প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অয়োধ্যাদা শ্রী রাম জন্মভূমি মন্দির ধৱাজারোহন উৎসবতা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি লৈবাক পুম্বা অমসুং মালেম পুম্বা ভগবান শ্রী রামগী ৱাখল্লোননা থল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ধর্ম ধৱাজা অসি ফিরাল অমা খক্তা নত্তে, মসি ভারতকী সিভিলাইজেসনগী রিনাসান্সকী ফিরাল অমনি: প্রধান মন্ত্রী
অয়োধ্যা অসি অৱাংবা ৱাখল্লোনশিংবু থবক ওইনা ওন্থোক্লিবা লমদমনি: প্রধান মন্ত্রী
রাম মন্দিরগী কোর্তয়ার্দ অসিসু ভারতকী অপুনবা শক্তিগী মফম অমা ওইরক্লি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী রামনা খেন্নবা কয়াগী খুত্থাংদা শম্নদে, ইথিলগী খুত্থাংদা শম্নৈ: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী খুন্নাই অসি লৈখল লৈচু য়াম্বা খুন্নাই অমনি অমসুং লাক্কদৌরিবা দিকেদশিং অমসুং চহী চা কয়া অসি ৱাখলদা থমদুনা মাংজৌননা থবক তৌগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
রাম হায়বসিনা ৱাখল্লোনশিং, রাম হায়বসিনা দিসিপ্লিন, অমসুং রাম হায়বসিনা পুন্সিগী খ্বাইদগী ৱাংবা মগুন অদু তাকই: প্রধান মন্ত্রী
রাম অসি মীওই অমা খক্তা নত্তে, রাম অসি ভেল্যু, দিসিপ্লিন অমসুং মায়কৈ অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা অমসুং শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইহনবা পাম্লবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী পুক্নিংদা লৈরিবা নরামবু মীকপ থোকহনবা তাই: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিনবা তারবদি, লৈবাক অসিনা মসিগী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি: প্রধান মন্ত্রী
লাক্কদৌরিবা চহী ১০ অসিদা, ভারতপু মীনাই নাইথাংগী ৱাখল্লোনদগী লৌথোক্নবা পান্দম থমগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত অসি গনতন্ত্রগী মমানি অমসুং দেমোক্রেসী অসি ঐখোয়গী দি.এন.এ.দা য়াওরি: প্রধান মন্ত্রী
বিক্সিত ভারতকী মায়কৈদা খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা ঐখোয়না রথ অমা মথৌ তাই। মসিগী রথ অসিগী চাক অদুদি থৌনা অমসুং পুক্নিং চংবা, মসিগী ফিরাল অদুদি অচুম্বা অমসুং অফবা লমচৎ, মসিগী অশ্বশিং অদুদি শক্তি, চেকশিন থৌরাং, চেকশিন থৌরাং অমসুং ফিলোথ্রোপি, অমসুং মসিগী রথ অদুদি কান্নবা, নুংশিজবা অমসুং চপ মান্নবা ৱাখল্লোন লৈবনি: প্রধান মন্ত্রী
25 NOV 2025 2:18PM by PIB Imphal
শান্নরোই লৈবাক অসিগী সোসিও-কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএল লেন্দস্কেপতা য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমা পাংথোকপদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী অয়োধ্যাদা লৈবা শেংলবা শ্রী রাম জন্মভূমি লাইশঙগী শিখরদা জফ্রান ফিরাল অমা উরেপ উয়ুং তমখ্রে। ধৱাজারোহন উৎসব অসিনা মন্দির শাবগী থবক লোইশিনখিবগী মশক উৎলি অমসুং কলচরেল সেলেব্রেসন অমসুং নেস্নেল য়ুনিতীগী অনৌবা চেপ্তর অমা হৌদোক্লি। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অয়োধ্যা শহর অসি ভারতকী কলচরেল কন্সয়সনেসকী অতোপ্পা অৱাংবা থাক্কী খুদম অমা ওইরে। শ্রী মোদীনা হায়খি, ঙসিদি ভারত পুম্বা অমসুং মালেম পুম্বনা ভগবান শ্রী রামগী পুক্নিং থৌগৎলি। রামগী ভক্ত খুদিংমক্কী থম্মোয়দা অচেৎপা অপেনবা, ঙমখৈ লৈতবা থাগৎপা অমসুং অৱাংবা থাক্কী নুংঙাইবা লৈ হায়না মহাক্না হায়খি। চহি চা কয়াদগী লৈরক্লবা অশোক-অপনশিং অদু ফগৎলক্লি, চহি চা কয়াদগী চত্থরক্লবা অৱা-নুংঙাইশিং অদু লোইশিল্লক্লি, অমসুং চহি চা কয়াদগী চত্থরক্লবা ৱারেপশিং অদু ঙসিদি মপুং ফাহল্লক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা চহি ৫০০গী মমাংদগী মৈ হৌদুনা লাক্লবা, থাজবদা অমুক্তা থিংজিনখিদবা, থাজবা অমুক্তা থুগাইখিদবা মপোক অমগী মপুং ফারকপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি প্রভু শ্রী রামগী অশেংবা শক্তি অমসুং শ্রী রামগী মগুন অসি অৱাংবা থাক্কী লাইশঙ অসিদা ধর্ম ধৱাজাগী মওংদা থম্মি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "ধর্ম ধৱাজা অসি ফিরাল অমখক্তমক নত্তে, মসি ভারতকী সিভিলাইজেসনগী রিনাইসেন্সকী ফিরালনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী সেফ্রান মচু, মসিগী মথক্তা ইরিবা সোলর দাইনাস্তীগী মগুন, অশেংবা ওমগী ময়েক, অমসুং উরিবা কোবিদার ত্রী অসিনা রাম রাজ্যগী মগুন অদু উৎলি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ফিরাল অসি ৱারেপ অমনি, ফিরাল অসি মায় পাকপনি, ফিরাল অসি লান্থেংদুনা শেমগৎপগী ৱারীনি, ফিরাল অসি চহি চা কয়াদগী মাংলোমদা চংশিল্লিবা মঙলানশিংগী মঙলাননি, অমসুং ফিরাল অসি সেন্তশিংগী কত্থোকপা খুন্নাইগী শরুক য়াবগী মঙলাননি।
