Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup, Assam
Assam has picked up a new momentum of development: PM
Our government is placing farmers' welfare at the centre of all its efforts: PM
Initiatives like PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission are launched to promote farming and support farmers: PM
Guided by the vision of Sabka Saath, Sabka Vikas, our efforts have transformed the lives of poor: PM
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of Ammonia-Urea Fertilizer Project of Assam Valley Fertilizer and Chemical Company Limited at Namrup in Dibrugarh, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that this is the land of great heroes like Chaolung Sukhapa and Mahaveer Lachit Borphukan. He highlighted the contributions of Bhimbar Deuri, Shaheed Kushal Kunvar, Moran King Bodousa, Malati Mem, Indira Miri, Swargadeo Sarbananda Singh, and the valiant Sati Sadhani. The Prime Minister stated that he bows to the sacred soil of Ujani Assam, this great land of valor and sacrifice.
Shri Modi observed that he could see people gathered in large numbers ahead, extending their affection. He especially highlighted the presence of mothers and sisters, noting that the love and blessings they brought were extraordinary. He remarked that many sisters had come carrying the fragrance of Assam’s tea gardens. The Prime Minister stated that this fragrance creates a unique feeling in his relationship with Assam. He bowed to all present and expressed gratitude for their affection and love.
Stating that today is a historic day for Assam and the entire North East, Shri Modi remarked that the long-awaited dream of Namrup and Dibrugarh has been fulfilled, as a new chapter of industrial progress begins in the region. He highlighted that just a short while ago he performed the bhoomi pujan of the Ammonia–Urea Fertilizer Plant, and before arriving in Dibrugarh, inaugurated the new terminal at Guwahati Airport. The Prime Minister noted that everyone is saying Assam has now caught a new pace of development. He emphasized that what is being witnessed today is only the beginning, and Assam must be taken much further ahead. He recalled the strength and role Assam held during the Ahom kingdom and asserted that in a developed India, Assam will play an equally powerful role. He underlined the start of new industries, the building of modern infrastructure, semiconductor manufacturing, new opportunities in agriculture, the advancement of tea gardens and their workers, and the growing potential in tourism, affirming that Assam is progressing in every sector. Shri Modi extended his best wishes for the modern fertilizer plant and congratulated the people for the new terminal at Guwahati Airport. He remarked that under their governments at Union and state, the synergy of industry and connectivity is fulfilling Assam’s dreams and inspiring the youth to dream bigger.
Emphasizing that in building a developed India, the nation’s farmers and annadatas have a crucial role, the PM stated that the government is working with farmers’ interests as the top priority and that farmer-friendly schemes are being extended to all. He highlighted that alongside agricultural welfare initiatives, it is essential to ensure a continuous supply of fertilizers to farmers. Shri Modi remarked that in the coming time, the new urea plant will guarantee this supply. He noted that around ₹11,000 crore will be invested in the fertilizer project, which will produce more than 12 lakh metric tonnes of fertilizer annually. He underlined that with production taking place locally, supply will be faster and logistic costs will be reduced.
Highlighting that the Namrup unit will generate thousands of new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi remarked that with the plant becoming operational, many people will secure permanent jobs locally. He added that associated work such as repair, supply, and other related activities will also provide employment to the youth.
Shri Modi questioned why such farmer welfare initiatives are happening only after their government came to power. He noted that Namrup had long been a center of fertilizer production, and at one time the fertilizer produced here strengthened the fields of the North East and supported farmers’ crops. He recalled that even when fertilizer supply was a challenge in many parts of the country, Namrup remained a source of hope for farmers. However, he pointed out that the technology of the old plants became outdated over time and previous governments paid no attention. As a result, several units of the Namrup plant were shut down, leaving farmers across the North East distressed, their incomes hurt, and agricultural difficulties increasing. The Prime Minister asserted that today, their governments at Union and State are resolving the problems created by the previous ruling dispensation.
Prime Minister remarked that just like in Assam, fertilizer factories in many other states had also shut down. He recalled the difficult conditions farmers faced at that time, when they had to stand in long queues for urea, police had to be deployed at shops, and farmers were subjected to lathi charges. He stated that the opposition had worsened these conditions, while the present government is correcting them. He highlighted that during the previous ruling dispensation era fertilizer factories were closing, whereas the current government has started several plants in Gorakhpur, Sindri, Barauni, and Ramagundam. He added that the private sector is also being encouraged in this field. The Prime Minister emphasized that as a result of these efforts, India is moving towards self-reliance in the area of urea.
