ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଡେଡିଆପଡ଼ାରେ 'ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 NOV 2025 7:24PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜୋହାର! ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟ ବିଜେପିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜଗଦୀଶ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୀ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ନରେଶ ଭାଇ ପଟେଲ, ଜୟରାମ ଭାଇ ଗାମିତ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ପୁରୁଣା ସାଥି, ମନସୁଖ ଭାଇ ବାସୱା ଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଦେଶରେ ଏହି ସମୟରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି, ଅନେକ ଲୋକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଏମିତି ଭାବରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ କଥା ହେବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଯେହେତୁ ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୋତେ ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଅନୁମତି ନେଇ ହିନ୍ଦୀରେ କଥା ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମା’ ନର୍ମଦାର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମି ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଠିକ୍ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖରେ ଆମେ ଏଠାରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ଆମର ଏକତା ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ ପାଇଁ ଭାରତ ପର୍ବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ଏହି ଭବ୍ୟ ସମାରୋହ ସହିତ, ଆମେ ଭାରତ ପର୍ବର ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହିଛି । ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଜନ ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅଗ୍ନି ପ୍ରଜ୍ଵଳିତ କରିଥିବା ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ଆର୍ଶୀବାଦ ମଧ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛି। ମୁଁ ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଦେବମୋଗରା ମାତାଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ମା’ଙ୍କ ଚରଣରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଖୁବ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର, ଉଜ୍ଜୈନ ମହାକାଳ କରିଡର, ଅଯୋଧ୍ୟା ରାମ ମନ୍ଦିର, କେଦାରନାଥ ଧାମ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରେଲିଆ ପାଟନଙ୍କୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ମା 'ଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଏମିତି ଅବସ୍ଥା ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଦେଖିଥିଲି, କେବଳ ଏକ ଛୋଟ ଝୁମ୍ପୁଡ଼ି ଭଳି ସ୍ଥାନ ଥିଲା। ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ମୁଁ ମୋ ଜୀବନରେ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେବମୋଗରା ମାତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କଲି, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଏହା ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏବେ ମା 'ଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପାର ଭକ୍ତି ସହିତ ସେଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡେଡିଆପଡ଼ା ଏବଂ ସାଗବାରାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କବୀର ଜୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ବନାରସର ଜଣେ ସାଂସଦ, ବନାରସ ଯାହା ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କ ଭୂମି ଅଟେ। ତେଣୁ, ସନ୍ଥ କବୀରଙ୍କର ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ମୋ ଜୀବନରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ଏହି ସ୍ଥାନରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଦେଶର ବିକାଶ, ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପିଏମ-ଜନମନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆଶ୍ରମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଡ଼କ ଏବଂ ପରିବହନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ, ସେବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ମୋର ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୨୧ ମସିହାରେ ଆମେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ 'ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସ’ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଗୌରବ ଭାରତର ଚେତନାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହୋଇ ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ବି ଦେଶର ସମ୍ମାନ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା କିମ୍ବା ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ବିପଦରେ ପଡ଼ିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଆଗରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲା। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ନାୟକ ଏବଂ ନାୟିକା, ତିଲକା ମାଞ୍ଝି, ରାଣୀ ଗାଇଦିନଲିଉ, ସିଧୋ-କାହ୍ନୁ, ଭୈରବ ମୁର୍ମୁ, ବୁଦ୍ଧୋ ଭଗତ ଏବଂ ଅଲ୍ଲୁରୀ ସୀତାରାମ ରାଜୁଙ୍କ ପରି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମଶାଲକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ତାନ୍ତ୍ୟା ଭିଲ, ଛତିଶଗଡ଼ର ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ତେଲଙ୍ଗା ଖଡ଼ିଆ, ଆସାମର ରୂପଚାନ୍ଦ କୋୱାର ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଲକ୍ଷ୍ମଣ ନାୟକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧା ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଅପାର ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ଅକ୍ଳାନ୍ତ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୀବନ ସାରା ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ଶାନ୍ତିରେ ବସିବାକୁ ଦେଇ ନ ଥିଲେ। ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅସଂଖ୍ୟ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜର ରକ୍ତ ବୁହାଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଏଭଳି ଅନେକ ସାହସୀ ଦେଶଭକ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ, ଯିଏ ଭଗତ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ, ରାଜା ରୂପସିଂହ ନାୟକ, ଯିଏକି ପଞ୍ଚମହଲରେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ମୋତିଲାଲ ତେଜାୱତ, ଯିଏକି ‘ଏକୀ’ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ।, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ପାଲ୍ ଚିତରିଆ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ସେଠାରେ ସହିଦ ହୋଇଥିବା ଶହ ଶହ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସ୍ମାରକୀ ପାଇବେ, ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ଭଳି ଏକ ଘଟଣା, ସାବରକଣ୍ଠାର ପାଲ ଚିତାରିଆରେ ହୋଇଥିଲା। ଆମର ଦଶରୀବେନ ଚୌଧୁରୀ ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ନୀତିକୁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯାଇଥିଲେ। ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନେକ ଅଧ୍ୟାୟ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଗୌରବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନକୁ ଆମେ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ପରିବାରକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେବାର ଇଚ୍ଛା ହେତୁ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ, ତପସ୍ୟା ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେହି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତରେ ମନେ ପକାଇ ନଥିଲେ, କେବଳ ଆଖପାଖ ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ। ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇଲୁ କାରଣ ଆମେ ଚାହୁଁଥିଲୁ ଯେ ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁ ଯେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଆମକୁ କେତେ ବଡ଼ ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ, ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ରାଜପୀପଲାରେ ୨୫ ଏକର ଜମିରେ ଏକ ବିଶାଳ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଛତିଶଗଡ଼ ଯାଇଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଶହୀଦ ବୀର ନାରାୟଣ ସିଂହ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ସେହିଭଳି, ରାଞ୍ଚିରେ, ଯେଉଁ କାରାଗାରରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ବନ୍ଦୀ ଥିଲେ, ସେହି କାରାଗାରକୁ ଏବେ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ଭଗବାନ ବିରସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କୁ ସେହି ସମୟର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ଭବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ତାଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଆଦିବାସୀ ଭାଷା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଭିଲ, ଗାମିତ, ବାସଭା, ଗରାସିଆ, କୋକଣୀ, ସନ୍ଥାଲ, ରଥୱା, ନାୟକ, ଡବଲା, ଚୌଧୁରୀ, କୋକଣା, କୁମ୍ଭୀ, ୱାର୍ଲି, ଡେଡିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉପଭାଷା ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯିବ। ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀ ଏବଂ ଗୀତକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯିବ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଅର୍ଜିତ ଜ୍ଞାନର ବିପୁଳ ଭଣ୍ଡାର ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପାଖରେ ରହିଛି। ବିଜ୍ଞାନ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ନିହିତ, ଦର୍ଶନ ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀରେ ଲୁକ୍କାୟିତ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷା ପରିବେଶ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ବୁଝାମଣା ରହିଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁ ଚେୟାର ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜନଜାତି ଗୌରବ ଦିବସର ଏହି ଅବସର, ଆମ କୋଟି କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟାୟକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଉଛି। ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ଭିତର ଛାଡି ଦେଇଥିଲା। ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ଅପପୁଷ୍ଟିର ସମସ୍ୟାରେ ଥିଲା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାର ସମସ୍ୟା ଥିଲା, ଶିକ୍ଷାର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଏବଂ କୌଣସି ସଂଯୋଗୀକରଣର ଚିହ୍ନ-ବର୍ଣ୍ଣ ନ ଥିଲା । ଏହି ଅଭାବ ଗୁଡ଼ିକ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ପରିଚୟ ପାଲଟିଥିଲା। ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କେବଳ ହାତ ଉପରେ ହାତ ପକେଇ ବସିଥିଲେ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବଦା ବିଜେପିର ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାୟକୁ ଶେଷ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶର ଲାଭ ପହଞ୍ଚେଇବାରେ ଆମେ ସର୍ବଦା ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ। ଦେଶ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସ ବହୁତ ପୁରୁଣା । ତଥାପି ଯେଉଁମାନେ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିନଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲା । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାରର ପତନ ପରେ, ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସକୁ ପୁଣି ଥରେ ଶାସନ କରିବା ପାଇଁ ଦଶ ବର୍ଷ ମିଳିଥିଲା, ସେମାନେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ, ୨୦୧୩ ମସିହାରେ କଂଗ୍ରେସ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମାତ୍ର କିଛି ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିଥିଲା। ମାତ୍ର କିଛି ହଜାର କୋଟି, ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାରେ, ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ, ଆମେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ, ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆଜି ଆମେ ଏହି ବଜେଟକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ, ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥିତି ଭଲ ନଥିଲା। ଅବସ୍ଥା ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ ଥିବା ବିଦ୍ୟାଳୟ ନଥିଲା, ଏପରିକି ଅମ୍ବାଜୀ ଠାରୁ ଉମରଗାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ବି ବିଜ୍ଞାନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନ ଥିଲା। ଡେଡିଆପଡ଼ା ଏବଂ ସାଗବାରା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳି ନ ଥିଲା। ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ମୁଁ ଡେଡିଆପଡ଼ାରୁ ହିଁ କନ୍ୟା କେଲଓବାଣୀ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ସେହି ସମୟରେ, ଅନେକ ପିଲା ମୋତେ ଭେଟୁଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ପିଲାମାନେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ। ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କେତେକଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ମନ ଥିଲା, ଏବଂ କେହି କେହି ବୌଜ୍ଞାନିକ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଶ୍ଵାସନା ଦେଉଥିଲି, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଵପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ବାଧା ଅଛି, ତାହାକୁ ଆମେ ଦୂର କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନ ରାତି କାମ କଲୁ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ବି ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ ଥିବା ବିଦ୍ୟାଳୟ ନ ଥିଲା। ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କଳା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁଇ ଡର୍ଜନ ବିଜ୍ଞାନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ବିଜେପି ସରକାର ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶହ ଶହ ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଦୁଇଟି ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଏଠାରେ ବଡ଼ ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଆଜି ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ମୋତେ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଭେଟିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ହେଉଛନ୍ତି ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ କେତେକ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନ ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। କେବଳ ବିଗତ ୫ରୁ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଉପରେ ୧୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ନାମଲେଖା ନେଉଥିବା ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବାର ଶକ୍ତି ରହିଥାଏ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟରୁ ସାହସ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାର ଉତ୍ତରାଧିକାର ପାଇଛନ୍ତି। ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଯେଉଁ ଉଦାହରଣ ରହିଛି, ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଜାତୀୟ ପତାକାର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆଦିବାସୀ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି! କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମେରି କମ୍, ଥୋନାକଲ ଗୋପୀ, ଦୂତୀ ଚାନ୍ଦ ଏବଂ ବାଇଚୁଙ୍ଗ ଭୁଟିଆଙ୍କ ଭଳି ନାମକୁ ଜାଣିଥିଲେ। ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ନୂଆ ନୂଆ ଖେଳାଳି ବାହାରି ଆସୁଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଭାରତର ମହିଳା କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳ ମହିଳା ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏବଂ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଜଣେ ଝିଅ ମଧ୍ୟ ସେହି ବିଜୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମର ନର୍ମଦା ଜିଲ୍ଲା। ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଅଲଗା ନ ଥିଲା କାରଣ ଏହା ଭରୁଚ ଜିଲ୍ଲାର ଅଂଶବିଶେଷ ଏବଂ ଆଂଶିକ ଭାବେ ସୁରଟ ଜିଲ୍ଲାର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲା। ଏବଂ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକଦା ପଛୁଆ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ, ଆମେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ପରିଣତ କରିଛୁ, ଏବଂ ଆଜି ଏହା ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ମାନଦଣ୍ଡରେ ବହୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସିଧାସଳଖ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଯାଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆପଣଙ୍କର ମନେଥିବ ଯେ ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଞ୍ଚିର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆମେ ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳୁଛି। ସରକାର ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଛତିଶଗଡ଼ରୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହାର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମିଳୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳ ଯୋଗାଣ, ସଡ଼କ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରଖାନା ନଥିଲା, ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟିରୁ ପିଏମ-ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଗ୍ରାମକୁ ଯାଇଥିଲି। ସେହି ପବିତ୍ର ମୃତ୍ତିକାକୁ ମୋ କପଡ଼ାରେ ଲଗାଇ ମୁଁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଶପଥ ନେଲି। ମୁଁ ଏପରି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଘରକୁ ଆସିଥିବା ମୁଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ମୋର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ପିଏମ-ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
