Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Shri Ram Janmabhoomi Mandir Dhwajarohan Utsav in Ayodhya
Today, the entire country and entire world is filled with the spirit of Lord Shri Ram: PM
The Dharma Dhwaja is not merely a flag, but it is the flag of the renaissance of Indian civilization: PM
Ayodhya is the land where ideals transform into conduct: PM
The divine courtyard of the Ram Mandir is also becoming a consciousness site of India’s collective strength: PM
Our Ram connects not through differences, but through emotions: PM
We are a vibrant society and must work with foresight, keeping in mind the coming decades and centuries: PM
Ram signifies ideals, Ram signifies discipline, and Ram signifies the supreme character of life: PM
Ram is not just a person, but Ram is a value, a discipline, and a direction: PM
If India is to become developed by the year 2047 and if society is to be empowered, then we must awaken “Ram” within ourselves: PM
For the nation to move forward, it must take pride in its heritage: PM
In the coming ten years, the goal must be to free India from the mentality of slavery: PM
India is the mother of democracy and that democracy is in our DNA: PM
To accelerate the journey towards Viksit Bharat we need a Chariot whose wheels are valor and patience, whose flag is truth and supreme conduct, whose horses are strength, prudence, restraint, and philanthropy, and whose reins are forgiveness, compassion, and equanimity : PM
25 NOV 2025 2:18PM by PIB Delhi
Marking a momentous occasion in the nation’s socio-cultural and spiritual landscape, Prime Minister Shri Narendra Modi ceremonially hoisted a saffron flag on the Shikhar of the sacred Shri Ram Janmbhoomi Temple in Ayodhya, Uttar Pradesh today. The Dhwajarohan Utsav symbolises the completion of the temple’s construction and ushering in a new chapter of cultural celebration and national unity. Addressing a gathering on the occasion, the Prime Minister stated that today the city of Ayodhya is witnessing yet another pinnacle of India’s cultural consciousness. “Today the entire India and the entire world is filled with the spirit of Lord Shri Ram”, remarked Shri Modi, highlighting that in the heart of every devotee of Ram there is unique satisfaction, boundless gratitude, and immense transcendental joy. He emphasized that centuries‑old wounds are healing, centuries of pain are coming to an end, and centuries of resolve are attaining fulfillment today. He declared that this marks the culmination of a yajna whose fire remained ignited for 500 years, a yajna that never wavered in faith, never broke in belief even for a moment. He underlined that today the infinite energy of Lord Shri Ram’s sanctum and the divine glory of Shri Ram’s family have been enshrined in the form of this Dharma Dhwaja in the most divine and grand temple.
“This Dharma Dhwaja is not merely a flag, but the flag of the renaissance of Indian civilization”, stressed Shri Moi, explaining that its saffron color, the glory of the Solar dynasty inscribed upon it, the sacred Om depicted, and the engraved Kovidar tree symbolize the greatness of Ram Rajya. He affirmed that this flag is resolve, this flag is success, this flag is the saga of creation through struggle, this flag is the embodiment of dreams carried forward for centuries, and this flag is the meaningful culmination of the penance of saints and the participation of society.
Declaring that for centuries and millennia to come, this Dharma Dhwaja will proclaim the ideals and principles of Lord Ram, Shri Modi emphasized that it will call out victory belongs only to truth, not to falsehood. He highlighted that it will proclaim that truth itself is the form of Brahma and that in truth alone dharma is established. He remarked that this Dharma Dhwaja will inspire the resolve of what is spoken must be fulfilled. He underlined that it will convey the message affirming that in the world, karma and duty must hold primacy. He stated that it will express the wish meaning freedom from discrimination and suffering, and the presence of peace and happiness in society. He stressed that this Dharma Dhwaja will commit us to the resolve that we must build a society where there is no poverty, and no one is sad or helpless.
Recalling our scriptures, Shri Modi said those who, for any reason, cannot come to the temple but bow before its flag also attain equal merit. He emphasized that this Dharma Dhwaja is a symbol of the temple’s purpose, and from afar it will provide the vision of Ram Lalla’s birthplace while carrying Lord Shri Ram’s commands and inspirations to humanity for ages to come. He extended heartfelt greetings to crores of Ram devotees across the world on this unforgettable and unique occasion. He bowed to all devotees and expressed gratitude to every donor who contributed to the construction of the Ram Mandir. He saluted every worker, every artisan, every planner, and every architect associated with the temple’s construction.
“Ayodhya is the land where ideals transform into conduct”, emphasised the Prime Minister, stating that this is the city from where Shri Ram began his life’s journey. He highlighted that Ayodhya showed the world how an individual, through the strength of society and its values, becomes Purushottam. He recalled that when Shri Ram left Ayodhya for exile, he was Yuvaraj Ram, but when he returned, he came back as ‘Maryada Purushottam’. He emphasized that in Shri Ram’s becoming Maryada Purushottam, the knowledge of Maharshi Vashishtha, the initiation of Maharshi Vishwamitra, the guidance of Maharshi Agastya, the friendship of Nishadraj, the affection of Mother Shabari, and the devotion of Bhakt Hanuman all played an important role.
