan of the Ammonia–Urea Fertilizer Plant, and before arriving in Dibrugarh, inaugurated the new terminal at Guwahati Airport. The Prime Minister noted that everyone is saying Assam has now caught a new pace of development. He emphasized that what is being witnessed today is only the beginning, and Assam must be taken much further ahead. He recalled the strength and role Assam held during the Ahom kingdom and asserted that in a developed India, Assam will play an equally powerful role. He underlined the start of new industries, the building of modern infrastructure, semiconductor manufacturing, new opportunities in agriculture, the advancement of tea gardens and their workers, and the growing potential in tourism, affirming that Assam is progressing in every sector. Shri Modi extended his best wishes for the modern fertilizer plant and congratulated the people for the new terminal at Guwahati Airport. He remarked that under their governments at Union and state, the synergy of industry and connectivity is fulfilling Assam’s dreams and inspiring the youth to dream bigger.
Emphasizing that in building a developed India, the nation’s farmers and annadatas have a crucial role, the PM stated that the government is working with farmers’ interests as the top priority and that farmer-friendly schemes are being extended to all. He highlighted that alongside agricultural welfare initiatives, it is essential to ensure a continuous supply of fertilizers to farmers. Shri Modi remarked that in the coming time, the new urea plant will guarantee this supply. He noted that around ₹11,000 crore will be invested in the fertilizer project, which will produce more than 12 lakh metric tonnes of fertilizer annually. He underlined that with production taking place locally, supply will be faster and logistic costs will be reduced.
Highlighting that the Namrup unit will generate thousands of new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi remarked that with the plant becoming operational, many people will secure permanent jobs locally. He added that associated work such as repair, supply, and other related activities will also provide employment to the youth.
Shri Modi questioned why such farmer welfare initiatives are happening only after their government came to power. He noted that Namrup had long been a center of fertilizer production, and at one time the fertilizer produced here strengthened the fields of the North East and supported farmers’ crops. He recalled that even when fertilizer supply was a challenge in many parts of the country, Namrup remained a source of hope for farmers. However, he pointed out that the technology of the old plants became outdated over time and previous governments paid no attention. As a result, several units of the Namrup plant were shut down, leaving farmers across the North East distressed, their incomes hurt, and agricultural difficulties increasing. The Prime Minister asserted that today, their governments at Union and State are resolving the problems created by the previous ruling dispensation.
Prime Minister remarked that just like in Assam, fertilizer factories in many other states had also shut down. He recalled the difficult conditions farmers faced at that time, when they had to stand in long queues for urea, police had to be deployed at shops, and farmers were subjected to lathi charges. He stated that the opposition had worsened these conditions, while the present government is correcting them. He highlighted that during the previous ruling dispensation era fertilizer factories were closing, whereas the current government has started several plants in Gorakhpur, Sindri, Barauni, and Ramagundam. He added that the private sector is also being encouraged in this field. The Prime Minister emphasized that as a result of these efforts, India is moving towards self-reliance in the area of urea.
“In 2014 the country produced only 225 lakh metric tonnes of urea, whereas today production has reached nearly 306 lakh metric tonnes”, highlighted the Prime Minister, noting that India requires about 380 lakh metric tonnes of urea annually and the government is working swiftly to bridge this gap. He emphasized that the government is highly sensitive to the interests of farmers. Shri Modi remarked that even the urea imported at high prices from abroad is not allowed to burden farmers, as their government bears that cost through subsidies. He stated that Indian farmers receive a bag of urea for just ₹300, while the government pays nearly ₹3,000 to other countries for that same bag. He underlined that the remaining amount is covered by their government so that farmer brothers and sisters do not face any financial burden. He further urged the farmers to save soil by optimising the usage of Urea and other fertilizers.
Prime Minister Modi stated that today, from seed to market, their government stands firmly with farmers. He highlighted that money for farm work is being directly transferred into farmers’ accounts so they do not have to wander for loans. He remarked that so far, nearly ₹4 lakh crore has been sent to farmers’ accounts under the PM Kisan Samman Nidhi. The Prime Minister noted that this year alone, two schemes worth ₹35,000 crore have been launched to support farmers. He emphasized that the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission will further promote agriculture.
Underlining that the government is working by keeping every need of farmers in mind, Shri Modi remarked that when crops are damaged due to adverse weather, farmers are supported through the crop insurance scheme. He highlighted that procurement arrangements have been improved to ensure farmers receive the right price for their produce. The Prime Minister affirmed that the government firmly believes the nation can progress only when farmers are strong, and every possible effort is being made towards this.
