Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji at Kurukshetra, Haryana
Personalities like Shri Guru Tegh Bahadur Ji are rare in history; Guru Sahib’s life, sacrifice, and character remain a profound source of inspiration; During the era of Mughal invasions, Guru Sahib established the ideal of courage and valor: PM
The tradition of our Gurus forms the foundation of our nation’s character, our culture, and our core spirit: PM
Some time ago, when three original forms of Guru Granth Sahib arrived in India from Afghanistan, it became a moment of pride for every citizen: PM
Our government has endeavored to connect every sacred site of the Gurus with the vision of modern India—be it completing the work on the Kartarpur Corridor, constructing the ropeway project at Hemkund Sahib, or expanding the Virasat-e-Khalsa museum at Anandpur Sahib—and has sought to accomplish all these efforts with full devotion, taking inspiration from the glorious tradition of the Gurus: PM
We all know how the Mughals crossed every limit of cruelty even with the brave Sahibzadas, The Sahibzadas accepted being bricked alive, yet never abandoned their duty or the path of faith, In honor of these ideals, we now observe Veer Bal Diwas every year on December 26: PM
Last month, as part of a sacred journey, the revered ‘Joda Sahib’ of Guru Maharaj were carried from Delhi to Patna Sahib,There, I too was blessed with the opportunity to bow my head before these holy relics, I consider it the special grace of the Gurus that they granted me this chance to serve, to dedicate myself, and to be connected with this sacred heritage: PM
Drug addiction has pushed the dreams of many of our youth into deep challenges, The government is making every effort to eradicate this problem from its roots,this is also a battle of society and of families: PM
25 NOV 2025 7:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed an event commemorating the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji at Kurukshetra in Haryana today. Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that today has come as a remarkable confluence of India’s heritage. He highlighted that in the morning he was in Ayodhya, the city of the Ramayana, and now he is in Kurukshetra, the city of the Gita. He stated that all are paying homage to Shri Guru Tegh Bahadur Ji on the occasion of his 350th martyrdom day. The Prime Minister acknowledged the presence of saints and the respected congregation at the event and expressed his reverent salutations to all.
Recalling that 5–6 years ago another remarkable coincidence had taken place, Shri Modi highlighted that on 9 November 2019, when the Supreme Court delivered its verdict on the Ram Mandir, he was at Dera Baba Nanak for the inauguration of the Kartarpur Corridor. The Prime Minister remarked that on that day he was praying for the path of Ram Mandir’s construction to be cleared and for the aspirations of crores of Ram devotees to be fulfilled. He stated that the prayers of all were answered as the verdict in favor of the Ram Mandir was delivered on the same day. The Prime Minister noted that now, when the Dharma Dhwaja has been established in Ayodhya, he has once again received the opportunity to seek blessings from the Sikh Sangat.
Shri Modi stated that a short while ago the ‘Panchajanya Memorial’ was inaugurated on the land of Kurukshetra. He highlighted that it was on this very soil that Lord Shri Krishna declared the protection of truth and justice to be the highest duty. Reciting Krishna’s words, Shri Modi said that giving one’s life for the path of truth and for one’s duty is supreme. He remarked that Shri Guru Tegh Bahadur Ji too considered the defense of truth, justice, and faith as his dharma, and he upheld this dharma by sacrificing his life. On this historic occasion, the Government of India has had the privilege of dedicating a commemorative postage stamp and a special coin at the feet of Shri Guru Tegh Bahadur Ji. The Prime Minister expressed his wish that the government continues to serve the Guru tradition in this manner.
The Prime Minister remarked that the sacred land of Kurukshetra is an important center of Sikh tradition. He highlighted that almost all Gurus of the Sikh tradition visited this land during their holy journeys. He recalled that when the Ninth Guru, Shri Guru Tegh Bahadur Ji, came to this sacred soil, he left a profound imprint of deep penance and fearless courage.
“Personalities like Shri Guru Tegh Bahadur Ji are rare in history, and his life, sacrifice, and character remain a great source of inspiration”, emphasised Shri Modi. He emphasized that during the period of Mughal invasions, Guru Sahib set an ideal of bravery. The Prime Minister noted that before the martyrdom of Shri Guru Tegh Bahadur Ji, Kashmiri Hindus were being forcibly converted to Islam by the Mughal aggressors. In this crisis, a group of the oppressed sought the support of Guru Sahib. The Prime Minister recalled that Guru Sahib had told them to clearly convey to Aurangzeb that if Shri Guru Tegh Bahadur himself accepted Islam, then they too would adopt the religion.
