Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of year-long commemoration of 150 years of the National Song “Vande Mataram”
07 NOV 2025 2:01PM by PIB Delhi
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram, these words are a mantra, an energy, a dream, a resolution. Vande Mataram, this one word is the worship of Mother India, the adoration of Maa Bharati. Vande Mataram, this one word takes us into history. It fills our self-confidence, our present, with self-confidence, and gives this new courage to our future that there is no such resolution, no such resolution which cannot be accomplished. There is no such goal that we Indians cannot achieve.
Friends,
This wonderful experience of singing Vande Mataram collectively is truly beyond expression. In so many voices, there is one rhythm, one tone, one emotion, one thrill, one flow, such coherence, such wave, this energy has made the heart pulsate. In this emotionally charged atmosphere, I am continuing my speech. Present on the stage are my cabinet colleague Gajendra Singh Shekhawat Ji, Delhi Lieutenant Governor V.K. Saxena Ji, Chief Minister Rekha Gupta Ji, and all other dignitaries, brothers and sisters.
Today, millions of people from all corners of the country are connected with us. I extend my greetings to them with Vande Mataram. Today, 7th November is a very historic day, today we are celebrating the grand festival of the 150th year of Vande Mataram. This auspicious occasion will give us new inspiration and fill crores of countrymen with new energy. To mark this day in history, a special coin and postage stamp on Vande Mataram have also been released. Today, I pay my respectful homage to the great men of our nation, to the children of Maa Bharati, who dedicated their lives to the mantra of Vande Mataram, and extend my heartfelt congratulations to my fellow citizens on this occasion. I also extend my best wishes to all the countrymen on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Friends,
Every song, every poem has its own core theme, its own core message. What is the core theme of Vande Mataram? The core theme of Vande Mataram is Bharat, Maa Bharati. The eternal concept of India, the concept that began shaping itself from the very beginning of humanity. One that has read eras as chapters. The creation of different nations in different eras, the rise of different powers, the development of new civilizations, their journey from nothingness to the peak, and their merging from the peak back into nothingness, the changing history, the changing geography of the world—India has witnessed it all. From this endless journey of man, we have learned and drawn new conclusions from time to time. On their basis we carved and shaped the values and ideals of our civilization. We, our ancestors, our sages, saints, our teachers, gods, our countrymen created our own cultural identity. We have understood the balance between strength and morality. And only then, as a nation, has India emerged as that golden gem that has endured every blow of the past and yet, through it, has attained immortality.
Brothers-sisters,
This concept of India is the ideological power behind it. The awareness of one's independent existence, separate from the fluctuating world, this achievement, and becoming rhythmic, written down, rhythmic, and then, from the depth of the heart, from the essence of experiences, after attaining the infinity of emotions, a composition like Vande Mataram is obtained. And hence, in that period of slavery, Vande Mataram became the proclamation of this resolution, and that proclamation was – of India's independence. The chains of slavery will be broken from the hands of Maa Bharati, and her children will become the makers of their own destiny.
Friends,
Gurudev Rabindranath Tagore once said – “Bankim Chandra's Anandmath is not just a novel, it is a dream of independent India”. You see, the context of Vande Mataram in Anandmath, each line of Vande Mataram, each word of Bankim Babu, each of his sentiments, had its own deep implications, it has its own implications. This song was certainly composed during the period of slavery, but its words never remained confined within the shadow of a few years of slavery. May they be free from the memories of slavery. Therefore, Vande Mataram is relevant in every era, in every period, it has achieved immortality. The first line of Vande Mataram is – “Sujalam Suflaam Malayaj-Sheetalam, Sasyashyalamam Mataram.” That is, salute to our Sujalam Suflaam motherland adorned with the divine blessings of nature.
Friends,
This has been the identity of India for thousands of years. The rivers here, the mountains here, the forests here, the trees here and the fertile soil here, this land always has the power to spew gold. For centuries the world had been hearing stories of India's prosperity. Just a few centuries ago, India accounted for nearly a quarter of global GDP.
But brothers and sisters,
When Bankim Babu composed Vande Mataram, India had gone far away from its golden era. Foreign invaders, their attacks, plundering, exploitative policies of the British, at that time our country was groaning in the clutches of poverty and hunger. Even then, in those dire circumstances, when there was pain, destruction, and grief all around, and everything seemed to be sinking, Bankim Babu called for a prosperous India. Because, he believed that no matter how difficult the situation, India could revive its golden era. And so, he called out, Vande Mataram.
Friends,
This first line completely dismantled the propaganda used by the British during the period of slavery to justify their rule by portraying India as inferior and backward. Therefore, Vande Mataram not only became the anthem of independence, but Vande Mataram also presented that 'Sujlam Sufalam dream' of what an independent India would be like before crores of countrymen.