‘ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତି ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ’ ମଧ୍ୟ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନଳ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳିଛି। ଏବଂ ଶହ ଶହ ଗ୍ରାମରେ ଟେଲି-ମେଡିସିନ୍ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର କରାଯାଇଛି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ପୋଷଣ, କୃଷି ଏବଂ ଜୀବିକା ଉପରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥାଉ, ସବୁଠାରୁ ଅସମ୍ଭବ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମେ ଏମଏସପି ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦ ସଂଖ୍ୟା ୨୦ରୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ଏବଂ ଏମଏସପି ହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆମ ସରକାର ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ଜୋରଦାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି। ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ‘ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ନୂଆ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମାସ-ମାସ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଏହା ଏପରି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯୋଜନା ଥିଲା। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ‘ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏବେ ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ‘ଜନଜାତି କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା’ ଭଳି ନୂଆ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସିକଲ ସେଲ ରୋଗ ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଔଷଧ ଦୋକାନ, ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ସିକଲ ସେଲ ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ ୬ କୋଟି ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ପିଲା କେବଳ ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାରଣରୁ ପଛରେ ରହି ଯାଉଥିଲେ। ଏବେ ନିଜସ୍ୱ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ସେମାନେ ନିଜକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟର ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମାଜରେ ମଧ୍ୟ କଳାର ଏକ ଅସାଧାରଣ ସମ୍ପଦ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କର ଚିତ୍ରକଳା ଏବଂ କଳାକୃତି ନିଜ ଭିତରେ ଅନନ୍ୟ। ଏଠାରେ ଜଣେ ଝିଅ ଚିତ୍ରକଳା ଧରି ବସିଛନ୍ତି। ଲାଗୁଛି ସେ ମୋତେ ଦେବାକୁ ଆଣିଛନ୍ତି। ଏସପିଜି କର୍ମୀମାନେ, ଦୟାକରି ଏହାକୁ ଝିଅଠାରୁ ନିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଏଥିରେ କିଛି ୱାର୍ଲି ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖିପାରୁଛି। ଧନ୍ୟବାଦ, ଝିଅ । ଯଦି ତୁମ ଠିକଣା ଏଥିରେ ଅଛି, ତେବେ ମୁଁ ତୁମକୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିବି। ତୁମକୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। କଳାତ୍ମକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏଠାରେ ସ୍ୱାଭାବିକ। ଆମର ପରେଶଭାଇ ରାଠୱାଙ୍କ ଭଳି ଚିତ୍ରକାର ମାନେ ଏହି କଳାକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହା ମୋତେ ସନ୍ତୋଷ ଦେଉଛି ଯେ ଆମ ସରକାର ପରେଶଭାଇ ରାଠୱାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେକୌଣସି ସମାଜର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା। ସେହିଭଳି, ବିଜେପି ଏବଂ ଏନଡିଏ ସର୍ବଦା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିଭାବାନ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶୀର୍ଷ ପଦବୀକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଆସିଛନ୍ତି। ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ଜୀ ସାଇ ରାଜ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି। ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ, ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ନେଫିଉ ରିଓ ମଧ୍ୟ ସେବା କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛୁ। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଆମ ଦଳ ଆଦିବାସୀ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ଆମ ଗୁଜରାଟର ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଅଛନ୍ତି। ଆମ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ଥିବା ସର୍ବାନନ୍ଦ ଜୀ ସୋନୋୱାଲ ଏକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି। ସେ ଥରେ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ନେତାମାନେ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସେବା ଦେଇଛନ୍ତି, ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯେଉଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ତାହା ଅତୁଳନୀୟ ଏବଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ "ମନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏବଂ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି। ଏହା କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ି ପାରିନଥିଲା, ବରଂ ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ତେଣୁ, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ, ଆମେ "'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ" ମନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଉଚିତ। ବିକାଶରେ ଯେପରି କେହି ପଛରେ ନ ରୁହନ୍ତୁ, କେହି ଏଥିରୁ ବାଦ୍ ନ ପଡ଼ନ୍ତୁ । କେବଳ ଏହା ହିଁ ହେବ ଧରତୀ ଆବାଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ, ଏଥିରେ ଆମ ମାଟିର ମହକ ରହିଛି, ଏଥିରେ ଆମର ପରମ୍ପରାକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବହନ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଯୁଗ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, । ତେଣୁ, ଆମେ ସର୍ବଦା ନଭେମ୍ବର ୧୫, ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ, ଜନ ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ମାନର ସହ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ, ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ, ଏବଂ ଭାରତ ତୃଣମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିବାକୁ ହେବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହା ଭାରତର ମହାନ ପ୍ରେରଣାର, ଏହାର ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରାର, ଦୀର୍ଘ ସଂଘର୍ଷର, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏକ ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଏହାର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Janjatiya Gaurav Diwas programme in Dediapada, Gujarat
15 NOV 2025 7:24PM by PIB Delhi
Jai Johar! Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister, Shri Bhupendrabhai Patel, President of Gujarat BJP Jagdish Vishwakarma ji, Ministers of the Gujarat government Nareshbhai Patel and Jayrambhai Gamit ji, my old colleague in Parliament Mansukhbhai Vasava ji, all members of the family of Bhagwan Birsa Munda present on the stage, my tribal brothers and sisters from every corner of the country who are part of this program, all other dignitaries, and many people connected with us through technology as several national programs are going on at this time. I extend my heartfelt greetings to the Governors, Chief Ministers, Ministers, and all of you on the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas.
Generally, when I come to you, I should speak in Gujarati, but since people from across the country are connected with this event, I will now have to speak in Hindi with your blessings and permission.
This sacred land of Mother Narmada is once again witnessing a historic event today. Just on 31st October, we celebrated the 150th birth anniversary of Sardar Patel here. The Bharat Parv began to celebrate our unity and diversity, and today, with this grand ceremony marking the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we are witnessing the culmination of Bharat Parv. On this holy occasion, I bow to Bhagwan Birsa Munda. Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, and the entire tribal region were inspired by the flame of independence lit by Govind Guru during the freedom movement. I bow to Govind Guru as well from this stage. A short while ago, I also had the privilege of having darshan of Devmogra Mata. I bow at her feet again. People talk about the Kashi Vishwanath Corridor, the Ujjain Mahakal Corridor, the Ayodhya Ram Temple, the Kedarnath Dham. Over the last decade, many such religious and historical sites have been developed. But few would know that in 2003, when I came to Raliya Patan as Chief Minister for an event for the education of girls, I bowed at the feet of the Mother. And the condition was such that just a small hut-like place existed at that time. I can proudly say that among all the major development works I may have done in my life, the beginning happened with the development of the Devmogra Mata site. And when I visited the site today, I felt very happy to see that lakhs of people, especially our tribal brothers and sisters, now come there with immense devotion for the Mother.
Friends,
This region of Dediapada and Sagbara has long been inspired by the teachings of Kabir ji. And I am a Member of Parliament from Banaras, which is the land of Saint Kabir. Therefore, Saint Kabir naturally holds a special place in my life. I bow to him as well from this stage.
Friends,
Today, many projects related to the development of the country and the welfare of tribal communities have been inaugurated and their foundation stones laid. One lakh families here have been given permanent houses under PM-JANMAN and other schemes. A large number of Eklavya Model Schools and Ashram Schools have been inaugurated and their foundations laid. Shri Govind Guru Chair has also been established at Birsa Munda Tribal University. Many more projects related to health, roads, and transport have been launched. I extend my heartfelt congratulations to all of you, especially my tribal families of Gujarat and across the country, for all these development works, service initiatives, and welfare schemes.
