Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Janjatiya Gaurav Diwas programme in Dediapada, Gujarat
15 NOV 2025 7:24PM by PIB Delhi
Jai Johar! Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister, Shri Bhupendrabhai Patel, President of Gujarat BJP Jagdish Vishwakarma ji, Ministers of the Gujarat government Nareshbhai Patel and Jayrambhai Gamit ji, my old colleague in Parliament Mansukhbhai Vasava ji, all members of the family of Bhagwan Birsa Munda present on the stage, my tribal brothers and sisters from every corner of the country who are part of this program, all other dignitaries, and many people connected with us through technology as several national programs are going on at this time. I extend my heartfelt greetings to the Governors, Chief Ministers, Ministers, and all of you on the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas.
Generally, when I come to you, I should speak in Gujarati, but since people from across the country are connected with this event, I will now have to speak in Hindi with your blessings and permission.
This sacred land of Mother Narmada is once again witnessing a historic event today. Just on 31st October, we celebrated the 150th birth anniversary of Sardar Patel here. The Bharat Parv began to celebrate our unity and diversity, and today, with this grand ceremony marking the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we are witnessing the culmination of Bharat Parv. On this holy occasion, I bow to Bhagwan Birsa Munda. Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, and the entire tribal region were inspired by the flame of independence lit by Govind Guru during the freedom movement. I bow to Govind Guru as well from this stage. A short while ago, I also had the privilege of having darshan of Devmogra Mata. I bow at her feet again. People talk about the Kashi Vishwanath Corridor, the Ujjain Mahakal Corridor, the Ayodhya Ram Temple, the Kedarnath Dham. Over the last decade, many such religious and historical sites have been developed. But few would know that in 2003, when I came to Raliya Patan as Chief Minister for an event for the education of girls, I bowed at the feet of the Mother. And the condition was such that just a small hut-like place existed at that time. I can proudly say that among all the major development works I may have done in my life, the beginning happened with the development of the Devmogra Mata site. And when I visited the site today, I felt very happy to see that lakhs of people, especially our tribal brothers and sisters, now come there with immense devotion for the Mother.
Friends,
This region of Dediapada and Sagbara has long been inspired by the teachings of Kabir ji. And I am a Member of Parliament from Banaras, which is the land of Saint Kabir. Therefore, Saint Kabir naturally holds a special place in my life. I bow to him as well from this stage.
Friends,
Today, many projects related to the development of the country and the welfare of tribal communities have been inaugurated and their foundation stones laid. One lakh families here have been given permanent houses under PM-JANMAN and other schemes. A large number of Eklavya Model Schools and Ashram Schools have been inaugurated and their foundations laid. Shri Govind Guru Chair has also been established at Birsa Munda Tribal University. Many more projects related to health, roads, and transport have been launched. I extend my heartfelt congratulations to all of you, especially my tribal families of Gujarat and across the country, for all these development works, service initiatives, and welfare schemes.
Friends,
In 2021, we started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas (Tribal Pride Day). Tribal pride has been an integral part of Bharat’s consciousness for thousands of years. Whenever the nation’s honour, dignity, or self-rule were at stake, our tribal society stood at the forefront. Our freedom struggle is the biggest example of this. Numerous heroes and heroines from the tribal community, Tilka Manjhi, Rani Gaidinliu, Sidho-Kanhu, Bhairav Murmu, Budhu Bhagat, and inspirational figures like Alluri Sitarama Raju carried forward the torch of freedom. Similarly, so many brave warriors, including Tantya Bhil of Madhya Pradesh, Veer Narayan Singh of Chhattisgarh, Telanga Kharia of Jharkhand, Rupchand Konwar of Assam, and Laxman Naik of Odisha made immense sacrifices for freedom, fought tirelessly, and never allowed the British to sit in peace. The tribal community led countless revolutions and shed their blood for independence.
Friends,
Here in Gujarat as well, the tribal society has produced many such brave patriots. Govind Guru, who led the Bhagat Movement; Raja Roopsingh Nayak, who fought a long battle against the British in Panchmahal; Motilal Tejawat, who led the Eki Movement. And if you go to Pal Chitariya, you will find a memorial of the hundreds of tribals who were martyred there. An incident similar to Jallianwala Bagh took place at Pal Chitariya in Sabarkantha. Then there is our Dashriben Chaudhary, who took Gandhiji’s principles to the tribal society. So many chapters of our freedom struggle are filled with tribal pride and tribal valour.
Brothers and sisters,
We cannot forget the contribution of the tribal society to the freedom movement. After independence, this recognition should have been given to them, but due to the desire to give credit for independence to only a few families, the sacrifice, penance, and dedication of my tribal brothers and sisters were ignored. No one in the country truly remembered Bhagwan Birsa Munda before 2014, only the nearby villages spoke of him. We changed that because we wanted our next generation to know how big a gift my tribal brothers and sisters have given us by helping win us our freedom. And to preserve this legacy and remind future generations, we are building many Tribal Museums across the country. Here in Gujarat, a grand Tribal Museum is taking shape on 25 acres of land in Rajpipla itself. A few days ago, I visited Chhattisgarh, where I inaugurated the Shaheed Veer Narayan Singh Tribal Museum. Similarly, in Ranchi, the very jail where Bhagwan Birsa Munda was imprisoned has now been transformed into a magnificent museum dedicated to him and the freedom movement of that era.
Friends,
Today, the Shri Govind Guru Chair has been established as a Tribal Language Promotion Centre. Here, studies will be conducted on the dialects of all tribal communities such as Bhil, Gamit, Vasava, Garasia, Kokni, Santhal, Rathwa, Nayak, Dabla, Chaudhary, Kokna, Kumbi, Warli, Dodiya, and many others. Their stories and songs will be preserved. The tribal society holds an immense treasure of knowledge acquired from the experiences of thousands of years. Science is embedded in their lifestyle, philosophy is hidden in their stories, and their language holds a deep understanding of the environment. The Shri Govind Guru Chair will help connect the new generation with this rich tradition.
