প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীগা উনখ্রে
24 JUL 2025 7:29PM by PIB Imphal
২০২৫গী জুলাই ২৩-২৪দা য়ুনাইতেদ কিংদমদা চৎখিবা মহাক্কী ওফিসিয়েল ওইবা খোঙচৎ অমগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রী, রাইত ওনরেবল সর কীর স্তারমরগা উনখ্রে। য়ুনাইতেদ কিংদমগী বকিংহামশায়রগী চেকর্সতা লৈবা য়ু.কে.গী প্রধান মন্ত্রীগী লৈফমদা য়ৌরকপদা প্রধান মন্ত্রী স্তার্মারনা মহাকপু নুংশি-চান্ননা তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না মশা-মশা উনদুনা ৱারী শানখি অমসুং দেলিগেসনগী থাক্তা ৱারী শানখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ভারত-য়ু.কে. কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক এন্দ ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA)গী খুৎয়েক পীনবগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎকনি। মসিনা নাকল অনিগী ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত, ইকোনোমিক কোলাবোরেসন অমসুং ইকোনোমী অনিমক্তা থবক ফংহনবদা চাউনা মতেং পাংগনি। CETAগা লোইননা চৎনবা হৌগদবা দবল কন্ত্রিব্যুসন কনভেন্সনগী মতাংদা ৱারী শানবদা নাকল অনিমক্না য়ানখি। মসিনা কম্পিতিতিব ওইবা হেনগৎহন্দুনা অমসুং কম্মর্সিয়েল এন্তিতীশিংদা ব্যুজিনেস তৌবগী মমল হন্থহন্দুনা লৈবাক অনিমক্কী প্রোফেস্নেলশিং অমসুং সর্বিস ইন্দস্ত্রীদা মতেং পাংগনি। কেপিতেল মার্কেতশিং অমসুং ফাইনান্সিয়েল সর্ভিসশিংগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎলক্লিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নাকল অনিমক্না গুজরাতকী GIFT সিতি, ভারতকী অহানবা ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিয়েল সর্ভিসেস সেন্তর অমসুং য়ু.কে.গী ভাইব্রেন্ত ফাইনান্সিয়েল ইকোসিস্তেমগী মরক্তা হেন্না চাওনা মতেং পীননবগী থবক পায়খৎপা য়াই।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরীগী হিরম পুম্নমক য়েংশিনখি অমসুং ইন্দিয়া-য়ু.কে. ভিজন ২০৩৫ এদোপ্ত তৌখি। ভিজন ২০৩৫ দোক্যুমেন্ত অসিনা মরুওইবা ইকোনোমী অমসুং গ্রোথ, তেক্নোলোজী, ইন্নোবেসন, রিসর্স অমসুং এজুকেসন, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, ক্লাইমেৎ এক্সন, হেল্থ অমসুং পিপল-তু-পিপল লিঙ্কশিংদা মথংগী চহী ১০ অসিদা মরী অসিবু মাইকৈ চুমদুনা কমপ্রিহেন্সিভ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিদা অহেনবা এম্বিসন অমসুং অনৌবা মোমেন্তম অমা হাপ্লগনি।
লৈবাক অনিমক্তা অমসুং মালেমগী কৈথেলদা হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি ফংহন্নবা দিফেন্স প্রদক্তশিংগী কো-দিজাইন, কো-দেবেলপমেন্ত অমসুং কো-প্রদক্সনদা মতেং পীননবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রিয়েল রোদমেপ অমা ৱারোইশিন পুরকপদা লুচিংবা অনিমক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিগী আর্মদ ফোর্সেসকী চাং নাইনা থবক তৌমিন্নবগীদমক মখোয়না তরাম্না ওকখি। মখোয়না দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী পার্তনরশিপ হেন্না চেৎশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
অনৌবা অমসুং নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎলকপদা লুচিংবা অনিমক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। তেক্নোলোজী অমসুং সেক্যুরিতী ইনিসিয়েতিব (TSI) গী থবক য়াংনা পায়খৎনবা মখোয়না হায়খি। তেক্নোলোজী অমসুং সেক্যুরিতী ইনিসিয়েতিব অসি তেলিকোম, ক্রিতিকেল মিনরেলস, AI, বায়োতেক্নোলোজী অমসুং হেল্থ তেক্নোলোজী, সেমিকন্দক্তরশিং, এদভান্স মেতরিয়েলশিং অমসুং ক্বান্তমদা মীৎয়েং থম্লি। ঙসি TSIনা চহি অমা মপুং ফারে।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না এজুকেসন সেক্তরদা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা পার্তনরশিপ অসিবু তরাম্না ওকখি। য়ুনাইতেদ কিংদমগী য়ুনিভর্সিতী তরুক্না অনৌবা এজুকেসন পোলিসী (NEP)গী মখাদা ভারত্তা কেম্পস হাংনবা থবক পায়খৎলি। ২০২৫গী জুন ১৬দা গুরুগ্রামদা কেম্পস হাংবা সাউথেম্পতন য়ুনিভর্সিতী অসি NEPগী মখাদা ভারত্তা কেম্পস হাংবা অহানবা মপান লৈবাক্কী য়ুনিভর্সিতীনি।
নাকল অনিমক্না য়ু.কে.দা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা একাদেমিয়া, আর্ত, লিতরেচর, মেদিসিন, সাইন্স, স্পোর্তস, বিজিনেস অমসুং রাজনিতীগী লমশিংদা মরুওইবা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না মসিগী অহিংবা থোং অসি ভারত-য়ুনাইতেদ কিংদমগী মরী হেনগৎহন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা অমনি হায়না ফোংদোকখি।
পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক্কী মতুংদা ভারতকী মীয়ামদা মখোয়না পীখিবা চাউরবা মতেং অমসুং অমত্তা ওইনা লেপখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রী, মোদীনা প্রধান মন্ত্রী, স্তারমরদা থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না তেরোরিজমগী মায়োক্তা মালেমগী থাক্তা লান্থেংনরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাশক লৌখি। এক্সত্রিমিজম অমসুং রেদিকেলাইজেসন্না খুন্নাই অনিমক্তা খুদোংথীবা পীরি হায়না পল্লদুনা মখোয়না খুদোংথীবা অসি থেংননবা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা মখা তানা হেনগৎনবা য়ানখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইকোনোমিক ওফেন্দরশিং অমসুং ফ্যুজিতিবশিংবু ৱায়েল বিচার পীনবা য়ু.কে.গী মাইকৈদগী তেংবাং পীনবসু হায়খি।
লুচিংবা অনিমক্না ইন্দো-পেসিফিক, নোংচুপ এসিয়া অমসুং রসিয়া-য়ুক্রেনগী চয়েৎনবা য়াওনা নাকল অনিমক্কী ইন্তরেস্তকী ওইবা গ্লোবল অমসুং রিজনেল ইশুশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী, স্তারমরদা মহাকপু তরাম্না ওকপীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মহাকপু অথুবা মতমদা ভারত্তা লাক্নবা চাবাউ পীখি।