“In 2014 the country produced only 225 lakh metric tonnes of urea, whereas today production has reached nearly 306 lakh metric tonnes”, highlighted the Prime Minister, noting that India requires about 380 lakh metric tonnes of urea annually and the government is working swiftly to bridge this gap. He emphasized that the government is highly sensitive to the interests of farmers. Shri Modi remarked that even the urea imported at high prices from abroad is not allowed to burden farmers, as their government bears that cost through subsidies. He stated that Indian farmers receive a bag of urea for just ₹300, while the government pays nearly ₹3,000 to other countries for that same bag. He underlined that the remaining amount is covered by their government so that farmer brothers and sisters do not face any financial burden. He further urged the farmers to save soil by optimising the usage of Urea and other fertilizers.
Prime Minister Modi stated that today, from seed to market, their government stands firmly with farmers. He highlighted that money for farm work is being directly transferred into farmers’ accounts so they do not have to wander for loans. He remarked that so far, nearly ₹4 lakh crore has been sent to farmers’ accounts under the PM Kisan Samman Nidhi. The Prime Minister noted that this year alone, two schemes worth ₹35,000 crore have been launched to support farmers. He emphasized that the PM Dhan Dhanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission will further promote agriculture.
Underlining that the government is working by keeping every need of farmers in mind, Shri Modi remarked that when crops are damaged due to adverse weather, farmers are supported through the crop insurance scheme. He highlighted that procurement arrangements have been improved to ensure farmers receive the right price for their produce. The Prime Minister affirmed that the government firmly believes the nation can progress only when farmers are strong, and every possible effort is being made towards this.
The Prime Minister noted that after the formation of the government at the Centre, livestock farmers and fish farmers were also included under the Kisan Credit Card facility, and they are benefiting greatly from it. He emphasized that through KCC, farmers have received assistance of more than ₹10 lakh crore this year. He added that the reduction of GST on bio-fertilizers has also provided significant relief to farmers. Shri Modi underlined that their government is actively encouraging natural farming, with the launch of the National Mission on Natural Farming that has already connected lakhs of farmers. He pointed out that in recent years, 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been established across the country. He further highlighted that with special focus on the North East, the government has launched a mission related to oil palm, which will not only make India self-reliant in edible oils but also enhance the income of farmers in the region.
Highlighting that a large number of tea garden workers are present in this region, the PM stated that it was their government which facilitated the opening of Jan Dhan bank accounts for seven and a half lakh tea garden workers in Assam. He remarked that by being connected to the banking system, these workers now have the benefit of direct transfer of money into their accounts. The Prime Minister emphasized that the government is expanding facilities such as schools, roads, electricity, water, and hospitals in tea garden areas.
Underlining that the government is moving forward with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, and this vision has brought a major transformation in the lives of the poor, Shri Modi noted that in the past 11 years, 25 crore people have come out of poverty due to these efforts, and a neo-middle class has emerged in the country. He added that this has been possible because the living standards of poor families have continuously improved in recent years.
The Prime Minister pointed out that fresh data has come which symbolizes the changes taking place in India. He highlighted that earlier, among the poorest families in villages, only one in ten had a bike, whereas now nearly half the families in villages own a bike or a car. He remarked that mobile phones have reached almost every household, and items like refrigerators, once considered a luxury, have now become common, finding a place even in village kitchens. He noted that despite the spread of smartphones, the trend of owning televisions in villages has increased. Shri Modi emphasized that these changes did not happen on their own, but because the poor of the country are becoming empowered and even those living in remote areas are now benefiting from development.
Underscoring that their Governments at the Union & State are governments for the poor, tribals, youth, and women, and is working to end decades of violence in Assam and the North East, Shri Modi underlined that the government has always kept Assam’s identity and culture paramount, highlighting symbols of Assamese pride on every platform. He pointed out that this is why the government proudly built a 125-foot statue of Mahaveer Lachit Borphukan, celebrated the birth centenary of Bhupen Hazarika, and promoted Assam’s art, crafts, and the Gamosa to global recognition. He mentioned that just a few days ago, when Russian President H.E. Mr. Vladimir Putin visited Delhi, he gifted him Assam’s black tea with great pride.
