ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
କୋଲସେତୁ ୱିଣ୍ଡୋକୁ ମିଳିଲା କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ବିବିଧ ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜର ନିଲାମ, ନିରପେକ୍ଷ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ କୋଲସେତୁ ୱିଣ୍ଡୋ
12 DEC 2025 4:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର କମିଟି ଆଜି ସୁଗମ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ୍ ନିଲାମ ନୀତି (କୋଲସେତୁ)କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ନୀତି 'କୋଲ ସେତୁ' ନାମକ ଏକ ନୂତନ ୱିଣ୍ଡୋ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯାହା ଯେକୌଣସି ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର କରିବ, ଯାହାକୁ ଏନଆରଏସ୍ ଲିଙ୍କେଜ୍ ନୀତିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୂତନ ନୀତି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟର ଅଂଶ ବି‌ଶେଷ।
ଏହି ନୀତି ୨୦୧୬ର ଏନଆରଏସ୍ (ଅଣ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ର) ଲିଙ୍କେଜର ନିଲାମ ନୀତିରେ “କୋଲସେତୁ” ନାମକ ଏକ ପୃଥକ ୱିଣ୍ଡୋ ଯୋଡି, ଯେକୌଣସି ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବରେ ନିଲାମ ଆଧାରରେ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜର ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମତି ଦେବ। ଯେଉଁଠାରେ କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଘରୋଇ କ୍ରେତା ଲିଙ୍କେଜର ନିଲାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଏହି ୱିଣ୍ଡୋ ଅଧୀନରେ କୋକିଂ କୋଇଲା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ନାହିଁ।
ଏନଆରଏସ୍ ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ୍ ନିଲାମ ଲାଗି ବର୍ତ୍ତମାନର ରହିଥିବା ନୀତିରେ ଏନଆରଏସ୍ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ନୂତନ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ୍ ଯଥା : ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ (କୋକିଂ), ସ୍ପଞ୍ଜ ଲୁହା, ଆଲୁମିନିୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ [ସାର (ୟୁରିଆ) ବାଦ ଦେଇ] ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ସିପିପି) ମଧ୍ୟ ନିଲାମ ଆଧାରିତ ହେବ। ଏନଆରଏସ୍ ଲିଙ୍କେଜ୍ ର ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଉପ-କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶେଷ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ବଜାର ଗତିଶୀଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଏବଂ ବିଦ୍ୟମାନ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାରର ତ୍ୱରିତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା କୋଇଲା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଏନଆରଏସକୁ କୋଇଲା ଯୋଗାଣର ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟି ପକାଇବା ଏବଂ କୌଣସି ଶେଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ଏନଆରଏସରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ କୋଇଲା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା। ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖଣି ପାଇଁ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଖୋଲାଯିବା ପରି, ଯାହା କୌଣସି ଶେଷ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା କୋଇଲା ବ୍ଲକ ଆବଣ୍ଟନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା, ଏନଆରଏସ୍ ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ନିଲାମ କରିବା ନୀତିକୁ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ୱିଣ୍ଡୋ/ଉପ-କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଡି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିଲାମ ଆଧାରରେ ଯେକୌଣସି ଶିଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ଆବଣ୍ଟନକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୱିଣ୍ଡୋରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ।
ଏନଆରଏସ୍ (ଅଣ-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ର)ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶେଷ-ଉପଭୋକ୍ତା ଉପ-କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜର ବର୍ତ୍ତମାନର ନିଲାମ ଜାରି ରହିବ। ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶେଷ -ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ୱିଣ୍ଡୋରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ।
ଏହି ୱିଣ୍ଡୋ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାପ୍ତ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ଦେଶରେ ପୁନଃବିକ୍ରୟ ବ୍ୟତୀତ ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବହାର, କୋଇଲା ରପ୍ତାନି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ (କୋଇଲା ଧୋଇବା ସମେତ) ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ। କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ଧାରକମାନେ ସେମାନଙ୍କର କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ପରିମାଣର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଇଲା ରପ୍ତାନି କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ। କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ଧାରକମାନେ ନିଜର ଗୋଷ୍ଠୀର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ୱିଣ୍ଡୋ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାପ୍ତ କୋଇଲାକୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଧୁଆ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା, ଯାହାର ଚାହିଦା ଭବିଷ୍ୟତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ୱାସେରୀ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜରେ ଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରକାରର କୋଇଲାର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଧୁଆ ହୋଇଥିବା କୋଇଲା ପାଇଁ ଦେଶ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାହକ ମିଳିବେ ଏବଂ ତେଣୁ, ଧୁଆ ହୋଇଥିବା କୋଇଲାକୁ ରପ୍ତାନି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves CoalSETU window: Auction of coal linkages for diverse industrial uses and exports, ensuring fair access and optimal resource utilisation
12 DEC 2025 4:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved for the Policy for Auction of Coal Linkage for Seamless, Efficient & Transparent Utilisation (CoalSETU) by creation of new window named "CoalSETU window" in the NRS Linkage Policy to utilise coal for any industrial use and export. The new policy adds to the series of coal sector reforms being undertaken by the Government.
The Policy will allow allocation of coal linkages on auction basis on long-term for any industrial use and export by adding a separate window named CoalSETU in the NRS (Non-Regulated Sector) Linkage Auction Policy of 2016 wherein any domestic buyer requiring coal can participate in the linkage auction. The coking coal shall not be offered under this window.
The existing policy for auction of coal linkages for the NRS provides for allocation of all fresh coal linkages to NRS viz. Cement, Steel (Coking), Sponge Iron, Aluminium, and Others [excluding Fertilizer (Urea)] including their Captive Power Plants (CPPs) to be auction based. As per the present policy of NRS Linkage, the sub-sectors are for specified end users only.
Looking at the current & future market dynamics and for the purpose of ease of doing business and for accelerated utilization of existing coal reserves and reduce dependence on imported coal for meeting country's energy requirement, there was a need to have a fresh look at the current arrangements of coal supplies to the NRS, and extend the linkages in NRS to coal consumers without any end use restrictions. In line with the opening of the coal sector for commercial mining, which allowed allocation of coal blocks without any end use restrictions, this policy for auction of coal linkages for NRS has been modified for allocation of coal linkages on auction basis on long-term for any industrial use and export by adding another window/sub-sector. Traders shall not be allowed to participate in the proposed window.
The present auction of coal linkages for the specified end-user sub-sectors in NRS (Non-Regulated Sector) shall continue. The specified end-user (s), can also participate in this window.
The coal linkage obtained under this window shall be for own consumption, export of coal, or any other purpose (including coal washing) except resale in the country. Coal linkage holders will be eligible to export coal upto 50% of their coal linkage quantity. The coal linkage holders may flexibly utilize the coal obtained under this window as per their requirement amongst its Group companies. Considering the demand for washed coal, which would increase in future, the coal linkages to the Washery operators will result in increased availability of washed coal in the country and consequently reduce imports. Further, the washed coal will also find takers outside the country and therefore, the washed coal may also be used for the purpose of export.