Friends,
The occasion of Janjatiya Gaurav Diwas also reminds us of the injustice that was done to crores of our tribal brothers and sisters. The Congress, which ruled the country for six decades, left the tribal communities to fend for themselves. Tribal regions suffered from malnutrition, lack of health security, absence of education, and no connectivity whatsoever. These shortcomings became the identity of tribal regions. And the Congress governments simply sat idle.
But friends,
Tribal welfare has always been the highest priority for the BJP. We have always moved forward with the resolve to end the injustices faced by tribal communities and to bring development benefits to them. The country may have gained independence in 1947, but the tribal society has been connected with Lord Ram since ancient times and their history is much older. Yet those who ruled for six decades did not even realize the need to work for the development of such a large tribal community.
Friends,
A separate ministry for tribal affairs was created for the first time in the country when Atal Bihari Vajpayee became Prime Minister for the first time and the BJP formed the government. Before that, no such ministry existed. But after the fall of Atal ji’s government, when Congress once again got ten years to govern, they neglected this ministry and completely ignored it. You can imagine that the Congress allocated only a few thousand crores of rupees for tribal welfare in 2013. Just a few thousand crores! In one district, even a thousand crores are not enough to get work done. After our government came to power, we made a significant increase, took care of tribal interests, and expanded the budget of the Tribal Affairs Ministry. Today, we have taken responsibility for the development of tribal regions by increasing this budget many-fold. We are trying to move forward in every sector whether it is education, health, or connectivity.
Friends,
There was a time when the situation in the tribal regions of Gujarat was not good. The condition was such that not a single science-stream school existed across the entire tribal belt, not even one science school from Ambaji to Umargam. In areas like Dediapada and Sagbara, students did not get opportunities for higher studies. I remember, when I was the Chief Minister of Gujarat, I started the Kanya Kelavani Mahotsav from Dediapada itself. At that time, many children would meet me, and they had big dreams. Some wanted to become doctors, engineers, and scientists. I would explain to them that education is the only path. I assured them that we would remove whatever obstacles stood in the way of their dreams.
Friends,
We worked day and night to bring change. As a result, today there are more than 10,000 schools in the tribal belt of Gujarat where there was not even a single science-stream school before I became Chief Minister. Over the last two decades, two dozen science colleges have been established in tribal areas along with commerce and arts colleges. The BJP government built hundreds of hostels for tribal children. In Gujarat, we also established two tribal universities. Because of such efforts, major changes took place here. Today, some of the children who met me with dreams 20 years ago are doctors, engineers, and some are working in research fields.
Friends,
We are working day and night to ensure a bright future for tribal children. In the past 5–6 years alone, the Central Government has spent more than 18,000 crore rupees on Eklavya Model Residential Schools for tribal students across the country. Necessary facilities for girl students have been provided in these schools. As a result, the number of tribal children taking admission in these schools has increased by 60 percent.
Friends,
When tribal youth get opportunities, they have the strength to excel in every field. They inherit courage, hard work, and talent from their tradition and heritage. Today, the examples in the sports world are in front of everyone. Tribal sons and daughters have played a major role in raising the glory of the national flag across the world! Until recently, we all knew names like Mary Kom, Thonakal Gopi, Dutee Chand, and Bhaichung Bhutia. Now, new players are emerging from tribal regions in every major competition. Recently, Bharat’s women’s cricket team created history by winning the Women’s World Cup. And a daughter from our tribal society also played an important role in that victory. Our government is continuously working to identify new talent in tribal areas and to promote them. Sports facilities are also being expanded in tribal regions.
Friends,
Our government works with the vision of giving priority to the deprived. A very big example of this is our Narmada district. Earlier, it was not separate as it was part of Bharuch district and partly part of Surat district. And this entire region was once considered backward. We gave it priority, we made this district an Aspirational District, and today it has advanced greatly on many development parameters. This has greatly benefited the tribal community living here. You have seen that we launch many central government schemes by going directly to tribal-majority states and deprived communities. You may remember the Ayushman Bharat scheme for free medical treatment was launched in 2018. We launched this scheme from the tribal region of Ranchi in Jharkhand. And today, crores of tribal brothers and sisters in the country are getting up to 5 lakh rupees of free medical treatment under this scheme. The government also began the Ayushman Arogya Mandir initiative from tribal-majority Chhattisgarh. This too has benefited the tribal community immensely.
Friends,
Among the tribal communities, our government is giving special priority to the most backward groups. In regions where, even decades after independence, there was no electricity, water supply, roads, or hospitals, we launched the PM-JANMAN Yojana from Khunti in Jharkhand to develop these areas. I had gone to the village of Bhagwan Birsa Munda. Applying that sacred soil on my forehead, I took a pledge for the welfare of tribal communities. I am a person who has moved forward with that commitment. I was the first Prime Minister to visit the home of Bhagwan Birsa Munda, and even today, I maintain a deep relationship with his family members. Under the PM-JANMAN scheme, 24,000 crore rupees is being spent.
Friends,
The Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkash Abhiyan is also writing a new chapter in the development of backward tribal villages. More than 60,000 villages across the country have joined this campaign so far. Among these, thousands of villages have received tap drinking water for the first time ever. And tele-medicine facilities have begun in hundreds of villages. Under this campaign, Gram Sabhas have been made the centre of development. Community-based plans on health, education, nutrition, agriculture, and livelihoods are being prepared for villages. This campaign shows that when we resolve to achieve something, even the most impossible goals become possible.
Friends,
Our government is working by keeping in mind every aspect of the lives of tribal communities. We increased the number of minor forest produce items eligible for MSP from 20 to almost 100, and also increased the MSP rates. Our government is strongly promoting Shree Anna, which is benefiting our tribal brothers and sisters engaged in farming in tribal regions. In Gujarat, we started the Vanbandhu Kalyan Yojana for you. This gave you new economic strength. I remember that when I started this scheme, people from different tribal regions came to thank me and bless me for months. It was such a transformative scheme. I am happy that Bhupendrabhai is expanding the Vanbandhu Kalyan Yojana, and now it is being presented to you with new and extended programs as the Janjatiya Kalyan Yojana.
Brothers and sisters,
Sickle cell disease has been a major threat within our tribal communities. To fight this, the number of dispensaries, medical centres, and hospitals in tribal regions has been increased. A national-level campaign is also underway to tackle sickle cell disease. Under this initiative, 6 crore tribal brothers and sisters have already been screened across the country.
Friends,
Under the New National Education Policy, education in local languages is also being made available. Earlier, many children from tribal communities lagged behind only because of language barriers. Now, by studying in their own local languages, they are progressing themselves and also contributing more and more to the nation’s development.
Friends,
Our tribal society in Gujarat also has an extraordinary wealth of art. Their paintings and artworks are unique in themselves. A daughter here is sitting with a painting. It seems she has brought it for me. SPG personnel, please take it from the daughter. I can see some Warli painting in it. Thank you, child. If your address is available with it, I will write you a letter. Thank you very much. Artistic expression is natural here. Artists like our Pareshbhai Rathwa are taking these art forms forward. It gives me satisfaction that our government has honoured Pareshbhai Rathwa with the Padma Award.
Friends,
Proper participation in democracy is equally important for the progress of any society. That is why our goal is to ensure that our tribal brothers and sisters reach high positions in the country and lead the nation. Look, today the President of the country is a tribal woman. Similarly, the BJP and the NDA have always made efforts to elevate talented members of the tribal community to top positions. Today, the Chief Minister of Chhattisgarh, our tribal brother Shri Vishnu Deo Sai, is transforming the state. Shri Mohan Charan Majhi is driving the development of Odisha with the blessings of Lord Jagannath. In Arunachal Pradesh, our tribal brother Pema Khandu is serving as the Chief Minister. In Nagaland, our tribal brother Neiphiu Rio is also serving. We have appointed tribal Chief Ministers in several states. In many state assemblies, our party has appointed tribal Speakers. Mangubhai Patel from our Gujarat is the Governor of Madhya Pradesh. In our central government, Sarbananda Sonowal comes from a tribal community and is handling the entire Shipping Ministry. He once served as the Chief Minister of Assam.
Friends,
The service these leaders have given to the nation, the contribution they have made to the country’s development is incomparable and unprecedented.
Friends,
Today our country possesses the strength of the mantra “Sabka Saath, Sabka Vikas” (Together with all, development for all). This very mantra has transformed the lives of crores of people in recent years. This mantra has strengthened the unity of our nation. And this mantra has connected the tribal communities, who had been neglected for decades, with the mainstream. It not just connected them, but enabled them to lead society as a whole. Therefore, on the sacred occasion of the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, we must resolve to strengthen the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas.” Let no one be left behind in development, let no one be excluded from it. This alone is the true tribute at the feet of Dharti Aaba. I am confident that together we will move forward and fulfil the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). With this resolve, once again I extend my best wishes to all of you on Tribal Pride Day. And I want to say to all citizens that Janjatiya Gaurav Diwas carries the fragrance of our soil. It carries within it the traditions of our tribal communities who have preserved the country’s cultural heritage. It carries their strength, their courage, and their aspirations for the coming era. Therefore, we must always celebrate November 15, the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, as Janjatiya Gaurav Diwas with great honour in every corner of the country. We must move forward with new strength, with renewed confidence, and stay connected to Bharat’s roots as we achieve new heights. With this belief, thank you very much.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
We all know that Vande Mataram has completed 150 years. It represents Bharat’s great inspiration, its long journey, its long struggle. In every way, Vande Mataram has become a mantra. We are celebrating 150 years of it. Say it with me—
