প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ডেৰাডুনত উত্তৰাখণ্ড গঠনৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮১৪০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি উত্তৰাখণ্ড যি উচ্চতাত উপনীত হৈছে সেয়া দেখি, এসময়ত এই সুন্দৰ ৰাজ্য গঠনৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে সুখী হোৱাটো স্বাভাৱিকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এয়া সঁচাকৈয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ উত্থান আৰু প্ৰগতিৰ নিৰ্ণায়ক যুগঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ড হৈছে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক জীৱনৰ হৃদস্পন্দনঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰকৃত পৰিচয় ইয়াৰ আধ্যাত্মিক শক্তিত নিহিত হৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 NOV 2025 2:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ডেৰাডুনত উত্তৰাখণ্ড গঠনৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮১৪০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। অনুষ্ঠানত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু সকলোকে তেওঁৰ আন্তৰিক অভিবাদন, সন্মান আৰু সেৱা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৯ নৱেম্বৰ হৈছে এক দীঘলীয়া আৰু সমৰ্পিত সংগ্ৰামৰ ফলাফল আৰু এই দিনটোৱে আমাৰ সকলোৰে মাজত এক গভীৰ গৌৰৱবোধৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডৰ ঈশ্বৰতুল্য লোকসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি এটা সপোনৰ কল্পনা কৰিছিল যিটো ২৫ বছৰ পূৰ্বে শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীৰ চৰকাৰৰ নেতৃত্বত পূৰণ হৈছিল। বিগত ২৫ বছৰৰ যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰাখণ্ডই আজি যি উচ্চতাত উপনীত হৈছে সেয়া দেখি এই সুন্দৰ ৰাজ্য গঠনৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে সুখী হোৱাটো স্বাভাৱিক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যিসকলে পৰ্বতমালাক ভাল পায়, যিসকলে উত্তৰাখণ্ডৰ সংস্কৃতি, ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য আৰু দেৱভূমিৰ লোকসকলৰ প্ৰতি মৰম ৰাখে, তেওঁলোক আজি আনন্দৰে ভৰি পৰিছে।
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত থকা তেওঁলোকৰ চৰকাৰে উত্তৰাখণ্ডৰ সম্ভাৱনাক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ ৰূপালী জয়ন্তী উপলক্ষে সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। এই উপলক্ষে তেওঁ আন্দোলনৰ সময়ত নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা শ্বহীদসকলৰ প্ৰতিও শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে আৰু সেই সময়ৰ সকলো কৰ্মীক অভিবাদন জনায়।
উত্তৰাখণ্ডৰ সৈতে তেওঁৰ গভীৰ আৱেগিক সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে অঞ্চলটোত তেওঁৰ আধ্যাত্মিক যাত্ৰাৰ সময়ত, পৰ্বতাঞ্চলত বাস কৰা তেওঁৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সংগ্ৰাম, কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সংকল্পই তেওঁক সদায় অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে উত্তৰাখণ্ডত অতিবাহিত কৰা দিনবোৰে তেওঁক ৰাজ্যখনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ এক পোনপটীয়া অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই দৃঢ় বিশ্বাসৰ বাবেই তেওঁ বাবা কেদাৰক সাক্ষাৎ কৰাৰ পাছত ঘোষণা কৰিছিল যে এই দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ। ৰাজ্যখনে ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়, ‘এইটোৱেই প্ৰকৃততে উত্তৰাখণ্ডৰ উত্থান আৰু প্ৰগতিৰ নিৰ্ধাৰিত যুগ’।
২৫ বছৰ পূৰ্বে যেতিয়া উত্তৰাখণ্ড নতুনকৈ গঠন হৈছিল, তেতিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অপৰিসীম আছিল বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সম্পদ সীমিত আছিল, ৰাজ্যৰ বাজেট সৰু আছিল, উপাৰ্জনৰ উৎস কম আছিল আৰু বেছিভাগ প্ৰয়োজনীয়তা কেন্দ্ৰীয় সহায়ৰ জৰিয়তে পূৰণ কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এতিয়া ছবিখন সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত হোৱাৰ পূৰ্বে তেওঁ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপনৰ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰে, য’ত যোৱা ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ যাত্ৰাৰ আভাস প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আন্তঃগাঁথনি, শিক্ষা, উদ্যোগ, পৰ্যটন, স্বাস্থ্য, শক্তি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সফলতাৰ কাহিনীবোৰ সঁচাকৈয়ে অনুপ্ৰেৰণাদায়ক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২৫ বছৰ পূৰ্বে উত্তৰাখণ্ডৰ বাজেট আছিল মাত্ৰ ৪,০০০ কোটি টকা, যি এতিয়া ১ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। এই সময়ছোৱাত ৰাজ্যখনত বিদ্যুৎ উৎপাদন চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু পথৰ দৈৰ্ঘ্য দুগুণ হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে পূৰ্বতে ছমাহত মাত্ৰ ৪,০০০ জন বিমান যাত্ৰী ইয়ালৈ আহিছিল যদিও আজি এদিনতে ৪,০০০ ৰো অধিক যাত্ৰী বিমানযোগে ইয়ালৈ আহিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডত অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা দহগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বতে মাত্ৰ এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, কিন্তু বৰ্তমান ইয়াত দহখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। তেওঁ কয় যে ২৫ বছৰ আগতে, প্ৰতিষেধকৰ পৰিসৰ ২৫ শতাংশতকৈ কম আছিল, কিন্তু এতিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাওঁ প্ৰতিষেধকৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত পৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উত্তৰাখণ্ডই জীৱনৰ সকলো দিশতে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেওঁ উন্নয়নৰ এই যাত্ৰাক উল্লেখযোগ্য বুলি বৰ্ণনা কৰে আৰু এই পৰিৱৰ্তনক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশৰ নীতি তথা এয়া উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সামূহিক সংকল্পৰ ফল বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে পূৰ্বতে পাহাৰৰ থিয় আৰোহণে উন্নয়নৰ পথত বাধা দিছিল, কিন্তু এতিয়া নতুন পথ মুকলি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্যোগীসকলৰ সৈতে তেওঁৰ পূৰ্বৰ বাৰ্তালাপৰ বিষয়েও ভাগ বাটোৱাৰা কৰে, যিসকল ৰাজ্যখনৰ বিকাশৰ প্ৰতি অতি উৎসাহী। তেওঁ ব্যক্ত কৰে যে উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ আজিৰ ভাৱনাক গড়ৱালীত সংক্ষেপে এইদৰে উল্লেখ কৰিব পাৰিঃ ‘২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যেতিয়া ভাৰতে উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ দলত যোগদান কৰিব, মোৰ উত্তৰাখণ্ড, মোৰ দেৱভূমি সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হ'ব।’
উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়ন যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আজি কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে বুলি ঘোষণা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শিক্ষা, স্বাস্থ্য, পৰ্যটন আৰু ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জামৰাণী আৰু চং বান্ধ প্ৰকল্পসমূহে ডেৰাডুন আৰু হালদৱানীৰ খোৱা পানীৰ সমস্যা সমাধানত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই আঁচনিসমূহত ৮,০০০ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ কৰা হ’ব। এই পদক্ষেপসমূহৰ বাবে তেওঁ উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে আপেল আৰু কিউৱি কৃষকসকলক ডিজিটেল মুদ্ৰাত ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা বিত্তীয় সাহায্য এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে অনুসৰণ কৰাটো সম্ভৱ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ, আৰবিআই আৰু এই পদক্ষেপৰ সৈতে জড়িত সকলো অংশীদাৰৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে।
‘দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ড হৈছে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক জীৱনৰ হৃদস্পন্দন’, শ্ৰী মোদীয়ে গংগোত্ৰী, যমুনত্ৰী, কেদাৰনাথ, বদ্ৰীনাথ, জাগেশ্বৰ আৰু আদি কৈলাশক আমাৰ বিশ্বাসৰ প্ৰতীক হিচাপে পৱিত্ৰ তীৰ্থস্থানৰ তালিকাভুক্ত কৰি প্ৰশংসা কৰে। প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ ভক্তই এই পবিত্ৰ মন্দিৰসমূহলৈ যাত্ৰা কৰে, যিয়ে কেৱল ভক্তিৰ পথ মুকলি কৰাই নহয় বৰঞ্চ উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনীতিত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰে।