Emphasizing that the collective strength of society is essential for building a developed India, Shri Modi expressed happiness that the divine courtyard of the Ram Mandir is becoming a consciousness site of India’s collective power. He highlighted that seven temples have been built here, including the temple of Mata Shabari, which embodies the love and hospitality traditions of the tribal community. The Prime Minister further noted the temple of Nishadraj, which stands as a witness to friendship that worships not the means but the purpose and its sentiment. He pointed out that in one place there are Mata Ahalya, Maharshi Valmiki, Maharshi Vashishtha, Maharshi Vishwamitra, Maharshi Agastya, and Sant Tulsidas, whose presence alongside Ram Lalla offers devotees their darshan. He mentioned the statues of Jatayu Ji and the squirrel, which demonstrate the importance of even the smallest efforts in achieving great resolutions. He urged every citizen that whenever they visit the Ram Mandir, they must also visit the seven temples. He underlined that these temples, along with strengthening our faith, also empower the values of friendship, duty, and social harmony.
“Our Ram connects not through differences but through emotions”, affirmed Shri Modi stressing that for Shri Ram, a person’s devotion is more important than lineage, values are dearer than ancestry, and cooperation is greater than mere strength. He remarked that today we too are moving forward with the same spirit. He highlighted that in the past 11 years, women, Dalits, backward classes, tribals, the deprived, farmers, workers, and youth—every section of society—has been placed at the center of development. He emphasized that when every individual, every section, and every region of the nation is empowered, then everyone’s effort will contribute to the fulfillment of the resolve, and it is through these collective efforts that by 2047 a developed India will be built.
Reflecting on the historic occasion of Ram Lalla’s Pran Pratishtha, the Prime Minister had spoken of linking the nation’s resolve with Lord Ram and reminded that India’s foundation must be strengthened for the coming thousand years. He stressed that those who think only of the present commit injustice to future generations, and that we must think not only of today but also of the generations to come, for the nation existed before us and will continue even after us. He emphasized that as a vibrant society we must work with foresight, keeping in mind the coming decades and centuries, and for this we must learn from Lord Ram—understand His personality, imbibe His conduct, and remember that Ram signifies ideals, discipline, and the supreme character of life. Ram is the confluence of truth and valor, the embodiment of walking the path of dharma, the one who places the happiness of the people above all, the ocean of patience and forgiveness, the pinnacle of knowledge and wisdom, the firmness within gentleness, the highest example of gratitude, the chooser of noble company, the humility within great strength, the unwavering resolve of truth, and the alert, disciplined, and sincere mind. These qualities of Ram, he added, must guide us in building a strong, visionary, and enduring India.
“Ram is not merely a person but a value, a discipline, and a direction”, affirmed Shri Modi, declaring that if India is to become developed by 2047 and society is to be empowered, then Ram must be awakened within each of us, consecrated in our own hearts. He emphasized that there could be no better day than today to take such a resolve. He noted that 25 November has brought yet another extraordinary moment of pride in our heritage, symbolized by the Kovidar tree inscribed upon the Dharma Dhwaja. He explained that the Kovidar tree stands as a reminder that when we sever ourselves from our roots, our glory gets buried in the pages of history.
The Prime Minister recalled the episode when Bharat reached Chitrakoot with his army and Lakshman, from afar, recognized Ayodhya’s forces. Shri Modi stated the description by Valmiki that Lakshman told Ram that the radiant, towering flag resembling a great tree was Ayodhya’s, marked with the auspicious symbol of the Kovidar. He emphasized that today, as the Kovidar is once again consecrated in the courtyard of the Ram Mandir, it is not merely the return of a tree but the return of memory, the resurgence of identity, and the renewed proclamation of a proud civilization. The Kovidar reminds us that when we forget our identity, we lose ourselves, but when identity returns, the nation’s confidence also returns. He concluded that for the country to move forward, it must take pride in its heritage.
Emphasising that along with pride in our heritage, complete liberation from the mentality of slavery is equally important, the Prime Minister recalled that 190 years ago, in 1835, an English parliamentarian named Macaulay sowed the seeds of uprooting India from its roots and laid the foundation of mental slavery. He noted that in 2035, two hundred years will have passed since that event, and urged that the coming ten years must be dedicated to freeing India from this mentality. He lamented that the greatest misfortune is that Macaulay’s ideas had a widespread impact—India attained independence, but not freedom from inferiority complexes. He observed that a distortion took hold, where everything foreign was considered superior, while our own traditions and systems were seen only with fault.