লাক্কদৌরিবা চহি চা কয়া অমসুং চহি লিশিং কয়া অসিদা, ধর্ম ধৱাজানা ভগবান রামগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং কাংলোনশিং শন্দোক্না তাক্কনি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা মায় পাকপা হায়বসি অচুম্বগীনি, অরানবা নত্তে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা অচুম্বা অসি ব্রহ্মাগী মওংনি অমসুং অচুম্বা অমখক্তদা ধর্ম লৈ হায়না ফোঙদোক্কনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ধর্ম ধৱাজানা হায়রিবশিং অসি মপুং ফাহনবা হোৎনবদা ইথিল পীরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মালেম অসিদা কর্মা অমসুং থৌদাং অসিনা অহানবা ওইগদবনি হায়বা পাউজেল পীগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা অপাম্বা অদু ফোংদোক্কনি হায়বদি খেৎনবা অমসুং অৱা-অনাদগী নীংতম্বা, অমসুং খুন্নাইদা শান্তি অমসুং নুংঙাইবা লৈহন্নবা। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ধর্ম ধবজানা ঐখোয়বু লায়রবা, অৱাবা অমসুং লায়রবশিং লৈতবা খুন্নাই অমা শেমগৎনবা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংগনি।
ঐখোয়গী লাইরিকশিংবু নৌহৌনা নিংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মরম অমা হেক্তগীদমক লাইশঙ অদুদা লাকপা ঙমদবা অদুবু মসিগী ফিরাল অসিগী মমাংদা খুরুমজবা মীওইশিংসু চপ মান্নবা মগুন ফংই। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ধর্ম ধৱজা অসি লাইশং অসিগী পান্দমগী খুদম অমনি অমসুং মসিনা ভগবান শ্রী রামগী লমজিং-লমতাক অমসুং ইথিল অসি মীওইবা খুন্নাইদা চহী কয়াগী ওইনা য়ৌহন্দুনা অরাপ্পদগী রাম লল্লানা পোকখিবা মফম অদুগী মঙলান পীগনি। মহাক্না মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা রাম ভক্ত কোতি কয়াদা নীংশিংবা য়াদ্রবা অমসুং তোপ তোপ্পা থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না ভক্ত খুদিংমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎখি অমসুং রাম মন্দির শাবদা মতেং পাংলিবা দোনর খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না লাইশং অসি শাবদা শরুক য়ারিবা শিন্মী খুদিংমক, খুৎশা হৈবা মীওই খুদিংমক, প্লানর খুদিংমক অমসুং আর্কিতেক খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অয়োধ্যা অসি ৱাখল্লোনশিংবু থবক্তা ওন্থোক্লিবা লমদমনি। মসি শ্রী রামনা মহাক্কী পুন্সিগী খোঙচৎ হৌখিবা শহরনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অয়োধ্যানা মালেমদা খুন্নাই অমসুং মসিগী মগুনশিংগী মপাঙ্গলনা মতৌ করম্না মীওই অমা পরুশোতম ওইবগে হায়বদু উৎখি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি শ্রী রামনা অয়োধ্যাদগী মপান লমদা চৎলবা মতমদা মহাক য়ুভরাজ রাম ওইরম্মি, অদুবু মহাক্না হল্লকপা মতমদা মহাক 'মরিয়দা পুরুষোত্তম' ওইনা হল্লকখি। শ্রী রামনা মেরিয়দা পুরুশোত্তম ওইরকপদা, মহার্ষি বশিষ্ঠকী লৌশিং, মহার্ষি বিশ্বমিত্রগী হৌদোকপা, মহার্ষি অগস্ত্যগী লমজিং-লমতাকপা, নিশাদরাজকী মরূপ ওইবগী মরী, মমা শাবারিগী নুংশিবা অমসুং ভক্ত হনুমানগী ভক্তি পুম্নমক্না মরুওইবা থৌদাং লৌখি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা খুন্নাইগী অপুনবা মপাঙ্গল অসি তঙাইফদে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাম মন্দিরগী লাইনিংথৌগী লৈমায় অসি ভারতকী অপুনবা শক্তিগী মফম অমা ওইরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী নুংশিবা অমসুং হোস্পিতালিতীগী চৎনবীবু মশক তাক্লিবা মাতা শাবরীগী লাইশঙ য়াওনা মফম অসিদা লাইশঙ তরেৎ শাগৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা নিসাদ্রাজগী লাইশঙ অদুসু পনখি, মসি মরুপ-মপাং ওইবগী খুদম অমা ওইরি অমসুং মসিনা পাম্বৈশিংবু নত্তনা পান্দম অমসুং মসিগী ৱাখল্লোনবুসু শৌগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মফম অমদা মাতা অহল্যা, মহর্ষি ৱালমিকি, মহর্ষি ভাশিথা, মহর্ষি বিশ্বামিত্র, মহর্ষি অগস্ত্য, অমসুং সন্ত তুলসিদাস লৈরি। মখোয়না রাম লল্লাগা লোয়ননা লৈবনা ভক্তশিংদা মখোয়গী দর্শন ফংহল্লি। অচৌবা ৱারেপশিং লৌবদা খ্বাইদগী পীকপা হোৎনবা কনবা হায়বসি করম্না মরুওইবগে হায়বদু উৎলিবা জাতায়ুজী অমসুং ইচিল-ইনাওগী মীতমশিং অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না নাগরিক খুদিংমক্তা হায়খি মদুদি রাম মন্দিরদা চৎপা মতমদা, মখোয়না লাইশঙ তরেৎসু চৎকদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইশঙশিং অসিনা ঐখোয়গী থাজবা মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা মরুপ-মপাং ওইবগী মগুনশিং, থৌদাং অমসুং খুন্নাইগী নুংশি চান্নবগী মগুনশিংসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, ঐখোয়গী রাম্না খেন্নবা লৈবদগী নত্তনা পুক্নিংগী ওইবা মওংদা শম্নহল্লি। শ্রী রামগীদমক্তা, মীওই অমগী ইকাইখুম্নবা অসি মচা-মশুদগী হেন্না মরু ওই, ভেল্যুশিং অসি মপোক-মপাংদগী হেন্না মরু ওই অমসুং কোওপরেসন অসি শক্তিদগী হেন্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি ঐখোয়সু চপ মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, নুপীশিং, দলিতশিং, তুং কোইনা চৎপা কাংলুপশিং, ত্রাইবেলশিং, শোত্থরবা মীওইশিং, লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং নহাশিং - খুন্নাইগী সেক্সন খুদিংমক চাউখৎপগী ময়াইদা থম্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক, সেক্সন খুদিংমক, অমসুং মফম খুদিংমক শক্তি লৈরবা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্কী হোৎনবনা ৱারেপ অদু মপুং ফাহনবদা মতেং পাংগনি। অমসুং মসিগী অপুনবা হোৎনবশিং অসিনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎলগনি।