The Prime Minister asserted that every effort that enhances Assam’s dignity is given priority. He remarked that when they undertake such work, it causes the greatest discomfort to the opposition. He recalled that when the government conferred the Bharat Ratna on Bhupen Hazarika, opposition openly opposed it, with its national president commenting, ‘Modi was giving Bharat Ratna to singers and performers’. He added that even when a semiconductor unit was set up in Assam, opposition opposed it. The Prime Minister reminded that it was the opposition government that for decades denied land rights to the tea community brothers and sisters, whereas their government has given them land rights and a dignified life. He stated that the opposition continues to push anti-national thinking, seeking to settle Bangladeshi infiltrators on Assam’s forests and lands to strengthen its vote bank.
Prime Minister further stated that the Opposition has no concern for Assam, its people, or their identity, and is only interested in power and government. He remarked that the Opposition prefers illegal Bangladeshi infiltrators, settled them, and continues to protect them. He highlighted that this is why the Opposition opposes the purification of voter lists. Shri Modi emphasized that Assam must be safeguarded from the poison of Opposition’s appeasement and vote-bank politics. He assured the people that their party stands like a shield to protect Assam’s identity and honor.
Underlining that in building a developed India, Shri Modi said the role of Eastern India and the North East is continuously increasing, reiterating that Eastern India will become the growth engine of the nation’s development. He pointed out that the new Namrup unit is a symbol of this transformation, as the fertilizer produced here will not only serve Assam’s fields but also reach Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Eastern Uttar Pradesh. He stressed that this is a significant contribution of the North East to the country’s fertilizer needs. The Prime Minister concluded by remarking that projects like Namrup demonstrate that in the coming time, the North East will emerge as a major center of self-reliant India and will remain as Asthalakshmi in true sense. He once again congratulated everyone on the new fertilizer plant.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister performed Bhoomipujan of the new brownfield Ammonia-Urea Fertilizer Project at Namrup, in Dibrugarh, Assam, within the existing premises of Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL).
Furthering Prime Minister’s vision of Farmers’ Welfare, the project, with an estimated investment of over Rs. 10,600 crore, will meet fertilizer requirements of Assam and neighbouring states, reduce import dependence, generate substantial employment and catalyse regional economic development. It stands as a cornerstone of industrial revival and farmer welfare.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ নামৰূপত অসম ভেলী ফাৰ্টিলাইজাৰ এণ্ড কেমিকেল কোম্পানী লিমিটেডৰ এমোনিয়া-ইউৰিয়া সাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
অসমে উন্নয়নৰ নতুন গতি লাভ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে কৃষকৰ কল্যাণক সকলো প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰাখিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষি কাৰ্যৰ প্ৰসাৰ আৰু কৃষকক সহায়ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধান্য কৃষি যোজনা আৰু দলহন আত্মনিৰ্ভৰতা অভিযানৰ দৰে পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আমাৰ প্ৰচেষ্টাই দুখীয়া লোকসকলৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
