প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় ডব্লিউএইচঅ’ বিশ্ব সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 DEC 2025 8:10PM by PIB Guwahati
ডব্লিউএইচঅ’-ৰ সঞ্চালক-প্ৰধান আমাৰ তুলসী ভাই ডাঃ টেড্ৰ'ছ; কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী, মোৰ সতীৰ্থ জে. পি. নাড্ডা জী; আয়ুষ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱ জী; এই কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰা আন-আন দেশৰ মন্ত্ৰীসকল; ভিন্ন ৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰদূত; সকলো বিশিষ্ট প্ৰতিনিধি; পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা সন্মানীয় বিশেষজ্ঞসকল; ভদ্ৰলোক আৰু মহিলাসকল!
আজি পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় ডব্লিউএইচঅ’ বিশ্ব সন্মিলনৰ সামৰণি দিৱস। বিগত তিনিদিনত বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনাত মিলিত হৈছে। মই এই উদ্দেশ্যে ভাৰতে এখনি শক্তিশালী মঞ্চ হিচাপে কাম কৰি থকাত সন্তোষ পাইছো। এই প্ৰক্ৰিয়াত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই (WHO) সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিছে। এই সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে মই ডব্লিউএইচঅ’, ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয় আৰু উপস্থিত সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলো।
বন্ধুসকল,
জামনগৰত ডব্লিউএইচঅ’ গ্ল’বেল চেন্টাৰ ফৰ ট্ৰেডিচনেল মেডিচিন স্থাপন কাৰ্য্য ভাৰতৰ সৌভাগ্য আৰু গৌৰৱৰ বিষয়। ২০২২-ত প্ৰথম পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সন্মিলনৰ সময়ত বিশ্বই ভাৰতক অতি আত্মবিশ্বাসেৰে এই দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল। কেন্দ্ৰটোৰ সুনাম আৰু প্ৰভাৱ বিশ্বজুৰি সম্প্ৰসাৰিত হোৱাটো সকলোৰে বাবে সন্তোষৰ কথা, যি এই সন্মিলনৰ সফলতাৰ পৰম উদাহৰণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই সন্মিলনত পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু আধুনিক পদ্ধতিৰ মিলন ঘটিছে। ইয়াত কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে যিয়ে চিকিৎসা আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ ভৱিষ্যতক ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। এই সন্মিলনে ভিন্ন দেশৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী আৰু প্ৰতিনিধিসকলৰ মাজত আলোচনাৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰিছে, যিয়ে যৌথ গৱেষণাক প্ৰসাৰিত কৰা, নিয়মসমূহ সৰল কৰা আৰু প্ৰশিক্ষণ তথা জ্ঞান বিনিময় কাৰ্য্যৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে। এনে সহযোগিতাই ভৱিষ্যতে পৰম্পৰাগত চিকিৎসাক অধিক সুৰক্ষিত আৰু অধিক বিশ্বাসযোগ্য কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত সহমতত উপনীত হোৱা কাৰ্য্যই বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। গৱেষণাক সম্প্ৰসাৰিত কৰা, পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা আৰু বিশ্বজুৰি বিশ্বাসযোগ্য নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামো গঢ়া কাৰ্য্যই পৰম্পৰাগত চিকিৎসাক বহু পৰিমাণে সমৃদ্ধ কৰি তুলিব। এক্সপ’ত ডিজিটেল স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তি, এআই-ভিত্তিক আহিলা, গৱেষণা উদ্ভাৱন আৰু আধুনিক সুস্থতা আন্তঃগাঁথনি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিয়ে একেলগে পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তিৰ মাজৰ এক নতুন সহযোগিতাক প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তি একলগ হোৱা মাত্ৰেকে বিশ্ব স্বাস্থ্যক অধিক ফলপ্ৰসূ কৰি তোলাৰ ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি পায় আৰু সেয়েহে বিশ্বৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা এই সন্মিলনৰ সফলতা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