Friends,
In 2021, we started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day). Tribal pride has been an integral part of Bharat’s consciousness for thousands of years. Whenever the nation’s honour, dignity, or self-rule were at stake, our tribal society stood at the forefront. Our freedom struggle is the biggest example of this. Numerous heroes and heroines from the tribal community, Tilka Manjhi, Rani Gaidinliu, Sidho-Kanhu, Bhairav Murmu, Budhu Bhagat, and inspirational figures like Alluri Sitarama Raju carried forward the torch of freedom. Similarly, so many brave warriors, including Tantya Bhil of Madhya Pradesh, Veer Narayan Singh of Chhattisgarh, Telanga Kharia of Jharkhand, Rupchand Konwar of Assam, and Laxman Naik of Odisha made immense sacrifices for freedom, fought tirelessly, and never allowed the British to sit in peace. The tribal community led countless revolutions and shed their blood for independence.
Friends,
Here in Gujarat as well, the tribal society has produced many such brave patriots. Govind Guru, who led the Bhagat Movement; Raja Roopsingh Nayak, who fought a long battle against the British in Panchmahal; Motilal Tejawat, who led the Eki Movement. And if you go to Pal Chitariya, you will find a memorial of the hundreds of tribals who were martyred there. An incident similar to Jallianwala Bagh took place at Pal Chitariya in Sabarkantha. Then there is our Dashriben Chaudhary, who took Gandhiji’s principles to the tribal society. So many chapters of our freedom struggle are filled with tribal pride and tribal valour.
Brothers and sisters,
We cannot forget the contribution of the tribal society to the freedom movement. After independence, this recognition should have been given to them, but due to the desire to give credit for independence to only a few families, the sacrifice, penance, and dedication of my tribal brothers and sisters were ignored. No one in the country truly remembered Bhagwan Birsa Munda before 2014, only the nearby villages spoke of him. We changed that because we wanted our next generation to know how big a gift my tribal brothers and sisters have given us by helping win us our freedom. And to preserve this legacy and remind future generations, we are building many Tribal Museums across the country. Here in Gujarat, a grand Tribal Museum is taking shape on 25 acres of land in Rajpipla itself. A few days ago, I visited Chhattisgarh, where I inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum. Similarly, in Ranchi, the very jail where Bhagwan Birsa Munda was imprisoned has now been transformed into a magnificent museum dedicated to him and the freedom movement of that era.
Friends,
Today, the Shri Govind Guru Chair has been established as a Tribal Language Promotion Centre. Here, studies will be conducted on the dialects of all tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Kokni, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbi, Warli, Dodiya, and many others. Their stories and songs will be preserved. The tribal society holds an immense treasure of knowledge acquired from the experiences of thousands of years. Science is embedded in their lifestyle, philosophy is hidden in their stories, and their language holds a deep understanding of the environment. The Shri Govind Guru Chair will help connect the new generation with this rich tradition.
Friends,
The occasion of Janjatiya Gaurav Diwas also reminds us of the injustice that was done to crores of our tribal brothers and sisters. The Congress, which ruled the country for six decades, left the tribal communities to fend for themselves. Tribal regions suffered from malnutrition, lack of health security, absence of education, and no connectivity whatsoever. These shortcomings became the identity of tribal regions. And the Congress governments simply sat idle.
But friends,
Tribal welfare has always been the highest priority for the BJP. We have always moved forward with the resolve to end the injustices faced by tribal communities and to bring development benefits to them. The country may have gained independence in 1947, but the tribal society has been connected with Lord Ram since ancient times and their history is much older. Yet those who ruled for six decades did not even realize the need to work for the development of such a large tribal community.
Friends,
A separate ministry for tribal affairs was created for the first time in the country when Atal Bihari Vajpayee became Prime Minister for the first time and the BJP formed the government. Before that, no such ministry existed. But after the fall of Atal ji’s government, when Congress once again got ten years to govern, they neglected this ministry and completely ignored it. You can imagine that the Congress allocated only a few thousand crores of rupees for tribal welfare in 2013. Just a few thousand crores! In one district, even a thousand crores are not enough to get work done. After our government came to power, we made a significant increase, took care of tribal interests, and expanded the budget of the Tribal Affairs Ministry. Today, we have taken responsibility for the development of tribal regions by increasing this budget many-fold. We are trying to move forward in every sector whether it is education, health, or connectivity.