21 DEC 2025 2:57PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অসমৰ ডিব্ৰুগড়ৰ নামৰূপত অসম ভেলী ফাৰ্টিলাইজাৰ এণ্ড কেমিকেল কোম্পানী লিমিটেডৰ এমোনিয়া-ইউৰিয়া সাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এইখন চাওলুং ছ্যুকাফা আৰু মহাবীৰ লাচিত বৰফুকনৰ দৰে মহান বীৰৰ ভূমি। ভাষণত তেওঁ ভীমবৰ দেউৰী, শ্বহীদ কুশল কোঁৱৰ, মৰাণ ৰজা বাদৌছা, মালতী মেম, ইন্দিৰা মিৰি, স্বৰ্গদেউ সৰ্বানন্দ সিংহ আৰু বীৰ সতী সাধনীৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ উজনি অসমৰ পবিত্ৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাইছে, কিয়নো এয়া শৌৰ্য আৰু ত্যাগৰ মহান ভূমি।
শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ সন্মুখত বৃহৎ সংখ্যক লোক সমবেত হৈ তেওঁৰ প্ৰতি মৰম দিয়া বুলি অৱগত কৰে। তেওঁ বিশেষকৈ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ উপস্থিতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁলোকে লৈ অনা মৰম আৰু আশীৰ্বাদ অসাধাৰণ বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বহু ভগ্নীয়ে অসমৰ চাহ বাগিচাৰ সুগন্ধি লৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই সুগন্ধিয়ে অসমৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্কত এক অনন্য অনুভূতিৰ সৃষ্টি কৰে। উপস্থিত সকলোকে প্ৰণাম কৰি তেওঁলোকৰ মৰম আৰু আদৰৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
অসম তথা সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বহু প্ৰত্যাশিত নামৰূপ আৰু ডিব্ৰুগড়ৰ সপোন আজি পূৰণ হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোত ঔদ্যোগিক প্ৰগতিৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে মাত্ৰ কিছু সময়ৰ পূৰ্বে তেওঁ এমোনিয়া-ইউৰিয়া সাৰ প্ৰকল্পৰ ভূমি পূজন আৰু ডিব্ৰুগড়ত উপস্থিত হোৱাৰ পূৰ্বে গুৱাহাটী বিমানবন্দৰত নতুন টাৰ্মিনেল উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সকলোৱে কৈছে যে অসমে এতিয়া উন্নয়নৰ নতুন গতি লাভ কৰিছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আজি যিখিনি দেখিছে সেয়া আৰম্ভণিহে আৰু অসমক বহু আগুৱাই নিব লাগিব। তেওঁ আহোমৰ শাসনকালত অসমে যি শক্তি আৰু ভূমিকা পালন কৰিছিল সেই কথা সোঁৱৰাই কয় যে উন্নত ভাৰতত অসমেও সমানেই শক্তিশালী ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ নতুন উদ্যোগ আৰম্ভ, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণ, কৃষিৰ নতুন সুযোগ, চাহ বাগিচা আৰু ইয়াৰ শ্ৰমিকসকলৰ উন্নতি আৰু পৰ্যটনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি অসম প্ৰতিটো খণ্ডতে আগবাঢ়িছে বুলি দৃঢ়তাৰে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আধুনিক সাৰ উদ্যোগৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে গুৱাহাটী বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেলৰ বাবে ৰাইজক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ অধীনত উদ্যোগ আৰু সংযোগৰ সমন্বয়ে অসমৰ সপোন পূৰণ কৰি আছে আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক ডাঙৰ সপোন দেখাৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত দেশৰ কৃষক আৰু অন্নদাতাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে কৃষকৰ স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ কাম কৰি আছে আৰু কৃষক অনুকূল আঁচনিসমূহ সকলোৰে মাজলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কৃষি কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ সমান্তৰালভাৱে কৃষকসকলক সাৰ নিৰন্তৰ যোগান নিশ্চিত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আগন্তুক সময়ত নতুন ইউৰিয়া প্লাণ্টে এই যোগানৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সাৰ প্ৰকল্পটোত প্ৰায় ১১,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হ’ব, যিটোৱে বছৰি ১২ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক সাৰ উৎপাদন কৰিব। তেওঁ কয় যে স্থানীয়ভাৱে উৎপাদন হ’লে যোগান দ্ৰুত হ’ব আৰু লজিষ্টিক ব্যয়ো হ্ৰাস পাব।