রাম লল্লা প্রাণ প্রতিষ্ঠাগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ৱারেপ অদু ভগবান রামগা শম্নহন্নবগী মতাংদা পনখি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহী লিশিং অমগীদমক ভারতকী য়ুম্ফম অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি হায়না নিংশিংখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হৌজিক্কী মতম খক্তদা খনবা মীওইশিংনা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক অরানবা তৌরি, অমসুং ঐখোয়না ঙসি খক্তদা খনবা নত্তনা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমকসু খনবা তাই, মরমদি লৈবাক অসি ঐখোয়গী মমাংদা লৈরম্মি অমসুং ঐখোয়গী মতুংদাসু লৈখিগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থম্লদুনা হায়খি মদুদি হিংবা ঙম্বা খুন্নাই অমা ওইনা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিং অমসুং চহীচাশিং অসি ঐখোয়না ৱাখলদা থমদুনা মাংজৌননা থবক তৌগদবনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ভগবান রামদগী তমজগদবনি, মহাক্কী মিংচৎপু খঙগদবনি, মহাক্কী লমচৎপু নীংশিংগদবনি অমসুং রামনা ৱাখল্লোনশিং, দিসিপ্লিন অমসুং পুন্সিগী খ্বাইদগী ৱাংবা মগুন অদুগী খুদমনি হায়না নীংশিংগদবনি। রাম অসি অচুম্বা অমসুং থৌনা ফবগী য়ানশিন্নবা, ধর্মগী লম্বীদা চংশিনবগী মশক ওইরিবা, মীয়ামগী নুংঙাইবাবু পুম্নমক্কী মথক্তা থম্লিবা, অৱাবা অমসুং অৱাবা কোকপীবগী সমুদ্র, লৌশিং অমসুং হৈশিংবগী অৱাংবা থাক, কোমলগী মনুংদা অচেৎপা, থাগৎচবগী খ্বাইদগী ৱাংবা খুদম, অঙকপা মীওইগী মরূপ খনবীবা, অচৌবা পাঙ্গলগী মনুংদা মীনুংশিবা, অচুম্বগী অচেৎপা ৱারেপ লৌবা, অমসুং চেকশিনবা, দিসিপ্লিন ওইবা অমসুং অশেংবা ৱাখল্লোনগী মগুন ওইরিবনি। রামগী মগুনশিং অসিনা ঐখোয়বু মপাঙ্গল কনবা, মিৎয়েং চঙবা অমসুং অচেৎপা ভারত অমা শেমগৎপদা লমজিংগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাম অসি মীওই অমা খক্তা নত্তে অদুবু ভেল্যু, দিসিপ্লিন অমসুং দিরেক্সন অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলগনি অমসুং খুন্নাই অসি শক্তি লৈহল্লগনি, রাম অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী মনুংদা চিংখৎকদবনি, ঐখোয়গী থম্মোয়দা কনসক্রেত তৌগদবনি। অসিগুম্বা ৱারেপ অমা লৌনবগীদমক্তা ঙসিদগী হেন্না অফবা নুমিৎ অমত্তা লৈতে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না পনখি মদুদি নবেম্বর ২৫না ঐখোয়গী হেরিতেজদা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা অতোপ্পা তাঞ্জা অমা পুরক্লে, মদুগী খুদমদি ধর্ম ধবজাদা ইবা কোবিদার ত্রীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোবিদার ত্রী অসি ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌরকফমদগী ককথৎলকপা মতমদা, ঐখোয়গী মগুন অসি পুৱারীগী ইথৎশিংদা লৈহৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মহাক্কী লান্মীগা লোয়ননা চিত্রকুত য়ৌরকপা অমসুং অয়োধ্যাগী লান্মীশিংবু লক্ষ্মননা অরাপ্পদগী মশক খঙলকপা থৌদোক অদু নীংশিংখি। শ্রী মোদীনা ৱালমিকিগী ৱারোল অদু পনখি মদুদি লক্ষ্মননা রামদা হায়খি মদুদি অচৌবা ত্রী অমগী মওং মতৌদা উবা উবা, অৱাংবা ফিরাল অদু অয়োধ্যাগীনি, মসি কোবিদারগী অফবা খুদম্না তাক্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ঙসি, কোবিদার অসি রাম মন্দিরগী য়ার্দতা অমুক্কা হন্না কনসক্রেত তৌরকপা অসিদা, মসি ত্রী অমা হল্লকপা খক্তা নত্তে অদুবু মসি মেমোরিগী হল্লকপা, মশক মওং হঞ্জিনলকপা, অমসুং চাউথোকচনীংঙাই ওইবা সিভিলাইজেসন অমগী নৌনা লাওথোকপা অদুনি। কোবিদারনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী শক্তম অদু মাংখিবা মতমদা, ঐখোয়না ঐখোয় মশামক মাংখি। অদুবু শক্তম অদু হল্লকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী থাজবা অদুসু হল্লকই। লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিনবা তারবদি, লৈবাক অসিনা মসিগী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঐখোয়গী হেরিতেজ অসিদা চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা, ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোনদগী মপুং ফানা লায়থোকপা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা চহি ১৯০গী মমাংদা, ইং ১৮৩৫দা, ইংলিশ পার্লিয়ামেন্তরী মেকোলেনা ভারতপু মরা তানা কোকহন্নবা অমসুং ৱাখল্লোনগী ওইবা ক্রীতদাসকী য়ুম্ফম থম্বগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০৩৫দা থৌদোক অদু থোকখিবা চহি ২০০ মপুং ফারগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহি ১০ অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিদগী ভারতপু লৌথোক্নবা হোৎনগদবনি। মহাক্না অৱাবা ফোংদোকখি মদুদি মেকোইলেগী ৱাখল্লোনশিংনা পাক-শন্না ইথিল পীবসিনি। ভারতনা নীংতম্বা ফংলবসু মশাগী থাক ৱাৎপগী ৱাখল্লোনদগীদি নীংতম্বা ফংখিদে। মপানগী পোৎলম খুদিংমক হেন্না ফৈ হায়না লৌনবা, অদুগা ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং পথাপশিং অসি অশোয়বা অমখক্তনা উবা ফাউবা, অসিগুম্বা অরানবা ৱাখল্লোন অমা লৈরকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মপান লমদগী ভারতনা দেমোক্রেসী লৌখি অমসুং সংবিধান ফাওবা মপান লমদগী ইন্সপিরেসন লৌখি হায়না মীনুংশিগী ৱাখল্লোন অসিনা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অদুবু অচুম্বা ৱাফমদি ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানি অমসুং দেমোক্রেসী অসি ঐখোয়গী দি.