Shri Modi stated that these words reflect the pinnacle of Shri Guru Tegh Bahadur Ji’s fearlessness. He remarked that what was feared eventually happened, as the cruel Aurangzeb ordered Guru Sahib to be taken prisoner, but Guru Sahib himself declared his decision to go to Delhi. The Prime Minister highlighted that the Mughal rulers tried to lure him with temptations, yet Shri Guru Tegh Bahadur remained steadfast and refused to compromise on his faith and principles. He emphasized that in order to break his resolve and divert him from his path, the Mughals brutally executed his three companions — Bhai Dayala Ji, Bhai Sati Das Ji, and Bhai Mati Das Ji — before his eyes. The Prime Minister noted that even then Guru Sahib remained unwavering, his determination unbroken. He underscored that Guru Sahib did not abandon the path of dharma and, in a state of deep meditation, sacrificed his head in defense of faith.
The Prime Minister remarked that the Mughals did not stop there, as they attempted to dishonor the sacred head of Guru Maharaj. He highlighted that Bhai Jaita Ji, through his valor, carried the Guru’s head to Anandpur Sahib. The Prime Minister recalled the words of Shri Guru Gobind Singh Ji, meaning that the sacred tilak of faith was preserved, that people’s beliefs were protected from oppression, and for this Guru Sahib sacrificed everything.
Highlighting that today, the very land of Guru Sahib’s sacrifice stands as Delhi’s Sis Ganj Gurudwara, a living site of inspiration, Shri Modi emphasized that the pilgrimage of Anandpur Sahib is the power center of our national consciousness. The Prime Minister noted that the very form of India that remains today embodies the sacrifice and dedication of epochal figures like Guru Sahib. He underscored that it is because of this supreme sacrifice that Shri Guru Tegh Bahadur Sahib is revered as ‘Hind Di Chadar’.
“The tradition of our Gurus forms the foundation of the nation’s character, culture, and core spirit”, exclaimed Shri Modi, expressing satisfaction that in the past 11 years the government has established these sacred traditions and every Sikh celebration as national festivals. The Prime Minister highlighted that their Government had the privilege of celebrating the 550th Prakash Parv of Shri Guru Nanak Dev Ji, the 400th Prakash Parv of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji, and the 350th Prakash Parv of Shri Guru Gobind Singh Ji as festivals of India’s unity and integrity. He noted that people across the country, rising above their faiths, traditions, and beliefs, have participated in these celebrations.
Underscoring that their Government has had the privilege of giving the sacred sites associated with the Gurus the most magnificent and divine form, Shri Modi highlighted that over the past decade there have been many occasions when he personally became part of events linked to the Guru tradition. The Prime Minister recalled that some time ago, when three original forms of the Guru Granth Sahib arrived in India from Afghanistan, it became a moment of pride for every citizen.
Emphasising that the government has sought to connect every pilgrimage site of the Gurus with the vision of modern India, Shri Modi further noted that whether it was completing the work of the Kartarpur Corridor, constructing the ropeway project at Hemkund Sahib, or expanding the Virasat-e-Khalsa Museum at Anandpur Sahib, all these tasks have been undertaken with full devotion, keeping the glorious tradition of the Gurus as the guiding ideal.
Pointing out that everyone knows how the Mughals crossed all limits of cruelty even with the brave Sahibzadas, the Prime Minister highlighted that the Sahibzadas accepted being bricked alive but did not abandon their duty or the path of faith. The Prime Minister stated that in honor of these ideals, every year on 26 December, Veer Bal Diwas is observed. He emphasized that the government has also included the history of the Sikh tradition and the teachings of the Gurus in the national curriculum so that the ideals of service, courage, and truth become the foundation of the thinking of the new generation.
The Prime Minister expressed confidence that everyone must have had the sacred darshan of the ‘Joda Sahib’. He recalled that the first time his cabinet colleague and Union Minister, Shri Hardeep Singh Puri discussed these important relics with him, he had mentioned that his family had preserved the holy ‘Joda Sahib’ of Guru Gobind Singh Ji and Mata Sahib Kaur Ji for nearly three hundred years. Shri Modi highlighted that now this sacred heritage was being dedicated to the Sikh community across the nation and the world. He stated that thereafter, the holy ‘Joda Sahib’ underwent scientific examination with full respect and dignity so that it could be preserved for future generations. Taking all facts into account, the collective decision was made to dedicate the sacred ‘Joda Sahib’ to Takht Shri Patna Sahib, where Guru Maharaj spent a significant part of his childhood. The Prime Minister remarked that last month, as part of a sacred journey, the revered ‘Joda Sahib’ were carried from Delhi to Patna Sahib, and there he too had the opportunity to bow his head before them. He considered it the special grace of the Gurus that he was granted this chance of service, dedication, and connection with this sacred heritage.
