প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৭ আৰু ২৮ জুলাইত ৰাজস্থান আৰু গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
কৃষকসকলক উপকৃত কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১.২৫ লাখ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইউৰিয়া গোল্ড-ছালফাৰ প্ৰলেপযুক্ত ইউৰিয়া মুকলি কৰিব; ই নিম প্ৰলেপযুক্ত ইউৰিয়াতকৈ অধিক মিতব্যয়ী আৰু কাৰ্যকৰী হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিকাৰত পিএম-কিষাণৰ অধীনত মুঠ ১৭,০০০ কোটি টকাৰ চতুৰ্দশ কিস্তি মুকলি কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল বাণিজ্যৰ বাবে মুক্ত নেটৱৰ্ক (অ’এনডিচি)ত ১৫০০ কৃষক উৎপাদক সংগঠনৰ অন্তৰ্ভুক্তিকৰণৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাঁচখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰাৰ লগতে সাতখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগে লগে ৰাজস্থানত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ এক বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰত্যক্ষ হ’ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজকোট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰিব আৰু ৰাজকোটত ৮৬০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব
গান্ধীনগৰত ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
25 JUL 2023 1:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ২৭ আৰু ২৮ জুলাইত ৰাজস্থান আৰু গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব।
২৭ জুলাইত দিনৰ প্ৰায় ১১.১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ চিকাৰত এক ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। তাৰ পিছত তেওঁ গুজৰাটৰ ৰাজকোটত উপস্থিত হব যত প্ৰায় ৩.১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজকোট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ মুকলি কৰিব। তাৰ পিছত সন্ধিয়া প্ৰায় ৪.১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজকোটৰ ৰেচ কৰ্চ খেলপথাৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। ২৮ জুলাইত দিনৰ প্ৰায় ১০.৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব।
চিকাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষকসকলক উপকৃত কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১.২৫ লাখ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰ (পিএমকেএছকে) ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। সকলো কৃষকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে একে ঠাইতে সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ পিএমকেএছকে বিকশিত কৰা হৈছে। কৃষি-সামগ্ৰী (সাৰ, বীজ, সঁজুলি) সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মাটি, বীজ আৰু সাৰৰ পৰীক্ষা সুবিধালৈকে, বিভিন্ন চৰকাৰী আঁচনি সম্পৰ্কীয় তথ্যলৈকে, পিএমকেএছকে দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক নিৰ্ভৰযোগ্য সমৰ্থন ব্যৱস্থা হোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। তেওঁলোকে ব্লক/জিলা পৰ্যায়ৰ দোকানসমূহত সাৰৰ খুচুৰা বিক্ৰেতাসকলৰ নিয়মীয়া ক্ষমতা বৃদ্ধিও নিশ্চিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইউৰিয়া গোল্ড মুকলি কৰিব-ইউৰিয়াৰ এক নতুন প্ৰকাৰ যি ছালফাৰেৰে আবৃত। ছালফাৰ লেপযুক্ত ইউৰিয়াৰ প্ৰৱৰ্তনে মাটিত ছালফাৰৰ অভাৱ দূৰ কৰিব। এই উদ্ভাৱনীমূলক সাৰ নিম-লেপযুক্ত ইউৰিয়াতকৈ অধিক মিতব্যয়ী আৰু দক্ষ, উদ্ভিদত নাইট্ৰজেন ব্যৱহাৰৰ দক্ষতা উন্নত কৰে, সাৰৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰে, আৰু শস্যৰ মানদণ্ড বৃদ্ধি কৰে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল বাণিজ্যৰ বাবে মুক্ত নেটৱৰ্ক (অএনডিচি)ত ১৫০০ কৃষক উৎপাদক সংগঠনৰ (এফ পি অ) অন্তৰ্ভুক্তিকৰণৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। অএনডিচিয়ে এফপিঅক ডিজিটেল বিপণন, অনলাইন পৰিশোধ, ব্যৱসায়-পৰা-ব্যৱসায় (বি২বি) আৰু ব্যৱসায়-পৰা-উপভোক্তা লেনদেনৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সৈতে শক্তিশালী কৰে, আৰু স্থানীয় মূল্য সংযোজনক উৎসাহিত কৰে, গ্ৰাম্য অঞ্চলত লজিষ্টিকৰ বিকাশৰ অনুঘটক কৰে।
কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ আন এক উদাহৰণ দাঙি ধৰি চতুৰ্দশ কিস্তিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ)ৰ অধীনত ১৭,০০০ কোটি টকা প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ৮.৫ কোটিতকৈও অধিক হিতাধিকাৰীলৈ মুকলি কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিত্তোৰগড়, ঢোলপুৰ, ছিৰোহী, চিকাৰ আৰু শ্ৰী গংগানগৰত পাঁচখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বাৰণ, বুন্দ, কাৰৌলি, ঝুনঝুনু, ছাৱাই মাধোপুৰ, জয়ছালমেৰ আৰু টঙ্কত সাতখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ জৰিয়তে ৰাজস্থানত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ এক বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণ দেখা যাব।
"বৰ্তমানৰ জিলা/ৰেফাৰেল চিকিৎসালয়সমূহৰ সৈতে সংযুক্ত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন"ৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতা আঁচনিৰ অধীনত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহ স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিবলগা পাঁচখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুঠ ১৪০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে, আনহাতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব লগা সাতখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুঠ ২২৭৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব।
২০১৪ চনলৈকে ৰাজস্থান ৰাজ্যত মাত্ৰ ১০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সমৰ্পিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৩৫লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যি হৈছে ২৫০% বৃদ্ধি। এই ১২খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ ফলত ৰাজ্যখনত এমবিবিএছৰ আসনৰ সংখ্যা ২০১৩-১৪ৰ ১৭৫০খন আসনৰ পৰা ৬২৭৫খন আসনলৈ বৃদ্ধি পাব, যিটো ২৫৮% বৃদ্ধি হ'ব।
ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদয়পুৰ, বাঁশৱাৰা, পৰতাপগড় আৰু ডুঙ্গাৰপুৰ জিলাত অৱস্থিত ছখন একলব্য মডেল আৱাসিক বিদ্যালয় উদ্বোধন কৰিব যিয়ে এই জিলাসমূহত বাস কৰা জনজাতীয় লোকসকলক উপকৃত কৰিব। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁ যোধপুৰৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় টিভৰিও উদ্বোধন কৰিব।
ৰাজকোটত প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ দেশতে বিমান সংযোগ উন্নত কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীয়ে ৰাজকোটত এখন নতুন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ উন্নয়নৰ সৈতে পূৰ্ণতা লাভ কৰিব। গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰটো মুঠ ২৫০০ একৰতকৈও অধিক ভূমিত ১৪০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে। নতুন বিমানবন্দৰটোত আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু বহনক্ষম বৈশিষ্ট্যৰ সংমিশ্ৰণ আছে। টাৰ্মিনেল ভৱনটো গৃহ-৪ অনুসৰণকাৰী (সংহত বাসস্থান মূল্যায়নৰ বাবে গ্ৰীণ ৰেটিং) আৰু নিউ টাৰ্মিনেল বিল্ডিং (এনআইটিবি) ডাবল ইনচুলেটেড ছাত ব্যৱস্থা, স্কাইলাইট, এলইডি লাইটিং, নিম্ন উত্তাপ লাভ গ্লেজিং আদিৰ দৰে বিভিন্ন বহনক্ষম বৈশিষ্ট্যৰে সজ্জিত।
ৰাজকোটৰ সাংস্কৃতিক স্পন্দনশীলতাই বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলৰ আৰ্হিক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে আৰু ই ইয়াৰ গতিশীল বাহ্যিক সন্মুখভাগ আৰু সুন্দৰ আভ্যন্তৰীণ অংশৰ জৰিয়তে লিপ্পন কলাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ডাণ্ডিয়া নৃত্যলৈকে কলাৰ ৰূপসমূহ চিত্ৰিত কৰিব। বিমানবন্দৰটো স্থানীয় স্থাপত্য ঐতিহ্যৰ এক প্ৰতীক হ'ব আৰু গুজৰাটৰ কাঠিয়াৱাৰ অঞ্চলৰ কলা আৰু নৃত্যৰ সাংস্কৃতিক গৌৰৱ প্ৰতিফলিত কৰিব। ৰাজকোটৰ নতুন বিমানবন্দৰটোৱে কেৱল ৰাজকোটৰ স্থানীয় অটোমোবাইল উদ্যোগৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব এনে নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ গুজৰাটত বাণিজ্য, পৰ্যটন, শিক্ষা আৰু ঔদ্যোগিক খণ্ডকো উৎসাহিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮৬০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব। সৌনী যোজনা লিংক ৩ পেকেজ ৮ আৰু ৯-ই জলসিঞ্চনৰ সুবিধা অধিক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ অঞ্চলৰ বাবে খোৱা পানীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। দ্বাৰকা আৰডব্লিউএছএছৰ উন্নয়নৰ ফলত গাঁওসমূহত পাইপলাইনৰ জৰিয়তে পৰ্যাপ্ত আৰু খোৱা পানী যোগান ধৰাত সহায় হব। হাতত লোৱা অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে উপাৰকোট দুৰ্গৰ সংৰক্ষণ, পুনৰুদ্ধাৰ আৰু উন্নয়ন প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়; পানী শোধন প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণ; নৰ্দমা শোধন প্ৰকল্প; উৰণ সেতু আদি।
গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৮ জুলাইত গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব। এই উপলক্ষে তেওঁ এক সমাৱেশকো সম্বোধন কৰিব। সন্মিলনখনৰ বিষয়বস্তু হৈছে 'ভাৰতৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অনুঘটক। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ বিশ্বনেতাসকলক একত্ৰিত কৰা। ই ভাৰতৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ ৰণনীতি আৰু নীতি প্ৰদৰ্শন কৰে যি ভাৰতক ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ আৰ্হি, উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশৰ বাবে এক গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩-ত মাইক্ৰন প্ৰযুক্তি, এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছ, ফক্সকন, এছইএমআই, কেডেন্স, এএমডি আদিৰ দৰে প্ৰধান কোম্পানীসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Rajasthan and Gujarat on 27th and 28th July
In a significant move benefiting farmers, PM to dedicate 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras to the nation
PM to launch Urea Gold - Sulphur Coated Urea; it will be more economical and efficient than neem-coated urea
PM to release 14th instalment amount of about Rs. 17,000 crores under PM-KISAN in Sikar
PM to launch the onboarding of 1500 Farmer Producer Organisations on Open Network for Digital Commerce (ONDC)
Rajasthan to witness a major expansion in health infrastructure as PM will inaugurate five new medical colleges and lay the foundation stone for seven medical colleges
PM to inaugurate Rajkot International Airport and also inaugurate multiple development projects worth over Rs 860 crores in Rajkot
PM to inaugurate SemiconIndia 2023 in Gandhinagar
25 JUL 2023 1:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Rajasthan and Gujarat on 27th and 28th July 2023.
On 27th July, at around 11:15 AM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to the nation various development projects in a public programme in Sikar, Rajasthan. He will then reach Rajkot, Gujarat where at around 3:15 PM, Prime Minister will undertake a walkthrough of Rajkot International Airport. Thereafter, at around 4:15 PM, Prime Minister will inaugurate various development projects at Race Course Ground in Rajkot. On 28th July, at around 10:30 AM, Prime Minister will inaugurate SemiconIndia 2023 at Mahatma Mandir in Gandhinagar.
PM in Sikar
In a significant move benefiting farmers, Prime Minister will also dedicate 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) to the nation. PMKSKs are being developed to provide a one-stop solution for all farmers’ needs. From information on agri-inputs (fertilisers, seeds, implements) to testing facilities for soil, seeds, and fertilisers, to information regarding various government schemes, PMKSKs are envisaged to become a reliable support system for farmers in the country. They will also ensure regular capacity building of fertiliser retailers at block/district level outlets.