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী দেদিয়াপারাদা পাংথোকপা জনজাতিয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
15 NOV 2025 7:24PM by PIB Imphal
জয় জোহর। গুজরাতকী গভর্নর আচার্য় দেবব্রতজী, মফমসিগী মীয়ামনা পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, গুজরাতকী ভারতীয় জনতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত জগদীশ বিশ্বকর্মাজী, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী, নরেশ ভাই পতেল, জয়রাম ভাই গামিতজীপার্লিয়ামেন্তকী ঐহাক্কী অরিবা মরুপ মানসুখ ভাই ভাসভাজী, স্তেজ অসিদা লেংশিল্লিবা ভগৱান বিরসা মুন্দগী ইমুংগী মীওই পুম্নমক, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংগী ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং, হৌজিক লৈবাক অসিগী অতোপ্পা থৌরম কয়া অমসু পাংথোক্লি, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ঐখোয়গা কন্নেক্ত তৌরিবা মীওই কয়া লৈরি, রাজ্যপালশিং, মুখ্য মন্ত্রীশিং, মন্ত্রীশিং লৈরি। জনজাতিয় গৌরব দিবসনা লাকপদা ঐহাক্না মখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
তশেংনমক্কীদি, ঐহাক নখোয়গী নাক্তা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না গুজরাতিদা ৱা ঙাংগদবনি, অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক পুম্বদগী মীওই কয়া ঐখোয়গী প্রোগ্রাম অসিগা কন্নেক্ত তৌরি, মরম অদুনা ময়াম পুম্নমক্কী য়াইফ-মঙ্গোল অমসুং অয়াবাগা লোয়ননা ঐহাক্না হিন্দীদা ৱা ঙাংগনি।
ইমা নর্মদাগী শেংলবা লমদম অসিনা ঙসি অতোপ্পা পুৱারী ওইরবা থৌদোক অমা উবা ফংলি। হৌখিবা ওক্তোবর 31দা ঐখোয়না সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখি। ভারত পর্ব অসি ঐখোয়গী য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতীগী কুমহৈ ওইনা পাংথোকপা হৌরকখি, অমসুং ঙসি, ভগৱান বিরসা মুন্দাগী 150শুবা মপোক কুমওনগী চাউরবা থৌরম অসিগা লোয়ননা ভারত পর্বকী মপুং ফারকপগী মশক অদু ঐখোয়না উবা ফংলি। য়াইফরবা থৌরম অসিদা, ঐহাক্না ভগৱান বিরসা মুন্দাদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। নীংতম ইহৌগী মতমদা গুজরাত, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ অমসুং ত্রাইবেল লমদম পুম্নমক্তা নীংতম ইহৌগী ৱাখল্লোন পোকহনখিবা গোবিন্দ গুরুগী য়াইফ-মঙ্গোল অসি ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরি। গোবিন্দ গুরুবুসু মফমসিদগী ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মতম খরগী মমাংদা, ঐহাক দেভমোগ্রা মাতাদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। কাশী বিশ্বনাথ কোরিদোর, উজ্জেন মহাকল, অয়োধ্যাগী রাম মন্দির অমসুং কেদর্নাথ ধামগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি হায়বসি মীওই খরা খক্তনা খঙই। ঐখোয়গী ধর্ম্মগী অমসুং পুৱারীগী ওইবা মফম কয়া অমা হৌখিবা চহি তরা অসিদা শেমগৎলে। অদুবু মীওই খরা খক্তনা খঙই মদুদি ঐহাক্না 2003দা নুপীমচাশিংগী মহৈ তম্বদা মতেং পাংনবা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা রেলিয়া পাতানদা চৎখিবা মতমদা, ঐহাক্না ইমা দেবীদা ইকায় খুম্নবা উৎনবা লাকখি। মতম অদুদা ঐনা মফম অদুদা উখিবা ফিভম অসি অপীকপা শঙগুম্বা মফম অমনি। ঐহাক্কী পুন্সিদা নৌহৌননা শেমদোক-শাদোকপগী থবক কয়া পাংথোকখি। ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচবা ফাওই মদুদি মসিগী অহৌবা অসি দেবমোগ্রা মাতা লাইশঙ অসি শেমগৎলকপদগী হৌখি। ঙসি ঐহাক্না মফম অসিদা লাকখিবা মতমদা, মীওই মিলিয়ন কয়ানা মফম অসিদা লাকপা উবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি। অমসুং ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংগী মরক্তা ইমা দেবীদা চাউনা ইকায় খুম্নবা উৎলি।
মরুপশিং,
দেদিয়াপারা অমসুং সাগবারাগী মফম অসি কবিরগী পাউতাক্না ইথিল পীখি। অমসুং ঐহাক বারানসীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরনি, অমসুং বারানসী অসি সন্ত কবিরগী লমনি। মরম অদুনা, সন্ত কবিরনা ঐগী পুন্সিদা অখন্নবা মফম অমা কল্লিবা অসি মহৌশানি। মফমসিদগী ঐহাক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। পি.এম.-জনমান নিধি য়োজনা অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগী মখাদা ইমুং 100,000দা পর্মিনেন্ত য়ুম ফংহনখ্রে। একলব্য মোদেল স্কুল অমসুং আশ্রম স্কুল মশিং য়াম্না শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। শ্রী গোবিন্দ গুরু চেয়রসু বিরসা মুন্দা ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতীদা লিংখৎখ্রে। হকশেল, লম্বী-থোং অমসুং ত্রান্সপোর্তকা মরী লৈনবা অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়াসু হৌদোকখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং, সর্ভিসকী থৌরাংশিং অমসুং য়াইফ-থৌরাংশিং অসিগীদমক ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, মরুওইনা গুজরাতকী অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ঐহাক্কী ত্রাইবেল ইমুংশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
