প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আই বি এছ এৰ নেতা সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 NOV 2025 2:29PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি ৰামাফোছা,
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি লুলা,
বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
জোহান্সবাৰ্গৰ সজীৱ আৰু সুন্দৰ চহৰত অনুষ্ঠিত হোৱা আই বি এছ এৰ নেতা সভাত অংশগ্ৰহণ কৰাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ আনন্দৰ কথা। এই পদক্ষেপৰ বাবে আই বি এছ এৰ অধ্যক্ষ ৰাষ্ট্ৰপতি লুলালৈ আৰু তেওঁৰ উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ৰামাফোছালৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আই বি এছ এ কেৱল তিনিখন দেশৰ মঞ্চ নহয়; ই তিনিখন মহাদেশ, তিনিখন প্ৰধান গণতান্ত্ৰিক শক্তি আৰু তিনিটা উল্লেখযোগ্য অৰ্থনীতিক সংযোগ কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ। ইয়াৰ উপৰি ই এক গভীৰ আৰু চিৰস্থায়ী অংশীদাৰিত্ব, যিটো আমাৰ বৈচিত্ৰ্য, ভাগ কৰা মূল্যবোধ, আৰু ভাগ কৰা আকাংক্ষাৰ মাজত শিপাই আছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ আই বি এছ এৰ নেতাৰ সভা ঐতিহাসিক আৰু সময়োপযোগী দুয়োটা দিশতে। আফ্ৰিকা মহাদেশত এই প্ৰথমখন জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনে গ্ল’বেল চাউথ দেশসমূহৰ নেতৃত্বত একেৰাহে চাৰিটা জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ শিখৰত উপনীত হৈছে। বিগত তিনি বছৰত আই বি এছ এৰ তিনিখন ৰাষ্ট্ৰই জি-২০ৰ নেতৃত্ব দিছে। এই তিনিখন শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মাজেৰে আমি মানৱকেন্দ্ৰিক উন্নয়ন, বহুপক্ষীয় সংস্কাৰ, আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধিকে ধৰি ভাগ-বতৰা কৰা অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আগবঢ়াইছো। এই পদক্ষেপসমূহক শক্তিশালী কৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰাটো এতিয়া আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব। এই মনোভাৱেৰে আমাৰ সহযোগিতাৰ বিষয়ে কেইটামান পৰামৰ্শ আগবঢ়াব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰথমতে, আমি সকলোৱে একমত যে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে একবিংশ শতিকাৰ বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত নকৰে। আমাৰ কোনোৱেই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী সদস্য নহয়। ইয়াৰ পৰা স্পষ্টকৈ প্ৰমাণিত হৈছে যে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে আজিৰ পৃথিৱীখনক আৰু প্ৰতিনিধিত্ব নকৰে। গতিকে আই বি এছ এয়ে বিশ্ববাসীলৈ এক ঐক্যবদ্ধ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব যে প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰ বিকল্প নহয় বৰঞ্চ বিশেষাধিকাৰহে।
একেদৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমি ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰে কাম কৰিব লাগিব। এনে গুৰুতৰ বিষয় এটাত দ্বৈত মানৰ কোনো স্থান থাকিব নোৱাৰে। বিশ্ব শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ স্বাৰ্থত ঐক্যবদ্ধ আৰু নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ অতি প্ৰয়োজনীয়।
২০২১ চনত ভাৰতৰ আই বি এছ এৰ অধ্যক্ষতাত তিনিওখন দেশৰ এন এছ এৰ প্ৰথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল।সুৰক্ষা সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি ইয়াক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
মানৱকেন্দ্ৰিক উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াত প্ৰযুক্তিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বিশেষকৈ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহত আই বি এছ এয়ে অগ্ৰণী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। এই ক্ষেত্ৰত আমি এটা "আই বি এছ এ ডিজিটেল উদ্ভাৱন মিত্ৰতা" স্থাপন কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিব পাৰো, যাৰ জৰিয়তে ইউ পি আইৰ দৰে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ক'উইনৰ দৰে স্বাস্থ্য মঞ্চ, চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ কাঠামো, আৰু মহিলাৰ নেতৃত্বত প্ৰযুক্তিৰ পদক্ষেপসমূহ আমাৰ তিনিখন দেশতে ভাগ-বতৰা কৰিব পৰা যাব। ইয়াৰ ফলত আমাৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব আৰু গ্ল’বেল চাউথৰ বাবে স্কেলেবল সমাধানৰ সৃষ্টি হ’ব। আমি একেলগে নিৰাপদ, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু মানৱকেন্দ্ৰিক এআই নীতি সৃষ্টিত অৰিহণা যোগাব পাৰো। অহা বছৰ ভাৰতত হ’বলগীয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিটত এই কথা আৰম্ভ হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ বাবে আই বি এছ এয়ে ইজনে সিজনৰ উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাক পৰিপূৰক হিচাপে কাম কৰাই নহয়, বিশ্বৰ বাবেও আদৰ্শ হিচাপে কাম কৰিব পাৰে। বাজৰা আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰতেই হওক, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপকতা আৰু সেউজ শক্তিৰ প্ৰসাৰতেই হওক, বা পৰম্পৰাগত চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, এই ক্ষেত্ৰসমূহত আমাৰ শক্তিসমূহ একত্ৰিত কৰি আমি বিশ্বৰ কল্যাণত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব পাৰো।
