ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରଠାରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ଦିବସ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
25 NOV 2025 7:06PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଇତିହାସରେ ବିରଳ; ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ଜୀବନ, ବଳିଦାନ ଏବଂ ଚରିତ୍ର ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଗଭୀର ଉତ୍ସ; ମୋଗଲ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ସେହି ଯୁଗରେ, ଗୁରୁ ସାହିବ ସାହସ ଏବଂ ବୀରତ୍ୱର ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଆମ ଦେଶର ଚରିତ୍ର, ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆମ ମୌଳିକ ଭାବନାର ଆଧାର : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହିବର ତିନୋଟି ମୂଳ ପ୍ରତିଲିପି ଭାରତ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ସରକାର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନକୁ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି, ତାହା କରତାରପୁର କରିଡର ସମାପ୍ତ କରିବା ହେଉ, ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବରେ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ, କିମ୍ବା ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବରେ ବିରାସତ-ଏ-ଖାଲସା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିସ୍ତାର କରିବା ହେଉ, ଏବଂ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ହେଉ, ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ବୀର ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ମୋଗଲମାନେ ନିଷ୍ଠୁର ବ୍ୟବହାରର ସମସ୍ତ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ। ସାହିବଜାଦାମାନେ ଜିଅନ୍ତା ଇଟାରେ ସମାଧୀ ନେଇଯିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲେ, ତଥାପି ସେମାନେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱାସର ପଥକୁ କେବେ ପରିତ୍ୟାଗ କରି ନଥିଲେ। ଏହିସବୁ ଆଦର୍ଶକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ, ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବର 26 ତାରିଖରେ ବୀର ବାଲ୍‌ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ମାସରେ, ଏକ ପବିତ୍ର ଯାତ୍ରାର ଅଂଶ ଭାବରେ, ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ପୂଜ୍ୟ ‘ଯୋଡା ସାହିବ’କୁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ପାଟନା ସାହିବକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା; ସେଠାରେ, ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଯୋଡା ସାହିବଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଲି। ମୁଁ ଏହାକୁ ଗୁରୁମାନଙ୍କର ଏକ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ମନେ କରେ ଯେ ସେମାନେ ମୋତେ ସେବା କରିବା, ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଯୋଗ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନିଶାର କୁଅଭ୍ୟାସ ଆମର ଅନେକ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଗଭୀର ସଂକଟ ମଧ୍ୟରେ ପକାଇ ଦେଇଛି; ସରକାର ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ମୂଳରୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ସମାଜ ଏବଂ ପରିବାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲଢ଼େଇ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ହରିୟାଣାର କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ଦିବସ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆଜିର ଦିନ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସଙ୍ଗମ। ଆଜି ସକାଳେ ସେ ରାମାୟଣର ନଗରୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଥିଲେ ଏବଂ ଏବେ ସେ ଗୀତାର ନଗରୀ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ଆଜି ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ବାର୍ଷିକୀରେ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ସନ୍ଥ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ସଂଗତମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ନିଜର ଶ୍ରଦ୍ଧା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
5-6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଘଟିଥିବା ଆଉ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂଯୋଗକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, 9 ନଭେମ୍ବର, 2019ରେ ଯେତେବେଳେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଉପରେ ତାଙ୍କ ରାୟ ଶୁଣାଇଥିଲେ, ସେ କରତାରପୁର କରିଡର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଡେରା ବାବା ନାନକରେ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ସେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରାମ ଭକ୍ତଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାମ ମନ୍ଦିର ସପକ୍ଷରେ ରାୟ ଆସିବା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରାର୍ଥନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଧର୍ମଧ୍ୱଜା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ତାଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଶିଖ ସଂଗତ ଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର ଭୂମିରେ ‘ପାଞ୍ଚଜନ୍ୟ ସ୍ମାରକ’ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭୂମିରେ ହିଁ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ସତ୍ୟ ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ବାଣୀକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସତ୍ୟର ପଥ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀ ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସୁରକ୍ଷାକୁ ନିଜର ଧର୍ମ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇ ଏହି ଧର୍ମକୁ ପାଳନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ, ଭାରତ ସରକାର ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ଚରଣରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୁଦ୍ରା ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସରକାର ଏହିପରି ଭାବରେ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାର ସେବା ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାମନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୁରୁକ୍ଷେତ୍ରର ପବିତ୍ର ଭୂମି ଶିଖ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର। ଶିଖ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଗୁରୁ ସେମାନଙ୍କର ପବିତ୍ର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏହି ଭୂମିକୁ ଆସିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ନବମ ଗୁରୁ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ତୀବ୍ର ତପସ୍ୟା ଏବଂ ନିର୍ଭୀକ ସାହସର ଗଭୀର ଛାପ ଛାଡି ଯାଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଇତିହାସରେ ବିରଳ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ, ବଳିଦାନ ଏବଂ ଚରିତ୍ର ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ। ମୋଗଲ ଆକ୍ରମଣ ସମୟରେ ଗୁରୁ ସାହିବ ସାହସିକତାର ଉଦାହରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ସହିଦ ହେବା ପୂର୍ବରୁ, ମୋଗଲ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ କାଶ୍ମୀରୀ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କୁ ବଳପୂର୍ବକ ଇସଲାମ ଧର୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଉଥିଲେ। ଏହି ସଙ୍କଟର ସମୟରେ, ପୀଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁରୁ ସାହେବଙ୍କ ଠାରୁ ସାହାଯ୍ୟ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ। ଗୁରୁ ସାହିବ ସେମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ଔରଙ୍ଗଜେବକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ । ଗୁରୁ କହିଥିଲେ, ଯଦି ନିଜେ ଗୁରୁ ତେଗ୍‌ ବାହାଦୂର ଇସଲାମ୍‌ ଧର୍ମ ସ୍ୱୀକାର କରିବେ, ତେବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଇସଲାମ ଧର୍ମ ଆପଣେଇ ନେବେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁରଙ୍କ ନିର୍ଭୀକତାର ପରାକାଷ୍ଠାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯାହା ଭୟ କରାଯାଉଥିଲା ତାହା ଘଟିଗଲା। ନିଷ୍ଠୁର ଔରଙ୍ଗଜେବ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁରଙ୍କୁ ବନ୍ଦୀ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲା। କିନ୍ତୁ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ନିଜେ ଦିଲ୍ଲୀ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ମୋଗଲ ଶାସକମାନେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଲୋଭିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଅଟଳ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନୀତି ସହିତ ସାଲିସ କରିବାକୁ ମନା କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ନିଜ ପଥରୁ ବିଚଳିତ କରିବା ପାଇଁ, ମୋଗଲମାନେ ତାଙ୍କ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ତାଙ୍କର ତିନି ଜଣ ସାଥୀ - ଭାଇ ଦୟାଲା ଜୀ, ଭାଇ ସତୀ ଦାସ ଜୀ ଏବଂ ଭାଇ ମତି ଦାସ ଜୀଙ୍କୁ ନିର୍ମମ ଭାବରେ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଦୃଢ଼ ଥିଲେ, ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଅଟଳ ଥିଲା। ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଧର୍ମର ପଥ ପରିତ୍ୟାଗ କରିନଥିଲେ ଏବଂ ଗଭୀର ଧ୍ୟାନ ଅବସ୍ଥାରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଗଲମାନେ ଏତିକିରେ ଅଟକି ରହିଲେ ନାହିଁ; ସେମାନେ ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ପବିତ୍ର ମସ୍ତକକୁ ଅପବିତ୍ର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ଭାଇ ଜୈତା ଜୀ ତାଙ୍କ ସାହସିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁଙ୍କ ମସ୍ତକକୁ ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବକୁ ନେଇ ଯାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ବାଣୀକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସର ପବିତ୍ର ତିଳକକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅତ୍ୟାଚାରରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଗୁରୁ ସାହିବ ସର୍ବସ୍ୱ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଆଜି ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ବଳିଦାନର ଭୂମି ଦିଲ୍ଲୀର ଶୀଶଗଞ୍ଜ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ରୂପରେ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସ୍ଥାନ ବୋଲି ପାଲଟିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ, ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବର ମନ୍ଦିର ଆମର ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ଯେଉଁ ସ୍ୱରୂପ ତିଷ୍ଠି ରହିଛି ତାହା ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ପରି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କୁ ‘‘ହିନ୍ଦର ଚାଦର’’ ଭାବରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆମର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ହେଉଛି ଦେଶର ଚରିତ୍ର, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ମୂଳ ଭାବନାର ଆଧାର। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏହି ପବିତ୍ର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଖ ପର୍ବକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ପର୍ବ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ 550ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ 400ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ 350ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବକୁ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାର ପର୍ବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଧର୍ମ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଗୁରୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁଠାରୁ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ରୂପ ଦେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ତାଙ୍କ ସରକାର ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏପରି ଅନେକ ଘଟଣା ଘଟିଛି ଯେତେବେଳେ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଛନ୍ତି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହିବର ତିନୋଟି ମୂଳ କପି ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁରୁଙ୍କ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳକୁ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସଂଯୋଜିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ଯେ କରତାରପୁର କରିଡରର ସମାପ୍ତି ହେଉ, ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବରେ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବରେ ବୀରାସତ୍-ଏ-ଖାଲସା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କରାଯାଇଛି, ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମୋଗଲମାନେ ସାହସୀ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ଠୁରତାର ସମସ୍ତ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ସାହିବଜାଦାମାନେ ଜିଅନ୍ତା ଇଟାରେ ସମାଧି ନେବାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କିମ୍ବା ବିଶ୍ୱାସ ପରିତ୍ୟାଗ କରି ନଥିଲେ। ଏହି ଆଦର୍ଶର ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବର 26 ତାରିଖରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ସରକାର ଶିଖ ପରମ୍ପରାର ଇତିହାସ ଏବଂ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେବା, ସାହସ ଏବଂ ସତ୍ୟର ଆଦର୍ଶ ନୂତନ ପିଢ଼ି ବିଚାରର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିବ।
ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ 'ଯୋଡା ସାହିବ'ର ପବିତ୍ର ଦର୍ଶନ ପାଇଥିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କର କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ପ୍ରଥମେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୀର୍ତ୍ତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରାୟ ତିନିଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ମାତା ସାହିବ କୌର ଜୀଙ୍କ ପବିତ୍ର 'ଯୋଡା ସାହିବ'କୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଆସିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର କୀର୍ତ୍ତି ଏବେ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ପବିତ୍ର 'ଯୋଡା ସାହିବ'କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହିତ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇପାରିବ। ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ପବିତ୍ର 'ଯୋଡା ସାହିବ'କୁ ତଖତ ଶ୍ରୀ ପାଟନା ସାହିବକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଗୁରୁ ମହାରାଜ ତାଙ୍କ ବାଲ୍ୟକାଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ମାସରେ, ଏକ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାର ଅଂଶ ଭାବରେ, ପବିତ୍ର 'ଯୋଡା ସାହିବ'କୁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ପାଟନା ସାହିବକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏକ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ମନେ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର ଐତିହ୍ୟର ସେବା, ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବା ଏବଂ ସଂଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ବୋଲି ନିଜକୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମଣିଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି କେତେ ବିଶାଳ, ଉଦାର ଏବଂ ମାନବିକତା-କେନ୍ଦ୍ରିକ ତାହା ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ସ୍ମୃତି ଆମକୁ ଶିଖାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଗୁରୁ ସାହିବ ଜୀଙ୍କ ନିଜ ଜୀବନ ମାଧ୍ୟମରେ ‘‘ସରବତ ଦା ଭଲା’ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜିର ଅବସର କେବଳ ଏହି ସ୍ମୃତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସେ ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର ରୁହନ୍ତି ସେମାନେ ହିଁ ପ୍ରକୃତରେ ଜ୍ଞାନୀ ଏବଂ ସାଧକ। ଏହି ପ୍ରେରଣା ସହିତ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବ। ଗୁରୁ ସାହିବ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଶିଖାଇଥିଲେ ଯେ ଆମେ କାହାକୁ ଭୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କିମ୍ବା କାହାକୁ ଭୟ କରି