Friends,
There was a time when the situation in the tribal regions of Gujarat was not good. The condition was such that not a single science-stream school existed across the entire tribal belt, not even one science school from Ambaji to Umargam. In areas like Dediapada and Sagbara, students did not get opportunities for higher studies. I remember, when I was the Chief Minister of Gujarat, I started the Kanya Kelavani Mahotsav from Dediapada itself. At that time, many children would meet me, and they had big dreams. Some wanted to become doctors, engineers, and scientists. I would explain to them that education is the only path. I assured them that we would remove whatever obstacles stood in the way of their dreams.
Friends,
We worked day and night to bring change. As a result, today there are more than 10,000 schools in the tribal belt of Gujarat where there was not even a single science-stream school before I became Chief Minister. Over the last two decades, two dozen science colleges have been established in tribal areas along with commerce and arts colleges. The BJP government built hundreds of hostels for tribal children. In Gujarat, we also established two tribal universities. Because of such efforts, major changes took place here. Today, some of the children who met me with dreams 20 years ago are doctors, engineers, and some are working in research fields.
Friends,
We are working day and night to ensure a bright future for tribal children. In the past 5–6 years alone, the Central Government has spent more than 18,000 crore rupees on Eklavya Model Residential Schools for tribal students across the country. Necessary facilities for girl students have been provided in these schools. As a result, the number of tribal children taking admission in these schools has increased by 60 percent.
Friends,
When tribal youth get opportunities, they have the strength to excel in every field. They inherit courage, hard work, and talent from their tradition and heritage. Today, the examples in the sports world are in front of everyone. Tribal sons and daughters have played a major role in raising the glory of the national flag across the world! Until recently, we all knew names like Mary Kom, Thonakal Gopi, Dutee Chand, and Bhaichung Bhutia. Now, new players are emerging from tribal regions in every major competition. Recently, Bharat’s women’s cricket team created history by winning the Women’s World Cup. And a daughter from our tribal society also played an important role in that victory. Our government is continuously working to identify new talent in tribal areas and to promote them. Sports facilities are also being expanded in tribal regions.
Friends,
Our government works with the vision of giving priority to the deprived. A very big example of this is our Narmada district. Earlier, it was not separate as it was part of Bharuch district and partly part of Surat district. And this entire region was once considered backward. We gave it priority, we made this district an Aspirational District, and today it has advanced greatly on many development parameters. This has greatly benefited the tribal community living here. You have seen that we launch many central government schemes by going directly to tribal-majority states and deprived communities. You may remember the Ayushman Bharat scheme for free medical treatment was launched in 2018. We launched this scheme from the tribal region of Ranchi in Jharkhand. And today, crores of tribal brothers and sisters in the country are getting up to 5 lakh rupees of free medical treatment under this scheme. The government also began the Ayushman Arogya Mandir initiative from tribal-majority Chhattisgarh. This too has benefited the tribal community immensely.
Friends,
Among the tribal communities, our government is giving special priority to the most backward groups. In regions where, even decades after independence, there was no electricity, water supply, roads, or hospitals, we launched the PM-JANMAN Yojana from Khunti in Jharkhand to develop these areas. I had gone to the village of Bhagwan Birsa Munda. Applying that sacred soil on my forehead, I took a pledge for the welfare of tribal communities. I am a person who has moved forward with that commitment. I was the first Prime Minister to visit the home of Bhagwan Birsa Munda, and even today, I maintain a deep relationship with his family members. Under the PM-JANMAN scheme, 24,000 crore rupees is being spent.
Friends,
The Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkash Abhiyan is also writing a new chapter in the development of backward tribal villages. More than 60,000 villages across the country have joined this campaign so far. Among these, thousands of villages have received tap drinking water for the first time ever. And tele-medicine facilities have begun in hundreds of villages. Under this campaign, Gram Sabhas have been made the centre of development. Community-based plans on health, education, nutrition, agriculture, and livelihoods are being prepared for villages. This campaign shows that when we resolve to achieve something, even the most impossible goals become possible.