2021দা, ঐখোয়না ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মপোক কুমওন অসি জনজাতিয় গৌরব দিবস ওইনা পাংথোকপা হৌখি। জনজাতিয় গৌরব অসি চহি লিশিং কয়াদগী ঐখোয়গী ভারত মচাশিংগী পুক্নিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। লৈবাকপু ইকাই খুম্নবা, মশাগী ইকাই খুম্নবা, অমসুং মশাগী লৈঙাক লৈবগী ৱাফম লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা মাংজিল থারি। ঐখোয়গী নীংতম্বগী লান অসি মসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদম্নি। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী অথৌবা অমসুং অথৌবী কয়ানা নীংতম্বগী মৈরা অসি মাংলোমদা চংশিনখি। ত্রাইবেল খুন্নাইবু পুক্নিং থৌগৎখিবা তিলকা মঞ্জী, রানি গাইদিনলিয়ু, সিধো-কানহো, ভৈরব মর্মু, বুধো ভাগৎ, অল্লুরী সিতারাম রাজু, অমসুং মান্ননা, মধ্য প্রদেশকী তান্তিয়া বিল, ছত্তিসগরগী বীর নারায়ন সিংহ, ঝারখন্দগী তেলেঙ্গা খাদিয়া, আসামগী রুপচান্দ কোনৱার, অমসুং ওরিশাগী লক্ষ্মন নায়ক অসিগুম্বা অথৌবশিং অসিনা নীংতম্বা ফংনবগীদমক অচৌবা কত্থোকপা কয়া তৌখি, চোকথবা লৈতনা লান্থেংখি, অমসুং মখোয়গী পুন্সি চুপ্পদা মখোয়না বৃতিশশিংবু শান্তিদা লৈহল্লমখিদে। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা মশিং থিঙমদ্রবা রিভোলুসন কয়া পাংথোকখি অমসুং নীংতম্বা ফংনবগীদমক মখোয়গী ঈশিং থাদখি।
মরুপশিং,
গুজরাত্তা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী থৌনা ফরবা লৈবাকনীংবা কয়ামরুম লৈরি: ভগৎ মুভমেন্ত লমজিংখিবা গোবিন্দ গুরু; পঞ্চমহলদা বৃতিশ সরকারগী মায়োক্তা শাংনা লান শোক্নখিবা রাজা রুপ সিংহ নায়ক! 'ইকি মুভমেন্ত'বু লুচিংখিবা মোতিলাল তেজৱাত; অমসুং করিগুম্বা নহাক্না পাল চিতেরিয়াদা চৎলবদি, ত্রাইবেল চা কয়াগী অথৌবশিং নিংশিং কুম্মৈ অমা লৈ। জলিয়ানৱালা বাগকী থৌদোক অসি পাল চিতরিয়া, সবারকান্তাদা থোকখি। মহাত্মা গান্ধীজীগী ৱাখল্লোনশিং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদা পুরকখিবা ঐখোয়গী দশ্রীবেন চৌধরী। নীংতম্বগী লানগী অসিগুম্লবা তাঙ্কক কয়া অসি ত্রাইবেলগী ইকাই খুম্নবা অমসুং থৌনাগী মমি তারি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা নীংতম লানফম অসিদা শরুক তমখিবা অদু কাওথোকপা য়ারোই, অমসুং মসিগী থবক অসি নীংতম্লবা মতুংদা পাংথোক্কদবনি। অদুম ওইনমক, ইমুং খরদা নীংতম্বা ফংহনবগীদমক ক্রেদিৎ পীনবা হোৎনবা অসিদা, ঐগী পান্দমদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রাইবেলগী ঐগী ইচিল-ইনাওশিংগী কত্থোকপশিং, অৱা-অনাশিং অমসুং দেদিকেসনশিংবু কাওথোকপীখি। মরম অদুনা, 2014গী মমাংদা লৈবাক অসিদা কনা অমত্তনা ভগৱান বিরসা মুন্দাবু নীংশিংখিদে। মহাক্কী মনাক নকপদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা লৈবা মীওইশিং খক্তগী মরমদা হংখি। করিগীদমক্তা ঐখোয়না হায়রিবা ময়াম্না খঙনরিবা অসি হোংদোক্কদৌরিবনো? ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনসু ঐগী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংনা ঐখোয়দা পীখিবা অচৌবা খুদোল: নীংতম্বা অদু খঙগদবনি। অমসুং মসিগী থবক অসি হিংহন্নবা, তুংগী চারোন-শুরোনশিংনা মসিবু নিংশিংহন্নবা, ঐখোয়না লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেল ম্যুজিয়ম কয়া অমা শাগৎলি। গুজরাতকী মফম অসিদা, রাজপিপলাদা একর 25 পাক চাউবা প্লোৎ অমা শেমগৎলি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক্না ছত্তিসগরদা চৎখি। মফম অদুদা ঐহাক্না শহিদ বীর নরায়ন সিংহ ত্রাইবেল ম্যুজিয়মসু শঙ্গাখি। মতৌ অসুম্না, রাঞ্চীদসু, ভগৱান বিরসা মুন্দাবু থমখিবা জেলদা ভগৱান বিরসা মুন্দা অমসুং মতম অদুগী নীংতম লান্মীগী মতাংদা য়াম্না চাউরবা ম্যুজিয়ম অমা শেমখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, শ্রী গোবিন্দ গুরুগী মিংদা চেয়র অমা লিংখৎখ্রে, মসিনা ত্রাইবেল লোল প্রমোসন সেন্তর অমা ওইনা মথৌ তৌরি। মফম অসিদা, ভিল, গমিত, ভাসাভা, গারসিয়া, কোঙ্কানি, সান্তল, রথৱা, নায়ক, দবলা, চৌধরী, ককনা, কুম্ভি, ৱারলি অমসুং দোদিয়া য়াওনা ত্রাইব খুদিংমক্কী লোলশিং নৈনগনি। মখোয়গী ৱারী অমসুং ঈশৈশিং অদু ঙাক্না চৎকনি। ত্রাইবেল খুন্নাইনা চহি লিশিং কয়াদগী তম্বীরম্বা লৌশিংগী অচৌবা পুকৈ অমা লৈরি। মখোয়গী পুন্সি মহিং অসি সাইন্সনা মপুং ফাহল্লি, মখোয়গী ৱারীশিং অসি ফিলোসোফীনা শেম্বনি, অমসুং মখোয়গী লোলনা অকোইবগী ফিভম খঙবা উৎলি। শ্রী গোবিন্দ গুরু চেয়রনা অনৌবা মীরোলশিংবু মসিগী অফবা চৎনবী অসিগা শম্নহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি জনজাতিয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাও মিলিয়ন কয়াদা তৌখিবা অরানবা অদু নীংশিংনবা খুদোংচাবা ফংজরি। কোংগ্রেস পার্তীনা, লৈবাক অসি দিকেদ তরুক লৈঙাকলমখিবা অসিনা মখোয়বু য়েংশিনখিদে। ত্রাইবেলগী মফমশিংনা মালন্যুত্রিসন, হেল্থকেয়রগী সমস্যা মায়োক্নখি, এজুকেসন লৈখিদে, অমসুং কন্নেক্তিবিতী লৈতে। মসিগী খুদোংচাদবশিং অসিনা ত্রাইবেলগী মফমশিংগী মশক তাকখি। অমসুং কোংগ্রেস সরকারনা তুমিন্না লৈথোকখি।
অদুবু মরুপশিং,
ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি BJPগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা ত্রাইবেলশিংনা মায়োক্নরিবা অরানবশিং লোইশিন্নবা অমসুং মখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং ফংহন্নবা ৱারেপ লৌদুনা লাক্লি। লৈবাক অসিনা 1947দা নীংতম্বা ফংখি। ত্রাইবেল খুন্নাই অসি ভগৱান রামগা ফাওবা মরী লৈনৈ; মসি অদুক্কী মতীক অরিবা অমনি। অদুবু চহি তরাগী খুজিং তরুক্কী ওইনা লৈঙাক্লম্বা মীওইশিং অদুনা অসিগুম্বা অচৌবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অমা চাউখৎহন্নবা করিগুম্বা খরা তৌবগী মথৌ তাই হায়বসি খঙখিদে।