এন.এ.দা য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি তামিল নাদুগী অৱাংথংবা শরুক্তা লৈবা উত্তিরামরুর খুঙ্গং অমা লৈরি। মফম অসিদা চহী লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা ইশৈ অমা লৈরি মদুদা মতৌ করম্না লৈঙাক অসি দেমোক্রে সিগী মওংদা পায়খৎলম্বগে অমসুং মতম অদুদসু মীয়াম্না মতৌ করম্না মখোয়গী লৈঙাকপশিংবু খনখিবগে হায়বদু তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মেগ্ না কার্তা অসি পাক-শন্না থাগৎপা ফোংদোক্লবসু, প্রভু বসভান্নাগী অনুবাভা মান্তাপাগী লৌশিংদি অকক্নবা ওইনা থম্লি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি অনুবাবা মানতাপা অসি খুন্নাইগী, ধর্মগী অমসুং শেন্মিৎলোনগী ৱাফমশিং মীয়ামদা খন্ন-নৈননবা অমসুং অপুনবা কন্সেন্সসকী খুত্থাংদা ৱারেপ লৌনবা ফোরম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী মীরোল কয়াদা মখোয়গী দেমোক্রে সিগী চৎনবীগী মরমদা খঙহন্দুনা থম্বগী মরমদি ক্রীতদাসকী ৱাখল্লোন অদুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সিস্তেমগী মফম খুদিংমক্তা ক্রীতদাস ওইবগী ৱাখল্লোন অসি মপুং ফানা লৈরি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি চহি চা কয়াদগী ভারতকী সিভিলাইজেসন, শক্তি, নৎত্রগা হেরিতেজগা মরী লৈনদবা সিম্বোলশিং ইন্দিয়ন নেভীগী ফিরালতা লৈরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হৌজিক নেভেল ফিরালতগী স্লেভরীগী খুদম খুদিংমক লৌথোকখ্রে অমসুং ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী লিগেসী অদু লিংখৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি দিজাইনদা অহোংবা পুরকপা খক্তা নত্তে অদুবু ৱাখল্লোনদা অহোংবা পুরকপগী তাঙ্কক অমনি। ভারতনা হৌজিক্তি অতোপ্পা মীওই অমগী লেগ্যাসিগী মতেংনা নত্তনা মশাগী সিম্বোলগী মতেংনা মপাঙ্গল মশক তাক্কনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অয়োধ্যাদা ঙসিদি অসিগুম্বা অহোংবা অসি উবা ফংলি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মীনুংশিগী ৱাখল্লোন অসিনা চহি কয়াগী মমাংদগী রামতৱকী মগুন অসিবু য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভগবান রাম অসি ওর্চাগী রাজা রামদগী রামেশ্বরমগী ভক্ত রাম, শবরীগী প্রভু রামদগী মিতিলাগী পহুনা রামজী ফাওবগী মপুং ফাবা ভেল্যু সিস্তেম অমনি। রাম অসি য়ুম খুদিংমক্তা, ভারত মচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা অমসুং ভারতকী শরুক খুদিংমক্তা লৈরি। অদুম ওইনমক, মহাক্না হায়খি, লায়না অসিগী ৱাখল্লোন অসি মপূং ফানা লৈরকখি মদুদি প্রভু রাম অসি ফাওবা ৱাখলদা খল্লবা অমনি হায়না লাউথোকখি।
লাক্কদৌরিবা চহী ১০গী মনুংদা ঐখোয় ইশানা ইশাবু ক্রীতদাস ওইবগী ৱাখল্লোনদগী মপুং ফানা লৌথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরবদি, ২০৪৭ ফাওবদা বিক্সিত ভারতকী মংলান অসি মংফাওনহনবদা করিগুম্বা পাঙ্গল অমত্তনা থিংবা ঙম্লোইদবা মওংদা থাজবগী মৈ অমা থাগৎলগনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মথংগী চহী তরাগী মনুংদা মেকলাইগী ৱাখল্লোনগী ওইবা লান্মীগী প্রোজেক্ত অসি মপুং ফানা মুত্থৎলবা মতমদা লাক্কদৌরিবা চহী লিশিং অমগীদমক ভারতকী য়ুম্ফম অসি মপাঙ্গল কনখৎলগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি অয়োধ্যাদা রাম লালাগী লাইশং কমপ্লেক্স অসি নোংম-নোংমগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরক্লি অমসুং অয়োধ্যাগী ফজবা ওইহন্নবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অয়োধ্যা অসি মালেমগীদমক খুদম অমা ওইগদবা শহর অমা অমুক হন্না ওইরক্লি। ত্রেতা য়ুগাদা অয়োধিনা মীওইবা জাতিদা চৎন-কাংলোন পীখি অমসুং ২১শুবা চহিচাদা অয়োধিনা মীওইবা জাতিদা চাউখৎপগী অনৌবা মোদেল অমা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মতম অদুদা অয়োধ্যা অসি দিসিপ্লিনগী সেন্তর ওইরম্মি, অমসুং হৌজিক্তি অয়োধ্যা অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী মপুং ওইবা শক্তম অমা ওইনা থোরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তুংলমচৎতা অয়োধ্যা অসি ত্রেদিসন অমসুং মোদর্নিতীগী য়ানশিন্নবা মফম অমা ওইরগনি। মফম অসিদা সরয়ুগী অশেংবা ঈশিং অমসুং চাউখৎপগী ঈশিং অসি অমত্তা ওইনা চেনগনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অয়োধ্যা অসিনা স্পিরিচুএলিতী অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মরক্তা লৈরিবা হার্মোনি অসি উৎকনি। রাম পাথ, ভক্তি পাথ, অমসুং জন্মভূমি পাথনা পুন্না অনৌবা অয়োধ্যা অমগী মঙলান অদু উৎলি হায়না মহাক্না পনখি। অয়োধ্যাবু লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগা শম্নহল্লিবা বন্দে ভারত অমসুং অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনগা লোয়ননা গ্রান্দ এয়রপোর্ত অমসুং অৱাংবা থাক্কী রেলৱে স্তেসনগী মতাংদা মহাক্না পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অয়োধ্যাগী মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎলি। মহাক্না পনখি মদুদি প্রাণ প্রতীথাগী মতুংদগী, ভক্ত কোতি ৪৫ রোম্না দর্শনগীদমক লাকখ্রে। মসিনা অয়োধ্যা অমসুং অকোয়বদা লৈবা মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী শেন্থোক হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা অয়োধ্যা অসি চাউখৎ-থৌরাংগী পরামিতরশিংদা মাংজিল থারি, অদুবু ঙসিদি মসি উত্তর প্রদেশকী মকোক থোংবা শহরশিংগী মনুংদা অমা ওইনা থোরক্লি।