উন্নত সংযোগ উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ২ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প চলি আছে। ঋষিকেশ-কৰ্ণপ্ৰয়াগ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে আৰু দিল্লী-ডেৰাডুন এক্সপ্ৰেছৱে প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গৌৰিকুণ্ড-কেদাৰনাথ আৰু গোবিন্দঘাট-হেমকুণ্ড চাহিব ৰোপৱেৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিফলিত কৰে যে উত্তৰাখণ্ডই যোৱা ২৫ বছৰত প্ৰগতিৰ এক দীঘলীয়া যাত্ৰা অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে আমি অহা ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে কি উচ্চতাৰ কল্পনা কৰিছো। 'য'ত ইচ্ছা থাকে, তাত এটা পথ থাকে' বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এবাৰ আমি আমাৰ লক্ষ্যবোৰ জানিব পাৰিলে, সেইবোৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ ৰোডমেপ দ্ৰুতগতিত উদ্ভৱ হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে এই ভৱিষ্যতৰ লক্ষ্যসমূহৰ ওপৰত আলোচনা আৰম্ভ কৰিবলৈ ৯ নৱেম্বৰৰ বাহিৰে আন কোনো ভাল দিন থাকিব নোৱাৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰকৃত পৰিচয় ইয়াৰ আধ্যাত্মিক শক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে বুলি দোহাৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যদি উত্তৰাখণ্ডই এনে কৰাৰ সংকল্প লয়, তেন্তে সমাগত বছৰবোৰত ই নিজকে 'বিশ্বৰ আধ্যাত্মিক ৰাজধানী' হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পাৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাজ্যখনৰ মন্দিৰ, আশ্ৰম, ধ্যান আৰু যোগ কেন্দ্ৰসমূহক এক গোলকীয় নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা মানুহে সুস্থতাৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডলৈ আহে, আৰু ইয়াৰ বনৌষধি আৰু আয়ুৰ্বেদিক ঔষধৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোৱা ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডই সুগন্ধি উদ্ভিদ, আয়ুৰ্বেদিক বনৌষধি, যোগ আৰু সুস্থতা পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেওঁ প্ৰস্তাৱ দিয়ে যে উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিখন বিধানসভা সমষ্টিৰ যোগ কেন্দ্ৰ, আয়ুৰ্বেদ কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানৰে গঠিত এক সম্পূৰ্ণ পেকেজ থাকিব লাগে, যি বিদেশী পৰ্যটকসকলক দৃঢ়ভাৱে আকৰ্ষিত কৰিব।
ভাৰত চৰকাৰে সীমান্তৰ কাষৰ ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিখন জীৱন্ত গাঁৱক এটা সৰু পৰ্যটন কেন্দ্ৰত পৰিণত কৰা, হোমষ্টে, স্থানীয় ৰন্ধন প্ৰণালী আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ডাবকে, চুড়কানি, ৰট-আৰ্চা, ৰাচ-ভাত আৰু ঝাংগোৰে কি খীৰৰ দৰে পৰম্পৰাগত ব্যঞ্জন উপভোগ কৰি এক ঘৰুৱা পৰিৱেশৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিবলৈ সকলোকে আমন্ত্ৰণ জনায় । তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই আনন্দই তেওঁলোকক বাৰে বাৰে উত্তৰাখণ্ডলৈ ঘূৰাই আনিব।
উত্তৰাখণ্ডৰ লুকাই থকা সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে হৰেলা, ফুলদেই আৰু ভিতৌলীৰ দৰে উৎসৱসমূহে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰা পৰ্যটকসকলৰ ওপৰত স্থায়ী প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ নন্দ দেৱী মেলা, জৌলজিভি মেলা, বাগেশ্বৰৰ উত্তৰায়ণী মেলা, দেৱীধুৰা মেলা, শ্ৰৱণী মেলা আৰু মাখন উৎসৱৰ দৰে স্থানীয় মেলাৰ স্পন্দনশীলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে এই উদযাপনসমূহত উত্তৰাখণ্ডৰ আত্মা বাস কৰে। এই স্থানীয় উৎসৱ আৰু পৰম্পৰাক বিশ্বৰ মানচিত্ৰলৈ অনাৰ বাবে তেওঁ ‘এখন জিলা, এটা উৎসৱ’ ৰ দৰে এক প্ৰচাৰৰ প্ৰস্তাৱ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডৰ সকলো পাহাৰীয়া জিলাত ফলৰ খেতিৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে আৰু ইয়াক উদ্যানপালন কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰিব লাগে। তেওঁ ব্লুবৰী, কিউৱি, ভেষজ আৰু ঔষধি উদ্ভিদক কৃষিৰ ভৱিষ্য হিচাপে চিনাক্ত কৰে । তেওঁ লগতে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, হস্তশিল্প আৰু জৈৱিক সামগ্ৰীৰ দৰে খণ্ডত এমএছএমইসমূহক নতুনকৈ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
‘উত্তৰাখণ্ডত সদায় বছৰজুৰি পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা আছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। সংযোগ উন্নত কৰাৰ সৈতে, তেওঁ সকলো ঋতুতেই পৰ্যটনৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে । তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডই এতিয়া শীতকালীন পৰ্যটনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শেহতীয়া আপডেটবোৰ উৎসাহজনক, শীতকালত পৰ্যটকৰ সংখ্যা তীব্ৰভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ পিথোৰাগড়ত ১৪,০০০ ফুটতকৈ অধিক উচ্চতাত মাৰাথনৰ সফল আয়োজনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে আদি কৈলাশ যাত্ৰা দেশৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ পৰিছে। তিনি বছৰ পূৰ্বে আদি কৈলাশ যাত্ৰাত দুহেজাৰতকৈও কম তীৰ্থযাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল; আজি সেই সংখ্যা ৩০,০০০ অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে এই ঋতুৰ বাবে কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ দুৱাৰ বন্ধ কৰা হৈছিল আৰু এই বছৰ প্ৰায় ১৭ লাখ ভক্তই দৰ্শনৰ বাবে কেদাৰনাথ ধাম ভ্ৰমণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তীৰ্থযাত্ৰা আৰু বছৰজোৰা পৰ্যটন হৈছে উত্তৰাখণ্ডৰ শক্তি যিয়ে ইয়াক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব। তেওঁ লগতে কয় যে পৰিৱেশ-পৰ্যটন আৰু দুঃসাহসিক অভিযান-পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আকৰ্ষিত কৰাৰ এক বৃহৎ পথ।
‘উত্তৰাখণ্ড এতিয়া এখন চলচ্চিত্ৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, আৰু ৰাজ্যখনৰ নতুন চলচ্চিত্ৰ নীতিয়ে চিত্ৰগ্ৰহণ সহজ কৰি তুলিছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে উত্তৰাখণ্ডই 'বিবাহৰ গন্তব্যস্থান "হিচাপেও জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে। "ৱেড ইন ইণ্ডিয়া" পদক্ষেপৰ বাবে, তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডই বৃহৎ পৰিসৰৰ সুবিধা বিকশিত কৰিব লাগিব আৰু এই উদ্দেশ্যৰ বাবে ৫ৰ পৰা ৭টা মুখ্য গন্তব্যস্থান চিনাক্ত আৰু বিকশিত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
শ্ৰী মোদীয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে দেশৰ সংকল্পৰ কথা দোহাৰি কয় যে ভোকেল ফৰ লোকেলৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰতি গভীৰ মৰম, সেইবোৰৰ ব্যৱহাৰ আৰু দৈনন্দিন জীৱনত একত্ৰীকৰণ ইয়াৰ পৰম্পৰাৰ এক অন্তৰ্নিহিত অংশ হিচাপে উত্তৰাখণ্ডই সদায় এই দৃষ্টিভংগীক মূর্ত কৰি ৰাখিছে। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে ভোকেল ফৰ লোকেল অভিযানক ত্বৰান্বিত কৰিছে, যাৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ ১৫ টা কৃষিজাত সামগ্ৰীয়ে জিআই টেগ লাভ কৰিছে। তেওঁ বেদু ফল আৰু বদ্ৰী গৰু ঘিউৰ বাবে শেহতীয়া জিআই টেগ স্বীকৃতি গৌৰৱৰ বিষয় হিচাপে আলোকপাত কৰে। তেওঁ বদ্ৰী গৰু ঘিউক প্ৰতিটো পাহাৰীয়া পৰিয়ালৰ গৌৰৱ বুলি বৰ্ণনা কৰে আৰু উল্লেখ কৰে যে বেদু এতিয়া গাওঁবোৰৰ বাহিৰৰ বজাৰলৈও উপনীত গৈছে । ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা সামগ্ৰীবোৰে এতিয়া জিআই টেগ বহন কৰিব, আৰু য'লৈকে যাব, ই উত্তৰাখণ্ডৰ পৰিচয় বহন কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এনে জিআই-টেগ থকা সামগ্ৰীসমূহ সমগ্ৰ দেশৰ ঘৰলৈ লৈ যাব লাগিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ‘হাউচ অৱ হিমালয়’ এটা ব্ৰেণ্ড হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে যিয়ে উত্তৰাখণ্ডৰ স্থানীয় পৰিচয়ক এখন মঞ্চত একত্ৰিত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ বিভিন্ন সামগ্ৰীক এক সামূহিক পৰিচয় প্ৰদান কৰা হৈছে যাতে সেইবোৰে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিবলৈ সক্ষম হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সামগ্ৰীসমূহৰ বহুবোৰ এতিয়া ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত উপলভ্য, যিয়ে গ্ৰাহকসকলৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰৱেশাধিকাৰ নিশ্চিত কৰে আৰু কৃষক, শিল্পী তথা ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে নতুন বজাৰ মুকলি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ব্ৰেণ্ডিং প্ৰচেষ্টাত নতুন শক্তিৰ বাবে আহ্বান জনায় আৰু এই ব্ৰেণ্ডেড সামগ্ৰীসমূহৰ ডেলিভাৰী প্ৰণালী নিৰন্তৰ উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়ন যাত্ৰা বহু বাধাৰ সন্মুখীন হৈছে বুলি স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ শক্তিশালী চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰি আহিছে আৰু উন্নয়নৰ গতি নিৰবিচ্ছিন্ন হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামিৰ চৰকাৰক ইউনিফৰ্ম অসামৰিক বিধিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি ইয়াক আন ৰাজ্যৰ বাবে এক আদৰ্শ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ ধৰ্মান্তৰকৰণ বিৰোধী আইন আৰু সংঘৰ্ষ নিয়ন্ত্ৰণ আইনৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সাহসী নীতিৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্ৰুত বেদখল আৰু জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তনৰ দৰে স্পৰ্শকাতৰ বিষয়ত চৰকাৰৰ দৃঢ় পদক্ষেপৰ কথাও