কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ভিন্ন ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে ক'লসেতু উইণ্ড': ক’ল লিংকেজৰ নিলামত অনুমোদন জনায়, যিয়ে ন্যায্য প্ৰৱেশ আৰু সম্পদৰ অনুকূল ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিব
12 DEC 2025 4:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট কমিটিয়ে আজি এনআৰএছ লিংকেজ পলিচিত "ক'লসেতু উইণ্ড'" (CoalSETU window) নামেৰে এক নতুন উইণ্ড' প্ৰৱৰ্তনেৰে নিৰৱচ্ছিন্ন, ফলপ্ৰসূ আৰু স্বচ্ছ ব্যৱহাৰৰ বাবে ক'ল লিংকেজৰ অকচন নীতিত (CoalSETU)-ত অনুমোদন জনায়। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে কয়লাক যিকোনো ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা। এই নতুন নীতিয়ে চৰকাৰৰ কয়লা খণ্ডত সংস্কাৰ সাধনৰ পন্থাক দৃঢ় কৰি তুলিছে।
এই নীতিয়ে ২০২৬-ৰ এনআৰএছ (Non-Regulated Sector) লিংকেজ অকচন পলিচীত "ক'লসেতু" নামেৰে এক পৃথক উইণ্ড' প্ৰৱৰ্তনেৰে ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ অৰ্থে দীৰ্ঘ-ম্যাদীভাৱে নিলাম ভিত্তিত ক'ল লিংকেজসমূহৰ আবন্টনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে কয়লাৰ ঘৰুৱা ক্ৰেতাসকলে লিংকেজ অকচনত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। এই উইণ্ড'ৰ অধীনত ককিং কয়লা আগবঢ়োৱা নহয়।
এনআৰএছ-লৈ ক’ল লিংকেজৰ নিলামৰ অৰ্থে বৰ্তমানৰ নীতিত এনআৰএছসমূহ যথাঃ চিমেন্ট, ষ্টীল (ককিং), স্পঞ্জ আইৰন, এলুমিনিয়াম আৰু অন্যান্য [সাৰ (ইউৰিয়া)ক বাদ দি]লৈ সকলো নতুন ক’ল লিংকেজ আবন্টনৰ ব্যৱস্থা আছে। ইয়াৰ লগতে এইসমূহৰ কেপ্টিভ পাৱাৰ প্লান্টো (CPP) নিলাম ভিত্তিক। এনআৰএছ লিংকেজৰ বৰ্তমানৰ নীতি অনুসৰি উপ-খণ্ডসমূহ কেৱল নিৰ্দিষ্ট এণ্ড ইউজাৰৰ বাবেহে উপযোগী।
বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বজাৰৰ গতিবিধিলৈ লক্ষ্য কৰি আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ উদ্দেশ্যেৰে তথা বৰ্তমানৰ কয়লা ভাণ্ডাৰৰ ত্বৰান্বিত ব্যৱহাৰ আৰু দেশৰ শক্তি প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে আমদানিকৃত কয়লাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ এনআৰএছ-লৈ কয়লা যোগানৰ বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত নতুনকৈ মনোনিৱেশ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিল। একেদৰে কোনো এণ্ড ইউজ বাধা নোহোৱাকৈ কয়লা গ্ৰাহকৰ সৈতে এনআৰএছ-ত লিংকেজ সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজন আছিল। বাণিজ্যিক খননৰ বাবে কয়লা খণ্ডক মুকলি কৰাৰ লগে-লগে কোনো এণ্ড ইউজ বাধা অবিহনেই কয়লা ব্লক আবন্টনৰ পথ প্ৰশস্ত হয়। এনআৰএছ-লৈ ক’ল লিংকেজ নিলামৰ এই নীতিত যিকোনো ঔদ্যোগিক ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে দীৰ্ঘ-ম্যাদীভাৱে ক’ল লিংকেজৰ আবন্টনৰ অৰ্থে আন এক উইণ্ড’/উপ-খণ্ড যোগ কৰি ইয়াক সংশোধন কৰা হৈছে। প্ৰস্তাৱিত উইণ্ড’ত ট্ৰেডাৰক অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ দিয়া নহয়।
এনআৰএছ (Non-Regulated Sector)-ত নিৰ্দিষ্ট এণ্ড-ইউজাৰ উপ-খণ্ডসমূহৰ বাবে ক’ল লিংকেজৰ বৰ্তমানৰ নিলাম অব্যাহত থাকিব। নিৰ্দিষ্ট কৰা এণ্ড-ইউজাৰেও (সকল) এই উইণ্ড’ত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
এই উইণ্ড'ৰ অধীনত দেশত পুনৰ বিক্ৰীৰ বাহিৰে নিজস্ব ব্যৱহাৰ, ৰপ্তানি বা আন কোনো উদ্দেশ্যৰ বাবে (ক'ল ৱাছিঙকে ধৰি) ক'ল লিংকেজ লাভৰ পথ প্ৰশস্ত হ'ব। ই ক'ল লিংকেজ হ'ল্ডাৰসকলক তেওঁলোকৰ ক'ল লিংকেজ পৰিমাণৰ ৫০% পৰ্য্যন্ত ৰপ্তানি কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব। ক'ল লিংকেজ হ'ল্ডাৰসকলে প্ৰয়োজনত তেওঁলোকৰ গ্ৰুপ কোম্পানীত নমনীয়ভাৱে কয়লা ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব। ভৱিষ্যতে ৱাছ কৰা কয়লাৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৱাছাৰী অপাৰেটৰসমূহৰ সৈতে ক’ল লিংকেজৰ ফলশ্ৰুতিত দেশত ৱাছ কৰা কয়লাৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি পাব আৰু আমদানি হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ উপৰিও ৱাছ কৰা কয়লাৰ দেশৰ বাহিৰতো চাহিদা বৃদ্ধি পাব আৰু সেয়েহে ৱাছ কৰা কয়লাখিনি ৰপ্তানিৰ উদ্দেশ্যেও ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves CoalSETU window: Auction of coal linkages for diverse industrial uses and exports, ensuring fair access and optimal resource utilisation