Friends,
Today also gives us an opportunity to know the extraordinary journey of Vande Mataram and its impact. When Bankim Babu published “Vande Mataram” in Bangadarshan in 1875, some people thought that it was just a song. But, in no time, Vande Mataram became the voice of India's freedom struggle and of millions of people. A voice that was on the lips of every revolutionary, a voice that expressed the sentiments of every Indian. You see, there would hardly be any chapter of the freedom struggle with which Vande Mataram was not associated in some way or the other. In 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the Calcutta session. The partition of Bengal took place in 1905. This was a dangerous experiment by the British to divide the country. However, Vande Mataram stood as a rock against those plans. There was only one voice on the streets protesting against the partition of Bengal: Vande Mataram.
Friends,
Even when bullets were fired on the protesters at the Barisal convention, the same mantra, the same words, were on their lips: Vande Mataram! Freedom fighters like Veer Savarkar, who were working for independence while living outside India, whenever they met each other, they were greeted with Vande Mataram. Many revolutionaries even chanted Vande Mataram while standing on the gallows. There were so many such incidents, so many dates in history, such a big country, different provinces and regions, people speaking different languages, their movements, but the slogan, the resolution, the song that was on every tongue, the song that was in every voice, was - Vande Mataram.
So, brothers-sisters,
In 1927, Mahatma Gandhi said, "Vande Mataram presents before us a picture of the whole of India, which is indivisible." Sri Aurobindo called Vande Mataram more than a song, it was a mantra. He said – This is a mantra which awakens self-confidence. The Indian flag designed by Bhikaiji Cama also had “Vande Mataram” written in the middle.
Friends,
Our national flag has undergone many changes over time, but from then until today, whenever the national flag is hoisted, we spontaneously exclaim: Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! That is why, today when we are celebrating 150 years of that national anthem, this is our tribute to the great heroes of the country. And this is also a respectful salute to those lakhs of martyrs who, while chanting Vande Mataram, kept hanging on the gallows, who kept bearing the lashes while chanting Vande Mataram, who remained steadfast on the blocks of ice while chanting Vande Mataram.
Friends,
Today, we 140 crore countrymen pay tribute to all such known, nameless and unknown people who lived and died for the nation. Those who sacrificed their lives for the country while chanting "Vande Mataram," whose names were never recorded in the pages of history.
Friends,
Our Vedas have taught us – "माता भूमिः, पुत्रोऽहं पृथिव्याः"॥ That is, this earth is our mother, this country is our mother. We are its children. Since Vedic times, the people of India have envisioned the nation in this form and worshipped it in this form. It was from this Vedic thought that Vande Mataram infused new consciousness into the freedom struggle.
Friends,
Those who consider the nation a geopolitical entity may find the idea of ​​considering the nation as a mother puzzling. But India is different. In India, a mother is both a mother and a nurturer. If a child faces any trouble, she can also be a destroyer. Therefore, Vande Mataram says, अबला केन मा एत बले। बहुबल-धारिणीं नमामि तारिणीं रिपुदल-वारिणीं मातरम्॥ Vande Mataram, meaning Mother India, who possesses immense power, can help us overcome troubles and also destroy our enemies. This idea of considering the nation as mother and the mother as the embodiment of power, one of its effects was that our freedom struggle became a resolution for the participation of all, men and women. We were once again able to dream of an India where women's power would be at the forefront of nation-building.
Friends,
Vande Mataram, apart from being an anthem of freedom, also inspires us on how to protect this freedom, the lines of the complete original song of Bankim Babu are - Tvam Hi Durga Dashaprahana-Dharini Kamla Kamal-Dal-Viharini Vani Vidyadayini, Namami Tvam Namami Kamalam Amlaan Atulam Sujalaan Suflaam Mataram, Vande Mataram! That is, Mother India is Saraswati, the giver of knowledge, Lakshmi is the giver of prosperity, and Durga is the one who holds the weapons and scriptures. We have to build such a nation, which is at the top in knowledge, science and technology, which is at the top of prosperity with the power of knowledge and science, and which is also self-reliant for national security.
Friends,
In the past years, the world has been seeing the rise of this form of India. We made unprecedented progress in the field of science and technology. We emerged as the fifth largest economy in the world. And, when the enemy dared to attack India's security and honour through terrorism, the whole world saw that if the new India is the embodiment of Kamala and Vimala for the service of humanity, then it also knows how to become ‘दश प्रहरण-धारिणी दुर्गा’ ('Dash Praharan-Dharini Durga') for the destruction of terrorism.
Friends,
There's another topic related to Vande Mataram that's equally important to discuss. The spirit of Vande Mataram illuminated the entire nation during the freedom struggle. But unfortunately, in 1937, crucial verses of Vande Mataram, a part of its soul, were severed. Vande Mataram was broken, it was torn into pieces. This division of Vande Mataram also sowed the seeds of division of the country. This great mantra of nation building, why was this injustice done to it? This is crucial for today's generation to understand, because that same divisive thinking remains a challenge for the country even today.