২১শুবা চহীচাগী লাক্কদৌরিবা মতম অসি য়াম্না মরু ওই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি ৭০গী মনুংদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ১১শুবা ইকোনোমী ওইখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১১ খক্তদা ভারতনা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমী ওইখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইরকপা নুমিৎ অদু অরাপ্পা নত্তে। লাক্কদৌরিবা মতম অসি অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মতম অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মরুওইবা মতম অসিদা ভগবান রামগী ৱাখল্লোনশিংনা লৈবাক অসিবু মখা তানা পুক্নিং থৌগৎকনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রভু শ্রী রামনা রাভানবু মায়থিবা পীনবগী অচৌবা শিংনবদু থেংনরকপা মতমদা, রথ অদুগী চাকা ওইনা থৌনা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা মথৌ তাখি। মসিগী ফিরাল অসি অচুম্বা অমসুং অফবা লমচৎনি। মসিগী অশ্বশিং অসি পাঙ্গল, লৌশিং, চেকশিনবা অমসুং য়াইফনবা থৌনানি। অমসুং মসিগী রথ অদু অচুম্বা মাইকৈদা চংশিল্লিবা অসি মাংজৌননা লৌশিনবা, নুংশিবা অমসুং চপ মান্নবগী থৌনানি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী খোঙচৎ অসি খোংজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক্তা, অসিগুম্বা রথ অমা মথৌ তাই মদুগী চাকাশিং অসি থৌনা অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা হায়বসিনি, মসিনা তাক্লিবদি শিংনবশিং থেংননবা থৌনা অমসুং মহৈ ফংদ্রিবা ফাওবা লেপচবা ঙম্নবগী থৌনা হায়বনি। মহাক্না হায়খি মদুদি রথ অসিগী ফিরাল অসি অচুম্বা অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা লমচৎ ওইগদবনি, মসিনা তাক্লি মদুদি পোলিসী, ইন্তেন্ত, অমসুং মোরেল অসি কৈদৌঙৈদা কমপ্রেমেন্ত তৌরোইদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি গাড়ী অসিগী শগোলশিং অসি পাঙ্গল, লৌশিং, দিসিপ্লিন, অমসুং অফবা ৱাখল্লোন ওইগদবনি, হায়বদি পাঙ্গল, ইন্তেলিজেন্স, কন্ত্রিব্যুসন, অমসুং অতোপ্পদা মতেং পাংবগী ৱাখল্লোন লৈগদবনি। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি রথ অসিগী রিন্নশিং অসি মাংজৌনবা, নুংশিবা, অমসুং চপ মান্নবা ওইগদবনি, হায়বদি মায় পাকপা মতমদা অহেনবা অমত্তা লৈরোইদবনি অমসুং মায় পাকপা ঙমদবদসু অতোপ্পশিংবু ইকায় খুম্নবা লৈরোইদবনি। শ্রী মোদীনা ইকায় খুম্নবা উৎতুনা হায়খি মদুদি হৌজিক অসি খোংজেল য়াংনা চৎমিন্নবগী, খোঙজেল য়াংনা চংশিনবগী অমসুং রাম রাজ্য়ানা ইথিল পীবা ভারত অমা শেমগৎপগী তাঞ্জা অমনি। মহাক্না লোইশিনখি মদুদি মসি লৈবাক্কী কান্নবা অসি মশাগী কান্নবদগী হেন্না মরু ওইবদগী ওইথোকপা ঙমগনি অমসুং অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু মহাক্কী থম্মোয়দগী নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীখি।
উত্তর প্রদেশকী গভর্নর, শ্রীমতি মোদী উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী অনন্দিবেন পতেল, শ্রী যোগী অদিত্যনাথ, রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী সরসঙ্ঘচালাক, দোক্তর. থৌরম অদুদা মোহন ভাগৱত য়াওনা অতৈ মকোক থোংবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম অসি শ্রী রাম অমসুং মা সীতাজীগী ভিভা পঞ্চমীগী অভীজিৎ মুহুর্তকা মান্নবা মার্গশিরা থাগী শুক্লা পক্কাগী য়াইফরবা পঞ্চমীদা পাংথোক্লি। হায়রিবা তাং অসি 17শুবা চহি চাদা অয়োধ্যাদা পুং 48 লেপ্তনা মেদিতেসন তৌখিবা, শিখকী নিপানশুবা গুরু গুরু গুরু তেগ বহাদুরজীগী শহিদ ওইবগী নুমিৎসু ওইরি। মসিনা নুমিৎ অসিগী স্পিরিচুএলগী মরুওইবা হেনগৎহল্লি।
ফুত ১০ ৱাংখৎপা অমসুং ফুত ২০ শাংদোকপা অচুম্ব-চুম্বগী ত্রিএঙ্গুলর ফিরাল অসিদা ভগবান শ্রী রামগী মঙাল অমসুং থৌনাগী খুদম ওইরিবা উজ্জ্বল নুমিৎকী মঙাল অমা য়াওরি। মসিদা কোবিদারা ত্রীগী মঙালগা লোয়ননা ওম অমা ইরি। অশেংবা সাফ্রান ফিরাল অসিনা রাম রাজ্যগী ৱাখল্লোনশিংবু মপুং ফাহল্লদুনা ইকাই খুম্নবা, অমত্তা ওইবগী অমসুং নাৎকী ওইবা তংদু লৈতাবগী পাউজেল অমা পীগনি।
ত্রেদিস্নেল নোর্থ ইন্দিয়ন নাগারা আর্কিতেকচরগী স্তাইলদা শাবা শিখর অমগী মথক্তা ফিরাল অদু লান্থোক্কনি। অদুগা অকোইবদা লৈরিবা মিতর ৮০০গী পার্কোতা, মন্দির অদুগী অকোইবদা শাবা, খা ইন্দিয়ন আর্কিতেকচরগী চৎনবীদা দিজাইন তৌরবা, সর্ক্যুম্বুলাতরী এনক্লোজর অমনা মন্দির অসিগী আর্কিতেকচরগী মখল কয়া উৎলি।
লাইশং অসিগী মপান্দা লৈরিবা ফক্লাংশিংদা ভল্মিকী রামায়নদা য়ুম্ফম ওইদুনা ভগবান শ্রী রামগী পুন্সিদগী অরুবা মওংদা খোৎনা উবা পাথরগী ইপিসোদ ৮৭ অমসুং মনুং চনবা ফক্লাংশিংদা থম্লিবা ভারতকী কলচরগী ব্রোঞ্জ-কাস্ত ইপিসোদ ৭৯ লৈরি। পুম্নমক অসি পুন্না লৈরগা, ভিজিতের পুম্নমক্তা কান্নবা অমসুং এজুকেসনেল ওইবা এক্সপরিয়েন্স অমা পীরি। মসিনা ভগবান শ্রী রামগী পুন্সি অমসুং ভারতকী কলচরেল হেরিতেজগী মতাংদা অঙকপা ৱাখল্লোন অমা পীরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Shri Ram Janmabhoomi Mandir Dhwajarohan Utsav in Ayodhya