The Prime Minister noted that after the formation of the government at the Centre, livestock farmers and fish farmers were also included under the Kisan Credit Card facility, and they are benefiting greatly from it. He emphasized that through KCC, farmers have received assistance of more than ₹10 lakh crore this year. He added that the reduction of GST on bio-fertilizers has also provided significant relief to farmers. Shri Modi underlined that their government is actively encouraging natural farming, with the launch of the National Mission on Natural Farming that has already connected lakhs of farmers. He pointed out that in recent years, 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been established across the country. He further highlighted that with special focus on the North East, the government has launched a mission related to oil palm, which will not only make India self-reliant in edible oils but also enhance the income of farmers in the region.
Highlighting that a large number of tea garden workers are present in this region, the PM stated that it was their government which facilitated the opening of Jan Dhan bank accounts for seven and a half lakh tea garden workers in Assam. He remarked that by being connected to the banking system, these workers now have the benefit of direct transfer of money into their accounts. The Prime Minister emphasized that the government is expanding facilities such as schools, roads, electricity, water, and hospitals in tea garden areas.
Underlining that the government is moving forward with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, and this vision has brought a major transformation in the lives of the poor, Shri Modi noted that in the past 11 years, 25 crore people have come out of poverty due to these efforts, and a neo-middle class has emerged in the country. He added that this has been possible because the living standards of poor families have continuously improved in recent years.
The Prime Minister pointed out that fresh data has come which symbolizes the changes taking place in India. He highlighted that earlier, among the poorest families in villages, only one in ten had a bike, whereas now nearly half the families in villages own a bike or a car. He remarked that mobile phones have reached almost every household, and items like refrigerators, once considered a luxury, have now become common, finding a place even in village kitchens. He noted that despite the spread of smartphones, the trend of owning televisions in villages has increased. Shri Modi emphasized that these changes did not happen on their own, but because the poor of the country are becoming empowered and even those living in remote areas are now benefiting from development.
Underscoring that their Governments at the Union & State are governments for the poor, tribals, youth, and women, and is working to end decades of violence in Assam and the North East, Shri Modi underlined that the government has always kept Assam’s identity and culture paramount, highlighting symbols of Assamese pride on every platform. He pointed out that this is why the government proudly built a 125-foot statue of Mahaveer Lachit Borphukan, celebrated the birth centenary of Bhupen Hazarika, and promoted Assam’s art, crafts, and the Gamosa to global recognition. He mentioned that just a few days ago, when Russian President H.E. Mr. Vladimir Putin visited Delhi, he gifted him Assam’s black tea with great pride.
The Prime Minister asserted that every effort that enhances Assam’s dignity is given priority. He remarked that when they undertake such work, it causes the greatest discomfort to the opposition. He recalled that when the government conferred the Bharat Ratna on Bhupen Hazarika, opposition openly opposed it, with its national president commenting, ‘Modi was giving Bharat Ratna to singers and performers’. He added that even when a semiconductor unit was set up in Assam, opposition opposed it. The Prime Minister reminded that it was the opposition government that for decades denied land rights to the tea community brothers and sisters, whereas their government has given them land rights and a dignified life. He stated that the opposition continues to push anti-national thinking, seeking to settle Bangladeshi infiltrators on Assam’s forests and lands to strengthen its vote bank.
Prime Minister further stated that the Opposition has no concern for Assam, its people, or their identity, and is only interested in power and government. He remarked that the Opposition prefers illegal Bangladeshi infiltrators, settled them, and continues to protect them. He highlighted that this is why the Opposition opposes the purification of voter lists. Shri Modi emphasized that Assam must be safeguarded from the poison of Opposition’s appeasement and vote-bank politics. He assured the people that their party stands like a shield to protect Assam’s identity and honor.
Underlining that in building a developed India, Shri Modi said the role of Eastern India and the North East is continuously increasing, reiterating that Eastern India will become the growth engine of the nation’s development. He pointed out that the new Namrup unit is a symbol of this transformation, as the fertilizer produced here will not only serve Assam’s fields but also reach Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Eastern Uttar Pradesh. He stressed that this is a significant contribution of the North East to the country’s fertilizer needs. The Prime Minister concluded by remarking that projects like Namrup demonstrate that in the coming time, the North East will emerge as a major center of self-reliant India and will remain as Asthalakshmi in true sense. He once again congratulated everyone on the new fertilizer plant.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister performed Bhoomipujan of the new brownfield Ammonia-Urea Fertilizer Project at Namrup, in Dibrugarh, Assam, within the existing premises of Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL).
Furthering Prime Minister’s vision of Farmers’ Welfare, the project, with an estimated investment of over Rs. 10,600 crore, will meet fertilizer requirements of Assam and neighbouring states, reduce import dependence, generate substantial employment and catalyse regional economic development. It stands as a cornerstone of industrial revival and farmer welfare.