Friends,
We have to make this century the century of India. This power is in India; this power is in the 140-crore people of India. We must believe in ourselves to achieve this. On this journey of resolutions, we will encounter those who try to mislead us; those with negative thinking will try to create doubts in our minds. Then we must recall the incident from Anand Math. In Anand Math, when Santaan Bhavananda sings Vande Mataram, another character argues. He asks what will you be able to do alone? Then we get inspiration from Vande Mataram. How can a mother who has so many crores of sons and daughters, crores of hands, be weak? Today Mother India has 140 crore children. He has 280 crore arms. More than 60 percent of these are young. We have the biggest demographic advantage in the world. This power belongs to this country; this power belongs to Maa Bharati. What is it that is impossible for us today? What can stop us from fulfilling the original dream of Vande Mataram?
Friends,
Today, with the success of the vision of self-reliant India, the resolve of Make in India, and our steps moving towards the goal of a developed India in 2047, when the country achieves new achievements in such unprecedented times, then every citizen says- Vande Mataram! Today, when India becomes the first country to reach the South Pole of the Moon, when the sound of New India is heard in the far corners of space, then every citizen says- Vande Mataram! Today, when we see our daughters reaching the pinnacle of everything from space technology to sports, today when we see our daughters flying fighter jets, then the slogan of every Indian filled with pride is – Vande Mataram!
Friends,
Today marks 11 years since One Rank One Pension was implemented for our army personnel. When our forces crush the evil designs of the enemy, when the backbone of terrorism, Naxalism, Maoist terror is broken, then our security forces are inspired by only one mantra, and that mantra is – Vande Mataram!
Friends,
This spirit of worshipping Mother India will take us to the goal of a developed India. I am confident that the mantra of Vande Mataram will continuously empower and inspire millions of Maa Bharati's children on this Amrit Yatra of ours. Once again, I heartily congratulate all my countrymen on the completion of 150 years of Vande Mataram. And thank you very much to all of you who are connected with me from across the country, stand with me and say with full strength, with your hands raised –
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জাতিগী ঈশৈ “ভন্দে মাতরম”না চহি 150 শুরকপগী চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা থৌরম হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
07 NOV 2025 2:01PM by PIB Imphal
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম, ৱাহৈশিং অসি মন্ত্র, ইনর্জী, মঙলান, ৱারেপ অমনি। ভন্দে মাতরম, হায়রিবা ৱাহৈ অসি ভারত মচাগী ইকায় খুম্নবা, মা ভারতীগী ইকায় খুম্নবা অসিনি। ভন্দে মাতরম, ৱাহৈ অমা খক্তা অসিনা ঐখোয়বু পুৱারীবু নীংশিংহল্লি। মসিনা ঐখোয়গী ইশানা ইশাদা থাজবা, ঐখোয়গী হৌজিক অসি ইশানা ইশাদা থাজবনা থলহল্লি অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎতা অনৌবা থৌনা পীরি মদুদি অসিগুম্বা ৱারেপ অমত্তা ফংবা ঙমলোইদবা লৈতে। ঐখোয় ভারত মচাশিংনা ফংবা ঙমদবা পান্দম অমত্তা লৈতে।
