প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগা কনাদাগী প্রাইম মিনিস্তরগা জোহানেসবর্গতা পাঙথোকখিবা G20 সম্মিতকী সাইদলাইন্সতা উনখ্রে
23 NOV 2025 9:41PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা কনাদাগী প্রাইম মিনিস্তর ঐচ.ই. মিস্তর মার্ক কার্নীগা ইন্দিয়া কনাদা পার্ত্নরসিপকী খোঙজেল য়েংশিন্নবা ঙসি জোহানেসবর্গতা পাঙথোকখিবা G20 লীদর্স’ সম্মিত্তা উনখ্রে।
লুচিংবশিংনা ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী, ন্যুক্লিয়র ইনর্জী, দাইভর্সিফিকেসন ওফ সপ্লাই চেন অমদি AI গী লমদা মায়কৈ অহুমগী তেংবাংনবগী মরী ফগৎহনগদবা ওস্ত্রেলিয়া-কনাদা-ইন্দিয়া তেক্নোলোজী এন্দ ইনোভেসন (ACITI) পার্ত্নরসিপ পুরকখিববু তরাম্না ওক্নখি। মখোয়না কনানাস্কিসতা জুন ২০২৫ দা G7 সম্মিত্তা উনখিবা, অমদি ওক্তোবর ২০২৫ দা ফোরেন মিনিস্তরশিংনা নাকল অনি থবক তৌমিন্ননবা অনৌবা থৌরাং হৌদোকখিবা মতুংদগী লৈনরিবা মরী ফগৎলকপবু তরাম্না ওক্নখি। প্রাইম মিনিস্তর অনিনা ত্রেদ অমদি ইনভেস্তমেন্ত, দিফেন্স, মহৈ মশিং, স্পেস, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, অমদি ইনর্জীগী লমদা তেংবাংননবা খন্নখি। প্রাইইম মিনিস্তর কারনীনা ফেব্রুৱারী ২০২৬ তা ভারত্তা পাঙথোক্কদবা AI সম্মিত শৌগৎকনি হায়না ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী লল্লোন ইতিক ২০৩০ ফাওবদা USD বিলিয়ন ৫০ দা শরুক হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা পান্দম চাউবা কম্প্রিহেন্সিব ইকনমিক পার্ত্নরসিপ এগ্রীমেন্ত (CEPA) গী মতাঙদা ৱারী ৱাতায় শাননবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না মতম শাংনা লৈরক্লবা সিভিল ন্যুক্লিয়র কোওপরেসন চেৎশিলহনখি অমদি লোং-তর্ম য়ুরেনিয়ম সপ্লাই এরেঞ্জমেন্তকী খুত্থাঙদা য়াওনা তেংবাংনবগী মরী পাকথোক চাউথোকহন্নবা খন্নরিবা ৱাফমশিংবু খন্নখি।
লুচিংবশিংনা চাং নাইনা হায় লেবেল এক্সচেঞ্জ পাঙথোকপগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রাইম মিনিস্তর কারনীদা ভারত্তা লাক্নবা ৱাফম থমখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Prime Minister of Canada on the sidelines of G20 Summit in Johannesburg
23 NOV 2025 9:41PM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of Canada, H.E. Mr. Mark Carney on the sidelines of the G20 Leaders’ Summit in Johannesburg to review progress in the India–Canada partnership.
The leaders welcomed the adoption of Australia-Canada-India Technology and Innovation (ACITI) Partnership which would give a boost to trilateral cooperation in the fields of critical technologies, nuclear energy, diversification of supply chains and AI. They appreciated the renewed momentum in ties since their June 2025 meeting in Kananaskis on the margins of the G7 Summit, and the launch of the New Roadmap for bilateral engagement by the Foreign Ministers in October 2025. The two Prime Ministers discussed cooperation in the fields of trade and investment, defence, education, space, science and technology, and energy. Prime Minister Carney expressed support for the AI Summit to be hosted by India in February 2026.
The leaders agreed to begin negotiations on a high-ambition Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), aimed at doubling bilateral trade to USD 50 billion by 2030. Both sides reaffirmed their longstanding civil nuclear cooperation and noted the ongoing discussions on expanding collaboration, including through long-term uranium supply arrangements.
The leaders emphasized the importance of regular high-level exchanges. Prime Minister extended an invitation to Prime Minister Carney to visit India.