নামৰূপ ইউনিটে নিয়োগ আৰু আত্মসংস্থাপনৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে উদ্যোগটো কাৰ্যক্ষম হোৱাৰ লগে লগে বহু লোকে স্থানীয়ভাৱে স্থায়ী চাকৰি লাভ কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ লগত জড়িত কাম যেনে মেৰামতি, যোগান আৰু অন্যান্য আনুষংগিক কামেও যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছতহে এনে কৃষক কল্যাণমূলক পদক্ষেপ কিয় ল’বলগীয়া হ’ল বুলি প্ৰশ্ন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নামৰূপ দীৰ্ঘদিন ধৰি সাৰ উৎপাদনৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছিল আৰু এটা সময়ত ইয়াত উৎপাদিত সাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পথাৰ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে কৃষকৰ কৃষিকাৰ্যত সহায় কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে দেশৰ বহু ঠাইত যেতিয়া সাৰ যোগান প্ৰত্যাহ্বান আছিল তেতিয়াও নামৰূপ কৃষকৰ বাবে আশাৰ উৎস হৈয়েই থাকিল। কিন্তু পুৰণি প্ৰকল্পটোৰ প্ৰযুক্তি সময়ৰ লগে লগে পুৰণি হৈ পৰিল আৰু পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কোনো গুৰুত্ব নিদিলে বুলি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে। ফলত নামৰূপ প্লাণ্টৰ কেইবাটাও ইউনিট বন্ধ হৈ পৰে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকসকল দুৰ্দশাগ্ৰস্ত হৈ পৰে, তেওঁলোকৰ আয়ৰ ক্ষতি হয়, কৃষি ক্ষেত্ৰত সমস্যা বাঢ়ি যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে পূৰ্বৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সমস্যাসমূহ সমাধান কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে অসমৰ দৰেই আন বহু ৰাজ্যৰ সাৰ কাৰখানাও বন্ধ হৈ গৈছে। তেওঁ তেতিয়াৰ কৃষকসকলে সন্মুখীন হোৱা জটিল পৰিস্থিতিৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে, যেতিয়া তেওঁলোকে ইউৰিয়াৰ বাবে দীঘলীয়া শাৰী পাতি থিয় হ’বলগীয়া হৈছিল, দোকানত আৰক্ষী মোতায়েন কৰিবলগীয়া হৈছিল, কৃষকসকলৰ ওপৰত লাঠীচালনা কৰিবলগীয়া পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিৰোধীয়ে এই পৰিস্থিতি আৰু বেয়া কৰি তুলিছিল, আনহাতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সেইবোৰ শুধৰাই আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বৰ শাসনকালত কেইবাটাও সাৰ কাৰখানা বন্ধ হৈছিল, আনহাতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে গোৰখপুৰ, সিন্দ্ৰি, বাৰাউনী আৰু ৰামাগুণ্ডমত কেইবাটাও উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ব্যক্তিগত খণ্ডকো এই ক্ষেত্ৰত উৎসাহিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতে ইউৰিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে।
“২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ২২৫ লাখ মেট্ৰিক টন ইউৰিয়া উৎপাদন হৈছিল, আনহাতে আজি উৎপাদন প্ৰায় ৩০৬ লাখ মেট্ৰিক টন হৈছে”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত বছৰি প্ৰায় ৩৮০ লাখ মেট্ৰিক টন ইউৰিয়াৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু চৰকাৰে এই ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে। কৃষকৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি চৰকাৰ অত্যন্ত সংবেদনশীল বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা অধিক মূল্যত আমদানি কৰা ইউৰিয়াইও কৃষকসকলৰ ওপৰত বোজা দিয়া অনুচিত, কিয়নো তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ৰাজসাহায্যৰ জৰিয়তে সেই খৰচ বহন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় কৃষকে মাত্ৰ ৩০০ টকাত ইউৰিয়াৰ বেগ এটা লাভ কৰে, আনহাতে সেই একেটা বেগৰ বাবে চৰকাৰে আন দেশক প্ৰায় ৩,০০০ টকা দিয়ে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বাকী থকা ধন তেওঁলোকৰ চৰকাৰে প্ৰদান কৰে, যাতে কৃষক ভাই-ভনীসকলে কোনো ধৰণৰ আৰ্থিক বোজাৰ সন্মুখীন নহয়। তেওঁ লগতে কৃষকসকলক ইউৰিয়া আৰু অন্যান্য সাৰৰ ব্যৱহাৰ অনুকূল কৰি ভূমি ৰক্ষা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি বীজৰ পৰা বজাৰলৈকে তেওঁলোকৰ চৰকাৰ কৃষকৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কৃষকৰ কামৰ বাবে ধন পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে যাতে তেওঁলোকে ঋণৰ বাবে ঘুৰি-ফুৰিব নালাগে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এতিয়ালৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত প্ৰায় ৪ লাখ কোটি টকা কৃষকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেৱল এই বছৰতে কৃষকক সহায়ৰ বাবে ৩৫,০০০ কোটি টকাৰ দুখন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধান্য কৃষি যোজনা আৰু দলহন আত্মনিৰ্ভৰতা অভিযানে কৃষিক আৰু অধিক প্ৰসাৰিত কৰিব।