মরুপশিং,
অতল বিহারী বাজপেয়ীনা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা অমসুং BJPগী সরকার শেমখিবা মতমদা, লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি। মসি মমাংদা থোকখিদ্রি। অদুবু অতল বিহারী বাজপেয়ীগী সরকারগী মতুংদা, কংগ্রেস পার্তীদা চহি 10 লৈঙাকপা য়াবগী অতোপ্পা খুদোংচাবা অমা পীরকপা মতমদা, মখোয়না মন্ত্রালয় অসিবু য়েংশিনখিদ, কাওথোক্তুনা থমখি। 2013দা কোংগ্রেসনা ত্রাইবেলগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়া থৌরাং তৌখি। জিলা অমদা করোর লিশিং অমনা কোন্নবা নত্তে। ঐখোয়গী সরকারনা শক্তি পাইরকপা মতমদা ঐখোয়না চাউনা ফগৎহনখি। মন্ত্রালয়গী বজেৎ হেনগৎহনখি। অমসুং ঙসি ত্রাইবেল মন্ত্রালয়গী বজেৎ অসি শরুক কয়া হেনগৎলে। এজুকেসন, হকশেল, কন্নেক্তিবিতী ওইরো লম খুদিংমক্তা খুমাং চাউশিল্লি।
মরুপশিং,
মতম অমদা, ত্রাইবেলগী মফমশিংদা, গুজরাত্তা ফাওবা, ফীভম অসি য়াম্না ফবা ওইরমদে। ফিভম অসি অম্বাজীদগী উমরগাওন ফাওবা ত্রাইবেল বেল্ত পুম্বদা, সাইন্স স্কুল অমত্তা লৈরমদে। দেদিয়াপারাদা অমসুং সাগবারাগুম্বা মফমশিংদা মহৈরোইশিংনা মখা তানা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংবা ঙমদে। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐহাক গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, ঐহাক্না দেদিয়াপারাদা কন্য কেলাৱানি ফেস্তিবেল হৌদোকখি। মতম অদুদা অঙাং কয়ানা ঐবু থেংনরম্মি, অমসুং মখোয়দা অচৌবা মঙলানশিং লৈরম্মি, মখোয়না মখল কয়া অমা ওইনবা হোৎনরম্মি। মীওই খরনা দোক্তর, খরনা ইঞ্জিনীয়র, খরনা সাইন্তিস্ত ওইবা পাম্মি। ঐনা মখোয়দা তাকপীরম্মি মদুদি এজুকেসন অসি খক্তনা পাম্বৈনি। ঐনা মখোয়বু থাজবা পীখি মদুদি ঐখোয়না মখোয়গী মঙলানশিং অদু মংফাওনহনবদা থেংনবা খুদোংচাদবা খুদিংমক লৌথোক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ফীভম অসি হোংদোক্নবা অয়ুক নুমিদাং হোৎনখি। মদুগী মহৈদি ঙসিদি গুজরাতকী ত্রাইবেল বেল্ততা, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈদা সাইন্স স্ত্রিম স্কুল অমত্তা লৈরমদে, ঙসিদি ত্রাইবেল বেল্ত অসিদা স্কুল লিশিং 10 হেন্না লৈরে। হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা, সাইন্স কোলেজ কয়া, স্কুলশিং খক্তা নত্তনা সাইন্স কোলেজ, কম্মর্স কোলেজ, আর্তস কোলেজ কয়া ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা শেমখ্রে। BJP সরকারনা ত্রাইবেল অঙাংশিংগীদমক হোস্তেল চা কয়া শঙ্গাখি। গুজরাত্তা, ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী অনিসু শেমগৎলে। চপ মান্নবা হোৎনবা অসিনা মফম অসিদাসু অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লে। চহি 20গী মমাংদা ঐহাক্কা থেংনখিবা অঙাংশিং অদু মখোয়গী মঙলানশিংগা লোইননা, হৌজিক মখোয় খরদি দোক্তরশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিং ওইরে, অমসুং খরদি রিসর্চকী লমদা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেলগী অঙাংশিংগীদমক মঙাল লৈবা তুংলমচৎ অমা লৈহন্নবা ঐখোয়না অয়ুক নুংথিল চুপ্না থবক তৌরি। হৌখিবা চহি 5-6 খক্তদা, কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা একলব্য মোদেল ত্রাইবেল স্কুলশিংদা লুপা করোর 18,000 হেন্না চাদিং তৌখ্রে। স্কুলশিংনা নুপী মহৈরোইশিংগীদমক তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা রেজিস্তর তৌরিবা ত্রাইবেলগী অঙাংশিংগী মশিং অসি চাদা 60 হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ত্রাইবেলগী নহাশিংদা খুদোংচাবা পীরবদি, মখোয়দা হীরম খুদিংমক্তা মকোক থোংবগী শক্তি লৈ। মখোয়গী থৌনা, কন্না হোৎনবা, অমসুং হৈ-শিংবা অসি মখোয়গী চৎনবীদগী লৌরকপনি। ঙসিদি, শান্ন-খোৎনবগী মালেমগী খুদম অসি মীপুম খুদিংমক্কী মমাংদা লৈরে। ত্রাইবেলগী মচানুপী অমসুং মচানুপীশিংনা মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী ফিরালগী মগুন হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি! হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়না মেরী কোম, থোনাকল গোপী, দুতি চান্দ, অমসুং বাইচুং ভুতীয়াগুম্বা শান্নরোইশিংগী মমিং খঙনরি। হৌজিক্তি, ত্রাইবেলগী মফমশিংদগী অনৌবা শান্নরোইশিং মরুওইবা কম্পিতিসন খুদিংদা থোরক্লি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, ভারতকী ক্রিকেৎ তীমনা ৱিমেন ৱার্ল্দ কপ মায় পাকতুনা পুৱারী শেমখি। মসিদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী মচানুপী অমনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা অনৌবা তেলেন্তশিং পুথোক্নবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা স্পোর্তস ফেসিলিতীশিংসু পাকথোক চাউথোকহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংবু মরুওইনা লৌবগী মীৎয়েংদা থবক তৌরি। ঐখোয়গী নর্মদা দিস্ত্রিক্ত অসি মসিগী অখন্নবা খুদম অমনি। মমাংদা, মসি তোঙানবা দিস্ত্রিক্ত অমা ওইরমদে; মসি বরৌচ দিস্ত্রিক্তকী শরুক অমনি, অমসুং সুরত দিস্ত্রিক্তকী শরুক অমনি। মতম অমদা হায়রিবা মফম অসি মপুং ফানা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না