যোগ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ আৰু যোগে সমগ্ৰ বিশ্বৰে মানৱ জাতিক স্বাস্থ্য, ভাৰসাম্য আৰু সমন্বয় অটুত থকা জীৱনৰ দিশত পৰিচালিত কৰিছে। ভাৰতৰ পদক্ষেপ আৰু ১৭৫ খনৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰৰ সহযোগিতাৰে ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২১ জুনক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰিছে; বিগত বছৰসমূহত যোগাসন সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিছে, বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰে জীৱনক স্পৰ্শ কৰিছে। মই যোগৰ প্ৰসাৰ আৰু বিকাশত যথেষ্ট অৰিহণা যোগোৱা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰে শলাগ লৈছো। আজি কেইগৰাকীমান বিশিষ্ট ব্যক্তিক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে। এক সন্মানীয় জুৰীৰ দ্বাৰা কঠোৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক বাছনি কৰা হৈছে। বঁটাপ্ৰাপকসকলে যোগাসনৰ প্ৰতি নিষ্ঠা, অনুশাসন আৰু আজীৱন দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁলোকৰ জীৱনে সকলোকে প্ৰেৰণা যোগাইছে। মই সন্মানীয় বঁটাপ্ৰাপকসকলক আন্তৰিক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনৰ ফলাফলসমূহক স্থায়িত্ব প্ৰদানৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্যত মই সন্তোষ পাইছো। পৰম্পৰাগত চিকিৎসা গ্ল’বেল লাইব্ৰেৰীক এক বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াত পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ সৈতে জড়িত বৈজ্ঞানিক তথ্য আৰু নীতিগত নথিসমূহ একে ঠাইতে সংৰক্ষিত হৈ থাকিব। এই পদক্ষেপে প্ৰতিখন দেশে উপযোগী তথ্য সমানে লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। ভাৰতৰ জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত অনুষ্ঠিত প্ৰথম ডব্লিউএইচঅ’ বিশ্ব সন্মিলনত এই পুথিভঁৰাল স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল আৰু আজি সেই প্ৰতিশ্ৰুতি বাস্তৱায়িত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত ভিন্ন দেশৰ স্বাস্থ্যমন্ত্ৰীসকলে বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে। অংশীদাৰ হিচাপে মানদণ্ড, সুৰক্ষা, বিনিয়োগৰ দৰে বিষয়সমূহত আলোচনা কৰা হৈছে। এই আলোচনাই দিল্লী ঘোষণাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, যিয়ে অনাগত বছৰসমূহৰ বাবে এক উমৈহতীয়া ৰূপৰেখা হিচাপে কাম কৰিব। মই ভিন্ন দেশৰ বিশিষ্ট মন্ত্ৰীসকলৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লৈছো আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগিতাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি দিল্লীত ডব্লিউএইচঅ’-ৰ দক্ষিণ-পূব এছিয়া আঞ্চলিক কাৰ্য্যালয়ো উদ্বোধন কৰা হৈছে। এয়া ভাৰতৰ বিনম্ৰ উপহাৰ। এই কাৰ্য্যালয়ে গৱেষণা, নিয়ন্ত্ৰণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰসাৰৰ বাবে বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে উপশমৰ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আহিছে। এই ক্ষেত্ৰত দুই উল্লেখযোগ্য সহযোগিতা স্থাপন হৈছে। প্ৰথমটো হৈছে দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াক সামৰি ‘বিমষ্টেক’ দেশসমূহৰ বাবে উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু দ্বিতীয়টো হৈছে বিজ্ঞান, পৰম্পৰাগত পদ্ধতি আৰু স্বাস্থ্যৰ একত্ৰীকৰণৰ লক্ষ্যৰে জাপানৰ সৈতে সহযোগিতা।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু “ভাৰসাম্যৰ পুনৰুদ্ধাৰঃ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বিজ্ঞান আৰু অনুশীলন”-এ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ মূল চিন্তাধাৰাকে প্ৰতিফলিত কৰে। আয়ুৰ্বেদে কৈছে যে ভাৰসাম্য হৈছে স্বাস্থ্যৰ মূল তত্ত্ব, শৰীৰৰ এই ভাৰসাম্য অটুত থকা মাত্ৰেকেহে লোক এজনক প্ৰকৃততে সুস্থ বুলি গণ্য কৰিব পাৰি। আজিৰ তাৰিখত ডায়েবেটিছ, হাৰ্ট এটেক, ডিপ্ৰেছন আদি ব্যাধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কেন্সাৰলৈকে অন্তৰ্নিহিত কাৰণ হৈছে জীৱনশৈলী আৰু ভাৰসাম্যহীনতা। ইয়াত কৰ্ম-জীৱনৰ ভাৰসাম্যহীনতা, খাদ্যৰ ভাৰসাম্যহীনতা, টোপনিৰ ভাৰসাম্যহীনতা, আন্ত্ৰিক মাইক্ৰ’বাঅ’মৰ ভাৰসাম্যহীনতা, কেলৰিৰ ভাৰসাম্যহীনতা, আৱেগিক ভাৰসাম্যহীনতা আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এই ভাৰসাম্যহীনতাৰ পৰা একাধিক বিশ্ব স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি হৈছে, অধ্যয়ন আৰু তথ্যই একেখিনি কথাকে নিশ্চিত কৰিছে। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে এই কথা ভালদৰে বুজি পায়। এতিয়া ভাৰসাম্যৰ পুনৰুদ্ধাৰ কেৱল এক বিশ্বব্যাপী উদ্বেগ নহয়— বৰঞ্চ এয়া এক বিশ্বব্যাপী আশু প্রয়োজনীয়তাত পৰিণত হৈছে আৰু ইয়াক সম্বোধনৰ বাবে আমি ত্বৰান্বিত গতি তথা দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কাম কৰাটো আৱশ্যকীয়।