Today, the entire country and entire world is filled with the spirit of Lord Shri Ram: PM
The Dharma Dhwaja is not merely a flag, but it is the flag of the renaissance of Indian civilization: PM
Ayodhya is the land where ideals transform into conduct: PM
The divine courtyard of the Ram Mandir is also becoming a consciousness site of India’s collective strength: PM
Our Ram connects not through differences, but through emotions: PM
We are a vibrant society and must work with foresight, keeping in mind the coming decades and centuries: PM
Ram signifies ideals, Ram signifies discipline, and Ram signifies the supreme character of life: PM
Ram is not just a person, but Ram is a value, a discipline, and a direction: PM
If India is to become developed by the year 2047 and if society is to be empowered, then we must awaken “Ram” within ourselves: PM
For the nation to move forward, it must take pride in its heritage: PM
In the coming ten years, the goal must be to free India from the mentality of slavery: PM
India is the mother of democracy and that democracy is in our DNA: PM
To accelerate the journey towards Viksit Bharat we need a Chariot whose wheels are valor and patience, whose flag is truth and supreme conduct, whose horses are strength, prudence, restraint, and philanthropy, and whose reins are forgiveness, compassion, and equanimity : PM
25 NOV 2025 2:18PM by PIB Delhi
Marking a momentous occasion in the nation’s socio-cultural and spiritual landscape, Prime Minister Shri Narendra Modi ceremonially hoisted a saffron flag on the Shikhar of the sacred Shri Ram Janmbhoomi Temple in Ayodhya, Uttar Pradesh today. The Dhwajarohan Utsav symbolises the completion of the temple’s construction and ushering in a new chapter of cultural celebration and national unity. Addressing a gathering on the occasion, the Prime Minister stated that today the city of Ayodhya is witnessing yet another pinnacle of India’s cultural consciousness. “Today the entire India and the entire world is filled with the spirit of Lord Shri Ram”, remarked Shri Modi, highlighting that in the heart of every devotee of Ram there is unique satisfaction, boundless gratitude, and immense transcendental joy. He emphasized that centuries‑old wounds are healing, centuries of pain are coming to an end, and centuries of resolve are attaining fulfillment today. He declared that this marks the culmination of a yajna whose fire remained ignited for 500 years, a yajna that never wavered in faith, never broke in belief even for a moment. He underlined that today the infinite energy of Lord Shri Ram’s sanctum and the divine glory of Shri Ram’s family have been enshrined in the form of this Dharma Dhwaja in the most divine and grand temple.
“This Dharma Dhwaja is not merely a flag, but the flag of the renaissance of Indian civilization”, stressed Shri Moi, explaining that its saffron color, the glory of the Solar dynasty inscribed upon it, the sacred Om depicted, and the engraved Kovidar tree symbolize the greatness of Ram Rajya. He affirmed that this flag is resolve, this flag is success, this flag is the saga of creation through struggle, this flag is the embodiment of dreams carried forward for centuries, and this flag is the meaningful culmination of the penance of saints and the participation of society.
Declaring that for centuries and millennia to come, this Dharma Dhwaja will proclaim the ideals and principles of Lord Ram, Shri Modi emphasized that it will call out victory belongs only to truth, not to falsehood. He highlighted that it will proclaim that truth itself is the form of Brahma and that in truth alone dharma is established. He remarked that this Dharma Dhwaja will inspire the resolve of what is spoken must be fulfilled. He underlined that it will convey the message affirming that in the world, karma and duty must hold primacy. He stated that it will express the wish meaning freedom from discrimination and suffering, and the presence of peace and happiness in society. He stressed that this Dharma Dhwaja will commit us to the resolve that we must build a society where there is no poverty, and no one is sad or helpless.