মরুপশিং,
ভন্দে মাতরম পুন্না শকপগী নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েন্স অসি তশেংনা ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙমলোই। খোঞ্জেল কয়াদা সুর অমা, তান অমা, ইহুল অমা, নুংঙাইবা অমা, ইচেল অমা, অসিগুম্বা পুলপ পুনবা মতৌ, অসিগুম্বা ৱে, মসিগী ইনর্জী অসিনা থমোয়গী খোঙজেল হেনগৎহল্লি। মসিগী ইমোসন্না থল্লবা এতমোস্ফিয়র অসিদা ঐহাক্না ঐগী স্পীচ মখা চত্থরি। স্তেজ অসিদা ঐহাক্কী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ, গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতজী, দিল্লীগী লেফতনেন্ত গভর্নর ভি.কে. সক্সেনাজী, মুখ্য মন্ত্রী রেখা গুপ্তাজী অমসুং অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিংনা লেংশিল্লি, ইচিল-ইনাওশিং।
ঙসিদি লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী মীওই মিলিয়ন কয়ানা ঐখোয়গা শম্নরি। ঐহাক্না মখোয়বু ভন্দে মাতরমগা লোয়ননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি, নবেম্বর 7 অসি য়াম্না পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঙসি ঐখোয়না ভন্দে মাতরমগী 150শুবা চহিগী চাউরবা কুমহৈ পাংথোক্লি। মসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিনা ঐখোয়দা অনৌবা ইথিল পীগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াদা অনৌবা ইনর্জী পীরগনি। পুৱারীদা ঙসিগী নুমিৎ অসিবু নীংশিংদুনা, ভন্দে মাতরমগী অখন্নবা কোইন অমসুং পোস্তেজ স্তাম্প অমসু রিলিজ তৌখ্রে। ঙসি, ঐহাক্না ঐখোয়গী জাতিগী শক্নাইরবা মীওইশিং, ভন্দে মাতরমগী মন্ত্রদা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা মা ভারতীগী মচাশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ভন্দে মাতরমগী চহি 150 মপুং ফারকপদা লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঈশৈ খুদিংমক্কী, শৈরেং খুদিংমক্কী মশাগী মরুওইবা থিম, মশাগী মরুওইবা পাউজেল লৈ। ভন্দে মাতরম্বগী মরুওইবা থিম অসি করি ওইবগে? ভন্দে মাতরমগী মরুওইবা থিমদি ভারত, মা ভারতীনি। ভারতকী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱাখল্লোন, মীওইবা খুন্নাইগী হৌরকপদগী মশক তাকপা হৌরকখিবা ৱাখল্লোন। মতম কয়াগী মমাংদগী লাইরিক কয়া অমা ইদুনা লাক্লবা। তোঙান-তোঙানবা মতমশিংদা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিং শেমগৎলকপা, তোঙান-তোঙানবা শক্তিশিং থোরকপা, অনৌবা সিভিলাইজেসনশিং শেমগৎলকপা, করিসু লৈতবদগী অৱাংবা থাক্তা পুরকপা অমসুং অৱাংবা থাক্তগী অমুক হন্না করিসু লৈতবা ওইরকপা, মালেমগী হোংলক্লিবা পুৱারী, হোংলক্লিবা জিওগ্রাফী অসি ভারতনা খুদম ওইদুনা লাক্লি। মীওইবগী লোইনাইদ্রবা মীওইবগী খোঙচৎ অসিদগী ঐখোয়না তমখি অমসুং মতম মতমগী ওইনা অনৌবা ৱারোইশিন পুরকখি। মখোয়শিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী ভেল্যুশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং অদু শেমগৎলি। ঐখোয়, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিং, ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিং, ঐখোয়গী সেন্তশিং, ঐখোয়গী ওজাশিং, ঐখোয়গী লাইশিং, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীওইশিংনা ঐখোয়গী কলচরেল আইদেন্তিতী শেমখি। ঐখোয়না শক্তি অমসুং মোরেলিতীগী মরক্তা লৈরিবা বেলেন্স অদু খঙলে। অমসুং মদুদগী খক্তনি, লৈবাক