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত জীৱনৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বান অধিক হ’ব। এআই আৰু ৰবটিক্সৰ সৈতে নতুন প্ৰযুক্তিগত যুগৰ আগমনে মানৱ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনক সূচিত কৰিছে। অনাগত বছৰসমূহত জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি অভূতপূৰ্বভাৱে সলনি হ’ব। আমি ইয়াৰ প্ৰতি সচেতন হৈ থকাৰ প্ৰয়োজন আছে। এনে হঠাৎ জীৱনশৈলীৰ পৰিৱৰ্তনৰ লগতে শাৰীৰিক পৰিশ্ৰম অবিহনে সম্পদ আৰু সুবিধাসমূহৰ ক্ৰমাৎ সহজতাই মানৱ স্বাস্থ্যৰ বাবে অপ্ৰত্যাশিত প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰিব। পৰম্পৰাগত স্বাস্থ্যসেৱাই তাৎক্ষণিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাহিৰলৈ চাব লাগিব, ভৱিষ্যতৰ বাবেও প্ৰস্তুতি চলোৱাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
পৰম্পৰাগত চিকিৎসা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা মাত্ৰেকে সুৰক্ষা আৰু প্ৰমাণ সন্দৰ্ভত এটা স্বাভাৱিক প্ৰশ্ন উত্থাপন হয়। ভাৰতে এই দিশত ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি আছে। এই সন্মিলনত অশ্বগন্ধাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰা হৈছে। যুগ-যুগ ধৰি ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাত অশ্বগন্ধাৰ ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে। ক’ভিড-১৯ ৰ সময়ত ইয়াৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি পাইছিল আৰু বহু দেশত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ হৈছিল। ভাৰতে ইয়াৰ গৱেষণা আৰু প্ৰমাণভিত্তিক বৈধকৰণৰ জৰিয়তে বিশ্বাসযোগ্যভাৱে অশ্বগন্ধাক আগুৱাই নিছে। এই সন্মিলনত অশ্বগন্ধা সম্পৰ্কে এক বিশেষ বিশ্বব্যাপী আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞসকলে ইয়াৰ সুৰক্ষা, গুণগত মান আৰু ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গভীৰভাৱে বিবেচনা কৰিছে। ভাৰত এনেধৰণৰ সময়-পৰীক্ষিত বনৌষধিক বিশ্বজনীন জনস্বাস্থ্যৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
এসময়ত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা কেৱল সুস্থতা বা জীৱনশৈলীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল, কিন্তু আজি এই ধাৰণাটো দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত হৈছে। জটিল পৰিস্থিতিতো পৰম্পৰাগত চিকিৎসাই ফলপ্ৰসূ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। ভাৰত এই দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। আয়ুষ মন্ত্ৰালয় আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা-পৰম্পৰাগত চিকিৎসা কেন্দ্ৰই এক নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাত মই সন্তোষ পাইছো। ভাৰতত সংহত কৰ্কট যত্নক সুদৃঢ় কৰাৰ বাবে উভয়ে যৌথ প্ৰচেষ্টা চলাইছে, ইয়াৰ অধীনত পৰম্পৰাগত চিকিৎসা ব্যৱস্থাক আধুনিক কৰ্কট চিকিৎসাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপে প্ৰমাণ-ভিত্তিক নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিব। ভাৰতৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানে ৰক্তহীনতা, বাতবিষ আৰু ডায়েবেটিছ আদি গুৰুতৰ স্বাস্থ্যজনিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত ক্লিনিকেল অধ্যয়ন চলাই আছে। ভাৰতৰ বহু ষ্টাৰ্ট-আপেও এই ক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশ কৰিছে, যুৱ শক্তিয়ে প্ৰাচীন পৰম্পৰাত যোগদান কৰিছে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ মাজেৰে পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানে দৃশ্যমানভাৱে নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আজি এক নিৰ্ণায়ক টাৰ্নিং পইন্টত উপনীত হৈছে। বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশই দীৰ্ঘদিন ধৰি ইয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আহিছে, তথাপিও পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানে ইয়াৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকাৰ পিছতো প্ৰাপ্য স্থান লাভ কৰা নাই। পৰম্পৰাগত চিকিৎসাই বিজ্ঞানৰ জৰিয়তে আস্থা লাভ কৰিব লাগিব আৰু ইয়াৰ প্ৰসাৰক অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব। এই দায়িত্ব কোনো এখন ৰাষ্ট্ৰৰ বিপৰীতে সকলোৰে উমৈহতীয়া কৰ্তব্য। এই সন্মিলনৰ বিগত তিনিদিনত দেখা পোৱা অংশগ্ৰহণ, আলোচনা আৰু দায়বদ্ধতাই বিশ্বই এই দিশত একেলগে আগবাঢ়ি যাবলৈ সাজু বুলি বিশ্বাসক গভীৰ কৰি তুলিছে। মই সকলোকে আস্থা, সন্মান আৰু দায়িত্বশীলতাৰে পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানক আগুৱাই নিয়াৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো তথা এই সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে পুনৰবাৰ সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 2nd WHO Global Summit on Traditional Medicine in New Delhi