ବଞ୍ଚିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହି ନିର୍ଭୀକତା ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରେ, ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରେ। ଭାରତ ତାର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଭାଇଚାରା ବିଷୟରେ କହିଥାଏ। ଭାରତ ଶାନ୍ତି ଚାହେଁ, କିନ୍ତୁ କେବେବି ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସାଲିସ କରେ ନାହିଁ, ଯାହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି ଯେ ନୂତନ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଭୟ କରେ ନାହିଁ, ଅଟକି ଯାଏ ନାହିଁ କିମ୍ବା ନଇଁ ପଡ଼େ ନାହିଁ। ଆଜିର ଭାରତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି, ସାହସ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ସେ ସମାଜ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ବିଷୟ ଉପରେ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯାହା ଗୁରୁ ସାହିବଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା। ସେହି ବିଷୟ ହେଉଛି ନିଶା ନିବାରଣ ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ପ୍ରସଙ୍ଗ। ନିଶାର କୁଅଭ୍ୟାସ ଅନେକ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଗଭୀର ସଂକଟରେ ପକାଇଛି। ସରକାର ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ସମାଜ ଏବଂ ପରିବାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଲଢ଼େଇ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏପରି ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସାନ୍ତ୍ୱନା ଉଭୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଯେତେବେଳେ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବ ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବରୁ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେ ଅନେକ ଗାଁକୁ ସଙ୍ଗତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଭକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମାଜର ଆଚରଣରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ। ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ଲୋକମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ନିଶା ପରିତ୍ୟାଗ କରି ସେମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ। ଯଦି ସମାଜ, ପରିବାର ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥ ଅନୁସରଣ କରି ନିଶା ନିବାରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇରେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ସାହିବଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଆମ ଆଚରଣରେ ଶାନ୍ତି, ନୀତିରେ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ସମାଜରେ ବିଶ୍ୱାସର ମୂଳଦୁଆ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ହିଁ ଏହି ଅବସରର ମୂଳମନ୍ତ୍ର। ସାରା ଦେଶରେ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁରଙ୍କ ସହିଦ ଦିବସ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ତାହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାଜର ଚେତନାରେ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା କେତେ ଜୀବନ୍ତ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭାବନା, ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ପୁଣିଥରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟପାଳ ପ୍ରଫେସର ଅଶିମ କୁମାର ଘୋଷ, ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ଶ୍ରୀ ରାଓ ଇନ୍ଦରଜିତ ସିଂ, ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣ ପାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ନବନିର୍ମିତ ‘ପାଞ୍ଚଜନ୍ୟ’କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପବିତ୍ର ଶଙ୍ଖ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ସ୍ମାରକୀ। ଏହା ପରେ ସେ ମହାଭାରତ ଅନୁଭବ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମହାଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ। ଏହା ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥାୟୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବମ ଶିଖ ଗୁରୁ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ଦିବସ ପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଜାରି କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାର ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ 350ତମ ସହିଦ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବର୍ଷ ବ୍ୟାପୀ ସ୍ମରଣୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରୁଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji at Kurukshetra, Haryana
Personalities like Shri Guru Tegh Bahadur Ji are rare in history; Guru Sahib’s life, sacrifice, and character remain a profound source of inspiration; During the era of Mughal invasions, Guru Sahib established the ideal of courage and valor: PM
The tradition of our Gurus forms the foundation of our nation’s character, our culture, and our core spirit: PM
Some time ago, when three original forms of Guru Granth Sahib arrived in India from Afghanistan, it became a moment of pride for every citizen: PM
