ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରମାଣନ ପାଇଁ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସଂଶୋଧନ କମିଟିରେ ୫୦% ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲା ସିବିଏଫସି
ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଗୋପନୀୟତା ପାଇଁ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ସଂଶୋଧନ; ପ୍ରମାଣନ ସୂଚନା ପାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ହେବନି ପ୍ରଭାବିତ
05 DEC 2025 2:47PM by PIB Bhubaneswar
ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫ୍ ପ୍ରମାଣନ ନିୟମ, ୨୦୨୪ ଅନୁଯାୟୀ, ବୋର୍ଡ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିରେ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ମହିଳା ସଦସ୍ୟ ରହିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ମହିଳାଙ୍କ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରମାଣନ ବୋର୍ଡ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରମାଣନ ପାଇଁ ଗଠିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କମିଟି ଏବଂ ସଂଶୋଧନ କମିଟିରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବୋର୍ଡ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଆଇନ, ୧୯୫୨ ଏବଂ ତତସଂପର୍କିତ ନିୟମ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ। ସିନେମାଟୋଗ୍ରାଫ୍ (ପ୍ରମାଣନ) ନିୟମ, ୨୦୨୪ର ନିୟମ-୩ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସର୍ବାଧିକ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ପଦବୀରେ ଥାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ନୂତନ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ନିଯୁକ୍ତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରମାଣନ ବୋର୍ଡ (ସିବିଏଫସି) ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନଲାଇନରେ ଏହାର ବୈଠକ ପରିଚାଳନା କରେ। ୨୦୧୭ ମସିହାରୁ, ଫିଲ୍ମ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ପାଇଁ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ଇ-ସିନେପ୍ରମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସିଷ୍ଟମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଆବେଦନଗୁଡ଼ିକର ଦାଖଲ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ଅନଲାଇନରେ କରାଯାଏ। ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଚାହୁଁଥିବା ଫିଲ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସଂଶୋଧନ କମିଟିର ବୈଠକ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ।
କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲୋକଙ୍କୁ ସାଧାରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସୂଚନା, ଯେପରିକି ଫିଲ୍ମର ଶୀର୍ଷକ, ଭାଷା, ଅବଧି, ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ନାମ, ପ୍ରଯୋଜକଙ୍କ ନାମ, ଫିଲ୍ମର ସାରାଂଶ ଏବଂ କଳାକାର/କାଷ୍ଟ ବିବରଣୀ ପାଇବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସିଷ୍ଟମ୍ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୋପନୀୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଇ-ସିନେପ୍ରମାଣ ପୋର୍ଟାଲରେ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଷୟବସ୍ତୁରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପାଇବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ।
ସିବିଏଫସି ପ୍ରତିବର୍ଷ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଏହାର ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରେ। ଏହି ସୂଚନା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମନ୍ୱିତ ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହେ, ଯାହା ନିୟମିତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସାଗରିକା ଘୋଷଙ୍କ ଏକ ଅଣତାରକା ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗନ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସାଗରିକା ଘୋଷଙ୍କ ଏକ ଅତାରାଙ୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍. ମୁରୁଗନ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।

Ministry of Information & Broadcasting
CBFC Ensures 50% Women’s Participation in every Examining and Revising Committee formed for Film Certification
Modifications in the QR Code Accessibility to Ensure Data Security, System Integrity and Compliance with Privacy Considerations; Changes do not Affect Public Access to Essential Certification Information
05 DEC 2025 2:47PM by PIB Delhi
Due representation of women is ensured in accordance with the Cinematograph (Certification) Rules, 2024, which mandates one-third women members on the Board and Advisory Panels. Further, CBFC ensures 50% representation of women in every Examining Committee and Revising Committee constituted for the examination of films, as provided under the Rules.
The tenure of Board members is governed by the Cinematograph Act, 1952 and the rules made thereunder. Under Rule 3 of the Cinematograph (Certification) Rules, 2024, every member shall hold office during the pleasure of the Central Government for a period not exceeding three years, provided that the term of the members shall continue until new members are appointed in their place.
CBFC conducts its meetings with Board Members online. Since 2017, the certification workflow has been made predominantly digital through the e-Cinepramaan online certification platform, through which submission of applications, processing, and approvals is done online. The meetings of Examining and Revising Committees are held as required based on the volume of films submitted, ensuring timely certification.
The QR code system enables the public to access basic certification-related information such as film title, language, duration, applicant name, producer name, synopsis, and cast/crew details. Few modifications have been made in the content accessible under the QR code on the e-Cinepramaan portal to ensure data security, system integrity, and compliance with privacy considerations. These changes do not affect public access to essential certification information.
The CBFC submits its annual report to the Ministry of Information & Broadcasting every year. This information is incorporated into the Ministry’s consolidated Annual Report, which is published regularly and made available on the Ministry’s website.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L. Murugan in the Rajya Sabha today in response to an unstarred question of Smt. Sagarika Ghose.