লৌনরম্মি। ঐখোয়না মসিবু মরুওইবা পীখি, মসিবু এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা ওইহনখি, অমসুং ঙসি মসি চাউখৎপগী পরামিতর কয়াদা চাউখৎপা উবা ফংলে। মসিদগী মফম অসিগী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা চাউনা কান্নবা ফংলি। অদোম্না সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তকী স্কিম কয়া অমা ত্রাইবেলশিংনা দোমিনেৎ তৌবা স্তেৎশিংদা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা মীওইশিংগী মরক্তা ঐখোয়না হৌদোকপা উখ্রে। অদোম্না নীংশিংবা য়াই মদুদি 2018দা, আয়ুশ্মান ভারত স্কিম অসি লেম্না লায়েংনবা হৌদোকখিবনি। ঐখোয়না মসিগী স্কিম অসি ঝারখন্দগী ত্রাইবেলগী মফম রাঞ্চীদা হৌদোক্লে। অমসুং ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিং লাখ কয়াদা মসিগী মখাদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েংলি। সরকারনা ত্রাইবেলশিংনা দোমিনেৎ তৌবা ছত্তিসগরদা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরসু হৌদোকখি। ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসিসু মসিগী কান্নবা য়াম্না ফংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী মরক্তা খ্বাইদগী মতিক চাদবা ত্রাইবেলশিংদা অখন্নবা মরুওইবা পীরি। নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদা, মৈ, ঈশিং সপ্লাই, লম্বী-থোং, হোস্পিতালগী খুদোংচাবশিং লৈতবা মফমশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অখন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোক্নবগীদমক, ঐখোয়না ঝারখন্দগী খুনতিদগী পি.এম. জনমান য়োজনা হৌদোকখি। ঐহাক্না ভগৱান বিরসা মুন্দাগী খুঙ্গংদা চৎখি। ঐহাক্না ঐহাক্কী লাইবক্তা লৈবাক অদু হাপ্লবা মতুংদা, ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা থবক তৌনবা ৱারেপ লৌদুনা ঐহাক থোরকখি। ঐহাক ভগৱান বিরসা মুন্দগী ময়ুমদা চৎখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা প্রধান মন্ত্রী ওইখি অমসুং ঙসিসু ভগৱান বিরসা মুন্দগী ইমুং মনুংগা লোয়ননা ঐহাক্না অচেৎপা মরী লৈনরি। পি.এম. জনমান য়োজনাদা লুপা করোর 24,000 চাদিং তৌরি।
মরুপশিং,
ধর্তি আবা জনজাতি গ্রাম উতকার্শ অভিয়াননা তুং কোইনা চৎলবা ত্রাইবেল খুঙ্গংশিংগীদমক চাউখৎপগী অনৌবা ৱারী অমা ইরি। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং 60,000 হেনবনা মসিগী কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখ্রে। হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিগী মীওই লিশিং কয়াদা অহানবা ওইনা পাইপকী থক্নবা ঈশিং ফংহনখ্রে। অমসুং তেলিমেদিসিন অসি খুঙ্গং চাম্মদা হৌদোকখ্রে। মসিগী কেম্পেন অসিগী মখাদা, খুঙ্গংগী কাউন্সিলশিং অসি চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা মফম ওইহনখ্রে। হেল্থ, এজুকেসন, ন্যুত্রিসন, এগ্রিকলচর অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা খুঙ্গংশিংদা কম্ম্যুনিতি প্লানশিং শেমগৎলি। করিগুম্বা মীওই অমনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরবদি, খ্বাইদগী ওইথোকপা ঙমদবা পান্দম অসি ফাওবা ওইথোকপা ঙমগনি হায়বসি কেম্পেন অসিনা উৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিগী হীরম খুদিংমক খন্নদুনা থবক তৌরি। ঐখোয়না ফোরেস্ত প্রদক্তশিংগী মশিং 20দগী 100দা হেনগৎহনখ্রে অমসুং ফোরেস্ত প্রদক্তশিংগী MSPসু হেনগৎহনখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৌউ-শিংউ তৌরিবা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক্তা লু-নানবগী থবক পায়খৎলি। গুজরাত্তা, ঐখোয়না অদোমগীদমক 'বনবন্ধু কল্যান য়োজনা' হৌদোক্লে। মসিনা অদোমদা অনৌবা শেন্মিৎলোনগী পাঙ্গল পীখি। ঐহাক্না স্কিম অসি হৌদোকপা মতমদা থা কয়াগী মমাংদা, তোঙান তোঙানবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদগী মীওইশিংনা ঐঙোন্দা থাগৎপা ফোংদোক্নবা লাকখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। মসি য়াম্না অহোংবা পুরকখি। ঙসি ঐহাক্না হরাওজৈ মদুদি ভুপেন্দ্র ভাইনা ভনবন্ধু কল্যান য়োজনা অসি পাকথোক চাউথোকহল্লি, অমসুং হৌজিক্তি মসি ত্রাইবেল ৱেলফেয়র স্কিমগী মওংদা অনৌবা অমসুং মপুং ফাবা প্রোগ্রামশিংগা লোয়ননা অদোমদা ফংহল্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
সিকল সেল লায়না অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা অচৌবা খুদোংথীনি। মসিগী মায়োক্তা লান্থেংননবা, ত্রাইবেলগী মফমশিংদা দিসপেন্সরী, মেদিকেল সেন্তর অমসুং হোস্পিতাল মশিং হেনগৎহনখ্রে। সিকল সেল লায়না থেংননবা নেস্নেল কেম্পেন অমা চত্থরি। কেম্পেন অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাও অমসুং ইচিল-ইনাও মিলিয়ন 60 স্ক্রিনিং তৌখ্রে।
মরুপশিং,
অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা, লমদমসিগী লোলশিংদা এজুকেসনসু পীরি। লোলগী মরমদা খক্তনা মাংজিল থারিবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী অঙাংশিংনা হৌজিক মখোয় মশাগী লমদমগী লোলশিংদা মহৈ তম্বনা মাংজিল থারি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা হেন্না হেন্না তেংবাংলি।
মরুপশিং,