Our government has endeavored to connect every sacred site of the Gurus with the vision of modern India—be it completing the work on the Kartarpur Corridor, constructing the ropeway project at Hemkund Sahib, or expanding the Virasat-e-Khalsa museum at Anandpur Sahib—and has sought to accomplish all these efforts with full devotion, taking inspiration from the glorious tradition of the Gurus: PM
We all know how the Mughals crossed every limit of cruelty even with the brave Sahibzadas, The Sahibzadas accepted being bricked alive, yet never abandoned their duty or the path of faith, In honor of these ideals, we now observe Veer Bal Diwas every year on December 26: PM
Last month, as part of a sacred journey, the revered ‘Joda Sahib’ of Guru Maharaj were carried from Delhi to Patna Sahib,There, I too was blessed with the opportunity to bow my head before these holy relics, I consider it the special grace of the Gurus that they granted me this chance to serve, to dedicate myself, and to be connected with this sacred heritage: PM
Drug addiction has pushed the dreams of many of our youth into deep challenges, The government is making every effort to eradicate this problem from its roots,this is also a battle of society and of families: PM
25 NOV 2025 7:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed an event commemorating the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji at Kurukshetra in Haryana today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that today has come as a remarkable confluence of India’s heritage. He highlighted that in the morning he was in Ayodhya, the city of the Ramayana, and now he is in Kurukshetra, the city of the Gita. He stated that all are paying homage to Shri Guru Tegh Bahadur Ji on the occasion of his 350th martyrdom day. The Prime Minister acknowledged the presence of saints and the respected congregation at the event and expressed his reverent salutations to all.
Recalling that 5–6 years ago another remarkable coincidence had taken place, Shri Modi highlighted that on 9 November 2019, when the Supreme Court delivered its verdict on the Ram Mandir, he was at Dera Baba Nanak for the inauguration of the Kartarpur Corridor. The Prime Minister remarked that on that day he was praying for the path of Ram Mandir’s construction to be cleared and for the aspirations of crores of Ram devotees to be fulfilled. He stated that the prayers of all were answered as the verdict in favor of the Ram Mandir was delivered on the same day. The Prime Minister noted that now, when the Dharma Dhwaja has been established in Ayodhya, he has once again received the opportunity to seek blessings from the Sikh Sangat.
Shri Modi stated that a short while ago the ‘Panchajanya Memorial’ was inaugurated on the land of Kurukshetra. He highlighted that it was on this very soil that Lord Shri Krishna declared the protection of truth and justice to be the highest duty. Reciting Krishna’s words, Shri Modi said that giving one’s life for the path of truth and for one’s duty is supreme. He remarked that Shri Guru Tegh Bahadur Ji too considered the defense of truth, justice, and faith as his dharma, and he upheld this dharma by sacrificing his life. On this historic occasion, the Government of India has had the privilege of dedicating a commemorative postage stamp and a special coin at the feet of Shri Guru Tegh Bahadur Ji. The Prime Minister expressed his wish that the government continues to serve the Guru tradition in this manner.
The Prime Minister remarked that the sacred land of Kurukshetra is an important center of Sikh tradition. He highlighted that almost all Gurus of the Sikh tradition visited this land during their holy journeys. He recalled that when the Ninth Guru, Shri Guru Tegh Bahadur Ji, came to this sacred soil, he left a profound imprint of deep penance and fearless courage.
“Personalities like Shri Guru Tegh Bahadur Ji are rare in history, and his life, sacrifice, and character remain a great source of inspiration”, emphasised Shri Modi. He emphasized that during the period of Mughal invasions, Guru Sahib set an ideal of bravery. The Prime Minister noted that before the martyrdom of Shri Guru Tegh Bahadur Ji, Kashmiri Hindus were being forcibly converted to Islam by the Mughal aggressors. In this crisis, a group of the oppressed sought the support of Guru Sahib. The Prime Minister recalled that Guru Sahib had told them to clearly convey to Aurangzeb that if Shri Guru Tegh Bahadur himself accepted Islam, then they too would adopt the religion.