Shri Modi further stressed that the mentality of slavery kept reinforcing the notion that India borrowed democracy from abroad and that even the Constitution was foreign-inspired, whereas the truth is that India is the mother of democracy and democracy is in our DNA. He pointed out that a village of Uttiramerur in northern Tamil Nadu, where a thousand-year-old inscription describes how governance was conducted democratically and how people elected their rulers even in that era. He noted that while the Magna Carta was widely praised, the knowledge of Lord Basavanna’s Anubhava Mantapa was kept limited. He explained that the Anubhava Mantapa was a forum where social, religious, and economic issues were publicly debated and decisions were taken through collective consensus. He lamented that because of the mentality of slavery, generations in India were deprived of this knowledge about their own democratic traditions.
The Prime Minister observed that the mentality of slavery had entrenched itself in every corner of our system. He reminded that for centuries the flag of the Indian Navy bore symbols that had no connection with India’s civilization, strength, or heritage. He emphasized that now every symbol of slavery has been removed from the naval flag and the legacy of Chhatrapati Shivaji Maharaj has been established. He underlined that this was not merely a change in design but a moment of transformation in mindset, a declaration that India will henceforth define its strength through its own symbols, not through the legacy of others.
Shri Modi added that the same transformation is visible today in Ayodhya. He stressed that it was this mentality of slavery that for so many years denied the essence of Ramatva. Shri Modi underlined that Lord Ram, is in Himself a complete value system—from Raja Ram of Orchha to Bhakt Ram of Rameshwaram, from Shabari’s Prabhu Ram to Mithila’s Pahuna Ram Ji. Ram resides in every home, in every Indian heart, and in every particle of Bharat. Yet, he lamented, the mentality of slavery became so dominant that even Lord Ram was declared imaginary.
Asserting that if we resolve to free ourselves completely from the mentality of slavery within the next ten years, Shri Modi underlined that then such a flame of confidence will be ignited that no force will be able to stop the realization of the dream of Viksit Bharat by 2047. He emphasized that the foundation of India for the coming thousand years will be strong only when Macaulay’s project of mental slavery is entirely dismantled within the next decade. He highlighted that the Ram Lalla temple complex in Ayodhya is becoming ever more magnificent, and the work of beautifying Ayodhya continues apace. He declared that Ayodhya is once again becoming the city that will serve as an example for the world. He reflected that in the Treta Yuga, Ayodhya gave humanity its code of conduct, and in the 21st century, Ayodhya is offering humanity a new model of development. He further added that then Ayodhya was the center of discipline, and now Ayodhya is emerging as the backbone of a developed India.
The Prime Minister envisioned that in the future Ayodhya will embody a confluence of tradition and modernity, where the sacred flow of the Sarayu and the stream of development will run together. He emphasized that Ayodhya will showcase harmony between spirituality and artificial intelligence. He noted that Ram Path, Bhakti Path, and Janmabhoomi Path together present the vision of a new Ayodhya. He highlighted the grand airport and the magnificent railway station, with Vande Bharat and Amrit Bharat Express trains connecting Ayodhya to the rest of the country. He stressed that continuous work is being done to provide facilities to the people of Ayodhya and bring prosperity to their lives. He pointed out that since the Pran Pratishtha, nearly 45 crore devotees have visited for darshan, which has increased the income of people in Ayodhya and surrounding areas. He stated that once Ayodhya lagged behind on development parameters, but today it is emerging as one of the leading cities of Uttar Pradesh.
Underscoring that the coming era of the 21st century is very important, Shri Modi He highlighted that in the 70 years after independence India became the world’s 11th largest economy, but in the last 11 years alone India has risen to become the 5th largest economy. He stated that the day is not far when India will also become the world’s 3rd largest economy. He emphasized that the coming time is one of new opportunities and new possibilities, and in this crucial period the thoughts of Lord Ram will continue to inspire the nation. The Prime Minister explained that when Lord Shri Ram faced the great challenge of victory over Ravan, the chariot required valor and patience as its wheels, its flag was truth and good conduct, its horses were strength, wisdom, restraint and benevolence, and its reins were forgiveness, compassion and equality, which kept the chariot moving in the right direction.
The Prime Minister remarked that to accelerate the journey of a developed India, such a chariot is needed whose wheels are valor and patience, meaning the courage to face challenges and the perseverance to remain steadfast until results are achieved. He highlighted that the flag of this chariot must be truth and the highest conduct, signifying that policy, intent, and morality should never be compromised. He stated that the horses of this chariot must be strength, wisdom, discipline, and benevolence, meaning there should be power, intellect, restraint, and a spirit of serving others. He emphasized that the reins of this chariot must be forgiveness, compassion, and equality, meaning there should be no arrogance in success and respect for others even in failure. Shri Modi said with reverence that this moment is one of standing shoulder to shoulder, of increasing momentum, and of building a Bharat inspired by Ram Rajya. He concluded that this is possible only when national interest remains supreme over self-interest, and once again extended his heartfelt congratulations and best wishes to all.
Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Sarsanghchalak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Dr. Mohan Bhagwat were present among other dignitaries at the event.