উল্লেখ কৰে। দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ দ্ৰুত আৰু সংবেদনশীল সঁহাৰি তথা জনসাধাৰণে সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়োৱাৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে উত্তৰাখণ্ডই ৰাজ্যৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন কৰাৰ লগে লগে সমাগত বছৰবোৰত ৰাজ্যখনে উন্নয়নৰ নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে উত্তৰাখণ্ডই গৌৰৱেৰে ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু পৰিচয়ৰ অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰাখিব। শ্ৰী মোদীয়ে জনসাধাৰণক অহা ২৫ বছৰৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডক তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগী সমাধান কৰিবলৈ আৰু দৃঢ় বিশ্বাসৰে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনায়। এই উপলক্ষে উত্তৰাখণ্ডৰ সকলো বাসিন্দাক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে ভাৰত চৰকাৰ উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ সৈতে দৃঢ়ভাৱে থিয় দি আছে আৰু প্ৰতিটো পদক্ষেপতেই ইয়াক সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু নাগৰিকৰ সুখ, সমৃদ্ধি আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাই সামৰণি মাৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) গুৰমীত সিং, উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামি, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় তামটাৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰাখণ্ডত প্ৰতিষ্ঠাৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে এক স্মাৰক ডাক টিকট মুকলি কৰে আৰু সমাৱেশক সম্বোধন কৰে।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৮১৪০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে ৯৩০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু ৭২১০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত খোৱাপানী, জলসিঞ্চন, কাৰিকৰী শিক্ষা, শক্তি, নগৰ উন্নয়ন, ক্ৰীড়া আৰু দক্ষতা বিকাশকে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ড আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাৰ অধীনত ২৮,০০০ ৰো অধিক কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰত্যক্ষভাৱে ৬২ কোটি টকাৰ সাহায্য মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে অমৰুত আঁচনিৰ অধীনত ২৩টা অঞ্চলৰ বাবে ডেৰাডুন পানী যোগান, পিথোৰাগড় জিলাৰ বৈদ্যুতিক উপ-কেন্দ্ৰ, চৰকাৰী ভৱনসমূহত থকা সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প, নাইনিতালৰ হালদৱানী ষ্টেডিয়ামত থকা এষ্ট্ৰ‘টাৰ্ফ হকী গ্ৰাউণ্ড আদি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জলবিদ্যুৎ ক্ষেত্ৰ সম্পৰ্কীয় দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে-ডেৰাডুনলৈ ১৫০ এমএলডি (প্ৰতিদিনে মিলিয়ন লিটাৰ) খোৱা পানী যোগান ধৰিব পৰা ছঙ বান্ধ খোৱা পানী প্ৰকল্প আৰু নাইনিতালৰ জামৰানী বান্ধ বহুমুখী প্ৰকল্প, যি খোৱা পানী প্ৰদান কৰিব, জলসিঞ্চন আৰু বিদ্যুৎ উৎপাদনত সহায় কৰিব। আধাৰশিলা স্থাপন কৰা আন প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বৈদ্যুতিক উপ কেন্দ্ৰ, চম্পাৱতত মহিলা ক্ৰীড়া মহাবিদ্যালয় স্থাপন, নাইনিতালত অত্যাধুনিক দুগ্ধ প্ৰকল্প স্থাপন আদি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Silver Jubilee Celebration of formation of Uttarakhand in Dehradun
PM inaugurates, lays foundation stones for various development initiatives worth over ₹8140 crores
Seeing the heights Uttarakhand has reached today, it is natural for every person who once struggled for the creation of this beautiful state to feel happy: PM
This is indeed the defining era of Uttarakhand’s rise and progress: PM
Devbhoomi Uttarakhand is the heartbeat of India's spiritual life: PM
The true identity of Uttarakhand lies in its spiritual strength: PM
09 NOV 2025 2:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Silver Jubilee Celebration of formation of Uttarakhand in Dehradun today. During the programme, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stones for various development projects worth over ₹8140 crores. Speaking on the occasion, Shri Modi extended his greetings to the people of Devbhoomi Uttarakhand and conveyed his heartfelt salutations, respect, and service to all.