গুজরাতকী ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদসু কলাগী য়াম্না ফবা মগুন অমা লৈ। মখোয়গী পেন্তিংশিং, মখোয়গী দিজাইনশিং অসি মখোয় মশামক্কী ওইনা অখন্নবা ওই। মচানুপী অমা পেন্তিং অমগা লোয়ননা মফম অদুদা লৈরি। মহাক্না মসি পীনবগীদমক্তা পুরকখিবগুম তৌই। ঐখোয়গী SPGগী মীওইশিং অসি, অদোম্না মসিগী মচানুপী অসিদগী মসি লৌবিয়ু। মফম অসিদগী ৱারলিগী পেন্তিং খরসু উবা ফংই হায়না ঐনা খল্লি। নহাক্কী থাগৎচরি, ইচিল-ইনাও। করিগুম্বা অদোম্না মসিগী মতাংদা ইনফোর্মেসন অমা লৈরবদি, ঐহাক্না অদোমদা ইগনি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি, ইচিল-ইনাও। মফম অসিদা আর্ত অমসুং পেন্তিং অসি লায়না ফংই। ঐখোয়গী পরেশ ভাই রাথৱাগুম্বা পেন্তরশিং, মখোয়না আর্তকী মওংশিং অসিবু মাংলোমদা পুখৎলি। ঐখোয়গী সরকারনা পরেশ ভাই রাথৱাবু পদ্ম এৱার্দ পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
খুন্নাই অমহেক্তনা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা, দেমোক্রেসীদা মতিক চাবা শরুক য়াবা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী পান্দমদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদগী ঐখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা লৈবাক অসিদা অৱাংবা থাক্তা লৈনবা অমসুং লৈবাক অসিবু লুচিংনবা হোৎনবনি। ঙসি লৈবাক অসিগী রাস্ত্রপতি অসি ত্রাইবেলগী নুপী অমনি। অসিগুম্না, BJP অমসুং NDAনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদগী ঐখোয়গী থাজনিংঙাই ওইবা মরুপশিংবু মকোক থোংবা ফমদা পুখৎনবা মতম পুম্নমক্তা হোৎনরি। ঙসিদি, ছত্তিসগরগী মুখ্য মন্ত্রী, ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদগী বিষ্ণুদেব সাইনা ছত্তিসগরবু শেমদোক্লি। ওরিশাদা, শ্রী মোহন চরব মঞ্জীনা, ভগবান জগন্নাথ, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী ঐখোয়গী মাজিজীগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা ওরিশা চাউখৎহল্লি। অরুনাচল প্রদেশতা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ব্রদর পেমা খাণ্ডুনা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা থবক তৌরি, অমসুং নাগালেন্দদা, ঐখোয়গী ত্রাইবেল ব্রদর নেপুক রিওনা থবক তৌরি। ঐখোয়না রাজ্য কয়াদা ত্রাইবেল মুখ্য মন্ত্রীশিং নিংথৌখ্রে। ঐখোয়গী পার্তীনা লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংদা ত্রাইবেল স্পিকরশিং হাপখ্রে। গুজরাতকী মঙ্গুভাই পতেলনা মধ্য প্রদেশকী গভর্নর ওইরি। ঐখোয়গী সেন্ত্রেল গবর্নমেন্ততা, সর্বানন্দা সোনোৱাল, ত্রাইবেল লুচিংবা অমনা, শিপ্পিং মন্ত্রালয় পুম্নমকপু লুচিংলি। মহাক্না মতম অমদা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরম্মি।
মরুপশিং,
হায়রিবা লুচিংবশিং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক তৌখিবা থবকশিং, লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক মখোয়না লৌখিবা থৌদাং অসি চাংদম্ননীংঙাই লৈতবা, মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা "সবকা সাথ, সবকা বিকাস"গী মন্ত্র অসিগী শক্তি লৈরে। হায়রিবা মন্ত্র অসিনা চহি কয়াদগী মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি। মসিগী মন্ত্র অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অমসুং, হায়রিবা মন্ত্র অসিনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংবু, দিকেদ কয়াগী মমাংদগী কান্নবা ফংদনা লৈরক্লবা, মেনস্ত্রীমদা শম্নহল্লে। মসিগী মথক্তা, মসিনা খুন্নাই পুম্নমকপু লমজিংলি। মরম অদুনা, ঙসি, ভগৱান বিরসা মুন্দাগী 150শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম অসিদা, ঐখোয়না "সবকা সাথ, সবকা বিকাস"গী মন্ত্র অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমগদবনি। চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা কনাগুম্বা অমত্তবু শোত্থহল্লোইদবনি, কনাগুম্বা অমত্তবু তুং কোইননা থমলমলোইদবনি। মসি ধর্তী আবাবু উৎপা অচুম্বা ইকায় খুম্নবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নদুনা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু হরাও-তয়াম্বা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামদা হায়জনীংবদি জনজাতিয় গৌরব দিবস অসিদা ঐখোয়গী লৈহাওগী মগুন, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী চৎনবীশিং হিংলিবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী চৎনবীশিং, মসিগী পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমগীদমক্তা অপাম্বশিং লৈরি। মরম অদুনা, ভারতকী মফম খুদিংমক্তা, ঐখোয়না নবেম্বর 15, জনজাতিয় গৌরব দিবস, ভগৱাব বিরসা মুন্দাগী মপোক কুমওন অসি য়াম্না চাউথোকচবা পোকচবা মওংদা পাংথোক্কদবনি। ঐখোয়না অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। ঐখোয়না অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা তাই। অমসুং ভারতকী হৌরকফমগা শম্নদুনা লৈরগা, ঐখোয়না অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌগদবনি। থাজবা অসিগা লোইননা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি ভন্দে মাতরমনা মাগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি। মসি ভারতকী অচৌবা ইথিল অমনি, অশাংবা খোঙচৎ অমনি, অশাংবা লান্থেং অমনি। মওং পুম্নমক্তা, ভন্দে মাতরম অসি মন্ত্র অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না মসিগী 150শুবা মপোক কুমওন পালন তৌরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু।-
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।