12 DEC 2025 4:18PM by PIB Delhi
The Union Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved for the Policy for Auction of Coal Linkage for Seamless, Efficient & Transparent Utilisation (CoalSETU) by creation of new window named "CoalSETU window" in the NRS Linkage Policy to utilise coal for any industrial use and export. The new policy adds to the series of coal sector reforms being undertaken by the Government.
The Policy will allow allocation of coal linkages on auction basis on long-term for any industrial use and export by adding a separate window named CoalSETU in the NRS (Non-Regulated Sector) Linkage Auction Policy of 2016 wherein any domestic buyer requiring coal can participate in the linkage auction. The coking coal shall not be offered under this window.
The existing policy for auction of coal linkages for the NRS provides for allocation of all fresh coal linkages to NRS viz. Cement, Steel (Coking), Sponge Iron, Aluminium, and Others [excluding Fertilizer (Urea)] including their Captive Power Plants (CPPs) to be auction based. As per the present policy of NRS Linkage, the sub-sectors are for specified end users only.
Looking at the current & future market dynamics and for the purpose of ease of doing business and for accelerated utilization of existing coal reserves and reduce dependence on imported coal for meeting country's energy requirement, there was a need to have a fresh look at the current arrangements of coal supplies to the NRS, and extend the linkages in NRS to coal consumers without any end use restrictions. In line with the opening of the coal sector for commercial mining, which allowed allocation of coal blocks without any end use restrictions, this policy for auction of coal linkages for NRS has been modified for allocation of coal linkages on auction basis on long-term for any industrial use and export by adding another window/sub-sector. Traders shall not be allowed to participate in the proposed window.
The present auction of coal linkages for the specified end-user sub-sectors in NRS (Non-Regulated Sector) shall continue. The specified end-user (s), can also participate in this window.
The coal linkage obtained under this window shall be for own consumption, export of coal, or any other purpose (including coal washing) except resale in the country. Coal linkage holders will be eligible to export coal upto 50% of their coal linkage quantity. The coal linkage holders may flexibly utilize the coal obtained under this window as per their requirement amongst its Group companies. Considering the demand for washed coal, which would increase in future, the coal linkages to the Washery operators will result in increased availability of washed coal in the country and consequently reduce imports. Further, the washed coal will also find takers outside the country and therefore, the washed coal may also be used for the purpose of export.