Shri Modi stated that these words reflect the pinnacle of Shri Guru Tegh Bahadur Ji’s fearlessness. He remarked that what was feared eventually happened, as the cruel Aurangzeb ordered Guru Sahib to be taken prisoner, but Guru Sahib himself declared his decision to go to Delhi. The Prime Minister highlighted that the Mughal rulers tried to lure him with temptations, yet Shri Guru Tegh Bahadur remained steadfast and refused to compromise on his faith and principles. He emphasized that in order to break his resolve and divert him from his path, the Mughals brutally executed his three companions — Bhai Dayala Ji, Bhai Sati Das Ji, and Bhai Mati Das Ji — before his eyes. The Prime Minister noted that even then Guru Sahib remained unwavering, his determination unbroken. He underscored that Guru Sahib did not abandon the path of dharma and, in a state of deep meditation, sacrificed his head in defense of faith.
The Prime Minister remarked that the Mughals did not stop there, as they attempted to dishonor the sacred head of Guru Maharaj. He highlighted that Bhai Jaita Ji, through his valor, carried the Guru’s head to Anandpur Sahib. The Prime Minister recalled the words of Shri Guru Gobind Singh Ji, meaning that the sacred tilak of faith was preserved, that people’s beliefs were protected from oppression, and for this Guru Sahib sacrificed everything.
Highlighting that today, the very land of Guru Sahib’s sacrifice stands as Delhi’s Sis Ganj Gurudwara, a living site of inspiration, Shri Modi emphasized that the pilgrimage of Anandpur Sahib is the power center of our national consciousness. The Prime Minister noted that the very form of India that remains today embodies the sacrifice and dedication of epochal figures like Guru Sahib. He underscored that it is because of this supreme sacrifice that Shri Guru Tegh Bahadur Sahib is revered as ‘Hind Di Chadar’.
“The tradition of our Gurus forms the foundation of the nation’s character, culture, and core spirit”, exclaimed Shri Modi, expressing satisfaction that in the past 11 years the government has established these sacred traditions and every Sikh celebration as national festivals. The Prime Minister highlighted that their Government had the privilege of celebrating the 550th Prakash Parv of Shri Guru Nanak Dev Ji, the 400th Prakash Parv of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, and the 350th Prakash Parv of Shri Guru Gobind Singh Ji as festivals of India’s unity and integrity. He noted that people across the country, rising above their faiths, traditions, and beliefs, have participated in these celebrations.
Underscoring that their Government has had the privilege of giving the sacred sites associated with the Gurus the most magnificent and divine form, Shri Modi highlighted that over the past decade there have been many occasions when he personally became part of events linked to the Guru tradition. The Prime Minister recalled that some time ago, when three original forms of the Guru Granth Sahib arrived in India from Afghanistan, it became a moment of pride for every citizen.
Emphasising that the government has sought to connect every pilgrimage site of the Gurus with the vision of modern India, Shri Modi further noted that whether it was completing the work of the Kartarpur Corridor, constructing the ropeway project at Hemkund Sahib, or expanding the Virasat-e-Khalsa Museum at Anandpur Sahib, all these tasks have been undertaken with full devotion, keeping the glorious tradition of the Gurus as the guiding ideal.
Pointing out that everyone knows how the Mughals crossed all limits of cruelty even with the brave Sahibzadas, the Prime Minister highlighted that the Sahibzadas accepted being bricked alive but did not abandon their duty or the path of faith. The Prime Minister stated that in honor of these ideals, every year on 26 December, Veer Bal Diwas is observed. He emphasized that the government has also included the history of the Sikh tradition and the teachings of the Gurus in the national curriculum so that the ideals of service, courage, and truth become the foundation of the thinking of the new generation.