19 DEC 2025 8:10PM by PIB Delhi
Director-General of the WHO, our Tulsi Bhai Dr. Tedros; my colleague in the Union Ministry of Health, J. P. Nadda ji; Minister of State for AYUSH, Prataprao Jadhav ji; Ministers from other countries associated with this event; ambassadors of various nations; all distinguished representatives; esteemed experts working in the field of traditional medicine; ladies and gentlemen!
Today is the concluding day of the second WHO Global Summit on Traditional Medicine. Over the past three days, experts from around the world associated with the field of traditional medicine have engaged in serious and meaningful discussions here. I am pleased that Bharat is serving as a strong platform for this, with the WHO also playing an active role. I extend my heartfelt gratitude to the WHO, the Ministry of AYUSH of the Government of Bharat, and all the participants present here for making this event a success.
Friends,
It is our good fortune and a matter of pride for Bharat that the WHO Global Centre for Traditional Medicine has been established in Jamnagar, Bharat. The world entrusted us with this responsibility with great confidence at the first Global Summit on Traditional Medicine in 2022. It is a matter of happiness for all of us that the reputation and impact of this global centre are expanding from the local level to the global stage. The success of this summit is the biggest example of this. This summit is witnessing a confluence of traditional knowledge and modern practices. Several new initiatives have also been launched here, which have the potential to transform the future of medical science and holistic health. There has also been detailed dialogue among health ministers and representatives from various countries. This dialogue has opened new avenues for promoting joint research, simplifying regulations, and expanding training and knowledge sharing. Such collaboration will play a significant role in making traditional medicine safer and more reliable in the times to come.
Friends,
Reaching consensus on several important issues at this summit reflects our strong partnership. Issues such as strengthening research, increasing the use of digital technologies in the field of traditional medicine, and developing regulatory frameworks that can be trusted across the world will greatly empower traditional medicine. We have also witnessed a new collaboration between tradition and technology at the Expo here through digital health technologies, AI-based tools, research innovation, and modern wellness infrastructure. When these come together, the potential to make global health more effective increases manifold. Therefore, the success of this summit is extremely important from a global perspective.
Friends,
Yoga is also an important component of traditional systems of medicine. Yoga has shown the entire world a path of health, balance, and harmony. The United Nations declared 21st June as the International Day of Yoga through Bharat’s efforts and with the support of more than 175 countries. Over the years, we have seen yoga reach every corner of the world. I commend every individual who has made a significant contribution to the promotion and development of yoga. Today, a few selected distinguished individuals have been conferred the Prime Minister’s Awards. The awardees have been chosen by an eminent jury through a rigorous selection process. All these recipients symbolize dedication, discipline, and lifelong commitment to yoga. Their lives are an inspiration to everyone. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to all the honoured awardees.