অমা ওইনা, ভারত অসি মমাংগী মতমগী খুদোংথীবা খুদিংমক মায়োক্নখিবা অমসুং অমর ওইবা ঙমখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতকী ৱাখল্লোন অসি মসিগী নুংদা য়াওরিবা আইদিওলোজিকেল পাৱর অদুনি। হোংবা নাইবা মালেমদগী তোঙান্না লৈবা, মশাগী নীংতম্বা ওইবগী ৱাখল্লোন, মসিগী এচিবমেন্ত অসি, অমসুং রিথমিক ওইরকপা, ইথোকপা, রিথমিক ওইরকপা, অমসুং তুংদা, পুক্নিংগী অঙকপা, এক্সপরিয়েন্সকী মচাক ওইবদগী, ইথিলগী মপুং ফানা ফংলবা মতুংদা, ভন্দে মাতরমগুম্বা কম্পোজিসন অমা ফংই। অসুম্না, মীখা-পোনবগী মতম অদুদা, ভন্দে মাতরম অসি ৱারেপ অসিগী প্রোক্লেমেসন ওইখি, অমসুং প্রোক্লেমেসন অদু ভারতকী নীংতম্বা ওইখি। মা ভারতীগী খুৎতগী মীখা পোনবগী য়োৎলিং অদু থদৎকনি অমসুং মহাক্কী অঙাংশিংনা মখোয়গী মশাগী মরাইবক অদু শেমজগনি।
মরুপশিং,
গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা হায়রম্মি, "বঙ্কিম চন্দ্রগী অনন্দমথ অসি উপন্যাস খক্তা নত্তে, মসি নীংতম ভারতকী মঙলান অমনি।" অদোম্না উবা ফংলি, আনন্দমথকী ভন্দে মাতরমগী মওং-মতৌ, ভন্দে মাতরমগী ৱাহৈ পরেং খুদিংমক, বঙ্কিম বাবুগী ৱাহৈ খুদিংমক, মহাক্কী ৱাখল্লোন খুদিংমক, মশাগী অরুবা ৱাহন্থোক লৈ, মশাগী ৱাহন্থোক লৈ। ঈশৈ অসিদি মীখা পোল্লিঙৈ মতম অদুদা ইখিবনি, অদুবু মসিদা য়াওরিবা ৱাহৈশিং অসিদি মীখা পোনবগী চহি খরা অদুগী মমি তাখিদে। মরম অদুনা, ভন্দে মাতরম অসি চহিচা খুদিংদা, মতম খুদিংদা মরী লৈনৈ, মসিনা অমর ওইখি। ভন্দে মাতরমগী অহানবা ৱাহৈ পরেং অসি “সুজালাম সুফলাম মালায়জ-শিতালাম, সাসিয়াশিয়ালামাম মাতরম।” হায়বদি, মহৌশাগী অঙকপা থৌজালশিংগা লোয়ননা লৈতেংলিবা ঐখোয়গী সুজালাম সুফ্লাম ইমা লৈবাক অসিদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
মসি চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী মশক ওইদুনা লাক্লি। মফমসিগী তুরেলশিং, মফমসিগী চীংশিং, মফমসিগী উমংশিং, মফমসিগী উশিং অমসুং মফমসিগী লৈহাও চেনবা লৈবাকশিং, মফমসিদা মতম পুম্নমক্তা সনা হৌবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈ। চহি চা কয়াদগী মালেমনা ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীশিংদি তাদুনা লাক্লি। চহি চা খরগী মমাংদা, ভারতনা মালেমগী GDPগী ক্বার্তর অমগী ময়া ওইখি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
বঙ্কিম বাবুনা ভন্দে মাতরম পুথোকপা মতমদা, ভারতনা মাগী গোল্দন ইরাদগী য়াম্না লাপ্না লৈরম্মি। মপানগী ইনভেদরশিং, মখোয়গী এতেকশিং, হুরানবা, বৃতিশকী এক্সপ্লোইতেতিব পোলিসীশিং, মতম অদুদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি লায়রবা অমসুং চাবা ফংদবগী খয়াৎতা তাখি। মতম অদুদসু, অৱাবা, মাং-তাকপা, অমসুং অৱা-অনা কয়াগী মরক্তা, অমসুং পুম্নমক মাং-তাক্লবগুম তৌরকপা মতমদা, বঙ্কিম বাবুনা চাউখৎপা ভারত অমগীদমক অপাম্বা ফোংদোকখি। মরমদি, মহাক্না থাজখি মদুদি ফিভম অসিনা ফনা অরুবা ওইরবসু, ভারতনা মাগী গোল্দন ইরা অমুক হন্না হৌদোকপা ঙমগনি। অসুম্না মহাক্না হায়খি, ভন্দে মাতরম।
মরুপশিং,
অহানবা ৱাহৈ পরেং অসিনা ভারত অসি অতোনবা অমসুং শোত্থবা লৈবাক অমা ওইনা উৎতুনা মখোয়গী লৈঙাক অদু চুম্মি তাক্নবা বৃতিশনা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা মখোয়না শীজিন্নখিবা প্রোপেগান্দা অদু মপুং ফানা মুত্থৎখি। মরম অদুনা, ভন্দে মাতরম অসি নীংতম্বগী ঈশৈ ওইবতা নত্তনা, ভারতকী মীওই করোর কয়াগী মমাংদা নীংতম্লবা ভারতনা করম্না ওইগনি হায়বগী 'সুজলাম সুফালামগী মংলান' অদুসু ভন্দে মাতরমনা উৎখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসিনা ভন্দে মাতরমগী অখন্নবা খোঙচৎ অমসুং মসিগী ইথিল অদু খঙনবগী খুদোংচাবা অমসু পীরি। বঙ্কিম বাবুনা 1875দা বঙ্গদর্শন্দা "ভন্দে মাতরম" ফোঙখিবা মতমদা, মীওই খরনা মসি ঈশৈ খক্তনি হায়না খল্লম্মি। অদুবু, অথুবা মতমদা, ভন্দে মাতরম অসি ভারতকী নীংতম লানগী অমসুং মীওই মিলিয়ন কয়াগী খোঙজং ওইখি। ভারত মচা খুদিংমক্কী পুক্নিংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্লিবা ইশৈ অদু রিভোলুস্নরী খুদিংমক্কী মখুৎতা লৈরম্মি। ভন্দে মাতরমগা মওং অমত্তদা মরী লৈনদ্রবা নীংতম লান্মীগী পথাপ অমত্তা লৈরম্লোই। 