প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী নামরুপতা অসাম ভেল্লি ফর্তিলাইজর এন্দ কেমিকেল কম্পেনি লিমিতেদকী এম্মোনিয়ন-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজর প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
অসাম চাউখৎপগী অনৌবা খোঙজেল অমদা চেল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী থবক খুদিংমক্কী ময়াইদা লৌমীশিংগী য়াইফনবনা ময়াইদা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
লৌউ-শিংউ চাউখৎনবা অমসুং লৌমীশিং শৌগৎনবা পি.এম ধন কৃষি য়োজনা অমসুং দলহান অত্মনির্ভরতা মিসনগুম্বা থবকশিং হৌদোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী পান্দম্না লমজিংদুনা, ঐখোয়গী থবকশিংনা লায়রবশিংগী পুন্সি অওনবা পুরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসাম, দিব্রুগরগী নামরুপতা অসাম ভেল্লি ফর্তিলাইজর এন্দ কেমিকেল কম্পেনি লিমিতেদকী এম্মোনিয়ন-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজর প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লমদম অসি চাউলুং সুখাপা অমসুং মহাবীর লচিত বোরফুকানগুম্বা শক্নাইরবা অথৌবশিংগী লমদম অমনি। ভিমবার দেয়ুরি, সহিত কুসাল কুনৱার, মোরান নিংথৌ বোদৌসা, মালাতি মেম, ইন্দিরা মিরি, শ্বরগদিও সর্বনান্দ সিংহ অমসুং সতি সধানিগী অচৌবা থৌদাশিং পনবা য়াই। থৌনা ফবা অমসুং কৎথোকপগী লমদম, উজানি অসামগী শেংলবা লৈহাওদা মহাক্না কোক নোঞ্জরি।
থৌরম অদুদা মীওই মশিং য়াম্না তিনখিবা অদু অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইমাশিং অমসুং ইচলশিং মশিং য়াম্না থৌরম অসিদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয়না অখন্নবা নুংশিবা অমসুং বরশিং পুরক্লে। ইচল কয়া অসামগী চাগী বগানশিংগী নুংশিবা মনম পুদুনা লাক্লি। মসিগী নুংশিরবা মনম অসিনা অসামগা মহাক্কা লৈনবা মরীদা তোপ-তোপ্পা অমা ফাওহল্লে। থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংদা মহাক্না কোক নোনখি অমসুং মখোয়গী মীনুংশিংগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎখি।
ঙসি অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অসিদা উদ্যোগ চাউখৎপগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌবগা লোয়ননা নামরুপ অমসুং দিব্রুগরগী মতম কয়াগী মঙদুনা লাক্লবা মঙলান মঙফাওনরে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা মহাক্না অম্মোনিয়া-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজর প্লান্তগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং দিব্রুগরদা থুংলদ্রিঙৈদা, গুৱাহাতি এয়রপোর্ততা অনৌবা তর্মিনেল শঙ্গাখ্রে। হৌজিক অসাম চাউখৎপগী অনৌবা খোঙজেল অমদা চেল্লে হায়না মীওই খুদিংমক্না হায়নরে। ঙসি উরিবা অসি অহৌবা খক্তনি অমসুং অসাম মখা তানা চাউখৎলক্কনি। অহোম লৈবাক্কী মতমদা অসামনা লৌখিবা থৌদাং কাউদ্রি অমসুং বিকসিত ভারত অমদা, অসামনা চপ মান্নবা মপাঙ্গল কনবা থৌদাং অমা লৌগনি। অনৌবা উদ্যোগশিং শেমগৎপা হৌরে, মতমগী অনৌবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং শেমগৎলি, সেমিকন্দক্তর শারে, লৌউ-শিংউগী অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈরে, চা বগানশিং অমসুং মখোয়গী শিন্মীশিং চাউখৎলে অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবা হেনগৎলক্লি, হিরম খুদিংমক্ত অসাম চাউখৎলক্লি। অনৌবা ফর্তিলাইজর প্লান্তগী প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং গুৱাহাতি এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেলগীদমক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা মখোয়গী সরকারশিং লৈরি অমসুং উদ্যোগ অমসুং লম্বী-থোঙ পুন্না চৎমিন্নদুনা অসামগী মঙলানশিং মঙফাওনহল্লে অমসুং অচৌবা মঙশিং মঙনবা নহারোলশিংদা ইথিল পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপদা, লৈবাক