চৰকাৰে কৃষকৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কাম কৰি আছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া প্ৰতিকূল বতৰৰ বাবে শস্যৰ ক্ষতি হয় তেতিয়া শস্য বীমা আঁচনিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক সহায় কৰা হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সঠিক মূল্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ৰয়ৰ ব্যৱস্থা উন্নত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে দৃঢ় বিশ্বাস কৰে যেতিয়া কৃষকসকল শক্তিশালী হ’ব তেতিয়াহে দেশ আগবাঢ়ি যাব পাৰে আৰু সেইবাবেই এই দিশত সকলো ধৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰত চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত পশুপালক আৰু মীনপালকসকলকো কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা বহুখিনি লাভৱান হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে কেচিচিৰ জৰিয়তে এই বছৰ কৃষকসকলে ১০ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে জৈৱ-সাৰৰ ওপৰত জিএছটি হ্ৰাস কৰাটোৱেও কৃষকসকলক যথেষ্ট সকাহ দিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে প্ৰাকৃতিক কৃষিক সক্ৰিয়ভাৱে উৎসাহিত কৰিছে। ইতিমধ্যে লাখ লাখ কৃষকক সংযোগ কৰা প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়া বছৰবোৰত সমগ্ৰ দেশতে ১০ হাজাৰ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’) স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰি কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি চৰকাৰে তৈলপামৰ সৈতে জড়িত এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, যাৰ ফলত ভাৰতক ভোজ্য তেলৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী কৰাই নহয়, অঞ্চলটোৰ কৃষকসকলৰ আয়ো বৃদ্ধি কৰিব।
অঞ্চলটোত বৃহৎ সংখ্যক চাহ বাগিচাৰ শ্ৰমিক উপস্থিত থকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰেই অসমৰ চাৰে সাত লাখ চাহ বাগিচাৰ শ্ৰমিকৰ জন ধন বেংক একাউণ্ট খোলাৰ সুবিধা কৰি দিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ এই শ্ৰমিকসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ একাউণ্টলৈ প্ৰত্যক্ষভাৱে ধন হস্তান্তৰ কৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে চাহ বাগিচা এলেকাত বিদ্যালয়, পথ, বিদ্যুৎ, পানী, চিকিৎসালয়ৰ দৰে সা-সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে।
চৰকাৰে সবকা সাথৰ মন্ত্ৰ সবকা বিকাশ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে আৰু এই দৃষ্টিভংগীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱনলৈ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত ১১ বছৰত এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু দেশত এক নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ উত্থান ঘটিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এইটো সম্ভৱ হৈছে কাৰণ বিগত বছৰবোৰত দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ জীৱন ধাৰণৰ মান ধাৰাবাহিকভাৱে উন্নত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেতবোৰ নতুন তথ্য আহিছে যিবোৰ ভাৰতত ঘটি থকা পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতীক। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আগতে গাঁৱৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ দহৰ ভিতৰত এজনৰহে বাইক আছিল, আনহাতে এতিয়া গাঁৱৰ প্ৰায় আধা পৰিয়ালৰ হাতত বাইক বা গাড়ী আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে মোবাইল ফোন প্ৰায় প্ৰতিটো ঘৰতে উপলব্ধ আৰু এসময়ত বিলাসী বুলি গণ্য কৰা ফ্ৰীজৰ দৰে সামগ্ৰী এতিয়া সাধাৰণ হৈ পৰিছে, আনকি গাঁৱৰ পাকঘৰতো ফ্ৰীজে ঠাই পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্মাৰ্টফোনৰ প্ৰসাৰৰ পিছতো গাঁৱে-ভূঞে টেলিভিছনৰ গৰাকী হোৱাৰ ধাৰা বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই পৰিৱৰ্তনসমূহ নিজে নিজে হোৱা নাছিল, বৰঞ্চ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকল ক্ষমতাশালী হৈ উঠিছে আৰু আনকি দুৰ্গম অঞ্চলত বসবাস কৰাসকলেও এতিয়া উন্নয়নৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে।