Recalling our scriptures, Shri Modi said those who, for any reason, cannot come to the temple but bow before its flag also attain equal merit. He emphasized that this Dharma Dhwaja is a symbol of the temple’s purpose, and from afar it will provide the vision of Ram Lalla’s birthplace while carrying Lord Shri Ram’s commands and inspirations to humanity for ages to come. He extended heartfelt greetings to crores of Ram devotees across the world on this unforgettable and unique occasion. He bowed to all devotees and expressed gratitude to every donor who contributed to the construction of the Ram Mandir. He saluted every worker, every artisan, every planner, and every architect associated with the temple’s construction.
“Ayodhya is the land where ideals transform into conduct”, emphasised the Prime Minister, stating that this is the city from where Shri Ram began his life’s journey. He highlighted that Ayodhya showed the world how an individual, through the strength of society and its values, becomes Purushottam. He recalled that when Shri Ram left Ayodhya for exile, he was Yuvaraj Ram, but when he returned, he came back as ‘Maryada Purushottam’. He emphasized that in Shri Ram’s becoming Maryada Purushottam, the knowledge of Maharshi Vashishtha, the initiation of Maharshi Vishwamitra, the guidance of Maharshi Agastya, the friendship of Nishadraj, the affection of Mother Shabari, and the devotion of Bhakt Hanuman all played an important role.
Emphasizing that the collective strength of society is essential for building a developed India, Shri Modi expressed happiness that the divine courtyard of the Ram Mandir is becoming a consciousness site of India’s collective power. He highlighted that seven temples have been built here, including the temple of Mata Shabari, which embodies the love and hospitality traditions of the tribal community. The Prime Minister further noted the temple of Nishadraj, which stands as a witness to friendship that worships not the means but the purpose and its sentiment. He pointed out that in one place there are Mata Ahalya, Maharshi Valmiki, Maharshi Vashishtha, Maharshi Vishwamitra, Maharshi Agastya, and Sant Tulsidas, whose presence alongside Ram Lalla offers devotees their darshan. He mentioned the statues of Jatayu Ji and the squirrel, which demonstrate the importance of even the smallest efforts in achieving great resolutions. He urged every citizen that whenever they visit the Ram Mandir, they must also visit the seven temples. He underlined that these temples, along with strengthening our faith, also empower the values of friendship, duty, and social harmony.
“Our Ram connects not through differences but through emotions”, affirmed Shri Modi stressing that for Shri Ram, a person’s devotion is more important than lineage, values are dearer than ancestry, and cooperation is greater than mere strength. He remarked that today we too are moving forward with the same spirit. He highlighted that in the past 11 years, women, Dalits, backward classes, tribals, the deprived, farmers, workers, and youth—every section of society—has been placed at the center of development. He emphasized that when every individual, every section, and every region of the nation is empowered, then everyone’s effort will contribute to the fulfillment of the resolve, and it is through these collective efforts that by 2047 a developed India will be built.
Reflecting on the historic occasion of Ram Lalla’s Pran Pratishtha, the Prime Minister had spoken of linking the nation’s resolve with Lord Ram and reminded that India’s foundation must be strengthened for the coming thousand years. He stressed that those who think only of the present commit injustice to future generations, and that we must think not only of today but also of the generations to come, for the nation existed before us and will continue even after us. He emphasized that as a vibrant society we must work with foresight, keeping in mind the coming decades and centuries, and for this we must learn from Lord Ram—understand His personality, imbibe His conduct, and remember that Ram signifies ideals, discipline, and the supreme character of life. Ram is the confluence of truth and valor, the embodiment of walking the path of dharma, the one who places the happiness of the people above all, the ocean of patience and forgiveness, the pinnacle of knowledge and wisdom, the firmness within gentleness, the highest example of gratitude, the chooser of noble company, the humility within great strength, the unwavering resolve of truth, and the alert, disciplined, and sincere mind. These qualities of Ram, he added, must guide us in building a strong, visionary, and enduring India.
“Ram is not merely a person but a value, a discipline, and a direction”, affirmed Shri Modi, declaring that if India is to become developed by 2047 and society is to be empowered, then Ram must be awakened within each of us, consecrated in our own hearts. He emphasized that there could be no better day than today to take such a resolve. He noted that 25 November has brought yet another extraordinary moment of pride in our heritage, symbolized by the Kovidar tree inscribed upon the Dharma Dhwaja. He explained that the Kovidar tree stands as a reminder that when we sever ourselves from our roots, our glory gets buried in the pages of history.
The Prime Minister recalled the episode when Bharat reached Chitrakoot with his army and Lakshman, from afar, recognized Ayodhya’s forces. Shri Modi stated the description by Valmiki that Lakshman told Ram that the radiant, towering flag resembling a great tree was Ayodhya’s, marked with the auspicious symbol of the Kovidar. He emphasized that today, as the Kovidar is once again consecrated in the courtyard of the Ram Mandir, it is not merely the return of a tree but the return of memory, the resurgence of identity, and the renewed proclamation of a proud civilization. The Kovidar reminds us that when we forget our identity, we lose ourselves, but when identity returns, the nation’s confidence also returns. He concluded that for the country to move forward, it must take pride in its heritage.
Emphasising that along with pride in our heritage, complete liberation from the mentality of slavery is equally important, the Prime Minister recalled that 190 years ago, in 1835, an English parliamentarian named Macaulay sowed the seeds of uprooting India from its roots and laid the foundation of mental slavery. He noted that in 2035, two hundred years will have passed since that event, and urged that the coming ten years must be dedicated to freeing India from this mentality. He lamented that the greatest misfortune is that Macaulay’s ideas had a widespread impact—India attained independence, but not freedom from inferiority complexes. He observed that a distortion took hold, where everything foreign was considered superior, while our own traditions and systems were seen only with fault.