Noting that the memory of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib Ji teaches us how vast, generous, and humanity-centered India’s culture has been, Shri Modi highlighted that Guru Sahib validated the mantra of Sarbat da Bhala through his life. The Prime Minister stated that today’s event is not only a moment to honor these memories and lessons but also an important inspiration for our present and future. He recalled Guru Sahib’s teaching, meaning that one who remains steadfast even in adverse circumstances is the true wise one and the true seeker. The Prime Minister emphasized that with this inspiration we must overcome every challenge and take our nation forward, making India developed. He noted that Guru Sahib also taught us that we should neither frighten anyone nor live in fear of anyone. He remarked that this fearlessness strengthens society and the nation, and today India too walks on this principle. The Prime Minister underscored that India speaks of fraternity to the world while also defending its borders. He stated that while India desires peace, it never compromises on its security, with Operation Sindoor being the greatest example. Shri Modi affirmed that the whole world has witnessed that the new India neither fears, nor stops, nor bows before terrorism. He added that today’s India is moving forward with full strength, courage, and clarity.
The Prime Minister remarked that on this important occasion he wished to speak on a subject concerning society and youth, which was also a matter of concern for Guru Sahib — the issue of addiction and drugs. He highlighted that the habit of addiction has pushed the dreams of many young people into deep challenges. The Prime Minister stated that the government is making every effort to eradicate this problem from its roots, but emphasized that it is also a battle for society and families. He noted that at such a time, the teachings of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib serve both as inspiration and as a solution. The Prime Minister recalled that when Guru Sahib began his journey from Anandpur Sahib, he connected numerous villages with the Sangat, expanding their devotion and faith while also transforming the conduct of society. He remarked that the people of these villages abandoned all forms of intoxicant cultivation and dedicated their future at the feet of Guru Sahib. Shri Modi emphasized that by following the path shown by Guru Maharaj, if society, families, and youth together wage a decisive battle against addiction, this problem can be eradicated from its roots.
The Prime Minister remarked that the teachings of Shri Guru Tegh Bahadur Sahib should become the foundation of peace in our conduct, balance in our policies, and trust in our society, and this is the essence of the occasion. He highlighted that the manner in which the martyrdom day of Shri Guru Tegh Bahadur is being observed across the country reflects how alive the Gurus’ teachings remain in the consciousness of society even today. The Prime Minister concluded by emphasising that with this spirit, these celebrations should serve as meaningful inspiration for the youth to take India forward and extended his greetings to all once again.