খোঙচৎ অদুগী মনুংদা নাকল অনিমক্না মখাদা পীরিবা দোক্যুমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনখি/ লৌখৎখি:
কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ এগ্রীমেন্ত [CETA]
ইন্দিয়া-য়ু.কে. ভিজন ২০৩৫ [Link]
দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল রোদমেপ
তেক্নোলোজী অমসুং সেক্যুরিতী ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা স্তেতমেন্ত [Link]
ভারতকী সেন্ত্রেল ব্যুরো ওফ ইনভেস্তিগেসন অমসুং য়ু.কে.গী নেস্নেল ক্রাইম এজেন্সীগী মরক্তা MoU

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Prime Minister of the United Kingdom
24 JUL 2025 7:29PM by PIB Delhi
During his official visit to the United Kingdom from 23-24 July 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of the United Kingdom, Rt. Hon. Sir Keir Starmer. On arrival at the UK Prime Minister’s country residence at Chequers in Buckinghamshire, he was warmly received by Prime Minister Starmer. The two leaders held a one-on-one meeting as well as delegation level talks.
The two Prime Ministers welcomed the signing of the historic India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) which will raise the Comprehensive Strategic Partnership to a new level, while significantly enhancing bilateral trade, investment, economic collaborations and job creation in both economies. The two sides have also agreed to negotiate a Double Contribution Convention, which will come into effect along with the CETA and will facilitate professionals and service industry in both countries by promoting competitiveness and reducing the cost of doing business for commercial entities. Noting the growing collaboration in the fields of capital markets and financial services, Prime Minister Modi underlined that the two sides could work to promote greater interaction between GIFT City in Gujarat, India’s first international financial services centre, and UK’s vibrant financial ecosystem.
The two leaders reviewed the entire gamut of the bilateral relationship and adopted the India-UK Vision 2035. The Vision 2035 document will infuse greater ambition and renewed momentum in the Comprehensive Strategic Partnership by steering the relationship for the next ten years in key areas of economy and growth, technology, innovation, research and education, defence and security, climate action, health and people-to-people ties.
The two leaders also welcomed the finalization of a Defence Industrial Roadmap to promote collaboration in co-design, co-development and co-production of defence products to meet the growing demand in both countries as well as for the world market. Welcoming the regular engagement of armed forces of the two countries, they expressed satisfaction at the deepening defence and security partnership.
The two leaders expressed satisfaction at the growing collaboration in new and emerging technologies and called for accelerated implementation of the Technology and Security Initiative (TSI), which focuses on telecom, critical minerals, AI, biotechnology and health technology, semiconductors, advanced materials and quantum. The TSI completed one year today.
The two Prime Ministers also welcomed the growing partnership between India and the UK in the education sector, with six UK universities working to open campuses in India under the New Education Policy (NEP). Southampton University which opened its campus in Gurugram on 16 June 2025, is the first foreign university to open its campus in India under the NEP.
Both sides acknowledged the valuable contribution of the Indian diaspora in the UK in the areas of academia, arts, literature, medicine, science, sports, business and politics. They agreed that this living bridge is a key pillar of the growth and development of India-UK relations.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Starmer for his strong support and solidarity extended to the people of India in the wake of the Pahalgam terror attack. The two leaders committed to strengthen the global fight against terrorism. While noting that extremism and radicalisation pose threat to both societies, they agreed to further enhance bilateral cooperation to deal with the menace. Prime Minister Modi also sought UK’s cooperation to bring to justice economic offenders and fugitives.
The two leaders also exchanged views on global and regional issues of mutual interest, including on the developments in the Indo-Pacific, West Asia and the Russia-Ukraine conflict.
Prime Minister thanked Prime Minister Starmer for his warm hospitality and invited him to visit India at the earliest convenience.
The following documents were signed/adopted by the two sides during the visit:
● Comprehensive Economic and Trade Agreement [CETA]
● India-UK Vision 2035 [Link]
● Defence Industrial Roadmap
● Statement on Technology and Security Initiative [Link]
● MoU between Central Bureau of Investigation, India and National Crime Agency of UK