1896দা গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরনা কলকাতাগী মীফমদা ভন্দে মাতরমগী ঈশৈ শকখি। বেঙ্গলগী পার্তিসন অসি 1905দা পাংথোকখি। মসি লৈবাক অসিবু খায়দোক্নবা বৃতিশকী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা চাংয়েং অমনি। অদুম ওইনমক, ভন্দে মাতরমনা থৌরাংশিং অদুগী মায়োক্তা শিংনরকখি। বেঙ্গলগী পার্তিসনগী মায়োক্তা লম্বীদা খোঙজং চংশিল্লবশিংগী মচিন্দা খোঞ্জেল অমা খক্তমক থোকখি: ভন্দে মাতরম।
মরুপশিং, বরিসাল কনভেন্সন্দা প্রোতেস্তরশিংদা নোংমৈ কাপলকপা মতমদা ফাওবা, মান্নবা মন্ত্র, মান্নবা ৱাহৈশিং অদু মখোয়গী চিন্দা শোনখি: ভন্দে মাতরম! ভারতকী মপান্দা লৈরিঙৈদা নীংতম্বা ফংনবগীদমক থবক তৌরম্বা বীর সাভারকরগুম্বা নীংতম লান্মীশিংনা অমগা অমগা থেংনরকপা মতমদা মখোয়বু 'ভন্দে মাতরম' হায়না হায়নৈ। রিভোলুস্নরী কয়ানা ফাশি তৌফমদা লেপ্লগা 'ভন্দে মাতরম' হায়রম্মি। অসিগুম্বা থৌদোক কয়া, পুৱারীগী তাং কয়া, অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক, তোঙান-তোঙানবা প্রোভিন্স অমসুং লমদম কয়া, তোঙান-তোঙানবা লোল ঙাংবা মীওই কয়া, মখোয়গী খোঙজং কয়া লৈরম্মি, অদুবু স্লোগান, রিজোলুসন, ঈশৈ অসিদি - ভন্দে মাতরমনি।
মরম অদুনা, ইচিল-ইনাওশিং,
1927দা মহাত্মা গান্ধীনা হায়খি, "ভন্দে মাতরমনা ঐখোয়দা ভারত পুম্বগী শক্তম অমা উৎলি, মদু খাইদোকপা য়াদবা ওইগনি।" শ্রী ঔরোবিন্দোনা ভন্দে মাতরমবু ঈশৈ অমদগী হেল্লি, মসি মন্ত্র অমনি হায়খি। মহাক্না হায়খি, "মসি মশানা-মশাদা থাজবা পোকহল্লিবা মন্ত্র অমনি। ভিকাইজী কামানা দিজাইন তৌখিবা ভারতকী ফিরাল অদুদা ময়াইদা ভন্দে মাতরম” হায়না ইরম্মি।
মরুপশিং,
মতমগী মতুং ইন্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফিরালদা অহোংবা কয়া লাকখি। অদুবু মতম অদুদগী ঙসি ফাওবদা, লৈবাক্কী ফিরাল চীংখৎপা খুদিংদা ঐখোয়না ইশানা ইশাজ হায়জৈ: ভারত মাতা কী জয়! ভন্দে মাতরম! মরম অসিনা, ঙসি ঐখোয়না জাতিগী ঈশৈ অসিনা চহি 150 মপুং ফারকপগী থৌরম পাংথোক্লিবা অসিদা, মসি লৈবাক অসিগী অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। অমসুং মসিসু ভন্দে মাতরম শোন্দুনা ফাসি তৌখিবা অথৌবা লাখ কয়াবু ইকাই খুম্নবনি, ভন্দে মাতরম শোন্দুনা চৈ চাখিবা মীওইশিংবু ইকাই খুম্নবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিগীদমক হিংলিবা অমসুং লৈখিদ্রবা অসিগুম্বা মমিং লৈরবা, মমিং খঙদবা অমসুং মশক খঙদবা মীওই পুম্নমকপু ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না ইকায় খুম্নবা উৎলি। "ভন্দে মাতরম" হায়দুনা লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা মীওইশিং, মখোয়গী মমিংশিং পুৱারীগী লমাইদা কৈদৌনুংদা রেকোর্দ তৌখিদে।
মরুপশিং, ঐখোয়গী বেদশিংনা ঐখোয়দা "মাতা ভুমিঃ, পুত্রোহ পৈথিব্যা:” তাকপীরি। হায়বদি, পৃথীবি অসি ঐখোয়গী ইমা, লৈবাক অসি ঐখোয়গী ইমানি। ঐখোয়না মহাক্কী মচাশিংনি। বেদিক মতমদগী, ভারতকী মীয়াম্না লৈবাক অসিবু মওং অসিদা কল্পনা তৌরক্লি অমসুং মসিবু মওং অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎলি। বেদিক্কী ৱাখল্লোন অসিদগী ভন্দে মাতরমনা নীংতম লানফম অসিদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পীখি।