অসিগী লৌমীশিং অমসুং চীঞ্জাক পুথোক্লিবশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমা লৈরি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী থবক খুদিংমক্কী ময়াইদা লৌমীশিংগী য়াইফনবনা ময়াইদা থম্লি অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা স্কিমশিং লৌমী খুদিংমক্ত ফংহল্লে। লৌউ-শিংউগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎপগা লোয়ননা, লৌমীশিংদা লেপ্তনা হারশিং ফংহনবা অসি তঙাইফদে। তুংদা, অনৌবা য়ুরিয়া প্লান্ত অসিনা শোইদনা হার ফংহল্লগনি। ফর্তিকলাইজর প্রোজেক অসিদা লুপা করোর ১১,০০০ হেন্না থাদগনি, মসিনা চহি অমদা হার মেত্রিক তন লাখ ১২ হেন্না পুথোক্কনি। পুথোক্কদৌরিবা পোৎথোকশিংনা লমদম অসিগী ফংহনবগা লোয়ননা, য়াংনা ফংহগনি অমসুং পোৎথোক-পুশিনগী ভারা হন্থরগনি। নামরুপ য়ুনিত অসিনা অনৌবা থবক লিশিং কয়া অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। প্লান্ত অসিনা থবক হৌরকপদা, লমদম অসিগী মীওই কয়া থবক ফংলগনি। রিপ্যার, সপ্লাই অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা থবকশিংনা নহারোলশিংদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবসু পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী সরকার লাক্লবা মতম খক্তদা করিগী অসিগুম্বা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎলিবনো। মতম কয়াগী মমাঙদগী নামরুপ হারগী মফম অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং মফম অসিদা পুথোকপা হারনা অৱাং-নোংপোক্কী লৌবুকশিং ফগৎহল্লি অমসুং লৌমীশিংগী মহৈ-মরোংশিং ফহল্লি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা হার ফংনদবা মতমদা, নামরুপ লৌমীশিংগী থাজবগী হৌরকফম অমা ওইখি। অদুবু, অরিবা প্লান্তশিংগী তেক্নোলোজি মতমগা চুনদ্রে অমসুং হৌখিবা সরকারশিংনা পুক্নিং চঙখিদে। মদুগী ফল ওইনা, নামরুপকী য়ুনিতি কয়া থবক লেপখি, অৱাং-নোংপোক্কী লৌমীশিং অৱাবা তাখি, মখোয়গী শেন্থোক হন্থখি অমসুং লৌ উবদা খুদোংচাদবা হেনগৎলকখি। মমাংগী লৈঙাক্কী অশোইবনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং ঙসিদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মখোয়গী সরকারশিংনা কোকহল্লে। অসামগুম্না, অতোপ্পা রাজ্যশিংগী হারগী ফেক্তরি কয়াসু থবক লেপ্লে। মতম অদুদা লৌমীশিংনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি, য়ুরিয়া ফংনবা মখোয়গী পরেং শাংনা লেপখি, দুকানশিংদা পুলিস ঙাকখি অমসুং লৌমীশিং লিচৈনা কনখি। হায়রিবা ফিবমশিং অসি ওপোজিসন্না ফিবম হেন্না শোকচিনহনখি অমসুং হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা মখোয়গী ফিবম ফগৎহল্লে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা য়ুরিয়া ফেক্তরিশিং থিংজিনখি, হৌজিক্কী সরকারনা গোরাখপুর, সিনদ্রি, বরাওনি অমসুং রামাগুন্দামদা প্লান্তশিং থবক হৌরে। হিরম অসিদা লনাই কাংবুশু শরুক য়ারে। থবকশিং অসিগী ফল ওইনা, য়ুরিয়াগী লমদা ভারত মশাগী ওক্নবগী পুথোকচবগী মাইকৈদা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪ দা লৈবাক অসিনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ ২২৫ খক পুথোকখি, ঙসিনা মেত্রিক তন ৩০৬ রোম য়ৌরে। চহি অমদা ভারতনা য়ুরিয়া মেত্রিক তন লাখ ৩৮০ রোম দরকার ওই অমসুং অৱাৎপা অসি মেনখৎনবা সরকারনা য়াংনা থবক পায়খৎলি। লৌমীশিংগী য়াইফনবা সরকারনা থৱায় য়াওনা হোৎনরি। মপান লৈবাকশিংদগী মমল ৱাংনা য়ুরিয়া পুশিল্লক্লবা ফাওবদা মসিগী অৱাবা লৌমীশিংদা ফংহন্দে, মখোয়না সরকারনা সবসিদিশিংগী খুৎথাংদা অহেনবা শেনফম পুথোক্লি। ভারতকী লৌমীশিংনা য়ুরিয়া বেগ অমদা লুপা ৩০০ দা ফংলি, অদুগা সরকারনা বেগ অদুগী মমল অতোপ্পা লৈবাকশিংদা লুপা ৩০০০ রোমদা পীরি। লৌমীশিংগী শেন-থুমগী অৱাবা কোক্নবা অৱাৎপা শেনফম অদু মখোয়গী সরকারনা পুথোকপনি। য়ুরিয়া অমসুং অতোপ্পা