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহে দৰিদ্ৰ, জনজাতীয়, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ বাবে কাম কৰাই নহয়, অসম তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত দশক দশক ধৰি চলি অহা হিংসাত্মক পৰিস্থিতিৰ অন্ত পেলাবলৈ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় অসমৰ পৰিচয় আৰু সংস্কৃতিক সদায় সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখিছে, প্ৰতিটো মঞ্চত অসমীয়া গৌৰৱৰ প্ৰতীকক উজ্জ্বলাই তুলিছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে গৌৰৱেৰে মহাবীৰ লাচিত বৰফুকনৰ ১২৫ ফুট উচ্চতাৰ প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ, ভূপেন হাজৰিকাৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰাৰ লগতে অসমৰ কলা, শিল্পকলা আৰু গামোছাক গোলকীয় স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে যেতিয়া ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভ্লাদিমিৰ পুটিনে দিল্লী ভ্ৰমণ কৰিছিল, তেতিয়া তেওঁ অতি গৌৰৱেৰে তেওঁক অসমৰ ব্লেক টী উপহাৰ দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে অসমৰ স্বাভিমান বৃদ্ধি কৰা প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া তেওঁলোকে এনে কাম হাতত লয় তেতিয়া ই বিৰোধীৰ বাবে আটাইতকৈ বেছি অস্বস্তিকৰ হৈ পৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে যেতিয়া চৰকাৰে ভূপেন হাজৰিকাক ভাৰতৰত্ন প্ৰদান কৰিছিল, তেতিয়া বিৰোধীয়ে মুকলিকৈ ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। দলটোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সভাপতিয়ে মন্তব্য কৰিছিল, ‘মোদীয়ে গায়ক আৰু কণ্ঠশিল্পীক ভাৰতৰত্ন দিয়ে’। তেওঁ লগতে কয় যে অসমত অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট স্থাপন হ’লেও বিৰোধীয়ে ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোঁৱৰাই দিয়ে যে বিৰোধী চৰকাৰেই দশক দশক ধৰি চাহ জনগোষ্ঠীৰ ভাই-ভনীক ভূমিৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত কৰিছিল, আনহাতে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে তেওঁলোকক ভূমিৰ অধিকাৰ আৰু মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিৰোধীয়ে ভোটবেংক শক্তিশালী কৰিবলৈ অসমৰ বনাঞ্চল আৰু ভূমিত বাংলাদেশী অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সংস্থাপন কৰিব বিচাৰিছে, ৰাষ্ট্ৰ বিৰোধী চিন্তাধাৰাক উদগনি যোগাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে অসম, ইয়াৰ জনসাধাৰণ বা তেওঁলোকৰ পৰিচয়ৰ প্ৰতি বিৰোধীৰ কোনো চিন্তা নাই আৰু তেওঁলোক কেৱল ক্ষমতা আৰু চৰকাৰৰ প্ৰতিহে আগ্ৰহী। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিৰোধীয়ে অবৈধ বাংলাদেশী অনুপ্ৰৱেশকাৰীক পছন্দ কৰে, তেওঁলোকক সংস্থাপন দিয়ে আৰু তেওঁলোকক সুৰক্ষা দি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই কাৰণেই বিৰোধীয়ে ভোটাৰ তালিকা শুদ্ধিকৰণৰ বিৰোধিতা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিৰোধীৰ সন্তুষ্টি আৰু ভোট-বেংক ৰাজনীতিৰ বিষৰ পৰা অসমক সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব। তেওঁ ৰাইজক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকৰ দল অসমৰ পৰিচয় আৰু সন্মান ৰক্ষাৰ বাবে ঢালৰ দৰে থিয় দিছে।
উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পূব ভাৰত আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ভূমিকা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, পূব ভাৰত ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হ’ব বুলি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে নামৰূপৰ নতুন ইউনিটটো এই ৰূপান্তৰৰ প্ৰতীক, কিয়নো ইয়াত উৎপাদিত সাৰে কেৱল অসমৰ পথাৰত সেৱা আগবঢ়োৱাই নহয়, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিমবংগ আৰু পূব উত্তৰ প্ৰদেশতো উপলব্ধ হ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এয়া এক উল্লেখযোগ্য অৱদান। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ সামৰণিত কয় যে নামৰূপৰ দৰে প্ৰকল্পই প্ৰমাণ কৰে যে আগন্তুক সময়ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠিব আৰু প্ৰকৃতাৰ্থত অষ্টলক্ষ্মী হৈ থাকিব। তেওঁ পুনৰবাৰ সকলোকে নতুন সাৰ উদ্যোগৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য, মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।