প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীক ইথিঅ’পিয়াৰ সৰ্বোচ্চ বঁটা প্ৰদান
16 DEC 2025 11:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫চনৰ ডিচেম্বৰৰ পৰা ইথিঅ’পিয়াত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক ভ্ৰমণ কৰিছে। আজি আদ্দিছ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন কেন্দ্ৰত আয়োজিত এক বিশেষ অনুষ্ঠানত ইথিঅ’পিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ আবি আহমেদে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ভাৰত- ইথিঅ’পিয়া অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ ব্যতিক্ৰমী অৱদানৰ বাবে আৰু বিশ্ব ৰাজনীতিবিদ হিচাপে তেওঁৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ বাবে ইথিঅ’পিয়াৰ সৰ্বোচ্চ বঁটা 'গ্ৰেট অনৰ নিশান অব্ ইথিঅ’পিয়া' প্ৰদান কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰাচীন সভ্যতাৰ পৰা এই বঁটা গ্ৰহণ কৰাটো তেওঁৰ বাবে এক সন্মানৰ বিষয় আৰু তেওঁ গভীৰ নম্রতা তথা কৃতজ্ঞতাৰে এই বঁটা গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই সন্মানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ আবি আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ আবিৰ নেতৃত্ব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় একতা, বহনক্ষমতা তথা সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ প্ৰসাৰৰ বাবে তেওঁৰ পদক্ষেপৰ প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে জ্ঞানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এটা শতিকাৰো অধিক সময় ধৰি ইথিঅ’পিয়াৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাটো ভাৰতীয়সকলৰ এক বিশেষত্ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই বঁটা যুগ যুগ ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলা ভাৰতীয় আৰু ইথিঅ’পিয়ান সকললৈ উৎসৰ্গা কৰে আৰু এই সন্মান লাভ কৰাৰ বাবে ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ হৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। এই বঁটা প্ৰদান কৰাটোৱে ভাৰত আৰু ইথিঅ’পিয়াৰ মাজত ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্ব তথা গোলকীয় দক্ষিণৰ ইতিবাচক কাৰ্যসূচী আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্পূৰ্ণ মন্তব্য ইয়াত চাব পাৰিব।[Link

Prime Minister's Office
Prime Minister receives the highest award of Ethiopia
16 DEC 2025 11:19PM by PIB Delhi
​Prime Minister Shri Narendra Modi is paying his first bilateral visit to Ethiopia from 16-17 December 2025. In a special ceremony hosted at the Addis International Convention Centre today, the Prime Minister of Ethiopia, H.E. Dr. Abiy Ahmed conferred the highest award of Ethiopia the ‘Great Honor Nishan of Ethiopia’ upon Prime Minister Shri Narendra Modi for his exceptional contribution towards strengthening India-Ethiopia partnership and for his visionary leadership as a global statesman.
Speaking on the occasion, Prime Minister Modi noted that it was an honor for him to accept the award from one of most ancient civilizations of the world, and he did so with a deep sense of humility and gratitude. Prime Minister Modi expressed his heartfelt gratitude to Prime Minister Dr. Abiy and the people of Ethiopia for this honour. He expressed appreciation for the leadership of Prime Minister Dr. Abiy and his initiatives to promote national unity, sustainability, and inclusive development. Underlining the salience of knowledge for nation building, Prime Minister Modi stated that it was a privilege for Indian teachers for over a century now to contribute towards Ethiopia’s progress and development.
Prime Minister Modi dedicated the award to all those – Indians and Ethiopians - who have nurtured the bilateral ties for ages and conveyed heartfelt gratitude on behalf of the 1.4 billion Indians for being bestowed with this honour. The conferment of the award marks a milestone in the close partnership between India and Ethiopia and in furthering the positive agenda of the Global South. Full remarks of Prime Minister may be seen here. [Link]