এই দৃষ্টিভংগীৰে আই বি এছ এ পুঁজিৰ সৃষ্টি হৈছিল। ইয়াৰ সহায়ত আমি চল্লিশখন দেশত প্ৰায় পঞ্চাশটা প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰিছো। শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মহিলা সবলীকৰণ আৰু সৌৰশক্তিৰ এই পদক্ষেপসমূহ স্থানীয় জনগোষ্ঠীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠিছে। এই সহযোগিতাৰ মনোভাৱক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক কৃষিৰ বাবে আই বি এছ এ পুঁজি স্থাপন কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৃথিৱীখন বহু ফ্ৰণ্টত খণ্ডিত আৰু বিভক্ত যেন লাগে। এনে সময়ত আই বি এছ এয়ে ঐক্য, সহযোগিতা, মানৱতাৰ বাৰ্তা আগবঢ়াব পাৰে। এয়া আমাৰ দায়িত্ব আৰু তিনিটা গণতান্ত্ৰিক জাতি হিচাপে আমাৰ শক্তি দুয়োটা।
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।
ঘোষণা : এইটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ থুলমূল অনুবাদ। তেওঁ মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰিছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement at the IBSA Leaders' Meeting
23 NOV 2025 2:29PM by PIB Delhi
Your Excellency President Ramaphosa,
Your Excellency President Lula,
Friends,
Namaskar!
It is a great pleasure for me to participate in the IBSA Leaders Meeting in the vibrant and beautiful city of Johannesburg. I extend my sincere gratitude to President Lula, the Chair of IBSA, for this initiative, and to President Ramaphosa for his warm hospitality.
IBSA is not just a forum of three countries; it is a vital platform that connects three continents, three major democratic powers, and three significant economies. It is also a deep and enduring partnership, rooted in our diversity, shared values, and shared aspirations.
Friends,
Today's IBSA Leaders’ Meeting is both historic and timely. This first G20 Summit on the African continent marks the culmination of four consecutive G20 presidencies led by Global South countries. Over the past three years, the three IBSA nations have headed the G20. Across these three summits, we have advanced several important initiatives on shared priorities, including human-centric development, multilateral reform, and sustainable growth. It is now our collective responsibility to strengthen these initiatives and enhance their impact. In this spirit, I would like to offer a few suggestions on our cooperation.
Friends,
First, we all agree that global institutions do not reflect the realities of the 21st century. None of us is a permanent member of the UN Security Council. This clearly demonstrates that global institutions no longer represent today's world. Therefore, IBSA must send a unified message to the world: institutional reform is not an option but a prerogative.
Similarly, we must work in close coordination in the fight against terrorism. On an issue of such gravity, there can be no room for double standards. For the sake of global peace and prosperity, united and decisive action is essential.
The first meeting of the NSAs of the three countries was held under India's IBSA chairmanship in 2021. We can institutionalize this to strengthen security cooperation.
Friends,
Technology plays a vital role in advancing human-centric development. IBSA can assume a leading role in emerging technologies, particularly in the areas of Digital Public Infrastructure and Artificial Intelligence. In this regard, we could consider establishing an "IBSA Digital Innovation Alliance,” through which Digital Public Infrastructure such as UPI, health platforms like CoWIN, cybersecurity frameworks, and women-led technology initiatives can be shared across our three countries. This will accelerate the growth of our digital economies and create scalable solutions for the Global South. Together, we can contribute to the creation of safe, reliable, and human-centric AI norms. This could be launched at the AI ​​Impact Summit in India next year.
Friends,
For sustainable growth, IBSA can not only complement one another’s development efforts but also serve as an example for the world. Whether in the promotion of millets and natural farming, disaster resilience and green energy, or traditional medicine and health security, by combining our strengths across these areas, we can contribute meaningfully to global welfare.
It was with this vision that the IBSA Fund was created. With its support, we have implemented nearly fifty projects across forty countries. These initiatives ranging from education and health to women’s empowerment and solar energy have been shaped by the needs of local communities. To further reinforce this spirit of cooperation, we could consider establishing an IBSA Fund for Climate-Resilient Agriculture.
Friends,
Today’s world appears fragmented and divided on many fronts. In such a time, IBSA can offer a message of unity, cooperation, and humanity. This is both our responsibility and our strength as three democratic nations.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.