Prime Minister's Office
Prime Minister meets Prime Minister of the United Kingdom
24 JUL 2025 7:29PM by PIB Delhi
During his official visit to the United Kingdom from 23-24 July 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of the United Kingdom, Rt. Hon. Sir Keir Starmer. On arrival at the UK Prime Minister’s country residence at Chequers in Buckinghamshire, he was warmly received by Prime Minister Starmer. The two leaders held a one-on-one meeting as well as delegation level talks.
The two Prime Ministers welcomed the signing of the historic India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) which will raise the Comprehensive Strategic Partnership to a new level, while significantly enhancing bilateral trade, investment, economic collaborations and job creation in both economies. The two sides have also agreed to negotiate a Double Contribution Convention, which will come into effect along with the CETA and will facilitate professionals and service industry in both countries by promoting competitiveness and reducing the cost of doing business for commercial entities. Noting the growing collaboration in the fields of capital markets and financial services, Prime Minister Modi underlined that the two sides could work to promote greater interaction between GIFT City in Gujarat, India’s first international financial services centre, and UK’s vibrant financial ecosystem.
The two leaders reviewed the entire gamut of the bilateral relationship and adopted the India-UK Vision 2035. The Vision 2035 document will infuse greater ambition and renewed momentum in the Comprehensive Strategic Partnership by steering the relationship for the next ten years in key areas of economy and growth, technology, innovation, research and education, defence and security, climate action, health and people-to-people ties.
The two leaders also welcomed the finalization of a Defence Industrial Roadmap to promote collaboration in co-design, co-development and co-production of defence products to meet the growing demand in both countries as well as for the world market. Welcoming the regular engagement of armed forces of the two countries, they expressed satisfaction at the deepening defence and security partnership.
The two leaders expressed satisfaction at the growing collaboration in new and emerging technologies and called for accelerated implementation of the Technology and Security Initiative (TSI), which focuses on telecom, critical minerals, AI, biotechnology and health technology, semiconductors, advanced materials and quantum. The TSI completed one year today.
The two Prime Ministers also welcomed the growing partnership between India and the UK in the education sector, with six UK universities working to open campuses in India under the New Education Policy (NEP). Southampton University which opened its campus in Gurugram on 16 June 2025, is the first foreign university to open its campus in India under the NEP.
Both sides acknowledged the valuable contribution of the Indian diaspora in the UK in the areas of academia, arts, literature, medicine, science, sports, business and politics. They agreed that this living bridge is a key pillar of the growth and development of India-UK relations.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Starmer for his strong support and solidarity extended to the people of India in the wake of the Pahalgam terror attack. The two leaders committed to strengthen the global fight against terrorism. While noting that extremism and radicalisation pose threat to both societies, they agreed to further enhance bilateral cooperation to deal with the menace. Prime Minister Modi also sought UK’s cooperation to bring to justice economic offenders and fugitives.
The two leaders also exchanged views on global and regional issues of mutual interest, including on the developments in the Indo-Pacific, West Asia and the Russia-Ukraine conflict.
Prime Minister thanked Prime Minister Starmer for his warm hospitality and invited him to visit India at the earliest convenience.
The following documents were signed/adopted by the two sides during the visit:
● Comprehensive Economic and Trade Agreement [CETA]
● India-UK Vision 2035 [Link]
● Defence Industrial Roadmap
● Statement on Technology and Security Initiative [Link]
● MoU between Central Bureau of Investigation, India and National Crime Agency of UK

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ରିଟେନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 JUL 2025 7:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବ୍ରିଟେନକୁ ତାଙ୍କର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କାଳରେ ଆଜି ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମାନନୀୟ ସାର୍ କୀର୍‍ ଷ୍ଟାରମରଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ବକିଂହାମଶାୟରର ଚେକର୍ସସ୍ଥିତ ବ୍ରିଟେନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମର ତାଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଐତିହାସିକ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ସିଇଟିଏ) ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉଭୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ଦ୍ୱୈତ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସିଇଟିଏ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି ଉଭୟ ଦେଶରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ସେବା ଶିଳ୍ପକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଜରାଟର ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ଜୀବନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସରକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଭିଜନ ୨୦୩୫କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଭିଜନ ୨୦୩୫ ଦସ୍ତାବିଜ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, ଜଳବାୟୁ ପଦକ୍ଷେପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ଅଧିକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଉଭୟ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସହ-ଡିଜାଇନ, ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ସହ-ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ନିୟମିତ ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଭାଗିଦାରୀ ଗଭୀର ହେବାରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସହଯୋଗରେ ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଟେଲିକମ୍, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପରିମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ଟିଏସ୍ଆଇ) ର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଟିଏସ୍ଆଇ ଆଜି ତାହାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ରିଟେନର ଛଅଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଭାଗିଦାରୀକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ୧୬ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଥିବା ସାଉଥାମ୍ପଟନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଯାହା ଏନଇପି ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶିକ୍ଷା, କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ଔଷଧ, ବିଜ୍ଞାନ, କ୍ରୀଡ଼ା, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ରାଜନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ରିଟେନରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ସମ୍ପର୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ।
ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଏକତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମରଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଦୁଇ ନେତା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ। ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଉଭୟ ସମାଜ ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଏହି ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧୀ ଏବଂ ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟେନର ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ରୁଷ-ୟୁକ୍ରେନ୍ ବିବାଦର ବିକାଶ ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବିଶ୍ୱ ତଥା ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାରମରଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଉଷ୍ମତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦସ୍ତାବିଜଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ/ଗୃହୀତ ହୋଇଥିଲା :
ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ସିଇଟିଏ)
ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ ଭିଜନ ୨୦୩୫
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିବୃତି
ଭାରତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର