প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মুম্বাইদা পাংথোকপা মেরিতাইম লীদর্দ কনক্লেবতা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
29 OCT 2025 6:57PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল আচার্য় দেবব্রতজী, মহারাস্ত্রাগী মুখ্য মন্ত্রী দেবেন্দ্র ফদনবীসজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং সর্বানন্দ সোনোৱালজী, শান্তনু থাকুরজী, কীর্তি বর্ধন সিংহজী, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি সি.এম. একনাথ শিন্দেজী, অজিত পৱারজী, শিপ্পিং অমসুং অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, অতোপ্পা মশক নাইবা মীওইশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
মরুপশিং,
গ্লোবেল মেরিতাইম লীদর্স কনক্লেবতা ময়াম পুম্নমকপু ঐহাক্না তরাম্না ওকচরি। থৌরম অসি 2016দা মুম্বাইদা হৌদোকখিবনি অমসুং ঙসিদি মসিগী সম্মিৎ অসি মালেমগী থৌরম অমা ওইরকপা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা লৈবাক 85 হেনবনা শরুক য়াবা অসিনা য়াম্না মরু ওইবা পাউজেল অমা পীরি। শিপ্পিং জাইন্তশিং অমসুং মখোয়গী CEOশিংদগী হৌরগা স্তার্ত-অপশিং, পোলিসী মেকরশিংদগী হৌরগা ইনভেস্তরশিং ফাওবা, মীপুম খুদিংমক মফম অসিদা লৈরি। অপীকপা ইথৎ লৈবাক্কী মীহুৎশিংসু মফম অসিদা লৈরি। ময়াম পুম্নমক্কী মীৎয়েং অসিনা মীফম অসিগী সিনর্জী অমসুং ইনর্জী অনিমক হেনগৎহনখ্রে।
মরুপশিং,
মফম অসিদা শিপ্পিং সেক্তরগী প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোকখ্রে। লুপা করোর লাখ কয়াগী MOUশিং খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিনা ভারতকী মেরিতাইম কেপাসিতীশিংদা মালেমনা থাজবা থম্লিবা অদু উৎলি। থৌরম অসিদা অদোমনা শরুক য়াবা অসি ঐখোয়গী অপুনবা ইন্তিগ্রেসনগী খুদম অমনি।
মরুপশিং,
21শুবা চহিচাগী মতম অসিদা, ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর অসি য়াম্না থুনা অমসুং ইনর্জীগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি। ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরগী ওইনা 2025 অসি মরুওইবা চহি অমা ওইগনি। ঐহাক্না অদোমগা লোয়ননা চহি অসিগী মরুওইবা মাইপাকপশিং শেয়র তৌবা পাম্মি! ভারতকী অহানবা দীপৱাতর ইন্তরনেস্নেল ত্রান্সশিপমেন্ত হব, বিঝিঞ্জাম পোর্ত অসি হৌজিক মথৌ তৌরে। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কন্তেনরগী জহাজ অদু মফম অদুদা য়ৌখি। মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি। 2024-25দা, ভারতকী মরুওইবা পোর্তশিংনা খ্বাইদগী ৱাংবা কার্গো হেন্দল তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখি। মসিগী মথক্তা, অহানবা ওইনা, ভারতকী পোর্ত অমনা মেগাৱাৎ স্কেলগী ইন্দিজেনস গ্রীন হায়দ্রোজেন ফেসিলিতী অমা হৌদোকখ্রে। ঐখোয়গী কন্দলা পোর্তনা মসিগী মাইপাকপা অসি ফংলে। JNPTদা অতোপ্পা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাং অমা পাংথোকখ্রে: ভারত মুম্বাই কন্তেনর তর্মিনেল ফেজ 2সু থবক হৌখ্রে। মসিনা তর্মিনেল অসিগী হেন্দলিং কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহল্লে, মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা কন্তেনর পোর্ত ওইহল্লে। মসি ভারতকী পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খ্বাইদগী চাউবা FDIনা মরম ওইদুনা ওইথোকপা ঙমখ্রে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না সিঙ্গাপুরগী ঐহাক্কী মরুপশিংবুসু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি অসিদা, ভারতনা মাগী মেরিতাইম সেক্তরদা নেক্স জেনরেসনগী রিফোর্মশিংগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। ঐখোয়না চহি চা অমমগী মমাংগী কোলোনিএল শিপ্পিং লোশিংবু 21শুবা চহিচাগী মোদর্ন অমসুং ফ্যুচরিস্তিক্কী ওইবা লোশিংনা মহুৎ শিনখ্রে। অনৌবা আইনশিং অসিনা স্তেত মেরিতাইম বোর্দশিংবু শক্তি পীরি, সেফতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা মীৎয়েং থম্লি, অমসুং পোর্ত মেনেজমেন্তদা দিজিতেলাইজেসন হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
মর্চেন্ত শিপ্পিং এক্ততা, ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা ভারতকী আইনশিং অসি মালেমগী থাক্তা চৎনবা কনভেন্সনশিংগা লোয়ননা মান্নহনখ্রে। মসিনা সেক্যুরিতীগী এশুরেন্স হেনগৎহল্লে, ললোন-ইতিক তৌবদা লাইথোকহল্লে, অমসুং সরকারগী ইন্তরফরেন্স হন্থহল্লে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মসিগী খোঙথাং অসিনা অদোমগী থাজবা, ঐখোয়গী ইনভেস্তরশিংগী থাজবা হেন্না হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
কোস্তেল শিপ্পিং এক্ত অসি ললোন-ইতিক লাইথোকহন্নবগীদমক শেমখ্রে। মসিনা সপ্লাই চেনগী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসিনা ভারতকী অশাংবা কোস্তলাইন্দা চপ মান্নবা চাউখৎ-থৌরাংসু লৈহল্লগনি। মতৌ অসুম্না, ৱান নেসন - ৱান পোর্ত প্রোসেসনা পোর্তকা মরী লৈনবা থৌওংশিংবু স্তেন্দর্দাইজ তৌরগনি অমসুং দোক্যুমেন্তেসন য়াম্না হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
শিপ্পিং সেক্তরদা শেমদোক-শাদোকপা অসি হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা ঐখোয়না শেমদোক-শাদোকপগী খোঙচৎকী মখা তাবনি। ঐখোয়না হৌখিবা চহি 10-11 অসিদা য়েংবীরবদি, ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরদা থোকখিবা অহোংবশিং অসি পুৱারী ওইরি। মেরিতাইম ইন্দিয়া ভিজনগী মখাদা অনৌবা খোঙথাং 150 হেন্না হৌদোকখ্রে। মখোয়না মরুওইবা পোর্তশিংগী কেপাসিতী শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে, তর্ন-অরাউন্দ তাইম য়াম্না হন্থহনখ্রে, ক্রুজ তুরিজমদা অনৌবা থৌনা অমা ফংখ্রে, ঙসি ইন্তলেন্দ ৱাতরৱেজশিংদা কার্গো মুভমেন্তদা চাদা 700 হেনগৎখ্রে, ওপরেস্নেল ৱাতরৱেজশিংগী মশিং অহুমদগী কুনথ্রানিথোইদা হেনগৎখ্রে, ঐখোয়গী পোর্তশিংগী নেৎ এন্যুএল সরপ্লসসু দিকেদ অমদা শরুক মাপন হেনগৎখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতকী পোর্তশিং অসি চাউখৎলক্লিবা মালেমগী পোর্তশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী ইফিসিএন্ত ওইবা পোর্তশিংগী মরক্তা অমা ওইরে হায়বসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকই। তাঙ্কক কয়াদা, মখোয়না চাউখৎলবা মালেমগী পোর্তশিংদগী হেন্না ফবা থবকশিং তৌরি। ঐহাক্না অদোমদা স্তেতিস্তিক্স খরা পীজগে। ঙসিদি ভারত্তা কন্তেনরশিং অদুগী দ্বেল তাইম অসি নুমিৎ হুমনিদগী তারে। মসি চাউখৎলবা লৈবাক কয়াদগী হেন্না ফৈ। জহাজ অমগী চাংচত্তা চত্থোক চৎশিন তৌবগী মতম অসি পুং 96তগী পুং 48দা হন্থরে। মসিনা ভারতকী পোর্তশিং অসি মালেমগী শিপ্পিং লাইনশিংগীদমক্তা হেন্না কম্পিতিতিব অমসুং পুক্নিং চিংশিনবা ঙম্বা ওইহল্লে। ভারতনা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী লোজিস্তিক্স পর্ফোমেন্স ইন্দেক্সতা মশক থোক্না ফগৎলক্লি।
অমসুং মরুপশিং,
ভারতনা শিপ্পিং সেক্তরগী হ্যুমেন রিসোর্সকী লমদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। হৌখিবা দিকেদ অমদা ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীশিংগী মশিং লাখ 1.25দগী 300,000দা হেনখ্রে। অদোম্না মালেমগী কোস্তলাইন অমা হেক্তদা চৎলবদি, অদোম্না ভারতকী সমুদ্র চৎপা মীওই অমা পুদুনা চৎলিবা জহাজ অমা থেংনগনি। ঙসিদি, ভারত অসি সমুদ্রদা চৎপা মীশিংগী মশীংগী মতুং ইন্না মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা লৈরি।
মরুপশিং,
21শুবা চহি-চাগী ক্বার্তর অমা হৌখ্রে। মথংগী চহি 25 অসি হেন্না মরু ওইগনি। মরম অসিনা, ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি "ব্লু ইকোনোমী", "সস্তেনেবল কোস্তেল দিবেলপমেন্ত", অমসুং ঐখোয়না গ্রীন লোজিস্তিক্স, পোর্ত কনেক্তিবিতী, অমসুং কোস্তেল ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তরশিংদা মরুওইবা পীরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী ওইনা শিপ বিল্দিং অসিসু খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি। মতম অমদা ভারত অসি মালেমগী মরুওইবা শিপ বিল্দিং সেন্তর অমা ওইরম্মি। এজান্তা শুরুশিং অসি মফমসিদগী য়াম্না লাপ্না লৈতে। মফম অদুদা, নহাক্না তরুকশুবা চহি চাগী পেন্তিং অমা উগনি, মসিদা মস্তেদ শিপ অহুমগী দিজাইন উৎলি। তরুকশুবা চহি চাগী পেন্তিং অমদা য়াওরিবা মস্তেদ শিপ অহুমগী দিজাইন অদু অদোম্না ৱাখলদা শাগৎপীয়ু। মসিগী দিজাইন অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংনা চহি চা কয়াগী মতুংদা শিজিন্নখি; চহি চা কয়াগী গেপ লৈখি।
মরুপশিং,
ভারত্তা শাবা জহাজশিং অসি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরম্মি। মতুংদা ঐখোয়না শিপব্রেকিংগী লমদা খুমাং চাউশিল্লকখি। হৌজিক, ভারতনা নৌনা শিপ-মেকিংদা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌনবা হোৎনরি। ভারতনা অচৌবা জহাজশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর এসেৎকী থাক পীরি। মসিগী পোলিসীগী ৱারেপ অসিনা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবা শিপ বিল্দর পুম্নমক্কীদমক অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্কনি। মসিনা ফাইনান্সিংগী অনৌবা ওপ্সনশিং ফংহল্লগনি, শেন্দোইগী চাদিং হন্থহল্লগনি, অমসুং ক্রেদিৎ ফংহনবদা হেন্না লায়থোকহল্লগনি।
অমসুং মরুপশিং,
মসিগী রিফোর্ম অসি খোঙজেল য়াংশিন্নবা, সরকারনা চাউরাক্না লুপা করোর 70,000 থাদগনি। মসিনা দোমেস্তিক কেপাসিতী হেনগৎহল্লগনি, মতম শাংনা শেল থাদবা হেনগৎহল্লগনি, গ্রীনফিল্দ অমসুং ব্রাউনফিল্দ শিপয়ার্দশিং চাউখৎহল্লগনি, অৱাংবা থাক্কী মেরিতাইম স্কিলশিং চাউখৎহল্লগনি, অমসুং নহারোলশিংদা থবক মিলিয়ন কয়া ফংহল্লগনি। অমসুং মসিনা ময়াম পুম্নমক্কীদমক্তা ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা লম্বীশিংসু হাংদোক্কনি।
মরুপশিং,
মসিগী লম অসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী লমনি। ছত্রপতি শিবাজী মহারাজনা মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী য়ুম্ফম থোনবতা নত্তনা আরবিয়ন সীগী ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংদা ভারতকী শক্তিগী ফিরালসু চিংখৎখি। সমুদ্রশিং অসি ঙমখৈশিং খক্তা নত্তে, খুদোংচাবশিংগী থোঙজাওশিংসু ওইরি হায়বসি মহাক্কী মীৎয়েং অদুনা ঐখোয়দা তাকখি। ঙসিদি, ভারত অসি মান্নবা ভিজন অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতনা মালেমগী থাক্তা সপ্লাই চেনগী রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা পাম্লি। ঐখোয়না মালেমগী থাক্কী মেগা পোর্তশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। মহারাস্ত্রাগী ভাধবনদা অনৌবা পোর্ত অমা লুপা করোর 76,000গী শেনফমগা লোয়ননা শেমগৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মরুওইবা পোর্তশিংগী কেপাসিতী শরুক মরি হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। ঐখোয়না কন্তেনরাইজ কার্গোদা ভারতকী শরুকসু হেনগৎহনবা পাম্মি, অমসুং পান্দমশিং অসি ফংবদা, ময়াম পুম্নমক ঐখোয়গী মরুওইবা পার্তনরশিংনি। ঐখোয়না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং, ইন্নোবেসনশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং তরাম্না ওকচরি। ভারতকী পোর্তশিং অমসুং শিপ্পিংদা 100% FDIগী অয়াবা লৈ হায়বা অদোম্না খঙই। পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপশিং অসি হৌজিক য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। "মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ"গী ভিজনগী মখাদা ইন্সেন্তিবশিংসু পীরক্লি। ঐখোয়না রাজ্যশিংদা ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং থৌগৎলি। মরম অদুনা, লৈবাক কয়াদগী লাকপা ইনভেস্তর পুম্নমক্কীদমক্তা, ভারতকী শিপ্পিং সেক্তরদা থবক তৌনবা অমসুং অদোমগী ললোন-ইতিক চাউথোকহন্নবা, মসি মতম ওইরে, অচুম্বা মতমনি।
মরুপশিং,
ভারতকী অতোপ্পা অখন্নবা শক্তম অমা হায়রগদি ঐখোয়গী অচৌবা দেমোক্রেসী অমসুং থাজবা য়াবা অসিনা ওইরি। মালেমগী সমুদ্রশিং অসি অয়েৎপা লৈরকপা মতমদা, মালেম অসিনা লেংদবা লাইৎহাউস অমা থিরকই। অদুগা ভারতনা অসিগুম্বা লাইৎহাউসকী শক্তম অসি য়াম্না মপাঙ্গল কন্না লৌবা ঙম্মী। মালেমগী ওইবা অৱাবা, ললোন-ইতিক্কী অৱাবা অমসুং সপ্লাই চেন হোংলকপগী মরক্তা, ভারত অসি স্ত্রেতেজিক ওতোনোমী, শান্তি অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকী খুদম্নি। ঐখোয়গী মেরিতাইম অমসুং ত্রেদকী খোঙথাংশিং অসি হেন্না চাউবা মীৎয়েং অসিগী শরুক অমনি। মসিগী খুদম অমা হায়রবদি ইন্দিয়া-মিদ্দল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরনি। মসিনা ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিং অমুক হন্না মশক তাক্লগনি অমসুং ক্লিন ইনর্জী অমসুং স্মার্ত লোজিতিক্সপু প্রমোৎ তৌগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি ইনক্লুসিব মেরিতাইম দিবেলপমেন্তদসু ওইরি। মসি তেক্নোলোজী, ত্রেনিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা অপীকপা ইথৎকী দিবেলপিং স্তেতশিং অমসুং দিবেলপ তৌদ্রবা লৈবাকশিংদা শক্তি পীরকপা মতমদা খক্তদা ওইথোকপা ঙমগনি। ঐখোয়না অইং-অশা হোংলকপা, সপ্লাই চেন্দা অপনবা লৈরকপা, শেন্মিৎলোনগী ওইবা তম্বা ঙমদবা অমসুং সমুদ্রগী ঙাকশেলগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
মরুপশিং,
লাক্লো, ঐখোয় পুম্নমক্না শান্তি, খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপা অসি হেন্না থুনা পুরক্নবা, তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা পুন্না হোৎনমিন্নসি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু মীফম অসিগী শরুক অমা ওইবগীদমক্তা থাগৎচরি অমসুং ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Maritime Leaders Conclave in Mumbai
29 OCT 2025 6:57PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra, Acharya Devvrat ji, Chief Minister of Maharashtra, Devendra Fadnavis ji, my colleagues from the Union Cabinet, Sarbananda Sonowal ji, Shantanu Thakur ji and Kirti Vardhan Singh ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Eknath Shinde ji and Ajit Pawar ji, leaders from the shipping and other industries, other distinguished guests, ladies and gentlemen,
Friends,
I extend a warm welcome to all of you at the Global Maritime Leaders Conclave. This event began in Mumbai in 2016, and it is a matter of great pride for all of us that today, this summit has evolved into a truly global event. The participation of representatives from over 85 countries in this program sends a powerful message in itself. From CEOs of shipping giants to start-ups, and from policymakers to investors, everyone is present here today. Representatives from small island nations are also in attendance. Your collective vision has enhanced both the synergy and the energy of this summit.
Friends,
Several important projects related to the shipping sector have been inaugurated today. MoUs worth hundreds of thousands of crores of rupees have also been signed in the shipping sector. This clearly demonstrates the world’s growing trust in Bharat’s maritime potential. Your presence at this event is a reflection of our shared commitment to this vision.
Friends,
In this era of the 21st century, Bharat’s maritime sector is moving forward with great speed and vitality. In particular, the year 2025 has been a landmark year for Bharat’s maritime industry. I would like to highlight some key achievements of this year. Bharat’s first deep-water international transshipment hub at Vizhinjam Port has now become operational. Recently, the world’s largest container vessel arrived there, which was a moment of immense pride for every Indian. In 2024–25, Bharat’s major ports have set a new record by handling the highest-ever cargo volume. Besides, an Indian port has launched a megawatt-scale indigenous green hydrogen facility for the first time and this has been achieved by our Kandla Port. Another major milestone has been achieved at JNPT (Jawaharlal Nehru Port Trust), where Phase 2 of the Bharat Mumbai Container Terminal has been inaugurated. This has doubled the handling capacity of the terminal, making it Bharat’s largest container port. This has been made possible thanks to the largest-ever FDI in Bharat’s port infrastructure, and for this, I express my special gratitude to our partners from Singapore.
Friends,
This year, Bharat has also taken major steps toward next-generation reforms in the maritime sector. We have repealed over a century-old colonial shipping laws and replaced them with modern, futuristic 21st-century legislation. These new laws empower State Maritime Boards, emphasize safety and sustainability, and expand the digitalization of port management.
Friends,
Under the Merchant Shipping Act, we have aligned Indian maritime laws with international conventions. This alignment has strengthened safety assurance, enhanced ease of doing business, and reduced government intervention. I am confident that these efforts will further boost the confidence of investors and all stakeholders.
Friends,
The Coastal Shipping Act has been designed to make trade smoother and easier. It enhances supply chain security and ensures balanced development along Bharat’s long coastline. Similarly, the One Nation – One Port Process will standardize port-related procedures and significantly reduce documentation work.
Friends,
These reforms in the shipping sector are, in a way, a continuation of our decade-long reform journey. If we look back over the last ten to eleven years, the transformation in Bharat’s maritime sector has been truly historic. Under the Maritime India Vision, more than 150 new initiatives have been launched. As a result, the capacity of major ports has nearly doubled, turnaround time has been significantly reduced, cruise tourism has gained new momentum, cargo movement on inland waterways has grown by over 700%, the number of operational waterways has increased from 3 to 32, and the net annual surplus of our ports has increased ninefold in just one decade.
Friends,
It is a matter of pride that today Bharat’s ports are counted among the most efficient in the developing world, and in many aspects, they outperform even ports in the developed world. Let me share a few more figures: The average container dwell time in Bharat has come down to less than three days, which is better than in several developed nations. The average vessel turnaround time has reduced from 96 hours to just 48 hours. These improvements have made Indian ports far more competitive and attractive to global shipping lines. Bharat has also shown remarkable improvement in the World Bank’s Logistics Performance Index.
And friends,
Bharat is also making its mark globally in the human resource aspect of the shipping sector. The number of Indian seafarers has risen from 1.25 lakh to over 3 lakh in the past decade. No matter which coastline you visit around the world, you will surely find a ship with Indian seafarers on board. Today, Bharat ranks among the top three countries in the world in terms of the number of seafarers.
Friends,
A quarter of the 21st century has already passed. The next 25 years of this century are going to be even more crucial. That’s why our focus is on the Blue Economy, on Sustainable Coastal Development. We are placing strong emphasis on Green Logistics, Port Connectivity, and Coastal Industrial Clusters.
Friends,
Shipbuilding is also among Bharat’s top priorities today. There was a time when Bharat was one of the major shipbuilding centres of the world. Not far from here are the Ajanta Caves, where you can see a sixth-century painting depicting a three-masted ship design. You can imagine, a sixth-century artwork showing such an advanced three-masted ship design, which other countries adopted only centuries later. There was a gap of several centuries.
Friends,
Ships built in Bharat once played a vital role in global trade. Later, we also advanced in the field of ship-breaking. Now, Bharat is once again accelerating its efforts to reach new heights in ship-making. Bharat has now granted large ships the status of infrastructure assets. This policy decision will open new avenues for all shipbuilders present here. It will provide new financing options, reduce interest costs, and improve access to credit facilities.
And friends,
To further accelerate this reform, the government will invest nearly 70,000 crore rupees. This will enhance domestic capacity, promote long-term financing, lead to the development of greenfield and brownfield shipyards, help create advanced maritime skills, and generate millions of jobs for our youth. It will also open new investment opportunities for all of you.
Friends,
This is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj. Chhatrapati Shivaji Maharaj not only laid the foundation of maritime security but also showcased Bharat’s strength along the trade routes of the Arabian Sea. His vision taught us that the seas are not just boundaries, but they are also gateways to opportunity. Today, Bharat is moving forward with the same spirit and vision.
Friends,
Bharat aims to strengthen global supply chain resilience. We are developing world-class mega ports, and right here in Vadhavan, Maharashtra, a new port worth 76,000 crore rupees is being built. We are working to quadruple the capacity of our major ports. We also want to increase Bharat’s share in containerized cargo, and in achieving all these goals, you are our key partners. We welcome your ideas, innovations, and investments. As you know, Bharat allows 100% FDI in ports and shipping. Public–private partnerships are growing rapidly. Under the vision of “Make in India, Make for the World,” we are offering various incentives. We are also encouraging state governments to attract investments. Therefore, for investors from different countries, this is the right time, the perfect time, to engage and expand in Bharat’s shipping sector.
Friends,
Another great strength of Bharat is our vibrant democracy and reliability. When the global seas are rough, the world looks for a steady lighthouse and Bharat can play that lighthouse role with great strength. Amid global tensions, trade disruptions, and shifting supply chains, Bharat stands as a symbol of strategic autonomy, peace, and inclusive growth. Our maritime and trade initiatives are part of this broader vision. One shining example of this is the India–Middle East–Europe Economic Corridor, which will redefine global trade routes, and promote clean energy and smart logistics.
Friends,
Today our focus is also on inclusive maritime development. This can only be achieved when Small Island Developing States and Least Developed Countries are empowered through technology, training, and infrastructure. Together, we must address the challenges of climate change, supply chain disruptions, economic uncertainty, and maritime security.
Friends,
Let us all come together to advance peace, progress, and prosperity, and build a sustainable future for the world. Once again, I extend my best wishes and congratulations to all of you for being part of this summit.
Thank you.