হারশিং চাং চানা চাইদুনা লৌমীশিংগী লৈবাক-লৈহাও কনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি, মরুদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবদা, মখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগীদমক লেপ্লি। লৌ উনবগী শেনফম লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা হাপচিল্লে, মসিনা লৌমীশিংগী লোন লৌনবা কোইচেন চেল্লরোই। হৌজিক ফাওবদা, পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৪ রোম হাপখ্রে। চহি অসি খক্তদা, লৌমীশিংগী মতেং পাংনবা লুপা করোর ৩৫,০০০ গী স্কিম অসি হৌদোক্লে। পি.এম ধন ধন্যা কৃষি য়োজনা অমসুং দলহান অত্মনির্ভরত মিসন্না মখা তানা লৌউ-শিংউ চাউখৎহনগনি।
লৌমীশিংগী দরকার ওইবা খুদিংমক ৱাখলদা থমদুনা সরকারনা থবক পায়খৎলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অকনবা নোংজু-নুংশানা মরম ওইদুনা মহৈ-মরোংশিং মাঙহনবা মতমদা, ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমগী খুৎথাংদা লৌমীশিংঈ মতেং পাংলি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোক্কী চুনবা মমল ফংনবা পোৎথোকশিং লৈশিনবগী থবকশিং ফগৎহল্লে। লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎলকপা মতমদা লৈবাক অসি চাউখৎকনি হায়না সরকারনা থাজৈ অমসুং মসিগীদমক পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্রদা সরকার শেম্লবা মতুংদা, শা-ষন লোইবা লৌমীশিং অমসুং ঙামীশিংসু কিষান ক্রেদিৎ কার্দকী খুদোংচাবা ফংহল্লে অমসুং মখোয় মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংলে। চহি অসিদা লৌমীশিংনা কিষান ক্রেদিৎ কার্দতগী লুপা করোর লাখ ১০ ফংলে। বাইও-ফর্তিলাইজরশিংদা জি.এস.তি হন্থবগী কান্নবশিং লৌমীশিংনা ফংলে। মখোয়গী সরকারনা নেচরেল ফার্মিংগী নেসনেল মিসন হৌদোক্লে অমসুং লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎলে। হন্দক লৈবাক শীনবা থুংনা ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন ১০,০০০ লিংখৎলে। অৱাং-নোংপোক্ত অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, সরকারনা ওইল প্লামগা মরী লৈনবা মিসন অমা হৌদোক্লে, মসিনা ভারতনা মশাগী ওক্নবা অচাথাউ পুথোকপা খক নত্তনা লমদম অসিগী লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসামগী চাগী শিন্মী লাখ ৭.৫ রোমগী জন ধন একাউন্তশিং হাংদোক্নবা মখোয়গী সরকারনা মতেং পাংখি। বেঙ্কগা শম্নবদগী, হায়রিবা শিন্মীশিং অসি হৌজিক মখোয়গী একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেন হাপচিনবগী কান্নবশিং ফংলে। চা বগানগী লমদমশিংদা স্কুলশিং, লম্বীশিং, মৈ, ঈশিং অমসুং হোস্পিতালশিংগী খুদোংচাবশিং সরকারনা শেমগৎলে। সবকা সাথ, সবকা বিকাসগী পান্দম্না লমজিংদুনা, ঐখোয়গী থবকশিংনা লায়রবশিংগী পুন্সি অওনবা পুরক্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিদগী হৌখিবা চহি ১১ দা, লৈবাক অসিদা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে অমসুং নিও-মিদল ক্লাম অমা থোক্লক্লে। চহি খর অসিদা লেপতনা লায়রবা ইমুংশিংগী হিংবগী থাক ৱাংখৎলকপদগী মসি ওইথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্ত অওনবা লাকপগী ফিবমশিং উৎপা অনৌবা দেতাশিং উবা ফংলে। মমাংদা, খুঙ্গংশিংদা খ্বাইদগী লায়রবা ইমুংশিংগী মনুংদা, ইমুং ১০ গী মনুংদা ইমুং অমা বাইক লৈরমখি, অদুবু হৌজিক খুঙ্গংশিংদা ইমুং তঙ্খায় অমরোম বাইক অমা নত্ত্রগা কার অমা লৈরে। য়ুমথোঙ খুদিংমক্ত মোবাইল ফোনশিং লৈরে অমসুং মতম অমদা অকে-অমৌ ওইনা লৌনরম্বা, রেফ্রিজেরেতরশিংগুম্বা পোৎলমশিং, হৌজিক পাক-শন্না শীজিন্নরে, খুঙ্গংগী চাকশঙশিং ফাওবদা লৈরে। স্মার্দফোনশিং পায়নরবসু, খুঙ্গংশিংদা তেলিবিজন লৈবা মশিং হেনগৎলক্লি। হায়রিবা অহোংবশিং অসি মখোয় মশানা ওইহনবা নত্তে, লৈবাক অসিগী লায়রবশিং ফিবম ফগৎলকপদগী ওইরকপনি অমসুং মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিং ফাওবা হৌজিক চাউখৎপগী কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মখোয়গী সরকারশিং অসি লায়রবা, ত্রাইবেলশিং, নহারোল অমসুং নুপীশিংগীনি অমসুং অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী চহি কয়াগী ইরাং লোইশিন্নবা থবক পায়খৎলি। মতম পুম্নমক্ত সরকারনা অসামগী শক্তম অমসুং নাৎ মরুওইনা লৌরি, মফম খুদিংমক্ত অসামগী চাউথোকচবগী খুদমশিং উবা ফংলি। মরম অসিদগী সরকারনা মহাবীর লচিত বোরফুকানগী ফিত ১২৫ ৱাংবা মীতম অমা শারে, ভুপেন হজারিকাগী চহি ১০০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লে অমসুং অসামগী কলা, ক্রাফশিং অমসুং গামোসা মালেমদা মশক তাক্লে। নুমিৎ খরগী মমাঙদা, রুসিয়াগী রাষ্ট্রপতি ব্লাদিমির পুতিন দিল্লিদা লাকপদা, মহাক্কী মফমদা চাউথোকচবগা লোয়ননা অসামগী চা খুদোল ওইনা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি অসামগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহন্নবা থবক খুদিংমক মরুওইনা লৌরি। মখোয়না অসিগুম্বা থবক পায়খৎলকপদা, মসিনা ওপোজিসনদা য়াম্না নুংঙাইতবা থোকহল্লে। সরকার অসিনা ভুপেন হজারিকাদা ভারত রত্ন পীবা মতমদা, মসি ওপোজিসন্না য়েৎখি, ওপোজিসনগী নেসনেল প্রসিদেন্তনা হায়খি, ‘ মোদীনা শৈশকপশিং অমসুং পর্ফোমরশিংদা ভারত রত্ন পীরে’। অসামদা সেমিকন্দক্তর য়ুনিত অমা লিংখৎপা ফাওবদা, মখোয়না থিংখি। ওপোজিসন সরকারনা চহি কয়া চাগী থবক তৌরিবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংদা লমগী হকশিংদা পীখিদে, মখোয়গী সরকার লাকপা মতমদা মখোয়দা লমগী হকশিং ফংহল্লে অমসুং ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা লৈরে। ওপোজিসন্না মখা তানা ভারতকী মায়োক্ত লৈবা ৱাখল্লোন চেল্লি, মখোয়গী ভোৎ ফংনবা অসামগী উমংশিং অমসুং লমশিংদা নারোন্দা চংলকপা বাংলাদেসমচাশিং লৈহন্নবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওপোজিসন্না অসাম, মসিগী মীয়াম, নত্ত্রগা মখোয়গী শক্তমগী খন্দে, অমসুং মখোয়না শক্তি অমসুং সরকার খক্তগী খল্লি। ওপোজিসন্না আইন্না য়াদবা নারোন্দ চঙলকপা বাংলদেসমচাশিং, মখোয় খুন্দা-লৈতাহনবা অমসুং মখা তানা মখোয় শৌগৎপা খক্তগী খল্লি। মরম অদুনা ভোত্তর লিষ্ট চুমথোকপদা ওপোজিসন্না য়েৎলিবনি। ওপোজিসনগী পেনহলবা অমসুং ভোৎ-বেঙ্ক রাজনিতিগী হুদগী অসাম ঙাকথোক্কদবনি। অসামগী শক্তম অমসুং ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা চুঙ্গোই অমগুম্না মখোয়গী দলনা লেপ্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা নোংপোক ভারত অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী থৌদাং মখা তানা হেনগৎলক্লি। নোংপোক ভারতনা লৈবাক অসি চাউখৎনবগী ইঞ্জিন ওইগনি। অনৌবা নামরুপ য়ুনিত অসি অওনবা অসিগী খুদম অমনি, মফম অসিদগী পুথোকপা হারনা অসামগী লৌবুকশিং খক্তগী নত্তনা বিহার, ঝারখন্দ, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং নোংপোক থংবা উত্তর প্রদেস য়ৌগনি। মসি লৈবাক অসিগী হার দরকার ওইবদা অৱাং-নোংপোক্কী মরুওইবা মতেং অমনি। নামরুপগুম্বা প্রোজেকশিংনা তুংদা অৱাং-নোংপোক্না অত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্কনি অমসুং অষ্টলক্ষমী ওইনা লৈগনি হায়বগী উৎপনি। অনৌবা হারগী প্লান্ত অসিগীদমক মহাক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী লাক্ষমন প্রসাদ অচার্য়া, অসামগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱাল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ব্রাহ্মপুত্র ভেল্লি ফর্তিলাইজর কোর্পোরেসন লিমিতেদ (বি ভি এফ সি এল) গী হৌজিক লৈরিবা মফম অসিগী মনুংদা, অসামগী বিব্রুগরগী নামরুপদা অনৌবা ব্রাউনফিল্দ এম্মোনিয়ন-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজর প্রোজেক্কী প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