Governor of Haryana, Prof. Ashim Kumar Ghosh, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers, Shri Manohar Lal, Shri Rao Inderjit Singh, Shri Krishna Pal were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister inaugurated the newly constructed ‘Panchjanya’, constructed in honour of the sacred conch of Lord Krishna. Thereafter, he will visit the Mahabharata Anubhav Kendra, an immersive experiential centre where installations depict significant episodes from the Mahabharata, highlighting its enduring cultural and spiritual significance.
Prime Minister further participated in a special programme commemorating the 350th Shaheedi Diwas of Sri Guru Tegh Bahadur Ji, the revered ninth Sikh Guru. During the programme, the Prime Minister released a special Coin and Commemorative stamp marking the 350th Shaheedi Diwas of revered Guru. To honour the 350th Shaheedi Diwas of Guru Tegh Bahadur, the Government of India is observing a year-long commemoration.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কুরুক্ষেত্র, হরিয়ানাদা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী ৩৫০ শুবা সহীদি দিবসতা ৱা ঙাংখ্রে
শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগুম্বা মীওইশিং পুৱারীদা অতাংবনি; গুরু সাহিবকী পুন্সি, কত্থোকপা, অমদি লীচৎনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী অচৌবা হৌরকফম ওইরি; মুঘল লমলৌ মতমদা গুরু সাহিবনা ফিদম্নিংঙাই ওইরবা থৌনা অমদি লিংজেল লিংখৎখি; প্রধান মন্ত্রী
ঐখো্যগী চৎনবীনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মচৎ, ঐখোয়গী নাৎ, অমদি ঐখোয়গী নুংগী ৱাখল্লোনগী য়ুম্ফম ওইরি: প্রধান মন্ত্রী
মতম খরগী মমাঙদা, গুরু গ্রন্থ সাহিবকী অশেংবা মওং অহুম্না অফঘানিস্তান্দগী ভারত্তা য়ৌরকখিবা মতমদা মদুনা মীপুম খুদিংগী চাউথোকচনিংঙাই মীৎকুপ অমা ওইখি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈঙাক্না – কর্তারপুর কোরিদোরগী থবক লোইশিনবা, হেমকুন্দ সাহিবকী রোপৱে প্রোজেক্ত শাবা, নৎত্রগা অনন্তপুর সাহিবতা বিরাসত-ই-খাল্সা ম্যুজিয়ম চাউথোকপবু ওইরবসু – মতমসিগী ভারতকী মঙলানগা লোয়ননা গুরুগী শেংলবা মফম খুদিংমক শম্নহন্নবা থৌরাং পায়খৎলি অমদি হোৎনরিবা পুম্নমক অসি গুরুশিংগী চাউরবা চৎনবীদনা পুক্নিং থৌগত্তুনা মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা মায় পাক্নবা হোৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
মুঘলশিংনা মতৌ করম্না থৌনা ফরবা সাহিবজাদা ফাওবা য়াওনা তমথিবগী পনখৈ পুম্নমক লানথোকখিবা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই, সাহিবজাদাশিংনা হিংনা হিংনা চেক চনশিনবদা য়াজখি, অদুবু মখোয়গী থৌদাং নৎত্রগা লাইনিংগী লম্বী থাদোকখিদে, অসিগুম্বা ফিদমশিংবু ইকায়খুম্নবা ওইনা ঐখোয়না চহি খুদিং দিসেম্বর ২৬ তা বীর বাল দিবস পাঙথোক্লি: প্রধান মন্ত্রী
মমাঙগী থাদা, শেংলবা খোঙচৎকী শরুক অমা ওইনা গুরু মহারাজকী ইকায়খুম্নরবা ‘জোদা সাহিব’পু দিল্লীদগী পত্না সাহিবতা পুখি, মফমদুদা ঐহাকসু শেংলবা লাইগী পোৎলমশিংদা ইকোক নোঞ্জনবা খুদোংচাবা ফংজখি, ঐহাক্না মসিবু থৌগল তৌনবা, ইশাবু কত্থোকচনবা, অমদি শেংলবা পারী পুরীগী লনগা শম্ননা লৈননবা তাঞ্জা অমা গুরুশিংগী থৌজালদগী পীনবিবনি হায়না লৌই: প্রধান মন্ত্রী
দ্রগ এদিক্সন্না ঐখোয়গী নহা কয়াগী মঙলানশিংবু অরুবা শিংনবা অমদা নমশিনবিরি, লৈঙাক অসিনা ৱাফম অসি মুত্থৎনবা হোৎনবা য়াবা খুদিং হোৎনরি, মসি খুন্নাইগী অমদি ইমুংশিংগী লান্থেং অমসুনি: প্রধান মন্ত্রী