The Prime Minister expressed confidence that everyone must have had the sacred darshan of the ‘Joda Sahib’. He recalled that the first time his cabinet colleague and Union Minister, Shri Hardeep Singh Puri discussed these important relics with him, he had mentioned that his family had preserved the holy ‘Joda Sahib’ of Guru Gobind Singh Ji and Mata Sahib Kaur Ji for nearly three hundred years. Shri Modi highlighted that now this sacred heritage was being dedicated to the Sikh community across the nation and the world. He stated that thereafter, the holy ‘Joda Sahib’ underwent scientific examination with full respect and dignity so that it could be preserved for future generations. Taking all facts into account, the collective decision was made to dedicate the sacred ‘Joda Sahib’ to Takht Shri Patna Sahib, where Guru Maharaj spent a significant part of his childhood. The Prime Minister remarked that last month, as part of a sacred journey, the revered ‘Joda Sahib’ were carried from Delhi to Patna Sahib, and there he too had the opportunity to bow his head before them. He considered it the special grace of the Gurus that he was granted this chance of service, dedication, and connection with this sacred heritage.
Noting that the memory of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji teaches us how vast, generous, and humanity-centered India’s culture has been, Shri Modi highlighted that Guru Sahib validated the mantra of Sarbat da Bhala through his life. The Prime Minister stated that today’s event is not only a moment to honor these memories and lessons but also an important inspiration for our present and future. He recalled Guru Sahib’s teaching, meaning that one who remains steadfast even in adverse circumstances is the true wise one and the true seeker. The Prime Minister emphasized that with this inspiration we must overcome every challenge and take our nation forward, making India developed. He noted that Guru Sahib also taught us that we should neither frighten anyone nor live in fear of anyone. He remarked that this fearlessness strengthens society and the nation, and today India too walks on this principle. The Prime Minister underscored that India speaks of fraternity to the world while also defending its borders. He stated that while India desires peace, it never compromises on its security, with Operation Sindoor being the greatest example. Shri Modi affirmed that the whole world has witnessed that the new India neither fears, nor stops, nor bows before terrorism. He added that today’s India is moving forward with full strength, courage, and clarity.
The Prime Minister remarked that on this important occasion he wished to speak on a subject concerning society and youth, which was also a matter of concern for Guru Sahib — the issue of addiction and drugs. He highlighted that the habit of addiction has pushed the dreams of many young people into deep challenges. The Prime Minister stated that the government is making every effort to eradicate this problem from its roots, but emphasized that it is also a battle for society and families. He noted that at such a time, the teachings of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib serve both as inspiration and as a solution. The Prime Minister recalled that when Guru Sahib began his journey from Anandpur Sahib, he connected numerous villages with the Sangat, expanding their devotion and faith while also transforming the conduct of society. He remarked that the people of these villages abandoned all forms of intoxicant cultivation and dedicated their future at the feet of Guru Sahib. Shri Modi emphasized that by following the path shown by Guru Maharaj, if society, families, and youth together wage a decisive battle against addiction, this problem can be eradicated from its roots.
The Prime Minister remarked that the teachings of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib should become the foundation of peace in our conduct, balance in our policies, and trust in our society, and this is the essence of the occasion. He highlighted that the manner in which the martyrdom day of Shri Guru Tegh Bahadur is being observed across the country reflects how alive the Gurus’ teachings remain in the consciousness of society even today. The Prime Minister concluded by emphasising that with this spirit, these celebrations should serve as meaningful inspiration for the youth to take India forward and extended his greetings to all once again.
Governor of Haryana, Prof. Ashim Kumar Ghosh, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers, Shri Manohar Lal, Shri Rao Inderjit Singh, Shri Krishna Pal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister inaugurated the newly constructed ‘Panchjanya’, constructed in honour of the sacred conch of Lord Krishna. Thereafter, he will visit the Mahabharata Anubhav Kendra, an immersive experiential centre where installations depict significant episodes from the Mahabharata, highlighting its enduring cultural and spiritual significance.
Prime Minister further participated in a special programme commemorating the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji, the revered ninth Sikh Guru. During the programme, the Prime Minister released a special Coin and Commemorative stamp marking the 350th Shaheedi Diwas of revered Guru. To honour the 350th Shaheedi Diwas of Guru Tegh Bahadur, the Government of India is observing a year-long commemoration.