লৌমীশিং য়াইফনবা প্রধান মন্ত্রীনা পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, লুপা করোর ১০,৬০০ হেনবগী প্রোজেক অসিনা অসাম অমসুং য়ুম্লোন্নবা রাজ্যশিংগী দরকার ওইবা হার ফংহনগনি, মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহনগনি, য়াম্লবা থবক ফংহনগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। মসি উদ্যোগ অমুক হিঙ্গৎহনবা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপগী মরুওইবা অমনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup, Assam
Assam has picked up a new momentum of development: PM
Our government is placing farmers' welfare at the centre of all its efforts: PM
Initiatives like PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission are launched to promote farming and support farmers: PM
Guided by the vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, our efforts have transformed the lives of poor: PM
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup in Dibrugarh, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that this is the land of great heroes like Chaolung Sukhapa and Mahaveer Lachit Borphukan. He highlighted the contributions of Bhimbar Deuri, Shaheed Kushal Kunvar, Moran King Bodousa, Malati Mem, Indira Miri, Swargadeo Sarbananda Singh, and the valiant Sati Sadhani. The Prime Minister stated that he bows to the sacred soil of Ujani Assam, this great land of valor and sacrifice.
Shri Modi observed that he could see people gathered in large numbers ahead, extending their affection. He especially highlighted the presence of mothers and sisters, noting that the love and blessings they brought were extraordinary. He remarked that many sisters had come carrying the fragrance of Assam’s tea gardens. The Prime Minister stated that this fragrance creates a unique feeling in his relationship with Assam. He bowed to all present and expressed gratitude for their affection and love.
Stating that today is a historic day for Assam and the entire North East, Shri Modi remarked that the long-awaited dream of Namrup and Dibrugarh has been fulfilled, as a new chapter of industrial progress begins in the region. He highlighted that just a short while ago he performed the bhoomi pujan of the Ammonia–Urea Fertilizer Plant, and before arriving in Dibrugarh, inaugurated the new terminal at Guwahati Airport. The Prime Minister noted that everyone is saying Assam has now caught a new pace of development. He emphasized that what is being witnessed today is only the beginning, and Assam must be taken much further ahead. He recalled the strength and role Assam held during the Ahom kingdom and asserted that in a developed India, Assam will play an equally powerful role. He underlined the start of new industries, the building of modern infrastructure, semiconductor manufacturing, new opportunities in agriculture, the advancement of tea gardens and their workers, and the growing potential in tourism, affirming that Assam is progressing in every sector. Shri Modi extended his best wishes for the modern fertilizer plant and congratulated the people for the new terminal at Guwahati Airport. He remarked that under their governments at Union and state, the synergy of industry and connectivity is fulfilling Assam’s dreams and inspiring the youth to dream bigger.