Prime Minister stated that November 9 is the result of a long and dedicated struggle and the day evokes a deep sense of pride in all of us. He highlighted that the god-like people of Uttarakhand had long envisioned a dream that was fulfilled 25 years ago under the leadership of Shri Atal Bihari Vajpayee Ji’s government. Reflecting on the journey of the past 25 years, Shri Modi observed that seeing the heights Uttarakhand has reached today, it is natural for every person who once struggled for the creation of this beautiful state to feel happy. He noted that those who love the mountains, who cherish Uttarakhand’s culture, its natural beauty, and have affection for the people of Devbhoomi, are filled with joy and delight today.
Expressing satisfaction that their Governments at the Center and State are committed to elevating Uttarakhand’s potential to new heights, Shri Modi extended heartfelt congratulations to all on the silver jubilee of Uttarakhand. On the occasion, he also paid tribute to the martyrs who sacrificed their lives during the movement and offered his salutations to all the activists of that time.
Sharing his deep emotional bond with Uttarakhand, Shri Modi recalled that during his spiritual journeys to the region, the struggles, hard work, and determination of his brothers and sisters living in the mountains always inspired him. He stated that the days spent in Uttarakhand gave him a direct experience of the state’s immense potential. The Prime Minister said that it was this very conviction that led him to declare, after visiting Baba Kedar, that this decade belongs to Uttarakhand. As the state completes 25 years, he affirmed, “this is indeed the defining era of Uttarakhand’s rise and progress”.
Recalling that 25 years ago, when Uttarakhand was newly formed, the challenges were immense, Shri Modi said that resources were limited, the state budget was small, sources of income were scarce, and most needs were met through central assistance. He remarked that the picture has now completely changed. Before arriving at the event, he visited a remarkable exhibition on the silver jubilee celebrations, which showcased glimpses of Uttarakhand’s journey over the past 25 years. He highlighted that in sectors such as infrastructure, education, industry, tourism, health, power, and rural development, the stories of success are truly inspiring. The Prime Minister noted that 25 years ago, Uttarakhand’s budget was only ₹4,000 crore, which has now crossed ₹1 lakh crore. In this period, electricity generation in the state has increased fourfold, and the length of roads has doubled. He added that earlier, only 4,000 air passengers arrived here in six months, whereas today, more than 4,000 passengers arrive by air in a single day.
Shri Modi further highlighted that in the past 25 years, the number of engineering colleges in Uttarakhand has increased more than tenfold. He noted that earlier there was only one medical college, whereas today there are ten. He stated that 25 years ago, vaccine coverage was below 25 percent, but now nearly every village in Uttarakhand falls within the ambit of vaccine coverage. The Prime Minister remarked that Uttarakhand has made significant progress across all dimensions of life. He described this journey of development as remarkable and attributed the transformation to the policy of inclusive growth and the collective resolve of every citizen of Uttarakhand. He reflected that earlier, the steep climbs of the mountains hindered the path of development, but now new paths are beginning to open.
Prime Minister also shared about his earlier interaction with the youth and entrepreneurs of Uttarakhand, all of whom are highly enthusiastic about the state’s growth. He expressed that the sentiments of Uttarakhand’s people today can be summed up in Garhwali as: “By 2047, when India joins the league of developed nations, my Uttarakhand, my Devbhoomi, will be fully ready.”
Announcing that several projects have been inaugurated and foundation stones laid today to accelerate Uttarakhand’s development journey, Shri Modi said these projects, related to education, health, tourism, and sports, will generate new employment opportunities in the region. He highlighted that the Jamrani and Song dam projects will play a crucial role in resolving the drinking water issues of Dehradun and Haldwani. Over ₹8,000 crore will be invested in these schemes. He extended his congratulations to the people of Uttarakhand for these initiatives.