25 NOV 2025 7:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি হরিয়ানাগী কুরুক্ষেত্রদা পাঙথোকপা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী ৩৫০ শুবা সহীদি দিবসকী থৌরম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি ভারতকী পারী পুরীগী লনগী শিংথানিংঙাই ওইরবা ইতিনফম অমা ওইরে হায়খি। অয়ুক্তা মহাক রামায়নগী সহর অয়োধ্যাদা চৎলুই অদুগা হৌজিক্না গীতাগী সহর কুরুক্ষেত্রদা লৈরি। মীপুম খুদিংমক্না শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী মফমদা মহাক্কী ৩৫০ শুবা লৈখিদবগী নুমিত্তা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা লম্বোইবশিং য়াওরিবশিং অমদি থৌরমদুদা তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা কোক নোনখি অমদি পুম্নমক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা ফোঙদোকখি।
চহি ৫-৬ কী মমাঙদা অতোপ্পা তান চানবা থৌদোক অমা থোকখি হায়না নীংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা নবেম্বর ৯, ২০১৯ দা সুপ্রিম কোর্তনা রাম মন্দিরগী মতাঙদা ৱায়েল পীখিবা মতমদা মহাক কর্তারপুর কোরিদোর শঙ্গাবগীদমক দেরা বাবা নানক্তা লৈ হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অদুদা মহাক রাম মন্দির শাবগী লম্বী হাংহনবিনবা অমদি রামগী মনাই করোর কয়াগী অনিংবা অপাম্বা ফংহনবিনবা লাই খুরুমদুনা লৈখি হায়খি। নুমিৎ অদুমক্তদা রাম মন্দিরগী নাকলদা ৱায়েল তারক্তুনর মী পুম্নমক্কী লাই খুরুম্বগী মহৈ ফংখি। হৌজক্না, অয়োধ্যদা ধর্ম দ্বজ লিংখৎখিবা মতমদা, মহাক্না সিখ সঙ্গৎকী থৌজাল ফংজনবা তাঞ্জা অমুকসু ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মতম খরগী মমাঙদা কুরুক্ষেত্রগী লমদমদা ‘পঞ্জচন্য মেমোরিএল’ শঙ্গাখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। লমদম অসিমক্তদনি ভগবান শ্রী কৃষ্ণনা অশেংবা অমদি অচুম্বা ৱায়েল ঙাকপনা খ্বায়দগী ৱাংবা থৌদাংনি হায়না লাউথোকখিবা। কৃষ্ণগী ৱাফমশিং পারদুনা, শ্রী মোদীনা অচুম্বা লম্বীগীদমক অমদি মশাগী মথৌদাংগীদমক মপুন্সি কত্থোকপনা অথোইবনি হায়খি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীসু অচুম্বা, ৱায়েল, অমদি নাৎ লাইনিংনা মহাক্কী মথৌদাং ওইখিবনি, অমদি থৌদাং অসিগীবু মহাক্না মপুন্সি কত্থোক্তুনা ঙাকখি। পুৱারী ওইরবা মীৎকুপ অসিদা, ভারত লৈঙাক্না শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী খুয়াখাদা নীংশিং পোস্তেজ স্তাম্প অমা অমদি অখন্নবা শেনয়েক অমা কৎচনবা খুদোংচাবা ফংজরি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক অসিনা গুরুগী চৎনবীবু মতৌ অসুম্না থৌগল মখা তৌবা পাম্মী হায়না ফোঙদোকখি।
শেংলবা কুরুক্ষেত্রগী লমদম অসি সিখ চৎনবীগী মরুওইবা মফম্নি সিখ চৎনবীগী গুরু অয়াম্বনা মখোয়গী শেংলবা খোঙচৎ মতমদা মফম অসিদা লাক্লম্মি। মাপন শুবা গুরু শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীনা শেংলবা লমদম অসিদা লাকখিবা মতমদা, মহাক্না পরৈ চেৎপা অমদি অকিবা লৈতবা থৌনাগী অচৌবা মমি অমা তাহল্লম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
“শ্রী গরুরু তেগ বহাদুর জীগুম্বা মীওইশিং অসি পুৱারীদা অতাংবনি, অমদি মহাক্কী পুন্সি, কত্থোকপা, অমদি লীচৎনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইগী অচৌবা হৌরকফম অমা ওইরি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মুঘল লমলৌ মতমদা গুরু সাহিবনা থৌনা ফবগী ফিদম অমা ওইরম্মি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীনা থৱায় কত্থোকত্রিঙৈ মমাঙদা, কাস্মিরী হিন্দুশিংবু মুঘলগী তমথিবশিংনা নমদুনা ইস্লাম লাইনিংদা ওলহনখি। লাংফম অদুদা, মীওৎ মীনৈ নংলবা মীওই কাংলুপ খরনা গুরু সাহিবকী মতেং নিখি। গুরু সাহিবনা মখোয়দা ঔরঙ্গজেবকী মফমদা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর মশামক্না ইস্লাম লাইনিং লৌরবদি মখোয়সু লাইনিং অদু লৌগনি হায়য়ু হায়নবা খঙহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