Emphasizing that in building a developed India, the nation’s farmers and annadatas have a crucial role, the PM stated that the government is working with farmers’ interests as the top priority and that farmer-friendly schemes are being extended to all. He highlighted that alongside agricultural welfare initiatives, it is essential to ensure a continuous supply of fertilizers to farmers. Shri Modi remarked that in the coming time, the new urea plant will guarantee this supply. He noted that around ₹11,000 crore will be invested in the fertilizer project, which will produce more than 12 lakh metric tonnes of fertilizer annually. He underlined that with production taking place locally, supply will be faster and logistic costs will be reduced.
Highlighting that the Namrup unit will generate thousands of new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi remarked that with the plant becoming operational, many people will secure permanent jobs locally. He added that associated work such as repair, supply, and other related activities will also provide employment to the youth.
Shri Modi questioned why such farmer welfare initiatives are happening only after their government came to power. He noted that Namrup had long been a center of fertilizer production, and at one time the fertilizer produced here strengthened the fields of the North East and supported farmers’ crops. He recalled that even when fertilizer supply was a challenge in many parts of the country, Namrup remained a source of hope for farmers. However, he pointed out that the technology of the old plants became outdated over time and previous governments paid no attention. As a result, several units of the Namrup plant were shut down, leaving farmers across the North East distressed, their incomes hurt, and agricultural difficulties increasing. The Prime Minister asserted that today, their governments at Union and State are resolving the problems created by the previous ruling dispensation.
Prime Minister remarked that just like in Assam, fertilizer factories in many other states had also shut down. He recalled the difficult conditions farmers faced at that time, when they had to stand in long queues for urea, police had to be deployed at shops, and farmers were subjected to lathi charges. He stated that the opposition had worsened these conditions, while the present government is correcting them. He highlighted that during the previous ruling dispensation era fertilizer factories were closing, whereas the current government has started several plants in Gorakhpur, Sindri, Barauni, and Ramagundam. He added that the private sector is also being encouraged in this field. The Prime Minister emphasized that as a result of these efforts, India is moving towards self-reliance in the area of urea.
“In 2014 the country produced only 225 lakh metric tonnes of urea, whereas today production has reached nearly 306 lakh metric tonnes”, highlighted the Prime Minister, noting that India requires about 380 lakh metric tonnes of urea annually and the government is working swiftly to bridge this gap. He emphasized that the government is highly sensitive to the interests of farmers. Shri Modi remarked that even the urea imported at high prices from abroad is not allowed to burden farmers, as their government bears that cost through subsidies. He stated that Indian farmers receive a bag of urea for just ₹300, while the government pays nearly ₹3,000 to other countries for that same bag. He underlined that the remaining amount is covered by their government so that farmer brothers and sisters do not face any financial burden. He further urged the farmers to save soil by optimising the usage of Urea and other fertilizers.
Prime Minister Modi stated that today, from seed to market, their government stands firmly with farmers. He highlighted that money for farm work is being directly transferred into farmers’ accounts so they do not have to wander for loans. He remarked that so far, nearly ₹4 lakh crore has been sent to farmers’ accounts under the PM Kisan Samman Nidhi. The Prime Minister noted that this year alone, two schemes worth ₹35,000 crore have been launched to support farmers. He emphasized that the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission will further promote agriculture.
Underlining that the government is working by keeping every need of farmers in mind, Shri Modi remarked that when crops are damaged due to adverse weather, farmers are supported through the crop insurance scheme. He highlighted that procurement arrangements have been improved to ensure farmers receive the right price for their produce. The Prime Minister affirmed that the government firmly believes the nation can progress only when farmers are strong, and every possible effort is being made towards this.
The Prime Minister noted that after the formation of the government at the Centre, livestock farmers and fish farmers were also included under the Kisan Credit Card facility, and they are benefiting greatly from it. He emphasized that through KCC, farmers have received assistance of more than ₹10 lakh crore this year. He added that the reduction of GST on bio-fertilizers has also provided significant relief to farmers. Shri Modi underlined that their government is actively encouraging natural farming, with the launch of the National Mission on Natural Farming that has already connected lakhs of farmers. He pointed out that in recent years, 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been established across the country. He further highlighted that with special focus on the North East, the government has launched a mission related to oil palm, which will not only make India self-reliant in edible oils but also enhance the income of farmers in the region.