Noting that the Uttarakhand government has begun providing subsidies in digital currency to apple and kiwi farmers, Shri Modi highlighted that through modern technology, it is now possible to fully track the financial assistance being provided. The Prime Minister appreciated the efforts of the state government, RBI, and all stakeholders involved in this initiative.
“Devbhoomi Uttarakhand is the heartbeat of India’s spiritual life”, exclaimed Shri Modi, listing Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath, Jageshwar, and Adi Kailash as sacred pilgrimage sites that symbolize our faith. Every year, lakhs of devotees undertake journeys to these holy shrines, which not only open the path of devotion but also infuse new energy into Uttarakhand’s economy.
Emphasizing that improved connectivity is deeply linked to Uttarakhand’s development, Shri Modi stated that over ₹2 lakh crore worth of projects are currently underway in the state. The Rishikesh-Karnaprayag rail project is progressing, and the Delhi-Dehradun Expressway is nearly complete. He noted that the foundation stones have been laid for the Gaurikund-Kedarnath and Govindghat-Hemkund Sahib ropeways. These projects are accelerating development in Uttarakhand.
The Prime Minister reflected that Uttarakhand has traversed a long journey of progress over the past 25 years. He posed the question of what heights we envision for Uttarakhand in the next 25 years. Quoting the saying “Where there is a will, there is a way,” he remarked that once we know our goals, the roadmap to achieve them will emerge swiftly. He added that there could be no better day than November 9 to begin discussions on these future goals.
Reiterating that the true identity of Uttarakhand lies in its spiritual strength, Shri Modi stated that if Uttarakhand resolves to do so, it can establish itself as the “Spiritual Capital of the World” in the coming years. He emphasized that the temples, ashrams, and centers of meditation and yoga in the state can be connected to a global network.
The Prime Minister noted that people from across India and abroad come to Uttarakhand for wellness, and the demand for its herbs and Ayurvedic medicines is rapidly increasing. He highlighted that over the past 25 years, Uttarakhand has made remarkable progress in aromatic plants, Ayurvedic herbs, yoga, and wellness tourism. He proposed that every assembly constituency in Uttarakhand should have a complete package comprising yoga centers, Ayurveda centers, and naturopathy institutes, which would strongly appeal to foreign tourists.
Pointing out that the Government of India is placing great emphasis on the Vibrant Villages Programme along the borders, the Prime Minister expressed his vision for every vibrant village in Uttarakhand to become a small tourism hub, promoting homestays, local cuisine, and culture. Shri Modi invited everyone to imagine the joy of tourists experiencing a homely atmosphere, enjoying traditional dishes like dubke, chudkani, rot-arsa, ras-bhaat, and jhangore ki kheer. He remarked that this joy will bring them back to Uttarakhand again and again.
Stressing on the need to focus on unlocking the hidden potential of Uttarakhand, the Prime Minister noted that festivals like Harela, Phooldei, and Bhitauli leave a lasting impression on tourists who participate in them. He highlighted the vibrancy of local fairs such as the Nanda Devi Mela, Jauljivi Mela, Bageshwar’s Uttarayani Mela, Devidhura Mela, Shravani Mela, and the Butter Festival, stating that the soul of Uttarakhand resides in these celebrations. To bring these local festivals and traditions onto the world map, he proposed a campaign like “One District, One Festival.”
The Prime Minister noted that all hill districts of Uttarakhand hold significant potential for fruit cultivation and should be developed as horticulture centers. He identified blueberry, kiwi, herbal, and medicinal plants as the future of farming. He further stressed the need to empower MSMEs afresh in sectors such as food processing, handicrafts, and organic products.
“Uttarakhand has always held year-round tourism potential”, stated the Prime Minister. With improving connectivity, he had earlier suggested moving towards all-season tourism. He expressed happiness that Uttarakhand is now giving a new dimension to winter tourism. The latest updates, Shri Modi said, are encouraging, with a sharp rise in the number of tourists visiting during winter. He highlighted the successful organization of a high-altitude marathon in Pithoragarh at over 14,000 feet and noted that the Adi Kailash Parikrama Run has become a source of inspiration for the nation. Three years ago, fewer than 2,000 pilgrims participated in the Adi Kailash Yatra; today, that number has exceeded 30,000. He mentioned that just a few days ago, the doors of the Kedarnath temple were closed for the season, and this year, nearly 17 lakh devotees visited Kedarnath Dham for darshan. The Prime Minister affirmed that pilgrimage and year-round tourism are strengths of Uttarakhand that will continue to propel it to new heights of development. He added that possibilities of eco-tourism and adventure-tourism are great avenues to attract the youth of India.