মরুপশিং,
নেসন অসিবু জিওপোলিতিকেল ইন্তিটি অমনি হায়না খন্নরিবা মীওইশিংনা নেসন অসিবু মমা অমা ওইনা খন্নবগী ৱাখল্লোন অসিবু ৱাহং ওইনা লৌবা য়াই। অদুবু ভারত অসি তোঙান-তোঙানবা অমনি। ভারত্তা, মমা অমা হায়বসি মমা অমা অমসুং নর্সর অমা অনিমক ওই। করিগুম্বা অঙাং অমনা খুদোংথীবা অমহেক্তা মায়োক্নরবদি, মহাক অসি মী হাৎপা ফাওবা ঙম্মী। মরম অদুনা, ভন্দে মাতরমনা হায়রি, অবলা কেন মা এত বলে। বহুবল-ধারিনি নমামি তারিনি মাতরম।। ভন্দে মাতারম, হায়বদি শক্তি য়াম্না লৈবা ইমা ভারতনা, ঐখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং ঐখোয়গী য়েক্নবশিংবু মুত্থৎপদা মতেং পাংবা ঙম্মী। লৈবাক অসিবু মমা অমা ওইনা অমসুং মমা অসিবু শক্তিগী মশক অমা ওইনা লৌবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়গী নীংতম লান অসি নুপা অমসুং নুপী পুম্নমক্কী শরুক য়াবগী ৱারেপ অমা ওইহনখি। ঐখোয়না অমুক্কা হন্না ভারতকী মঙলান অদু ফংবা ঙমখি মদুদা নুপীগী শক্তিনা লৈবাক শেমগৎপদা মাংজিল থারি।
মরুপশিং,
ভন্দে মাতরম অসি নীংতম্বগী ঈশৈ অমা ওইবতা নত্তনা, ঐখোয়না নীংতম্বা অসিবু করম্না ঙাক-শেনবগে হায়বগী ইথিলসু পীরি। বঙ্কিম বাবুগী মপুং ওইবা অশেংবা ঈশৈগী ৱাহৈশিংদি - তভম হি দুর্গা দাসপ্রহানা-ধরিনি কমলা কমল-দাল-বিহারিনী ভানি বিদ্যাদাইনি, নমামি তভম নমামি কমলম অম্লান অতুলম সুজলান সুফলম মাতরম, ভন্দে মাতরম! হায়বদি, ভারত ইমানা সরস্বতী, লৌশিং পীরিবনি, লক্ষ্মীনা চাউখৎপা পীরিবনি, অমসুং দুর্গা অসি খুৎলাই অমসুং লাইরিকশিং থম্বা মীওইনি। ঐখোয়না লৌশিং, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মকোক থোংবা, লৌশিং অমসুং সাইন্সকী পাৱরগা লোয়ননা চাউখৎপগী মকোক থোংবা, অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক্তা মশা-মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা শেমগদবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা, মালেম অসিনা ভারতকী মওং অসি হেনগৎলকপা উবা ফংখি। ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুমাং চাউশিল্লকপা অমা পুরক্লে। ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী মঙাশুবা মফমদা লাক্লে। অমসুং, তেরোরিজমগী খুত্থাংদা ভারতকী সেক্যুরিতী অমসুং ইকাই খুম্নবাদা লান্দারকপা মতমদা, অনৌবা ভারত অসি মীওইবা খুন্নাইগী সেবাগীদমক কমলা অমসুং ভিমলাগী মপুং ওইবা মশক অমা ওইরবদি, তেরোরিজম মুথৎনবা 'দশ প্রহরন-ধরিনি দুর্গা' ওইবদসু মতৌ করম্না ওইগদগে হায়বদু মালেম পুম্বনা উখি।
মরুপশিং,
ভন্দে মাতরমগা মরী লৈনবা অতোপ্পা হীরম অমসু লৈ মদু খন্ন-নৈনবগীদমক চপ মান্ননা মরু ওই। ভন্দে মাতরমগী স্পিরিতনা নীংতম লানগী মতমদা লৈবাক অপুনবা মঙাল পীখি। অদুবু নুংঙাইতবা ওইনা, 1937দা, ভন্দে মাতরমগী মরুওইবা ৱাহৈশিং, মদুগী থম্মোয়গী শরুক অমা, ককথৎখি। ভন্দে মাতরম অসি খাইদোকপনা মতমদা মচেৎ মচেৎ তাহনখি। ভন্দে মাতরমগী শরুক অনি থোক্না খায়দোকপা অসিনা লৈবাক অসিগী শরুক অনি থোক্না খায়দোকপগী মরুওইবা মরম অমসু ওইখি। নেসন বিল্দিংগী মসিগী অচৌবা মন্ত্র অসি, মসিদা করিগীদমক অসিগুম্বা অরানবা থবক অসি তৌরিবনো? মসি ঙসিগী জেনরেসন অসিনা খঙমিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওই, মরমদি মান্নবা তোখাই তাবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঙসিসু লৈবাক অসিগীদমক শিংনরকপা অমা ওইরি।
মরুপশিং,
