Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement at the IBSA Leaders' Meeting
23 NOV 2025 2:29PM by PIB Delhi
Your Excellency President Ramaphosa,
Your Excellency President Lula,
Friends,
Namaskar!
It is a great pleasure for me to participate in the IBSA Leaders Meeting in the vibrant and beautiful city of Johannesburg. I extend my sincere gratitude to President Lula, the Chair of IBSA, for this initiative, and to President Ramaphosa for his warm hospitality.
IBSA is not just a forum of three countries; it is a vital platform that connects three continents, three major democratic powers, and three significant economies. It is also a deep and enduring partnership, rooted in our diversity, shared values, and shared aspirations.
Friends,
Today's IBSA Leaders’ Meeting is both historic and timely. This first G20 Summit on the African continent marks the culmination of four consecutive G20 presidencies led by Global South countries. Over the past three years, the three IBSA nations have headed the G20. Across these three summits, we have advanced several important initiatives on shared priorities, including human-centric development, multilateral reform, and sustainable growth. It is now our collective responsibility to strengthen these initiatives and enhance their impact. In this spirit, I would like to offer a few suggestions on our cooperation.
Friends,
First, we all agree that global institutions do not reflect the realities of the 21st century. None of us is a permanent member of the UN Security Council. This clearly demonstrates that global institutions no longer represent today's world. Therefore, IBSA must send a unified message to the world: institutional reform is not an option but a prerogative.
Similarly, we must work in close coordination in the fight against terrorism. On an issue of such gravity, there can be no room for double standards. For the sake of global peace and prosperity, united and decisive action is essential.
The first meeting of the NSAs of the three countries was held under India's IBSA chairmanship in 2021. We can institutionalize this to strengthen security cooperation.
Friends,
Technology plays a vital role in advancing human-centric development. IBSA can assume a leading role in emerging technologies, particularly in the areas of Digital Public Infrastructure and Artificial Intelligence. In this regard, we could consider establishing an "IBSA Digital Innovation Alliance,” through which Digital Public Infrastructure such as UPI, health platforms like CoWIN, cybersecurity frameworks, and women-led technology initiatives can be shared across our three countries. This will accelerate the growth of our digital economies and create scalable solutions for the Global South. Together, we can contribute to the creation of safe, reliable, and human-centric AI norms. This could be launched at the AI ​​Impact Summit in India next year.
Friends,
For sustainable growth, IBSA can not only complement one another’s development efforts but also serve as an example for the world. Whether in the promotion of millets and natural farming, disaster resilience and green energy, or traditional medicine and health security, by combining our strengths across these areas, we can contribute meaningfully to global welfare.
It was with this vision that the IBSA Fund was created. With its support, we have implemented nearly fifty projects across forty countries. These initiatives ranging from education and health to women’s empowerment and solar energy have been shaped by the needs of local communities. To further reinforce this spirit of cooperation, we could consider establishing an IBSA Fund for Climate-Resilient Agriculture.
Friends,
Today’s world appears fragmented and divided on many fronts. In such a time, IBSA can offer a message of unity, cooperation, and humanity. This is both our responsibility and our strength as three democratic nations.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আই.বি.এস.এ লুচিংবশিংগী মীফমদা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
23 NOV 2025 2:29PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা রাষ্ট্রপতি রামাফোসা,