Friends,
Our government is working by keeping in mind every aspect of the lives of tribal communities. We increased the number of minor forest produce items eligible for MSP from 20 to almost 100, and also increased the MSP rates. Our government is strongly promoting Shree Anna, which is benefiting our tribal brothers and sisters engaged in farming in tribal regions. In Gujarat, we started the Vanbandhu Kalyan Yojana for you. This gave you new economic strength. I remember that when I started this scheme, people from different tribal regions came to thank me and bless me for months. It was such a transformative scheme. I am happy that Bhupendrabhai is expanding the Vanbandhu Kalyan Yojana, and now it is being presented to you with new and extended programs as the Janjatiya Kalyan Yojana.
Brothers and sisters,
Sickle cell disease has been a major threat within our tribal communities. To fight this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been increased. A national-level campaign is also underway to tackle sickle cell disease. Under this initiative, 6 crore tribal brothers and sisters have already been screened across the country.
Friends,
Under the New National Education Policy, education in local languages is also being made available. Earlier, many children from tribal communities lagged behind only because of language barriers. Now, by studying in their own local languages, they are progressing themselves and also contributing more and more to the nation’s development.
Friends,
Our tribal society in Gujarat also has an extraordinary wealth of art. Their paintings and artworks are unique in themselves. A daughter here is sitting with a painting. It seems she has brought it for me. SPG personnel, please take it from the daughter. I can see some Warli painting in it. Thank you, child. If your address is available with it, I will write you a letter. Thank you very much. Artistic expression is natural here. Artists like our Pareshbhai Rathwa are taking these art forms forward. It gives me satisfaction that our government has honoured Pareshbhai Rathwa with the Padma Award.
Friends,
Proper participation in democracy is equally important for the progress of any society. That is why our goal is to ensure that our tribal brothers and sisters reach high positions in the country and lead the nation. Look, today the President of the country is a tribal woman. Similarly, the BJP and the NDA have always made efforts to elevate talented members of the tribal community to top positions. Today, the Chief Minister of Chhattisgarh, our tribal brother Shri Vishnu Deo Sai, is transforming the state. Shri Mohan Charan Majhi is driving the development of Odisha with the blessings of Lord Jagannath. In Arunachal Pradesh, our tribal brother Pema Khandu is serving as the Chief Minister. In Nagaland, our tribal brother Neiphiu Rio is also serving. We have appointed tribal Chief Ministers in several states. In many state assemblies, our party has appointed tribal Speakers. Mangubhai Patel from our Gujarat is the Governor of Madhya Pradesh. In our central government, Sarbananda Sonowal comes from a tribal community and is handling the entire Shipping Ministry. He once served as the Chief Minister of Assam.
Friends,
The service these leaders have given to the nation, the contribution they have made to the country’s development is incomparable and unprecedented.
Friends,
Today our country possesses the strength of the mantra “Sabka Saath, Sabka Vikas” (Together with all, development for all). This very mantra has transformed the lives of crores of people in recent years. This mantra has strengthened the unity of our nation. And this mantra has connected the tribal communities, who had been neglected for decades, with the mainstream. It not just connected them, but enabled them to lead society as a whole. Therefore, on the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we must resolve to strengthen the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas.” Let no one be left behind in development, let no one be excluded from it. This alone is the true tribute at the feet of Dharti Aaba. I am confident that together we will move forward and fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With this resolve, once again I extend my best wishes to all of you on Tribal Pride Day. And I want to say to all citizens that Janjatiya Gaurav Diwas carries the fragrance of our soil. It carries within it the traditions of our tribal communities who have preserved the country’s cultural heritage. It carries their strength, their courage, and their aspirations for the coming era. Therefore, we must always celebrate November 15, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, as Janjatiya Gaurav Diwas with great honour in every corner of the country. We must move forward with new strength, with renewed confidence, and stay connected to Bharat’s roots as we achieve new heights. With this belief, thank you very much.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
We all know that Vande Mataram has completed 150 years. It represents Bharat’s great inspiration, its long journey, its long struggle. In every way, Vande Mataram has become a mantra. We are celebrating 150 years of it. Say it with me—
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.