ৱাহৈশিং অসিদা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী অকিবা লৈতবা মতৌগী মতোল লোম্বা মশক্কী মমি তাই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। লৈরম্বা অকিবা অদুমক তুংদা থোক্লকখি, তমথিরবা ঔরঙ্গজেবনা গুরু সাহিবপু ফানবা য়াথং তাউথখি, অদুবু গুরু সাহিব মশামক্না দিল্লীদা চৎকনি হায়বগী ফিরেপ লাউথোকখি। মুঘল লৈঙাকপশিংনা মহাকপু মীৎ থক্কৎহন্দুনা চিংশিন্নবা হোৎনখি, অদুবু শ্রী গুরু তেগ বহাদুরনা খোঙফম হন্দনা লেপখি অমদি মহাক্কী লাইনিং অমদি পরম মাংহল্লু হায়বা য়াখিদে। মহাক্কী খোঙফম হন্দোকহন্নবা অমদি মহাক্কী লম্বীদগী নাথৈহন্নবা, মুঘলশিংন. মহাক্কী খোঙবু অহুম – ভাই দয়ালা জী, ভাই সতি দাস জী, অমদি ভাই মাতি দাস জীবু মহাক্কী মীৎমাঙদা হাৎখি। মতমদুদা ফাওবা গুরু সাহিবনা খোঙফম হন্দনা লেপখি, মহাক্কী ফিরেপ হোংখিদে। গুরু সাহিবনা ধর্মগী লম্বী থাদোকখিদে অমদি চেৎনা হীরি কোন্দুনা লাইনিং ঙাক্নবগীদমক মপুন্সি কত্থোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মুঘলশিংনা মদুদা লেপখিদে, মখোয়না গুরু মহারাজগী শেংলবা লুরেলবু ইকায়বা পীনবা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। ভাই জাইতা জীনা মহাক্কী থৌনাগা লোয়ননা, গুরুগী লুরেলবু অনন্তপুর সাহিবতা পুরকখি। শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী ৱাহৈশিং নীংশিংলদুনা, লাইনিংগী শেংলবা চন্দনবু ঙাক্তুনাথমখি, মীয়ামগী থাজববু মীওৎ মীনৈদগী ঙাকখি, অমদি মসিগীদমক গুরু সাহিবনা পুম্নমক কত্থোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
ঙসি গুরু সাহিবকী মপুন্সি কত্থোকলম্বা মফম অদুদা দিল্লীগী সিস গঞ্জ গুরুদ্বারা লিংদুনা পুক্নিং থৌগৎনফমগী অহিংবা খুভম অমা ওইনা লৈরি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অনন্দপুর সাহিবকী খুভম অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুক্নিং ৱাখলগী মতিক্কী মফম অমা ওইরি হায়খি। ঙসি ওইরিবা ভারতকী শক্তম অসিমক গুরু সাহিবকুম্বা অথোইবা মীওইশিংগী কত্থোক্লম্বশিংদুগী মমি অদুনি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীনা মথৱায় কত্থোক্লম্বা অদুননি ঙসি মহাকপু ‘হিন্দ দি চাদর’ হায়না কোক নোন্নরিবা হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
“ঐখোয়গী গুরুশিংগী চৎনবীনা লৈবাক অসিগী মচৎ, নাৎ অমনি নুংগী ৱাখল্লোনগী য়ুম্ফম থোল্লিবনি”, হায়রদুনা শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহি ১১ অসিদা লৈঙাক অসিনা শেংলবা চৎনবী অসিবু অমদি সিখকী কুমহৈশিংবু লৈবাক্কী কুমহৈ ওইহল্লকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী লৈঙাক্না শ্রী গুরু নানক দেব জীগী ৫৫০ শুবা প্রকাস পর্ব, শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী ৪০০ শুবা প্রকাস পর্ব, অমদি গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী ৩৫০ শুবা প্রকাস পর্বপু ভারতকী অমত্তা ওইবা অমদি অপুনবগী শক্তমগী কুমহৈ ওইনা পাঙথোক্নবা খুদোংচাবা ফংখি হায়খি। লৈবাক পুম্বদগী মীওইশিংনা মখোয়গী লাইনিং, চৎনবী, অমদি থাজবগী ৱাংমা লান্দুনা কুমহৈশিং অসিদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী লৈঙাক্না গুরুশিংগা মরী লৈনবা শেংলবা খুভমশিংবু খ্বায়দগী অথোইবা অমদি. শেংলবা শক্তম ফংহন্নবা খুদোংচাবা ফংজখি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা হৌখিবা দেকেদ অসিদা মহাক্না গুরুগী চৎনবীগী মরী শাগৎনবা তাঞ্জা কয়া ফংখি হায়খি। মতম খরগী মমাঙদা, গুরু গ্রন্থ সাহিবকী অশেংবা শক্তম অহুম অফগানিস্তান্দগী ভারত্তা য়ৌরকখিবা মতম অদু মীপুম খুদিংমক্কী চাউথোকচনিংঙাইগী মীৎকুপ অমা ওইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি।