Background
The programme is taking place on the auspicious Panchami of the Shukla Paksha in the month of Margashirsha, coinciding with the Abhijit Muhurat of Shri Ram and Maa Sita’s Vivah Panchami, a day symbolizing divine union. This date also marks the martyrdom day of Guru Tegh Bahadur Ji, the ninth Sikh Guru, who meditated in Ayodhya for 48 uninterrupted hours in the 17th century, further enhancing the spiritual significance of the day.
The right-angled triangular flag, measuring ten feet in height and twenty feet in length, bears the image of a radiant Sun symbolizing the brilliance and valour of Bhagwan Shri Ram, with an ‘Om’ inscribed on it along with image of Kovidara tree. The sacred saffron flag will convey a message of dignity, unity, and cultural continuity, embodying the ideals of Ram Rajya.
The flag will rise atop a Shikhar constructed in the traditional North Indian Nagara architectural style, while the surrounding 800-metre Parkota, a circumambulatory enclosure built around the temple, designed in the South Indian architectural tradition, showcases the temple’s architectural diversity.
The temple complex features 87 intricately carved stone episodes from the life of Bhagwan Shri Ram based on the Valmiki Ramayana on the outer walls of the main temple, and 79 bronze-cast episodes from Indian culture placed along the enclosure walls. Together, these elements provide a meaningful and educational experience to all visitors, offering deep insight into Bhagwan Shri Ram’s life and the cultural heritage of India.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିର ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
25 NOV 2025 2:18PM by PIB Bhubaneswar
• ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମମୟ ହୋଇ ଉଠିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଧର୍ମଧ୍ୱଜ କେବଳ ଏକ ପତାକା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ନବଜାଗରଣର ଧ୍ୱଜା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଅଯୋଧ୍ୟା ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ରାମ ମନ୍ଦିରର ଦିବ୍ୟ ପ୍ରାଙ୍ଗଣ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ଏକ ଚେତନାସ୍ଥଳ ହୋଇଉଠିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମର ରାମ ପାର୍ଥକ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାବନା ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିଥା’ନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସମାଜ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଓ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ରାମ ଅର୍ଥ ଆଦର୍ଶ, ରାମ ଅର୍ଥ ଅନୁଶାସନ ଏବଂ ରାମ ଅର୍ଥ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଚରିତ୍ର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ରାମ କେବଳ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ରାମ ଏକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଏକ ମାର୍ଗ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତକୁ 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ହେବାକୁ ହେଲେ ଏବଂ ସମାଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ନିଜ ଭିତରେ ଥିବା ‘ରାମ’ଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ, ଏହାକୁ ଏହାର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତକୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଏବଂ ସେହି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମ ଡିଏନଏରେ ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକ ରଥ ଆବଶ୍ୟକ ଯାହାର ଚକ ହେଉଛି ବୀରତ୍ୱ ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଯାହାର ପତାକା ହେଉଛି ସତ୍ୟ ଓ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଚରଣ, ଯାହାର ଅଶ୍ୱ ହେଉଛି ଶକ୍ତି, ବିଚକ୍ଷଣତା, ସଂଯମ ଓ ଦାନଶୀଳତା ଏବଂ ଯାହାର ଲଗାମ ହେଉଛି କ୍ଷମା, କରୁଣା ଓ ସମତା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପବିତ୍ର ଶ୍ରୀ ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମନ୍ଦିରର ଶିଖରରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଏକ ଗୈରିକ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛନ୍ତି। ଧ୍ୱଜାରୋହଣ ଉତ୍ସବ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସମାପ୍ତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ଓ ଜାତୀୟ ଏକତାର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ସହର ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ଆଉ ଏକ ଶିଖରର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଭାବନାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରାମମୟ ହୋଇ ଉଠିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାମ ଭକ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଆଜି ଅନନ୍ୟ ସନ୍ତୋଷ, ଅସୀମ କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅପାର ଦିବ୍ୟ ଆନନ୍ଦ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା କ୍ଷତ ସୁସ୍ଥ ହେଉଛି। ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଶେଷ ହେଉଛି ଏବଂ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ଯଜ୍ଞର ପରିଣାମ ଯାହାର ଅଗ୍ନି ପାଞ୍ଚ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ରହିଥିଲା। ଏହି ଯଜ୍ଞର ବିଶ୍ୱାସ କେବେ ଟଳମଳ ହୋଇନଥିଲା। ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଭାଙ୍ଗି ନଥିଲା। ଆଜି ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର ଅସୀମ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ପରିବାରର ଦିବ୍ୟ ମହିମା ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ରୂପରେ ସବୁଠାରୁ ଦିବ୍ୟ ଓ ମହାନ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ କେବଳ ଏକ ପତାକା ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ପୁନର୍ଜାଗରଣର ପତାକା। ଏହାର ଗୈରିକ ରଙ୍ଗ, ଏଥିରେ ଖୋଦିତ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ମହିମା, ଚିତ୍ରିତ ପବିତ୍ର ଓଁ ଏବଂ ଖୋଦିତ କୋବିଦାର ବୃକ୍ଷ ରାମ ରାଜ୍ୟ ମହାନତାର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପତାକା ହେଉଛି ସଂକଳ୍ପ, ଏହି ପତାକା ହେଉଛି ସଫଳତା, ଏହି ପତାକା ହେଉଛି ସଂଘର୍ଷ ମାଧ୍ୟମରେ ସୃଷ୍ଟିର ଗାଥା, ଏହି ପତାକା ହେଉଛି ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଇଥିବା ସ୍ୱପ୍ନର ଅବତାରଣା ଏବଂ ଏହି ପତାକା ହେଉଛି ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଏବଂ ସମାଜର ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଣାମ।
ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ସହସ୍ରାବ୍ଦ ପାଇଁ ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଓ ନୀତିର ଘୋଷଣା କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏଠାରେ କେବଳ ସତ୍ୟର ହିଁ ବିଜୟ ହେବ ମିଥ୍ୟାର ନୁହେଁ। ସତ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ବ୍ରହ୍ମର ସ୍ୱରୂପ ଏବଂ ସତ୍ୟରେ ହିଁ ଧର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବୋଲି ଏହା ଘୋଷଣା କରିବ। ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ବଚନ ପୂରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ଧର୍ମ ଧ୍ବଜ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯେ ବିଶ୍ୱରେ କର୍ମ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌। ଏହା ଏପରି ଏକ ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଦୁଃଖରୁ ମୁକ୍ତି ତଥା ସମାଜରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁଖର ଉପସ୍ଥିତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଗଠନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ, ଏବଂ କେହି ଦୁଃଖୀ କିମ୍ବା ଅସହାୟ ହେବେ ନାହିଁ । ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ଆମକୁ ସେଥିପ୍ରତି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ କରିବ।
ଶାସ୍ତ୍ରର ଉକ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି କାରଣରୁ ମନ୍ଦିରକୁ ଆସିପାରନ୍ତି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଏହାର ପତାକା ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇପାରନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପୁଣ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଧର୍ମଧ୍ୱଜ ମନ୍ଦିରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଦୂରରୁ ଏହା ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନର ଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆଗାମୀ ଯୁଗ ଯୁଗ ପାଇଁ ମାନବଜାତି ଲାଗି ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଆଜ୍ଞା ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ବହନ କରିବ। ଏହି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ଅବସରରେ ସେ ବିଶ୍ୱର କୋଟି କୋଟି ରାମ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦାତାଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରିଗର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥପତିଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅଯୋଧ୍ୟା ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ଏହା ସେହି ସହର ଯେଉଁଠାରୁ ଶ୍ରୀ ରାମ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଅଯୋଧ୍ୟା ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଥିଲା ଯେ ସମାଜର ଶକ୍ତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କିପରି ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ହୋଇଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀରାମ ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ବନବାସ ପାଇଁ ବାହାରିଥିଲେ, ସେ ଯୁବରାଜ ରାମ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସେ ଫେରି ଆସିଲେ, ସେ ‘ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପୁରୁଷୋତ୍ତମ’ ଭାବରେ ଫେରି ଆସିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ହେବାରେ, ମହର୍ଷି ବଶିଷ୍ଠଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, ମହର୍ଷି ବିଶ୍ୱାମିତ୍ରଙ୍କ ଦୀକ୍ଷା, ମହର୍ଷି ଅଗସ୍ତ୍ୟଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ, ନିଷାଦରାଜଙ୍କ ବନ୍ଧୁତା, ମାତା ଶବରୀଙ୍କ ସ୍ନେହ ଏବଂ ଭକ୍ତ ହନୁମାନଙ୍କ ଭକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମାଜର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ, ରାମ ମନ୍ଦିରର ଦିବ୍ୟ ପ୍ରାଙ୍ଗଣ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ଏକ ଚେତନା ସ୍ଥଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଠାରେ ସାତଟି ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାତା ଶବରୀଙ୍କ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ। ନିଷାଦରାଜଙ୍କ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହା ବନ୍ଧୁତାର ସାକ୍ଷୀ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଯାହା ସାଧନ ନୁହେଁ ବରଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ଏହାର ଭାବନାକୁ ପୂଜା କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ମାତା ଅହଲ୍ୟା, ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି, ମହର୍ଷି ବଶିଷ୍ଠ, ମହର୍ଷି ବିଶ୍ୱାମିତ୍ର, ମହର୍ଷି ଅଗସ୍ତ୍ୟ ଏବଂ ସନ୍ଥ ତୁଳସୀଦାସ ଅଛନ୍ତି। ଏମାନେ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ସହିତ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ ଦେଇଥାନ୍ତି। ସେ ଜଟାୟୁ ଜୀ ଏବଂ ଗୁଣ୍ଡୁଚି ମୂଷାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା ମହାନ ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ କରିବାରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ରାମ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସାତଟି ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଆମର ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହିତ, ବନ୍ଧୁତା, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମର ରାମ ପାର୍ଥକ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାବନା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ପାଇଁ, ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଭକ୍ତି ବଂଶ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ପୂର୍ବଜଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଅଧିକ ପ୍ରିୟ ଏବଂ କେବଳ ଶକ୍ତି ଅପେକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବଡ଼। ସେ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ, ବଞ୍ଚିତ, କୃଷକ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଯୁବସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ସଶକ୍ତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା 2047 ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଐତିହାସିକ ଅବସର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତିର ସଂକଳ୍ପକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରନ୍ତି। ଆମକୁ କେବଳ ଆଜି ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ। କାରଣ, ଏହି ଜାତି ଆମ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା ଏବଂ ଆମ ପରେ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସମାଜ ଭାବରେ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ମନେ ରଖି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ବୁଝନ୍ତୁ, ତାଙ୍କ ଆଚରଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ଏବଂ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଯେ ରାମ ଆଦର୍ଶ, ଅନୁଶାସନ ଏବଂ ଜୀବନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଚରିତ୍ରକୁ ସୂଚିତ କରନ୍ତି। ରାମ ହେଉଛନ୍ତି ସତ୍ୟ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ସଙ୍ଗମ, ଧର୍ମ ପଥରେ ଚାଲିବାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି, ଯିଏ ଲୋକଙ୍କ ଖୁସିକୁ ସର୍ବୋପରି ସ୍ଥାନ ଦିଅନ୍ତି । ସେ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଓ କ୍ଷମାର ସାଗର । ସେ ଜ୍ଞାନର ଶିଖର, ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଦୃଢ଼ ସୌଜନ୍ୟତା ରହିଛି । ସେ କୃତଜ୍ଞତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉଦାହରଣ। ସେ ମହାନ ସାଥୀର ଚୟନକାରୀ। ତାଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ନମ୍ରତା, ସତ୍ୟର ଅଟଳ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସତର୍କ, ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ ମନ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ରାମଙ୍କ ଏହି ଗୁଣଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ଏକ ଦୃଢ଼, ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଭାରତ ଗଠନ କରିବାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଶ୍ରୀରାମ କେବଳ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଏକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ। ସେ ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଏକ ଦିଗଦର୍ଶନ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଭାରତକୁ 2047 ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଅଛି ଏବଂ ସମାଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଅଛି, ତେବେ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଭିତରେ ରାମଙ୍କୁ ଜାଗ୍ରତ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ନିଜ ହୃଦୟରୁ ପବିତ୍ର ହେବାକୁ ପଡିବ। ଏପରି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ ଆଜିଠାରୁ ଭଲ ଦିନ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ । 25 ନଭେମ୍ବର ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବାର ଆଉ ଏକ ଅସାଧାରଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆଣିଛି, ଯାହା ଧର୍ମ ଧ୍ୱଜାରେ ଚିତ୍ରିତ କୋବିଦାର ବୃକ୍ଷ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । କୋବିଦାର ଗଛ ଆମକୁ ଏକ ସତ୍ୟ ବିଷୟରେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥାଏ । ତାହା ହେଉଛି, ଆମେ ନିଜକୁ ଯେତେବେଳେ ଆମର ମୂଳଦୁଆଠାରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରିଦେବା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଗୌରବ ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ ହଜିଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମାୟଣର ସେହି ଘଟଣାଟିକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ଭରତ ତାଙ୍କ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ସହିତ ଚିତ୍ରକୂଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଦୂରରୁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ସେନାକୁ ଚିହ୍ନି ପାରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାଲ୍ମୀକିଙ୍କ ବର୍ଣ୍ଣନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, ‘‘ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରାମଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ମହାନ ବୃକ୍ଷ ସଦୃଶ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ, ଉଚ୍ଚ ପତାକା ହେଉଛି ଅଯୋଧ୍ୟାର, ଯାହା କୋବିଦାର ଶୁଭ ପ୍ରତୀକ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନିତ।’’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ଯେହେତୁ କୋବିଦାର ପୁଣି ଥରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ ପବିତ୍ର ହୋଇଛି, ଏହା କେବଳ ଏକ ବୃକ୍ଷର ଫେରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ମୃତିର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ, ପରିଚୟର ପୁନରୁତ୍ଥାନ ଏବଂ ଏକ ଗର୍ବିତ ସଭ୍ୟତାର ନବଜାଗରଣ। କୋବିଦାର ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ପରିଚୟକୁ ଭୁଲିଯାଉ, ଆମେ ନିଜକୁ ହରାଉ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ପରିଚୟ ଫେରି ଆସେ, ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଫେରି ଆସେ। ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ନିଜର ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଆମ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗର୍ବ ସହିତ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ 190 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, 1835 ମସିହାରେ, ମ୍ୟାକଲେ ନାମକ ଜଣେ ଇଂରାଜୀ ସାଂସଦ ଭାରତୀ ଆଧାରକୁ ମୂଳରୁ ଉପାଡ଼ି ମାନସିକ ଦାସତ୍ୱର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ 2035 ମସିହାରେ, ସେହି ଘଟଣାର ଦୁଇଶହ ବର୍ଷ ବିତିଯିବ। ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ଭାରତକୁ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି ମ୍ୟାକଲେଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବା । ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ହୀନମନ୍ୟତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଲା ନାହିଁ। ଏଥିରେ ଏପରି ଏକ ବିକୃତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ବିଦେଶୀ ସବୁକିଛି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଅନ୍ୟପଟେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କେବଳ ଦୋଷ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଏହି ଧାରଣାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଚାଲିଥିଲା ​​ଯେ ଭାରତ ବିଦେଶରୁ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉଧାର ଆଣିଛି । ସମ୍ବିଧାନ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶୀ-ଅନୁପ୍ରାଣିତ। କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମ ଡିଏନଏରେ ଅଛି। ସେ ଉତ୍ତର ତାମିଲନାଡୁର ଉତ୍ତିରାମେରୁ ଗ୍ରାମ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଶିଳାଲେଖ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ଯେ ଶାସନ କିପରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା। ତତ୍କାଳୀନ ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶାସକଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚିତ କରୁଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମାଗ୍ନା କାର୍ଟାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଭଗବାନ ବସବନ୍ନାଙ୍କ ଅନୁଭବ ମଣ୍ଟପର ଜ୍ଞାନକୁ ସୀମିତ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଅନୁଭବ ମଣ୍ଟପ ଏପରି ଏକ ମଞ୍ଚ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ସାମାଜିକ, ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବରେ ବିତର୍କ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସାମୂହିକ ସହମତି ମାଧ୍ୟମରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଥିଲା। ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଏହି ଜ୍ଞାନରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ରହିଛି। ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ପତାକାରେ ଏପରି ପ୍ରତୀକ ଥିଲା ଯାହାର ଭାରତର ସଭ୍ୟତା, ଶକ୍ତି କିମ୍ବା ଐତିହ୍ୟ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ନୌସେନା ପତାକାରୁ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତୀକକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ଡିଜାଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହା ଏକ ଘୋଷଣା ଯେ ଭାରତ ଏବେଠାରୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୁହେଁ ବରଂ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରତୀକ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ଶକ୍ତିକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ସମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଦାସତ୍ୱର ଏହି ମାନସିକତା ହିଁ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ରାମତ୍ୱର ସାରକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲା। ପ୍ରଭୁ ରାମ ନିଜେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲେ - ଓରଛାର ରାଜା ରାମଙ୍କଠାରୁ ରାମେଶ୍ୱରମର ଭକ୍ତ ରାମ, ଶବରୀର ପ୍ରଭୁ ରାମଙ୍କଠାରୁ ମିଥିଳାର ପାହୁନା ରାମ ଜୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ- ରାମ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ହୃଦୟରେ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକାରେ ବାସ କରନ୍ତି। ତଥାପି, ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ଏତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଗଲା ଯେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କାଳ୍ପନିକ ଘୋଷଣା କରାଗଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଯଦି ଆମେ ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା, ତେବେ 2047 ସୁଦ୍ଧା ଏପରି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଜ୍ୱାଳା ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ହେବ ତାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ। ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସେତେବେଳେ ହିଁ ମଜବୁତ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ମ୍ୟାକଲେଙ୍କ ମାନସିକ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମ ଲଲା ମନ୍ଦିର ପରିସର ଆହୁରି ଭବ୍ୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି। ଅଯୋଧ୍ୟା ପୁଣି ଥରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ତ୍ରେତୟା ଯୁଗରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ମାନବଜାତିକୁ ଏହାର ଆଚାର ସଂହିତା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଅଯୋଧ୍ୟା ମାନବଜାତିକୁ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେତେବେଳେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଶୃଙ୍ଖଳାର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଯୋଧ୍ୟା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଳ୍ପନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଏକ ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ସରଯୁର