প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জোহান্সবাৰ্গত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়তে কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
23 NOV 2025 9:41PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াই আজি কানাডাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম মাৰ্ক কাৰ্নি ডাঙৰীয়াক
জোহান্সবাৰ্গত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-২০ নেতা সন্মিলনৰ সময়তে সাক্ষাৎ কৰে আৰু ভাৰত–কানাডাৰ অংশীদাৰিত্বৰ অগ্ৰগতি বিষয়ে পৰ্যালোচনা কৰে।
নেতাদ্বয়ে অষ্ট্ৰেলিয়া-কানাডা-ভাৰত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (এচিআইটিআই) অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায়, যিয়ে জটিল প্ৰযুক্তি, পাৰমাণৱিক শক্তি, যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু এআইৰ ক্ষেত্ৰত ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতাত সহায় কৰিব। দুয়োগৰাকী নেতাই জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত ২০২৫ চনৰ জুন মাহত কানানাস্কিছত অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকৰ পিছত আৰু ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহত বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলে দ্বিপাক্ষিক সংযোগৰ বাবে নতুন ৰোডমেপ মুকলি কৰাৰ পিছত সম্পৰ্কৰ নৱীকৃত গতিৰ শলাগ লয়।দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা, শিক্ষা, মহাকাশ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, আৰু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নিয়ে ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ভাৰতে আয়োজন কৰিবলগীয়া এ আই সন্মিলনৰ প্ৰতি সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।নেতাদ্বয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰি ৫০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে উচ্চ উচ্চাকাংক্ষী বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ)ৰ বিষয়ত আলোচনা আৰম্ভ কৰিবলৈ সন্মত হয়।দুয়ো পক্ষই তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অসামৰিক পাৰমাণৱিক সহযোগিতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ইউৰেনিয়াম যোগানৰ ব্যৱস্থাকে ধৰি সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয়ত চলি থকা আলোচনাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
নিয়মীয়াকৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে নেতাদ্বয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্নিক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets Prime Minister of Canada on the sidelines of G20 Summit in Johannesburg
23 NOV 2025 9:41PM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of Canada, H.E. Mr. Mark Carney on the sidelines of the G20 Leaders’ Summit in Johannesburg to review progress in the India–Canada partnership.
The leaders welcomed the adoption of Australia-Canada-India Technology and Innovation (ACITI) Partnership which would give a boost to trilateral cooperation in the fields of critical technologies, nuclear energy, diversification of supply chains and AI. They appreciated the renewed momentum in ties since their June 2025 meeting in Kananaskis on the margins of the G7 Summit, and the launch of the New Roadmap for bilateral engagement by the Foreign Ministers in October 2025. The two Prime Ministers discussed cooperation in the fields of trade and investment, defence, education, space, science and technology, and energy. Prime Minister Carney expressed support for the AI Summit to be hosted by India in February 2026.
The leaders agreed to begin negotiations on a high-ambition Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA), aimed at doubling bilateral trade to USD 50 billion by 2030. Both sides reaffirmed their longstanding civil nuclear cooperation and noted the ongoing discussions on expanding collaboration, including through long-term uranium supply arrangements.
The leaders emphasized the importance of regular high-level exchanges. Prime Minister extended an invitation to Prime Minister Carney to visit India.