লৈঙাক অসিনা - কর্তারপুর কোরিদোরগী থবক লোইশিনবা, হেমকুন্দ সাহিবকী রোপৱে প্রোজেক্ত শাবা, নৎত্রগা অনন্তপুর সাহিবতা বিরাসত-ই-খাল্সা ম্যুজিয়ম চাউথোকপবু ওইরবসু – মতমসিগী ভারতকী মঙলানগা লোয়ননা গুরুগী শেংলবা মফম খুদিংমক শম্নহন্নবা থৌরাং পায়খৎলি অমদি হোৎনরিবা পুম্নমক অসি গুরুশিংগী চাউরবা চৎনবীদনা পুক্নিং থৌগত্তুনা মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা মায় পাক্নবা হোৎনরি হায়না শকরী মোদীনা ফোঙদোকখি।
মুঘলশিংনা মতৌ করম্না থৌনা ফরবা সাহিবজাদা ফাওবা য়াওনা তমথিবগী পনখৈ পুম্নমক লানথোকখিবা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই, সাহিবজাদাশিংনা হিংনা হিংনা চেক চনশিনবদা য়াজখি, অদুবু মখোয়গী থৌদাং নৎত্রগা লাইনিংগী লম্বী থাদোকখিদে, অসিগুম্বা ফিদমশিংবু ইকায়খুম্নবা ওইনা ঐখোয়না চহি খুদিং দিসেম্বর ২৬ তা বীর বাল দিবস পাঙথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। লৈঙাক অসিনা সিখকী চৎনবী অমদি গুরুশিংনা তাকপি তম্বিরম্বশিংগী পুৱারীবু লৈবাক্কী করিকুলমদা হাপ্তুনা থৌগল, থৌনা, অমদি অচুম্বনা অনৌবা মীরোলগী ৱাখল খন্নবগী য়ুম্ফম ওইহন্নবা হোৎনরি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক্না ‘জোদা সাহিব’ খুরুম্লম্লগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। মহাক্কী মন্ত্রী মন্দলগী খোঙবু অমদি কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা মরুওইবা অরিবা পোৎলমশিংগী মরমদা মহাক্কা অহানবা ওইনা ৱা তানখিবা মতমদা মহাক্কী ইমুংনা গুরু গোবিন্দ সিংহ জী অমদি মাতা সাহিব কৌর জীগী শেংলবা ‘জোদা সাহিব’ পু চহি চাহুমলোম ঙাক শেন্দুনা থম্লক্লি হায়খি। হৌজিক্তি শেংলবা পারী পুরীগী লন অসি লৈবাক পুম্বা অমদি মালেম পুম্বদা লৈরিবা সিখ ফুরুপকী মফমদা কত্থোকখ্রে। মদুগী তুংদা, শেংলবা ‘জোদা সাহিব’ তুংগী মীরোলগীদমক ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক ইকায়খুম্নবা চপ চানা ঙাক্তুনা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা য়েংশিনখি। ফংলকখিবা ৱাফম খুদিংমক য়েংলগা, শেংলবা ‘জোদা সাহিব’ অদুবু গুরু মহারাজনা মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী শাংলবা মতম লেল্লমখিবা তখ্ত শ্রী পত্না সাহিবতা কত্থোক্নবা পুন্না ফিরেপ লৌখি। মমাঙ থাদা, শেংলবা খোঙচৎ অমগী মনুং চন্না, ইকায়খুম্নরবা ‘জোদা সাহিব’ পু দিল্লীদগী পত্না সাহিবতা পুখি, অমদি মফমদুদা মহাকসু মখোয়গী মফমদা কোন নোঞ্জনবগী খুদোংচাবা ফংখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিবু শেংলবা পারী পুরীগী লন অসিগী থৌগল তৌনবা, মসিদা পুক্নিং লুপচনবা, অমদি মরী শাগৎনবা গুরুশিংগী অখন্নবা থৌজাল পীনবিবনি হায়না লৌই হায়খি।
শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী নীংশিং ৱারী কয়ানা ঐখোয়দা ভারতকী নাৎ অসি কয়া য়াম্না পাক চাউখ্রবা, থৌজাল লৈরিবা অমদি মীওইবগী মচত্তা য়ুম্ফম ওইবগে হায়বদু খঙহল্লি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা গুরু সাহিবনা মহাক্কী পুন্সিদা সর্বত দা ভলাগী লাৱা ঙাক্না চৎখি হায়খি। ঙসিগী থৌরম অসি হৌখ্রবা ৱারীশিং অমদি মদুনা তম্বিরিবা পারাবু ইকায়খুম্ননবা মীৎকুপ অমখক্ত নত্তনা ঐখোয়গী ঙসি অমদি তুংলমচৎকী মরুওইবা পুক্নিং থৌগৎনফম অমসু ওইরি হায়খি। গুরু সাহিবনা তাকপিরম্বশিং নীংশিংলদুনা, শিংনবা কয়া মায়োক্নরকপদা খোঙফম হন্দনা লেপলিবা মীওইদুনা তশেংনা লৌশিং লৈবা অমদি অচুম্বগী খোঙ্গুল লীবা মীওইনি হায়খি। অসিগুম্বা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা ৱাফমশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না শিংনবা খুদিংমক থেংনগদবনি অমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু মাঙদা পুখত্তুনা চাওখৎপা ভারত অমা শেমগদবনি হায়খি। গুরু সাহিবনা ঐখোয়দা কনাগুম্বা অমত্তদা অকিবা পীরোইদবনি অমদি কনাগুম্বা অমত্তবু কিদুনা হিংলোইদবনি হায়বা ৱাফমসু তমবিরম্মি। অসুম্না কিদবা মতৌনা খুন্নাই অমদি লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল হাপ্লি, অমদি ঙসি ভারতনা পরম অসি ইন্দুনা চৎলি। ভারতনা মাগী ঙমখৈ ঙাক্না ঙাক্না মালেমগী মফমদা মচিন মনাও ওইবগী মরী শেমগৎনবা ৱা ঙাংলি। ভারতনা ইং-তপ্পা পামজরবসু, মসিনা মাগী ঙাকশেলদা কৈদৌঙৈদা য়াশিন্নদে, মসিগী খ্বায়দগী চাউবা খুদম্না ওপরেসন সিন্দুরনি। মালেম পুম্বনা অনৌবা ভারতনা কিসু কিদে, লেপসু লেপ্তে, তেরোরিজমদা চঙজবসু তৌদে হায়বা উখ্রে। ঙসিগী ভারতনা মপাঙ্গল, মথৌনা মপুং ফানা অমদি তশেং তশেংবা মীৎয়েঙগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