Shri Modi further stressed that the mentality of slavery kept reinforcing the notion that India borrowed democracy from abroad and that even the Constitution was foreign-inspired, whereas the truth is that India is the mother of democracy and democracy is in our DNA. He pointed out that a village of Uttiramerur in northern Tamil Nadu, where a thousand-year-old inscription describes how governance was conducted democratically and how people elected their rulers even in that era. He noted that while the Magna Carta was widely praised, the knowledge of Lord Basavanna’s Anubhava Mantapa was kept limited. He explained that the Anubhava Mantapa was a forum where social, religious, and economic issues were publicly debated and decisions were taken through collective consensus. He lamented that because of the mentality of slavery, generations in India were deprived of this knowledge about their own democratic traditions.
The Prime Minister observed that the mentality of slavery had entrenched itself in every corner of our system. He reminded that for centuries the flag of the Indian Navy bore symbols that had no connection with India’s civilization, strength, or heritage. He emphasized that now every symbol of slavery has been removed from the naval flag and the legacy of Chhatrapati Shivaji Maharaj has been established. He underlined that this was not merely a change in design but a moment of transformation in mindset, a declaration that India will henceforth define its strength through its own symbols, not through the legacy of others.
Shri Modi added that the same transformation is visible today in Ayodhya. He stressed that it was this mentality of slavery that for so many years denied the essence of Ramatva. Shri Modi underlined that Lord Ram, is in Himself a complete value system—from Raja Ram of Orchha to Bhakt Ram of Rameshwaram, from Shabari’s Prabhu Ram to Mithila’s Pahuna Ram Ji. Ram resides in every home, in every Indian heart, and in every particle of Bharat. Yet, he lamented, the mentality of slavery became so dominant that even Lord Ram was declared imaginary.
Asserting that if we resolve to free ourselves completely from the mentality of slavery within the next ten years, Shri Modi underlined that then such a flame of confidence will be ignited that no force will be able to stop the realization of the dream of Viksit Bharat by 2047. He emphasized that the foundation of India for the coming thousand years will be strong only when Macaulay’s project of mental slavery is entirely dismantled within the next decade. He highlighted that the Ram Lalla temple complex in Ayodhya is becoming ever more magnificent, and the work of beautifying Ayodhya continues apace. He declared that Ayodhya is once again becoming the city that will serve as an example for the world. He reflected that in the Treta Yuga, Ayodhya gave humanity its code of conduct, and in the 21st century, Ayodhya is offering humanity a new model of development. He further added that then Ayodhya was the center of discipline, and now Ayodhya is emerging as the backbone of a developed India.
The Prime Minister envisioned that in the future Ayodhya will embody a confluence of tradition and modernity, where the sacred flow of the Sarayu and the stream of development will run together. He emphasized that Ayodhya will showcase harmony between spirituality and artificial intelligence. He noted that Ram Path, Bhakti Path, and Janmabhoomi Path together present the vision of a new Ayodhya. He highlighted the grand airport and the magnificent railway station, with Vande Bharat and Amrit Bharat Express trains connecting Ayodhya to the rest of the country. He stressed that continuous work is being done to provide facilities to the people of Ayodhya and bring prosperity to their lives. He pointed out that since the Pran Pratishtha, nearly 45 crore devotees have visited for darshan, which has increased the income of people in Ayodhya and surrounding areas. He stated that once Ayodhya lagged behind on development parameters, but today it is emerging as one of the leading cities of Uttar Pradesh.
Underscoring that the coming era of the 21st century is very important, Shri Modi He highlighted that in the 70 years after independence India became the world’s 11th largest economy, but in the last 11 years alone India has risen to become the 5th largest economy. He stated that the day is not far when India will also become the world’s 3rd largest economy. He emphasized that the coming time is one of new opportunities and new possibilities, and in this crucial period the thoughts of Lord Ram will continue to inspire the nation. The Prime Minister explained that when Lord Shri Ram faced the great challenge of victory over Ravan, the chariot required valor and patience as its wheels, its flag was truth and good conduct, its horses were strength, wisdom, restraint and benevolence, and its reins were forgiveness, compassion and equality, which kept the chariot moving in the right direction.
The Prime Minister remarked that to accelerate the journey of a developed India, such a chariot is needed whose wheels are valor and patience, meaning the courage to face challenges and the perseverance to remain steadfast until results are achieved. He highlighted that the flag of this chariot must be truth and the highest conduct, signifying that policy, intent, and morality should never be compromised. He stated that the horses of this chariot must be strength, wisdom, discipline, and benevolence, meaning there should be power, intellect, restraint, and a spirit of serving others. He emphasized that the reins of this chariot must be forgiveness, compassion, and equality, meaning there should be no arrogance in success and respect for others even in failure. Shri Modi said with reverence that this moment is one of standing shoulder to shoulder, of increasing momentum, and of building a Bharat inspired by Ram Rajya. He concluded that this is possible only when national interest remains supreme over self-interest, and once again extended his heartfelt congratulations and best wishes to all.
Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Sarsanghchalak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Dr. Mohan Bhagwat were present among other dignitaries at the event.
Background
The programme is taking place on the auspicious Panchami of the Shukla Paksha in the month of Margashirsha, coinciding with the Abhijit Muhurat of Shri Ram and Maa Sita’s Vivah Panchami, a day symbolizing divine union. This date also marks the martyrdom day of Guru Tegh Bahadur Ji, the ninth Sikh Guru, who meditated in Ayodhya for 48 uninterrupted hours in the 17th century, further enhancing the spiritual significance of the day.
The right-angled triangular flag, measuring ten feet in height and twenty feet in length, bears the image of a radiant Sun symbolizing the brilliance and valour of Bhagwan Shri Ram, with an ‘Om’ inscribed on it along with image of Kovidara tree. The sacred saffron flag will convey a message of dignity, unity, and cultural continuity, embodying the ideals of Ram Rajya.
The flag will rise atop a Shikhar constructed in the traditional North Indian Nagara architectural style, while the surrounding 800-metre Parkota, a circumambulatory enclosure built around the temple, designed in the South Indian architectural tradition, showcases the temple’s architectural diversity.
The temple complex features 87 intricately carved stone episodes from the life of Bhagwan Shri Ram based on the Valmiki Ramayana on the outer walls of the main temple, and 79 bronze-cast episodes from Indian culture placed along the enclosure walls. Together, these elements provide a meaningful and educational experience to all visitors, offering deep insight into Bhagwan Shri Ram’s life and the cultural heritage of India.