Highlighting that a large number of tea garden workers are present in this region, the PM stated that it was their government which facilitated the opening of Jan Dhan bank accounts for seven and a half lakh tea garden workers in Assam. He remarked that by being connected to the banking system, these workers now have the benefit of direct transfer of money into their accounts. The Prime Minister emphasized that the government is expanding facilities such as schools, roads, electricity, water, and hospitals in tea garden areas.
Underlining that the government is moving forward with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, and this vision has brought a major transformation in the lives of the poor, Shri Modi noted that in the past 11 years, 25 crore people have come out of poverty due to these efforts, and a neo-middle class has emerged in the country. He added that this has been possible because the living standards of poor families have continuously improved in recent years.
The Prime Minister pointed out that fresh data has come which symbolizes the changes taking place in India. He highlighted that earlier, among the poorest families in villages, only one in ten had a bike, whereas now nearly half the families in villages own a bike or a car. He remarked that mobile phones have reached almost every household, and items like refrigerators, once considered a luxury, have now become common, finding a place even in village kitchens. He noted that despite the spread of smartphones, the trend of owning televisions in villages has increased. Shri Modi emphasized that these changes did not happen on their own, but because the poor of the country are becoming empowered and even those living in remote areas are now benefiting from development.
Underscoring that their Governments at the Union & State are governments for the poor, tribals, youth, and women, and is working to end decades of violence in Assam and the North East, Shri Modi underlined that the government has always kept Assam’s identity and culture paramount, highlighting symbols of Assamese pride on every platform. He pointed out that this is why the government proudly built a 125-foot statue of Mahaveer Lachit Borphukan, celebrated the birth centenary of Bhupen Hazarika, and promoted Assam’s art, crafts, and the Gamosa to global recognition. He mentioned that just a few days ago, when Russian President H.E. Mr. Vladimir Putin visited Delhi, he gifted him Assam’s black tea with great pride.
The Prime Minister asserted that every effort that enhances Assam’s dignity is given priority. He remarked that when they undertake such work, it causes the greatest discomfort to the opposition. He recalled that when the government conferred the Bharat Ratna on Bhupen Hazarika, opposition openly opposed it, with its national president commenting, ‘Modi was giving Bharat Ratna to singers and performers’. He added that even when a semiconductor unit was set up in Assam, opposition opposed it. The Prime Minister reminded that it was the opposition government that for decades denied land rights to the tea community brothers and sisters, whereas their government has given them land rights and a dignified life. He stated that the opposition continues to push anti-national thinking, seeking to settle Bangladeshi infiltrators on Assam’s forests and lands to strengthen its vote bank.
Prime Minister further stated that the Opposition has no concern for Assam, its people, or their identity, and is only interested in power and government. He remarked that the Opposition prefers illegal Bangladeshi infiltrators, settled them, and continues to protect them. He highlighted that this is why the Opposition opposes the purification of voter lists. Shri Modi emphasized that Assam must be safeguarded from the poison of Opposition’s appeasement and vote-bank politics. He assured the people that their party stands like a shield to protect Assam’s identity and honor.
Underlining that in building a developed India, Shri Modi said the role of Eastern India and the North East is continuously increasing, reiterating that Eastern India will become the growth engine of the nation’s development. He pointed out that the new Namrup unit is a symbol of this transformation, as the fertilizer produced here will not only serve Assam’s fields but also reach Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Eastern Uttar Pradesh. He stressed that this is a significant contribution of the North East to the country’s fertilizer needs. The Prime Minister concluded by remarking that projects like Namrup demonstrate that in the coming time, the North East will emerge as a major center of self-reliant India and will remain as Asthalakshmi in true sense. He once again congratulated everyone on the new fertilizer plant.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister performed Bhoomipujan of the new brownfield Ammonia-Urea Fertilizer Project at Namrup, in Dibrugarh, Assam, within the existing premises of Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL).
Furthering Prime Minister’s vision of Farmers’ Welfare, the project, with an estimated investment of over Rs. 10,600 crore, will meet fertilizer requirements of Assam and neighbouring states, reduce import dependence, generate substantial employment and catalyse regional economic development. It stands as a cornerstone of industrial revival and farmer welfare.