মরুওইখ্রবা মীৎকুপ অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী খুন্নাই অমদি নহাশিংদা য়াম্না মরু ওইবা, অমদি গুরু সাহিবনসু. ৱাজরম্বা ৱাফম – লায়চুবা অমদি দ্রগকী মতাঙদা ৱাফম খরা থম্নিংই হায়খি। নিশাদা লায়চুবগী হৈনবীনা নহা কয়াগী মঙলানশিংবু অরুবা কোমদা ইন্থরি। লৈঙাক অসিনা ৱাফম অসিবু মরু ফংনা মুত্থৎনবা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক হোৎনরি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম অসিমক খুন্নাই অমদি ইমুং কয়াগী লান্থেং অমসুনি হায়খি। অসিগুম্বা মতমসিদা, শ্রী গুরু. তেগ বহাদুর সাহিবনা তাকপি তম্বিরম্বশিংনা পুক্নিং থৌগৎনফম অমদি পাম্বৈ পুরক্নবা লম্বী অনিমক ওইরি। গুরু সাহিবনা অনন্দপুর সাহিবতগী মহাক্কী খোঙচৎ হৌরকপা মতমদা, মহাক্না য়াম্লবা খুঙ্গং কয়া শঙ্গৎকী খুত্থাঙদা মরী শাগত্তুনা মখোয়গী লাইনিং অমদি পুক্নিং লুপ্পা মতৌবু পাকথোক চাউথোকহল্লম্মি অমদি খুন্নাইগী মচৎপুসু হোংদোকখি। খুঙ্গংশিং অসিগী মীয়াম্না নিশা থাবগী থবক পুম্নমক থাদোকখি অমদি মখোয়গী তুংলমচৎ গুরু সাহিবকী খুয়াখাদা লুপখি। গুরু মহারাজনা তাকপিরম্বা লম্বীদা চত্তুনা খুন্নাই, ইমুংশিং অমদি নহাশিংনা পুন্না নিশাদা লায়চুবগী মায়োক্তা লেপমিন্নরবদি, ফীভম অসি মরু ফংনা মুত্থৎপা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু তেগ বহাদুর সাহিবনা তাকপি তম্বিরম্বশিংনা ঐখোয়গী থৌওংদা ইং-তপ্পগী য়ুম্ফম ওইহনগদবনি, ঐখোয়গী খুজিল থৌরাং খল চাহনগদবনি, অমদি ঐখোয়গী খুন্নাইদা থাজবা থমগদবনি হায়বসিনা থৌরম অসিগী ৱাখল্লোন ওইগদবনি হায়খি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুরনা মথৱায় কৎখিবা মতৌবু লৈবাক পুম্বনা ফিদম্নফম ওইনা লৌনরিবা অসিদা গুরুনা তাকপি তম্বিরম্বশিংনা ঙসিসু খুন্নাইগী ৱাখল্লোন ওইরি হায়বগী মমি তাই। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, কুমহৈ অসিনা নহাশিংগী মফমদা ভারতপু মাঙদা পুখৎনবা ৱাহন্থোক লৈবা ফিদম ওইহনগদবনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা পুম্নমক্কী মফমদা অমুক্কা হন্না য়াইফ পাউজেল পীখি।
হরিয়ানাগী গভর্নর, প্রোফেসর অসিম কুমার ঘোস, হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নায়ব সিংহ সাইনি, কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী মনোহর লাল, শ্রী রাও ইন্দরজিৎ সিংহ, শ্রী কৃষ্ণ পালসু থৌরমদুদা অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা ভগবান কৃষ্ণগী শেংলবা মোইবুংবু ইকায়খুম্নদুনা নৌনা শাগৎখিবা ‘পঞ্চজান্য; শঙ্গাখি। মদুগী তুংদা, মহাক্না নীংথিরবা নাৎ অমদি লাইনিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং উৎলিবা মহাভারতকী মরুওইবা তাঙ্ককশিং তাকপা পোৎলমশিং য়াওবা পুক্নিং লুপ্নিংঙাই ওইরবা এক্সপিরিমেন্তেল সেন্তর, মহাভারত অনুভব কেন্দ্রদা চৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নরবা মাপলশুবা সিখ গুরু শ্রী গুরু তেগ বহাদুর জীগী ৩৫০ শুবা সহীদি দিবসকা মরী লৈননবা পাঙথোকপা অখন্নবা থৌরম অমদা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নরবা গুরুগী ৩৫০ শুবা সহীদি দিবসকা মরী লৈননা পুথোকপা অখন্নবা শেনয়েক অমদি নীংশিং স্তাম্প অমা ফোঙখি। গুরু তেগ বহাদুরগী ৩৫০ শুবা সহীদি দিবস ইকায়খুম্নবা ওইনা ভারত লৈঙাক্না চহি অমা চুপ্না থৌরমশিং পাঙথোক্লি।