Prime Minister will launch Urea Gold - a new variety of Urea that is coated with Sulphur. The introduction of Sulphur Coated Urea will address sulphur deficiencies in the soil. This innovative fertiliser is more economical and efficient than neem-coated urea, improves nitrogen use efficiency in plants, reduces consumption of fertiliser, and enhances crop quality.
During the programme, Prime Minister will launch the onboarding of 1500 Farmer Producer Organisations (FPOs) on Open Network for Digital Commerce (ONDC). ONDC empowers FPOs with direct access to digital marketing, online payment, Business-to-business (B2B) and Business-to-consumer transactions, and encourages local value addition, catalysing growth of logistics in rural areas.
In a step that will showcase yet another example of commitment of the Prime Minister towards welfare of farmers, the 14th instalment amount of about Rs. 17,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), will be released through direct benefits transfer to more than 8.5 crore beneficiaries.
Rajasthan will witness a major expansion in health infrastructure as Prime Minister will inaugurate five new medical colleges at Chittorgarh, Dholpur, Sirohi, Sikar and Sri Ganganagar and lay the foundation stone for seven medical colleges at Baran, Bundi, Karauli, Jhunjhunu, Sawai Madhopur, Jaisalmer and Tonk.
The medical colleges are being established under the Centrally Sponsored Scheme for “Establishment of new medical colleges attached with existing district/ referral hospitals”. The five medical colleges inaugurated by the Prime Minister have been developed at a cumulative cost of more than Rs 1400 crore, while the seven medical colleges whose foundation stone will be laid will be built at a cumulative cost of Rs 2275 crore.
Until 2014, there were only 10 medical colleges in the State of Rajasthan. Through dedicated efforts of the Central Government, the number of medical colleges in the State has grown to 35, which is a 250% increase. Establishment of these 12 new medical colleges would increase the number of MBBS seats in the State to 6275 seats from 1750 seats in 2013-14, which would be a 258% increase.
Further, Prime Minister will inaugurate six Eklavya Model Residential Schools located in districts of Udaipur, Banswara, Partapgarh and Dungarpur which will benefit the tribal population residing in these districts. He will also inaugurate Kendriya Vidyalaya Tivri, Jodhpur during the programme.
PM in Rajkot
Prime Minister’s vision to improve air connectivity across the country will get a fillip with the development of a new International Airport in Rajkot. The Greenfield Airport has been developed in a total land area of more than 2500 acres and at a cost of more than Rs 1400 crore. The new airport has an amalgamation of modern technology and sustainable features. The terminal building is GRIHA -4 compliant (Green Rating for Integrated Habitat Assessment) and the New Terminal Building (NITB) is equipped with various sustainability features like Double Insulated Roofing System, skylights, LED Lighting, Low Heat Gain Glazing etc.
Rajkot’s cultural vibrancy has inspired the design of the terminal of the airport and it will depict art forms from Lippan art to Dandiya dance through its dynamic external façade and splendid interiors. The Airport will be an epitome of the local architectural heritage and will reflect the cultural glory of art and dance forms of Kathiawar region of Gujarat. The new airport in Rajkot will contribute not only towards development of the local automobile industry of Rajkot but will also encourage trade, tourism, education and industrial sectors throughout Gujarat.
Prime Minister will also inaugurate development projects worth over Rs. 860 crore. Sauni Yojana Link 3 Package 8 and 9 will help further strengthen irrigation facilities and provide drinking water benefits for the Saurashtra region. Upgradation of Dwarka RWSS will help provide adequate and potable water to villages by pipeline. Other projects being taken up include Conservation, Restoration & Development of Uparkot Fort Phase I & II; construction of water treatment plant; sewage treatment plant; flyover bridge, among others.
PM in Gandhinagar
Prime Minister will inaugurate SemiconIndia 2023 at Mahatma Mandir in Gandhinagar on 28th July. He will also address the gathering on the occasion. The theme of the Conference is ‘Catalysing India’s Semiconductor Ecosystem’. It aims to bring together global leaders from industry, academia and research institutions. It showcases India’s semiconductor strategy and policy which envisions making India a global hub for semiconductor design, manufacturing and technology development. SemiconIndia 2023 will witness the participation of representatives of major companies such as Micron Technology, Applied Materials, Foxconn, SEMI, Cadence, AMD, among others.