Friends,
I am also pleased to learn that an important step has been taken to ensure the lasting impact of the outcomes of this summit. A global platform in the form of the Traditional Medicine Global Library has been launched, which will preserve scientific data and policy documents related to traditional medicine in one place. This will make it easier for valuable information to reach all countries in an equitable manner. The announcement of this library was made during Bharat’s G20 Presidency at the first WHO Global Summit. Today, that resolve has been fulfilled.
Friends,
Health ministers from different countries have presented an excellent example of global partnership here. As partners, you have discussed issues such as standards, safety, and investment. The Delhi Declaration that has emerged from this dialogue will serve as a shared roadmap for the coming years. I appreciate the honourable ministers from various countries for this joint effort and express my gratitude for their cooperation.
Friends,
Today, the inauguration of the WHO South-East Asia Regional Office in Delhi has also taken place. This is a humble contribution from Bharat. It will serve as a global hub to promote research, regulation, and capacity building.
Friends,
Bharat is also emphasizing partnerships of healing across the world. I would like to share two important collaborations with you. First, we are establishing a Centre of Excellence for BIMSTEC countries, i.e., our neighbouring nations in South and Southeast Asia. Second, we have initiated a collaboration with Japan. This effort seeks to bring together science, traditional practices, and healthcare.
Friends,
The theme of this summit is “Restoring Balance: The Science and Practice of Health and Well-being.” Restoring balance has always been a foundational concept of holistic health. All of you experts understand this well that Ayurveda defines balance, or equilibrium, as the very essence of health. A person in whom this balance is maintained is truly healthy. Today, we observe that lifestyle factors and various imbalances are emerging as major underlying causes of most diseases from diabetes, heart attacks, and depression to cancer. Many global health challenges such as work-life imbalance, dietary imbalance, sleep imbalance, gut microbiome imbalance, calorie imbalance, and emotional imbalance are being driven by these very disruptions. Studies confirm this, and data clearly supports it. You, as health experts, understand this reality far better. However, I would like to emphasize that restoring balance today is not just a global cause, it has become a global urgency. We must act with much greater speed and determination to address this issue.
Friends,
In this phase of the 21st century, the challenge of maintaining balance in life is only going to become more complex. With the arrival of a new technological era marked by AI and robotics, the greatest transformation in human history is poised to unfold. In the coming years, the way we live our lives will change in unprecedented ways. We must therefore remain mindful that such rapid lifestyle changes characterized by increased convenience and resources without corresponding physical effort are likely to create unforeseen challenges for the human body. Hence, we must not focus only on present needs in traditional healthcare; we also share a responsibility toward the future.
Friends,
Whenever traditional medicine is discussed, a natural question arises regarding safety and scientific validation. Bharat is consistently working in this direction as well. All of you have seen the example of Ashwagandha during this summit. It has been used for centuries in our traditional medical systems. During the COVID-19 pandemic, its global demand increased rapidly and it began to be used in many countries. Bharat is advancing Ashwagandha in a credible and scientific manner through rigorous research and evidence-based validation. A special global discussion on Ashwagandha was also organized during this summit, where international experts deliberated in depth on its safety, quality, and applications. Bharat is fully committed to integrating such time-tested herbs into global public health frameworks.
Friends,
There was once a perception that traditional medicine was limited only to wellness or lifestyle management. That perception is now changing rapidly. Traditional medicine can play an effective role even in critical situations. With this vision, Bharat is moving forward in this field. I am pleased to share that the Ministry of AYUSH and the WHO Global Centre for Traditional Medicine have launched a new initiative. Together, they have undertaken a joint effort to strengthen integrative cancer care in Bharat. This initiative aims to combine traditional medical systems with modern cancer treatments and will also help in developing evidence-based guidelines. Several leading institutions in Bharat are conducting clinical studies on serious health challenges, including anemia, arthritis, and diabetes. Many start-ups are also emerging in this sector in Bharat. Youth power is connecting with ancient traditions. Traditional medicine is clearly progressing toward a new and higher horizon through all these efforts.
Friends,
Today, traditional medicine stands at a decisive turning point. A large section of the world’s population has relied on it for a long time. Yet, traditional medicine has not received the recognition it truly deserves, despite its vast potential. Therefore, we must earn trust through science. We must further expand its reach. This responsibility does not belong to any one country alone; it is a shared obligation of all of us. The participation, dialogue, and commitment witnessed over the past three days at this summit have strengthened the belief that the world is ready to move forward together in this direction. Let us pledge that we will collectively advance traditional medicine with trust, respect, and responsibility. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on this summit. Thank you very much.