“Uttarakhand is now emerging as a film destination, and the state's new film policy has made shooting easier”, remarked the Prime Minister, noting that Uttarakhand is also gaining popularity as a ‘wedding destination’. For the “Wed In India” initiative, he emphasized that Uttarakhand must develop facilities of grand scale and suggested identifying and developing 5 to 7 major destinations for this purpose.
Shri Modi reiterated the nation’s resolve for an Atmanirbhar Bharat, stating that the path to self-reliance lies through Vocal for Local. He remarked that Uttarakhand has always embodied this vision, with deep affection for local products, their use, and integration into daily life being an intrinsic part of its tradition. He expressed happiness that the Uttarakhand government has accelerated the Vocal for Local campaign, resulting in 15 agricultural products from the state receiving GI tags. He highlighted the recent GI tag recognition for the Bedu fruit and Badri cow ghee as a matter of pride. He described Badri cow ghee as the pride of every mountain household and noted that Bedu is now reaching markets beyond the villages. Products made from it will now carry the GI tag, and wherever they go, they will carry the identity of Uttarakhand. Shri Modi stated that such GI-tagged products must be taken to households across the country.
Prime Minister expressed happiness that “House of Himalayas” is emerging as a brand that unifies Uttarakhand’s local identity on a single platform. He noted that under this brand, various products of the state have been given a collective identity to enable them to compete in global markets. He highlighted that many of these products are now available on digital platforms, ensuring direct access to customers and opening new markets for farmers, artisans, and small entrepreneurs. Shri Modi urged for renewed energy in branding efforts and emphasized the need to continuously improve the delivery mechanisms of these branded products.
Acknowledging that Uttarakhand’s development journey has faced many obstacles, but their strong government has consistently overcome these challenges, remarked Shri Modi, ensuring that the pace of development remains uninterrupted. He commended Shri Pushkar Singh Dhami’s government for its serious implementation of the Uniform Civil Code, calling it a model for other states. He praised the state government’s bold policies on nationally significant issues such as the anti-conversion law and the riot control law. The Prime Minister also noted the government’s firm actions on sensitive matters like rapid land encroachment and demographic changes. In the area of disaster management, he appreciated the Uttarakhand government’s swift and sensitive response, and its efforts to provide all possible assistance to the people.
Prime Minister expressed full confidence that as Uttarakhand celebrates its silver jubilee of statehood, the state will scale new heights of development in the coming years. He affirmed that Uttarakhand will continue to advance its culture and identity with pride. Shri Modi urged the people to resolve their vision for Uttarakhand for next 25 years and tread on the path of development with conviction. Extending his heartfelt greetings to all residents of Uttarakhand on the occasion, the Prime Minister assured that the Government of India stands firmly with the Government of Uttarakhand and is committed to supporting it at every step. He concluded by conveyed his best wishes for the happiness, prosperity, and bright future of every family and citizen of the state.
Governor of Uttarakhand is Lt.Gen.(Retd.) Gurmit Singh, Chief Minister of Uttarakhand, Shri Pushkar Singh Dhami, Union Minister, Shri Ajay Tamta were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in a programme marking the Silver Jubilee Celebration of formation of Uttarakhand in Uttarakhand. Prime Minister also launched a commemorative postal stamp to mark the occasion and address the gathering.
During the programme, the Prime Minister inaugurated and laid the foundation stones for various development projects worth over ₹8140 crores, including the inauguration of projects worth over ₹930 crores and the foundation stone laying of projects worth over ₹7210 crores. These projects cater to several key sectors including drinking water, irrigation, technical education, energy, urban development, sports, and skill development.
Prime Minister also released a support amount of ₹62 crores to more than 28,000 farmers directly into their bank accounts under PM Fasal Bima Yojana.
The projects inaugurated by Prime Minister include Dehradun water supply coverage for 23 zones under AMRUT scheme, electrical substation in Pithoragarh district, solar power plants in government buildings, AstroTurf Hockey Ground at Haldwani Stadium in Nainital, among others.
Prime Minister laid the foundation stone of two key hydro-sector related projects - Song Dam Drinking Water Project which will supply 150 MLD (million liters per day) drinking water to Dehradun and Jamarani Dam Multipurpose Project in Nainital, which will provide drinking water, support irrigation and electricity generation. Other projects whose foundation stone will be laid include electrical substations, establishment of Women’s Sports College in Champawat, state-of-the-art dairy plant in Nainital, among others.