চহিচা অসি ঐখোয়না ভারতকী চহিচা ওইহনগদবনি। মসিগী শক্তি অসি ভারতকীনি; মসিগী শক্তি অসি ভারতকী মীওই করোর 140গীনি। মসি ফংনবগীদমক্তা ঐখোয়না ঐখোয় ইশামক্তা থাজবা থমগদবনি। ৱারেপ লৌবগী খোঙচৎ অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়বু লান্না লমজিংনবা হোৎনরিবা মীওইশিং থেংনগনি। নেগেতিব ওইবা ৱাখল্লোন লৈবা মীওইশিংনা ঐখোয়গী ৱাখলদা চিংনবা পোকহন্নবা হোৎনগনি। অদু ওইরবদি ঐখোয়না অনন্দ মেথকী থৌদোক অদু নিংশিংগদবনি। অনন্দ মথতা, সান্তান ভবানন্দনা ভন্দে মাতরম শকপা মতমদা, অতোপ্পা করেক্তর অমনা য়েৎলকখি। মহাক্না অদোম্না নথন্তা করি তৌবা ঙমগনি হায়না হংখি? অদু ওইরবদি ঐখোয়না ভন্দে মাতরমদগী ইথিল ফংলি। মচা-মশু করোর কয়াগী মমা অমা, মচানুপী করোর কয়াগী মপা অমা, করোর কয়াগী খুৎ লৈরবা মমা অমা, মতৌ করম্না শোনগনি? ঙসি ভারত ইমাগী অঙাং করোর 140 লৈরে। মহাক্কী পাম্বোম করোর 280 লৈ। মাগী চাদা 60 হেনবনা নহাশিংনি। ঐখোয়গী দেমোগ্রাফিক এদভান্তেজ অসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউই। মাগী শক্তি অসি লৈবাক অসিগীনি, মসিগী শক্তি অসি মা ভারতীগীনি। ঙসি ঐখোয়গী ওইথোকপা ঙমদবা করি লৈবগে? ভন্দে মাতরমগী অশেংবা মঙলান অসি মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা ঐখোয়বু করিনা থিংবা ঙমগনি?
মরুপশিং,
ঙসিদি, আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান, মেক ইন ইন্দিয়াগী ৱারেপ অমসুং 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দমগী মায়কৈদা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি মায় পাক্লকপগা লোয়ননা, অসিগুম্বা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা মায় পাকপা কয়া অমা ফংলকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না হায়রি- ভন্দে মাতরম! ঙসিদি, ভারতনা থাগী খা থংবা পোল য়ৌখিবা অহানবা লৈবাক ওইরকপা মতমদা, ন্যু ইন্দিয়াগী খোঙজং অদু স্পেসকী অরাপ্পা মফমশিংদা শন্দোরকপা মতমদা, নাগরিক খুদিংমক্না হায়গনি- ভন্দে মাতরম! ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা স্পেস তেক্নোলোজীদগী হৌরগা স্পোর্তস ফাওবগী খুমাং চাউশিল্লকপা, ঙসি ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা ফাইতর জেৎশিং পাইবা উবদা ভারত মচা খুদিংমক্কী থমোয়দা চাউথোকচবগা লোয়ননা স্লোগান অসিনা থল্লি মদুদি – ভন্দে মাতরম!
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী লান্মীগী মীওইশিংগীদমক ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনহনখিবা চহি 11 মপুং ফারে। ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা খুৎলায় পায়রিবা মীওইশিংগী অরানবা থৌরাংশিং থুগাইরকপা মতমদা, তেরোরিজম, নক্সেলিজম, মাওইস্ত তেররগী মপুং ওইবা মচাকশিং থুগাইরকপা মতমদা, ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অসি মন্ত্র অমা খক্তনা ইথিল পীরি, অমসুং মন্ত্র অদুদি 'ভন্দে মাতরম'নি!
মরুপশিং,
ভারত ইমানা ইকায় খুম্নবা অসিমক্না ঐখোয়বু চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দমদা পুরক্কনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ভন্দে মাতরমগী মন্ত্র অসিনা ঐখোয়গী অমৃত য়াত্রা অসিদা মা ভারতীগী মচা করোর কয়াদা লেপ্তনা শক্তি অমসুং ইথিল পীরগনি। অমুক্কা হন্না, ভন্দে মাতরমগী চহি 150 মপুং ফারকপদা ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী ঐহাক্কা কন্নেক্ত তৌরিবা, ঐহাক্কা লোয়ননা লেপ্পিয়ু অমসুং মপাঙ্গল কন্না, খুৎ থাংগৎলগা হায়বীয়ু
ভন্দে মাতরম! ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম! ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম! ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম! ভন্দে মাতরম!
ভন্দে মাতরম! ভন্দে মাতরম!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!