ପବିତ୍ର ପ୍ରବାହ ଏବଂ ବିକାଶର ଧାରା ଏକତ୍ର ଚାଲିବ। ଅଯୋଧ୍ୟା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ରାମ ପଥ, ଭକ୍ତି ପଥ ଏବଂ ଜନ୍ମଭୂମି ପଥ ଏକ ନୂତନ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି। ସେ ବିଶାଳ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଚମତ୍କାର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଅଯୋଧ୍ୟାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ 45 କୋଟି ଭକ୍ତ ଏଠାକୁ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆସିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ବିକାଶ ମାନଦଣ୍ଡରେ ପଛରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସହର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଗାମୀ ସମୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସ୍ୱାଧୀନତାର 70 ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକାଦଶ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ କେବଳ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ସେହି ଦିନ ବେଶୀ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ। ଆଗାମୀ ସମୟ ହେଉଛି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ସମୟ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ରାମ ରାବଣ ଉପରେ ବିଜୟର ମହାନ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ରଥର ଚକ ରୂପେ ସାହସ ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା। ଏହାର ଧ୍ୱଜା ଥିଲା ସତ୍ୟ ଓ ଉତ୍ତମ ଆଚରଣ। ଏହାର ଅଶ୍ୱ ଥିଲା ଶକ୍ତି, ଜ୍ଞାନ, ସଂଯମ ଏବଂ ଦୟା । ଏହାର ଲଗାମ ଥିଲା କ୍ଷମା, କରୁଣା ଏବଂ ସମାନତା। ଏସବୁ ରଥକୁ ସଠିକ ଦିଗରେ ଗତି କରାଉଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ, ଏପରି ଏକ ରଥ ଆବଶ୍ୟକ ଯାହାର ଚକ ହେଉଛି ବୀରତ୍ୱ ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାର ସାହସ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥିର ରହିବାର ଦୃଢ଼ତା। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ରଥର ଧ୍ୱଜା ସତ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଚରଣ ହେବା ଉଚିତ। ନୀତି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୈତିକତା କେବେବି ସାଲିସ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ବୋଲି ଏହା ସୂଚୀତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ରଥର ଅଶ୍ୱଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି, ଜ୍ଞାନ, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଦାନଶୀଳତା ହେବା ଉଚିତ, ଅର୍ଥାତ୍ ଶକ୍ତି, ବୁଦ୍ଧି, ସଂଯମ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସେବା କରିବାର ମନୋଭାବ ରହିବା ଉଚିତ। ଏହି ରଥର ଲଗାମ କ୍ଷମା, କରୁଣା ଏବଂ ସମାନତା ହେବା ଉଚିତ, ଅର୍ଥାତ୍ ବିଫଳତାରେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନରେ କୌଣସି ଅହଂକାର ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇବା, ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ରାମ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଏକ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହା କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅପେକ୍ଷା ଜାତୀୟ ହିତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣିଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାର୍ଗଶୀର ମାସର ଶୁକ୍ଳ ପକ୍ଷର ପବିତ୍ର ପଞ୍ଚମୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଶ୍ରୀରାମ ଏବଂ ମା ସୀତାଙ୍କ ବିବାହ ପଞ୍ଚମୀର ଅଭିଜିତ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ସହ ସମନ୍ୱିତ। ଏହି ଦିନଟି ଦିବ୍ୟ ମିଳନର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ତାରିଖ ନବମ ଶିଖ ଗୁରୁ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ସହିଦ ଦିବସରେ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ୁଛି । ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ସପ୍ତଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ 48 ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏହି ଦିନର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ଦଶ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ କୋଡ଼ିଏ ଫୁଟ ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ଦକ୍ଷିଣକୋଣ ତ୍ରିକୋଣୀୟ ପତାକାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ତେଜ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସୂର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରତିଛବି ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୋବିଦାର ଗଛର ପ୍ରତିଛବି ସହିତ ‘ଓଁ’ ଲେଖାଯାଇଛି। ପବିତ୍ର ଗୈରିକ ପତାକା ରାମ ରାଜ୍ୟର ଆଦର୍ଶକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରି ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ଏକତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ତର ଭାରତୀୟ ନାଗରା ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଶୈଳୀରେ ନିର୍ମିତ ମନ୍ଦିର ଶିଖର ଉପରେ ଧ୍ୱଜା ଆରୋହଣ କରାଯାଇଛି । ଅନ୍ୟପଟେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପରମ୍ପରାରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ମନ୍ଦିର ଚାରିପାଖରେ ନିର୍ମିତ 800 ମିଟର ପରକୋଟା ଏକ ପରିକ୍ରମା ଘେରା ରୂପରେ ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ ଥିବା ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ବାହାର କାନ୍ଥରେ ବାଲ୍ମୀକି ରାମାୟଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଜୀବନର 87ଟି ଜଟିଳ ଖୋଦିତ ପଥର ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ଘେରା କାନ୍ଥରେ ସ୍ଥାନିତ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର 79ଟି ବ୍ରୋଞ୍ଜ-କାଷ୍ଟ ଅଧ୍ୟାୟ ରହିଛି। ମିଳିତ ଭାବେ ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବନ ପଟେଲ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱୟଂ ସେବକ ସଂଘ ସରସଂଘଚାଳକ ଡକ୍ଟର ମୋହନ ଭଗବତ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।