তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চিবিএফচিয়ে চলচ্চিত্ৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে গঠন কৰা প্ৰতিখন পৰীক্ষা আৰু সংশোধন সমিতিত ৫০% মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰে
কিউআৰ ক’ড অভিগম্যতাৰ পৰিবৰ্তনসমূহে তথ্য সুৰক্ষা, চিস্টেমৰ অখণ্ডতা আৰু গোপনীয়তাৰ বিবেচনাৰ সৈতে সন্মতি নিশ্চিত কৰিব; পৰিবৰ্তনসমূহে প্ৰয়োজনীয় প্ৰমাণীকৰণ তথ্যৰ জনসাধাৰণৰ অভিগমক প্ৰভাৱিত নকৰে
05 DEC 2025 2:47PM by PIB Guwahati
চিনেমাট’গ্ৰাফ (প্ৰমাণীকৰণ) নিয়ম, ২০২৪ অনুসৰি মহিলাৰ যথাযথ প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিত কৰা হয়, যিয়ে ব’ৰ্ড আৰু পৰামৰ্শদাতা পেনেলত এক তৃতীয়াংশ মহিলা সদস্যক বাধ্যতামূলক কৰে। ইয়াৰ উপৰিও চিবিএফচিয়ে ছবি পৰীক্ষাৰ বাবে গঠন কৰা প্ৰতিখন পৰীক্ষা সমিতি আৰু সংশোধন সমিতিত মহিলাৰ ৫০% প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিত কৰে, যিটো নিয়মৰ অধীনত নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
ব’ৰ্ডৰ সদস্যৰ কাৰ্যকাল চিনেমাট’গ্ৰাফ এক্ট, ১৯৫২ আৰু ইয়াৰ অধীনত নিৰ্ধাৰিত নিয়মৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়। চিনেমাট’গ্ৰাফ (প্ৰমাণীকৰণ) নিয়ম, ২০২৪ৰ ৩ নং নিয়মৰ অধীনত প্ৰতিজন সদস্যই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ইচ্ছা অনুসৰি তিনি বছৰতকৈ অধিক সময়ৰ বাবে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ নকৰিব, অৱশ্যে তেওঁলোকৰ ঠাইত নতুন সদস্য নিযুক্তি নোপোৱালৈকে সদস্যসকলৰ কাৰ্যকাল চলি থাকিব।
চিবিএফচিয়ে ব’ৰ্ডৰ সদস্যসকলৰ সৈতে অনলাইনযোগে বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে। ২০১৭ চনৰ পৰা ই-চিনেপ্ৰামান অনলাইন প্ৰমাণীকৰণ প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে প্ৰমাণীকৰণ কৰ্মপ্ৰবাহক প্ৰধানকৈ ডিজিটেল কৰি তোলা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে আবেদন দাখিল, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, আৰু অনুমোদন অনলাইনত কৰা হয়। পৰীক্ষা আৰু সংশোধন সমিতিৰ বৈঠকসমূহ দাখিল কৰা ছবিৰ পৰিমাণৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰয়োজন অনুসৰি অনুষ্ঠিত কৰা হয়, যাৰ ফলত সময়মতে প্ৰমাণপত্ৰ নিশ্চিত কৰা হয়।
কিউআৰ ক'ড ব্যৱস্থাই জনসাধাৰণক প্ৰমাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় মৌলিক তথ্য যেনে ছবিৰ শিৰোনাম, ভাষা, সময়সীমা, আবেদনকাৰীৰ নাম, প্ৰযোজকৰ নাম, সংক্ষিপ্ত বিৱৰণ, আৰু অভিনেতা/ক্ৰুৰ বিৱৰণ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। ডাটা সুৰক্ষা, চিষ্টেমৰ অখণ্ডতা, আৰু গোপনীয়তাৰ বিবেচনাৰ সৈতে সন্মতি নিশ্চিত কৰিবলৈ ই-চিনেপ্ৰামান পৰ্টেলত কিউআৰ ক'ডৰ অধীনত অভিগমযোগ্য বিষয়বস্তুত কিছু পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনসমূহে প্ৰয়োজনীয় প্ৰমাণীকৰণ তথ্যৰ ৰাজহুৱা অভিগম্যতাত কোনো প্ৰভাৱ পেলোৱা নাই।
চিবিএফচিয়ে প্ৰতি বছৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ক বাৰ্ষিক প্ৰতিবেদন দাখিল কৰে। এই তথ্যসমূহ মন্ত্ৰালয়ৰ একত্ৰিত বাৰ্ষিক প্ৰতিবেদনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়, যি নিয়মিতভাৱে প্ৰকাশ কৰা হয় আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইটত উপলব্ধ কৰা হয়।
শ্ৰীমতী সাগৰিকা ঘোছৰ এক ষ্টাৰবিহীন প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য আজি ৰাজ্যসভাত দাখিল কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগানে।

Ministry of Information & Broadcasting
CBFC Ensures 50% Women’s Participation in every Examining and Revising Committee formed for Film Certification
Modifications in the QR Code Accessibility to Ensure Data Security, System Integrity and Compliance with Privacy Considerations; Changes do not Affect Public Access to Essential Certification Information
05 DEC 2025 2:47PM by PIB Delhi
Due representation of women is ensured in accordance with the Cinematograph (Certification) Rules, 2024, which mandates one-third women members on the Board and Advisory Panels. Further, CBFC ensures 50% representation of women in every Examining Committee and Revising Committee constituted for the examination of films, as provided under the Rules.
The tenure of Board members is governed by the Cinematograph Act, 1952 and the rules made thereunder. Under Rule 3 of the Cinematograph (Certification) Rules, 2024, every member shall hold office during the pleasure of the Central Government for a period not exceeding three years, provided that the term of the members shall continue until new members are appointed in their place.
CBFC conducts its meetings with Board Members online. Since 2017, the certification workflow has been made predominantly digital through the e-Cinepramaan online certification platform, through which submission of applications, processing, and approvals is done online. The meetings of Examining and Revising Committees are held as required based on the volume of films submitted, ensuring timely certification.
The QR code system enables the public to access basic certification-related information such as film title, language, duration, applicant name, producer name, synopsis, and cast/crew details. Few modifications have been made in the content accessible under the QR code on the e-Cinepramaan portal to ensure data security, system integrity, and compliance with privacy considerations. These changes do not affect public access to essential certification information.
The CBFC submits its annual report to the Ministry of Information & Broadcasting every year. This information is incorporated into the Ministry’s consolidated Annual Report, which is published regularly and made available on the Ministry’s website.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L. Murugan in the Rajya Sabha today in response to an unstarred question of Smt. Sagarika Ghose.