ইকায়খুম্নরবা রাষ্ট্রপতি লুলা,
মরুপশিং,
খুরুমজরি!
ফজরবা জোহান্নেসবার্গ সহরদা আই.বি.এস.এ লুচিংবশিংগী মীফমদা শরুক য়াবা ফংবা অসি অপেনবা ফাওই। মীফম অসিগীদমক, আই.বি.এস.এগী চিয়ার, রাষ্ট্রপতি লুলা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক্না তরাম্না ওকপগীদমক ঐনা রাষ্টপতি রামাফোসা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
আই.বি.এস.এ অসি লৈবাক অহুমগী লুপা অমা খক নত্তে; মসি মহাদেস অহুম, অচৌবা গনতন্ত্রগী শক্তি অহুম, অচৌবা ইকোনোমি অহুম শম্ননবা মরুওইবা মফম অমনি। মসি খেন্নবা, গুনশিং শরুক য়ামিন্নবা অমসুং মান্নবা অনিংবশিংনা মশক তাকপা মরা চেৎপা মরী অমসুনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী আই.বি.এস.এ লুচিংবশিংগী মীফম অসি পুৱারি ওইরবা অমসুং মতম চারবা অনিমক্নি। অফ্রিকাগী অহানবা জি-২০ মীফম অসি গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংনা মথং মথং জি-১০গী প্রসিদেন্ত ওইরকপগী অরোইবনি। হৌখিবা চহি অহুমদা আই.বি.এস.এ লৈবাক অহুমনা জি-২০ গী প্রসিদেন্ত ওইখ্রে। হায়রিবা মীফম অহুম অদুদা, মীওইবদা য়ুম্ফম ওইবা চাউখৎ-থৌরাং, মালেমগী লুপশিং অমুক হন্না শেমদোকপা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা চাউখৎ-থৌরাংগুম্বা মরুওইবা থবক কয়া ঐখোয়না পায়খৎলে। হৌজিক, হায়রিবা থবকশিং অসি ফগৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসি ফংনবা, ঐখোয় মতেং পাংনবগী মতাংদা ঐনা পাউতাক খরা পীবা পাম্মী।
মরুপশিং,
অহানবদা, মালেমগী লুপশিং অসি ২১ শুবা চহিচাগী অশেংবা শক্তমশিংদগী য়াম্না লাপখ্রে হায়বা ঐখোয় লৈবাক অহুম্না য়ানরে। ঐখোয় লৈবাক অহুম অসি য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিলগী লেংদ্রবা মেম্বর অমতা ওইদ্রি। মালেমগী লুপশিং অসি ঙসিগী মালেমগী মহুৎশীনবা নত্তে হায়বা মসিনা নাখৈ শেংনা তাক্লে। মরম অদুনা, লুপশিংগী অওনবা পুরকপা হায়বসি মখা তানা খনগদবা হিরম ওইদ্রে, তঙাইফদবা অমা ওইরে হায়না মালেম শীনবা থুংবদা আই.বি.এস.এনা অমতা ওইনা পাউজেল অমা পীগদবনি।
তেরোরিজম থেংননবা, ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। অসিগুম্বা অরুবা ৱাফম অমদা ময়াইদা লেপ্পগী মফম অমত লৈতে। মালেমগী শান্তি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা, হিরম অসিদা ঐখোয়না অপুনবা থবক অমা পায়খৎকদবনি।
২০২১ দা, ভারতনা আই.বি.এস.এগী চিয়ারমেন ওইবগী মখাদা লৈবাক অহুমগী এন.এস.এশিংগী অহানবা মীফম পাংথোকখ্রে। সেকুরিতি মতেং পাংনবা মপাঙ্গল কনখৎনবা, ঐখোয়না মসি ইন্সতিতুসন অমা ওইহনগদবনি।
মরুপশিং,
মীওইবা চাউখৎহনবদা তেক্নোলোজিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মরুওইনা দি.পি.আই অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স য়াওনা, মরুওইবা অমসুং নৌনা থোক্লকপা তেক্নোলোজিশিংদা আই.বি.এস.এনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগনি। য়ু.পি.আইগুম্বা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর, কোৱিনগুম্বা হেল্থ প্লেতফোর্মশিং, সাইবরসেকুরিতি ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং নুপীশিংনা লমজিংবা তেক্নোলোজিগী থবকশিং লৈবাক অহুমগী মরক্ত শরুক য়ামিন্ননবা ঐখোয়না “আই.বি.এস.এ দিজিতেল ইন্নোবেসন এল্লাইন্স” লিংখৎপা য়াগনি। অমতা ওইনা, অশোই-অঙাম লৈতবা, মরম চাবা অমসুং মীওইবগী য়াইফনবা এ.আইগী নিয়মশিং শেম্নবা ঐখোয় মতেং পাংগদবনি। মথং চহিদা ভারত্ত পাংথোক্কদৌরিবা এ.আই ইম্পেক্ত সম্মিৎতা মসি হৌদোক্কনি।
মরুপশিং,
তুংকোইনা চাউখৎনবগীদমক, লৈবাক অহুমগী চাউখৎপদা আই.বি.এস.এনা অমনা অমগী মতেং পাংনবা খক নত্তনা, মসিনা মালেম শীনবা থুংবগী খুদম অমা ওইগনি। মিল্লেতশিং নত্ত্রগা মহৌশাগী লৌউ-শিংউগী থবকশিং, অমাং-অতা মায়োক্নবা নত্ত্রগা গ্রিন ইনর্জি, মহৌশাগী হিদাক-লাংথকশিং নত্ত্রগা হেল্থ সেকুরিতি ওইবা য়াই, হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয়গী পাঙ্গল পুনশিনবনা মালেমগী য়াইফবা পুরক্কনি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না আই.বি.এস.এ ফন্দ লিংখৎলে। মসিগা মতেংগা লোয়ননা, ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক ৪০ দা প্রোজেক ৫০ রোম লোইশিনখ্রে। লাইরিক-লাইশু, হকশেল, নুপীশিংদা শক্তি পীবা অমসুং সোলার ইনর্জিগুম্বা হিরমশিংদা লমদম অসিগী মীয়ামগী দরকার ওইবদা য়ুম্ফম ওইদুনা প্রোজেকশিং অদু পায়খৎপনি। মসিগী থবক অসি মখা তানা ফগৎনবা, ঐখোয়না ক্লাইমেত রেসিলিয়েন্ত এগ্রিকলচরগী আই.বি.এস.এ ফন্দ লিংখৎপা য়াগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেম মচেৎ মচেৎ তারে অমসুং মাইকৈ কয়াদা খায়দোক্নরে। অসিগুম্বা মতম অমদা, আই.বি.এস.এনা অপুনবা, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মীওইবগী খনবগী পাউজেল অমা পীরি। মসি ঐখোয়গী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অহুমগী থৌদাং অমসুং মপাঙ্গল অনিমক্নি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।